Brak bez potpisa. DA/NE?

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
alucarda

#101 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by alucarda »

Havatar wrote:
JThomas wrote:da institucija braka sama po sebi proizvodi neko dublje vezanje, ljubav i poštovanje, ne bi bilo toliko razvoda. to je vrlo jednostavno. voliš koliko voliš, niko nikad nije nikoga dublje zavolio zbog papira. niti će hajvan prestati biti hajvan zbog tog papira, niti će biti spremniji na kompromis, to su zablude.
Ali sa druge strane vanbracna zajednica znaci da neces da se vezes nego da uvijek imas padobran da mozes da iskocis iz aviona i da ulazis u zajednicu sa mislju da ce se raspasti.
Kako naivno razmisljanje. Ta slika ljudi koju ti imas u svojoj glavi gdje su svi neki kalkulanti i prevaranti, da nije to projekcija neke vrste a?
Vidis, meni znaci nesto drugo. Znaci da toliko volim tu osobu da zelim da zivim sa njom.
Ko zeli da ispali, ispali se i u braku i bez braka.
motorna_pila

#102 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by motorna_pila »

alucarda wrote:
Great Cornholio wrote:Uglavnom, brak bez potpisa nije brak, to je vanbračna zajednica, u vanbračne zajednice ulaze oni koji ne žele da žive u braku, ne žele da se "vežu" ničim. E sad zbog čega to ne žele to nek oni objasne.
Zasto onda takve vanbracne zajednice vecinom nakon par godina se pretvore u bracne zajednice? Tj, ljudi potpisu taj vama toliko bitan nebitni papiric?
Upravo tako. Doduse, ovdje je akcenat na cinjenici da pojedinci ne bi razmisljali o zajednickom zivotu sve dok ne bi sklopili brak. E sad zbog cega to ne zele to nek oni objasne.
alucarda

#103 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by alucarda »

kritichar wrote:
alucarda wrote:Ma ja. Kad dvoje ljudi u 20tim ili 30tim odluce da zive zajedno, bruka.
Kad odrastao covjek sklapa zaruke/buduci brak sa roditeljima od djevocice od 9 godina nikom nista.
Ma manite se tog vjeskog konzervatizma/fundamentalizma. Ovo je Bosna, nije ni Arabija ni Indija.

Ako drzava BiH priznaje vanbracnu zajednicu, kao gradjansku zajednicu to vam treba biti dosta.
Isto tako kao sto ovi vjecno brecaju na Zapad, sto ne brecate na Istok, i istocnjacke obicaje/moral/etiku. Nismo mi ni jedni ni drugi.

Ovdje su ljudi uvjek imali sex prije braka, zivjeli zajedno prije braka itd. Nije to nikakva zapadna izmisljotina.
i ja bi onda da se meni moje 4 vanbračne zajendice priznaju od države
ili jedna ili 4, sve jedno
Brak i vanbracna zajednica su definisana u odnosu izmedju dvoje ljudi. Ne cetvero. Sorry. Znam nije vam lako :lol:
Havatar

#104 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by Havatar »

una_bo wrote:čitam ove komentare, i evo ja sam živjela 3 godine u "braku bez potpisa" i opet bih :D kakvi potpisi, kakvi bakrači, jel mi nešto fali? ne. jesam li manje vrijedna od ovih (ne)sretno udatih? bogme nisam. i ja sam bila ta koja je predložila i instistirala na ovome, što se pokazalo kao dobra ideja.
moj konačni odgovor: DA
Zbog cega vise ne zivis :?:
kritichar

#105 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by kritichar »

alucarda wrote:
kritichar wrote:
alucarda wrote:Ma ja. Kad dvoje ljudi u 20tim ili 30tim odluce da zive zajedno, bruka.
Kad odrastao covjek sklapa zaruke/buduci brak sa roditeljima od djevocice od 9 godina nikom nista.
Ma manite se tog vjeskog konzervatizma/fundamentalizma. Ovo je Bosna, nije ni Arabija ni Indija.

Ako drzava BiH priznaje vanbracnu zajednicu, kao gradjansku zajednicu to vam treba biti dosta.
Isto tako kao sto ovi vjecno brecaju na Zapad, sto ne brecate na Istok, i istocnjacke obicaje/moral/etiku. Nismo mi ni jedni ni drugi.

