Sta uzeti ??

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
johntra

#101 Re: Sta uzeti ??

Post by johntra »

goran16v wrote:
Sva sreca pa je tvoj elaborat o elasticnosti motora bla, bla, bla bitan! Doduse nekom ko ne zna da je danas 2013. i da su to performanse na nivou malo jaceg dostavnjaka illi kombija, a ne putne limuzine, ne treba nista vise! :lol:
Sto se tice "neznatno boljih performansi i skoro nikakvih razlika" u odnosu na Octaviu, Passat je 180kg tezi (to su 2 dobro ugranjena covjeka u gepeku) i ubrzava skoro sekundu (0,9 sec) sporije od Octavie 1,6 TDI, a sad sam preracunavaj medjuubrzanja i kako to izgleda u praksi! Moj eksperte i koja prico napamet...
prvo, da te ispravim, razlika između 1,6 OCtavie i 1,9 Superba je 0,7 sekundi u ubrzanju i to je jedina stavka koja je na strani Octavie...baš onako velika razlika u ubrzanju... :lol:
dalje, pameti moja u pokušaju, znam da je danas 2013., ali gle čuda, kod nas se voze auta starija od 15 godina i gle čuda, jedno 60 posto auta iz VW grupacije te klase, uključujući Passat 5, 5,5, stari Superb, čini TDI motor od 105 KS, radi mnogih stvari...od jeftinije registracije, do manje potrošnje...kako li onda svi ti silni automobili prežive na cestama, kako onda idu, što ne voze sporo, što nisu spore rage?
vozio sam taj auto, sigurno na mnogo zahtjevnijim rutama od tvog izdrkavanja po stranim autoputevima i znam šta govorim...ne fali mu ništa, niti se muči sa njim, niti je neki veliki trkač...ali, jbga, vi ili ste trkači ili levati koji ne znaju da nekad treba prebaciti brzinu na niže, ne može se uvijek u petoj preticati...TDI, oca mi...
i na kraju, stvarno mi se mrsko s tobom prepucavati, jer je to samo gubljenje vremena...zato sam i napisao da mi je tvoje mišljenje bitno ko lanjski snijeg...
johntra

#102 Re: Sta uzeti ??

Post by johntra »

goran16v wrote:
Ukines sebi konekciju i rjesi taj problem, i meni ta ideja ponekad padne napamet! :-)
i da, ova ti ja za svo vrijeme postojanja na ovom forumu najpametnija...učini nam svima uslugu, tita ti...
goran16v

#103 Re: Sta uzeti ??

Post by goran16v »

