Podignuta optužnica protiv Hasana Čengića

------

Post by ------ »

termin *gradjanski rat* koriste bas svi njemacki mediji ... :oops:

... koji su poznati kao vrlo objektivni ... ;)

a genocid nema veza sa gradjanskim ratom i agresijom ... :D

jer se moze desiti i u jednom i u drugom slucaju ... ;)

:D

samo da se zna ... :oops:

;)
Kotromanic

Post by Kotromanic »

------ wrote:termin *gradjanski rat* koriste bas svi njemacki mediji ... :oops:

... koji su poznati kao vrlo objektivni ... ;)

a genocid nema veza sa gradjanskim ratom i agresijom ... :D
Jao gluposti. Navedi primjer genocida u gradjanskom ratu?

Agresija je ambijent za cinjenje genocida.

Genocid je po definiciji namjera da se unisti jedan narod!

Gradjanski rat je rat u kojem se bore GRADJANI, za razna politicka uvjerenja i drustvena uredjenja, u okviru jedne drzave, bez namjere ugrozavanje opstojnosti drzave i naroda.

Nego da mi svi kolektivno podrzimo Tuzbu za agresiju i genocid, pa da vidimo sta ce biti na kraju?!
------

Post by ------ »

Jao gluposti. Navedi primjer genocida u gradjanskom ratu?

------------------------

tutsi & hutu ... :shock: ... ...

;)

fakat si brzoplet ... :(

;)

-----------------------------

besmislica ... :cry:

rat je ambijent za cinjenje genocida ... :oops:

;)

Gradjanski rat je rat u kojem se bore GRADJANI, za razna politicka uvjerenja i drustvena uredjenja, u okviru jedne drzave, bez namjere ugrozavanje opstojnosti drzave i naroda.

-------------------------------------------

opet besmislica ... :D

;)

sjeti se tutsi & hutu ... :roll:

;)

*****************************+

Nego da mi svi kolektivno podrzimo Tuzbu za agresiju i genocid, pa da vidimo sta ce biti na kraju?!

-----------------------

gradjanski rat u ex*ju ... ;)

... i na pocetku ... i na kraju ... :oops:

;)
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Kotromanic wrote:
kub lajkan wrote: Izvini, do mene je... Evo maloprije sam procitao u Klaicevom rjecniku da je istoriograf covjek koji se bavi astronomijom i molekularnom biologijom. :D
Da a astrologija je "nauka o zvijezdama" :D
Nije astrologija, nego astronomija. Povecaj font ili koristi naocale s vecom dioptrijom.

Kotromanic wrote:
kub lajkan wrote:
kub lajkan wrote: Stojis na prvoj liniji odbrane ideologije trenutne vlasti tako sto prilagodjavas proslost potrebama trenutne vlasti. A lafo si multinacionalno-kulturalan tip.
Demantuj ovo na malo bolji nacin, prvi pokusaj je bio previse mlak...
Kada mi covjek koji propagira "gradjanski rat" nakon dokazanog genocida, kaze da sam na prvoj liniji odbrane, da sam nacionalista, meni je to cast i kompliment, jer znam da sam stao na put njihovoj "milosevicevskoj propagandi" o bratoubilackom ratu!

Ne sjecam se da smo pricali o terminu "gradjanski rat", nego o terminu "bratoubilacki rat" i to u kontekstu izjave Jakoba Fincija. U POMENUTOM KONTEKSTU je termin sasvim normalan, a to sto se tebi ne svidja sto pomenuti gospodin ne svira kako ti i takvi kao ti sviraju, to je vec druga prica...

Za tebe je "gradjanski rat" ono sto ti iz SDA jave, "bratoubilacki rat" je takodjer ono sto ti iz SDA napisu u Avazu, a ti se lafo bavis naukom?!?!

Tako se i Fuad Saltaga bavi sociologijom - napisao knjigu "Anatomija srpske destruktivnosti", valjda je to nastavak knjige Eriha Froma "Anatomija ljudske destruktivnosti". O G A V N O !!!
Kotromanic

Post by Kotromanic »

------ wrote:Jao gluposti. Navedi primjer genocida u gradjanskom ratu?

------------------------

tutsi & hutu ... :shock: ... ...

;)
Gradjanski rat?

