U to sam siguran, medjutim takve floskule korisiti u diskusiji je isprazno i uglavnom pokazuje da ti je argument pobijen.Klavikula wrote:neke se stvari rijecima ne mogu objasnitiSezam wrote:Klavikula wrote:
De probaj rijecima, ovo propagiranje nekakve intelektualne ili moralne superiornosti postavljanjem facepalma ostavi za svoju mahalu.
da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
- Sezam
#101 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
-
jugo 45
#102 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
Kako ocjenjujete ulogu al jazeera balkans u sklopu ideje budenja jugonostalgije ? Da li je to samo dobra investicija ciji su vlasnici slucajno muslimani iz qatra ili se iza price o ajb krije nesto vise ?
-
jugo 45
#103 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
Uz ajb istaknuo bi jos dva programa - klasiktv i novoreklamirani vh 1 adria . I dok klasiktv prikazuje iskljucivo yu filmove i serije ( kanal je inace iz zagreba - klasiktv.com ) vh 1 adria ce ocito biti neki nostalgicni muzicki kanal .
-
LaBomba
#104 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
O cemu se sve diskutuje pored toliko problema u drzavi. Kako vam se uopste vise da razmisljati o nekoj "jugo" temi uopste? Nije mi jasno nakon svega sto se desilo da neko pati sto mu Beograd nije glavni grad. Uostalom ne mozemo dovest u red ni BiH , ovakvu malu kakvu jest.
-
jugo 45
#105 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
Sto se mene osobno tice moze i sarajevo biti glavni grad yu . Znas kako se kaze , treca sreca !
-
Nebitan32
#106 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
Govorim o Srbima koji se iseljavaju iz bivsih ex SFRJ Republika ka Srbiji.jugo 45 wrote:Ako vec trazis primjer naroda koji se najvise iseljava iz ex yu onda su to bez konkurencije albanci .
Nad Srbima je ivzrsen toliki medijski i propagandni teror i utuvljeno im je u glavu da ne mogu zivjeti s drugim narodima sto je dovelo do masovnog iseljavanja ka matici - Srbiji. Mozda je nafrapantniji primjer iz CG.
Izmedu dva popisa a koja su sprovedena 2002 i 2011 broj Srba u CG se smanjio za preko 20.000. Najvise ih je otislo iz sjevernog dijela. Po 4000 iz Bijelog Polja i Pljevalja npr. Cim je CG postala nezavisna, naslijedio je egzodus. Nicim izazvan. Ali radena je tolika propaganda kao da ce od prvog dana poceti njihov progon po CG. Kao da ce svi biti povjesani od prvog dana CG nezavisnosti.
U sve i jednoj drzavnoj jedinici koja nije oznacena kao "srpska" broj Srba se istopio kao santa leda.
Nigdje nisu pokazali sposobnost da zive s drugacijim. Jednostavno ne dozvoljavaju da neko bude na njihovoj razini i da uziva ista prava. Cim dode do toga, slijedi ili pobuna ili iseljavanje.
Zadnji primjer u Bosni je onaj u Brckom gdje se Srbi iseljavaju iz svih naselja gdje je doslo do povratka Bosnjaka.
Prije par godina je bio jedan zanimljiv ragovor izmedu dva sociologa. Jedan iz Zagreba, drugi iz Beograda. I oba su se slozila oko ovoga da Srbi, kroz cijelu historiju se nisu znali pozicionirati na istu ravan s nekim drugim narodom.
-
Nebitan32
#107 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
ArthurSpooner wrote:Mislim da je Cazinska Krajina jedino mjesto u BiH na kojem su Bosnjaci digli glas protiv ovoga. Zamisli, mala, jako siromasna sredina (zbog Cazinske bune nije bas omiljena regija medju komunjarama u SFRJ pa je dugo bio najzaostali dio BiH) a dodju neke tete iz jebenog Cacka da im uzmu najznacajnije poslove (uciteljice itd) i da djeci uce "историју Немањину". Fino su ih Krajisnici tjerali u k.rac.Nebitan32 wrote:
Dok je sama Jugoslavija bila najveci "srpski dom" ikad. Samo u toj i takvoj kuci u Sarajevo su dolazili Veselin Vlahovic Batko (Niksic), Radovan Karadzic (Savnik), Nikola Poplasen(Sombor), Milutin Kukanjac (Zlatibor),Momcilo Perisic(Kostunici) itd...
