Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Kakva licnost bi trebala usmjervati Bosnjastvo kao ideologiju u buducnosti?

Neko poput prof. dr. Ibrahima Pasica.
14
9%
Neko popu prof. dr. Besima Spahica.
27
17%
Neko poput efendije Cerica.
30
19%
Neko poput Muhameda Filipovica.
14
9%
Neko poput Fra Ivana Frana Jukica
51
32%
Nemam stav.
17
11%
Neznam.
4
3%

Total votes: 157

Arturo B

#101 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

On se nije smatrao nikakvim Bosnjaninom vec Srbinom iako Srbi nisu cinili vecinu stanovnistva Bosne. Eto na prvoj prepreci smo zapeli
herturty

#102 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by herturty »

Arturo B wrote:On se nije smatrao nikakvim Bosnjaninom vec Srbinom iako Srbi nisu cinili vecinu stanovnistva Bosne. Eto na prvoj prepreci smo zapeli
Pa u kojoj povelji je se smatrao Srbinom? Nema niti jedna povelja koja svjedoci o tome samo ona pisana Dubrovniku. Evo pogledaj:
POVELJA DUBROVČANIMA IZ 1378 GODINE -KRALJ TVRTKO

10.aprila 1378

Blagočastivno i dostoljepno pohvaliti istin` noju vjeroju i željanoje slovo prinesti k`svojemu blagodjetelju,vladicje Hristu.Imže vsač`skaja s`tvorenja i javljenja biše na hvaloslovije Bož`stv`nago smotrenija.Ježe milosrdova o rode človč`scjem,jegože s`tvori v` prečisti obraz svojego Bož`stva.I dast jemu oblast i razum,jako biti jemu vsjemi zemlj`nimi jest`stvi i razumjeti i tvoriti sud i pravdu po srjede zemlje.Takožde že i mene,svojemu rabu,za milost svojego Bož`stva,darova,procisti mi otrasli blagosadnjej v` rode mojem.

I spodobi me sugubim vjencem,jako oboja vladić`stvija ispravljati mi,prveje ot isprva - v` blagodarovan`njej nam Zemlje Bosne.Potom,že Gospodu mojemu Bogu spodobl`šu me nasljedovati prjestol mojih prjeroditelj`,gospode srbske,za nje bo ti bjehu moji prjeroditeljije,v` zemlj`njem carstvje carstvovaše,i na nebesnoje carstvo preselili se.Mene že videštu zemlju prjeroditelj` mojih po njih ostavl`šu i ne imuštu svojego pastira.I idoh v` srbskuju zemlju,željaje i hote ukrjepiti prjestol roditelj` mojih.I tamo š`dšu mi,vjenčan bih Bogom darovanim mi vjencem na Kraljevstvo prjeroditelj mojih jako biti mi o Hriste Isuse blagovjernomu i Bogom postavljenomu Stefanu,Kralju Srbljem i Bosne i Pomoriju i Zapadnim stranam.I.potom,načeh s` Bogom kraljevati i praviti prestol srbskije zemlje,željaje padšaja sa v`zdvignuti i razoršaja se ukrjepiti.

I došadšu mi zemlje Pomorskije i tu priš`dšu pred slavni i dobronaročiti grad Dubrovnik,i tu izidoše pred Kraljevstvo mi vsepočteni vlastele Dubrovasci.s` vsakoju slavoju i č`stiju.

I upomenuše Kraljevstvu mi o svojih zakoneh i uvjeteh i poveljeh,koje su imali s praroditelji Kraljevstva mi,z gospodom Bos`nskom...
Znaci da ti prevedem a ti uzmi knjige Cirkovica ili Corevica pa vidi dali sam dobro preveo:
I spodobi me sugubim vjencem,jako oboja vladić`stvija ispravljati mi,prveje ot isprva - v` blagodarovan`njej nam Zemlje Bosne.Potom,že Gospodu mojemu Bogu spodobl`šu me nasljedovati prjestol mojih prjeroditelj`,gospode srbske,za nje bo ti bjehu moji prjeroditeljije,v` zemlj`njem carstvje carstvovaše,i na nebesnoje carstvo preselili se.Mene že videštu zemlju prjeroditelj` mojih po njih ostavl`šu i ne imuštu svojego pastira.I idoh v` srbskuju zemlju,željaje i hote ukrjepiti prjestol roditelj` mojih.