Ko je zapoceo rat u "gradjanskom ratu" tutsi-hutu?
Na kojem podrucju je pocinjen genocid?
Ko je pocinio genocid?

besmislica ... :cry:
Tako stoji u nasoj tuzbi, a da li se radilo o besmislici ili ne, saznat cemo za dvije godine :D

-------------------------------------------

opet besmislica ... :D

;)

sjeti se tutsi & hutu ... :roll:

;)

Ko je pocinio genocid?

*****************************+

-----------------------

gradjanski rat u ex*ju ... ;)

... i na pocetku ... i na kraju ... :oops:

;)

Zasto se toliko bojite Tuzbe? Da niste mozda Nevini?!
------

Post by ------ »

Gradjanski rat?

Ko je pocinio genocid?

nevazno ... :oops:

samo sam ti dokazao da nisi u pravu kada tvrdis ... :shock:

... da nema genocida u gradjanskom ratu ... ;)

;)

--------------------------

odakle ti ideja da se neko boji tuzbe ... :D :D :D

;)

nego ... :cry:

a da se vodje pravovjernih bosnja ne boje ako izgube tuzbu ... :shock:

... ko ce [sda]*narodu na oci ... :roll: :roll: :roll:

;)

razmisli dobro ... :oops: :: batina uvijek ima 2 kraja ... ;)

;)
sekiracija1

#107 Re: Podignuta optužnica protiv Hasana Čengića

Post by sekiracija1 »

[quote="kub lajkan"]/copy/

Državni tužilac Džonatan Šmit jučer potpisao odluku

Ja bih se samo osvrnuo na ovu recenicu,posto sam rodjen u Bosni znam da ime Dzonatan su samo imali cigani.A kad ovaj cigan zavrsi za drzavnog tuzioca i ko mu dade tu titulu???
Uostalom ovo je priprosta stvar da bi se o njoj polemisalo pod ovim naslovom.
Kad budete ovo naslovili :KRSCANSKI RATOVI OD ISUSA DO DANASNJIH DANA mozda i ubodete :lol:
Kotromanic

Post by Kotromanic »

kub lajkan wrote:
Kotromanic wrote:
kub lajkan wrote: Izvini, do mene je... Evo maloprije sam procitao u Klaicevom rjecniku da je istoriograf covjek koji se bavi astronomijom i molekularnom biologijom. :D
Da a astrologija je "nauka o zvijezdama" :D
Pa ti me stvarno iznenadjujes?

Zar ne vidis navodnike?! Astrologiju sam naveo kao primjer pogresnog zakljucivanja jer ljudi misle da bukvalan prevod rijeci definise desciplinu!

Astro-logija, nauka o zvijezdama, koja to nije. Mislio sam da si bistriji i da ces skontati i sa znacima navoda.
kub lajkan

#109 Re: Podignuta optužnica protiv Hasana Čengića

Post by kub lajkan »

sekiracija1 wrote:
kub lajkan wrote:/copy/

Ja bih se samo osvrnuo na ovu recenicu,posto sam rodjen u Bosni znam da ime Dzonatan su samo imali cigani.A kad ovaj cigan zavrsi za drzavnog tuzioca i ko mu dade tu titulu???
Kad budete ovo naslovili :KRSCANSKI RATOVI OD ISUSA DO DANASNJIH DANA mozda i ubodete :lol:

Clanak je prenesen iz "Slobodone Bosne"...
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Kotromanic wrote:
kub lajkan wrote:
Kotromanic wrote: Da a astrologija je "nauka o zvijezdama" :D
Pa ti me stvarno iznenadjujes?

Zar ne vidis navodnike?! Astrologiju sam naveo kao primjer pogresnog zakljucivanja jer ljudi misle da bukvalan prevod rijeci definise desciplinu!

Astro-logija, nauka o zvijezdama, koja to nije. Mislio sam da si bistriji i da ces skontati i sa znacima navoda.
U svakom odgovoru na moje postove izbacis po jednu bitnu stvar. I nakon nekoliko tvojih odgovora dosli smo do toga da pod temom "Podignuta optužnica protiv Hasana Čengića" trebamo razglabati o astronomiji i astrologiji.

Zasto preskaces bitne stvari :? :? :?
Kotromanic

Post by Kotromanic »

------ wrote:Gradjanski rat?

Ko je pocinio genocid?

