Siromaštvo u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

sokkia

#101 Re: Siromaštvo u BiH

Post by sokkia »

e pa nisu svi bili siromasni !
jok vala, iz objesti išli u pecalbu raditi najgore poslove.

pa pogledaj odakle se najviše ljudi ispalilo vani, iz najposnijih i najsiromašnijih krajeva bivše juge :(
kingofsnake

#102 Re: Siromaštvo u BiH

Post by kingofsnake »

Googlerica wrote:ja pomazem
Nemoj nam više pomagat majke ti. Imamo mi takvih pomagaća, što nam pomažu tako da nam nabijaju na nos da smo u kurcu. Znamo mi to i bez tebe i tebi sličnih. Još kad mi krene između redova provlačit priču da smo ovakvi i onakvi.

Eto te u Americi, ima i tamo sirotinje, formiraj grupu pa pomaži.
Googlerica

#103 Re: Siromaštvo u BiH

Post by Googlerica »

sokkia wrote:
e pa nisu svi bili siromasni !
jok vala, iz objesti išli u pecalbu raditi najgore poslove.

pa pogledaj odakle se najviše ljudi ispalilo vani, iz najposnijih i najsiromašnijih krajeva bivše juge :(
ali nisu svi bili siormasni,i mole Boga da imaju jedan obrok dnevno ! Ponavljam,nisu svi bili siromasni !
kingofsnake wrote:
Googlerica wrote:ja pomazem
Nemoj nam više pomagat majke ti. Imamo mi takvih pomagaća, što nam pomažu tako da nam nabijaju na nos da smo u kurcu. Znamo mi to i bez tebe i tebi sličnih. Još kad mi krene između redova provlačit priču da smo ovakvi i onakvi.

Eto te u Americi, ima i tamo sirotinje, formiraj grupu pa pomaži.
eh ,da,sad nije u redu i da pomazem! Pomazem kome je potrebno,a tebi nije ako placas redovno internet svaki mjesec!
u SAD,drzava se brine o siromasnim,za razliku od BiH koju nije birga o siromasnim licima!
kingofsnake

#104 Re: Siromaštvo u BiH

Post by kingofsnake »

Googlerica wrote:eh ,da,sad nije u redu i da pomazem! Pomazem kome je potrebno,a tebi nije ako placas redovno internet svaki mjesec!
u SAD,drzava se brine o siromasnim,za razliku od BiH koju nije birga o siromasnim licima!
Hvala Bogu ne treba mi pomoć, plaćam redovno internet :-) Ili hoćeš da kažeš da ga svi trebamo isljučiti jer smo siromašni?

A poznati su ti američki socijalni programi :-) :-) :-)
Googlerica

#105 Re: Siromaštvo u BiH

Post by Googlerica »

kingofsnake wrote: A poznati su ti američki socijalni programi :-) :-) :-)
da li mozes objasniti kakvi su programi od strane drzave BiH za pomoc siromasnim?
stakasa

#106 Re: Siromaštvo u BiH

Post by stakasa »

Googlerica wrote:
da li mozes objasniti kakvi su programi od strane drzave BiH za pomoc siromasnim?
Sta ti zapravo hoces?
kingofsnake

#107 Re: Siromaštvo u BiH

Post by kingofsnake »

Googlerica wrote:
Mogu. Nikakvi.

Maloprije si rekla da se mi ne trebamo porediti sa komšijama, pa onda nemoj porediti najmoćniju zemlju na svijetu sa BiH.

Tvoja i naša perspektiva i ugao gledanja nisu isti. Ti bi sad nama da pričaš kako je u SAD ovo ili ono bolje, uređenije itd... Ali mi to znamo i bez tebe. Znamo mi i šta nam tačno ne valja u državi, znamo i šta i koga treba promijeniti. Ali vjerovala ili ne, poprilično smo nemoćni da bilo šta uradimo. Vidim ja ti imaš te utopističko ublehaške priče, da se organizujemo vako-nako. Problemi su ovde puno deblji i jebeniji od onog što ti vidiš i čuješ, a rješenja puno kompleksnija od onog što učiš u školi.
Googlerica

#108 Re: Siromaštvo u BiH

Post by Googlerica »

kingofsnake wrote:
Googlerica wrote:
Mogu. Nikakvi.

