Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

alijagoro

#101 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by alijagoro »

GandalfThe wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/djeda-mr ... /121226076#

Komentari u ovom clanku su me natjerali da otvorim ovu temu posto vidim da ljudi ne znaju razliku izmedju ove dvojice.

Image
Djed Bozicnjak
Ima podrijetlo od Svetog Nikole i donosi krscanskoj djeci poklone za Bozic ispod bozicnog drveta kroz dimnjak.

Image
Djed Mraz
Covjek koji nema nikakve veze sa religijom. Djeci donosi poklone za Novu godinu.

Jesam li upravu?
Dodajte, ispravite, radite sta hocete ja sam morao ovo da napisem
Meni izgledaju isto,ovaj drugi ko fol nema nikakve veze sa ovim prvim a radi isto sto i prvi :roll: .
fatamorgana

#102 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by fatamorgana »

plain vanilla wrote:
u drzavi gdje je skoro pola ljudi nezaposleno, gdje krade kako ko moze
gdje djeca nemaju sta jesti, ljudi umiru od izljecivih bolesti jer nemaju novac za lijecenje

tebi je briga Djeda Mraz?

e zato nam i jeste ovako
Pa od nečega se mora početi, kaj ne? :D
fantom slobode

#103 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by fantom slobode »

ja sam totalno protiv deda mraza, treba uvesti ravnopravnost spolova. Kakav deda Mraz - dajte kakvu sa pristojno formiranu djevojku bez brade, sa izrazenim prsima, 90-60-90 da dijeli poklone.
a Coca-Cola je kriva za te stare ljude, siguran sam u to. Vidio na TV-u.
fantom slobode

#104 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by fantom slobode »

ne mora cak ni biti zapakovana...
Toffee karamela

#105 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by Toffee karamela »

Samir_01 wrote: Jedino sto trazim od vas je da ne namecete Djeda Mraza preko bilo kojih drzavnih institucija i da ga ne predstavljate kao nesto sto je univerzalno, graDZansko i sl.

Ne diram vas, ne dirajte me ;-)
E u ovom je čitava poenta njihove politike koju bi da zacementiraju u Bosni, postojanje Djeda Mraza kao religioznog simbola koji bi opstajao kod onih drugih ali stroga demarkaciona linija prema bošnjačkoj djeci.

I naravno nema nametanja preko novina, medija, usmene predaje, gostovanja u školama i vrtićima, jer građansko ne treba ni da postoji u njihovoj slici svijeta, dosta su ograđeni torovi. Takvu situaciju su Austrijanci našli kad su ušli u BiH i krv su propišali najprije oni a onda i komunisti da stvore kakve takve nasade građanskog društva. E sad to sve treba anulirati i vratiti se u 19.v.

Jer se nekima sviđa takav ustroj svijeta. I onda još poruče "da ih ne dirate jer oni nikog ne diraju". A hoće da sruše čitav koncept života u kojemu se većina ljudi u BiH rodila, rasla i dočekala neke zrele godine ili starost.

Jok, ne bi oni dirali, oni bi uništavali i rušili sve što nije po njihovom adetu. :-)
Last edited by Toffee karamela on 27/12/2012 19:43, edited 1 time in total.
dezurni_ucenik

#106 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by dezurni_ucenik »

Toffee karamela wrote:
Samir_01 wrote:
CVIKERASH wrote:
Jedino sto trazim od vas je da ne namecete Djeda Mraza preko bilo kojih drzavnih institucija i da ga ne predstavljate kao nesto sto je univerzalno, graDZansko i sl.

Ne diram vas, ne dirajte me ;-)
E u ovom je čitava poenta njihove politike koju bi da zacementiraju u Bosni, postojanje Djeda Mraza kao religioznog simbola koji bi opstajao kod onih drugih ali stroga demarkaciona linija prema bošnjačkoj djeci.

I naravno nema nametanja preko novina, medija, usmene predaje, gostovanja u školama i vrtićima, jer građansko ne treba ni da postoji u njihovoj slici svijeta, dosta su ograđeni torovi. Takvu situaciju su Austrijanci našli kad su ušli u BiH i krv su propišali najprije oni a onda i komunisti da stvore kakve takve nasade građanskog društva. E sad to sve treba anulirati i vratiti se u 19.v.

Jer se nekima sviđa takav ustroj svijeta. I onda još poruče "da ih ne dirate jer oni nikog ne diraju". A hoće da sruše čitav koncept života u kojemu se većina ljudi u BiH rodila, rasla i dočekala neke zrele godine ili starost.

