citro wrote:Jeffersone,
Šta reći na ovo sve i kako ovo palamudjenje privesti kraju ?
Ja imadoh u životu 3 Octavie, prešao sa njima ukupno oko 300.000 km i vrlo dobro znam o čemu pričam.
Ali upadoh ovdje među raju čijim venama izgleda teče benzin, jedan mjerka ima li motor 300 ili 320 NM obrtnog momenta, drugi jaše po Njemačkoj par puta sedmično i probija zvučne zidove ....
Meni je to, sa oproštenjem svima, malo smiješno.
Kao zaključak predlažem da svi u BiH kupuju isključivo Škode, ovi što imaju više para VW, a oni sa još dubljim novčanikom Audije. Tako ćemo svi konačno biti mirni. I nećemo imati potrebe da polemišemo ništa više oko ovoga.
Izvini, molim te, ne jasem po DE (uglavnom vozim vlastiti dizel automobil, a kada se radi o svrbiguzu i trosenju vremena, goriva i guma, onda vozim turbo-benzinac koji nije limitiran na 250 km/h), ali kao sto napisah, najmanje jednom sam sedmicno u Njemackoj. Ako ti je zasmetalo sto sam te ispravio, tj. tvoje nepoznavanje znacenja znakova (recimo da je to bio previd s tvoje strane, da se ne bi opet uvrijedio), to nije razlog da pokusavas od nicega da iskonstruises neko probijanje zvucnih zidova. Veoma dobro znam gdje se u Njemackoj moze popusiti kazna za malo prekoracenje brzine, kao i dionice na kojima se moze navuci preko 250 km/h.
Ali da se vratimo na temu, skoda octavia A7 je ok auto, isto kao i Corolla, i prosjecnog korisnika ce zadovoljiti i sto se tice drzanja ceste, i potrosnje i ergonomije. S druge strane, ako je neko 2.10 sa 125 kg, taj se ni u S-klasi nece osjecati komotno, jer se vozila ne prave za ljude tih proporcija.
Imas ljude koji su apsolutno operisani od toga koji znak se nalazi na haubi i kupuju vozilo iskljucivo nakon stavljanja svih stavki na papir: koliko trosi, koliko kosta servis, kolika je garancija, koliko kosta godisnji ugovor o servisiranju koje pokriva i potrosnje dijelove itd. Stavi sve na papir, uzme ono koje je najjeftinije ili da kazemo najpovoljnije za njegove potrebe (dizel, benzin, godisnja kilometraza, prostor, nosivost, vuca prikolice itd) i vozdra.
Neko drugi hoce iskljucivo nesto sto do 100 km/h ide maksimum toliko i toliko sekundi, ima na haubi propeler ili zvijezdu ili sta vec i kosta toliko i toliko, da bi mogao da se osjeca zadovoljno u takvom vozilu.
Neko treci trazi kompromis, pa kupi nesto sto je na pola puta izmedju ovog gore, ili se jednostavno protegne koliko mu je jorgan dugacak.
Cetvrti kupe polovno vozilo vise klase, da bi time nadoknadili nesto sto nemaju, a kad dodje servis muljaju i petljaju da prodju sto jeftinije i voze bez disk plocica i slicno.
Uglavnom, svega u bozijoj basci.