Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u Neumu

Locked
otje to otje

#101 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by otje to otje »

sustina bosnjacke politike u svezi Neuma

sandzacka poturica, i njegovi jarani pomorski strucnjaci sa pomorskog instituta Hosin brijeg :lol: :lol: :lol:
heckler

#102 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by heckler »

I sta veli ovaj idol svakog rabidnog herceg-cetnika pustinjskih podneblja Drage Nase, Bosnjacki radnici da preutmu jos jedan stolni grad? Gluho bilo. Ne sekiraj se Dr. Ninustaso nemaju mudzahedini jos vremena za izbijanje na more. Nakon sto poklopise Jajce, Novi Travnik i Busovacu, sad su se skoncentrisali na Zepce, Vitez, Odzak i Stolac. Dok to ne odrade rvacki Nehum moze da dise slobodno, ali nek se sprema i ostri kuku i motiku zlunetrebalo ako ova cetvrtka prerano padne.
volta dzontra

#103 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by volta dzontra »

poznanik wrote:
volta dzontra wrote:Ustav je jasan. Prema postojecem Ustavu Lagumdzija - Hadzic inicijativa je (zasada) samopromocija za potrebe unutarbosnjacke politicke borbe i nabijanje dnevnica i putnih troskova. Kad im inicijativa prodje ustavom predvidjenu proceduru treba im odati duzno priznanje.
Čini mi se da si nešto pobrkao u sistemu odlučivanja u vanjskim odnosima BiH. Zaboravio si Predsjedništvo BiH i njegovu nadležnost u vanjskoj politici.

Osim toga, malo si i sa teme skrenuo, poput susjeda @Rente - obojica zagovarate političko odlučivanje BiH i Hrvatske kod izgradnje Pelješkog mosta, a, zapravo, radi se o klasičnom pravnom pitanju :-) Političko dogovaranje je izgradnja J-J auto-puta, korišćenja Luke Neum (davno je zaključen ugovor o slobodnom korišćenju lučkih kapaciteta na 99 godina) i druga slična pitanja...
Nista ja nisam pobrkao. Hoce li to predsjednistvo ratificirati neki sporazum? Predsjednistvo je ko jugo sindikat. Da barem imaju ovlasti potipisivati putni nalog MVP-u i mozda bi se pitali nesto. Pitanje peljeskog mosta je politicko pitanje. Pravno postaje ako dodje do arbitraze.

Da se razumijemo. Most ne bi trebao ogranicavati plovidbu iz Neuma u medjunarodne vode. Price o medjunarodnoj luci u malostonskom zaljevu su nebuloze ohrndalih nacionalista iz pomorskog drustva. Idemo malo EU standarda. Po nacelu supsidijarnosti luka ili ne je pitanje lokalne zajednicd a ne nacionalistickih grandomana iz Pomorskog Drustva.
pretresnov

#104 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by pretresnov »

Skijaš wrote:
Renta wrote:I što će biti kad most bude sagrađen a biti će jer ga i EU podržava? Što će bošnjaci učiniti??
Na državnom je nivou već usaglašeno da gradnja mosta nije problem. To je rečeno i na sastancima u Zagrebu odnosno Briselu. Samo neka ne blokira izlaz na otvoreno more i neka ga prave. Sarajevo ovdje nastupa maksimalno konstruktivno. Most, koridor kroz zaleđe Neuma, tunel, neka Zagreb radi šta hoće, samo neka nema te blokade. Mislim, meni je drago da mi razgovaramo o ovom jer se čitavom ovom pričom potvrđuje teritorijalni integritet države (i bio bih zabrinut da Zagreb Neum tretira kao vlastitu teritoriju), ali zaista ne mislim da ovdje ima mjesta za bilo kakav sukob ili animozitet i da se ustvari od muhe pravi medvjeda.
Ništa nije usaglašeno nigdje. Čak "drugovi" nisu dogovorili da će se dogovoriti. Problem s njihovim "dogovorima" je da su i oni tamo SDP i ovi ovdje SDP, pa nemaju legitimitet jer očito svi predstavljaju samo jednu političku opciju.