Maloprije si rekla da se mi ne trebamo porediti sa komšijama, pa onda nemoj porediti najmoćniju zemlju na svijetu sa BiH.

Tvoja i naša perspektiva i ugao gledanja nisu isti. Ti bi sad nama da pričaš kako je u SAD ovo ili ono bolje, uređenije itd... Ali mi to znamo i bez tebe. Znamo mi i šta nam tačno ne valja u državi, znamo i šta i koga treba promijeniti. Ali vjerovala ili ne, poprilično smo nemoćni da bilo šta uradimo. Vidim ja ti imaš te utopističko ublehaške priče, da se organizujemo vako-nako. Problemi su ovde puno deblji i jebeniji od onog što ti vidiš i čuješ, a rješenja puno kompleksnija od onog što učiš u školi.
Zato sam otvorila temu,jer se vrlo malo pise o siromastvu od strane drzavnih institucija ,meni nije uopste cilj porediti SAD ili druge drzave sa BiH,to mi zaista nije cilj teme; Vjeruj mi,pokusala sam pronaci par puta inofmracije,ali ne postoje,i zato sam ranije pisala da u BiH ne postoji registracija i kontrola siromasnog stanovnistva,narocito u ruralanim dijelovima BiH;izvinjavam se ako sam uzrokovala da se tema "prihvati" drugacije ,tj. pogresno

nisam mogla naci istu temu na forumu!
kingofsnake

#109 Re: Siromaštvo u BiH

Post by kingofsnake »

Googlerica wrote:Zato sam otvorila temu,jer se vrlo malo pise o siromastvu od strane drzavnih institucija ,meni nije uopste cilj porediti SAD ili druge drzave sa BiH,to mi zaista nije cilj teme; Vjeruj mi,pokusala sam pronaci par puta inofmracije,ali ne postoje,i zato sam ranije pisala da u BiH ne postoji registracija i kontrola siromasnog stanovnistva,narocito u ruralanim dijelovima BiH;izvinjavam se ako sam uzrokovala da se tema "prihvati" drugacije ,tj. pogresno

Uzmi iznos prosječne plate u BiH i ne trebaju ti više nikakvi podaci. To ti sve jasno govori. A očekivati da državne institucije, koje su glavni krivci za ovakvo stanje, iznose podatke o siromaštvu je iluzorno. Nećeš pisati o onome za šta si kriv.
Nema potrebe da se izvinjavaš, ali moraš shvatiti da nabrajanje naših problema, za koje mi ovde dobro znamo da postoje, od strane nekog ko je na sigurnoj distanci, jednostavno ne sjeda ljudima. Znamo da smo šupak svijeta i ne treba nam stalno podsjećanje na to. Još imaš malo taj pristup, kao da su obični ljudi krivi, pa dodatno ne sjeda priča. Krivi smo, ali zaista jako malo. Sistem nam je nakaradno postavljen, u tome je učestvovala i SAD i ostale zapadne sile, i mi obični tu ne možemo normalnim putem puno toga promijeniti. A ratova, revolucija i proljevanja krvi nam je dosta, kolko god zvučalo glupo "mi smo mala zemlja tek izašla iz rata", i svašta smo predeverali. A s obzirom na situaciju, za neke ozbiljnije promjene, izgleda da je samo neko nasilje rješenje.
say_cheese

#110 Re: Siromaštvo u BiH

Post by say_cheese »

Googlerica wrote:ha ha ha opet si promasila poentu i poredis nelogicno!

u vrijeme juge,gastarbajteri su isli masovno fizikaneriti u svetu zemlju Njemacku,a nisu bili siromasni !

