Divlje zivotinje

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
kriticarka_nikova

#101 Re: Divlje zivotinje

Post by kriticarka_nikova »

@iceandfire , ma hajde sta kazes?!? Medvjed napao traktor?!

Ovo ti je dobro razmišljanje za mine, vidis nisam o tome mislila.

Sorry ako sam bila dosadna sa puno pitanja :D, a inace planinarim ja povremeno.

Hvala ti na postovima, stvarno je bilo milina citat te.
kriticarka_nikova

#102 Re: Divlje zivotinje

Molim sve poznavaoce divljih životinja koji smatraju da bi mogli pogoditi o kojoj divljoj životinji je rijec da se jave.
Dakle, jučer sam imala turu na Igmanu (od Velikog polja do Javornika), na putu koji ide kroz šumu između Velikog polja i Javornika ja i jos jedna cura malo smo zaostale za grupom (a ukupno nas je bilo 7). Njih pet je odmaklo nekih 50 m od nas, pa sam ja isla i jedno 20m iza mene ta cura. U jednom trenutku dijagonalno od mene a paralelno sa tom curom vidjela sam kako se grm trese i nesto povelko, crno, veličine jedne krave, otprilike govorim (nisam mogla vidjet tacno sta je zbog grmova) pobjeglo je od nas. Bilo je tesko jer se bukvalno zemlja zatresla.
Da li bi ovo mogao biti vepar? Sta je TO sto je kao prvo sačekalo da grupa od 5 ljudi prodje pa onda da pobjegne?
Samo jos da napomenem, moguće je da nasa grupa nije bila dovoljno glasna….iako nismo cutali.
tetakk

#103 Re: Divlje zivotinje

Post by tetakk »

kriticarka_nikova wrote:Molim sve poznavaoce divljih životinja koji smatraju da bi mogli pogoditi o kojoj divljoj životinji je rijec da se jave.
Dakle, jučer sam imala turu na Igmanu (od Velikog polja do Javornika), na putu koji ide kroz šumu između Velikog polja i Javornika ja i jos jedna cura malo smo zaostale za grupom (a ukupno nas je bilo 7). Njih pet je odmaklo nekih 50 m od nas, pa sam ja isla i jedno 20m iza mene ta cura. U jednom trenutku dijagonalno od mene a paralelno sa tom curom vidjela sam kako se grm trese i nesto povelko, crno, veličine jedne krave, otprilike govorim (nisam mogla vidjet tacno sta je zbog grmova) pobjeglo je od nas. Bilo je tesko jer se bukvalno zemlja zatresla.
Da li bi ovo mogao biti vepar? Sta je TO sto je kao prvo sačekalo da grupa od 5 ljudi prodje pa onda da pobjegne?
Samo jos da napomenem, moguće je da nasa grupa nije bila dovoljno glasna….iako nismo cutali.
Sto tebe hoce divljac :mrgreen: :-)
black

#104 Re: Divlje zivotinje

Post by black »

kriticarka_nikova wrote:Molim sve poznavaoce divljih životinja koji smatraju da bi mogli pogoditi o kojoj divljoj životinji je rijec da se jave.
to ti je bio bosanski jeti :mrgreen:
kokuz_sa

#105 Re: Divlje zivotinje

Post by kokuz_sa »

velicine krave
hahahahahahahaha
tolki nisu ni medvjedi koji ima kod nas ovdje :D
kriticarka_nikova

#106 Re: Divlje zivotinje

kokuz_sa wrote:
velicine krave
hahahahahahahaha
Tipicno za Bosance. Ismijavanje i samo ismijavanje. Medvedi jesu veliki o te kako kad se usprave na dvije noge.
iceandfire

#107 Re: Divlje zivotinje

Post by iceandfire »

Hahaha da se pohvalim,, prije tri dana sam vidio medvjeda na 20-30 metara kako pije vodu sa izvora.. Ako ponovo budem išao na to mjesto snimiti ću ga da vidiš kako to izgleda, kažu lovci da dolazi svako jutro na izvor,, to je bilo oko 5 ujutro...