johntra wrote:
goran16v wrote:
Sva sreca pa je tvoj elaborat o elasticnosti motora bla, bla, bla bitan! Doduse nekom ko ne zna da je danas 2013. i da su to performanse na nivou malo jaceg dostavnjaka illi kombija, a ne putne limuzine, ne treba nista vise! :lol:
Sto se tice "neznatno boljih performansi i skoro nikakvih razlika" u odnosu na Octaviu, Passat je 180kg tezi (to su 2 dobro ugranjena covjeka u gepeku) i ubrzava skoro sekundu (0,9 sec) sporije od Octavie 1,6 TDI, a sad sam preracunavaj medjuubrzanja i kako to izgleda u praksi! Moj eksperte i koja prico napamet...
prvo, da te ispravim, razlika između 1,6 OCtavie i 1,9 Superba je 0,7 sekundi u ubrzanju i to je jedina stavka koja je na strani Octavie...baš onako velika razlika u ubrzanju... :lol:
dalje, pameti moja u pokušaju, znam da je danas 2013., ali gle čuda, kod nas se voze auta starija od 15 godina i gle čuda, jedno 60 posto auta iz VW grupacije te klase, uključujući Passat 5, 5,5, stari Superb, čini TDI motor od 105 KS, radi mnogih stvari...od jeftinije registracije, do manje potrošnje...kako li onda svi ti silni automobili prežive na cestama, kako onda idu, što ne voze sporo, što nisu spore rage?
vozio sam taj auto, sigurno na mnogo zahtjevnijim rutama od tvog izdrkavanja po stranim autoputevima i znam šta govorim...ne fali mu ništa, niti se muči sa njim, niti je neki veliki trkač...ali, jbga, vi ili ste trkači ili levati koji ne znaju da nekad treba prebaciti brzinu na niže, ne može se uvijek u petoj preticati...TDI, oca mi...
i na kraju, stvarno mi se mrsko s tobom prepucavati, jer je to samo gubljenje vremena...zato sam i napisao da mi je tvoje mišljenje bitno ko lanjski snijeg...
Ko ovdje spominje Superb i i otkud on u jednacini da bi ti mene ista ispravljao??? @hladan.preminger je napisao da je bolje uzeti Octaviu zbog tezine i performansi na sta si ti odgovorio "strucnim" elaboratom o neznatnim razlikam. Ja ne procitah nigdje Superb 1,9. Zato sam pronasao te "neznate" razlike, Passat 1,6 TDI je 180kg tezi i ubrzava 0,9 sec sporije od Octave sa istim motorom. Kad smo vec kod tvojih tvrdnji, proslije svega na cemu si pao zbog toga i sto si postao priznati "napamet" strucnjak, meni fakat nije jasno otkud ti vise motiv da lupetas napamet i prije nego provjeris. :?:
Dalje, da znas da je danas 2013. godina na temi na kojoj neko razmatra kupovinu Passata starog par god od 25-30k KM ne bi bulaznio o tome kako se voze 15 god stari auti i kako se treba prema tome ravnati! Dobro nisi napisao da se voze 30 god stari G2 sa 55KS i da je 105 KS zapravo previse! :lol:
Nije bitno na kojim si rutama vozio taj auto, bitno je da si poceo s visoka nameces svoje misljeenje kako neko nema pojma o tome jer nije vozio taj auto i da nisi ocekivao odgovor od nekog ko jest vozio pa je proradila povrijedjena sujeta. Eto tebi je moje misljenje bitni ko lanjski snijeg a tvoje nam je bitno! Povremeno se dobro spustit na zemlju. :lol: :lol: :lol: Sto se tice saltanja i voznje TDI-a, nisam trkac ali se javi da naucis ponesto u spustanju u nizu od levata koji o tome zna jos uvijek nemjerljivo vise od tebe! :lol:
Last edited by goran16v on 16/04/2013 22:31, edited 2 times in total.
goran16v

#104 Re: Sta uzeti ??

Post by goran16v »

johntra wrote:
goran16v wrote:
Ukines sebi konekciju i rjesi taj problem, i meni ta ideja ponekad padne napamet! :-)
i da, ova ti ja za svo vrijeme postojanja na ovom forumu najpametnija...učini nam svima uslugu, tita ti...
Mislim da se komentar o pristupu internetu ipak odnosio na tebe tako da sam izvuci zakljucak! :lol:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#105 Re: Sta uzeti ??

Post by Bobi »

:lol: ...samo živo :D nek se vrti :D
citroen xm

#106 Re: Sta uzeti ??

Post by citroen xm »

Gorane ne gubi se. Nisam ni na čijoj strani, ali priča je počela od linka za SUperb sa 105 KS i neko je spomenuo da je raga pa se onda Džontra umješao i počela je rasprava. Eto odatel Superb u jednačini. Možda je bolje pitanje odakle Pasat u jednačini jer iako ga je čovjek spomenuo priča se ne vrti oko njega.
johntra

#107 Re: Sta uzeti ??

Post by johntra »