Prevod:
I krunili su me sugubim vijencem. Ja kao obadvijemama krunama vladioc imam pravo na obadvije krune. Na prvu krunu imam pravo zbog svojih praroditelja gospode Srpske... Blablabla
I upomenuše Kraljevstvu mi o svojih zakoneh i uvjeteh i poveljeh,koje su imali s praroditelji Kraljevstva mi,z gospodom Bos`nskom...
Prevod
I spomenuli su mi odnose i zakone koje vrijede izmedju Srpske krune i praroditelja kraljevstva moga: gospodom bosanskom.
------------------------------------

Znaci da nije ove zadnje recenice gdje Tvrtko praroditelje kraljevstva (cijelog kraljevstva a ne samo osvojene Raske) naziva :"Gospodom bosanskom"; onda bi to znacilo zaista da je se Tvrtko samo smatrao Srbinom. Ali ne! Tvrtko je Nemanjice znaci samo tu iskoristio jer praroditelje kraljevstva on naziva Bosance! :)

Oko ovoga se historicari slazu. Tvrtko je znaci priznao da mu je baka Srpkinja i poziva se na njezinu krv kada trazi pravo na Srpsku krunu. Tvrtko je medjutim (da bi dobio Srpsku krunu) morao prvo pobjediti vojske kralja Lazara u Raskoj i dobiti Rasku na macu o cemu recimo svjedoci povelja pisana 10 godina prije njegovog okrunjenja:

Gdje on spominje:

"Az rab Boziji i sveti Grgure a zovom Ban Tvrtko; po milosti bozijoj gospodar mnogim zemljama Bosanskim: godpodar i Bosanski i solski i podrinski i Srpski i Humskoj zemlji gospodin i mnogim stranama Bosanskim."
Ako imas jos pitanja slobodno pitaj. Oko ovoga nema diskusije samo kopiramo Tvrtkove rijeci.
Last edited by herturty on 02/09/2012 20:54, edited 1 time in total.
Arturo B

#103 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Zaboravljas da u svoju titulu nesto kasnije ubacuje i da je kralj Srbljem. Inace da ne pomislis da sam neko ko Bosnu smatra "vekovnom srpskom zemljom", da odmah kazem nisam. Samo neke cinjenice se bas ne mogu gurati pod tepih. Ne vidim po cemu zakljucujemo da je Tvrtko vise Bosnjanin nego Srbin.
Arturo B

#104 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Zao mi je ako sam malo bio offtopic ali smatram da je vazno proci odredjene historijske cinjenice u svrhu boljeg razumijevanja teme. Sada moram ici ali cu pratiti temu narednih dana. Do citanja
herturty

#105 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by herturty »

Arturo B wrote:Zaboravljas da u svoju titulu nesto kasnije ubacuje i da je kralj Srbljem. Inace da ne pomislis da sam neko ko Bosnu smatra "vekovnom srpskom zemljom", da odmah kazem nisam. Samo neke cinjenice se bas ne mogu gurati pod tepih. Ne vidim po cemu zakljucujemo da je Tvrtko vise Bosnjanin nego Srbin.
A kako Tvrtko naziva to kraljevstvo? On je kralj Srbljem jer vlada Srbima a ne Srbiom. Istim onim Srbima ciju je zemlju osvojio u vojnom pohodu kada je potukao vojsku cara Lazara. Kada je tu zemlju osvojio on osvojenu zemlju naziva ovim rijecima u povelji iz 1366.: "jednom zemljom bosanskom i jednom stranom bosanskom"

Tvrtko i svi njegovi nasljednici jasno prave razliku izmedju Bosnjanina i Srbina. Ali temeljni narod su naravno Bosnjani jer Srbi zive samo na maloj teritoriji kraljevsa (u humu i u Raskoj):

Hocesli da ti stavim Tvrtka II koji govori o tome:"Ko godi je Bosnjanin ali kraljevstva Bosanskom." Ili ces Papu Inoccenta IV koji Bosance naziva "Nacionen Bossnesses." Ili ces povelju Toamsevica pred pad Bosne? Ili hocesli posle pada Bosne putopis Bnedikta Kuripesiciha koji Bosance spominje kao starosijedilacku naciju? A Tvrtko on je jasno rekao sta je; rekao je da su mu praroditelji kraljevstva Bosanci a da ima pravo i na Srpsku krunu i na osvojenu Srpsku zemlju zbog njegove bake.
PISMO KRALJA STJEPANA TOMASEVICA PAPI IZ 1461 GODINE

I moja ce propast povuci za sobom i mnoge druge.

Dojde glas Kraljevstvu mi kako Car Turski Muhamed namjerava dojduceg ljeta udariti s vojskom na mene i da je zato sve potrebito prigotovio. Tolkoj sili Turachkoj ja sam ne mogu odoljeti. Umiljeno sam molio Ugarsku i Bnetachku gospodu i Jurija Kastriota jeda bi mi u ovoj nevolji pohitali u pomoc, sto molim i tebe, svepochtenog, uzmoznog i presvijetlog gospodina i oca.

Ja ne istem zlatnih brda, ali bih bio rad da moji neprijatelji kao i ljudi u mojoj zemlji uznaju kako mi tvoja pomoc nece uzmanjkati.

Jere, ako Bošnjani budu vidjeli da u ovoj rati nece biti sami i da ce im mnogi ini pomioci - hrabrije ce u rat iti i vojevati, a tagdi i Turachka vojska nece bez straha u moje vladanje naprasno ulisti.