Mosta neće biti. Ni pod razno.
heckler

#105 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by heckler »

volta dzontra wrote:
poznanik wrote:
volta dzontra wrote:Ustav je jasan. Prema postojecem Ustavu Lagumdzija - Hadzic inicijativa je (zasada) samopromocija za potrebe unutarbosnjacke politicke borbe i nabijanje dnevnica i putnih troskova. Kad im inicijativa prodje ustavom predvidjenu proceduru treba im odati duzno priznanje.
Čini mi se da si nešto pobrkao u sistemu odlučivanja u vanjskim odnosima BiH. Zaboravio si Predsjedništvo BiH i njegovu nadležnost u vanjskoj politici.

Osim toga, malo si i sa teme skrenuo, poput susjeda @Rente - obojica zagovarate političko odlučivanje BiH i Hrvatske kod izgradnje Pelješkog mosta, a, zapravo, radi se o klasičnom pravnom pitanju :-) Političko dogovaranje je izgradnja J-J auto-puta, korišćenja Luke Neum (davno je zaključen ugovor o slobodnom korišćenju lučkih kapaciteta na 99 godina) i druga slična pitanja...
Nista ja nisam pobrkao. Hoce li to predsjednistvo ratificirati neki sporazum? Predsjednistvo je ko jugo sindikat. Da barem imaju ovlasti potipisivati putni nalog MVP-u i mozda bi se pitali nesto. Pitanje peljeskog mosta je politicko pitanje. Pravno postaje ako dodje do arbitraze.

Da se razumijemo. Most ne bi trebao ogranicavati plovidbu iz Neuma u medjunarodne vode. Price o medjunarodnoj luci u malostonskom zaljevu su nebuloze ohrndalih nacionalista iz pomorskog drustva. Idemo malo EU standarda. Po nacelu supsidijarnosti luka ili ne je pitanje lokalne zajednicd a ne nacionalistickih grandomana iz Pomorskog Drustva.

:lol: :lol: Eki ovog herceg-pravnika :lol:

Citav potez od Nema do Stoca je prograsen prostorom od posebnog znacaju za Federaciju. Ako Federacija proglasi javni interes da se gradi luka ne moze 100 lokalnik zajednica da je blokira. Da se lokalne zajednice pitaju sta o ovakvim projektima koridor 5C bi bio dug 2000 kilomentara od silgno vijudanja da se svacija avlija izbjegne :wink:
poznanik

#106 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by poznanik »

Renta wrote:Griješiš kad me nazivaš drskim a pozivam se samo na Ustav. To što ti pišeš je divno i krasno ali vrijedilo bi za neku drugu državu - građansku, a to BiH nije! Negiraš li tri naroda, tri politička plana, tri politike?? Pustimo vladu, tu može biti ministara različitih naroda u strankama onih drugih naroda i u SDP-u, to je uobičajeno ali ne govori apsolutno ništa. Negiraš li i Republiku Srpsku koja je nastala genocidom ali je tu, priznata Daytonom i Ustavom i realnost je.

Tvoje utopijske misli djelim i ja, jer to bi bilo najljepše da su svi braća i da rade za jedan cilj, u jednom smjeru, da se ne broje krvna zrnca.....ali nije li stvarnost drugačija?? I ne misliš li da osim što će se pitati jedan srpski ili hrvatski ministar u vladi što misli o mostu, da bi trebalo pitati i hrvatski i srpski narod preko svojih legitimnih predstavnika? Ako hoćete demokraciju...
Ustav BiH sa izgradnjom Pelješkog mosta ama baš nikakve veze nema. Ima, ali u dijelu ljudskih prava i temeljnih sloboda, koji obavezuje zvanične predstavnike BiH u zaštiti i osiguranju najvišeg nivoa međunarodno priznatih prava i temeljnih sloboda, a to podrazumijeva i pravo na slobodno kretanje. I BiH i Hrvatska su potpisnice Konvencije, i obje države ne smiju sebi dozvoliti njeno kršenje, pa ni ograničenjem slobodne plovidbe morem. Izgradnja mosta visine mimo propisa, odnosno - njegovom neodgovarajućom visinom zaprečavanje slobodne plovidbe, je drsko kršenje ove Konvencije. To je tema, držimo je se... :oops:

Provedba međunarodnih prava nikakve veze nema s etničkom pripadnošću. Protresi glavom, sjetićeš se da vanjsku politiku BiH, po Ustavu, vodi Predsjedništvo BiH.