goran16v wrote:
Ko ovdje spominje Superb i i otkud on u jednacini da bi ti mene ista ispravljao??? @hladan.preminger je napisao da je bolje uzeti Octaviu zbog tezine i performansi na sta si ti odgovorio "strucnim" elaboratom o neznatnim razlikam. Zato sam pronasao te "neznate" razlike, Passat 1,6 TDI je 180kg tezi i ubrzava 0,9 sec sporije od Octave sa istim motorom. Kad smo vec kod tvojih tvrdnji, proslije svega na cemu si pao zbog toga i sto si postao priznati "napamet" strucnjak, meni fakat nije jasno otkud ti vise motiv da lupetas napamet i prije nego provjeris. :?:
Dalje, da znas da je danas 2013. godina na temi na kojoj neko razmatra kupovinu Passata od 25-30k KM ne bi bulaznio o tome kako se voze 15 god stari auti i kako se treba prema tome ravnati! Dobro nisi napisao da se voze 30 god stari G2 sa 55KS i da je 105 KS zapravo previse! :lol:
Nije bitno na kojim si rutama vozio taj auto, bitno je da si poceo s visoka nameces svoje misljeenje kako neko nema pojma o tome jer nije vozio taj auto, ali kad si dobio odgovor od nekog ko jest vozio proradila je povrijedjena sujeta po kojoj ti to misljenje nije vazno. Eto tebi je moje ko lanjski snijeg a tvoje nam je bitno! Povremeno se dob ro spustit na zemlju. :lol: :lol: :lol: Sto se tice saltanja i voznje TDI-a, nisam trkac ali se javi da naucis ponesto u spustanju u nizu od levata koji o tome zna jos uvijek nemjerljivo vise od tebe! :lol:
pa o čemu cijelo vrijeme pričamo, o svemirskim letjelicama ili o Škodi Superb sa 105 KS? ja odgovorio da Octavia sa motorom iste jačine nije skoro nikako jača od Superba sa istim motorom..to što ti svašta nešto drobiš i ubacuješ u jednačine, samo je još jedan dokaz koliko pokušavaš da budeš pametan, ali ti ne ide...
mene ne interesuje tema, jer gle čuda, frajer koji je započeo istu, ne javlja se već nekoliko dana...interesuje me da odgovorim nekom ko lupa napamet, a nije ni sjeo za volan auta sa tom i tom konjažom, ali odmah zna reći da je to auto slabo...
opet se hvataš 2013. godine i opet ti kažem da rijetko ko kod nas vozi auta stara manje od pet godina i rijetko ko ima sreću takvo auto kupiti...ali, poznavajući tvoj švedski sindrom, jasno mi je...jbga, ne može sve biti ko u Švedskoj, ovo je samo Bosna, sa pedesetak kilometara autoputa i gudurama od cesta gdje, gle čuda, dizelskih 105 KS je sasvim dovoljno, pa čak i u autima teškim skoro tonu i po...
vidim kako znaš više od mene, tempomat, peta i ožeži 1.400 km u komadu...drama živa...i da, baš me interesuje u čemu je taj Superb tako loš, osim kad moraš nabiti 180 na autoputu pa da upališ tempomat...kažem ti opet, ovo nije Švedska i ne voze svi auta od 200+ KS...a za ovo javljanje imaš veliki smajli... :lol:
goran16v

#108 Re: Sta uzeti ??

Post by goran16v »

johntra wrote: opet se hvataš 2013. godine i opet ti kažem da rijetko ko kod nas vozi auta stara manje od pet godina i rijetko ko ima sreću takvo auto kupiti...
Prije svega izvinjenje, ja sam mislio da se radi o Passatu 1,6 TDI.
Sto se tice tcog rezona i ekspertize, sad po tebi svako ko ima srecu pa moze da kupi auto mladje od 5 god treba da se ravna prema autu starom 15 god????? Nevidjeno smijesan rezon! :lol:
Naravno da znam jer mimo tih 1400km, za razliku od tebe, tu je faktor kad 15 god, sto pruvatno, sto zluzbeno, vozis auta s takvim motorima! :lol:

p.s. Ne napisa li ti da se vise neces raspravljat'?
Last edited by goran16v on 16/04/2013 23:03, edited 1 time in total.
johntra

#109 Re: Sta uzeti ??

Post by johntra »

jesam ja to igdje rekao, a nisam čak ni pomislio o tome...to si jedino ti tako shvatio...ovo je više upućeno ka tome da se većina auta na našim cestama kotrlja sa takvim motorima, pa nikome ne smetaju, a čak se i više gine u njima danas, nažalost...
a po pitanju ove priče čiji veći, stvarno nemam namjeru ulaziti u takva prepucavanja, a ni tebi to ne pristaje isto...
goran16v

#110 Re: Sta uzeti ??