A to sigurno nije medvjed,, ucinilo ti se,, sigurno je nešto manje.,.,:::))))
kriticarka_nikova

#108 Re: Divlje zivotinje

iceandfire wrote:Hahaha da se pohvalim,, prije tri dana sam vidio medvjeda na 20-30 metara kako pije vodu sa izvora.. Ako ponovo budem išao na to mjesto snimiti ću ga da vidiš kako to izgleda, kažu lovci da dolazi svako jutro na izvor,, to je bilo oko 5 ujutro...

Gdje?
iceandfire

#109 Re: Divlje zivotinje

Post by iceandfire »

kriticarka_nikova wrote:
iceandfire wrote:Hahaha da se pohvalim,, prije tri dana sam vidio medvjeda na 20-30 metara kako pije vodu sa izvora.. Ako ponovo budem išao na to mjesto snimiti ću ga da vidiš kako to izgleda, kažu lovci da dolazi svako jutro na izvor,, to je bilo oko 5 ujutro...

Gdje?

Mjesto je na KRivaji između careve ćuprije i maoče,,, to ti je niže Olova...
kokuz_sa

#110 Re: Divlje zivotinje

Post by kokuz_sa »

kriticarka_nikova wrote:
kokuz_sa wrote:
velicine krave
hahahahahahahaha
Tipicno za Bosance. Ismijavanje i samo ismijavanje. Medvedi jesu veliki o te kako kad se usprave na dvije noge.
to nije ismijavanje
kod nas u BIH zive mrki medvjedi..tezina im je od 150-300kg(isti takvi medvjedi zive i u npr rusiji al radi klime i hrane su tezine do jedno 450kg)

eh sada prosjedna tezina krave je 650-700kg

et tako da si sigurno vidjela divljeg vepra..al velicine krave i jos da se zemlja tresla dok je trcalo.. 8-) 8-)
bajra

#111 Re: Divlje zivotinje

Post by bajra »

ja glasam da si vidjela vepra. Oni su veliki tamni i ima ih puno pa se mogu sresti i u parku :lol: :roll: :lol: :lol: :lol:
Vjerovatno ti se učinilo da je kao krava od straha. :razz:

Ja par jutara idem da obiđem kukuruz oko 4 u jutro pošto su divlje svinje dolazile par puta, idem a kojom petardom. I još nisam imao čast da se upoznam sa veprom, da ga pošaljem u ćošak. ;-)
na konjuhu ima svega šta vas god zanima. ta planina je imala sreću da na njoj nije bilo ratnih djelovanja pa nema ni mina i očuvan je divlji svijet. Ali planinari neće često vidjet neku zanimljivu životinju je prave previše buke. ne bi ni ovi naši lovci ništa vidjeli da nemaju pasa.
kriticarka_nikova

#112 Re: Divlje zivotinje

bajra wrote:ja glasam da si vidjela vepra. Oni su veliki tamni i ima ih puno pa se mogu sresti i u parku :lol: :roll: :lol: :lol: :lol:

Ja par jutara idem da obiđem kukuruz oko 4 u jutro pošto su divlje svinje dolazile par puta, idem a kojom petardom. I još nisam imao čast da se upoznam sa veprom, da ga pošaljem u ćošak. ;-)
na konjuhu ima svega šta vas god zanima. ta planina je imala sreću da na njoj nije bilo ratnih djelovanja pa nema ni mina i očuvan je divlji svijet. Ali planinari neće često vidjet neku zanimljivu životinju je prave previše buke. ne bi ni ovi naši lovci ništa vidjeli da nemaju pasa.
Kakva je makracija na Konjuhu? Kojim putem se dodje do planinarske staze? Jel’ lijepa planina? Kolika joj je n/v? Dobro neke od Info. mogu nac i na netu, ali draze mi da mi ti kažes.
bajra

#113 Re: Divlje zivotinje

Post by bajra »

Draže ti da ti ja kažem? :-D ;-)
Ja ne živim blizu konjuha. A i nisam planinar. pa tako da ti u tom pogledu ne mogu pomoć, što se tiče markacija i staza.