Pa hajde odgovori, da vidimo koje su drzave ucestvovale u ratu, ko je izvrsio atentat na predsjednika, i o kakvom se gradjanskom ratu radilo, i za kakvo su se "gradjansko" uredjenje borila plemana?
A kakva je uloga Ruande, a kakva Ugande?!

odakle ti ideja da se neko boji tuzbe ... :D :D :D

;)

nego ... :cry:

a da se vodje pravovjernih bosnja ne boje ako izgube tuzbu ... :shock:

... ko ce [sda]*narodu na oci ... :roll: :roll: :roll:

;)
Ako je tako, onda smo dakle svi za tuzbu!
razmisli dobro ... :oops: :: batina uvijek ima 2 kraja ... ;)

;)
Ovo je bio savjet u stilu indijanskih vraceva :lol:
Kotromanic

#112 Re: Podignuta optužnica protiv Hasana Čengića

Post by Kotromanic »

kub lajkan wrote:
:lol:
kub lajkan

#113 Re: Podignuta optužnica protiv Hasana Čengića

Post by kub lajkan »

Kotromanic wrote:
kub lajkan wrote:
Ovu reakciju sam i cekao.

Nije iz "Slobodne Bosne", nego iz "Dnevnog Avaza". Je li i dalje smijesno?

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Kotromanic

#114 Re: Podignuta optužnica protiv Hasana Čengića

Post by Kotromanic »

kub lajkan wrote:
Kotromanic wrote:
kub lajkan wrote:
Ovu reakciju sam i cekao.

Nije iz "Slobodne Bosne", nego iz "Dnevnog Avaza". Je li i dalje smijesno?

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:lol: A ja sam cekao ovu, jer je dokaz koliko LAZI I LAJANJA prodje kroz forum.

Sada me mozes ponovo citirati..ono o LAJANJU! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Sjekirici, i islamskim teroristima!

Tema je u zadnjih nekoliko postova pokazala, da je prava adresa SUD, a svi oni koji OPTUZUJU ILI LAZU imaju priliku da svjedoce!
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Kotromanic wrote:

Ko je pocinio genocid?

Pa hajde odgovori, da vidimo koje su drzave ucestvovale u ratu, ko je izvrsio atentat na predsjednika, i o kakvom se gradjanskom ratu radilo, i za kakvo su se "gradjansko" uredjenje borila plemana?

Sta si navalio na covjeka :?

Fino ti je objasnio sustinu:

I U GRADjANSKOM RATU MOZE BITI GENOCIDA!!!

=====================================

Ali posto ti to jos nisu javili iz SDA, evo ti privremeno, za prvu pomoc, iz knjige:

"DRZAVE SVIJETA", dr. Karel Natek i Marjeta Natek, Zalozba Mladinska knjiga, Ljubljana, 2000. god.

prevod na hrvatski: Mozaik knjiga, Zagreb, 2004. god., urednica Ivanka Borovac
(str. 470.)

(je li dovoljno podataka???)

-------------------
"U listopadu 1990. na sjeveroistoku su zapoceli sukobi izmedju vladinih jedinica Hutua i Ruandske domoljubne fronte Tutsa (FPR), ciji su clanovi bili tutsijski izbjeglice u Ugandi; ubrzo su prerasli u gradjanski rat. Dne 4.8.1993. predsjednik J. Habyarimana i vodje FPR-a Paul Kagame i Alex Kanyarengwe potpisali su u Arushi (Tanzanija) mirovni sporazum; njime je bio predvidjen i povratak 650.000 tutsijskih izbjeglica.
Posto su hutu ekstremisti u Kigaliju 6.4.1994. srusili zrakoplov s predsjednikom J. Habyarimanom i burundijskim predsjednikom Cyprienom Ntaryamirom, ponovno se rasplamsao gradjanski rat. Dne 12.4.1994. jedinice FPR-a zauzele su Kigali, a na podrucju cijele zemlje zapoceli su uzasni pogromi jedinica Hutua nad Tutsima i Hutuima. U njima je poginulo vise od 500.000 ljudi, a 2,5 mil. pobjeglo je u susjedne zemlje, gdje su masovno umirali u izbjeglickim logorima. Jedinice FPR-a postupno su zauzele cijelu zemlju, 18.7.1994. proglasile zavrsetak gradjanskog rata i jednostrano primirje. Godine 1995. utemeljena je privremena vlada. U nju su uz predstavnike FPR-a usli i hutu ministri. Do konca 1997. iz izbjeglickih se logora u inozemstvu vratila vecina izbjeglica. Situacija u zemlji djelomicno se smirila, premda se povremeno jos uvijek javljaju sukobi izmedju vladine vojske (vecinom Tutsi) i hutu milicija te naoruzanih pljackaskih skupina."
-------------------
(inace ne govorim hrvatskim jezikom, ali posto je citat nema smisla da mijenjam)