Ne bi oni nikog da diraju. :-)
Zasto ovaj samirov post izgleda kao da sam ga napisao. :D Moj nickname a tacno ispod njega ide komentar .

Ogradjujem se.It wasnt me :-)
bosan

#107 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by bosan »

Aleluja wrote:Između ostalog, Djeda Mraza kroje kako ko stigne...Katolici ga zovu Djed Božićnjak, pravoslavci Božić Bata...ostali ga doživljavaju nevezano za religiju...Image
A muslimani ga zovu Bata Zivojinovic :D :D
fantom slobode

#108 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by fantom slobode »

bosan wrote:
Aleluja wrote:Između ostalog, Djeda Mraza kroje kako ko stigne...Katolici ga zovu Djed Božićnjak, pravoslavci Božić Bata...ostali ga doživljavaju nevezano za religiju...Image
A muslimani ga zovu Bata Zivojinovic :D :D
:thumbup: :thumbup:
Toffee karamela

#109 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by Toffee karamela »

Ispravljeno, krivi navodi :)
Nogatrans

#110 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by Nogatrans »

Uopste ne znam zasto je problem prihvatiti to da jedan dio Bosnjaka ne zeli da im djeca imaju dodira sa ovim likom. Oni koji zele da im djeca odrastu uz ovog lika nek to i rade,al nek nama ne sole pamet kako je to nesto normalno i kako "nasa" djeca propustaju nesto. U vrijeme komunizma nazalost mnoge krcanske stvari smo porimili koje tesko mozemo promjeniti. Uostalom ovo je Demokratska Drzava ,tako da ima svako pravo na ono sto mislim da je dobro za njega.
It_is_a_Leclerc

#111 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by It_is_a_Leclerc »

A đe je konkretno problem, ako i jest, a nije, Djed Mraz neka verzija Svetog Nikole ?!

Jel to Sveti Nikola bio neki raspikuća, lopov, kriminalac, član političke stranke ? Je li to bio inkivizitor, drumski razbojnik ?! Ili je bio zaštitnik siromaha ? I u čemu je problem ako bi djeca čula za čovjeka koji je umro mučeničkom smrću u zaštiti siromaha ?!

Uzrok svih nedoumica na ovom Balkanu je nepismenost !
fatamorgana

#112 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by fatamorgana »

Nogatrans wrote:Uopste ne znam zasto je problem prihvatiti to da jedan dio Bosnjaka ne zeli da im djeca imaju dodira sa ovim likom. Oni koji zele da im djeca odrastu uz ovog lika nek to i rade,al nek nama ne sole pamet kako je to nesto normalno i kako "nasa" djeca propustaju nesto. U vrijeme komunizma nazalost mnoge krcanske stvari smo porimili koje tesko mozemo promjeniti. Uostalom ovo je Demokratska Drzava ,tako da ima svako pravo na ono sto mislim da je dobro za njega.
Tako je, komunisti su bili dokazani promoteri kršćanstva, :wink:
adddd4

#113 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by adddd4 »

Ne razumijem zasto pravite problem zbog gluposti, ko hoce da ide Djeda Mrazu nek' ide, ko nece nek' ne ide i gotovo !
SkyLimit

#114 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by SkyLimit »

Nogatrans wrote:Uopste ne znam zasto je problem prihvatiti to da jedan dio Bosnjaka ne zeli da im djeca imaju dodira sa ovim likom. Oni koji zele da im djeca odrastu uz ovog lika nek to i rade,al nek nama ne sole pamet kako je to nesto normalno i kako "nasa" djeca propustaju nesto. U vrijeme komunizma nazalost mnoge krcanske stvari smo porimili koje tesko mozemo promjeniti. Uostalom ovo je Demokratska Drzava ,tako da ima svako pravo na ono sto mislim da je dobro za njega.
Ja još nisam otpočeo razgovor sa bilo kime sa riječima "znaš,djed mraz je nešto super i moraš to djetetu priuštit".
Srećem samo likove koji otvaraju temu o djedu mrazu sa argumentima kako smo mi u zabludi,kako nam je taj običaj nametnut/umetnut,kako je vrijeme da se stane sa time i eto tako,prosvjetljuju nas :D
dezurni_ucenik

#115 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by dezurni_ucenik »

E problem je nastao sto "vas" taj dio Bosnjaka se poceo buniti protiv Djed Mraza kroz "vasu" PR Arzimu Mahmutovic i prozivati sve koji vole Djed Mraza za drzavne neprijatelje cafire i sl.Nicim izazvani poceli ste lajati protiv starog cetnika koji kolje djecu - djed mraza.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#116 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by plain vanilla »

It_is_a_Leclerc wrote:A đe je konkretno problem, ako i jest, a nije, Djed Mraz neka verzija Svetog Nikole ?!

