Azil u Norveškoj

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
casper_

#1 Azil u Norveškoj

Post by casper_ »

da li je neko dobio i koja je procedura?
hrle1976

#2 Re: Azil u Norveškoj

Post by hrle1976 »

Pa na kojoj bi ti osnovi trazio azil u Norveskoj? Sta bi ti bila arguentacija? U Ceskoj nemoze vise niko dobiti azil lagano 9 od 10 odbiju a 1 od 10 umre prije nego sto ga dobije, eto koliko ga mora cekati. Zar nevidis da u svakoj drzavi ozivljava nacionalni ponos i manje razuma za strancima.

Ako te proces zanima evo kako ide u Norveskoj:

Odes u Norvesku. Odes u Policisku stanicu i zatrazis formular za azil. Tamo ti uzmu otiske i svu dokumentaciju, te dokumentaciju kako si dosao znaci avion karte, brod itd. Zatim te eskortiraju do izbjeglickog/azilskog centra - tamo ti ocitaju prava i cekas. Iz tih "kasarnih" nema mrdanja. Onda moras proc zdravstveni test i test vezano za turbekolozu, zatim HIV i sifilis testove - ako imas te uhvate da imas sifilis druze porucnice onda si gotov :D - izvini sto sakrastinco pisem, ali stvarno moras, ni sami nemaju pojma sta da rade sa nekim ko ima ali te testove vrse. Zatim dodju neki fini ljudi pa malo popricaju sa tobom, daju ti neke infomacije itd. Zatim dodju ovi iz ministarstva da te malo preispitaju, e ti su opasni oni kazu kako mozes ostati a kako mozes letiti tamo odakle si dosao - samo 4-5 sati te peispitivaju. Poslje razgovora sa ministarstvom ides u drugi "kasarnu" i osjecas se ko najveci kriminalac, tamo cekas zvanicni odogovor. Ako bude NE, mozes se zaliti ako opet bude NE (vjerovatnoca je 90% da ce biti NE opet) onda imas opciju dobrovoljno da se vratis (preporucujem dobrovoljno jer ti sa troskovima pomognu) ili deportacija sa lisicama na rukama te fizickim mucenjem! Zavezan si i za sjedalo u avionu, a ako se bunis i zacepe ti usta - nema milsoti. Puno srece!

Za neke dublje savjete primam cekove, kreditne kartice, paypal, western union uplate ili u gotovini :mrgreen: - malo sale - neprimam nista, ali mislim da sam ti odgovorio na sva pitanja.
Sunseeker_

#3 Re: Azil u Norveškoj

Post by Sunseeker_ »

Kada je BiH dobila bezvizni rezim to je dobila pod uslovom da gradani ne "hodaju" po Evropi i ne traze azile. "Prema riječima Admira Malagića, portparola Ministarstva, u toku je vraćanje lažnih azilanata, s obzirom na to da, kako je pojasnio, niko iz BiH po tom osnovu ne može dobiti azil u zemljama EU." http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Be ... 34358.html

Norveska nije u EU ali je u EEA/EFTA (Europska slobodna trgovinska zona) i za nju vaze isti zakoni.

Ovo je stranica Norveskog UDI (organ koji se bavi azilom i strancima) http://www.udi.no/Norwegian-Directorate ... --Bosnian/

Kako sada stvari izgledaju niko sa nasih prostora ne moze dobiti azil na osnovu progona, zastite, humanitarnih razloga itd... jer ipak u BiH nije rat i Bosna se danas racuna kao jedna "normalna zemlja" gdje ljudima ne prijeti opasnost po zivot i ljude niko ne proganja zbog politickih uvjerenja te seksualne ili vjerske opredjeljenosti.

Jedini nacin danas na koji se normalno moze doci u Norvesku to je izganjati tamo posao pa na osnovu posla traziti radnu vizu ili upisati stidije pa traziti studentsku vizu. Vise informacije: http://www.udi.no/Norwegian-Directorate ... residence/
I ovdje: http://www.norveska.ba/Embassy/Viza/boravisna/

Posto u Norveskoj posla ima (nezaposlenost je ispod 3%) najlakse je znaci dobiti radnu vizu i tako doci u Norvesku. Na stranici http://www.finn.no/jobb/ se oglasavaju poslovi.