Ovdje su ljudi uvjek imali sex prije braka, zivjeli zajedno prije braka itd. Nije to nikakva zapadna izmisljotina.
i ja bi onda da se meni moje 4 vanbračne zajendice priznaju od države
ili jedna ili 4, sve jedno
Brak i vanbracna zajednica su definisana u odnosu izmedju dvoje ljudi. Ne cetvero. Sorry. Znam nije vam lako :lol:
to je primitivan i zatucan zakon, borit ćemo se za naše slobode
BadCopy

#106 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by BadCopy »

Havatar wrote:
una_bo wrote:čitam ove komentare, i evo ja sam živjela 3 godine u "braku bez potpisa" i opet bih :D kakvi potpisi, kakvi bakrači, jel mi nešto fali? ne. jesam li manje vrijedna od ovih (ne)sretno udatih? bogme nisam. i ja sam bila ta koja je predložila i instistirala na ovome, što se pokazalo kao dobra ideja.
da ovo nije malo suvise privatno pitanje :cry:
Great Cornholio

#107 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by Great Cornholio »

alucarda wrote:
Great Cornholio wrote:Uglavnom, brak bez potpisa nije brak, to je vanbračna zajednica, u vanbračne zajednice ulaze oni koji ne žele da žive u braku, ne žele da se "vežu" ničim. E sad zbog čega to ne žele to nek oni objasne.
Zasto onda takve vanbracne zajednice vecinom nakon par godina se pretvore u bracne zajednice? Tj, ljudi potpisu taj vama toliko bitan nebitni papiric?
Mogu samo prepostaviti da bi jedan od razloga mogao i biti začeće novog života, možda je neko u ušao u vanbračnu zajednicu koju ne želi da kruniše brakom dok ne vidi može li se u toj vanbračnoj zajednici začeti novi život, a možda su vanbračni partneri odlučili da sklope brak zato što su saznali da su greškom začeli novi život.

A možda je nešto treće u pitanju, neki malo manje sebičan razlog.
WildRedRose

#108 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by WildRedRose »

pa razvela se... a ne,pardon, to se ne desava u brakovima BEZ potpisa.. :D
alucarda

#109 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by alucarda »

kritichar wrote:
alucarda wrote:Brak i vanbracna zajednica su definisana u odnosu izmedju dvoje ljudi. Ne cetvero. Sorry. Znam nije vam lako :lol:
hajd trolu idi trolaj negdje drugo :-)
alucarda

#110 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by alucarda »

Great Cornholio wrote:
alucarda wrote:
Mogu samo prepostaviti da bi jedan od razloga mogao i biti začeće novog života, možda je neko u ušao u vanbračnu zajednicu koju ne želi da kruniše brakom dok ne vidi može li se u toj vanbračnoj zajednici začeti novi život, a možda su vanbračni partneri odlučili da sklope brak zato što su saznali da su greškom začeli novi život.

U sustini mozes samo jedan razlog da pretpostavis. Zato ne znam kako mozes da pricas o vanbracnim zajednicam kad ocigledno nemas dovoljno uvida u isto.
Havatar

#111 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by Havatar »

BadCopy wrote:
Havatar wrote:
da ovo nije malo suvise privatno pitanje :cry:
Vazno je za temu posto je to licni primjer funcionisanja vanbracnih zajednica.
kritichar

#112 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by kritichar »

alucarda wrote:
kritichar wrote:
alucarda wrote:Brak i vanbracna zajednica su definisana u odnosu izmedju dvoje ljudi. Ne cetvero. Sorry. Znam nije vam lako :lol:
hajd trolu idi trolaj negdje drugo :-)
sad sam trol kad tražim liberalnije zakone, sad ste vi za mene zatucani :mrgreen: :skoljka:
BadCopy

#113 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by BadCopy »

Problemi i razlozi za prekid zivotne zajednice su isti sa i bez potpisa
Great Cornholio

#114 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

alucarda wrote: A možda je nešto treće u pitanju, neki malo manje sebičan razlog.
U sustini mozes samo jedan razlog da pretpostavis. Zato ne znam kako mozes da pricas o vanbracnim zajednicam kad ocigledno nemas dovoljno uvida u isto.[/quote]

Pa pretpostavih dva :D

Mogao bih pretpostaviti još jedan, npr. da su dugogodišnji vanbračni partneri pod pritiskom okoline pristali da uđu u bračnu zajednicu.