To što ti pišeš ništa zajedničko nema s "Neumom", to su samo zarđali klinovi u ionako napuklu državotvornu strukturu, izazvanu raznoraznim interesima prljavog bjelosvjetskog ološa, ali ipak najutjecajnijih od strane susjeda i komšija.
pretresnov

#107 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by pretresnov »

poznanik wrote:Jesu li i u Nemu nosili ovu zastavu?

Image
Kakvo je ovo čudo? Grb Republike BiH na zastavi KRALJEVINE JUGOSLAVIJE?!?!?!?!?!?

Jel' ovo neki crni humor??
Renta

#108 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by Renta »

poznanik wrote:
Renta wrote:Griješiš kad me nazivaš drskim a pozivam se samo na Ustav. To što ti pišeš je divno i krasno ali vrijedilo bi za neku drugu državu - građansku, a to BiH nije! Negiraš li tri naroda, tri politička plana, tri politike?? Pustimo vladu, tu može biti ministara različitih naroda u strankama onih drugih naroda i u SDP-u, to je uobičajeno ali ne govori apsolutno ništa. Negiraš li i Republiku Srpsku koja je nastala genocidom ali je tu, priznata Daytonom i Ustavom i realnost je.

Tvoje utopijske misli djelim i ja, jer to bi bilo najljepše da su svi braća i da rade za jedan cilj, u jednom smjeru, da se ne broje krvna zrnca.....ali nije li stvarnost drugačija?? I ne misliš li da osim što će se pitati jedan srpski ili hrvatski ministar u vladi što misli o mostu, da bi trebalo pitati i hrvatski i srpski narod preko svojih legitimnih predstavnika? Ako hoćete demokraciju...
Ustav BiH sa izgradnjom Pelješkog mosta ama baš nikakve veze nema. Ima, ali u dijelu ljudskih prava i temeljnih sloboda, koji obavezuje zvanične predstavnike BiH u zaštiti i osiguranju najvišeg nivoa međunarodno priznatih prava i temeljnih sloboda, a to podrazumijeva i pravo na slobodno kretanje. I BiH i Hrvatska su potpisnice Konvencije, i obje države ne smiju sebi dozvoliti njeno kršenje, pa ni ograničenjem slobodne plovidbe morem. Izgradnja mosta visine mimo propisa, odnosno - njegovom neodgovarajućom visinom zaprečavanje slobodne plovidbe, je drsko kršenje ove Konvencije. To je tema, držimo je se... :oops:

Provedba međunarodnih prava nikakve veze nema s etničkom pripadnošću. Protresi glavom, sjetićeš se da vanjsku politiku BiH, po Ustavu, vodi Predsjedništvo BiH.

To što ti pišeš ništa zajedničko nema s "Neumom", to su samo zarđali klinovi u ionako napuklu državotvornu strukturu, izazvanu raznoraznim interesima prljavog bjelosvjetskog ološa, ali ipak najutjecajnijih od strane susjeda i komšija.

Ustav BiH ima veze sa STAVOM BiH oko izgradnje mosta (tko ga ima pravo definirati), visine mosta, koridora, sve vezano uz ovu temu!

Po tvojem kad je ministar Bošnjak provodi se bošnjačka vanjska politika kad je Hrvat, hrvatska vanjska politika. Pa to bi tek bila lakrdija i banana država! Vanjska politika jedne države pa i BiH ne može ovisiti iz čijeg naroda je ministar vanjskih poslova! Vanjska politika bi u državi tri konstitutivna naroda trebala biti usuglašena upravo između ta tri naroda putem njihovih legitimnih predstavnika. Da li je to tako sada? Nije!

Zato je posve očito da vanjsku politiku države trenutno vodi bošnjački usmjerena struja ne pitajući što o tom smjeru misle predstavnici druga dva naroda. To je po mojem mišljenju protuustavno i ne može izaći na dobro za nikog pa ni Bošnjake.