Znam da je lijepa, sačuvana, mislim da je i proglašena zaštićenim pejzažom. najviši vrh je oko 1300 m.
Tu možeš naći sve životinje koje žive u BiH. pa čak i velikog tetrijeba, koji je ugrožen i dosta rijedak.

Ali opet nisam ni tako daleko pa čujem neke zanimljive stvari s vremena na vrijeme, npr. prije nekoliko godina divlja mačka ubila lovačkog psa.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#114 Re: Divlje zivotinje

Post by Toto »

kriticarka_nikova wrote:Ajj slike, jebote! A vidi posmrtne ploce (ako vidim dobro), medo je bas iza posmrtne ploce. Koja slika!

A kako ih nije namiriso?Imaju oni dobar njuh. Jes doduse nekad vjetar miris nosi na drugu stranu,suprotnu pa zavara medin njuh.

Eh jos se nisam popela na vrh Prenja, a kad ovo vidim ne znam da li cu. Neko je vuka vidio na Zelenoj glavi. Izgleda da je vukovima i medama to omiljeno mjesto.
u tebe prava lovacka prica
uslikaju vuka a samo dva posta ispod ispane medvjed :D :D

Na Prenju je prije rata bilo mnogo prekrasnih divokoza za koje sam cuo da su pred istrebljenjem.
Steta. To su prekrasne zivotinje.
iceandfire

#115 Re: Divlje zivotinje

Post by iceandfire »

kriticarka_nikova wrote:
bajra wrote:ja glasam da si vidjela vepra. Oni su veliki tamni i ima ih puno pa se mogu sresti i u parku :lol: :roll: :lol: :lol: :lol:

Kakva je makracija na Konjuhu? Kojim putem se dodje do planinarske staze? Jel’ lijepa planina? Kolika joj je n/v? Dobro neke od Info. mogu nac i na netu, ali draze mi da mi ti kažes.
Ja poznajem konjuh kao dlan,, hehe,, ma pusti markaciju, na kanjuhu gdje god da se izgubis ako kranes nizbrdo za 5 sati najvise ces izaci u neko selo.. Covjek je upravu tu uopste nama mina tako da nigdje nemozes biti sigurna kao tu..
Konjuh spada u mlađe planine, i karakteristicno za dijelove konjuha da je tu i ofiolitna zona pa su tu karakteristicne stijene (bazicne i ultrabazicne), gdje raste par endema, a i dosta rijetkih tercijalnih biljaka koje su se ocuvale u refugijumima, takođe na Konjuh i igmanu su jedina mjesta gdje zive populacije velikog tatrijeba,, i jedno od tri mjesta u bih gdje raste crni bor. Mozes na vrhovima vidjeti i potpuno crne stijene (kao katran)-magmatske i to ti može sugerirati na veliku raznolikost u flori i fauni..

Na vrhu konjuha 1327 je vojni objekat, To je glavni centar za vezu zapadnog balkana,, par puta su mi vojnici nudili da nocijem kod njih.. ali bole je na zidinama 1150 metara,, imas dvije sumarske kucice,, u kojima se moze nociti,, e tu ko doceka izlazak sunca, kad je vedro to je nesto posebno,, prelijepo je tu... A na cijeloj planini mozes naci Bivaka, kucica u kojima se moze prenociti..

Lijepa je to planina...
Toto

#116 Re: Divlje zivotinje

Post by Toto »

Imao sam, cast da sam najranije djetinjstvo proveo u "divljini" - tacnije receno: bosanksoj pitomini . Stanovali sam u malim mjestima. Livade, rijecice i sume su bile uvjek na ivici "nasih djecijih lovista". Imao sam jos dva brata, pa smo bratski i sistematski istrazivali zavicajnu floru i faunu.

