Ja, prva. Sta mislis na sta bi licio zapad kad bi svi Norvezani, Svedjani, Nijemci, Austrijanci, Svicarci, razmislili ovako?insomnia78 wrote: Ja i sta fali da je i tako.
Ko to jos ne bi volio tako
s' moje sokocalo
Pa licio bi na Bosnu, ne daj Boze.
Ja, prva. Sta mislis na sta bi licio zapad kad bi svi Norvezani, Svedjani, Nijemci, Austrijanci, Svicarci, razmislili ovako?insomnia78 wrote: Ja i sta fali da je i tako.
s' moje sokocalo
Imas problema sa tipicno bosanskim razmisljanjem? To kao treba da bude negativna referenca? Ti si se kao ispalila na zapad, naucila si sta je red, rad i disciplina, pa se osjecas pozvanom da drugima pametujes?Emina_88 wrote:Tipicno bosanski; sjoo jes se cojk snalazio, nis ne radi a ima para, kola, ribu boli glava, svaka cast ocam'.GandalfSivi wrote:Sto ne mogu moralista nazor. Decko zivi svoj zivot, ne trazi od vas pare, gura kako zna, i sada se vi kao nasli njemu moralisati. Kao ono, najpametniji ste na svijetu.
@Sierra majstore, poceo sam citati tvoje postove jer su mi gramaticke greske bile zabavne, ali preskocih preko istih (sto jaaaakooo rijetko radim) i poceh citati sustinu. Iskreno, ono apsolutno pozitiva lik, pokusao dati savjet, malo ispricao o svom zivotu i niti na jednu uvredu nije odgovorio uvredom, sto je na forumu skoro pa nevidjeno. Samo nastavi tako, nemoj ni trositi vrijeme na sitne duse...
I mi se cudimo sto su nas poceli deportovati
Ja ba eto svi na svijetu vole raditi za platu, nemati vremena za sebe osim bosanacaEmina_88 wrote:Ja, prva. Sta mislis na sta bi licio zapad kad bi svi Norvezani, Svedjani, Nijemci, Austrijanci, Svicarci, razmislili ovako?insomnia78 wrote: Ja i sta fali da je i tako.
s' moje sokocalo
Hvala, drago mi je da je zabavno. Biti pozitivan je meni jako vazno jer tako okupljam pozitivne i optimisticne osobe. A vjeruj da nikad nebi namjerno uvrijedio nekog jer sam tako naucio. Uvreda samo siri negativnost a nedaje ti nista.GandalfSivi wrote:Sto ne mogu moralista nazor. Decko zivi svoj zivot, ne trazi od vas pare, gura kako zna, i sada se vi kao nasli njemu moralisati. Kao ono, najpametniji ste na svijetu.
@Sierra majstore, poceo sam citati tvoje postove jer su mi gramaticke greske bile zabavne, ali preskocih preko istih (sto jaaaakooo rijetko radim) i poceh citati sustinu. Iskreno, ono apsolutno pozitiva lik, pokusao dati savjet, malo ispricao o svom zivotu i niti na jednu uvredu nije odgovorio uvredom, sto je na forumu skoro pa nevidjeno. Samo nastavi tako, nemoj ni trositi vrijeme na sitne duse...
Ma lako je ljudima poput Sierre, Gandalfa i Insomnia razmisliti ovako. Ipak oni zive u zapadnim zemljama, gdje ima odgovornih i savjesnih Austrijanaca i Njemaca da plate za njihov nerad. U BiH je ipak drugacije, ovdje imamo jednu citavu naciju koja razmislja ovako i zato nam je ekonomska situacija i kakva jeste usporedbi sa Zapadom.Emina_88 wrote: Ja, prva. Sta mislis na sta bi licio zapad kad bi svi Norvezani, Svedjani, Nijemci, Austrijanci, Svicarci, razmislili ovako?
Ja sam dugo razmisljao o ovome, naravno, imo sam vremena.GandalfSivi wrote:Emina_88 wrote:GandalfSivi wrote:Sto te zapad nije naucio da gledas svoja posla?
Maca, nemoj pricati o stvarima koje ne znas. Jednom kada porastes, mozda i budes blizu onoga sto sam ja postigao i sto trenutno radim. Ukljucio sam se u raspravu samo da kazem da treba postovati i drugacije, ne zeleci reci da se i ja tako zajebajem (mislim ono, volio bih, ali se izgubih negdje u medjuvremenu)...FrankSlade wrote:Ma lako je ljudima poput Sierre, Gandalfa i Insomnia razmisliti ovako. Ipak oni zive u zapadnim zemljama, gdje ima odgovornih i savjesnih Austrijanaca i Njemaca da plate za njihov nerad. U BiH je ipak drugacije, ovdje imamo jednu citavu naciju koja razmislja ovako i zato nam je ekonomska situacija i kakva jeste usporedbi sa Zapadom.Emina_88 wrote: Ja, prva. Sta mislis na sta bi licio zapad kad bi svi Norvezani, Svedjani, Nijemci, Austrijanci, Svicarci, razmislili ovako?