Kad će se to shvatiti u BiH?
heckler

#109 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by heckler »

Ima li sta smjesnije nego gledati napaljenog herceg-zagrebcana kako polemise o Ustavnom Pravu sa pravnikom iz Sarajeva u 3 ujutro :lol: :lol:

Sto onaj rece u vicu, meni dosta ovog seksa, jos jedan krug i ja odo :lol:
Renta

#110 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by Renta »

Imaš pravo, idem spavat....ali samo for the record, nemam nikakve veze sa hercegovinom pa ni bosnom....čisti purger...i pravnik. 8)
poznanik

#111 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by poznanik »

Renta wrote:Ustav BiH ima veze sa STAVOM BiH oko izgradnje mosta, visine mosta, koridora, sve vezano uz ovu temu!
Da, u dijelu koji se odnosi na obavezu BiH u poštivanju, zaštiti i osiguranju najvišeg nivoa međunarodno priznatih propisa, napisao sam već prije, čitaj...
Po tvojem kad je ministar Bošnjak provodi se bošnjačka vanjska politika kad je Hrvat, hrvatska vanjska politika. Pa to bi tek bila lakrdija i banana država! Vanjska politika jedne države pa i BiH ne može ovisiti iz čijeg naroda je ministar vanjskih poslova! Vanjska politika bi u državi tri konstitutivna naroda trebala biti usuglašena upravo između ta tri naroda putem njihovih legitimnih predstavnika. Da li je to tako sada? Nije!
Ne, nego upravo po tebi, jer ti sve vrijeme u večerašnjoj raspravi impliciraš etničko određenje u vanjskoj politici BiH. Očito je da nisi neuk, uvjeren sam da dobro poznaješ prava i obaveze urgana uprave u BiH, tako da je jedina konstatacija da samo provociraš svojim stalnim nametanjem drugačije teme od postavljene.

Pokušaj korigirati svoje stavove, prizemlji pobude, i vrati se na pristojnu razmjenu stajališta.
Zato je posve očito da vanjsku politiku države trenutno vodi bošnjački usmjerena struja ne pitajući što o tom smjeru misle predstavnici druga dva naroda. To je po mojem mišljenju protuustavno i ne može izaći na dobro za nikog pa ni Bošnjake. Kad će se to shvatiti u BiH?
:-) :(
Only1

#112 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by Only1 »

Neznam zasto se u narod i politicari u BiH opet sute kad im neko namece neka rijesenja...gradnja ovog mosta je napad na BiH. Ako hoce da povezu dva djela Hrvatske nek grade tunel ispod mora.
Bosnolog

#113 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by Bosnolog »

Renta wrote:I što će biti kad most bude sagrađen a biti će jer ga i EU podržava? Što će bošnjaci učiniti??

Jer ne vidim da ga ostale dvije komponente u BiH (hrvati i srbi) osporavaju... A nebi li se trebalo i njih pitati....ili si bošnjaci prisvaju da jedini vode vanjske poslove države??? Mislim, što je krivo Nino rekao??? Pa po samom Ustavu BiH postoji tri konstitutivna naroda i ne odlučuju li oni o ovakvim bitnim pitanjima za državu konsenzusom?? Ili ćete se preglasavati pa nek bude stav onih kojih je brojčano najviše??? Liči na bivšu Jugu i prevlast srba...prava demokracija.

Mislim, dajte se sredite bošnjaci, pa niste Vi samo BiH, postoje i druga dva naroda i njih se pita!

Postoje medunarodne i UN konvencije o morima koje su obavezujuce za sve drzave potpisnike a Hrvatska i BiH kao potisnice ih se moraju pridrzavati i postivati. :wink:

http://www.unizd.hr/Portals/1/nastmat/P ... varije.pdf

KONVENCIJU UJEDI­NJENIH NARODA O PRAVU MORA

i Završni akt Treće konferencije Ujedi­njenih naroda o pravu mora
s Prilozima I.-VII. i Dodatkom
i
SPORAZUM O PRIMJENI XI. DIJELA KONVENCIJE UJEDI­NJENIH NARODA
O PRAVU MORA OD 10. PROSINCA 1982.