pa uopste ne pisem o dijasporksim sadakama ! u BiH penizoneri su masovno siromasni,pa gdje su pare koje su zaradili za penziju ? ( nema,otislo na dzravni budzet za sadaku poloticarima)

Ma jok bona, kakvi siromasi. Oni su bili elita drustva zeljni avanture :-)

Daleko najveci broj gastarbeitera su bili bijeda, nekvalifikovana radna snaga, pretezno iz ruralnih dijelova YU. Bio je manji broj kvalifikovanih, pa cak i intelektualaca, koji su trazili kruh nad pogacom i saka onih koji su bjezali iz politickih razloga. Njemacka je u to doba, 60/70ih, imala ogromnu potrebu za fizickom radnom snagom - nekad bilo, sad se spominjalo.

Siromastvo penzionera nije, kako ti to predstavljas, specifican fenomen nasih prostora, opet je rijec o globalnom problemu. Imas masu siromasnih penzionera, koji su uplacivali u privatne penzione fondove, pa podogjeni finansijskom krizom ostali su na suhom (toliko o tvojoj teoriji da su fondovi nepresusiv izvor blagodati). Bijeda su i oni, koji su uplacivali u drzavne fondove, koji u vremenu velikog broja nezaposlenih dolaze u skripac sa isplatom. Spaseni su samo oni, koji su se vodili lozinkom 'uzdaj se u se i u svoje kljuse', to jest, koji su pametnom investicijom osigurali starost. Svi ostali, koji su se pouzdali u kojekakve fondove, danas masu usima.
Googlerica

#111 Re: Siromaštvo u BiH

Post by Googlerica »

kingofsnake wrote:
Googlerica wrote:Zato sam otvorila temu,jer se vrlo malo pise o siromastvu od strane drzavnih institucija ,meni nije uopste cilj porediti SAD ili druge drzave sa BiH,to mi zaista nije cilj teme; Vjeruj mi,pokusala sam pronaci par puta inofmracije,ali ne postoje,i zato sam ranije pisala da u BiH ne postoji registracija i kontrola siromasnog stanovnistva,narocito u ruralanim dijelovima BiH;izvinjavam se ako sam uzrokovala da se tema "prihvati" drugacije ,tj. pogresno

Uzmi iznos prosječne plate u BiH i ne trebaju ti više nikakvi podaci. To ti sve jasno govori. A očekivati da državne institucije, koje su glavni krivci za ovakvo stanje, iznose podatke o siromaštvu je iluzorno. Nećeš pisati o onome za šta si kriv.
Nema potrebe da se izvinjavaš, ali moraš shvatiti da nabrajanje naših problema, za koje mi ovde dobro znamo da postoje, od strane nekog ko je na sigurnoj distanci, jednostavno ne sjeda ljudima. Znamo da smo šupak svijeta i ne treba nam stalno podsjećanje na to. Još imaš malo taj pristup, kao da su obični ljudi krivi, pa dodatno ne sjeda priča. Krivi smo, ali zaista jako malo. Sistem nam je nakaradno postavljen, u tome je učestvovala i SAD i ostale zapadne sile, i mi obični tu ne možemo normalnim putem puno toga promijeniti. A ratova, revolucija i proljevanja krvi nam je dosta, kolko god zvučalo glupo "mi smo mala zemlja tek izašla iz rata", i svašta smo predeverali. A s obzirom na situaciju, za neke ozbiljnije promjene, izgleda da je samo neko nasilje rješenje.

hvala,eh to je upravo bio razlog otvranja moje teme ! Najvise su prisutni strani izvori,koji doslovno podvlace nepostojanje trenutnih podataka! Naravno,rat jeste posljedica,ali vrijeme prolazi... Nadam se da se ozbiljnije promjene mogu desiti civiliziranijim putem; npr. kako obratiti paznju na problem van drzave! Trenutno svi strani izvori postavljalju BiH na vrlo nisku kategoriju,zamisli kako bi bilo da imaju potrebne i tacne podatke polsovanja drzave! Hvala za odgovor
Googlerica