Prilazi u moju zemlju su veoma teski, a tvrde na mnogim mjestima nedobitne, tere ne dopustaju da se prodre u moje Kraljevstvo.
U kojim se pecinjama Srbi sakrivaju? Taj isti papa kome Tomasevic pise nazivao je Bosnjane "naciom nevjernika i sizmatika" (korsitio je rijec naciju isto kao i Pape prije njega. A Srbi su bili na Igmanu negdje u sumama se sakrivali od historijskog pera. :D

No tema nije to. Ja ti vise necu odgovarati na ove gluposti otvori novu temu.
Mrtvac Krvnik

#106 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Mrtvac Krvnik »

nije važno šta je bilo sad je važno kako nam je tema je Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
herturty

#107 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by herturty »

Mrtvac Krvnik wrote:nije važno šta je bilo sad je važno kako nam je tema je Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Bravo! To i ja kazem! A o Tvrtkovima i carevima imate druge teme pa pisite. Istina je Tvrtko i bosanski kraljevi trebaju po meni u buducnosti zauzimati vazno mjesto ako ne i centralno mjesto u Bosnjackoj nacionalnoj ideologiji.
veleno

#108 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by veleno »

herturty wrote:
Mrtvac Krvnik wrote:nije važno šta je bilo sad je važno kako nam je tema je Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Bravo! To i ja kazem! A o Tvrtkovima i carevima imate druge teme pa pisite. Istina je Tvrtko i bosanski kraljevi trebaju po meni u buducnosti zauzimati vazno mjesto ako ne i centralno mjesto u Bosnjackoj nacionalnoj ideologiji.
Ti očito želiš Bosnu da svedeš na trokutić Sa-Ze-Tu. :|
Seawolf

#109 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Seawolf »

herturty wrote:...
Maloprije pricam sa ocem na slicnu temu kaze on meni da je se Dzemal Bijedic u nekoliko navrata otvoreno zalagao za uvodjenje Bosanske nacije ali je izgovor bio da bi to bilo nepravedno prema drugim narodima u BIH i zato je ostalo na Muslimanima. I onda posto je bio jako blizak sa Titom i posto ga je Tito volio kao Titinoj zeni je to smetalo sto Dzemal ima toliko uticaja i ona je naredila nekim svojim ljudima da mu pokvare helikopter te ga je ona ustvari ubila. Kaze moj otac da se to nikada zvanicno nije priznalo ali da je se to znalo manje vise. I nakon toga je se Tito razveo od svoje zene.

Koliko vi znate o ovome?
Mislim da tvoj otac pretjeruje. Džemal Bijedić jeste političar koji je učinio mnogo dobroga za sve stanovnike Bosne i Hercegovine. Međutim, teza da bi zbog toga postao žrtva političkoga atentata, jednostavno je pretjerivanje. Nije u bivšoj SFRJ, sedamdesetih godina niko (pa čak ni vojna obavještajna služba) ubijao značajne ljude iz politike zbog njihovih stavova i aktivnosti. Pogledaj, recimo, svi političari koji su bili aktivni učesnici "hrvatskog proljeća" početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, izvukli su žive glave, tako da jednostavno ne mogu da vjerujem da je postojala zavjera od strane Jovanke Broz i/ili vojne (srbijanske) obavještajne službe da se ubije Džemo. I, da, Džemal Bijedić je, zajedno sa svojom suprugom Razijom i još šest ljudi, uključujući članove posade, poginuo u januaru 1977-e u padu aviona, a ne helikoptera.
veleno

#110 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by veleno »

Wow tek sad vidjeh anketu... jedan od ponuđenih ideologa je Besim Spahić :run:

Zar neko stvarno ozbiljno shvata tu mahalušu?

Zašto ovaj forum nema smajli koji riga? :roll:
Tkd

#111 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Arturo B wrote:
Tkd wrote:Uvaženi kolega . U ustavu piše mnogo toga. U dejtonu piše mnogo toga, no ljudi uzimaju samo ono što im odgovara, a ono ostalo "koga briga".

Vjeruj mi , mene je najmanja briga ko se kako izjašnjava dok on želi dobro mojoj domovini BiH. Izjašnjavaj se kao Tunižanin, ali ne šteti ovoj državi.

Drugi problem je što ljudi koji se kako god izjašnjavaju nosaju simbole drugih država, pjevaju nacionalističe pjesme, vrijeđaju žrtve rata , provociraju sa određenim znakovima što asociraju na rat itd.

Kako shvatiti da visokopozicionirani političari u manjem bh-entitetu negiraju genocid, a za genocid se sudi njihovom generalu itd. Gdje je tu pravda, poštenje, borba za BiH ?

Izvinite, ali imam sada obaveze, isčekujem vaš odgovor, pa ću rado replicirati ako ova diskusija bude tekla u harmoniji bez nekih nebuloza i vrijeđanju.