Samo u takvoj kuci su se slicne psihopate naseljavale izvan Srbije. Oni su postavljani na najznacajnije funckije po cijeloj bivsoj SFRJ. Samo u takvoj kuci je mogao Mile iz Leskovca da bude postavljen za komandira policije negdje u Hrvatskoj gdje je zivilo 99% Hrvata. To kao primjer.
Prosle godine su srbi napravili popis preko 200 "prosvjetnih radnika" koji su dosli iz Crne Gore u Focu nakon WWII.
Isti kalibar kao ovi s gornje liste. Preko 200 (poznatih) u jedan mali gradic kao Foca. Na desetine hiljada sirom Bosne.
Bilo je toga u svim krajevima. Kad je u jednoj Foci dovuceno preko 200 "nastavnika" (+ oni iz Srbije) onda zamisli kako je bilo u cijeloj Bosni. Svugdje je bilo dovlacenja "oficirskog kadra".
A poznato mi je i za cazinsku regiju. Taj kraj je planski sputavan i unisitavan tokom SFRJ. Cijela Velika Kladusa je imala samo dvije osnovne skole. Imam prijatelja cija je zena iz Cazina. BIo sam tamo i pricao mi je narod i pokazivao koliko je puteva asfaltirano prije a koliko poslije 1999. Uglavnom 99% je sfaltirano nakon 1995. Sad se i sama carsija sreduje i dobiva lijep izgled.
No trebat ce vremena da se popravi 45 godina nemara i unistavanja.
Ta vremena planskog doseljavanja nekih kvazi profesora sa Zabljaka i Mojkovca je zavrsena jednom za svagda sto se Bosne tice. Nikad vise nece imati tu priliku. Nikad vise neki kvazi doktor a la karadzic nece vrsljati po Sarajevu.
-
LaBomba
#108 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
Nebitan32 wrote:Govorim o Srbima koji se iseljavaju iz bivsih ex SFRJ Republika ka Srbiji.jugo 45 wrote:Ako vec trazis primjer naroda koji se najvise iseljava iz ex yu onda su to bez konkurencije albanci .
Nad Srbima je ivzrsen toliki medijski i propagandni teror i utuvljeno im je u glavu da ne mogu zivjeti s drugim narodima sto je dovelo do masovnog iseljavanja ka matici - Srbiji. Mozda je nafrapantniji primjer iz CG.
Izmedu dva popisa a koja su sprovedena 2002 i 2011 broj Srba u CG se smanjio za preko 20.000. Najvise ih je otislo iz sjevernog dijela. Po 4000 iz Bijelog Polja i Pljevalja npr. Cim je CG postala nezavisna, naslijedio je egzodus. Nicim izazvan. Ali radena je tolika propaganda kao da ce od prvog dana poceti njihov progon po CG. Kao da ce svi biti povjesani od prvog dana CG nezavisnosti.
U sve i jednoj drzavnoj jedinici koja nije oznacena kao "srpska" broj Srba se istopio kao santa leda.
Nigdje nisu pokazali sposobnost da zive s drugacijim. Jednostavno ne dozvoljavaju da neko bude na njihovoj razini i da uziva ista prava. Cim dode do toga, slijedi ili pobuna ili iseljavanje.
Zadnji primjer u Bosni je onaj u Brckom gdje se Srbi iseljavaju iz svih naselja gdje je doslo do povratka Bosnjaka.
Prije par godina je bio jedan zanimljiv ragovor izmedu dva sociologa. Jedan iz Zagreba, drugi iz Beograda. I oba su se slozila oko ovoga da Srbi, kroz cijelu historiju se nisu znali pozicionirati na istu ravan s nekim drugim narodom.
Smatram da ovo apsolutno nije problem drugih naroda, nego iskljucino njih samih.
-
pretresnov
#109 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
ja sam protiv kralja, bilo gdje i bilo kadKlavikula wrote:Meni isto dosta kraljevina kao i tebi, samo ne Jugoslavija nego Bosna:pretresnov wrote:meni dosta BiH na principima ZAVNOBiH-aKlavikula wrote: A možemo i napraviti Veliku Bosnu u okviru granica Jugoslavije..... hmmmm...... i wonder......
![]()
Siguran sam da bi i on bio protiv tebe.
