Auto na duge staze

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Bakir1

#101 Re: Auto na duge staze

Post by Bakir1 »

u smijesnom pravcu ide rasprava, smrdite o markama a godisnje prelazite 10.000 km u temi koja se bavi brojem predjenih kilometara u sto kracem vremenskom roku.
danas frisko dizna na opjevanom vagenu pd motor 1250 KM 1 kom na autu koje vrijedi 11.000 KM.
za te pare na kiji, mazdi, citroenu pola auta zamjenis ;-)
Mr.Fundamental

#102 Re: Auto na duge staze

Post by Mr.Fundamental »

Maystor wrote:Na kraju se priča uvijek svede na lične preferencije, bespotrebno je mlatiti praznu slamu u "dokazivanju" šta je bolje - mercedes ili bmw (nekome možda i audi). Ali presmiješno je kada neki počnu ubrajati citroene i alfe u ovu klasu :lol:
Image
klixo

#103 Re: Auto na duge staze

Post by klixo »

Bakir1 wrote:u smijesnom pravcu ide rasprava, smrdite o markama a godisnje prelazite 10.000 km u temi koja se bavi brojem predjenih kilometara u sto kracem vremenskom roku.
danas frisko dizna na opjevanom vagenu pd motor 1250 KM 1 kom na autu koje vrijedi 11.000 KM.
za te pare na kiji, mazdi, citroenu pola auta zamjenis ;-)
Kia , mazda , citroen :lol: :lol: :lol: Doduse ovaj zadnji me u zadnje vrijeme sve vise privlaci , ds5 , c4 , c5 jako lijepi automobili.
Bakir1

#104 Re: Auto na duge staze

Post by Bakir1 »

koji auto ti vozis u stvarnom zivotu ne u snovima?
klixo

#105 Re: Auto na duge staze

Post by klixo »

Bakir1 wrote:koji auto ti vozis u stvarnom zivotu ne u snovima?
http://www.bhtuning.com/medo-passat-cc-t-75256.html
citroen xm

#106 Re: Auto na duge staze

Post by citroen xm »

Onaj ko se šprda na račun drugih marki koje ne doleze iz njemačke očigledno nikada nije ni sjeo u nešto drugo. Citroen C6 ili Lančija Thesis(na žalost ona se sada može samo posebno naručiti, nema serijske proizvodnje) su apsolutno ravnopravni svemu što dolazi iz njemačke, a u nekim stvarima i mnogo bolji. Isto kao što je XM derao sve redom u svoje vrijeme. Ovde naravno ne ubrajam S klasu, Audi A8 ili BMW7 jer su oni veća klasa. Ali jedan C6 naspram E klase, BMW 5 ili A6 je apsolutno konkurentan, a za mene i daleko savršeniji automobil iako nije premijum.
C5 takođe za svoju klasu potpuno kokurentan i u samom vrhu klase.

A sad očekujem ove da rapsale o broju prodatih i padu cijene. :lol:
klixo

#107 Re: Auto na duge staze

Post by klixo »

citroen xm wrote:Onaj ko se šprda na račun drugih marki koje ne doleze iz njemačke očigledno nikada nije ni sjeo u nešto drugo. Citroen C6 ili Lančija Thesis(na žalost ona se sada može samo posebno naručiti, nema serijske proizvodnje) su apsolutno ravnopravni svemu što dolazi iz njemačke, a u nekim stvarima i mnogo bolji. Isto kao što je XM derao sve redom u svoje vrijeme. Ovde naravno ne ubrajam S klasu, Audi A8 ili BMW7 jer su oni veća klasa. Ali jedan C6 naspram E klase, BMW 5 ili A6 je apsolutno konkurentan, a za mene i daleko savršeniji automobil iako nije premijum.

