SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dresdener78

#1 SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA

Post by dresdener78 »

Samo jedno da vama kažem - danas ste sebi sami spalili Arhiv BiH koji se nalazio u donjim spratovima zgrade predsjedništva. Radi se o katastrofi nezamislivih razmjera, ustvari je ovo isti gubitak kao uništenje Vijećnice.

Samo da ovaj put nisu bili u pitanju neki četnici nego građani Sarajeva.....

Šokiran sam. Pojma nemate da je uništen jedan ogroman dio historije Bosne u zadnjih 150 godina. Dokumenti koji su tamo bili imali su neprocjenivu vrijednost. Zaslužuje li narod koji pali svoju prošlost neku bolju budućnost???

Sram vas bilo!
sorcerer

#2 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA

Post by sorcerer »

to su i zapalili neki koji rodni list ne vade u toj opstini......
Hercegoviina

#3 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA

Post by Hercegoviina »

dresdener78 wrote:Samo jedno da vama kažem - danas ste sebi sami spalili Arhiv BiH koji se nalazio u donjim spratovima zgrade predsjedništva. Radi se o katastrofi nezamislivih razmjera, ustvari je ovo isti gubitak kao uništenje Vijećnice.

Šokiran sam. Pojma nemate da je uništen jedan ogroman dio historije Bosne u zadnjih 150 godina. Dokumenti koji su tamo bili imali su neprocjenivu vrijednost. Zaslužuje li narod koji pali svoju prošlost neku bolju budućnost???

Sram vas bilo!
Koji smo mi divljaci, braćo mila
vješalica

#4 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA

Post by vješalica »

dresdener78 wrote:Samo jedno da vama kažem - danas ste sebi sami spalili Arhiv BiH koji se nalazio u donjim spratovima zgrade predsjedništva. Radi se o katastrofi nezamislivih razmjera, ustvari je ovo isti gubitak kao uništenje Vijećnice.

Sram vas bilo!

Barbarizam.Ima li neko više info i slike?
addem

#5 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA

Post by addem »

Ogromna sramota i pravo lice danasnjeg vandalizma.
neki

#6 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA

Post by neki »

zali Boze ovako lijepe zemlje sto je naseli ovako glupim narodom
bull21

#8 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA

Post by bull21 »

90% ljudi nije znalo đe je taj arhiv. Niti da isti postoji. Ko se potrudio da ga zaštiti? Niko.
Da se razumijemo, žao mi je. Stajao sam uz demonstrante sve do tog momenta... ali ovde krivicu treba prebaciti i na neznanje ljudi kao (što je još tužnije) policijajce koji su žestoko podbacili čuvajući park i vladu KS umjesto Arhiv. Da se mene pita, sve do jednog bi ostao bez posla.
Hercegoviina

#9 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA

Post by Hercegoviina »

bull21 wrote:90% ljudi nije znalo đe je taj arhiv. Niti da isti postoji. Ko se potrudio da ga zaštiti? Niko.
Da se razumijemo, žao mi je. Stajao sam uz demonstrante sve do tog momenta... ali ovde krivicu treba prebaciti i na neznanje ljudi kao (što je još tužnije) policijajce koji su žestoko podbacili čuvajući park i vladu KS umjesto Arhiv. Da se mene pita, sve do jednog bi ostao bez posla.
a onome sto je arhiv spalio dati orden.
sorcerer

#10 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA

Post by sorcerer »

sreca pa je ostalo jos 10% koji znaju...samo papani ne znaju gdje je sta u gradu....znaju kamenjat i palit...to im je u genima....
johntra

#11 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA

Post by johntra »

Mladić i došljaci, slična je to sorta...šta zna seljak šta je knjiga, njemu je sila sve...
bull21

#12 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA

Post by bull21 »

Hercegoviina wrote:
bull21 wrote:90% ljudi nije znalo đe je taj arhiv. Niti da isti postoji. Ko se potrudio da ga zaštiti? Niko.
a onome sto je arhiv spalio dati orden.
Njih, ne njega, nego NJIH sve objesiti za muda da vise. I sjeme im protjerati, ne iz Sarajeva nego iz Bosne i 'ercegovine!
cls

#13 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA

Post by cls »

Sa Fejsa....ime necu kopirati ali komentar hocu: drug nas, kolega iz benda sa rajom goloruki gasili pozar. u zgradi izgorilo par kancelarija, arhiv ne.
Last edited by cls on 07/02/2014 20:56, edited 2 times in total.
sorcerer

#14 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA

Post by sorcerer »

za one koji ne znaju ,tu je bio arhiv.....

