Siromaštvo u BiH
-
Googlerica
#1 Siromaštvo u BiH
U BiH ne postoji vec deceniju radna klasa,danas su sirotinja i truli bogatasi stanovnici BiH ! Doslovno se topi srednji sloj !
Citam temu o budzetlijama koji se zale jer nemaju redovnu platu ili osobe rade godinama kod privatnika bez dana prijavljenog radnog staza !!!
Radnik u BiH bez plate je upravo zaposleni siromah ,tj. siromastvo nije tipicno za neazaposlenost
Zasto narod u BiH svijesno "podrzava" svoje "zaposleno" siromastvo kao i siromastvo nezaposlenih ?
Jos nisam procitala clank koji pise da su religijske insitiucije,drzavne insitutcije ,privatnici pokusali suzbiti siromastvo !
Sta narod ceka ?
Citam temu o budzetlijama koji se zale jer nemaju redovnu platu ili osobe rade godinama kod privatnika bez dana prijavljenog radnog staza !!!
Radnik u BiH bez plate je upravo zaposleni siromah ,tj. siromastvo nije tipicno za neazaposlenost
Zasto narod u BiH svijesno "podrzava" svoje "zaposleno" siromastvo kao i siromastvo nezaposlenih ?
Jos nisam procitala clank koji pise da su religijske insitiucije,drzavne insitutcije ,privatnici pokusali suzbiti siromastvo !
Sta narod ceka ?
-
x_lecter
#2 Re: Siromaštvo u BiH
ja nemam takav dojam ... narod nikad vise nije imao 
- Matijevic_Vlado
- Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..
#3 Re: Siromaštvo u BiH
joj ove dijaspore, odmah oni prvi da kazu kako nismo siromasni
. ne znam tacno al predpostavljam da si dijaspora, oni jadni vole tako pricati za nas, pate se tamo pa im cudno kako ja siromasan mogu sebi priustiti desetku s lukom u cijeloj
-
x_lecter
#4 Re: Siromaštvo u BiH
u Sarajevu sam ja ... i ono sto vidim je da narod zivi begovski
- newlevel
#5 Re: AW: Siromaštvo u BiH
Sta znaci da zivi begovski ?
To sto vidis da se kafe ispijaju, puni kafići, nose se novi mobiteli. Pa dobro, ovo je glavni grad drzave, u Sarajevu su ambasade, vecina budzetski korisnika zivi u glavnom gradu. Otidji malo do manjih gradova, tipa Konjic, Donji i Gornji vakuf, da ne nabrajam vise. Nije tako bajna situacija.
A ne vidim ja Bgmi, ni da svijet dobro zivi u Sarajevu. Ne moze se zakljuciti na osnovu punih kafića, auta na leasing, da ljudi dobro zivotare.
Sent from my Nokia 3310
To sto vidis da se kafe ispijaju, puni kafići, nose se novi mobiteli. Pa dobro, ovo je glavni grad drzave, u Sarajevu su ambasade, vecina budzetski korisnika zivi u glavnom gradu. Otidji malo do manjih gradova, tipa Konjic, Donji i Gornji vakuf, da ne nabrajam vise. Nije tako bajna situacija.
A ne vidim ja Bgmi, ni da svijet dobro zivi u Sarajevu. Ne moze se zakljuciti na osnovu punih kafića, auta na leasing, da ljudi dobro zivotare.
Sent from my Nokia 3310
- sinuhe
#6 Re: Siromaštvo u BiH
Pa zive begovski. Ovo me podsjeti na slucaj kad su austrougarske vlasti popisivale begove. Bilo im cudno sto ima velik broj siromasnih begova. 
- vazi
#7 Re: Siromaštvo u BiH
Kriza je u cijelom svijetu i radnickoj klasi nigdje nije lako, a vecina nas smo radnicka klasa.Googlerica wrote:U BiH ne postoji vec deceniju radna klasa,danas su sirotinja i truli bogatasi stanovnici BiH ! Doslovno se topi srednji sloj !