Hvala.
Ali moramo prihvatiti ono sto zakon nalaze, nadam se da vam je to kristalno jasno. Jer ljudi zive u drustvima ciji tokovi su regulirani zakonskim okvirima a ko ne zeli da postuje iste izlaze se riziku da bude sankcioniran zbog takvog ponasanja.

Mozete li malo poblize objasniti kako recimo neki Mitar iz Bijeljine steti ovoj drzavi? Zamislimo Mitra kao postenog i radnog covjeka koji se izjasnjava kao Srbin, stanovnik RS-a i Bosne i Hercegovine i koji pritom redovno placa porez drzavi u kojoj zivi?

A zasto nose obiljezja drugih drzava? Mozda zato sto vole drzave koje smatraju svojim maticama?
Zasto Bosnjaci naprimjer nose zastave Turske ili Saudijske Arabije? Nije sve bas crno-bijelo

Sto se tice poricanja genocida, istina je da se to desava ali to ide na cast samo onima koji rade takve gnusne stvari.
Svima je i vise nego jasno da se genocid desio i tu tuznu cinjenicu nista ne moze obrisati.

Ne šteti niko ko želi dobro BiH izjašnjavao se on kao Kinez ili Tunižanin.

Treba realno pisati. Imaš dvije frakcije tu. Prva koja voli Tursku što je muslimanska zemlja, no ne izjašnjavaju se kao Turci. Turska je mnogo toga donjeli BiH što se može lijepo vidjeti kroz historiju.

Druga stvar su ti ovi "u inat djeca" koji nosaju Turske majice i dresove kada ekipe igraju protiv (u posljednjem slučaju) Hrvatske. Ti isti tekbiraju sa pivama u ruci što nije nikako u skladu s Islamom.

Saudijska Arabiju, hmm. Da budem iskren nisam ja do sada niti jednoga čovjeka vidio s tim dresom, a jesam par puta zastavu. No da Vam odmah ukažem na to da na toj zastavi piše La Ilahe Ilallah što u prevodu znači Nema drugog Boga osim Allaha dž.š. Uglavnom radi toga. Ja ne znam čovjeka koji bi "u inat" nosao to po gradu ili negdje drugo , te da provocira s tim.

Slažem se s napisanim o genocidu :thumbup:

Tema nije Tvrtko

S druge strane, nije se nikada izjasnio niti u bilo kojem pogledu Srbinom. On je bio bosanski ban koji se kasnije krunisao za kralja. Njegova titula je „kralj Srbljem, Bosni, Pomorju, Humskoj zemlji, Donjim Krajem, Zapadnim Stranam, Usori i Podrinju“.

No, vratimo se temi.
Seawolf

#112 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Seawolf »

Izvinjavam se zbog off topic-a, ali samo još jedan post, u vezi sa "izjašnjavanjem" Tvrtka I Kotromanića.

Za sve one, koji pitaju šta je bio Tvrtko I Kotromanić, a pri tome, valjda, misle da trebaju dobiti odgovor šta je isti bio po nacionalnosti, ili kako se etnički izjašnjavao, evo protivpitanja:

Šta su po nacionalnosti, ili kako su se etnički izjašnjavali, slijedeći savremenici Tvrtka I Kotromanića:

Robert II Stewart, kralj Škotske (vladao od 1371 do 1390),
Karlo V Mudri, kralj Zapadnofranački (vladao od 1364 do 1380),
Andrija Kontarini, dužd Mletački (na tom položaju od 1367 do 1382)?

Čuj, šta su bili, ili kako su se izjašnjavali. Pa, hajde stisni, pa pitaj kralja ili dužda, u četrnaestom stoljeću, kako se izjašnjava.
Arturo B

#113 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

veleno wrote:Wow tek sad vidjeh anketu... jedan od ponuđenih ideologa je Besim Spahić :run:

Zar neko stvarno ozbiljno shvata tu mahalušu?

Zašto ovaj forum nema smajli koji riga? :roll:
Ne znam zasto ljudi njega ozbiljno shvacaju a jos manje zasto su impresionirani tim covjekom
On lupa k'o maksim po diviziji i barem pola stvari koje kaze nemaju bas puno veze sa istinom, a niti sa mozgom
Tkd

#114 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Prof. dr. Besim Spahić je doktor komunikologije i redovni profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Napisao je 18 knjiga iz oblasti reklame, političkog komuniciranja, političkog i kulturnog marketinga, imidža, poslovnog komuniciranja i dizajna, a bio koautor njih 5

Pisao je i pjesme za mnoge muzičke zvijezde sa prostora ex-Yu (Nikša Bratoš, Seid Memić Vajta, Giuliano…). Tečno govori francuski, slovenski, italijanski i engleski jezik.

Besim Spahić je marta 2012. dospeo u žižu javnosti nakon predavanja održanog u Kaknju, kojim oštro kritikuje sadašnje stanje u Bosni i Hercegovini i poziva na prevazilaženje etno-religijske podeljenosti.