#112 Re: Siromaštvo u BiH

Post by Googlerica »

say_cheese wrote:
Googlerica wrote:ha ha ha opet si promasila poentu i poredis nelogicno!

u vrijeme juge,gastarbajteri su isli masovno fizikaneriti u svetu zemlju Njemacku,a nisu bili siromasni !

pa uopste ne pisem o dijasporksim sadakama ! u BiH penizoneri su masovno siromasni,pa gdje su pare koje su zaradili za penziju ? ( nema,otislo na dzravni budzet za sadaku poloticarima)

Ma jok bona, kakvi siromasi. Oni su bili elita drustva zeljni avanture :-)

Daleko najveci broj gastarbeitera su bili bijeda, nekvalifikovana radna snaga, pretezno iz ruralnih dijelova YU. Bio je manji broj kvalifikovanih, pa cak i intelektualaca, koji su trazili kruh nad pogacom i saka onih koji su bjezali iz politickih razloga. Njemacka je u to doba, 60/70ih, imala ogromnu potrebu za fizickom radnom snagom - nekad bilo, sad se spominjalo.

Siromastvo penzionera nije, kako ti to predstavljas, specifican fenomen nasih prostora, opet je rijec o globalnom problemu. Imas masu siromasnih penzionera, koji su uplacivali u privatne penzione fondove, pa podogjeni finansijskom krizom ostali su na suhom (toliko o tvojoj teoriji da su fondovi nepresusiv izvor blagodati). Bijeda su i oni, koji su uplacivali u drzavne fondove, koji u vremenu velikog broja nezaposlenih dolaze u skripac sa isplatom. Spaseni su samo oni, koji su se vodili lozinkom 'uzdaj se u se i u svoje kljuse', to jest, koji su pametnom investicijom osigurali starost. Svi ostali, koji su se pouzdali u kojekakve fondove, danas masu usima.
gastarjbajteri su odlazili u vrlo dugom vremenskom periodu,nije bio jedan val ,vec niz odlazaka,razumljivo ,i sto je vrijeme duze trajalo,poceli su odlaziti i iz urbanih sredina,brza zarada,i naprave kucu i vrate se u jugu
, a sad ce razocarati jugonostalgicari koji postavljaju nostalgicne jugo postove

Nisam napisala da je stanje penzionera bolje bilo gdje,ali ne u BiH,ali tema su BiH penzioneri,i nema potrebe ih porediti sa penziorima sirom planete,ali pokusavam podvuci da drzava koja krade ima i moze dati novac penzonerima koji su ga zaradili,naravno da u mnogim drzavama je penzija minimalna,ali stize redovno svaki mjesec

Treci problem je siromastvo osoba koje rade ,zarade,a novca nigdje ili ga nema dovoljno za cijeli mjesec! Robovlansistvo od strane privatnika i rad na crno su ,na zalost,najcesci primjer u BiH! Osobe koje rade godinama na crno bez zdrastvenog osiguranja nemaju izbor,razumijem!

Ali,kako dugo ce ovakvi problemi biti dio svakodnevnice!?
damskot

#113 Re: Siromaštvo u BiH

Post by damskot »

Ljudi se ne bune jer znaju i to sto imaju nisu zasluzili pa bi i to mogli izgubiti ;) Bar ja mislim da je vise ljudi kojima je dobro nego lose inace bi se valjda pobunili . Nemoj Gras tamo nam je amidza nemoj Telekom tamo nam je tetak nemoj ....
Googlerica

#114 Re: Siromaštvo u BiH

Post by Googlerica »

damskot wrote:Ljudi se ne bune jer znaju i to sto imaju nisu zasluzili pa bi i to mogli izgubiti ;) Bar ja mislim da je vise ljudi kojima je dobro nego lose inace bi se valjda pobunili . Nemoj Gras tamo nam je amidza nemoj Telekom tamo nam je tetak nemoj ....
znaci,siromastvo ne postoji! pa to i jeste problem: mnogi ne dozivljavju problem siromastva kao problem zajednicke sredine,jet to nije licni problem! i sta siromasan svijet moze uraditi?
irac300