Sta narod ceka ?
Svi mi , koji zivimo od plate do plate, pa ma kolika ona bila, jesmo radnicka klasa.
I Bosna ne zivi begovski vec siromasno, samo to nije lako razumijeti jer je na prvi ogled pupa - hava, zivi se begovski.
Jadni vecina boraca, bolesnih, nezaposlenih, raseljenih koji su i danas bez svoga krova nad glavom, ovratnici koji ne rade i nemaju od cega da zive a nije lako ni onima koji jedva kraj s krajem sastavljaju od zaradjene crkavice.
No, narod ne voli plaho ovakve teme, narod voli hljeba i igara
-
Sarajevica
#8 Re: AW: Siromaštvo u BiH
Ako si "siromasan" ali nekako uvijek imas za cigare i kafu, onda ti i nije toliko lose. Isto vazi za ove koji kukaju kako nemaju za hljeba a kuckaju na laptopunewlevel wrote:Sta znaci da zivi begovski ?
Sent from my Nokia 3310
-
spacek
-
Googlerica
#10 Re: Siromaštvo u BiH
@vazi,hvala sa iskren post,ali ne razumijem kako narod prezivi od plate do plate ako je period cekanja izmedju dvije plate nekoliko mjeseci !!! krediti,pozajmnice od prijetelja !?
@spacek,problem je korupcija,razumijem
@sinuhe,ha ha ha ,to nisam znala
- newlevel
#11 Re: AW: Siromaštvo u BiH
Slazem se, upravu si. Ali to sto mi vidimo po Sarajevu, nije tako u drugim gradovima vjeruj mi. Ne piju se tako kafe u drugim gradovima svaki dan, nego od petka do petka su puni kafiči.Sarajevica wrote:Ako si "siromasan" ali nekako uvijek imas za cigare i kafu, onda ti i nije toliko lose. Isto vazi za ove koji kukaju kako nemaju za hljeba a kuckaju na laptopunewlevel wrote:Sta znaci da zivi begovski ?
Sent from my Nokia 3310
Sent from my Nokia 3310
-
Googlerica
#12 Re: Siromaštvo u BiH
ne razumijem zasto se igonirse postojanje siromastva,a negiranje istog je kriticno !!! par osoba na temi je napisalo da to nisu ni primjetili!!! Zasto pojedinci lazu sebe u vezi svog nesluzbenog "siromasnog" statusa !?
- vazi
#13 Re: Siromaštvo u BiH
pa ovim po kaficima , cesto nezaposlenim, salje rodbina iz dijasporeGooglerica wrote:@vazi,hvala sa iskren post,ali ne razumijem kako narod prezivi od plate do plate ako je period cekanja izmedju dvije plate nekoliko mjeseci !!! krediti,pozajmnice od prijetelja !?
o bolesnim i ostalim nabrojanim kategorijama niko ne vodi racuna osim Josipa Pejakovica i po neke humanitarne organizacije.
-
Googlerica
#14 Re: Siromaštvo u BiH
vazi,izgleda da i dijaspora ucestvuje u degeneraciji drustva !
Kako bi narod zivio bez kladinoica u BIH !? Narod zivi k'o idijanci u svojim rezervatima !
drustvo je totalno neazinteresovano za brigu o sebi i drugima,a najmanje mu smeta sto ga drzava pravi budalom !!!
Kako bi narod zivio bez kladinoica u BIH !? Narod zivi k'o idijanci u svojim rezervatima !
drustvo je totalno neazinteresovano za brigu o sebi i drugima,a najmanje mu smeta sto ga drzava pravi budalom !!!