Vidis tu Lanciu thesis ili Citroen nikad nece kupit neko mladji pored BMW 5 , A6... Ta 2 auta nisu uopste u istoj "podklasi". To su mi vise auta za 50+ godina...
Bakir1

#108 Re: Auto na duge staze

Post by Bakir1 »

klixo wrote:
dobro sreca prevent placa kompenzacijama :lol:
vidim zalis se nesto da su ti farovi pozutili ili ksenoni oslabili, dopunjavao si i klimu na autu iz 2009 godine?
i to je kao auto za duge staze i za omladinu?
prema tvojoj logici i redu velicina vlasnici cls se smiju na cc-a koji je veoma dobro auto, jer je kopija cls-a?
Zatamnjena stakla

#109 Re: Auto na duge staze

Post by Zatamnjena stakla »

Bakir1 wrote:
klixo wrote:
dobro sreca prevent placa kompenzacijama :lol:
vidim zalis se nesto da su ti farovi pozutili ili ksenoni oslabili, dopunjavao si i klimu na autu iz 2009 godine?
i to je kao auto za duge staze i za omladinu?
prema tvojoj logici i redu velicina vlasnici cls se smiju na cc-a koji je veoma dobro auto, jer je kopija cls-a?
Bakire, auto mu grmi i mojne pričat :lol:
Bakir1

#110 Re: Auto na duge staze

Post by Bakir1 »

tatino da ali njegovo ne vidim
johntra

#111 Re: Auto na duge staze

Post by johntra »

klixo wrote: Vidis tu Lanciu thesis ili Citroen nikad nece kupit neko mladji pored BMW 5 , A6... Ta 2 auta nisu uopste u istoj "podklasi". To su mi vise auta za 50+ godina...
kad su to BMW 5 ili Audi A6 bili automobili za mlađu klijentelu? ne laprdaj, kad nemaš pojma...
Melami

#112 Re: Auto na duge staze

Post by Melami »

Jel ovo neko rece da je lancia rame uz rame sa BMWom il sam ja nesto fulao.
:roll:
Koliko sam skonto covjek prelazi ogroman broj kilometara godisnje i nikakav citroen niti bilo sta drugo mu ne moze pomoci pored BMWa, subarua, pa da ubacimo i poneki mercedes. kakvi crni audii, citroeni i bilo sta slicno. Daleko od toga da citroen i audi ne valjaju al ne mogu nikad preci koliko moze bmw sa minimalnim odrzavanjem.

Pa ljudi moji, bmw ide bolje sa ispuhanim gumama od bilo kojeg citroena, kocnice mu se ne trose nikako, motoru ne treba ulja da radi, ne zahtjeva odrzavanj nikako, kad nesto crkne, ako crkne, samo izvadis i nastavis voziti
Ovo je naravno sala bila, al da utvrdimo gradivo, BMW.
Last edited by Melami on 01/08/2012 11:19, edited 1 time in total.
ElRe

#113 Re: Auto na duge staze

Post by ElRe »

Svaki novi automobil ce uz redovno odrzavanje i minimum brige preci veliku kilometrazu. Danas su automobili manje-vise isti...Bosch, Valeo, Garrett, Mareli, Delphi... proizvode dijelove za prvu ugradnju svim proizvodjacima.
Don Zivconi

#114 Re: Auto na duge staze

Post by Don Zivconi »

Melami wrote:Jel ovo neko rece da je lancia rame uz rame sa BMWom il sam nestyo fulao.
:roll:
Koliko sam skonto covjek prelazi ogroman broj kilometara godisnje i nikakav citroen niti bilo sta drugo mu ne moze pomoci pored BMWa, subarua, pa da ubacimo i poneki mercedes. kakvi crni audii, citroeni i bilo sta slicno. Daleko od toga da citroen i audi ne valjaju al ne mogu nikad preci koliko moze bmw sa minimalnim odrzavanjem.