Konvenciju Ujedi­njenih naroda o pravu mora usvojila je Treća konferencija Ujedi­njenih naroda i ona je otvorena za potpisiva­nje, zajedno sa Završnim aktom Konferencije, u Monte­go Bayu, Jamajka, 10. prosinca 1982. Konvencija je stupila na snagu 16. studenoga 1994., a Republika Hrvatska odgovarajuću notifikaciju o sukcesiji položila je kod glavnog tajnika Ujedi­njenih naroda 5. trav­nja 1995.
Sporazum o primjeni XI. dijela Konvencije Ujedi­njenih naroda o pravu mora od 10. prosinca 1982. usvojila je Opća skupština Ujedi­njenih naroda rezolucijom 48/263 28. srp­nja 1994. Sporazum se je privremeno primje­njivao od 16. studenoga 1994., a stupio je na snagu 28. srp­nja 1996. Republika Hrvatska dala je pristanak biti vezana Sporazumom 5. svib­nja 1995. prigodom polaga­nja notifikacije o sukcesiji Konvencije Ujedi­njenih naroda o pravu mora kod glavnog tajnika Ujedi­njenih naroda.
Konvencija Ujedi­njenih naroda o pravu mora s Prilozima I-IX. koji su ­njezin sastavni dio, Završni akt Treće konferencije Ujedi­njenih naroda o pravu mora s Prilozima I-VII i Dodatkom te Sporazum o primjeni XI. dijela Konvencije Ujedi­njenih naroda o pravu mora od 10. prosinca 1982.

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/medu ... 28160.html

BiH je pomorska zemlja sa pravom izlaska i pristupa otvorenom moru. Most se ne moze graditi preko morskog dijala BiH zaliva, niti taj most moze biti nizi od obavezujuce visine regulisane pomorskim pravom kako bi bio ogranicen slobodan prolaz brodovima.

Klek i neumski zaljev je odlicno mjesto za buducu bosnaskohercegovacku luku.

Medurzavni granicni i slicni sporovi se rjesavaju medunarodnom arbitrazom a krsenje UN konvencija o morima se rjesava pred sudom UN u Hagu,...

Mislim da od tog mosta nece biti nista, jer je Jadransko jonska magistrala odavno planirana da ide obalom. Realnije je ocekivati da se desi tunel ili koridor kroz Neum,.. http://hamdocamo.wordpress.com/2012/09/ ... eko-neuma/
mO k3

#114 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by mO k3 »

amko76 wrote:Nego šta su nego tri konstitutivna naroda u BiH. De djeco popiti mlijeko pa spavati, a ostaviti ove stvari odraslima.

Nego bojim se da poslije popisa stanovništva više neće Bošnjaci biti većinski narod, biće tu Bosanaca, Hercegovaca, Bosanaca i Hercegovaca, Jugoslovena :D i ko zna šta sve ne. A sve iz Bošnjačkog nacionalnog korpusa.
da da ... toga se i ja plasim ,ludi bosnjo :x :x :x :x ce reci ma ja sam bosanac ,jugosloven
Skijaš

#115 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by Skijaš »

volta dzontra wrote:
Skijaš wrote:
volta dzontra wrote:@Skijas

Buku oko sporazuma SDP - HDZ su napravili SDA iz politikantskih razloga (u drugim okolnostima bi ga podrzali) i par kucnih ublehaskih NVO iza koji su dva-tri provaljena lika. To naravno nije nuzno lose jer je sporazum bio bezvezan i nedomisljen...

Osobno mislim da treba klub ostalih. Sta to mijenja? Srpski i Hrvatski klub ce biti razvlasteni zato sto postoje Bosnjacki A i B klub.

Uglavnom. Hrvati su generalno za drzavu BIH i BH patriote poput tebe bi trebale pokusati iskoristiti taj drive medju Hvatima a ne stalno razmisljati kako za MZ igrati predstavu o brizi za Hrvate a politickom praksom pokazivati jasne hegemonisticke namjere.
Šta čovjek konkretno treba uraditi ili reći da bi bio prihvatljiv recimo tebi ?
Meni nista. Ja sam prirodno dobronamjeran i nastojim naci razumijevanje i za stavove s kojima se duboko ne slazem.
Smeta mi patroniziranje i dociranje s navodno moralno neupitnih pozicija i prikazivanje duboko partikularnih interesa kao opceg dobra bez uvazavanja jasno iskazanih stavova onih nad cijom nesretnom sudbinom se snebivas. Uvjeren sam u mogucnost opstanka BIH prije svega sto smatram da "drustveni trošak" njezinog raspada nadmasuje moguce koristi od istog. Kao razumno bice ne mogu prdoklacenje "kruga 99" (pod navodnicima kao neki apelativ) izjednaciti sa zastupanjem "opceg dobra" sto ti pokusavas
Ako mislim da je većina određenog naroda politički na pogrešnom kursu, kako da ukažem na to a da mi se to ne uzme za zlo ? Zato sam te pitao šta konkretno treba uraditi ili reći.
Kolovrat