Bošnjo čisti primjer, i muzičar i političar itd.......
Arturo B

#115 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Tkd wrote:
Arturo B wrote:
Tkd wrote:Uvaženi kolega . U ustavu piše mnogo toga. U dejtonu piše mnogo toga, no ljudi uzimaju samo ono što im odgovara, a ono ostalo "koga briga".

Vjeruj mi , mene je najmanja briga ko se kako izjašnjava dok on želi dobro mojoj domovini BiH. Izjašnjavaj se kao Tunižanin, ali ne šteti ovoj državi.

Drugi problem je što ljudi koji se kako god izjašnjavaju nosaju simbole drugih država, pjevaju nacionalističe pjesme, vrijeđaju žrtve rata , provociraju sa određenim znakovima što asociraju na rat itd.

Kako shvatiti da visokopozicionirani političari u manjem bh-entitetu negiraju genocid, a za genocid se sudi njihovom generalu itd. Gdje je tu pravda, poštenje, borba za BiH ?

Izvinite, ali imam sada obaveze, isčekujem vaš odgovor, pa ću rado replicirati ako ova diskusija bude tekla u harmoniji bez nekih nebuloza i vrijeđanju.

Hvala.
Ali moramo prihvatiti ono sto zakon nalaze, nadam se da vam je to kristalno jasno. Jer ljudi zive u drustvima ciji tokovi su regulirani zakonskim okvirima a ko ne zeli da postuje iste izlaze se riziku da bude sankcioniran zbog takvog ponasanja.

Mozete li malo poblize objasniti kako recimo neki Mitar iz Bijeljine steti ovoj drzavi? Zamislimo Mitra kao postenog i radnog covjeka koji se izjasnjava kao Srbin, stanovnik RS-a i Bosne i Hercegovine i koji pritom redovno placa porez drzavi u kojoj zivi?

A zasto nose obiljezja drugih drzava? Mozda zato sto vole drzave koje smatraju svojim maticama?
Zasto Bosnjaci naprimjer nose zastave Turske ili Saudijske Arabije? Nije sve bas crno-bijelo

Sto se tice poricanja genocida, istina je da se to desava ali to ide na cast samo onima koji rade takve gnusne stvari.
Svima je i vise nego jasno da se genocid desio i tu tuznu cinjenicu nista ne moze obrisati.

Ne šteti niko ko želi dobro BiH izjašnjavao se on kao Kinez ili Tunižanin.

Treba realno pisati. Imaš dvije frakcije tu. Prva koja voli Tursku što je muslimanska zemlja, no ne izjašnjavaju se kao Turci. Turska je mnogo toga donjeli BiH što se može lijepo vidjeti kroz historiju.

Druga stvar su ti ovi "u inat djeca" koji nosaju Turske majice i dresove kada ekipe igraju protiv (u posljednjem slučaju) Hrvatske. Ti isti tekbiraju sa pivama u ruci što nije nikako u skladu s Islamom.

Saudijska Arabiju, hmm. Da budem iskren nisam ja do sada niti jednoga čovjeka vidio s tim dresom, a jesam par puta zastavu. No da Vam odmah ukažem na to da na toj zastavi piše La Ilahe Ilallah što u prevodu znači Nema drugog Boga osim Allaha dž.š. Uglavnom radi toga. Ja ne znam čovjeka koji bi "u inat" nosao to po gradu ili negdje drugo , te da provocira s tim.

Slažem se s napisanim o genocidu :thumbup:

Tema nije Tvrtko

S druge strane, nije se nikada izjasnio niti u bilo kojem pogledu Srbinom. On je bio bosanski ban koji se kasnije krunisao za kralja. Njegova titula je „kralj Srbljem, Bosni, Pomorju, Humskoj zemlji, Donjim Krajem, Zapadnim Stranam, Usori i Podrinju“.

No, vratimo se temi.

Ako vec zalazimo u podrucje koje je zakonski regulirano onda nemamo razloga raspravljati o tome sta neko zeli ili ne zeli, vec sta radi.
Mogu i ja zeljeti da opljackam banku ali sve dok to ne uradim ja sam pred zakonom nevin, to jeste ne mogu otici u zatvor samo zato sto neko smatra da ja zelim opljackati banku

o tome se radi
ako uzmemo za primjer gore spomenutog izmisljenog Mitra, sve dok on placa drzavi porez i ne cini nista protivustavno on je covjek koji pridonosi Bosni i Hercegovini, a sta su njegove licne zelje, satisfakcije i snovi nama ne trebaju biti vazni.

Znaci kad Bosnjaci nose turske zastave kako si rekao "u inat" onda je to opravdano a ako recimo Hrvat nosi hrvatsku zastavu ili kockasti dres, on zeli da naskodi Bosni i Hercegovini? Izvini ako grijesim ali ovo mi smrdi na dvostruke arsine.
Necu komentirati sta je Turska dala Bosni jer mi je to izvan svake pameti. Turska je bila okupator i unistila je drzavnost Bosne na nekoliko stoljeca. Recimo jedna Austro-ugarska je mnogo vise dala Bosni za mnogo kraci period.