Pa ljudi moji, bmw ide bolje sa ispuhanim gumama od bilo kojeg citroena, kocnice mu se ne trose nikako, motoru ne treba ulja da radi, ne zahtjeva odrzavanj nikako, kad nesto crkne, ako crkne, samo izvadis i nastavis voziti
Ovo je naravno sala bila, al da utvrdimo gradivo, BMW
.
E problem je u ovome sto ga nikad ne bih kupio osim novoga bez obzira sto si napisao da je sala vecina vlasnika istih se tako i ophodi prema ovim autima tako da... kupis ga a on zvoni na sve strane
Melami

#115 Re: Auto na duge staze

Post by Melami »

ElRe wrote:Svaki novi automobil ce uz redovno odrzavanje i minimum brige preci veliku kilometrazu. Danas su automobili manje-vise isti...Bosch, Valeo, Garrett, Mareli, Delphi... proizvode dijelove za prvu ugradnju svim proizvodjacima.
a jbg ko je vozio auto 2012 godiste a da je presao sa njim 100k pa da nam kaze kakvo je? Ja mogu reci samo o onome do sad kako je bilo.
Melami

#116 Re: Auto na duge staze

Post by Melami »

Don Zivconi wrote:
E problem je u ovome sto ga nikad ne bih kupio osim novoga bez obzira sto si napisao da je sala vecina vlasnika istih se tako i ophodi prema ovim autima tako da... kupis ga a on zvoni na sve strane
Istina,
ovo sam i rekao zbog toga jer sad vodjoh lika vozi BMWa sa ispuhanim gumama a opcenito kad ih vidim deru ih ljudi ko da su tudji, i dalje, takvi prelaze bruku i bruku kilometara.
Otvarac teme, ili njegov prijatelj, ko god da uzima autu a toliko prelazi godisnje, pretpostavljam da uzima novo, polovno mu se bas i ne bi isplatilo.
Maystor

#117 Re: Auto na duge staze

Post by Maystor »

citroen xm wrote:Onaj ko se šprda na račun drugih marki koje ne doleze iz njemačke očigledno nikada nije ni sjeo u nešto drugo. Citroen C6 ili Lančija Thesis(na žalost ona se sada može samo posebno naručiti, nema serijske proizvodnje) su apsolutno ravnopravni svemu što dolazi iz njemačke, a u nekim stvarima i mnogo bolji. Isto kao što je XM derao sve redom u svoje vrijeme. Ovde naravno ne ubrajam S klasu, Audi A8 ili BMW7 jer su oni veća klasa. Ali jedan C6 naspram E klase, BMW 5 ili A6 je apsolutno konkurentan, a za mene i daleko savršeniji automobil iako nije premijum.
Nije baš tako. Automobili koji dolaze iz Japana (navodim samo kao primjer) su jednako kvalitetni kao i Njemački. Ali francuska i talijanska auta sa kvalitetom nemaju ništa. Tebi je možda citroen bolji od mercedesa, ali to je tvoj problem i ja te neći razuvjeravati (niti ima potrebe). Samo bih te pitao imaš li kakav argument ili dokaz za to što tvrdiš. Konkretno, Citroen je skoro uvijek na dnu liste pouzdanosti svih relevatnih testova i statistika (na internetu ih možeš naći bezbroj). Kako može biti kvalitetno auto koje se kao korišteno prodaje u bescijenje? Jesu li na svijetu baš svi glupi da ne prepoznaju kvalitet citroena, pa PSA pravi bubitke koji se već sada mjere milijardama (zatvaraju fabrike, otpuštaju hiljade radnika)? Zašto im opada prodaja čak i u Francuskoj? Zašto se novi C5 (pretpostavljam da ga smatraš ravnim mercedesu C klase) prodaje po cijeni Octavie i pri tome ga niko neće, dok recimo škoda bilježi globalne rekorde iz kvartala u kvartal i ostvaruje enormne profite?
respo

#118 Re: Auto na duge staze

Post by respo »

majstore znas li da je psa drugi proizvodjac poslije vw-a u europi?
znas li da je citroen "testna marka" za pezoa jer su ovi njihovi vlasnici?
drndalo

#119 Re: Auto na duge staze

Post by drndalo »

škoda bilježi globalne rekorde iz kvartala u kvartal i ostvaruje enormne profite
De malo smanji ribu, pobicu djecu ! Raspravljate oko gluposti, covjek dosao, bacio kost ne bi li se ponovo VW/anti VW uhvatili za vrat i gotovo...