#115 Re: Siromaštvo u BiH

Post by irac300 »

Googlerica wrote: eh ,da,sad nije u redu i da pomazem! Pomazem kome je potrebno,a tebi nije ako placas redovno internet svaki mjesec!
Image
Ovako vjerovatno ti pomažeš, pa onda odeš da twitaš i po FB zaradiš koji lajk.
Image
Image
A ovako se SAD brine o siromašnim.

P.S.
U SAD-u po najnovijim podacima se nalazi skoro 50 miliona siromašnih građana. Znači, slobodno ti te svoje ideje iznesi tamo, nemoj nama pametovat' života ti više.
Googlerica

#116 Re: Siromaštvo u BiH

Post by Googlerica »

irac300 ( ti si u BiH?)

Upravo tvoj post je indikator problema o kojem pisem,a evo i zasto:
-u SAD su beskucnici registrovani,a vlro visok je procenat veterana rata,u BiH takvih siromasnih i beskucnika nema
veterani doslovno se vrate psihicki i fizicki "osakaceni" , imaju problem nastaviti normalan zivot,i sta se desi,IZOLACIJA,eh to sam upravo spominjala i kod siromasnih grupa u BIH,takve grupe su izolirane!
- u SAD siromasne osobe su ,cesto puta,alkoholicari ili osobe kojim kriminalni rekord jednostavno otezava pronaci posao,a ako pronadju posao,ne mogu ga dugo zadrzati ( psihicki problemi) a to opet nije tipican primjer siromasnih u BiH
u SAD recesija je imala privremenu grupu siromasnih u satorima,a danas ih je sve manje,sto nije slucaj u BiH
u BiH o siromasnim licima se vrlo malo zna,pise,iako je izvor problema jasan,posljedice rata i drzave koje ih ignorise
u BIH nema redovnih plata,sto je opet rezultat osiromasenih sa polsom,a bez plate !

-
damskot

#117 Re: Siromaštvo u BiH

Post by damskot »

Genije wrote:joj kad dijasporci uzmu srat, sve ljudi znaju, a mi eto budale

smajlikojikolutaocimaicesemosnjice

Jesi mozda cuo za globalizaciju ili avion ili da ima raje iz EU koja ruca oko 40 puta godisnje u Sarajevu .
A to vi ko VI ?? Pa zar VI tj TI (moja raja nisu VI) nisi imo 25 godina da pokazes da nisi budala . Jarane ja sam vise dole nego gore i 100% uvjeren jedino nas postena (ako postoji) dijaspora moze izvuc .
Last edited by damskot on 22/01/2014 01:57, edited 1 time in total.
animals

#118 Re: Siromaštvo u BiH

Post by animals »

85 najbogatiji ljudi na svijetu imaju toliko bogatstva kao 3.5 milijarde ostali ljudi..pa ti sad vidi...
Googlerica

#119 Re: Siromaštvo u BiH

Post by Googlerica »

damskot wrote:
Googlerica wrote:
damskot wrote:Ljudi se ne bune jer znaju i to sto imaju nisu zasluzili pa bi i to mogli izgubiti ;) Bar ja mislim da je vise ljudi kojima je dobro nego lose inace bi se valjda pobunili . Nemoj Gras tamo nam je amidza nemoj Telekom tamo nam je tetak nemoj ....
znaci,siromastvo ne postoji! pa to i jeste problem: mnogi ne dozivljavju problem siromastva kao problem zajednicke sredine,jet to nije licni problem! i sta siromasan svijet moze uraditi?
Moze se pobuniti , ali to ovako ide siromasni prije nego se pobuni nazove amidzu u grasu i tetka u telekomu pa pita sta on misli . A ovaj naravno misli samo na SEBE i kaze uf nemoj te vi pusti budale ... :) Pa desava se i ne nemoj to , to mi je od druga amidza :) Ma nebi ni ja nista mijenjao , kad pogledam x6 bjeli a tek trebe koje voda ,ne pada mi napamet da ga napadam moze mi valjat. Problem je sto su ljudi dole gladni (ne bukvalno) ..Pa ne vide dalje od rate kredita i kako izvuci slijedecu platu . Zato se razlikuju od dijaspore koja moze na sit stomak bez brige razmisliti dje greska .
problem je sto ne postoji empatija za pomoc,zato drustvo propada,ne moze se zivjeti od sebicnosti! Ljudi trebaju ljude!

