Volio bih da znam...

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
harač

#101 Re: Volio bih da znam...

Post by harač »

mejrami wrote:vjernici , osjecam vas gnjev , bjesni ste.
:lol: :D
basar

#102 Re: Volio bih da znam...

Post by basar »

Ovi "veliki umovi" koji su prevazišli Boga, vjeru, vjernike vrlo često sami imaju one osobine koje pripisuju vjernicima: pristrasnost, dogmatizam i slično.

U islamu su definisane dvije vrste ljudi sa gledišta rasprave. Jedna vrsta su oni koji se raspravljaju da bi pobijedili u raspravi, unizili sagovornika, uzdigli sebe. Druga vrsta su oni koji raspravljaju da bi saznali istinu, naučili nešto novo a sve to da bi u konačnici radili po istini.

Postoje i vjernici i nevjernici koji spadaju u ovu prvu navedenu vrstu. Rasprava sa njima je čisto gubljenje vremena, i za njih takođe, ali oni to ne shvataju.

Onaj koji nema argumente, jako je bučan i na koncu počinje da vrijeđa, skreće sa teme itd.
A onaj koji ih ima, postupa čisto suprotno.

Nadam se da će oni koji su željni znanja i istine pročitati ovaj lijepi tekst koji sam prije postavio,,
a za one koji nisu, ja im ne mogu pomoći i ne želim gubiti vrijeme.
harač

#103 Re: Volio bih da znam...

Post by harač »

umjetnost napisati puno, a ne reći ništa. nemoj više matere ti :D
S4mpion

#104 Re: Volio bih da znam...

Post by S4mpion »

basar wrote:Ovi "veliki umovi" koji su prevazišli Boga, vjeru, vjernike vrlo često sami imaju one osobine koje pripisuju vjernicima: pristrasnost, dogmatizam i slično.

U islamu su definisane dvije vrste ljudi sa gledišta rasprave. Jedna vrsta su oni koji se raspravljaju da bi pobijedili u raspravi, unizili sagovornika, uzdigli sebe. Druga vrsta su oni koji raspravljaju da bi saznali istinu, naučili nešto novo a sve to da bi u konačnici radili po istini.

Postoje i vjernici i nevjernici koji spadaju u ovu prvu navedenu vrstu. Rasprava sa njima je čisto gubljenje vremena, i za njih takođe, ali oni to ne shvataju.

Onaj koji nema argumente, jako je bučan i na koncu počinje da vrijeđa, skreće sa teme itd.

Nadam se da će oni koji su željni znanja i istine pročitati ovaj lijepi tekst koji sam prije postavio,,
Tačno :thumbup:
fatamorgana

#105 Re: Volio bih da znam...

Post by fatamorgana »

Towelie wrote:mejrami je jedno razmazeno,neuko deriste zeljno paznje. Da li ti svesna koga vredjas, mejra?
Tebe vrEđa?
Zatamnjena stakla

#106 Re: Volio bih da znam...

Post by Zatamnjena stakla »

Towelie wrote:mejrami je jedno razmazeno,neuko deriste zeljno paznje. Da li ti svesna koga vredjas, mejra?
Ti si napušen.
славянин

#107 Re: Volio bih da znam...

Post by славянин »

harač wrote:umjetnost napisati puno, a ne reći ništa. nemoj više matere ti :D
Sta ti je da vidis kako to cjene u Americkom kongresu.Neki dan neka 6 sati govorila i tako sprijecila glasanje o jednom zakonu :mrgreen: (zato jer sastanci kongresa nisu svaki dan i efektivno je sprjecila donosenje odluke do ponovnog saziva)
tendzera

#108 Re: Volio bih da znam...

Post by tendzera »

Selam alejkum.
fatamorgana

#109 Re: Volio bih da znam...

Post by fatamorgana »

S4mpion wrote:
Jedna je stvar iznijeti svoj stav, nebitno da li je on za ili protiv vjere, ali vrijeđanje nije nešto što se treba tolerisati.
Jarane, ako nisi primjetio, ona je izvrijeđala vjernike na više načina, izvrijeđala majke vjernika nazivajući ih "starim vješticama", ako je tebi to normalna diskusija onda zanemari ovaj moj post i stani iza njenih riječi ako ti nije previše nisko.
Ja nisam nikakav tvoj "jaran", vjerovatno nismo ni iz iste mahale... zapravo nisam uopšte iz mahale ....
sour cherry

#110 Re: Volio bih da znam...

Post by sour cherry »

tendzera wrote:Selam alejkum.
Alejkum selam :)
славянин

#111 Re: Volio bih da znam...

Post by славянин »

sour cherry wrote:
tendzera wrote:Selam alejkum.
Alejkum selam :)
Mir sa vama :) ili ti Zdravooooo :mrgreen:
IlijaLadin

#112 Re: Volio bih da znam...

Post by IlijaLadin »

basar wrote:Ovi "veliki umovi" koji su prevazišli Boga, vjeru, vjernike vrlo često sami imaju one osobine koje pripisuju vjernicima: pristrasnost, dogmatizam i slično.

za receno o raspravi su sveprisutni dokazi i nisu, naravno, vezani samo uz teme s religijom, kojih je, ne znam zasto, u posljednje vrijeme i previse na ovom forumu
S4mpion

#113 Re: Volio bih da znam...