U startu nije naglaseno ni dal' je izbor novo/polovno, nego samo kilomteraza... Sa toliko u startu dobijenih podataka, najbolje je novo auto, koje god, sa 2 godine garancije bez ogranicenja kilometara i deri... Prodas ga nakon te 2 godine kao "novo", i jopet udri po novom...
hostapler

#120 Re: Auto na duge staze

Post by hostapler »

Maystor wrote:
Nije baš tako. Automobili koji dolaze iz Japana (navodim samo kao primjer) su jednako kvalitetni kao i Njemački. Ali francuska i talijanska auta sa kvalitetom nemaju ništa. Tebi je možda citroen bolji od mercedesa, ali to je tvoj problem i ja te neći razuvjeravati (niti ima potrebe). Samo bih te pitao imaš li kakav argument ili dokaz za to što tvrdiš. Konkretno, Citroen je skoro uvijek na dnu liste pouzdanosti svih relevatnih testova i statistika (na internetu ih možeš naći bezbroj). Kako može biti kvalitetno auto koje se kao korišteno prodaje u bescijenje? Jesu li na svijetu baš svi glupi da ne prepoznaju kvalitet citroena, pa PSA pravi bubitke koji se već sada mjere milijardama (zatvaraju fabrike, otpuštaju hiljade radnika)? Zašto im opada prodaja čak i u Francuskoj? Zašto se novi C5 (pretpostavljam da ga smatraš ravnim mercedesu C klase) prodaje po cijeni Octavie i pri tome ga niko neće, dok recimo škoda bilježi globalne rekorde iz kvartala u kvartal i ostvaruje enormne profite?
Kako onda objasnjavas ovaj raspad njemacke autoindustrije u nasim ministarstvima? I to sve na max 150 000 km!
Zasto mislis da su Citroeni na dnu statistike a VW nije?
Zato sto VW ima mobilnu sluzbu kao i svi ostali njemacki proizvođaci gdje sami kupe pokvarena auta da ne bi usli u ADAC ili DEKRA bilten.
Kako objasnjavas riknjavanje turbine na Golfu na samo 70 000 km?
Primjera je koliko hoces.
Opel je takođe njemacki brend i skoro uvijek je u vrhu pouzdanosti po "statistikama" koje ti navodis,a motori skoro sve talijanski?
Maystore,stvarno si maystor.
citroen xm

#121 Re: Auto na duge staze

Post by citroen xm »

Pošto ne mogu sve da citiram idemo ovako.....

Jedan reče da niko mlađi neće kupiti C6 ili Thesis pored BMW-a i Mercedesa. Evo ja sam mlađi pa bi kupio mnogo prije nego nešto njemačko, ali to nema nikakve veze sa temom jer se traži auto za duge staze, a ne auto za mlađe. A treba vrlo malo da se shvati kako ne vole svi neko jurcanje iako se sa C6 i Thesisom može voziti brže nego što to bilo koji put na balkanu dozvoljava.

Neko reče da se BMW i Mercedes ne mogu porediti sa Citroenom. Zašto? C6 je ista klasa kao E i 5, čak možda malo iznad. I kako se ne mogu porediti. Tako što su ovi premijum, jel? Pa im to premijum daje za pravo da napucavaju cijene do besvijesti. Je li ko od vas ušao u C6. Garantujem životom da je napravljen kvalitetno, ako ne i kvalitetnije od ovih njemaca unutra. O udobnosti koja je bitna za duge staze ne treba ni pričati. Tu je C6 vladar. I na kraju da li možete da mi navedete neku manu C6-ice, neki učestali kvar....... Hidraulika usavršavana pola vijeka, HDI motori fenomenalni...

