Replika tog spomenika danas u 21 stoljeću je sinonim za jeftini kič i neukus. Podizati danas spomenik jednom monarhu i čovjeku sa rasističkim shvatanjima, u vremenu kada se u demokratskom dijelu svijeta (kojeg i mi želimo biti) veličaju ideje slobode i demokracije, a osuđuje preiod kolonijalizma i njegovi simboli, mogu samo političari koji ne poštuju i ne žele dobro vlastitom narod. A narod koji to odobrava je politički nepismen i vodi se prizemnim emocijama. Nažalost rijetki su oni koji shvataju koliku sprdnju od sebe radimo sa podizanjem ovog spomenika. Cijeli svijet će nam se smijati kao što su se smijali i makedoncima sa njihovom megalomanijom u Skoplju.Franc Ferdinand:
„Ja sam potpuno siguran, čak bih se mogao i kladiti, da će onog trenutka kad se učini kraj tim sramnim mađarskim intrigama (što se sasvim lako može učiniti, jer je Mađar pravi Hun i Azijat koji se uvek hvali, ali se predaje čim se protiv njega preduzme energična akcija) i Sloveni prestati sa svojim žestokim jurišima i ponovo se mirno i poslušno pokoriti kulturno superiornim Germanima“.
Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdinandu
-
Rizvan
#101 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina
-
nautilius
#102 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina
nije bas tema, ali da li nas je i princ eugen oslobodio ili nije? mislim i on je istorijska licnost, jedan mali spomenik nije na odmet.
-
Great Cornholio
#103 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina
Sramota za vlasti Sarajeva, dizati spomenik okupatorima, pa đe to more bit' normalno.
-
Rizvan
#104 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina
Najporaznije je što je odluka o podizanju ovog spomenika donesena bez ikakve javne debate. Niti je bilo javne debate sa historičarima ili urbanistima, niti najvažnije sa lokalnim stanovništvom, građanima grada Sarajeva ili barem mjesne zajednice gdje bi se trebao taj spomenik da nalazi. A sarajevski mediji su još jednom pokazali koliko su dno dna jer o ovome projektu šute, a kamo li da još objave neki kritički ostvrt, što bi trebala biti njihova profesionalna dužnost.
-
Great Cornholio
- limeni
#106 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina
prezimenko wrote:Velika razlika između Asutro-Ugarske i Osmanskog carstva u pogledu BiH je to sto su nas jedni gledali kao nesto sto su osvojili i radi cega su naplacivali danak dok su nas drugi gledali kao ravnopravne i dio svoje drzave (npr. zato je studentima iz BiH skolarina koliko i austrijancu)
Nazalost neki jos uvijek zive u zabludi pa su im drazi arapi kad izgrade dzamiju umjesto fabrike
-
Great Cornholio
#107 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina
limeni wrote:prezimenko wrote:Velika razlika između Asutro-Ugarske i Osmanskog carstva u pogledu BiH je to sto su nas jedni gledali kao nesto sto su osvojili i radi cega su naplacivali danak dok su nas drugi gledali kao ravnopravne i dio svoje drzave (npr. zato je studentima iz BiH skolarina koliko i austrijancu)
Nazalost neki jos uvijek zive u zabludi pa su im drazi arapi kad izgrade dzamiju umjesto fabrike
-
theTruePath
#108 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina
Neka se napravi spomenik i Fatihu sultanu,i Francu caru.tacka
moze i titu,a sta fali i aliji

moze i titu,a sta fali i aliji
-
theTruePath
#109 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina
I btw spomenik se pravi jer je ovdje izgubio glavu i to treba turisticki iskoristi,ne pravi se da bi ga mi ovdje slavili nesto.nama je okupator
ali recimo i Ukraina ima spomenik sultanu Sulejmanu i Hurem,jer je Hurem bila ukrajinka
ali recimo i Ukraina ima spomenik sultanu Sulejmanu i Hurem,jer je Hurem bila ukrajinka
-
theTruePath
#110 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina
PS:Treba i spomenik Hadzi Loji i svim bosnjacima koji su ginuli u bitci protiv okupatora(austrije).Jer Hadzi Lojo je organizirao toliki otpor da su o tome cak i u dalekoj Americi novine pisale,a zamisli u to vrijeme da pisu o dalekoj nepoznatoj Bosni
Roman o okupaciji Bosne i Hercegovine 1878. god. od strane Austro-Ugarske monarhije i otporu stanovnika Bosne i Hercegovine. Jedana od markantnih licnosti u organizaciji i vodjenju otpora bio je Hadzi Lojo...
http://www.scribd.com/doc/111684699/Had ... Kadi%C4%87
Roman o okupaciji Bosne i Hercegovine 1878. god. od strane Austro-Ugarske monarhije i otporu stanovnika Bosne i Hercegovine. Jedana od markantnih licnosti u organizaciji i vodjenju otpora bio je Hadzi Lojo...