Post by goran16v »

johntra wrote:jesam ja to igdje rekao, a nisam čak ni pomislio o tome...to si jedino ti tako shvatio...ovo je više upućeno ka tome da se većina auta na našim cestama kotrlja sa takvim motorima, pa nikome ne smetaju, a čak se i više gine u njima danas, nažalost...
a po pitanju ove priče čiji veći, stvarno nemam namjeru ulaziti u takva prepucavanja, a ni tebi to ne pristaje isto...
Kad kupujes auto jel tebi bitno kakvi auti se kotrljaju po cesti i kome smetaju?
Pitanje ciji je duzi tj, o voznji auta, zahtjevnih cesta, levata, saltanja TDI motora u nizu si potegnuo ti, a ne ja i dobio si adekvatan odgovor.
golfiista

#111 Re: Sta uzeti ??

Post by golfiista »

sve sami stručnjaci, ,malo 105 KS u Superbu ili Pasatu? Recite to onim konstruktorima u DE koji strpaše taj motor u ta auta kako su pogriješili jer je to fakat malo i da pojma nemaju koje su to rage na cesti, to što se prodalo milion tih automobila neka zanemare.

Joj što ne mogu ovog, u životu niste sastavili poštenu lego kockicu a ovamo pametuju o svemirskoj tehnologiji za Bosance i pola trećeg svijeta. Ovaj forum postaje besmislen zahvaljujući vama stručnjacima što o svemu znate ama baš sve.
goran16v

#112 Re: Sta uzeti ??

Post by goran16v »

Nek si ti priznati konstruktor i poznati strucnjak za Lego kockice pa si nam rek'o! :lol:
golfiista

#113 Re: Sta uzeti ??

Post by golfiista »

Ma sve ok, pametuješ o stvarima o kojima nemaš pojma. Do tog motora i tih automobila potrošeno je milion sati rada, istraživanja i truda i nakon toga se pojaviš ti kao vrli stručnjak i kažeš da je to raga na cesti. To najviše govori o samom tebi.
goran16v

#114 Re: Sta uzeti ??

Post by goran16v »

golfiista wrote:Ma sve ok, pametuješ o stvarima o kojima nemaš pojma. Do tog motora i tih automobila potrošeno je milion sati rada, istraživanja i truda i nakon toga se pojaviš ti kao vrli stručnjak i kažeš da je to raga na cesti. To najviše govori o samom tebi.
Vidim ti imas! :lol: Ja nisam napisao da je raga na cesti, a taj razvoj o kojem pises je bio prije 10 i vise god! Danas je 2013!
johntra

#115 Re: Sta uzeti ??

Post by johntra »

goran16v wrote:
Kad kupujes auto jel tebi bitno kakvi auti se kotrljaju po cesti i kome smetaju?
Pitanje ciji je duzi tj, o voznji auta, zahtjevnih cesta, levata, saltanja TDI motora u nizu si potegnuo ti, a ne ja i dobio si adekvatan odgovor.
uzeo bi auto koje odgovara mojim potrebama veličinom, motorom, potrošnjom...ne vidim razlog zašto bi bježao od motora sa 105 KS, kad su ti motori u startu jeftiniji, manje troše i manja im registracija...jedino je snaga, koja je kod nas baš ono jako potrebna, na strani jačih motora...ako si toliko navalio da spominješ godinu u kojoj živimo, zašto se ti motori još nude od strane proizvođača, što ih oni ne izbace iz ponude, ako su slabe rage?
nisam ja ništa potegnuo, osim da sam rekao da sam vozio taj automobil, pa smatram da mogu koju reći o njemu...da nisam, šutio bi ko zaliven...
goran16v

#116 Re: Sta uzeti ??