A za ove što vjeruju statistikama, padu cijene, količini.... preporučujem da malo izađu iz svog svijeta. Statistika vam je najveća kurva, to kažem ja kao ekonomista a rećiće i svi koji se malo više razumiju. Ja jedem kupus, ti jedeš meso, statističi obojica jedemo sarmu. :-) A pogotovo ne treba puno pričati o tome kako većina tih statistika dolazi iz njemačke, a oni su mnogo vjerodostojni. Pročitaj malo slučaj kako VW vara statistike uz pomoć svoje službe koja odvozi pokvarena auta i kvarovi ne ulaze u listu ADAC-a i ostalih. Primjera milion, a većina se i dalje drži cijene, količine i statistike. A niko da ode na specijalizovane forume pa da vidi iz prve ruke koliko ko stvarno ima problema sa pojedinim autima.
vnm

#122 Re: Auto na duge staze

Post by vnm »

hostapler wrote:Kako onda objasnjavas ovaj raspad njemacke autoindustrije u nasim ministarstvima? I to sve na max 150 000 km!
nisam neki pobornik wagena, ali ima tu vise faktora.

- redovno odrzavanje je kod njih vjerovatno nula bodova, a i kad odvezu u ovlasteni ovi ih ogule ko jabuku.
- vozaci auta deru, jer ih boli briga.
- osim onih passata sve su vozila visih klasa, pa su prema tome u ovlastenom servisu skuplje cijene odrzavanja i popravaka.
- vjerovatno se opet steli brcko-gasu tender. pretpostavljam da im prodaja ne ide dobro.
- gorivo sipaju gdje stignu, odnosno sa kim imaju ugovor ili cak gdje im pajdo radi na benzinskoj (daj pun rezervoar i napuni kanistere u gepeku).
hostapler

#123 Re: Auto na duge staze

Post by hostapler »

vnm wrote:
hostapler wrote:Kako onda objasnjavas ovaj raspad njemacke autoindustrije u nasim ministarstvima? I to sve na max 150 000 km!
nisam neki pobornik wagena, ali ima tu vise faktora.

- redovno odrzavanje je kod njih vjerovatno nula bodova, a i kad odvezu u ovlasteni ovi ih ogule ko jabuku.
- vozaci auta deru, jer ih boli briga.
- osim onih passata sve su vozila visih klasa, pa su prema tome u ovlastenom servisu skuplje cijene odrzavanja i popravaka.
- vjerovatno se opet steli brcko-gasu tender. pretpostavljam da im prodaja ne ide dobro.
- gorivo sipaju gdje stignu, odnosno sa kim imaju ugovor ili cak gdje im pajdo radi na benzinskoj (daj pun rezervoar i napuni kanistere u gepeku).
Hajmo redom
-kod njih je odrzavanje sigurno bolje nego kod obicnih ljudi,ako vec stimaju tender brcko-gasu onda i auta odrzavaju kod njega. Veca je zarada na odrzavanju nego na prodaji automobila.
-ovo si vjerovatno u pravu
-zasto mora biti auto od 100 000 KM,moze biti i od 40 000
-moze biti da se stima
-ne moze se sipati gdje god se stigne,tacno se zna s kim vlada i ministarstva imaju ugovor
i na kraju kakve sve ovo veze ima sa raspadom sistema njemacke industrije u nasim ministarstvima. puno smo napricali ali uzrok nismo nasli
Maystor

#124 Re: Auto na duge staze

Post by Maystor »

citroen xm wrote:Pošto ne mogu sve da citiram idemo ovako.....

Jedan reče da niko mlađi neće kupiti C6 ili Thesis pored BMW-a i Mercedesa. Evo ja sam mlađi pa bi kupio mnogo prije nego nešto njemačko, ali to nema nikakve veze sa temom jer se traži auto za duge staze, a ne auto za mlađe. A treba vrlo malo da se shvati kako ne vole svi neko jurcanje iako se sa C6 i Thesisom može voziti brže nego što to bilo koji put na balkanu dozvoljava.