I nemoj mijesati islamske simbole sa simbolima drzava. Zastava Saudijske Arabije je simbol te drzave, ne islama.

Da zavrsimo i ovu storiju sa Tvrtkom, on je lijepo dao do znanja ko su njegovi preci i sta su bili i ne vidim uopce sta je sporno u svemu tome. Ovi sto govore da on nije imao nacionalnost su naravno u pravu, jer pojam nacije je uspostavljan nekoliko stoljeca kasnije, dok je Tvrtko uveliko bio u vjecnim lovistima.
Ali je imao narodnu pripadnost i nije bas jednostavno zakljuciti koja je to bila.
Tkd

#116 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Ne možete me učiti o Tvrtku jer sam se doslovno "razgulio" čitajući o njemu, Kotromanićima i tako unazad, a i unaprijed. Nije tema o tome.

Ja sam mislio na "u inat" djecu kada sam govorio o nosanju tih istih zastava i dresova . Isto to rade i Hrvati. Govorim o njima jer živim u Mostaru pa sam upoznat s tom situacijom. Jedno je simpatizirati, drugo je navijati, a treće je "u inat neki" kao što to imamo tu. S druge strane, na napadam ja samo njih. Kao što rekoh ta "u inat" imaš i s druge strane što je logično.

No, imaš tu i stvarnih simpatizera što vole neki klub, repku kao što ljudi vole United, Liverpool, Bayrn, Real, Barca itd...što ne bi voljeli Partizan, Zvezdu, Dinamo, Hajduk itd. To su simpatije i mogu preći u navijanje, no u nas je prisutno to shvatanje da će neko navijati za nekoga samo da provocira drugoga.

Upoznat sam i sa udljelom Turske na području Bosne (tek kasnije je došla Hercegovina), tako da se ne mogu s Vama složiti nikako da je udjel Turske manji od Austro-ugarske.

U vezi islamskih simbola . I o tome se naravno da raspravljati. Ne znam da li ste toliko čitali o Islamu, odakle je objava počela Muhameda s.a.v.s itd. Nije to tema ovdje da pišem sada o islamskim šartima.
Arturo B

#117 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Tkd wrote:Ne možete me učiti o Tvrtku jer sam se doslovno "razgulio" čitajući o njemu, Kotromanićima i tako unazad, a i unaprijed. Nije tema o tome.

Ja sam mislio na "u inat" djecu kada sam govorio o nosanju tih istih zastava i dresova . Isto to rade i Hrvati. Govorim o njima jer živim u Mostaru pa sam upoznat s tom situacijom. Jedno je simpatizirati, drugo je navijati, a treće je "u inat neki" kao što to imamo tu. S druge strane, na napadam ja samo njih. Kao što rekoh ta "u inat" imaš i s druge strane što je logično.

No, imaš tu i stvarnih simpatizera što vole neki klub, repku kao što ljudi vole United, Liverpool, Bayrn, Real, Barca itd...što ne bi voljeli Partizan, Zvezdu, Dinamo, Hajduk itd. To su simpatije i mogu preći u navijanje, no u nas je prisutno to shvatanje da će neko navijati za nekoga samo da provocira drugoga.

Upoznat sam i sa udljelom Turske na području Bosne (tek kasnije je došla Hercegovina), tako da se ne mogu s Vama složiti nikako da je udjel Turske manji od Austro-ugarske.

U vezi islamskih simbola . I o tome se naravno da raspravljati. Ne znam da li ste toliko čitali o Islamu, odakle je objava počela Muhameda s.a.v.s itd. Nije to tema ovdje da pišem sada o islamskim šartima.
On kao svoje pretke spominje i srpsku gospodu tako da je to prilicno jak dokaz da on nije samo Bosnjanin. Uostalom sve i da je tako, danasnji Bosnjaci ne moraju neophodno imati veze sa Bosnjanima iz tog perioda, u dosta slucajeva i nemaju. Na nasim prostorima je religija jednako nacija (nazalost), tako da imamo i mnostvo Srba i Hrvata koji su prihvatili islam i danas su Bosnjaci.

Ono sto zelim reci jeste da nije bas jednostavno naci vrlo jasne poveznice izmedju danasnje BiH i Bosnjaka i tadasnje Bosne i Bosnjana. Barem ne u smislu u kojem bi mi to zeljeli.

Tema jeste moderna nacionalna ideologija ali nacionalnost se mora zasnivati na cinjenicama, jer ako nije tako onda zalazimo u podrucje mitomanije, obmana i lazi, sto vjerujem da niti jednom postenom covjeku u BiH nije u cilju.

Sto se tice inata, valjda je jasno da sva tri konstitutivna naroda iz inata rade takve stvari, barem vecina njih. I tu ne mogu da pravim nikakvu razliku izmedju Bosnjaka, Hrvata ili Srba. Jer niko od njih nema opravdanje za takve stvari.
Cast izuzecima koji iskreno navijaju ili iz nekih drugih razloga nose ta obiljezja ali priznacemo da njih i nema previse.