ovo je porazavajuce !
damskot

#120 Re: Siromaštvo u BiH

Post by damskot »

Googlerica wrote:
problem je sto ne postoji empatija za pomoc,zato drustvo propada,ne moze se zivjeti od sebicnosti! Ljudi trebaju ljude!

ovo je porazavajuce !
Slazem se , a i to malo empatije cesto raspakovana ispadne egoizam ..
fatamorgana

#121 Re: Siromaštvo u BiH

Post by fatamorgana »

Googlerica wrote:U BiH ne postoji vec deceniju radna klasa,danas su sirotinja i truli bogatasi stanovnici BiH ! Doslovno se topi srednji sloj !

Citam temu o budzetlijama koji se zale jer nemaju redovnu platu ili osobe rade godinama kod privatnika bez dana prijavljenog radnog staza !!!

Radnik u BiH bez plate je upravo zaposleni siromah ,tj. siromastvo nije tipicno za neazaposlenost

Zasto narod u BiH svijesno "podrzava" svoje "zaposleno" siromastvo kao i siromastvo nezaposlenih ?

Jos nisam procitala clank koji pise da su religijske insitiucije,drzavne insitutcije ,privatnici pokusali suzbiti siromastvo !

Sta narod ceka ?
Pa narod k'o narod, pretežno čeka da se obogati!
jastuk1

#122 Re: Siromaštvo u BiH

Post by jastuk1 »

Googlerica wrote:
Ali,kako dugo ce ovakvi problemi biti dio svakodnevnice!?
Toliko dugo dok komercijalne banke ovdje i dalje budu davele kredite sa kamatom od preko 7 posto. Kamata isisa sve. You squeeze the turnip dry and then you squeeze it even more even though it's dry. :!:

I ono malo kapitala, ako bi htjelo da se koncentriše ne može jer se pare iz BiH isisavaju puno jače nego što se usisavaju. I ako se nešto malo kapitala skoncentisalo to ne ulaže se ovdje u BiH, već se prilike za ulaganje i pokretanje biznisa traže negdje vani.

Kako vrijeme bude prolazilo može nažalost biti samo gore i zbog naglo opadajućeg broja radne snage i naglog povećavanja broja starih/penzionera.

Drifting depper into a downward spiral, the only thing we can do is "enjoy the ride." :oops:
Googlerica

#123 Re: Siromaštvo u BiH

Post by Googlerica »

@dmaskot,razumijem ,bas tuzno !
@jastuk1,ranije sam postavila link na temi,gdje su statisticari/futurolozi prognozirali smanjenje stanovnistva u BiH,pad nataliteta,a koji se vec desavaju dugo!
sinuhe

#124 Re: Siromaštvo u BiH

Post by sinuhe »

Why Nations Fail: The Origins of Power, Prosperity, and Poverty od Daron Acemoglua i James Robinsona

http://www.amazon.com/gp/product/030771 ... 0307719219
Googlerica

#125 Re: Siromaštvo u BiH

Post by Googlerica »

sinuhe,da li si pokusao/la procitati komentare o knjizi? iako je 34 stranice,vec na prve dvije nema nijednog aboslutno pozitivnog komentara od osoba kojim je ekonomija profesionalni izbor! hvala na predlogu za citanje knjige
Post Reply