financiranje vjerskih zajednica

Rasprave o vjerskim temama.
fatamorgana

#101 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by fatamorgana »

Cornholio, jel' ti uplatiš ponešto za adventiste?
Great Cornholio

#102 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by Great Cornholio »

fatamorgana wrote:Cornholio, jel' ti uplatiš ponešto za adventiste?
Ne, nisam član njihove vjerske zajednice. To je kod nas, na ovim našim prostorima, "mala" vjerska zajednica i finasiraju se ( nisam sasvim siguran ali mislim da im je to glavni izvor "prihoda") od "desetine" ( vjernici daju deseti dio svojih mjesečnih primanja za rad "Crkve"). Ono što sigurno znam je to da ih ne finansira Država/Države u kojima žive.
fatamorgana

#103 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:Cornholio, jel' ti uplatiš ponešto za adventiste?
Ne, nisam član njihove vjerske zajednice. To je kod nas, na ovim našim prostorima, "mala" vjerska zajednica i finasiraju se ( nisam sasvim siguran ali mislim da im je to glavni izvor "prihoda") od "desetine" ( vjernici daju deseti dio svojih mjesečnih primanja za rad "Crkve"). Ono što sigurno znam je to da ih ne finansira Država/Države u kojima žive.
Ma nema veze što nisi član te vaše zajednice, mogao bi sad nešto malo da uplatiš pred božić npr ...
Great Cornholio

#104 Re: financiranje vjerskih zajednica

fatamorgana wrote:
Ma nema veze što nisi član te vaše zajednice, mogao bi sad nešto malo da uplatiš pred božić npr ...
Ja ću vala osnovati svoju vjersku zajednicu, i obećati onima na vlasti da ću im obezbjediti glasače ako mi obećaju da će me finansirati iz državnog budžeta :D
fatamorgana

#105 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:
Ja ću vala osnovati svoju vjersku zajednicu, i obećati onima na vlasti da ću im obezbjediti glasače ako mi obećaju da će me finansirati iz državnog budžeta :D
Znači ništa od tvoje uplate .... sumnjao sam to od početka, :wink:
Great Cornholio

#106 Re: financiranje vjerskih zajednica

Da ne začatavamo :)
antidebil

#107 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by antidebil »

musa_2004 wrote:
MUNAFIK wrote:
bambina78 wrote:Posteno bi bilo da ljude koja vjera ne zanima, ne finansiraju vjerske organizacije.
pa eto oni koje vjera ne zanima neka zamisle da njohov novac koji daju ide u neke druge svrhe, a ne za podrsku vjerskih zajednica, ako ce im biti lakse...

Niko nikoga ne tjera da daje novac za vjerske zajednice, kao sto niko nikoga ne tjera da daje novac na NVO sektor, pa opet se i jednima i drugima novac daje iz budzeta...

Ako cemo praviti neku podjelu, onda hajde da pravimo podjelu u svemu... Ja ne zelim da se mojim novcem, kroz budzet podrzava proizvodnja alkohola i da se finansiraju odredjene organizacije koje su potpuno suprotne mojim uvjerenjima, ne zelim da se tim novcem kupuju skupa vozila za predstavnike vlasti i da se placaju necija putovanja, nitizelim da se njim finansiraju nekakve svecanosti i proslave i slicne stvari itd... I kako cemo to sada raditi, da svako daje novac za sta zeli jel?

Vjerske zajednice su jako vazne drustvene institucije, i podrska u ratu tim institucijama je bitna za svako drustvo, i to nema nikakve veze sa bolnicama, industrijom, ekonomijom, poljoprivredom i svem ostaklom sto je izuzetno vazno i bitno za jedno drstvo i drzavu, a sto kod nas ne funkcionise kako treba...

Ti ocigledno nisi razumio da ako se financira iz "normalnog" budzeta da nemozes da ih ne financiras, auotmatski jedan dio tvojih para ide tamo.

Da mozda vidis razliku: financiranja politicara je obavezno za sviju jer bi taj isti politicar bih trebao raditi (i koristiti to auto, koje nebih trebalo biti skupo ali to je druga greska, nemozemo gresku A opravdati greskom B) za dobro nas sviju (sad druga prica sto su papci, ali tu smo sami sebi krivi) sto u vjerskim institucijama nije slucaj jer je u sluzbi eklsuzivno za jednu skupinu ljudi.