Je li dovoljno, gospodine Stranacki Historiografu :? :? :?
Last edited by kub lajkan on 28/01/2005 19:22, edited 1 time in total.
Produkt C

#116 Re: Podignuta optužnica protiv Hasana Čengića

Post by Produkt C »

sekiracija1 wrote:
kub lajkan wrote:/copy/

Wahahahha CARE!
Kotromanic

Post by Kotromanic »

kub lajkan wrote:
Kotromanic wrote:

Ko je pocinio genocid?

Ali posto ti to jos nisu javili iz SDA, evo ti privremeno, za prvu pomoc, iz knjige:

"DRZAVE SVIJETA", dr. Karel Natek i Marjeta Natek, Zalozba Mladinska knjiga, Ljubljana, 2000. god.

(str. 470.)

-------------------
"U listopadu 1990. na sjeveroistoku su zapoceli sukobi izmedju vladinih jedinica Hutua i Ruandske domoljubne fronte Tutsa (FPR), ciji su clanovi bili tutsijski izbjeglice u Ugandi; ubrzo su prerasli u gradjanski rat. Dne 4.8.1993. predsjednik J. Habyarimana i vodje FPR-a Paul Kagame i Alex Kanyarengwe potpisali su u Arushi (Tanzanija) mirovni sporazum; njime je bio predvidjen i povratak 650.000 tutsijskih izbjeglica.
Posto su hutu ekstremisti u Kigaliju 6.4.1994. srusili zrakoplov s predsjednikom J. Habyarimanom i burundijskim predsjednikom Cyprienom Ntaryamirom, ponovno se rasplamsao gradjanski rat. Dne 12.4.1994. jedinice FPR-a zauzele su Kigali, a na podrucju cijele zemlje zapoceli su uzasni pogromi jedinica Hutua nad Tutsima i Hutuima. U njima je poginulo vise od 500.000 ljudi, a 2,5 mil. pobjeglo je u susjedne zemlje, gdje su masovno umirali u izbjeglickim logorima. Jedinice FPR-a postupno su zauzele cijelu zemlju, 18.71994. proglasile zavrsetak gradjanskog rata i jednostrano primirje. Godine 1995. utemeljena je privremena vlada. U nju su uz predstavnike FPR-a usli i hutu ministri. Do konca 1997. iz izbjeglickih se logora u inozemstvu vratila vecina izbjeglica. Situacija u zemlji djelomicno se smirila, premda se povremeno jos uvijek javljaju sukobi izmedju vladine vojske (vecinom Tutsi) i hutu milicija te naoruzanih pljackaskih skupina."
-------------------
(inace ne govorim hrvatskim jezikom, ali posto je citat nema smisla da mijenjam)

Ovo cu zadnje shvatiti kao kompliment, a sto se tice clanka, slican sam citao i o agresiji na BiH. Posto vidim da si uguglao pa prvi rezultat koji ti je naletio si postovao.

Cak i u ovom isjecku, koji se ne moze analizirati, bez kompletnog rukopisa, primjetno je da su u igri bile dvije drzave Ruanda i Uganda.

Uganda je organizovala Tutsije koji su u Ruandi pocinili genoci.
Srbija je organizovala Srbe koji su u BiH pocinili genocid.

Ja sam rekao da je agresija (lat napad) okruzenje za genocid.

Prije "gradjanskog rata" postojali su sukobi koji su prerasli u "gradjansku rat" kako su ga vidjeli Evropljani (a za te sukobe zna se ko ih je zapoceo), radilo se o ratu izmedju dva naroda, koji nije uopste bio gradjanski, prije se moze okarakterisati kao plemenski. Za one koji su ucili historiju Afrike, zna se da su sve drzave nastale iz kolonija, tako da su narodi bili rasprostranjeni u vise zemalja, i da se definicija gradjanskog rata ne moze primjeniti, barem ona koja se koristi u Medjunarodnom pravu.

Skolski primjer gradjanskog rata je Spanski, kada su se dvije politicke frakcije socijalisti i fasisti borili za uredjenje Spanije po svome vidjenju.