Image
vješalica

#15 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA

Post by vješalica »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/direktor ... /140207112

Direktor Arhiva BiH: Izgorjeli su najvrijedniji dokumenti koji su sačuvani u ratovima

Huligani koji su učestvovali na demonstracijama u Sarajevu zapalili su zgradu Predsjedništva i Općine Centar, odnosno Vlade Kantona Sarajevo. Nažalost, izgorjelo je i kulturno i historijsko blago čija vrijednost se ne može procijeniti. Direktor Arhiva BiH Šaban Zahirović za Klix.ba je kazao da će se pravi razmjeri štete znati tek u narednim danima, ali da već sada može saopćiti da vijesti nisu dobre.

"Zapaljen je jedan od depoa Arhiva BiH. U njemu je nažalost smještena najvrijednija građa i najvrijedniji fondovi s kojima je Arhiv raspolagao. Sad po sjećanju mogu reći da su to: Zbirka poklona i otkupa, Zbirka personalnih dosijea, novopreuzeti fond Doma za ljudska prava BiH u kojem je 40.000 dosijea, zatim mikrofilmovi iz raznih arhiva, kopije iz bečkih arhiva, dokumentacija Komisije za utvrđivanje ratnih zločina iz Drugog svjetskog rata, arhiv koji se odnosi na Višu sudačko-šerijatsku školu u BiH... To je dio kojeg se trenutno mogu sjetiti da je u tom depou", kaže Zahirović.

Veći dio ovog fonda je potpuno izgorio, a za nešto od ovoga se u Arhivu nadaju da će možda moći spasiti konzervacijama. Nemoguće je od dima još uvijek tačno vidjeti šta se eventualno može spasiti.

"Ta građa koja nije stradala u tri rata, u Prvom i Drugom svjetskom, te u ovom posljednjem, izgorjela je evo danas. Jedino što u ovom trenutku mogu reći je da je ovo ogromna kulturna sramota. Kada arhivi gore to je kulturna sramota jednog društva. Ne može se utvrditi vrijednost te arhivske građe", kazao nam je Zahirović.
neki

#16 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA

Post by neki »

sorcerer wrote:za one koji ne znaju ,tu je bio arhiv.....

Image
Arhiv je u zgradi predsjednistva, ovo je zgrada opstine/kantona
alijagoro

#17 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA

Post by alijagoro »

Opet dosljaci krivi,jadne Sarajlice :D .
alijagoro

#18 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA

Post by alijagoro »

sorcerer wrote:sreca pa je ostalo jos 10% koji znaju...samo papani ne znaju gdje je sta u gradu....znaju kamenjat i palit...to im je u genima....
Pa gdje ovih 90% ostalih ? :D
dresdener78

#19 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA

Post by dresdener78 »

ne, Arhiv BiH se nalazi(o) u ul. Reisa Džemaludina Čauševića, dakle onaj ulaz sa strane od Alipašine džamije, isti ulaz je i za Ustavni sud itd. I da je nešto od građe preživjelo vatru, oštećeno je sigurno od vode koju su koristili vatrogasci i ostaje u ostećenoj zgradi... dakle gljivice, vlaga, raspad papira. Osim toga, većina tih dokumenata je napisana tintom .... dakle voda .... :(((
I u slučaju da je nešto preživjelo neoštećeno vodom i vatrom, ovi jedinstveni materijali kojima ne postoji kopija biću nepristupačni desetak dvadesetak godina.... jer ni u kojem slučaju neće biti sredstava za obnovu prostorija i ponovno otvaranje arhiva. E jbg i ja napisao knjigu o vašem Sarajevu koristeći toliko informacija upravo iz ovog nevjerovatno bogatog arhiva i evo završavam prijevod na bosanski jezik.... tužno mi je.

evo najnovijih informacija :((((
http://www.klix.ba/vijesti/bih/direktor ... /140207112
sorcerer

#20 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA

Post by sorcerer »

alijagoro wrote: Pa gdje ovih 90% ostalih ? :D
jedan se prepoznao,cekamo druge da se jave :lol: :lol:
seoBIH

#21 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA

Post by seoBIH »

Arhiv nije izgorio :)
johntra

#22 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA

Post by johntra »

cls wrote:Sa Fejsa....ime necu kopirati ali komentar hocu: drug nas, kolega iz benda sa rajom goloruki gasili pozar. u zgradi izgorilo par kancelarija, arhiv ne.
Ko laže sad, direktor ili goloruki vatrogasci?
Arslan_11

#23 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA

Post by Arslan_11 »

ma za sve su krive doslje buraz...znaci ostalo vas je jos 10%,jos malo nece vas ni toliko biti.

https://soundcloud.com/antena-sarajevo/ ... a-elnik-op
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#24 Re: SPALJENJE ARHIVA BIH - DRUGA VIJEĆNICA

Post by Truba »

nit znam gdje je
niti znam da postoji
niti me zanima iskreno
niti mislim da je izgorio
niti vjerujem da je tako bitna stvar nezaštićena
i tako dalje