Siguran sam da se može pretpostaviti i još neki razlog zašto bi se oni koji su dugo godina živjeli u vanbračnoj zajednici odlučili da tu vanbračnu zajednicu krunišu brakom, možda ih je na taj čin motivisala naglo nastala velika ljubav, kojoj je tinjala i trebalo joj je par godina da se rasplamsa, pa da im ona smanji uračunjivost, pojača hrabrost, pa da odluče da rizikuju i svečano potpišu taj obavezujući ugovor koji zbog nekog razloga ne žele da potpišu, pa su zbog toga dugo godina živjeli u vanbračnoj zajednici, u narodu poznatoj kao " divlji brak" ili "brak na crno".
motorna_pila

#115 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by motorna_pila »

Great Cornholio wrote:
alucarda wrote:

Zbog cega si tako iskljuciv u vezi djeteta? Dobro, rekao si da moze postojati neki drugi razlog, ali ovo mi je zaparalo oci. Zasto si bas ovo naveo kao primjer? Pa zar to moze i mora biti razlog zbog cega ljudi odluce da potpisu "papir"?
Ja ne vidim zbog cega bi dijete bilo manje "vrijedno" u odnosu na drugu djecu koja poticu iz "normalnih" zajednica i ne mogu nikako da povezu stav da bi se ljudi odlucili na taj korak samo da bi svoje dijete izjednacili sa drugom djecom?

Po kojem parametru to dijete zaostaje za drugima? Osim , ako nije ona standardna nasa narodna opaska.. Pa mi smo to uradili da ljudi ne bi pricali... :skoljka:
registrovana onako

#116 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by registrovana onako »

kako se opiru, ali promjene su vec tu :D
kritichar

#117 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by kritichar »

registrovana onako wrote:kao se opiru, ali promjene su vec tu :D
:lol:

ima nas primitivaca, još uvijek značajan broj, hvala Bogu :skoljka: :mrgreen:
Great Cornholio

#118 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

motorna_pila wrote: A možda je nešto treće u pitanju, neki malo manje sebičan razlog.
Zbog cega si tako iskljuciv u vezi djeteta? Dobro, rekao si da moze postojati neki drugi razlog, ali ovo mi je zaparalo oci. Zasto si bas ovo naveo kao primjer? Pa zar to moze i mora biti razlog zbog cega ljudi odluce da potpisu "papir"?
Ja ne vidim zbog cega bi dijete bilo manje "vrijedno" u odnosu na drugu djecu koja poticu iz "normalnih" zajednica i ne mogu nikako da povezu stav da bi se ljudi odlucili na taj korak samo da bi svoje dijete izjednacili sa drugom djecom?

Po kojem parametru to dijete zaostaje za drugima? Osim , ako nije ona standardna nasa narodna opaska.. Pa mi smo to uradili da ljudi ne bi pricali... :skoljka:[/quote]

Pa ne možemo svi biti tolerantni, mora neko biti zatucan i konzervativan :)

Da, postoje ljudi koji sklapaju brakove prvenstveno radi rađanja djece, pa je zbog toga jedan od mogućih uzroka razvoda brakova nnmogućnost da se u braku između muškarca i žene začne i rodi dijete.

Svako novorođeno dijete je jednako vrijedno, ali nije ista "vrijednost" bračnih i vanbračnih zajednica, barem za mene, znači " Brak bez potpisa. DA/Ne? Moj odgovor je "Ne".
Great Cornholio

#119 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

U homoseksualnim brakovima je mala vjerovatnoća da će se takav "brak" razvesti zbog nemogućnosti začeća i rađanja djeteta :evil: :D
Great Cornholio

#120 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Neki žele da žive u vanbračnim zajednicama i da ne rađaju djecu a to mogu, drugi žele da žive u bračnim zajednicama a ne mogu imati djecu, ja čudna svijeta :D
una_bo

#121 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by una_bo »