Post by S4mpion »

fatamorgana wrote:
S4mpion wrote:
Jedna je stvar iznijeti svoj stav, nebitno da li je on za ili protiv vjere, ali vrijeđanje nije nešto što se treba tolerisati.
Jarane, ako nisi primjetio, ona je izvrijeđala vjernike na više načina, izvrijeđala majke vjernika nazivajući ih "starim vješticama", ako je tebi to normalna diskusija onda zanemari ovaj moj post i stani iza njenih riječi ako ti nije previše nisko.
Ja nisam nikakav tvoj "jaran", vjerovatno nismo ni iz iste mahale... zapravo nisam uopšte iz mahale ....
To je obična fraza, zvaću te jaranom ako mi se ćefne, razumiješ? :zoka:
Kakav je osjećaj hvatat se za slamku? :)
Nastavi stajati iza njenih riječi ako ti nije previše nisko, jarane. :)
Last edited by S4mpion on 06/07/2013 22:57, edited 1 time in total.
sour cherry

#114 Re: Volio bih da znam...

Post by sour cherry »

Ma jok.Zovi ga 'gospodine' :D
S4mpion

#115 Re: Volio bih da znam...

Post by S4mpion »

Uvrijediće se ako ga nazovem gospodinom. :D
fatamorgana

#116 Re: Volio bih da znam...

Post by fatamorgana »

S4mpion wrote:Uvrijediće se ako ga nazovem gospodinom. :D
Pa nisam ja vjernik da se na svaku glupost vrijeđam, :wink:
fatamorgana

#117 Re: Volio bih da znam...

Post by fatamorgana »

alkalna_baterija wrote:Hajd da nastavimo ignorisat temu, jer očigledno ne vrijedi. Nekako imam osjećaj da sam sa svakim postom sve bliže njihovom nivou ograničenosti :roll:
Eto ti već par dana ašćare ignorišeš temu, ;-)
S4mpion

#118 Re: Volio bih da znam...

Post by S4mpion »

fatamorgana wrote:
S4mpion wrote:Uvrijediće se ako ga nazovem gospodinom. :D
Pa nisam ja vjernik da se na svaku glupost vrijeđam, :wink:
"Ja nisam nikakav tvoj "jaran", vjerovatno nismo ni iz iste mahale... zapravo nisam uopšte iz mahale ...."

Ipak ima vjere u tebi. :)
fatamorgana

#119 Re: Volio bih da znam...

Post by fatamorgana »

Ovakvi vjernici nisu zapravo ni svjesni kako arogantnim i svađalačkim pristupom čine više štete predstavljanju i promociji vlastitog creda nego koristi .... keep on, :wink:
Last edited by fatamorgana on 06/07/2013 23:07, edited 1 time in total.
fatamorgana

#120 Re: Volio bih da znam...

Post by fatamorgana »

alkalna_baterija wrote: Hajd molim te odmakni od mene, ideš mi na živce, može li proći ijedna tema na forumu bez tvog ismijavanja Boga i vjere?

I da, spominjaću vas u dovama, da i vas dragi Allah prosvijetli. Svako dobro i esselamu alejkum.
Nema potrebe da koristiš Boga i vjeru kao štit u namjeri prikriješ vlastiti manjak sabura, lijepog ahlaka i dobrog vaspitanja ....
S4mpion

#121 Re: Volio bih da znam...

Post by S4mpion »

fatamorgana wrote:Ovakvi vjernici nisu zapravo ni svjesni kako arogantnim i svađalačkim pristupom čine više štete predstavljanju i promociji vlastitog creda nego koristi .... keep on, :wink:
Nego, kakav je osjećaj pobjeći i uhvatiti se za slamku, ti si ekspert u tome? :)
fatamorgana

#122 Re: Volio bih da znam...

Post by fatamorgana »

S4mpion wrote:
fatamorgana wrote:Ovakvi vjernici nisu zapravo ni svjesni kako arogantnim i svađalačkim pristupom čine više štete predstavljanju i promociji vlastitog creda nego koristi .... keep on, :wink:
Nego, kakav je osjećaj pobjeći i uhvatiti se za slamku, ti si ekspert u tome? :)
Vjernici koji se svađaju ne daju lijep primjer, :)
animals

#123 Re: Volio bih da znam...

Post by animals »

Sta je ovdje tema....
NIN

#124 Re: Volio bih da znam...

Post by NIN »

Imal' kakve druge zabave osim opskurnih preispitivanja svojih svjetonazora rezeci jedni na druge? Recimo, citanje ili mozda kakav lijep film?

Opustite se, naucite koju pametnu citajuci, ljudi ljudski! :-)
odr0n

#125 Re: Volio bih da znam...

Post by odr0n »

S4mpion wrote:vjeruješ da Bog ne postoji iako nemaš niti jedan jedini dokaz ili makar činjenicu koja će potvrditi tvoju tvrdnju, svjesna si toga, riješila si svoj problem sa religijskim knjigama, ali te opet peče tvoje neznanje i nesigurnost. :)
Evo ga opet nonsens dokazivanja nepostojanja :lol: , a ustvari je odgovornost na onima koji tvrde suprotno tj. da postoji, koliko će se još taj nonsens ponavljati... :-)
Post Reply