#116 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by Kolovrat »

dupli
Last edited by Kolovrat on 02/10/2012 09:48, edited 1 time in total.
Kolovrat

#117 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by Kolovrat »

Kolovrat wrote:
pretresnov wrote:
poznanik wrote:Jesu li i u Nemu nosili ovu zastavu?

Image
Kakvo je ovo čudo? Grb Republike BiH na zastavi KRALJEVINE JUGOSLAVIJE?!?!?!?!?!?

Jel' ovo neki crni humor??
Nauči historiju i politiku :) Nit je (samo) grb RBiH, a nema ti s ovim veze ni Kraljevina :)
otje to otje

#118 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by otje to otje »

PROFESOR BUŠATLIJA: “OVO JE DRŽAVNI PROJEKT!”

Geograf i morfolog, profesor Univerziteta u Sarajevu dr. Ibrahim Bušatlija, ponovo je posjetio Bosansku dolinu piramida. U pratnji saradnika i predstavnika Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” obišao je prahistorijski podzemni tunelski kompleks “Ravne”. Nakon obilaska, izjavio je za državnu televiziju BHTV1:

“Ja već dugo pratim geomorfologiju, tektoniku i reljef na ovim područjima i mogu reći da se nikada s ovakvim podzemnim kompleksom nisam susretao. Ovdje je očigledno da je neko pravio ove podzemne prolaze i prostorije, a da su nakon toga zatvarani ljudskom rukom. Odajem priznanje gospodinu Osmanagiću i da ga nema trebalo bi ga izmisliti. Projekt kojim on rukovodi je državni projekt i sramota je da ovdje ne vidim predstavnike državnih institucija i da se ovaj projekt ne finansira iz državnog budžeta.”

Mozda planira piramidu praviti u Neumu :lol:
Renta

#119 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by Renta »

Bosnolog wrote:

Jer ne vidim da ga ostale dvije komponente u BiH (hrvati i srbi) osporavaju... A nebi li se trebalo i njih pitati....ili si bošnjaci prisvaju da jedini vode vanjske poslove države??? Mislim, što je krivo Nino rekao??? Pa po samom Ustavu BiH postoji tri konstitutivna naroda i ne odlučuju li oni o ovakvim bitnim pitanjima za državu konsenzusom?? Ili ćete se preglasavati pa nek bude stav onih kojih je brojčano najviše??? Liči na bivšu Jugu i prevlast srba...prava demokracija.

Mislim, dajte se sredite bošnjaci, pa niste Vi samo BiH, postoje i druga dva naroda i njih se pita!

Postoje medunarodne i UN konvencije o morima koje su obavezujuce za sve drzave potpisnike a Hrvatska i BiH kao potisnice ih se moraju pridrzavati i postivati. :wink:

http://www.unizd.hr/Portals/1/nastmat/P ... varije.pdf

KONVENCIJU UJEDI­NJENIH NARODA O PRAVU MORA

i Završni akt Treće konferencije Ujedi­njenih naroda o pravu mora
s Prilozima I.-VII. i Dodatkom
i
SPORAZUM O PRIMJENI XI. DIJELA KONVENCIJE UJEDI­NJENIH NARODA
O PRAVU MORA OD 10. PROSINCA 1982.