U BiH se samo Armije RBiH borila za BiH, a svi drugi su je razbijali!
Dakle, prica o gradjanskom ratu u BiH, je BLAAAA
hikmeli

Post by hikmeli »

Pa u Americi se desio gradjanski rat, iako se Jug borio da se otcijepi od Sjevera:)
Kotromanicu, sjedi..dobio si jedan:)
zzzzz

Post by zzzzz »

Fair Life wrote:
[img]http://www.mladina.si/tednik/200401/clanek/slo-tema--ali_h_zerdin_ziva_poglajen/img/cengic_thumb.jpg[/img] wrote: SARAJEVO - Hasan Čengić, delegat u Domu naroda parlamenta BiH i visoki dužnosnik SDA, tokom rata u BiH raspolagao je ogromnim količinama govtovog novca namijenjenog pomoći BiH, potvrđuje dokumentacija koju je prikupilo Tužilaštvo BiH.
...
Tužilaštvo BiH već mjesecima istražuje i poslovanje ostalih poslovnih subjekata pod kontrolom Hasana Čengića. Provjerava se porijeklo novca kojim je Čengić kupovao i osnivao firme. U sudskom registru Kantonalnog suda Sarajevo kao osnivač BIO fondacije naveden je Fond za pomoć muslimanima BiH. Hasan Čengić je predsjednik Izvršnog odbora Fondacije za pomoć muslimanima, potvrdio je njegov odvjetnik Asim Crnalić.

Alija Izetbegović, ratni predsjednik Predsjedništva BiH, formirao je u januaru 1994. godine odbor od pet članova koji će upravljati sredstvima Fonda za pomoć muslimanima u BiH. Članovi odbora su Fatih Al Hassanein, Hasan Čengić, Irfan Ljevaković, Husein Živalj i Derviš Đurđević. Potvrde o primopredaji novca uglavnom su potpisivali Hasan Čengić i Fatih Al Hassanein. Čengić je primao novac, a kao svrha za koju je uzimao novac navedene su potrebe RBiH.
U cemu je problem? :? Ko je trebao raspolagati ovim sredstvima? :?

Nemojte samo reci institucije drzave koja je u ratu, a ima embargo na kupovinu oruzje. U tom slucaju ste naivni.
hikmeli

Post by hikmeli »

Ko i kako je trošio donacije za obnovu Srebrenice

Donirano više od 300 miliona KM, u Srebrenicu uloženo najviše deset
SREBRENICA - Ukupan iznos sredstava koja su donirana na ime rekonstrukcije i povratka u opštinu Srebrenica još uvijek nije poznat čelnicima ove opštine, a još manje gdje su ona završila. Prema neslužbenim procjenama, strani donatori su, nakon okončanja rata, izdvojili više od 300 miliona KM za obnovu Srebrenice.

"Efekti donacija su zaista mali. Dosta sredstava je mimoišlo Srebrenicu i ona su završila na drugim nivoima, kantonalnom i državnom. U periodu od 1996. do 2000. godine kada se rješavalo pitanje smještaja Srebreničana, dosta sredstava je završilo u Tuzlanskom, Sarajevskom i Zeničkom kantonu" , ističe predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Radomir Pavlović.

Načelnik opštine Srebrenica Abdurahman Malkić je prije dva mjeseca uputio molbu svim ambasadama i nevladinim organizacijama da mu dostave izvještaje o sredstvima koja su uložili za obnovu srebreničke regije, kako bi se utvrdio tačan iznos donacija.

"Dosta sredstava je išlo preko ureda koje je opština Srebrenica imala u drugim gradovima. Neka ljudi koji su bili u tim uredima objasne gdje su donacije, jer evidentno je da ta sredstva nisu dobili povratnici. Ljudi u Srebrenici teško žive. Nije samo obnova kruća ono što nam treba, već i zapošljavanje", kaže Pavlović.

Za rekonstrukciju, održivi povratak, edukaciju povratnika Radna grupa Holandija-Srebrenica, holandska vlada, BhB, IRC, Švedska, Velika Britanija, Danska, USAID, Švajcarska A.R. Egipat i Njemačka su, prema dostupnim informacijama, samo u posljednje dvije godine izdvojili skoro 20 miliona KM.

