Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

GandalfThe

#1 Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by GandalfThe »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/djeda-mr ... /121226076#

Komentari u ovom clanku su me natjerali da otvorim ovu temu posto vidim da ljudi ne znaju razliku izmedju ove dvojice.

Image
Djed Bozicnjak
Ima podrijetlo od Svetog Nikole i donosi krscanskoj djeci poklone za Bozic ispod bozicnog drveta kroz dimnjak.

Image
Djed Mraz
Covjek koji nema nikakve veze sa religijom. Djeci donosi poklone za Novu godinu.

Jesam li upravu?
Dodajte, ispravite, radite sta hocete ja sam morao ovo da napisem
Aleluja

#2 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by Aleluja »

Između ostalog, Djeda Mraza kroje kako ko stigne...Katolici ga zovu Djed Božićnjak, pravoslavci Božić Bata...ostali ga doživljavaju nevezano za religiju...Image
krater

#3 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by krater »

samo nek' donosi, nije bitno kako se zove 8-)
zlo zlo

#4 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by zlo zlo »

zapravo djed mraz je djed bozicnjak, to je jedna osoba :lol: a ne razlicite, a sto se drugog tice..

Image
Sveti Nikola je sasvim drugo..on nosi darove 6tog :D on je jedini sluzbeni Deda u rimo-katolickoj vjeroispovjesti :D i on nije bozicnjak :D

djed mraz / božicnjak nosi za Bozic, to je jedna osoba , ime mu nasi prekrstili iz Mraza u Bozicnjak negdje 91-92 koliko me sjecanje sluzi :D
fantom slobode

#5 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by fantom slobode »

Super si ti.
Postao/la GandalfThe
Jeste li ikada isli sami u kino? Kakva su iskustva?

Namjeravam otici sam prvi put pa me zanima sta da ocekujem
prvi samostalni koraci. Nadam se da si granap savladao.
Postao/la GandalfThe dana 14 dec 2012, 21:54

Koje je najbolje mjesto za sjesti kad ides sam? U sredini, na kraj reda?

Ne zelim biti pored neke grupe
najbolje je ono gdje si sjedio sa roditeljima, prati njih imas, oni su sa iskustvom
neces na Hobita...jer ga smatras djecijim filmom? A gledao si ranije dijelove....
Postao/la GandalfThe dana 18 dec 2012, 13:48

Kontam da uzmem neku do 300 KM i da ucim polahko ali me zanima nekoliko stvari

Da li je istina da je lakse nauciti bas gitaru nego elektricnu ili akusticnu?
Vi koji svirate za koliko ste uspjeli nauciti neke osnove?
Imas love za svoj uzrast. Je li to skupljeno od zadnjeg Bajrama?

Jedino me iznenadi kako to da znas o ovim nepostojecim likovima, pa eto bas bi da ti mi pomognemo u otkrivanju istine. Proguglaj malo i eto ti odgovora.

Pitaj i mamu, ako te je stid, ja cu.

Za novog clana otvaras serijski teme, ne interesuje te okolina, dosao si sa ciljom.

Blago tebi. Mozda da otvoris jos neki profil, u medjuvremenu, sta mislis?
GandalfThe

#6 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by GandalfThe »

fantom slobode wrote:Super si ti.
Postao/la GandalfThe
Jeste li ikada isli sami u kino? Kakva su iskustva?

Namjeravam otici sam prvi put pa me zanima sta da ocekujem
prvi samostalni koraci. Nadam se da si granap savladao.
Postao/la GandalfThe dana 14 dec 2012, 21:54

Koje je najbolje mjesto za sjesti kad ides sam? U sredini, na kraj reda?

Ne zelim biti pored neke grupe
najbolje je ono gdje si sjedio sa roditeljima, prati njih imas, oni su sa iskustvom
neces na Hobita...jer ga smatras djecijim filmom? A gledao si ranije dijelove....
Postao/la GandalfThe dana 18 dec 2012, 13:48

Kontam da uzmem neku do 300 KM i da ucim polahko ali me zanima nekoliko stvari

Da li je istina da je lakse nauciti bas gitaru nego elektricnu ili akusticnu?
Vi koji svirate za koliko ste uspjeli nauciti neke osnove?
Imas love za svoj uzrast. Je li to skupljeno od zadnjeg Bajrama?

Jedino me iznenadi kako to da znas o ovim nepostojecim likovima, pa eto bas bi da ti mi pomognemo u otkrivanju istine. Proguglaj malo i eto ti odgovora.

Pitaj i mamu, ako te je stid, ja cu.