Iskreno ne vidim u cemu se ogleda udio Turske niti sta su oni pozitivno uradili za Bosnu. Zar je tesko prihvatiti cinjenicu da su Osmanlije bile okupatori koji su unistili drzavnost srednjovjekovne Bosne i da nam je za oporavak od tog udarca trebalo vise od pola milenija???
Ostavili su nam u amanet ogromnu nepismenost, zaostao sistem, neuredjenu zemlju.

Upoznat sam prilicno sa islamom ali ne i dalje ne vidim razlog da se nosi zastava Saudijske Arabije. Znaci ako je neko hindus u Bosni i Hercegovini treba nositi zastavu Indije?
Tkd

#118 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Ne zastavu, nego natpis La ilahe Ilallah sto sam spominjao ranije.

Možda se nećemo složiti oko ovoga, ali ko živi u vijekovima u BiH po meni je ili Bošnjak ili bosanski Srbin ili bosanski Hrvat. Ovo pišem gledajući sa moga "facha" . Drugo je sada taj ustav što se spomenuli, to se treba poštovati.

Vjerujte mi, meni je posve nebitno ko je ko, kako se ko zove itd. Neka rade oni sposobni, oni koji to zaslužuju, a ne da doživljavamo nepotizam.

Bošnjaštvo kao moderna nacionalna ideologija. 21 vijek je, a i sada pojedinci govore u BiH Hrvat, Srbin i Musliman. Šta se ima tu dodavati. Jednostavno postoje tu druge mračne ideologije koje su prisutne vijekovima na ovom području, a evo nažalost i dan danas traju.

VIdi, koliko god je ovo važna tema, ipak mislim da bi se mi trebali baviti s tim kako poboljšati stanje u BiH, kako probuditi svijesti kod ljudi da samo zajedništvom BiH može ići naprijed.

Izvinite, ali imam sada nekoga posla, pa ću u toko današnjeg dana ako Bog da odgovoriti na pitanje o Turskoj, no na temi Turska.

Prijatno.
Arturo B

#119 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Tkd wrote:Ne zastavu, nego natpis La ilahe Ilallah sto sam spominjao ranije.

Možda se nećemo složiti oko ovoga, ali ko živi u vijekovima u BiH po meni je ili Bošnjak ili bosanski Srbin ili bosanski Hrvat. Ovo pišem gledajući sa moga "facha" . Drugo je sada taj ustav što se spomenuli, to se treba poštovati.

Vjerujte mi, meni je posve nebitno ko je ko, kako se ko zove itd. Neka rade oni sposobni, oni koji to zaslužuju, a ne da doživljavamo nepotizam.

Bošnjaštvo kao moderna nacionalna ideologija. 21 vijek je, a i sada pojedinci govore u BiH Hrvat, Srbin i Musliman. Šta se ima tu dodavati. Jednostavno postoje tu druge mračne ideologije koje su prisutne vijekovima na ovom području, a evo nažalost i dan danas traju.

VIdi, koliko god je ovo važna tema, ipak mislim da bi se mi trebali baviti s tim kako poboljšati stanje u BiH, kako probuditi svijesti kod ljudi da samo zajedništvom BiH može ići naprijed.

Izvinite, ali imam sada nekoga posla, pa ću u toko današnjeg dana ako Bog da odgovoriti na pitanje o Turskoj, no na temi Turska.

Prijatno.

Naravno da je bitnije gledati sta mozemo uraditi da poboljsamo nasu, slozicemo se, ne bas zavidnu situaciju, ali ovakve stvari se konacno moraju razjasniti jer su one dobrim dijelom odgovorne za sukobe i nacionalno-konfesionalna trvenja u proslosti i sadasnjosti.
Naravno da su Srbi koji ovdje zive bosanski Srbi to cak ni oni sami ne poricu ali su oni i dalje Srbi. I tako mora ostati, jer svaki pokusaj gradjenja jedne nacije nazovimo je bosanskom nacijom je osudjen na propast.

Svjestan sam da mnogi i dalje ne podrzavaju i ne priznaju naciju Bosnjak ali to je vec njihov problem jer ta nacija je realnost i Bosnjaci nece nestati. Isto kao sto nece nestati ni Hrvati ni Srbi iz BiH. Sto se prije pomirimo sa situacijom da ne moze biti sve onako kako bi mi htjeli jer tu zive i drugi ljudi bice nam lakse. Mada za takvu katarzu je potrebno mnogo vremena, truda, pameti i obrazovanja (a tu nam skripi najvise).

Potrudicu se da pronadjem i procitam vas odgovor o Turskoj i njenom pozitivnom utjecaju i da vam argumentirano odgovorim. Za sada zaista ne vidim skoro nista od toga ali vidjecemo.