Neko reče da se BMW i Mercedes ne mogu porediti sa Citroenom. Zašto? C6 je ista klasa kao E i 5, čak možda malo iznad. I kako se ne mogu porediti. Tako što su ovi premijum, jel? Pa im to premijum daje za pravo da napucavaju cijene do besvijesti. Je li ko od vas ušao u C6. Garantujem životom da je napravljen kvalitetno, ako ne i kvalitetnije od ovih njemaca unutra. O udobnosti koja je bitna za duge staze ne treba ni pričati. Tu je C6 vladar. I na kraju da li možete da mi navedete neku manu C6-ice, neki učestali kvar....... Hidraulika usavršavana pola vijeka, HDI motori fenomenalni...

A za ove što vjeruju statistikama, padu cijene, količini.... preporučujem da malo izađu iz svog svijeta. Statistika vam je najveća kurva, to kažem ja kao ekonomista a rećiće i svi koji se malo više razumiju. Ja jedem kupus, ti jedeš meso, statističi obojica jedemo sarmu. :-) A pogotovo ne treba puno pričati o tome kako većina tih statistika dolazi iz njemačke, a oni su mnogo vjerodostojni. Pročitaj malo slučaj kako VW vara statistike uz pomoć svoje službe koja odvozi pokvarena auta i kvarovi ne ulaze u listu ADAC-a i ostalih. Primjera milion, a većina se i dalje drži cijene, količine i statistike. A niko da ode na specijalizovane forume pa da vidi iz prve ruke koliko ko stvarno ima problema sa pojedinim autima.
Kod nas ljudi najviše vole da pričaju o stvarima koje ne znaju. Iz tvog pisanja (i činjenice da si ekonomista, što sam kažeš) implicira da nisi kompetentan da govoriš o automobilskom inžinjeringu.
Poštujem tvoj izbor, svakom je najbolji njegov automobil, i nema potrebe da rasipamo vrijeme na jalove rasprave. Ali ja sam te pitao za neki argument koji bi potvrdio tvoju tezu da je citroen jednako kvalitetan kao mercedes. I šta si nam ponudio kao dokaz? Ima kvalitetnu unutrašnjost!?
Ako smo mi u BiH zadojeni vw ideologijom kao što se nastoji prikazati, šta je recimo u Kini? U Americi? Gdje je tamo citroen? Jesu li baš svi u Africi, Aziji, Australiji glupi pa voze japanske terence?
Ti bi kao ekonomista bar trebao znati kolika je globalna vrijednost brenda Citroen.
vnm

#125 Re: Auto na duge staze

Post by vnm »

hostapler wrote: Hajmo redom
-kod njih je odrzavanje sigurno bolje nego kod obicnih ljudi,ako vec stimaju tender brcko-gasu onda i auta odrzavaju kod njega. Veca je zarada na odrzavanju nego na prodaji automobila.
-zasto mora biti auto od 100 000 KM,moze biti i od 40 000
-ne moze se sipati gdje god se stigne,tacno se zna s kim vlada i ministarstva imaju ugovor
i na kraju kakve sve ovo veze ima sa raspadom sistema njemacke industrije u nasim ministarstvima. puno smo napricali ali uzrok nismo nasli
-zato jer obican covjek kad vidi da je dosao red na servis, ode na servis. ovi znaju vozati auto i duplo vise kilometara nego predvidjeno, jer spiric i kompanija ne mogu dan-dva bez auta (a 90% su im neke privatne ture).

-kakve veze ima cijena auta sa ovom pricom izmedju nas dvojice? na onom dokumentu ima navedeno da im je nerentabilno auto jer je odrzavanje skupo, ja ti kazem zasto je skupo. ti tvrdis da je raspad auta u ministarstvima, ali skupo odrzavanje ne znaci da im se raspao A6 niti da bi jeftinije odrzavanje bilo auta druge marke ekvivalentne klase. apsolutno se slazem da bi MORALI kupovati jeftinija auta.

-nije ti isto hoces li nasuti na EP benzinskoj napravljenoj prije 5 i 50 godina gdje rezervoari nisu ocisceni jos iz doba tita.
Post Reply