Post by goran16v »

johntra wrote:
goran16v wrote:
uzeo bi auto koje odgovara mojim potrebama veličinom, motorom, potrošnjom...ne vidim razlog zašto bi bježao od motora sa 105 KS, kad su ti motori u startu jeftiniji, manje troše i manja im registracija...jedino je snaga, koja je kod nas baš ono jako potrebna, na strani jačih motora...ako si toliko navalio da spominješ godinu u kojoj živimo, zašto se ti motori još nude od strane proizvođača, što ih oni ne izbace iz ponude, ako su slabe rage?
nisam ja ništa potegnuo, osim da sam rekao da sam vozio taj automobil, pa smatram da mogu koju reći o njemu...da nisam, šutio bi ko zaliven...
Znaci gledao bi sta ti odgovara, a ne kakva se auta voze i sta (ne) smeta po cesti tako da ti je sva ta prica bila bezzeze, a to sto je 105 KS malo za taj auto neva veze s tvojim izborom jer kad nesto komentarises onda to radi u svoje ime, a ne nameci svoje misljenje kao opte pravilo kao sto to obicno radis i sto ti je inace obicaj! To sto se motori nude ne znaci da su optimalna rjesenja za taj auto, nego da su kompromisi za one vrste kupaca kojima su troskovi vazniji od performansi. To sto se do prije 10 god se nudio atmo dizel sa 68KS ili se jos uvijek nudi benz sa 80 KS ne znaci da neki auti s tim motorima nisu (bili) underpowered odnosno ne znaci da su (bili) auti optimalne snage.
Naravno da si potegnuo, pogledaj samo sta si napisao, od toga ko je vozio taj auto do levata i saltanja... Tctctctc :-)
johntra

#117 Re: Sta uzeti ??

Post by johntra »

pa izvini dječače mali, ako si se uvrijedio sa tim šaltanjem...onda fakat ispada da ne znaš šaltati ili su te u pojam ubili američki i razni automatici u raznim autima koje voziš na poslu?
meni, a sigurno i velikom broju ljudi ovdje sasvim dovoljno odgovara auto sa 105 KS, bilo da je dizel ili benzin, jer je ovo takva država i takva pravila kupovine ovdje vrijede...ovo nije neka razvijena zemlja, gdje se ima para, i gdje se ima gdje raspizditi auto od 200 i nešto konja...
i opet navodiš vodu na svoj mlin...da kupio bi šta mi odgovara, pa i auto od 105 KS, jer znam da sa tim autom nisam inferiorniji u odnosu na ostale učesnike u saobraćaju, niti ikome smetam, a razloge sam ti već naveo u nekoliko postova ranije ili moram opet da ponovim?
kompromis ne znači da je nešto slabije i da sporo ide, što si i sam potvrdio, nego je kompromis zbog drugih stvari, prije svega potrošnje i cijene održavanja, jer, opet ti ponavljam, imaju čikice u bijelim mantilima koje znaju malo više i od mene i od tebe, pa im nije problem staviti motor od 105 KS u auto od skoro tonu i po, jer znaju da time nikoga neće ugroziti...
goran16v

#118 Re: Sta uzeti ??

Post by goran16v »

johntra wrote:pa izvini dječače mali, ako si se uvrijedio sa tim šaltanjem...onda fakat ispada da ne znaš šaltati ili su te u pojam ubili američki i razni automatici u raznim autima koje voziš na poslu?
meni, a sigurno i velikom broju ljudi ovdje sasvim dovoljno odgovara auto sa 105 KS, bilo da je dizel ili benzin, jer je ovo takva država i takva pravila kupovine ovdje vrijede...ovo nije neka razvijena zemlja, gdje se ima para, i gdje se ima gdje raspizditi auto od 200 i nešto konja...
i opet navodiš vodu na svoj mlin...da kupio bi šta mi odgovara, pa i auto od 105 KS, jer znam da sa tim autom nisam inferiorniji u odnosu na ostale učesnike u saobraćaju, niti ikome smetam, a razloge sam ti već naveo u nekoliko postova ranije ili moram opet da ponovim?
kompromis ne znači da je nešto slabije i da sporo ide, što si i sam potvrdio, nego je kompromis zbog drugih stvari, prije svega potrošnje i cijene održavanja, jer, opet ti ponavljam, imaju čikice u bijelim mantilima koje znaju malo više i od mene i od tebe, pa im nije problem staviti motor od 105 KS u auto od skoro tonu i po, jer znaju da time nikoga neće ugroziti...
Za tebe sa i godinama i dimenzijama, osim mozda obimom, sve samo ne mali! :lol: Nisam se uvrijedio tim saltanjem, buduci da ti o tome, a pogotovo saltanju TDI motora znas daleko manje od mene, nego sam ti samo skrenuo paznju ko je poceo sa mjernjem duzine pise i koliko si umisljen.
To sta tebi odgovara je jedna stvar, a to da li je 105KS malo u autu od 1,5 tona je sasvim nesto suprotno.
Kompromise ne znaci da nesto ide slabije i da je sporo??????? :lol: Kompromise ITEKAKO znaci da nesto slabije ide i da cjenu nize potrosnje i drzavanja placas performansama!
johntra