Hvala Bogu pa nas ima samo 2 miliona....
sve toje ideje dolaze od pretpostavke da neko zivi od mucnog rada i na grbaci drugih. (iako je to sustina kapitalizma) makar ovog anglo-americkog u kojem ja zivim trenutno).FrankSlade wrote:Ma lako je ljudima poput Sierre, Gandalfa i Insomnia razmisliti ovako. Ipak oni zive u zapadnim zemljama, gdje ima odgovornih i savjesnih Austrijanaca i Njemaca da plate za njihov nerad. U BiH je ipak drugacije, ovdje imamo jednu citavu naciju koja razmislja ovako i zato nam je ekonomska situacija i kakva jeste usporedbi sa Zapadom.Emina_88 wrote: Ja, prva. Sta mislis na sta bi licio zapad kad bi svi Norvezani, Svedjani, Nijemci, Austrijanci, Svicarci, razmislili ovako?
Samo me cudi kako jedan odrastao covjek moze braniti taj nacin razmisljanja, kad valjda znas i sam da je radnicki duh upravo ono sto cini zapad prosperitetnim. I ti i Sierra i Insomnia ste vjerovatno otisli u svijet u potrazi za boljim zivotom, nasli ste ga u tzv "socijalnim drzavama" u kojima vam se porez koji platite od rada vraca u obliku raznih naknada...znaci taj sistem ovisi o tome da ljudi prezumu svoju odgovornost, da rade, da placaju porez...a ipak ima ih ovdje koji se hvalo kako su "sjebali drzavu" jer eto nista ne rade ali imaju i vise nego dovoljno za zivot.GandalfSivi wrote:Maca, nemoj pricati o stvarima koje ne znas. Jednom kada porastes, mozda i budes blizu onoga sto sam ja postigao i sto trenutno radim. Ukljucio sam se u raspravu samo da kazem da treba postovati i drugacije, ne zeleci reci da se i ja tako zajebajem (mislim ono, volio bih, ali se izgubih negdje u medjuvremenu)...
Cesto sam na forumu klix, kao i ti sto vidim. sutra, to jeste za 7 sati, imam dorucak i sastanak sa nekim. odna imam zakazan tenis, a onda pravim rucak svojim najdrazim. svjezi pacificki losos sa bijelim lukom i tri povrca.Emina_88 wrote:Sta radis po cijele dane? Cime se bavis u tom svom zivotu? Ne osjecas se makar nekad lijeno, gadno, neadekvatno sto sam ne zaradjujes za zivot?Sierra club wrote:Ne, ja nisam u skandinaviji. ja sam trenutno u Australiji gdje je stopa nezaposlnosti mozda cak i niza, a minimala je oko 30 KM na sat. No, za te pare, neznam nikog ko bi usto iz kreveta. Makar ovdje. A cijene su ko u bosni. za mnoge stvari cak i nize. (osim kirije ili stanova u vecim gradovima). ovdje placas porez samo kad pocnes zaradjivat preko 28,000 KM godisnje. A za sve ispod toga porez je 0%, da NULA.
Najveca stopa poreza je 42% ili tako nesto, ali samo za svaki dolar preko godisnje zarade od 270,000 KM. PDV je samo 10%. A trenutno smo u ljutoj zimi gdje je preko dana 20 stepeni celzius. Nisam uopste vlasnik dugih pantalona. od odjece imam nekih majica i par sesira. Godisnje potrosim na odjeci oko 300 KM.
Znaci nebrini se za mene i sta ja radim. Vjeruj da cu se ja sasvim dobro snaci bio ja parazit ili neki vrijednik koji crnci 12 sati dnevno.
U pravu si Sierra, problem BH drustva i ekonomije je sto previse volimo da radimo. Prokleto kako smo samo vrijedni u ovoj zemljiSierra club wrote:sve toje ideje dolaze od pretpostavke da neko zivi od mucnog rada i na grbaci drugih. (iako je to sustina kapitalizma) makar ovog anglo-americkog u kojem ja zivim trenutno).FrankSlade wrote:Ma lako je ljudima poput Sierre, Gandalfa i Insomnia razmisliti ovako. Ipak oni zive u zapadnim zemljama, gdje ima odgovornih i savjesnih Austrijanaca i Njemaca da plate za njihov nerad. U BiH je ipak drugacije, ovdje imamo jednu citavu naciju koja razmislja ovako i zato nam je ekonomska situacija i kakva jeste usporedbi sa Zapadom.Emina_88 wrote: Ja, prva. Sta mislis na sta bi licio zapad kad bi svi Norvezani, Svedjani, Nijemci, Austrijanci, Svicarci, razmislili ovako?
Nepada ti napamet da neko moze radit vrlo malo ali jako efikasno. Ili da za kratko vrijeme moze da stvori ozbiljne zalihe bogatstva od kojih se moze zivjeti do slijedece ideje.