Pogodi ko bi bio jači.
I nauči se kvotat postove.
-
pretresnov
#110 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
Niko ga ne vidi:jugo 45 wrote:Osobno ne vidim karadzordevica kao ozbiljnog kandidata za kralja jugoslavije . Pa covjek nezna sloziti tri suvisle recenice na srpskohrvatskom .
Ja sam sa sfe zrbi u jetna tršafa. Šifeo!
-
jugo 45
#111 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
Kosovo 2005 - 2.200.000 , 2011 - 1.700.000 . A sa kime albanci nemogu zivjeti na kosovu ? Sami sa sobom ?
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
#112 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
Ofirno se ovdje dovodi zakljucak da su desnicari po automatizmu (iliti defoltu kako se kaze ovdje
) nacionalisti dok su ljevicari ne-nacionalisti umjesto da se koristi daleko ispravnija pod-klasifikacija u konzervativce i liberalce. Ako cemo gledati po tim arsinima onda je u bivsoj jugi bilo puno vise konzervativaca nego liberala.
Mnogi zanemaruju da je istorija Jugoslavije duza od zadnjih 10 godina prije njenog raspada i da je nekad u Jugoslaviji postojao konzervatizam koji nije imao na sebi tumor nacionalizma. Ocito je tesko to i zamisliti a jos manje i na taj nacin razmisljati kad se vec vise od 20 godina boluje od istog tumora.
Mnogi zanemaruju da je istorija Jugoslavije duza od zadnjih 10 godina prije njenog raspada i da je nekad u Jugoslaviji postojao konzervatizam koji nije imao na sebi tumor nacionalizma. Ocito je tesko to i zamisliti a jos manje i na taj nacin razmisljati kad se vec vise od 20 godina boluje od istog tumora.
-
jugo 45
#113 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
Ako ovako nastave iseljavati za deset godina biti ce samo pola milijuna kosovara . Dakle koliko i crnogoraca !
-
Ikas
#114 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
Vidi se da pojma nemas o CG. Nikakvog iseljavanje i "egzodusa" nije bilo. Npr 1991 (usred najveceg cetnikovanja Djukanovica i DPS) je bilo 90% Crnogoraca - a sada 43% pa nisu nestali valjda? Popisi zavise od politike ali nema tu "iseljavanja" "egzodusa" i sl. A kakva je ekonomska situacija u Srbiji pre ce se biti obrnuto znam mnoge koji iz Srbje idu tamo da rade pogotovu - arhitektura/gradjevina i turizam.Nebitan32 wrote:Govorim o Srbima koji se iseljavaju iz bivsih ex SFRJ Republika ka Srbiji.jugo 45 wrote:Ako vec trazis primjer naroda koji se najvise iseljava iz ex yu onda su to bez konkurencije albanci .
-
jugo 45
#115 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
ma sva ta etnicka prebrojavanja su nista drugo nego latentni izbori . hrvati hdz , muslimani sda i slicno . ok ima izuzetaka . 
- Sezam
#116 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
Ti si ono za novu Jugoslaviju?jugo 45 wrote:ma sva ta etnicka prebrojavanja su nista drugo nego latentni izbori . hrvati hdz , muslimani sda i slicno . ok ima izuzetaka .
-
ArthurSpooner
#117 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
Koji muslimani? Pakistanci? Indonezani? Iracani? Tatari? Hocete li vi Jugofili ikada nauciti da se kaze Bosnjaci?jugo 45 wrote:ma sva ta etnicka prebrojavanja su nista drugo nego latentni izbori . hrvati hdz , muslimani sda i slicno . ok ima izuzetaka .
-
jugo 45
#118 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
ja sam za volju naroda kako god ona odlucila . nista nikome ne namecem ali bosnjake ili srbe ne smatram strancima kada ih sretnem . jucer sam jednoj " muslimanki " u tramvaju rekao selam na sto se ona nasmijala . meni se zivo j.... za te razlike dokle god ja tebe mogu castiti cevapima a ti mene pivom .Sezam wrote:Ti si ono za novu Jugoslaviju?jugo 45 wrote:ma sva ta etnicka prebrojavanja su nista drugo nego latentni izbori . hrvati hdz , muslimani sda i slicno . ok ima izuzetaka .
-
jugo 45
#119 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
evo i prigodni filmic .