#119 Re: Sta uzeti ??

Post by johntra »

goran16v wrote: Za tebe sa i godinama i dimenzijama, osim mozda obimom, sve samo ne mali! :lol: Nisam se uvrijedio tim saltanjem, buduci da ti o tome, a pogotovo saltanju TDI motora znas daleko manje od mene, nego sam ti samo skrenuo paznju ko je poceo sa mjernjem duzine pise i koliko si umisljen.
To sta tebi odgovara je jedna stvar, a to da li je 105KS malo u autu od 1,5 tona je sasvim nesto suprotno.
Kompromise ne znaci da nesto ide slabije i da je sporo??????? :lol: Kompromise ITEKAKO znaci da nesto slabije ide i da cjenu nize potrosnje i drzavanja placas performansama!

ma to ja tebi tepam, jer si mi drag, nemoj se ljutiti... :lol: eno sad, analizira mi i slike...moj gorane, dokle smo došli...
ne znam ja jesi li se uvrijedio ili nisi, ali digao sam ti živac...a za ovo veća čuna, postaješ fakat smiješan...
normalno da ne znači da je kompromis po pitanju snage, jer u ovom primjeru imaš konkretne brojke u kojima auto teže skoro 150 kila, ne zaostaje značajno za autom sa manje kila...u tome je bit, bilo da se radi o maks brzini, koja je ista, ubrzanju od 0 do 100, koje je za dlaku sporije ili međubrzanjima, gdje su također minimalne razlike, koje prosječan vozač nikada neće osjetiti...ali ti, stari šaltač TDI mašina (kad ti daju da siđeš sa automatika) tu razliku znaš primjetiti...how yes no...
Bakir1

#120 Re: Sta uzeti ??

Post by Bakir1 »

privatno nikad nisam imao auto jaci od 105 ks, sluzbeno i preko 500 ks, da vise ks uvijek, ali privatne potrebe realno moze zadovoljiti i svaki auto od 105 KS, pa godinama sam vozio auto koji ima 1,6 tonu suho i 84 ks i nikom nista.
gdje upregnuti te konje silne? u gradu od semafora do semafora, uz bradinu i ivan 1 put godisnje ili moze na ovo malo jada koje zovemo auto putem?
ko ne ide sa privatnim auto svaki mjesec u sloveniju barem, i kome nije ispod casti i ponizenja imati auto iz 2011 ili 2012 godine sa 105 ks, nema potrebe ni imati jaci auto.
e sad sto smo prenaglo iz yuga i stojadina presjeli u strasne strojeve, cijih je tadasnjih 100 ks pomrlo togom godina i postavljamo sebi visoke kriterije to je druga stvar
goran16v

#121 Re: Sta uzeti ??

Post by goran16v »

johntra wrote:
goran16v wrote: Za tebe sa i godinama i dimenzijama, osim mozda obimom, sve samo ne mali! :lol: Nisam se uvrijedio tim saltanjem, buduci da ti o tome, a pogotovo saltanju TDI motora znas daleko manje od mene, nego sam ti samo skrenuo paznju ko je poceo sa mjernjem duzine pise i koliko si umisljen.