Prema dostupnim podacima, za ekonomsku pomoć za samoodrživi povratak oko 550 korisnika iz Srebrenice i Bratunca IRC je izdvojio oko 116.000 KM.

Švajcarska je od 1996. do 2004. uložila oko 1,5 miliona KM i to za rekonstrukciju kuća, kredite, podršku udruženju mladih i žena Srebrenice, te za trajna rješenja stanovnika kolektivnih centara.

Ambasada Švedske, koja će, kako je najavljeno, rekonstrukciju Srebrenice pomoći još ovu godinu, u 2004. je izdvojila oko 1,7 miliona KM, od čega pola miliona KM za materijal za izgradnju 40 kuća i 42.000 KM za njihovo priključivanje na elektroenergetski sistem, te oko milion KM za podršku proizvodnji voća.

Holandska vlada je uložila oko 2,3 miliona KM za rekonstrukciju kuća, puteva i drugih vidova pomoći u reintegraciji stanovnika.

Danska je od 2000 do 2002. izdvojila oko 800.000 KM za obnovu i opremanje škole u Potočarima, obuku nastavnika i općinskog osoblja, te za obnovu 49 kuća 800.000 KM.

Njemačka je u posljednje tri godine za Srebrenicu donirala oko šest miliona KM, za obnovu kuća, otvaranje dva doma zdravlja, Memorijalni centar Potočari, za podršku rada ICMP-a, te dva miliona KM za formiranje fonda za kreditiranje malih i srednjih preduzeća.

USAID je u zadnje dvije godine izdvojio oko tri miliona KM i pomoć je usmjerena za grantove i Memorijalni centar Potočari, a Kanada je pomoć od 200.000 KM putem UNDP-a uložila u rekonstrukciju.

Na donatorskoj konferenciji UN za Srebrenicu, održanoj u maju 2002. godine u Njujorku, prikupljen je 5,1 milion dolara.

Vlada SAD 14. maja 2002. godine obezbijedila je 3,5 miliona dolara za oporavak regije Srebrenica, 2,2 miliona dolara za rekonstrukciju kuća i pola miliona dolara za povratničke organizacije. SAD su takođe finansirale novi program opštinske administracije sa 700.000 dolara.

U toku 2000. i 2001. godine Vlada SAD finansirala je projekte u Srebrenici sa šest miliona dolara.

Vlada Saudijske Arabije u ljeto 1995. godine donirala je Srebrenici 130 miliona dolara.

Predsjednik SO Srebrenica Radomir Pavlović sumnja da je u posljednje četiri godine u Srebrenicu stiglo tek nešto više od deset miliona KM.

"Siguran sam da nije uloženo više od deset miliona. Gdje su ta sredstva, ne znam, ali u Srebrenici nisu. Odbornici još uvijek nisu raspravljali o donacijama, ali bi se to pitanje uskoro moglo naći na dnevnom redu. Nismo tražili da Tužilaštvo pokrene istragu, jer je to obaveza načelnika opštine", istakao je Pavlović.

JASMIN ŠARAC
sekiracija1

Post by sekiracija1 »

U Bosni ne zive levati :D
Registrovali su oni turisticke agencije Bosna -Dubai kako bi bar jedan dio novca bio vracen odakle je i dosao :-)
Kotromanic

Post by Kotromanic »

hikmeli wrote:Pa u Americi se desio gradjanski rat, iako se Jug borio da se otcijepi od Sjevera:)
Kotromanicu, sjedi..dobio si jedan:)
Pa u cemu je problem?!

Juzne Drzave su se borile za ocuvanje ropstva (politicki cilj).
Nakon sto je Linkoln pobjedio na izborima, J.Karolina se otcijepila 1861., (jer njihov politicki cilj je bio unisten izborom Linkolna, dakle otcjepljenje je samo posljedica), a potom jos nekoliko drzava koje su proglasile Konfederaciju Americkih Drzava.

Dakle, ovdje su sukobljena dva politicka pogleda na uredjenje drzave sa ropstvom ili bez.

Hvala na jedinici, i drugi put :)
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Kotromanic wrote:
kub lajkan wrote:
Kotromanic wrote: Pa hajde odgovori, da vidimo koje su drzave ucestvovale u ratu, ko je izvrsio atentat na predsjednika, i o kakvom se gradjanskom ratu radilo, i za kakvo su se "gradjansko" uredjenje borila plemana?

(str. 470.)