Havatar wrote: Zbog cega vise ne zivis :?:
mislim da razlog zašto ja više ne živim u zajednici nema nikakve veze sa time kakav je moj stav prema istoj. možda bi bilo bolje da si pitao da li se moje mišljenje u vezi vanbračne zajednice promijenilo izlaskom iz iste, i zašto nije, tj zašto sam i dalje pristalica vanbračne zajednice. odnos dvoje ljudi je privatna stvar i na ovoj temi se ne ulazi u takav odnos, pitanje je da li bi neko pristao ući u vanbračnu zajednicu ili ne i zašto, također podržavam sve one koji su voljni pričati u svoje ime i ime svog partnera (ili bivšeg) ali to nije slučaj sa mnom :)
S4mpion

#122 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by S4mpion »

motorna_pila wrote: Sta vi mislite sto je to tako?

Stavljanjem potpisa na bracni ugovor nije nikakva garancija da jedno od mladenaca nece svrljati u braku, u odnosu na vanbracnu zajednicu tako da sa te strane mozemo eliminirati cimbenik da ljudi stupaju u brak jer bi se trebali osjecati sigurnije u odnosu na vezu ili vanbr. zajednicu. Mislim da je ipak vaznije kako se stvari posloze u glavama ljudi, samo opet mislim da osobe u BIH ipak smatraju da je bitnije sta drugi ljudi misle o njima, te onda i ne pribjegavaju stvarima koji nisu karakteristika "tradicijskih normi" u dragoj nam domovini.

Iz ugla muskarca, nije da ne zelim da zabavljanje sa djevojkom krunisem brakom, mada moram priznati da mi se sam pojam brak namece kao neka vrsta pritiska, zbog cega si u obavezi da 24/7 trpis nekoga zbog toga jer si u braku, jos cu samo reci da stupanjem u brak osjecao bih kao da gubim dio sebe, kao da mi se ukida ona slobodarska komponenta mene koju svako od nas ima dok je jos u stanju "slobode".

Ne kazem da nekada ne bih potpisao taj famozni papir, (mada ne vidim svrhu) ali ipak, bih volio da svoju djevojku bolje "upoznam" i da provjerim da li mozemo funkcionirati zajedno, bez pritska na obje strane koje bi prouzrocio eventualni pristanak na brak.

Uzdravlje.
Koliko god se taj potpis pokušava prikazati kao komad tinte na papiru, to ipak nije komad tinte na papiru, to znamo svi, znamo odlično da nije isti odnos sredine prema muškarcu u braku i muškarcu koji je izvan braka.

Boldirano:
Sam si spomenuo da ti se ukida ta neka slobodarska komponenta, očigledno je da je brak mnogo više od tinte na papiru. :D
Upravo tako, u braku si dužan da trpiš neke stvari, jer si se na to obavezao, a u vanbračnoj zajednici su ti koferi uvijek pored vrata da se ispališ kad god ti nešto nije po volji, zato je brak nešto što pruža tu neku sigurnost. Ako već ne želiš da trpiš nekoga 24/7, očigledno je da je brak prevelik zalogaj za tebe, nađeš onda neku curu koja je dovoljno hrabra da bude tvoj pokusni kunić, pa ako ide-ide, ako ne ide, put pod noge. :D
macmoodan

#123 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by macmoodan »

Apsolutno DA. Država i narod mi se neće miješati u privatnost do te mjere. Imam hiljadu razloga zašto, ali ne mogu da se peglam sa silnim lažnim moralistima koji iz nekog razloga smatraju da je potpis u opštini nešto moralno :lol:
Upravo tako, u braku si dužan da trpiš neke stvari, jer si se na to obavezao, a u vanbračnoj zajednici su ti koferi uvijek pored vrata da se ispališ kad god ti nešto nije po volji, zato je brak nešto što pruža tu neku sigurnost.
Glupost.
bogumila

#124 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by bogumila »

NE.
brak je UGOVOR ko i svaki drugi.
Great Cornholio

#125 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

bogumila wrote:NE.
brak je UGOVOR ko i svaki drugi.
Pa i nije baš kao i svaki drugi, žalosno je ako ljudi na brak gledaju kao na nekakav ugovor koji moraš potpisati da te "poslovni" partner ne zezne, ili ako te zezne da ga možeš sudski goniti :)
Post Reply