Konvenciju Ujedi­njenih naroda o pravu mora usvojila je Treća konferencija Ujedi­njenih naroda i ona je otvorena za potpisiva­nje, zajedno sa Završnim aktom Konferencije, u Monte­go Bayu, Jamajka, 10. prosinca 1982. Konvencija je stupila na snagu 16. studenoga 1994., a Republika Hrvatska odgovarajuću notifikaciju o sukcesiji položila je kod glavnog tajnika Ujedi­njenih naroda 5. trav­nja 1995.
Sporazum o primjeni XI. dijela Konvencije Ujedi­njenih naroda o pravu mora od 10. prosinca 1982. usvojila je Opća skupština Ujedi­njenih naroda rezolucijom 48/263 28. srp­nja 1994. Sporazum se je privremeno primje­njivao od 16. studenoga 1994., a stupio je na snagu 28. srp­nja 1996. Republika Hrvatska dala je pristanak biti vezana Sporazumom 5. svib­nja 1995. prigodom polaga­nja notifikacije o sukcesiji Konvencije Ujedi­njenih naroda o pravu mora kod glavnog tajnika Ujedi­njenih naroda.
Konvencija Ujedi­njenih naroda o pravu mora s Prilozima I-IX. koji su ­njezin sastavni dio, Završni akt Treće konferencije Ujedi­njenih naroda o pravu mora s Prilozima I-VII i Dodatkom te Sporazum o primjeni XI. dijela Konvencije Ujedi­njenih naroda o pravu mora od 10. prosinca 1982.

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/medu ... 28160.html

BiH je pomorska zemlja sa pravom izlaska i pristupa otvorenom moru. Most se ne moze graditi preko morskog dijala BiH zaliva, niti taj most moze biti nizi od obavezujuce visine regulisane pomorskim pravom kako bi bio ogranicen slobodan prolaz brodovima.

Klek i neumski zaljev je odlicno mjesto za buducu bosnaskohercegovacku luku.

Medurzavni granicni i slicni sporovi se rjesavaju medunarodnom arbitrazom a krsenje UN konvencija o morima se rjesava pred sudom UN u Hagu,...

Mislim da od tog mosta nece biti nista, jer je Jadransko jonska magistrala odavno planirana da ide obalom. Realnije je ocekivati da se desi tunel ili koridor kroz Neum,.. http://hamdocamo.wordpress.com/2012/09/ ... eko-neuma/

Ja uopće ne govorim o pravnom pitanju krši li ili poštuje jedna ili druga strana Međunarodne propise o pravu mora. Ostavimo to stručnjacima međunarodnog prava mora.

Ja govorim o tome tko deklarira i definira stav vanjske politike BiH o ovom problemu. Jesu li stavovi usuglašeni između tri konstitutivna naroda i pita li se predstavnike druga dva naroda što misle oko gradnje mosta i njegove visine. Čini mi se da ih se ne pita uopće! A ne možete negirati da ovo nije građanska već podijeljena država po nacionalnom ključu, pa to je u samom Ustavu definirano. Zašto bi u suprotnom u predsjedništvu BiH sjedili predstavnici svih triju naroda?? Zato što je to realnost i ustavna kategorija.

E pa onda ako je tako nebi li elita (politički predstavnici) svih triju naroda trebali definirati vanjsku politiku države jer složiti ćete se, trenutno Bošnjaci i njihova elita formira stavove vanjske politike. Drugi nemaju nikakav utjecaj na njih i to je fakat. Tko to negira nije dobronamjeran.
duh_sa_sjekirom

#120 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by duh_sa_sjekirom »

Renta wrote: Ja uopće ne govorim o pravnom pitanju krši li ili poštuje jedna ili druga strana Međunarodne propise o pravu mora. Ostavimo to stručnjacima međunarodnog prava mora.

Ja govorim o tome tko deklarira i definira stav vanjske politike BiH o ovom problemu. Jesu li stavovi usuglašeni između tri konstitutivna naroda i pita li se predstavnike druga dva naroda što misle oko gradnje mosta i njegove visine. Čini mi se da ih se ne pita uopće! A ne možete negirati da ovo nije građanska već podijeljena država po nacionalnom ključu, pa to je u samom Ustavu definirano. Zašto bi u suprotnom u predsjedništvu BiH sjedili predstavnici svih triju naroda?? Zato što je to realnost i ustavna kategorija.