-------------------
Posto su hutu ekstremisti u Kigaliju 6.4.1994. srusili zrakoplov s predsjednikom J. Habyarimanom i burundijskim predsjednikom Cyprienom Ntaryamirom, ponovno se rasplamsao gradjanski rat. Dne 12.4.1994. jedinice FPR-a zauzele su Kigali, a na podrucju cijele zemlje zapoceli su uzasni pogromi jedinica Hutua nad Tutsima i Hutuima. U njima je poginulo vise od 500.000 ljudi, a 2,5 mil. pobjeglo je u susjedne zemlje, gdje su masovno umirali u izbjeglickim logorima. Jedinice FPR-a postupno su zauzele cijelu zemlju, 18.71994. proglasile zavrsetak gradjanskog rata i jednostrano primirje. Godine 1995. utemeljena je privremena vlada. U nju su uz predstavnike FPR-a usli i hutu ministri. Do konca 1997. iz izbjeglickih se logora u inozemstvu vratila vecina izbjeglica. Situacija u zemlji djelomicno se smirila, premda se povremeno jos uvijek javljaju sukobi izmedju vladine vojske (vecinom Tutsi) i hutu milicija te naoruzanih pljackaskih skupina."
-------------------

Ovo cu zadnje shvatiti kao kompliment
Oduvijek je bilo "cega se pametan stidi, time se budala ponosi"

Kotromanic wrote: Posto vidim da si uguglao pa prvi rezultat koji ti je naletio si postovao.
"Guglao" sam po svojoj privatnoj biblioteci koja broji preko 1.200 naslova. Glupo mi je sto to moram govoriti, ali kad ti nije dovoljno onoliko podataka koliko sam iznio u vezi izvora teksta, onda ti bas moram crtati.

Doduse, jest da je cafirska knjiga, ali progur'o sam je nekako... Ima tih cafirskih na polici iznad moga stola jos:

Enciklopedija JLZ-a (6 tomova),
Leksikon JLZ-a,
Ilustrirana povijest 20. stoljeca,
Recnik novijih anglicizama,
Faktopedija,
Vujaklijin Leksikon,
Klaicev Rjecnik,
Recnik sh. knjizevnog jezika (Matica srpska/Matica hrvatska; 6 tomova),
Mala enciklopedija Prosveta (2 toma),
Recnik kompjuterskih termina,

ali ima i "pravovjernih":

Karakteristicne leksike u bosanskome jeziku (Alija Isakovic),
Turcizmi u sh. jeziku (Abdulah Skaljic),
Muslimanska imena orijentalnog porijekla u BiH (Ismet Smailovic),
Pravopis bosanskoga jezika (Senahid Halilovic)...

Naravno, ti Gospodine Stranacki Historiografu, "znas" da sam ja ove nazive sve "izguglao" pa se sad pravim pametan. Ja to samo zbog ovih sto nece skontat'..

Kotromanic wrote: U BiH se samo Armije RBiH borila za BiH, a svi drugi su je razbijali!
Dakle, prica o gradjanskom ratu u BiH, je BLAAAA

Ko te bolan pita za to ?????????

Teza je bila

I sad kad vidis da ne mozes dokazati ono sto si tvrdio, haj'mo se onda vratiti na teren na kojem si odlican stranacki igrac:

NAD NAMA JADNICIMA IZVRSENA AGRESIJA... BLA, BLA... GENOCID... BLA, BLA.... MILOSEVIC... BLA, BLA... HAG... BLA, BLA... TUZBA... BLA, BLA... "SLOBODNA BOSNA" PROTIV BOSNJAKA... BLA, BLA... POGORELICA I ALZIRSKA GRUPA... BLA, BLA... VIDI FEDERALNE TELEVIZIJE KAKVA JE... BLA, BLA...
hikmeli

Post by hikmeli »

Pa i Srbi u BiH su se borili da imaju ravnopravnost, da ih stalno ne preglasava, kao sto ste ih preglasali na referendumu o otcjepljenu BiH od Jugoslavije. Isto je bio politicki cilj.
manijak1

Post by manijak1 »

hikmeli wrote:Pa i Srbi u BiH su se borili da imaju ravnopravnost, da ih stalno ne preglasava, kao sto ste ih preglasali na referendumu o otcijepljenu BiH od Jugoslavije. Isto je bio politicki cilj.
Ma daj :D zašto su onda ostali u Sloveniji :? :?
Post Reply