Za novog clana otvaras serijski teme, ne interesuje te okolina, dosao si sa ciljom.

Blago tebi. Mozda da otvoris jos neki profil, u medjuvremenu, sta mislis?
Ne znam kako da odgovorim na tvoj glupi post. To sto sam otisao prvi put sam u kino ne znaci da imam 12 godina, i nisam nikada rekao da necu na Hobita procitaj bolje moj post :)
Scopio

#7 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by Scopio »

Katolici imaju svetog Nikolu koji djeci donosi poklone za 6. prosinca, a 24. prosinca navečer (Badnjak) ili božićno jutro 25.12, djete Isus (mali Isus) donosi darove.

Kako je SAD zemlja sa jakim židovskim lobijem i mnogo drugih ne kršćanskih religija, a Božić je ipak državni praznik u SAD-u i čestita ga svatko svakome jer Božić tamo više manje simbolizira samo potrošnju, tako je Coca Cola izmislila Djeda Božićnjaka koji djeci za Božić darove nosi...
pandam njemu u komunizmu je bio Djed Mraz!

Preko medija se sve više natura Djed Božićnjak... posebno u Hrvatskoj na Novoj Tv (pogodite tko im je vlasnik)
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#8 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by plain vanilla »

pa to treba pitati novinara koji je intervjuisao Djeda Mraza, on ce znati objasniti :D
zlo zlo

#9 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by zlo zlo »

ahahahhaha vidjeh sad i clanak.. cuj deda mraz za novu god da donosi darove.. ovaj novinar previse u brlju gledo :lol:
EmiRem

#10 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by EmiRem »

auuuu sad kad pocnu ''veliki'' muslimani ( arzijevci) bombardovat', bice zanimljivo :D
makaranka

#11 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by makaranka »

kolko ja znam uvik je bia djed mraz,al je onda devedestetineke franjo odlucia da nije djed mraz nego djed bozicnjak kao sto nije sport nego šport :P .
znan da dosta slavonaca jos uvik odrzavaju obicaj unosenja sjena u kuci na badnjak i dolazak malog isusa kao donositelja darova. a djed mraz je nastao u coca-colinoj marketinskoj kuhinji.
zlo zlo

#12 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by zlo zlo »

nije samo slavonaca...i u zagorju isto tako, u mojoj obitelji to bilo odkad znam za sebe
dezurni_ucenik

#13 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by dezurni_ucenik »

Prije godinu dana ,bas u ovo doba pred novu,ista tema bila.Naravno svako ko je podrzavao Djed Mraza ,proglasavan od strane pojedinaca za cetnika,cifuta,cafira ,koljaca.Odmah se povezalo sa Irakom,Afganistanom ,Izraelom ....

Tema ne vodi ne cemu,osim sto ce se vjerovatno zakuhati pa ce biti banovickih zimskih igara.
Aqua_S

#14 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by Aqua_S »

krater wrote:samo nek' donosi, nije bitno kako se zove 8-)
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
T-Rexx

#15 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by T-Rexx »

:thumbup:
Last edited by T-Rexx on 27/12/2012 16:18, edited 1 time in total.
Woman

#16 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by Woman »

meni ni jedan nije mrzak vala
fantom slobode

#17 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by fantom slobode »

CVIKERASH wrote:Prije godinu dana ,bas u ovo doba pred novu,ista tema bila.Naravno svako ko je podrzavao Djed Mraza ,proglasavan od strane pojedinaca za cetnika,cifuta,cafira ,koljaca.Odmah se povezalo sa Irakom,Afganistanom ,Izraelom ....

Tema ne vodi ne cemu,osim sto ce se vjerovatno zakuhati pa ce biti banovickih zimskih igara.
:thumbup: :thumbup: zato je i otvorena...
malo da li smijem u kino sam i kako cu, pa onda volim da sviram gitaru, a za kraj hajde da se zakuha, super zar ne!
dezurni_ucenik

#18 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by dezurni_ucenik »

fantom slobode wrote:
CVIKERASH wrote:Prije godinu dana ,bas u ovo doba pred novu,ista tema bila.Naravno svako ko je podrzavao Djed Mraza ,proglasavan od strane pojedinaca za cetnika,cifuta,cafira ,koljaca.Odmah se povezalo sa Irakom,Afganistanom ,Izraelom ....

:thumbup: :thumbup: zato je i otvorena...
malo da li smijem u kino sam i kako cu, pa onda volim da sviram gitaru, a za kraj hajde da se zakuha, super zar ne!