Sa 5 godina sam imo svoje lane, koje smo gojili dok nije vise moglo boravit kod nas. Otac ga je nasao pored pruge, izgladnjelog i preplasenog, jer su mu krivolovci ubili majku. Lane rijetko moze ostati samo i na ivici gladi, ako mu je majka ziva i zdrava, a krivolovaca je bilo jako puno.

Tih 6-7 sedmica provedenih sa lanetom je jedna cijela djecija civilizacija.

Stari je preko prijetelja sredio, pa je lane zavrsilo u Zagrebackom zooloskom vrtu. Stari nije imao druge nego i nas dva ukljucit u pratnju lanetu od Potoka do Prijedora. Onda je i majka morala poci. Bila je to porodicna ekspedicija vrijedna reportaze National Geographica. Htjeli smo mi i do ZOO-a sa lanetom- ali su nas uspjei ubjediti da lane ide na sigurno. Kad smo vidjeli da ga utovaraju u vagon sa pratiocem vozova - pristali smo na povratak kuci.

Sljedece godine sam imao prvu "lovacku avanturu" i pucnaje iz najljuceg djecijeg oruzija. Komsija lovac je pronio ubijenog jelena pored nase kuce i sutra dan je fasovao kamencugu u glavu i to stvarno fasovao u sred celenke. Bio je na bolovanju, imao par kopci i trajni oziljak na celu. To mu je bila djecija osveta za ubijenog jelena. Nas dva smo bili sigurni da je ubijeni jelen tata od naseg laneta i presuda je pala. Nismo nikad skontali ciji ga je kamen strefio, jer smo se dali u bjezniju. Nismo ni vidjeli da je covjek pao u nesvjesti i to je bio razlog sto on nikad nije znao ko ga je opaucio. Tajnu smo krili dok nismo odselili. Otac se godinama smijao toj nasoj "lovackoj prici" a kad smo odrasli rekao nam je da je on sumnjao da je taj covjek bio i krivolovac, pa ga je sustigla djecija pravda.

Lane je definitivno odredilo sav moj dalji odnos prema zivotinjama a posebno divljim. Medu sam uzivo vidio sa 6 godina, kad je cijelo selo bralo borovnice za dzemove . Istina: daleko, daleko na proplanku koji se zove Palez, ali sam mogao jasno razaznati da je medo, Pored mene je bio tatin najbolji prijetelj i najbolji lovac u zavicaju, sa puskom i kerom kojeg sam jako volio. Bio sam se ufurao da adrenalin koji me je drmao nikako nije bio strah. Desetljece poslije toga nasi roditelji su se iscudjavali kako je neko sa 5 i 4 godine mogao da pamti toliko mnogo detalja o lanetu i "susretu" sa medom. Ja sad mislim da je to do adrenalina. Adrenalin upisuje podatke u nasu memoriju - taman ko laser na disk.
Mozda je bas taj isti medo naredne godine ubio dvije krave od kojih je jedna bila nasa - koju je otac kupio za zimnice. Nisma mu ni mrve zamjerio. meni ej medo bio kralj sume i kraljevski je morao ad se hrani. :D
Copor vukova sam iz cire vidio na Ostrelju ili negdje na tim dionicama stare uskotracne pruge.

NAstavak djetinjsta je bio u nesto pitomijoj Lasvanskoj dolini sa prelijepim Vlasicem u pozadini, u kojam sam imao na stotine susreta sa svjetom bosanske divljine.
Svakao da to nisu bile one krvolocne i opasne zvjerke. Svaki iskreni poznavaoc divljine ce priznati da i iskusnog lovca moze trznut i prepast i kad najmanja ptica, iznenada, prhne pored njega. Strah je instiktivan i spontan osjecaj. Stvar je samo u tome sto poznavaoc sume i njenih zvukova u djelicu sekunde razazna o kojem zvuku se radi, pa njegov strah traje desetinke sekunde i nema panicnih i smijesnih manifestacija straha, bjezanije itd.