Mozda je problem u Bosni sto nemamo dovoljno ljudi da tako razmislja, jer mnogi izgleda nece bit zadovoljni dok nenadju neki poso u fabrici. ili kao ovdje, kako doci do norveske? samo rad samo ucenje, pa mozda nadji neki poso da budes "poljski konj" nekom norvezanu do kraja zivota i da mu ores njivu.![]()
ne hvala. ja sam bio u norveskoj, i milsim da tamo ima boljeg potencijala nego sluzit druge cijeli zivot.
Pozdrav iz Washington DC-a, od nekoga ko radi full time job, ima 15 zaposlenih ispod sebe, primanja koja obezbjedjuju jedan jaaaakoooo solidan zivot i u isto vrijeme zavrsava MBA program. Dan mi pocne u sest ujutro, zavrsi oko ponoci, ali sve to vise manje nije bitno. Pricamo o tome da ja ili ti ili bilo ko nemamo prava pametovati nekome (ili gluho bilo, misliti da smo bolji od njih), jer ne igraju po istim pravilima kao mi.Emina_88 wrote:Samo me cudi kako jedan odrastao covjek moze braniti taj nacin razmisljanja, kad valjda znas i sam da je radnicki duh upravo ono sto cini zapad prosperitetnim. I ti i Sierra i Insomnia ste vjerovatno otisli u svijet u potrazi za boljim zivotom, nasli ste ga u tzv "socijalnim drzavama" u kojima vam se porez koji platite od rada vraca u obliku raznih naknada...znaci taj sistem ovisi o tome da ljudi prezume svoju odgovornost, da rade, da placaju porez...a ipak ima ih ovdje koji se hvalo kako su "sjebali drzavu" jer eto nista ne rade ali imaju i vise nego dovoljno za zivot.GandalfSivi wrote:Maca, nemoj pricati o stvarima koje ne znas. Jednom kada porastes, mozda i budes blizu onoga sto sam ja postigao i sto trenutno radim. Ukljucio sam se u raspravu samo da kazem da treba postovati i drugacije, ne zeleci reci da se i ja tako zajebajem (mislim ono, volio bih, ali se izgubih negdje u medjuvremenu)...
A vi mislite da je sve to kul i ok
Naravno da imam pravo misliti da sam bolja od njih (ne samo mislim nego ZNAM). Jer oni koji razmisljaju kao ja su stvorili drzave koje skoro pa savrseno funcioniraju, dok su ljudi koji razmisljaju kao Sierra....pa vidis sam na sta Bosna lici...mislim, ako toliko cijenis taj bosanski nacin razmisljanja, zasto zivis u SAD a ne u BiH?GandalfSivi wrote: Pricamo o tome da ja ili ti ili bilo ko nemamo prava pametovati nekome (ili gluho bilo, misliti da smo bolji od njih), jer ne igraju po istim pravilima kao mi.
niko nije uzeo nista od ove drzave. u svom zivotu sam primio sociale oko 500 dolara. Australija nije "sociala drzava" na isti nacin kao norveska. ovdje ces lose zivjet od sociale. imaces ti sve, ali ces biti u dijelovima grada gdje ti neko ubode noz u vrat bez ikakvog razloga. vjeruj, malo ko dodje na kraj svijeta u australiju da zivi od sociale. nema smisla.Emina_88 wrote:Samo me cudi kako jedan odrastao covjek moze braniti taj nacin razmisljanja, kad valjda znas i sam da je radnicki duh upravo ono sto cini zapad prosperitetnim. I ti i Sierra i Insomnia ste vjerovatno otisli u svijet u potrazi za boljim zivotom, nasli ste ga u tzv "socijalnim drzavama" u kojima vam se porez koji platite od rada vraca u obliku raznih naknada...znaci taj sistem ovisi o tome da ljudi prezumu svoju odgovornost, da rade, da placaju porez...a ipak ima ih ovdje koji se hvalo kako su "sjebali drzavu" jer eto nista ne rade ali imaju i vise nego dovoljno za zivot.GandalfSivi wrote:Maca, nemoj pricati o stvarima koje ne znas. Jednom kada porastes, mozda i budes blizu onoga sto sam ja postigao i sto trenutno radim. Ukljucio sam se u raspravu samo da kazem da treba postovati i drugacije, ne zeleci reci da se i ja tako zajebajem (mislim ono, volio bih, ali se izgubih negdje u medjuvremenu)...
A vi mislite da je sve to kul i ok
I je li ti bolje sada kada znas da si bolja od Sierre. Hoces li ljepse spavati, bolje raditi?Emina_88 wrote:Naravno da imam pravo misliti da sam bolja od njih (ne samo mislim nego ZNAM). Jer oni koji razmisljaju kao ja su stvorili drzave koje skoro pa savrseno funcioniraju, dok su ljudi koji razmisljaju kao Sierra....pa vidis sam na sta Bosna lici...mislim, ako toliko cijenis taj bosanski nacin razmisljanja, zasto zivis u SAD a ne u BiH?GandalfSivi wrote: Pricamo o tome da ja ili ti ili bilo ko nemamo prava pametovati nekome (ili gluho bilo, misliti da smo bolji od njih), jer ne igraju po istim pravilima kao mi.