-
dezurni_ucenik
#111 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina
Izdavac knjige : Islamska Zajednica .Dovoljno receno.theTruePath wrote:PS:Treba i spomenik Hadzi Loji i svim bosnjacima koji su ginuli u bitci protiv okupatora(austrije).Jer Hadzi Lojo je organizirao toliki otpor da su o tome cak i u dalekoj Americi novine pisale,a zamisli u to vrijeme da pisu o dalekoj nepoznatoj Bosni
Samo cudno je sto nisu naveli da je Hadzi Lojo bio klosar i krimos .Kako mi volimo od takvih likova da pravimo historijske licnosti .
- sinuhe
#112 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina
Ali dobar im je tajming. Mjesec dana prije 2014 oni zicaju pare za idejno rijesenje
A fina para, jedna jaca godisnja plata. Nekom zasluznom umjetniku(akademskom kiparu
) taman a nesto ce vec on smisliti.
-
dezurni_ucenik
#113 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina
Kad daju Memari da to uradisinuhe wrote:Ali dobar im je tajming. Mjesec dana prije 2014 oni zicaju pare za idejno rijesenjeA fina para, jedna jaca godisnja plata. Nekom zasluznom umjetniku(akademskom kiparu
) taman a nesto ce vec on smisliti.
-
tipico2
#114 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Trebao bi biti isti kao 1917.godine ....
-
theTruePath
#115 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina
CVIKERASH wrote:Izdavac knjige : Islamska Zajednica .Dovoljno receno.theTruePath wrote:PS:Treba i spomenik Hadzi Loji i svim bosnjacima koji su ginuli u bitci protiv okupatora(austrije).Jer Hadzi Lojo je organizirao toliki otpor da su o tome cak i u dalekoj Americi novine pisale,a zamisli u to vrijeme da pisu o dalekoj nepoznatoj Bosni
Samo cudno je sto nisu naveli da je Hadzi Lojo bio klosar i krimos .Kako mi volimo od takvih likova da pravimo historijske licnosti .
Kakav god da je bio BORIO SE protiv mrskog okupatora.A klosar i krimos nije bio,to bezobrazno lazes na jednog od znacajnih bosnjackih licnosti
-
tipico2
-
theTruePath
-
Rizvan
#118 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina
Vrhunac kičatipico2 wrote:
Trebao bi biti isti kao 1917.godine ....
-
dezurni_ucenik
#119 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina
Moj historijski izvor je profesor Mustafa Imamovic.Koji je tvoj izvor : buzim info ili rogatica news ?theTruePath wrote:CVIKERASH wrote:Izdavac knjige : Islamska Zajednica .Dovoljno receno.theTruePath wrote:PS:Treba i spomenik Hadzi Loji i svim bosnjacima koji su ginuli u bitci protiv okupatora(austrije).Jer Hadzi Lojo je organizirao toliki otpor da su o tome cak i u dalekoj Americi novine pisale,a zamisli u to vrijeme da pisu o dalekoj nepoznatoj Bosni
Kakav god da je bio BORIO SE protiv mrskog okupatora.A klosar i krimos nije bio,to bezobrazno lazes na jednog od znacajnih bosnjackih licnosti
I za 100 godina takvi kao ti ce za Aliju Budnju govoriti da je stvarno bio - beg.
-
theTruePath
#120 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina
Jel Budnjo isao u borbu protiv okupatora
ako jeste,hoce
-
dezurni_ucenik
#121 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina
theTruePath wrote:Jel Budnjo isao u borbu protiv okupatoraako jeste,hoce
Ne rece ti meni koji ti je izvor informacija :buzim info ili rogatica ?
-
theTruePath
#122 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina
Osnovna skolaCVIKERASH wrote:theTruePath wrote:Jel Budnjo isao u borbu protiv okupatoraako jeste,hoce
-
dezurni_ucenik
#123 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina
theTruePath wrote:Osnovna skolaCVIKERASH wrote:theTruePath wrote:Jel Budnjo isao u borbu protiv okupatoraako jeste,hoce
-
theTruePath
#124 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina
Ja sam za spomenik(zapamti da je ovo ideja i odlula dovedena iz kruga zelenih ,onih koji uz ramazan brane alkohol i sl
),ali ne zelim da se nasi ljudi zaborave,a nece ni to 
- Pitar s Kariba
#125 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina
http://www.klix.ba/vijesti/bih/u-andric ... /131129056
Kako Nemanja diže spomenike? Nikog ništa ne pita.
Kako Nemanja diže spomenike? Nikog ništa ne pita.