Moja generacija nije imala priliku igrati kompjuterskih strategija, mi smo se igrali stvarnog zivota, lova i igara. Sa osam godina sam naucio golom rukom loviti ribu. Nikakvo oruzije ili lovacki pribor, osim obicnog komada stakla i poznavanje navika potocne pastrmke. Staklo slici da bi se moglo bolje gledati kroz vodu. Lipena nisam nikad ufatio. Od 20-30 pokusaja uspije jedan ili ni jedan, ali ako lovis na Ugru ili Ilomskoj, gdje je ribe bilo toliko- da se imao osjecaj da se ugazilo u kakav ribnjak- tad se mogao imati impresivan ulov, kome su i najbolji sprotski ribari ljubomorno zavidili. Vazna stvar u svemu je i to sto djeca od desetak godina imaju brzinu i reflekse kakve nece nikad poslije imati.
Da bi se stekla vjestine u takvoj vrsti lova treba nekoliko ljeta, sa komadom stakla- kriomice- gacati Lasvom oko vrba i posmatrati pastrmke, trazeci one koje su se zavukle u korjenje vrbi. Tada riba ne moze naprijed, nego samo nazad. Jedino se tada ima sanse za ulova. Koliko je riba brza kad ide naprijed - toliko je spora u rikvercu, pa je samo tako mozete uhvatiti golom rukom i to samo pod skrge, koje vas skoro uvjek obrezu. Kratak stisak ruke, brzi trzaj iz zgloba -da se riba izbaci na livadu - je osnov vjestine.
To je bio krivolov i ja od oca -koji je bio strastveni ribar- nisam smio donositi taj ulov kuci, nego sam ga vracao u rijeku. Samo bi sa bracom mjerkao sopstveni rekord i pokaziovao svoju vjestinu i igru.

Riba je prelijepa i zavodljiva zivotinja. Vrhunski lovac i dostojan takmac, ako je diciplina fer play. Stotine sati "druzenja" sa ribama kroz staklo i upoznavanja ostavi traga. Nemoguce je ne steci divljenje i postovanje prema ribama, pogotovo ako ste dijete i jos volite zivotinje. ZA mene je takva vrsta lova bila viteska igra, dostojna olimijskog pokreta. Nikad ni jednu ribu nisam ozlijedio. Moje sanse za uspjehom su bile visestruko manje nego riblje. Za mene je to bila vrhunska igra i zabava.

Samo sam jednom zloupotrijebio tu svoju vjestinu.

Moj otac je za svoje poslovne prijatelje cesto organizaovao ribolov na Ugru ili Ilomskoj. Desetak njih je islo u ribolov a mene i jednog dedu su vodili da im cuvamo kola u divljini, pripremimo mezetluke i rucak.
Ja sam bio dedin "mali od kuhinje", zaduzen za trckaranje po vodu i drva, te razonoda za dosade.
Te godine u ribu je isao i moj mladju brat, koji se vec bio odmetno - ocevim stopama -u vrhunskog ribara musicara, i jos boljeg majstora pravljenja musica. Posto je on bio mladji i vec isao sa vrhunskim ribarima, to je bio povod jednom "supku" :D -a takvih uvjek ima medju deset odraslih- da me pocnu peckat i zadirkivat. To su prihvatili i neki koji su meni bili dragi, pa je kolicina zadirkivanja bas udarila na djeciju sujetu i ja sam u ljutnji pobjego do rijeke. Nisma se htio vratiti dok oni ne zamaknu rijekom, pa sam u tom cekanju odlucio da im pokazem ko je bolji lovac.

Kad su zamakeli, vratio sam se po svoje staklo - koje sam uvjek kriomice nosao na takve pohode, jer je dan znao biti jako dugacak - za djecije dosade. Jedino je dedo znao zasto ja sakrivam taj komadic stakla.
Prkos i povrijedjena sujeta su me toliko okupirali da sam ostao skoro do rucka. Kad su se oni okupili pred rucak dosao sam i ja, sav promrzo i modar od hladnog Ugra. Sav ulov koji sam imao sam istresao na sto pred onog "supka" koji me zadirkivo, uz izazov da on pokaze koliko je ufatio.