-
mefistofilis
#15 Re: Siromaštvo u BiH
jadni su oni kojima je drzava od carsije do malte, jadni su oni kojima je dovoljno kafa i kladionica a za mora u Neuu im treba kredit, jadni su oni koji subotom naspu goriva za cenera, jadni su oni koji nose smart phone a mjesecno pune 2 km kredita itd. itd.
o nivou empatije i kognitivnih sposobnosti takvih ljudi ne zelim ni da govorim
o nivou empatije i kognitivnih sposobnosti takvih ljudi ne zelim ni da govorim
-
Breathless
#16 Re: Siromaštvo u BiH
Ovo je najsiromasnija zemlja u Evropi i polako ali sigurno se bilizimo i globalno najsiromasnijim zemljama, a oni mjere siromastvo po tome ima li se za kafu i cigarete.
I ono sto vidite po gradu, vidite mozda i manje od 10% stanovnistva koje zivi lagodno, ljude koji su stranci i one kojima je izlazak mjesecni projekat. Ostalo je jad i bijeda, a da ne govorimo o tome kako je po bosanskoj provinciji.
-
Breathless
#17 Re: Siromaštvo u BiH
Takvih, socijalno neosjetljivih je uvijek bilo i bice, ali oni su uvijek manjina koja obicno zivi na racun drugih i cini sve da odbrani svoje privilegije.Googlerica wrote:ne razumijem zasto se igonirse postojanje siromastva,a negiranje istog je kriticno !!! par osoba na temi je napisalo da to nisu ni primjetili!!! Zasto pojedinci lazu sebe u vezi svog nesluzbenog "siromasnog" statusa !?
- vazi
#18 Re: Siromaštvo u BiH
@googlerice, a sta ce drugo dijaspora nego davat ribu , na zalost? Nauciti kako se lovi riba mozes samo ako si tu tj ako nisi dijapsora, jel tako? Ili kupiti stap i pribor , citaj fabriku ili neki drugi biznis, nekome ko zna i sam loviti kad ti nemas toliko paara, imas samo da pomognes malke , onako...Ili ne znas ni ti ni taj neko dole kakav bi to biznis mogo krenut, svega ima, sta jos da se izmisli?Googlerica wrote:vazi,izgleda da i dijaspora ucestvuje u degeneraciji drustva !
Imas bolesnog rodjaka, sta ces drugo vec poslati za lijecenje?
Imas brata, sestru, roditelje, niko ne radi, penzije minimalne, sta ce sdrugo nego poslati?
Ono sto mene vise rastuzuje je cinjenica da veliki broj onih koji ne zaradjuju hljeb svojim trudom sutra ne bi pristali da rade u dijaspori neki poso ispod njihovog "nivoa"
-
Keiko
#19 Re: Siromaštvo u BiH
Skoro sam citala clanak o onom Ivanu koji je navodno milijarder zahvaljujuci nekom izumu za auto-industriju. 80% od nekih 100-tinjak komentara na clanak je bilo u vezi koliku ce i hoce li dati donaciju svojoj domovini BiH.
Umjesto 'sta radi vlada da se ovom covjeku omoguci da bez puno peripetija i sa odredjenom dozom sigurnosti ulozi u BiH, te mozda zaposli par desetina ili stotina ljudi?', ljudi se pitaju koliku ce donaciju dati, 20 godina nakon rata.
Umjesto 'sta radi vlada da se ovom covjeku omoguci da bez puno peripetija i sa odredjenom dozom sigurnosti ulozi u BiH, te mozda zaposli par desetina ili stotina ljudi?', ljudi se pitaju koliku ce donaciju dati, 20 godina nakon rata.
-
Googlerica
#20 Re: Siromaštvo u BiH
Breathless wrote:Takvih, socijalno neosjetljivih je uvijek bilo i bice, ali oni su uvijek manjina koja obicno zivi na racun drugih i cini sve da odbrani svoje privilegije.Googlerica wrote:ne razumijem zasto se igonirse postojanje siromastva,a negiranje istog je kriticno !!! par osoba na temi je napisalo da to nisu ni primjetili!!! Zasto pojedinci lazu sebe u vezi svog nesluzbenog "siromasnog" statusa !?