Jel to Sveti Nikola bio neki raspikuća, lopov, kriminalac, član političke stranke ? Je li to bio inkivizitor, drumski razbojnik ?! Ili je bio zaštitnik siromaha ? I u čemu je problem ako bi djeca čula za čovjeka koji je umro mučeničkom smrću u zaštiti siromaha ?!

Uzrok svih nedoumica na ovom Balkanu je nepismenost !
Sveti Nikola je rodjen u Turskoj :D
sheilak

#117 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by sheilak »

fatamorgana wrote:
Tako je, komunisti su bili dokazani promoteri kršćanstva, :wink:
:D

Nogatrans, daj se saberi malo. :lol:
Last edited by sheilak on 27/12/2012 20:00, edited 1 time in total.
Nogatrans

#118 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by Nogatrans »

SkyLimit wrote:
Ja još nisam otpočeo razgovor sa bilo kime sa riječima "znaš,djed mraz je nešto super i moraš to djetetu priuštit".
Srećem samo likove koji otvaraju temu o djedu mrazu sa argumentima kako smo mi u zabludi,kako nam je taj običaj nametnut/umetnut,kako je vrijeme da se stane sa time i eto tako,prosvjetljuju nas :D

Najmanji je kod nas problem Djed Mraz,ima naravno dosta drugi i bitnijih stvari koji Bosnjaci gaze. A to je njihova vjera. Dosta se otislo od vjere i dosta je svijeta neupuceno,tako da kada nesto dodje sto je od ranije u islamu vec poznato,onda se to smatra kao neke vrsta Vehabizma.
Samir_01

#119 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by Samir_01 »

SkyLimit wrote:Ja još nisam otpočeo razgovor sa bilo kime sa riječima "znaš,djed mraz je nešto super i moraš to djetetu priuštit". Srećem samo likove koji otvaraju temu o djedu mrazu sa argumentima kako smo mi u zabludi,kako nam je taj običaj nametnut/umetnut,kako je vrijeme da se stane sa time i eto tako,prosvjetljuju nas :D
Pogledaj malo bolje ko je otvorio ovu temu... :roll:
dezurni_ucenik

#120 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by dezurni_ucenik »

Drug bio u Londonu prije par godina .Usao u Apple "ducan" :D ,malo se raspricao o proizvodima sa nekim crnjom sto tu radi.Rece drug da je iz Bosne a crnjo: ooo that country who wanna destroy santa clause.
fantom slobode

#121 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by fantom slobode »

Samir_01 wrote:
SkyLimit wrote:Ja još nisam otpočeo razgovor sa bilo kime sa riječima "znaš,djed mraz je nešto super i moraš to djetetu priuštit". Srećem samo likove koji otvaraju temu o djedu mrazu sa argumentima kako smo mi u zabludi,kako nam je taj običaj nametnut/umetnut,kako je vrijeme da se stane sa time i eto tako,prosvjetljuju nas :D
Pogledaj malo bolje ko je otvorio ovu temu... :roll:
decko koji jos ne bi sam u kinu, pa koji bi volio da svira gitaru i onda nakon 4 posta, dodje i ova tema...on bi volio da ostane anoniman...
fatamorgana

#122 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by fatamorgana »

plain vanilla wrote:
Šuška se da je im'o hrvatsku šaru, :D
sheilak

#123 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by sheilak »

CVIKERASH wrote:Drug bio u Londonu prije par godina .Usao u Apple "ducan" :D ,malo se raspricao o proizvodima sa nekim crnjom sto tu radi.Rece drug da je iz Bosne a crnjo: ooo that country who wanna destroy santa clause.
zrelo za Southparka.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#124 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by plain vanilla »

fatamorgana wrote:
plain vanilla wrote:
Šuška se da je im'o hrvatsku šaru, :D
ko nije? :? :D
dezurni_ucenik

#125 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by dezurni_ucenik »

sheilak wrote:
CVIKERASH wrote:Drug bio u Londonu prije par godina .Usao u Apple "ducan" :D ,malo se raspricao o proizvodima sa nekim crnjom sto tu radi.Rece drug da je iz Bosne a crnjo: ooo that country who wanna destroy santa clause.
zrelo za Southparka.

:lol: :lol: :lol: .Vec zamisljam scenu.Butters ulazi u Apple.
Post Reply