Najveci ulov na musicu je uvijek bio popodne i u sumrake - kad musica pocne padati na vodu. Tako da oni do rucka nikad nisu imali neki znacajan ulov. To je bila vise setnja uz rijeku i relaksacija. Visoko sunce je bilo moje vrijeme, tako da sam ja uhvatio mnogo vise ribe nego njih nekolicina zajedno. Riba se, preko dana, sakrije u korijenje uz obalu i tu ceka zalazak sunca.
Moja drskost je iznenadila i zbunila ribara. Pomalo se iscudjavao kolicini ribe i jednom lijepom primjerku, par puta je pogledao u mene i onako u sali upitao za boju musice koji sam imao. Ja sma mu kroz zube odgovorio da nemam pribora ni musica. To je vec bilo za cudjenje. Kad me upito sa cime lovim, a ja odgovorio da lovim sa zubima: nastao je urnebes medju inace ozbijnim poslovnim ljudima u kampu. Salve smijeha i duhoviti komentara dobrih prijetelja i lovaca su i mene malko zbunili. Megdan je prekinu moj stari koji je primjetio da mi krvari dena ruke i ne znajuci sta je prisao mi i pogledao. Njegov ljupobitljiv pogled me ponukao da samo kazem da su me skrge obrezale. Uzeo je cokaljce sljive, polio po rani i posao do kola da uzme zavoj i previje ranu.
POslije previjanja sam se udaljio iz kampa a brat je morao sve "priznati" oko moje "krivolovne" vjestine. Kasnije me jedan od njih sreo uz rijeku: pohvalio moju lovacku vjestinu i to kako sam viteski bacio rukavicu vrsnom ribaru.

Naredne godine ce mi taj isti pokloniti orginalnog vlasickog tornjaka. To je jos jedna moja "hajvanska" simpatija.
kriticarka_nikova

#117 Re: Divlje zivotinje

@bajra pa kako ce divlja macka ubit lovca? Koliko znam one su malene.

@iceandfire, pa fino ti to nama isprica, iz prve ruke. Sad mi je zelja da odem na Konjuh al nemam skim.

@Toto pa ne znam ja….sliku je postavio @black na forum i reko da je medvjed, to ti pitaj njega sto siri dezinformacije :D
A da, hvala ti na ovoj gore prici. Predivna je. Podsjeca me na onu djeciju seriju “Jelenko”, koje se vjerojatno sjecas i ti.
A ribe sam i ja lovila kao dijete, samo ribarskim stapom.
E nek si tom “supku” dokazo da si bolji! Oduvijek sam mrzila supke koji misle da su puno bolji od mene :D
tetakk

#118 Re: Divlje zivotinje

Post by tetakk »

@Toto

Ne znam koliko godina imas i da li se sjecas kada su u Ilomskoj pastrmke bile u malim jatima.
Hodalo se cestom pored starih ustava i mlinova gledajuci ta jata, a onda je dosla sumarija i traktori koji su sve to unistili.

Koliko se izlazaka sunca docekalo na Ilomskoj vec promrzlo od hladne vode loveci ribe rukama. Jagodice na prstima su bile krvave i oguljene od planinskog kamenja :).
Toto

#119 Re: Divlje zivotinje

Post by Toto »

tetakk wrote:@Toto

Ne znam koliko godina imas i da li se sjecas kada su u Ilomskoj pastrmke bile u malim jatima.
Hodalo se cestom pored starih ustava i mlinova gledajuci ta jata, a onda je dosla sumarija i traktori koji su sve to unistili.