Pozdrav
veleno

#120 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by veleno »

Arturo B wrote: Ono sto zelim reci jeste da nije bas jednostavno naci vrlo jasne poveznice izmedju danasnje BiH i Bosnjaka i tadasnje Bosne i Bosnjana.

Tema jeste moderna nacionalna ideologija ali nacionalnost se mora zasnivati na cinjenicama, jer ako nije tako onda zalazimo u podrucje mitomanije, obmana i lazi, sto vjerujem da niti jednom postenom covjeku u BiH nije u cilju.

:thumbup:

Današnji Bošnjaci kao i druga dva naroda u Bosni svoj nacionalni identitet su formirali krajem devetnaestog stoljeća na osnovu religije i običaja zatečenih tada.Iako Bošnjaci ni sljedećih sto godina nisu imali svoje ime i izješnjavali su se samo kao Muslimani,ipak su imali razvijenu duboku svijest o nacionalnoj pripadnosti Bosni i njenoj državnosti,kao i svijest o pripadnosti islamu i vlastitoj kulturi koja je najvećim djelom razvijena za vrijeme osmanlija.Upravo zbog te svoje kulturne posebenosti i svijesti o državnost Bosne,Bošnjaci su već nekoliko puta u posljednih sto godina bili žrtve stradanja,pa i genocida.Zato bilo kakvi pokušaji negiranja bliske bošnjačke prošlosti i pokušaji gradnje novog bošnjačkog identiteta na temeljima srednjovjekovne mitomanije,nisu ništa drugo nego kulturocid.
Srednjovjekovna Bosna kao i SRBiH su dokazi državnosti BiH i pripadaju svim narodima BiH.To bi trebali biti temelji multietničkog društva a ne da jedan narod iskrivljava prošlost i tako gradi vlastite mitomanije koje će Bosnu svesti na trokutić Sa-Ze-Tu.
Arturo B

#121 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

veleno wrote:
Arturo B wrote: Ono sto zelim reci jeste da nije bas jednostavno naci vrlo jasne poveznice izmedju danasnje BiH i Bosnjaka i tadasnje Bosne i Bosnjana.

:thumbup:

Današnji Bošnjaci kao i druga dva naroda u Bosni svoj nacionalni identitet su formirali krajem devetnaestog stoljeća na osnovu religije i običaja zatečenih tada.Iako Bošnjaci ni sljedećih sto godina nisu imali svoje ime i izješnjavali su se samo kao Muslimani,ipak su imali razvijenu duboku svijest o nacionalnoj pripadnosti Bosni i njenoj državnosti,kao i svijest o pripadnosti islamu i vlastitoj kulturi koja je najvećim djelom razvijena za vrijeme osmanlija.Upravo zbog te svoje kulturne posebenosti i svijesti o državnost Bosne,Bošnjaci su već nekoliko puta u posljednih sto godina bili žrtve stradanja,pa i genocida.Zato bilo kakvi pokušaji negiranja bliske bošnjačke prošlosti i pokušaji gradnje novog bošnjačkog identiteta na temeljima srednjovjekovne mitomanije,nisu ništa drugo nego kulturocid.
Srednjovjekovna Bosna kao i SRBiH su dokazi državnosti BiH i pripadaju svim narodima BiH.To bi trebali biti temelji multietničkog društva a ne da jedan narod iskrivljava prošlost i tako gradi vlastite mitomanije koje će Bosnu svesti na trokutić Sa-Ze-Tu.
Kolega nemam nista dodati osim :thumbup:
Stojadin

#122 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Stojadin »

Zasto nema opcija "Niko od navedenih"?
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#123 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Woody »

Zasto nema opcija "Niko od navedenih"?
Zato sto nema ni: nabijem ih ja sve :lol: :lol: :lol:
herturty

#124 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by herturty »

Molim vas drzite se teme. I ja sam pokazao da je Tvrtko I Kotromanic bio Bosnjanin jer sam svoju praroditelje bosanske naziva kao "praroditelje kraljevstva (cijeloga). Naravno da je bio i djelomicno Srpskoga roda kao i sto su svi kraljevi iz evrope bili mjesani. Znaci necemo vise o tome i ne nasjedajte na provokacije veliko Srba.

Tema je moderna nacionalna ideologija.
Arturo B

#125 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

herturty wrote:Molim vas drzite se teme. I ja sam pokazao da je Tvrtko I Kotromanic bio Bosnjanin jer sam svoju praroditelje bosanske naziva kao "praroditelje kraljevstva (cijeloga). Naravno da je bio i djelomicno Srpskoga roda kao i sto su svi kraljevi iz evrope bili mjesani. Znaci necemo vise o tome i ne nasjedajte na provokacije veliko Srba.

Tema je moderna nacionalna ideologija.

Nisi ti nista pokazao a ocito ne shvatas da se nacionalna ideologija mora zasnivati na stvarima iz proslosti.

I ne vidim razlog da ti se pricinjavaju neki veliko Srbi kad njih zaista nema na temi.
Post Reply