E pa onda ako je tako nebi li elita (politički predstavnici) svih triju naroda trebali definirati vanjsku politiku države jer složiti ćete se, trenutno Bošnjaci i njihova elita formira stavove vanjske politike. Drugi nemaju nikakav utjecaj na njih i to je fakat. Tko to negira nije dobronamjeran.
Malo hlađenja ne bi ti škodilo, prika.
Dakle, ako je samo jedan od tri konstitutivna naroda izričito protiv, nema ništa od Pelješkog mosta! Kontaš?
hepekcina

#121 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by hepekcina »

Pitanje mosta je za RH geostrateško pitanje povezivanja teritorija + HDZ ekipa koja je planirala most neće se odreći provizije. Samoj državi most se ekonomski neće isplatiti, baš kao što im se ne isplati ni onaj ispred Dubrovnika.

Na kraju zbog razlike u PDV-u čitava DU-NE kupuje i kupovat će u Neumu bez obzira na most.
Renta

#122 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by Renta »

duh_sa_sjekirom wrote:
Renta wrote: Ja uopće ne govorim o pravnom pitanju krši li ili poštuje jedna ili druga strana Međunarodne propise o pravu mora. Ostavimo to stručnjacima međunarodnog prava mora.

Malo hlađenja ne bi ti škodilo, prika.
Dakle, ako je samo jedan od tri konstitutivna naroda izričito protiv, nema ništa od Pelješkog mosta! Kontaš?

Netočno prika. Ako je samo jedan od tri konstitutivna naroda izričito protiv mosta ili za most onda NEMA ZAJEDNIČKOG STAVA i nema vanjske politike! Pa si oni koji su protiv mosta (ili njegove visine) ne mogu prisvajati da zastupaju cijelu BiH. Zastupaju samo jednu političku elitu - Bošnjačku.

Kad ćete si to priznati?
gilla

#123 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by gilla »

karanana wrote:
otje to otje wrote:Sto ih Nino iz cipela izbi :lol: :lol: :lol:

bravo majstore
nino karina veze nema. ne znam kako i koga je izbio iz cipela? sa onim filozofiranjem i knjizicom kojom dokazuje povezanost al kaide i armije bih? trebo bi se udruziti sa galijasevicem pa da budu giganti.

ako ces da gleda izbijanje iz cipela, nadji negdje emisiju otvoreno, mislim da je bila, kad je profesor banac ostavio tog diletanta samo sa bijelim carapama na nogama.

nakon toga je lajo o bancu dan-noc.
Nisam se dugo nasmijao kao sinoć. Monolog je bio, pa je dao duši oduška sa svojim kvazi teorijama. Naseljavanje Neuma itd :lol: Klasični nacionalista ala herceg veći Hrvat od samog purgera.
Sinček bi trebao malo proučiti činjenice, a ne izvlačiti iz konteksta te puniti elanom nacionaliste. Bušatlija nije ništa izmišljao niti stvarao podlogu za nekakve okupatorske planove, Bosna je stvarno imala daleko veću obalu od današnjih 20+km, očito to smeta što se pominje. Trebao bi ipak pokazati poštovanje prema narodu ove napaćene Bosne pa i mrskim Turcima, Osmanlijama kome već, da svih njih nije bilo, Dubrovačka regija, Dalmacija šta sve ne, bi danas bilo u sklopu Italije, ili nekog trećeg. Ne zna diletant cijeniti velike stvari.
hepekcina

#124 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by hepekcina »

njega ionako interesuje samo njegova guzica...pa shodno tomu i probira "činjenice" i konstruira priču za gledateljstvo :-)
shell

#125 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by shell »

nije samo most u pitanju ,hdz RH koristi most zarad poltički poena,zatim pojedinci i kvazintelektualci daju neka svoja mišljena,pa onda imamo privatni interes ipak je u pitanju barem milijarda i eu koja ce pomoći gradnju a znamo kako naš narod prima pomoč 10 meni 1 tebi ,i izbori u BIH idealna prilika za dobijanje politički poena SDA I HDZ koji su inače uvjek u nekoj koaliciji plus snsd kojeg to nezanima osim ako ne dira u granice rs-a
aaa most sam po sebi ko most jbg.nemamo mi nikakve ni štete ni koristi to je ćinjenica ...
Locked