Primamljiva novogodisnja igra

7-dnevno,15dnevno,30-dnevno i trajna zimovanja(i obilazak znamenitosti )u Banovicima.

:D :sax:
chupacabra

#19 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by chupacabra »

Nema potrebe za svadjom. Djed Mraz je fenomen iz komunizma bivse Jugoslavije, u kojem se pokusalo sekularizirati simbole jednog vjerskog praznika (Bozica) i korisiti ih za Novu Godinu. Cilj je bio napraviti te simbole prihvatljivim za sviju, a pogotovu muslimane u cijoj tradiciji jednostavno nije prije postojao ovakakav simbol. Djed Mraz je u krscanskoj tradiciji Sveti Nikola, Ili Saint Nicholas ili Santa Clause, koji djeci donosi poklone za Bozic. Ova furka sa Djed Mrazom kao relikom iz komunistickih vremena je jednostavno smijesna, i nepoznata je izvan granica bivse nam zemlje. Stavise, danas se praktikuje pretezno kod Bosnjaka dok je kod drugih i dalje to sto jeste (St. Nicholas) i sto treba i biti. Postujem tudja uvjerenja i vjerske simbole, ali ne moram ih uzeti za svoje.
dezurni_ucenik

#20 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by dezurni_ucenik »

Djed Mraz se treba gledati samo kao Mickey Mouse,Siljo,Pajo Patak,Nindze Kornjace.Kao junak necijeg djetinjstva.To sto neko gleda kroz prizmu religije i kapitalizma je presmijesno.
julisiz es grant

#21 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by julisiz es grant »

Kakve to veze ima? Ja sam musliman, i Deda Mraz u meni izaziva samo najljepša sjećanja na djetinjstvo...kako sam mu se tada radovao, tako i danas volim da se toga sjetim.
Kao i plava kapica i crvena marama...na koje bih se danas kao odrastao popišo, ali kad si dijete i nemaš pojma, to ti je lijepo i moćno.
dezurni_ucenik

#22 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by dezurni_ucenik »

julisiz es grant wrote:

Kakve to veze ima? Ja sam musliman, i Deda Mraz u meni izaziva samo najljepša sjećanja na djetinjstvo...kako sam mu se tada radovao, tako i danas volim da se toga sjetim.
Kao i plava kapica i crvena marama...na koje bih se danas kao odrastao popišo, ali kad si dijete i nemaš pojma, to ti je lijepo i moćno.

Ima veze tim novokomponovanim vjernicima...
Samir_01

#23 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by Samir_01 »

Komunisti su u Jugoslaviji pokusali da sekulariziraju SenTa KloZa... samo to je bilo sviranje qrcu. To je danas krscanski lik, pa vi filozofirajte i nazivajte nas koji nemamo krizu identiteta vehabijama, turcima i ostalo... drugo ni ne znate

dječak sa šibicama

#24 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by dječak sa šibicama »

Nek` je srpkinja, samo neka dobro kuha.
Toffee karamela

#25 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by Toffee karamela »

chupacabra wrote:Nema potrebe za svadjom. Djed Mraz je fenomen iz komunizma bivse Jugoslavije, u kojem se pokusalo sekularizirati simbole jednog vjerskog praznika (Bozica) i korisiti ih za Novu Godinu. Cilj je bio napraviti te simbole prihvatljivim za sviju, a pogotovu muslimane u cijoj tradiciji jednostavno nije prije postojao ovakakav simbol. Djed Mraz je u krscanskoj tradiciji Sveti Nikola, Ili Saint Nicholas ili Santa Clause, koji djeci donosi poklone za Bozic. Ova furka sa Djed Mrazom kao relikom iz komunistickih vremena je jednostavno smijesna, i nepoznata je izvan granica bivse nam zemlje. Stavise, danas se praktikuje pretezno kod Bosnjaka dok je kod drugih i dalje to sto jeste (St. Nicholas) i sto treba i biti. Postujem tudja uvjerenja i vjerske simbole, ali ne moram ih uzeti za svoje.
Jeste, kod Bošnjaka je Djed Mraz da bi se izbjegla svetačka konotacija što uopšte ne znači da ga i ljudi koji ga slave kao Santa Clausa slave u religioznom duhu nego samo kao prepoznatljiv lik koji donosi poklone i uveseljava ljude. A ti slobodno ne moraš ništa uzimati ni od koga pa ni ovog s crvenom kapom, tako rezonuju uglavnom ljudi koje je prošla svaka radost u životu i onda bi samo da drugima kvare veselje i ugođaj.
Post Reply