Neznam ni za jedan slucaj da se u BiH djeli alkohol Dzabe koji je napravljen u nekoj drzavnoj pivovari?!?!

i opet, ako se na jednom polju pravi greska.. nemoze se korektura napraviti sa istom greskom na drugom polju.. prema tome drzimo se teme.

Da su vjerske zajednice vazne drustvene institucije je upitno i za diskutirati, definitvno vjernicima jeste zato bi se i oni trebali pobrinuti za njihovo financiranje (kao u drugim naprednim zemljama.. za koje je samo za pozeliti da BiH bude i na 50% njihovog razvoja) a ne da se natrpaju svima na grbacu.
joj sto ne volim kad corav insan govori kuda trebamo ici. jarane za pocetak ti si nepismen covjek. prvo se nauci pisat pa onda pisi.
jarane nije financirat vec finansirat (izuzev u Zg). nije sviju vec svih (izuzev u seljacina) nije nemoze vec ne moze, nije "politicar bih trebao" vec "politicar bi trebao" jer ide 'vako ja bih, mi bismo, vi biste a ti,on(-a,-o,-i,-e,-a) bi. da znas za ubuduce. dzabe se pise malim slovom. nije pivovara vec pivara (izuzev u Zg)
Ti ocigledno nisi razumio da ako se financira iz "normalnog" budzeta da nemozes da ih ne financiras, auotmatski jedan dio tvojih para ide tamo.
nisi ti razumio sta ti covjek govori. drzava je duzna da radi u sluzbi svih ( a ne sviju) gradjana i da pomaze gradjane bilo svojim direktnim uplitanjem bilo finansijski i to mora uradit ravnopravno. nema pravo pravit diskriminaciju na osnovu vjere. ti ako mislis da neko ima pravo rec "ja dajem moje pare i hocu da se trose kako je meni cejf" onda pravis dvije greske. prvo i najbitnije to nisu tvoje pare!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! to su drzavine pare. te pare nisu nikad ni bile tvoje!!!! tako treba da razmisljas. druga greska je ako mislis da bi drzava trebala uvazit tvoju zelju da se ne finansira ono sto te ne zanima. onda treba uvazit i svaciju drugu zelju da se ne finansira ono sto nekog drugog ne zanima. nekogne ne zanima sport, nekog kultura... na kraju ne bi nista potpomagala!!!!!
e onda bi tak'i k'o ti kukali kako drzava treba da pomaze svakoga.
to u vjerskim institucijama nije slucaj jer je u sluzbi eklsuzivno za jednu skupinu ljudi.
pa i kad damo pare npr likovnim umjetnicima, i oni su u funkciji jedne grupe ljudi tj ljubitelja umjetnosti. mene boli djon za slikarima. za mene nisu u funkciji. a opet ih finansiramo djelimicno iz budzeta.

Neznam ni za jedan slucaj da se u BiH djeli alkohol Dzabe koji je napravljen u nekoj drzavnoj pivovari?!?!
nije niko ni reko da se djeli. politicari na svojim sastancima piju alkohol koji drzava placa. ako nevjernik moze trazit da "njegove" ( a opet kazem to su drzavine) pare idu samo za nevjernike onda vjernik moze trazit da se "njegove" pare trose u skladu s vjerom.

prema tome drzimo se teme.
pa drzimo se teme. il je za tebe drzanje teme pruzanje podrske tvom stavu???

Da su vjerske zajednice vazne drustvene institucije je upitno i za diskutirati
MOOOLIM!! STA!! :O :O jarane jel ti to ozbiljno. ti tvrdis da neko ko ima uticaj na zivot apsolutne vecine stanovnistva, a samim tim i na cijelu drzavu da je nebitan ?!?!?! pa ne mogu da vjerujem da ti je moc zapazanja tolko katastrofalna. zato sam ti rek'o da si corav insan.

i da, jos jedna stvar, bosna jest na vise od 50% razvijenoti zapadnih zemalja. samo nazalost ta razvijenost ne obuhvata "sviju" nas tj jos nije stigla u tvoje selo. strpi se. stici ce ;)
Post Reply