Koliko se izlazaka sunca docekalo na Ilomskoj vec promrzlo od hladne vode loveci ribe rukama. Jagodice na prstima su bile krvave i oguljene od planinskog kamenja :).

dvadni sam mladji od metuzalema.. :D :D

Sjecam se dobro tih jata. Ribari o kojima sam govorio su mahom bili iz Sebesica, Sipada i sa Zeljenice. tad se lovilo negdje oko Sisave, Vitovlja, prema Koricanima -kad su isli na Ilomsku, ali smo isli izavan naselja, nekim sumskim putevima nizvodno. Ne bi ti znao reci detalje, sjecam se samo tih sela; davno je bilo, a i nisam bas cesto bio tu pa da bolje pamtim. Dolazio sam na Vlasic iz Turbeta od 1968 do 1974. Prvo pjeske preko Paklareva do planinarskog doma na Babanovcu, a onda nekim sumskim putevima sa onim sebesicevim FAP-om, sto je bio kao autobus. KAd su probili put iz Travnika za Vlasic islo se tuda.
Toto

#120 Re: Divlje zivotinje

Post by Toto »

kriticarka_nikova wrote:@bajra pa kako ce divlja macka ubit lovca? Koliko znam one su malene.

@iceandfire, pa fino ti to nama isprica, iz prve ruke. Sad mi je zelja da odem na Konjuh al nemam skim.

@Toto pa ne znam ja….sliku je postavio @black na forum i reko da je medvjed, to ti pitaj njega sto siri dezinformacije :D
A da, hvala ti na ovoj gore prici. Predivna je. Podsjeca me na onu djeciju seriju “Jelenko”, koje se vjerojatno sjecas i ti.
E nek si tom “supku” dokazo da si bolji! Oduvijek sam mrzila supke koji misle da su puno bolji od mene :D
pa ne znam ni ja... :D :D osim sto ispod slike fino pise vuk.. a medo nema onakve usi

Jelenka nisam gledao... nismo imali tv u studetskim sobama...
kriticarka_nikova

#121 Re: Divlje zivotinje

Toto wrote:
kriticarka_nikova wrote:@bajra pa kako ce divlja macka ubit lovca? Koliko znam one su malene.

pa ne znam ni ja... :D :D osim sto ispod slike fino pise vuk.. a medo nema onakve usi

Jelenka nisam gledao... nismo imali tv u studetskim sobama...
Ajmeee bijah ubjedjenja da je @black napiso medo kad je postiro sliku :D
tetakk

#122 Re: Divlje zivotinje

Post by tetakk »

@Toto

Moj "rejon" je bio gornji tok Ilomske sve do Manatovca, glavnog izvora Ilomske. Prosle godine su praveci vodovod za Skender Vakuf potpuno unistili nekoliko kilometara prirodnog toka Ilomske :(. Trenutno je netaknuta iznad Manatovca i to zahvaljujuci, tuzno ali istinito, minskim poljima.

@Kriticarka
Halali sto mi ovako malo po tvojoj temi :)
kriticarka_nikova

#123 Re: Divlje zivotinje

@tetak ma nema frke, nije to samo moja tema, to je tema svih nas, samo vas dvojica raspalte.

A jel’ postoje neki slapovi Ilomske , posto imam nekakav kalendar i vidim slapove, ali ne znam bas gdje se nalaze i koliko su visoki, jer je slika uvecana …., na Vlasicu jel? Ako jest kako doci do tih slapova i gdje se oni konkretno nalaze?
tetakk

#124 Re: Divlje zivotinje

Post by tetakk »

kriticarka_nikova wrote:@tetak ma nema frke, nije to samo moja tema, to je tema svih nas, samo vas dvojica raspalte.

A jel’ postoje neki slapovi Ilomske , posto imam nekakav kalendar i vidim slapove, ali ne znam bas gdje se nalaze i koliko su visoki, jer je slika uvecana …., na Vlasicu jel? Ako jest kako doci do tih slapova i gdje se oni konkretno nalaze?
Postoje vodopadi i to dva velika. Nalaze se par kilometara od Usca Ilomske u Ugar. Na dva nacina se moze doci do njih.

Image
Image
Image

p.s. na prvoj i zadnjoj fotografiji ima covjek visok oko 190 cm, pa po njemu procijeni visinu :)
kriticarka_nikova

#125 Re: Divlje zivotinje

Super slike, zadivljena sam :)
Ali nerece mi kako doci do vodopada?
Post Reply