- Klavikula
#120 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
dje ti zivis pa jos ne znas da su Bosnjaci, Srbi i Hrtvati dijametralno suprotni, ne govore slican jezik, nemaju nikakvih dodirnih tacaka, ako nisi znao Bosnjaci su slicni Arapima, koda ih je ista mati rodila, Srbi Japancima, znas ono Srbija do Tokija, a Hrvati su ti slicni Njemcima, slavenski arijevcijugo 45 wrote:ja sam za volju naroda kako god ona odlucila . nista nikome ne namecem ali bosnjake ili srbe ne smatram strancima kada ih sretnem . jucer sam jednoj " muslimanki " u tramvaju rekao selam na sto se ona nasmijala . meni se zivo j.... za te razlike dokle god ja tebe mogu castiti cevapima a ti mene pivom .Sezam wrote:Ti si ono za novu Jugoslaviju?jugo 45 wrote:ma sva ta etnicka prebrojavanja su nista drugo nego latentni izbori . hrvati hdz , muslimani sda i slicno . ok ima izuzetaka .
inace za post
-
Cosmic
#121 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
Jugoslavija nije značila samo suživot, minoriziranje važnosti nacionalne pripadnosti, razvijenu industriju i sve te stvari koje se uglavnom potenciraju kao pozitivne iz tog doba. Jugoslavija je recimo također značila sprovođenje ideje "svi Srbi u jednoj državi", barem za neke. Eh sad, kada se '91 i '92 Jugoslavija počela raspadati, u njenu odbranu su stali uglavnom ovi kojima je bila "all in one" ideja u glavi. Ako su oni koji su branili Jugoslaviju sa Pala ljevičari, onda ja još uvijek nisam ništa naučio o političkoj orijentaciji. Danas ti isti nostalgično pričaju o Jugoslaviji upravo iz ovog razloga. Ovo je naravno samo jedan primjer, koji nije krucijalan kada govorimo o ovoj temi, ali mi je trebalo najmanje vremena da ga iznesem. Krucijalno bi bilo detaljno izanalizirati način na koji je vladalo SK (namjerno ne kažem Tito), tada bi se vidjelo da to nije bilo baš ljevičarskog karaktera, tačnije to je bio istinski ljevičarski pokret samo u svojoj vlastitoj propagandi. A mnogi od nas nostalgišu upravo za nekim metodama bivše države koje nemaju veze sa lijevom političkom orijentacijom. O ovoj temi bi se moglo nadugo i naširoko, ali ne bih sad o tome.
Dakle, odgovor na pitanje je odlučno NE i to bez ikakvog pretjeranog razmišljanja. Sa DA su pretpostavljam odgovorili zaljubljenici u bivšu državu i tadašnji politički sistem kojeg idealizuju bez ikakve mjere, a glavni im je argument sadašnje stanje. Ne treba uopšte porediti ta dva sistema u smislu koji je uređeniji, jer je ondašnji bio uređen, a ovaj sad je neuređen, tako da tu sva rasprava prestaje.
Dakle, odgovor na pitanje je odlučno NE i to bez ikakvog pretjeranog razmišljanja. Sa DA su pretpostavljam odgovorili zaljubljenici u bivšu državu i tadašnji politički sistem kojeg idealizuju bez ikakve mjere, a glavni im je argument sadašnje stanje. Ne treba uopšte porediti ta dva sistema u smislu koji je uređeniji, jer je ondašnji bio uređen, a ovaj sad je neuređen, tako da tu sva rasprava prestaje.
- hrastov žižak
#122 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
Neki nikako da nauče razliku između Titove Jugoslavije i Miloševićeve Jugoslavije 
-
Cosmic
#123 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
Jel Titova Jugoslavija i Rankovićeva Jugoslavija?hrastov žižak wrote:Neki nikako da nauče razliku između Titove Jugoslavije i Miloševićeve Jugoslavije
-
jugo 45
#124 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
Miloševićeva juga je bila laž .
-
Cosmic
#125 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
Isto kao da je srpski nacional-šovinizam nastao pojavom Miloševića. Ja pričam o SK i ranijoj KPJ od samog osnutka ove partije, prije Obznane. Još se tad dalo naslutit da postoji struja koja hoće pod firmom Komunizma da pravi Veliku Srbiju. Kakav crni Milošević.