Breathless,mislim da je broj "neosjetljivi" porastao ,ali mi nije jasno,kako je narodu jednostavno ignorisati problem , kakav je mentalni sklop !?
neki dan procitah,pojavila se suga,boles siromasnih,jos malo pa ce i kolera poceti uobicajena pojava !!!
Drzava,osobe koje imaju novac,absolutno ignorisu problem osiromasenog stanovnistva,narocito starih osoba i majki sa djecom bez muza , katarstofa !
-
Googlerica
#21 Re: Siromaštvo u BiH
vazi,pomoci iz dijaspore rodbini kojoj treba pomoc je razumljiv gest , ali mnogi zloupotrebljavaju svoj status i parama dijaspore kupuju stvari koji im nisu neophodne ,a dijaspora je prilicno glupa,jer cesto puta to radi vrlo svjesno !
osobe koje ne zele uraditi nista od svog zivota i ne zasluzuju pomoc,mlade,zdrave i lijene nisu dio moje teme ,takvih mi nije zao !
osobe koje ne zele uraditi nista od svog zivota i ne zasluzuju pomoc,mlade,zdrave i lijene nisu dio moje teme ,takvih mi nije zao !
-
Googlerica
#22 Re: Siromaštvo u BiH
Keiko,eh to ! Narod bukvalno pita,prosi za donaciju,a ne pita se sto promjeniti u drzavi !!!
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#23 Re: Siromaštvo u BiH
E nije te odavno bilo da se iz Cemerike iscudjavas kako je to sve u nas ovdje naopako.
-
rekla-kazala
#24 Re: Siromaštvo u BiH
Siromašni?.. Naravno da smo siromašni.
Znam da Njemačka nije dobar primjer za poređenje ali ne uzimajući u obzir visinu prihoda samo da uporedimo broj onih koji imaju stalna primanja.
Njemačka:
82 miliona stanovnika - 42 miliona uposlenih + 20 miliona penzionera i još 7 do 8 miliona ljudi koji ostvaruju prihode po osnovu nezaposlenosti, školovanja, invalidnine, socijalna pomoć,... Znači oko 70 miliona ljudi ostvaruje stalne prihode ili 85% ukupnog stanovništva.
BiH:
3,7 miliona stanovnika - 670.000 uposlenih + 610.000 penzionera + 200.000 uposlenih na crno
Ukupno 1.480.000 sa kakvim takvim primanjima ili 40% ukupnog stanovništva.
60 % stanovnika BiH je bez ikakvih prihoda.
Tuga !!!!
Znam da Njemačka nije dobar primjer za poređenje ali ne uzimajući u obzir visinu prihoda samo da uporedimo broj onih koji imaju stalna primanja.
Njemačka:
82 miliona stanovnika - 42 miliona uposlenih + 20 miliona penzionera i još 7 do 8 miliona ljudi koji ostvaruju prihode po osnovu nezaposlenosti, školovanja, invalidnine, socijalna pomoć,... Znači oko 70 miliona ljudi ostvaruje stalne prihode ili 85% ukupnog stanovništva.
BiH:
3,7 miliona stanovnika - 670.000 uposlenih + 610.000 penzionera + 200.000 uposlenih na crno
60 % stanovnika BiH je bez ikakvih prihoda.
Tuga !!!!
-
Googlerica
#25 Re: Siromaštvo u BiH
ali dokle tako ! sta se desilo sa covjekoljubljem ? ako ljudi ne pomazu ljudima,ko ce pomoci ? Naravno da se cudim,eto upravo se pojavila suga,toga nije bilo ranije !!!ladyblue18 wrote:E nije te odavno bilo da se iz Cemerike iscudjavas kako je to sve u nas ovdje naopako.