ma to ja tebi tepam, jer si mi drag, nemoj se ljutiti... :lol: eno sad, analizira mi i slike...moj gorane, dokle smo došli...
ne znam ja jesi li se uvrijedio ili nisi, ali digao sam ti živac...a za ovo veća čuna, postaješ fakat smiješan...
normalno da ne znači da je kompromis po pitanju snage, jer u ovom primjeru imaš konkretne brojke u kojima auto teže skoro 150 kila, ne zaostaje značajno za autom sa manje kila...u tome je bit, bilo da se radi o maks brzini, koja je ista, ubrzanju od 0 do 100, koje je za dlaku sporije ili međubrzanjima, gdje su također minimalne razlike, koje prosječan vozač nikada neće osjetiti...ali ti, stari šaltač TDI mašina (kad ti daju da siđeš sa automatika) tu razliku znaš primjetiti...how yes no...
Ti si moj drug! Sekunda razlika u ubrzanju moze biti dlaka i "neznacajno" zaostajanje samo onome ko ubrzanja mjeri minutama! :lol:
Vezano za saltanje, a to najbolje opisuje svu tvoju teoriju, ne znam o kakvim automaticima i silasku pricas, jer ja pisem kao neko ko preko 10 god vozi privatnog TDI-a sa rucnim mjenjacem, nekad sa 5, danas sa 6 brzina.
johntra

#122 Re: Sta uzeti ??

Post by johntra »

da pričamo u ultrasportskim autima sa bruku konja, onda bi mogao shvatiti tvoju opservaciju...ali pričamo o standardnim porodičnim vozilima, koje većinom voze porodični ljudi, tako da ti ta teorija odmah u startu pada u vodu...njima 0,7 sekundi ne znači ništa...sad, ako ti voziš TDI mašine 10 godina, niko drugi ne može ili ne zna šaltati kao ti? ili sam pogrešno shvatio?
basicm

#123 Re: Sta uzeti ??

Post by basicm »

105 ks je malo u Meganu, a ne jos u Superbu. Ja taj luksuz ne bih preporucio.
Malo trosi, a da dobro ide? Ne moze i jare i pare.
johntra

#124 Re: Sta uzeti ??

Post by johntra »

105 turbodizelskih konja malo u Meganu? haj, da i to čujem...
hladan.preminger

#125 Re: Sta uzeti ??

Post by hladan.preminger »

johntra wrote:
hladan.preminger wrote:Nije raga, ako ne mislis preko 120 km/h ici.
Max. brzina 180 km/h, ubrzanje je 13 sekundi do 100 km/h.
Moje je misljenje na osnovu vozanja razlicitih auta da je to mala snaga i da se po nasim putevima mora vozac puno patiti saltanjem.

Bez 2.0 TDI sa 150 KS ja to ne bih uzimao.

Bolje je uzeti Octaviju sa tom snagom zbog omjera snaga/masa.

Sent from my dimirlija!
jesi vozio to auto sa tim motorom? naravno da nisi, jer da jesi, ne bi tako pričao...kakva maksimalna brzina, kakvi bakrači? gdje ti to možeš razviti 180 na sat, osim na autoputu, a i tu ne možeš od ostalih učesnika u saobraćaju voziti pod punim gasom...ubrzanje od 0 do 100 za limuzinu srednje klase bitan podatak? je li to ideš na ove utrke zavarenih letvi volana?
105 KS je sasvim dovoljno za to auto, dovoljno elastičan motor, brzine također lijepo proračunate, potrošnja jaaako prihvatljiva...ne treba čovjeku ništa više...Octavia sa tim motorom ima neznatno bolje performanse, skoro nikakva razlika...
Nemam namjeru da se s tobom raspravljem jer nije tema današnje emisije. Neko je predložio ovog Superba, ja sam forumašu koji je postavio temo dao svoje mišljenje, na što se ti s visoka osvrćeš, a u biti lupaš gluposti sa komentarom tipa "ide auto".
Moje mišljenje potvrđuju recenzije dotičnog auta i njegove tehničke specifikacije.

Te svoje ostale debilne opservacije na ovoj temi nemam namjeru komentarisati. Pogotovu "ad hominem" napade. Auto scenu i sport redovno pratim 15-tak godina kroz časopise, sajmove, utrke, tv-emisije i slično. Nemam se namjeru tebi dokazivati, jer pretpostavljam da imam više kilometara u "rikverc" nego ti prema naprijed.

So long.
Last edited by hladan.preminger on 17/04/2013 13:07, edited 2 times in total.
Post Reply