Da napomenem da je prosjecna mjesecna plata u Norveskoj 38 100 NOK sto je 5200 eura/mjesecno... zato se definitivno isplati ici zbog posla nego iz nekog drugog razloga :D
hrle1976

#4 Re: Azil u Norveškoj

Post by hrle1976 »

Sunseeker_ wrote:Da napomenem da je prosjecna mjesecna plata u Norveskoj 38 100 NOK sto je 5200 eura/mjesecno... zato se definitivno isplati ici zbog posla nego iz nekog drugog razloga :D

Samo lutko zaboravi napisati da dok sve poplacas i kupis sta da jedes itd. potrosis vise od 70% - "da je norvesku platu a ziviti na moru toplom" nije to to.

Evo vam par cijena u Norveskoj:

Litar mljeka nepuna 2€
Kila pileceg mesa oko 16-17€
Kila juneceg ili svinjskog oko 25€
Mjesecna busna karta (kako gdje) prosjek 85€
Piva u nekom baru oko 7-8€
Pola krastavca 1€ i kusur
Pizza u nekoj restoranu nekih 25-30€

Image

:lol: ovo je zalosno, a vidiga sto je mal - pravi pionirski :lol: :lol:

Meso, povrce, voce, mljenci podukti (najvaznije za covjeka da bude jak i zdrav) najskuplje u toj j****oj" hladnoj drzavi. Kvalitet mesa katastrofa, kao da jedes papir, kad vec tolko zaradjuju sto nisu dzentelmeni pa odu na rucak u Argentinu pa se najedu ko ljudi i okuse sta je dobro! Ako volis sta popit - bolje i ne pomisli, ako volis neki ekskvizitet pomislit ces da si kupio 400 godina star konjak a ne nesto najobicnije kao pola godine star viski sto niko ziv u engleskoj nece.

Norveska se smatra naftnom drzavom, samo jedan litar 95 kosta nekih 1,80 do 2€. Cijene auta :lol: za malo bolje mozes skro bilo gdje kupiti polovnog Ferarija novije serije.
Sunseeker_

#5 Re: Azil u Norveškoj

Post by Sunseeker_ »

Plata je prema standardu dovoljna za normalan zivot. Nije niko rekao da se sa tim parama moze zivjeti kao u BiH ali nije ni prezivljavanje nego jedan normalan zivot srednje klase. Znaci moze se imati stan/kuca, auto, godisnji odmor, ne sredi se na hrani i picu, odjevanju itd...

http://www.ssb.no/english/subjects/05/02/fbu_en/
Ovo je neki "prosjek" "Private households spent an average of NOK 395 000 per year on expenditure"

I ova slika dobro pokazuje gdje te pare idu
Image

Znaci ako muz i zena rade i imaju po 5200 eura/mjesecno:
5200 x 2 = 10 400
odbiji porez ostaje 6656 mjesecno sto je godisnje oko 80 000 eura da "zivot" (kuca, hrana, transport, hibiji itd) kosta 400 000 NOK godisnje sto je 55 000 eura godisnje opet ti ostaje 25 000 svake godine za sta god ti pada na pamet da radis sa tim... i to je znaci jedna prosjecna familija. Gdje su oni bolje placeni 8-)
hrle1976

#6 Re: Azil u Norveškoj

Post by hrle1976 »

Sunseeker_ wrote:Plata je prema standardu dovoljna za normalan zivot. Nije niko rekao da se sa tim parama moze zivjeti kao u BiH ali nije ni prezivljavanje nego jedan normalan zivot srednje klase. Znaci moze se imati stan/kuca, auto, godisnji odmor, ne sredi se na hrani i picu, odjevanju itd...

http://www.ssb.no/english/subjects/05/02/fbu_en/
Ovo je neki "prosjek" "Private households spent an average of NOK 395 000 per year on expenditure"

I ova slika dobro pokazuje gdje te pare idu
Image

Znaci ako muz i zena rade i imaju po 5200 eura/mjesecno:
5200 x 2 = 10 400
odbiji porez ostaje 6656 mjesecno sto je godisnje oko 80 000 eura da "zivot" (kuca, hrana, transport, hibiji itd) kosta 400 000 NOK godisnje sto je 55 000 eura godisnje opet ti ostaje 25 000 svake godine za sta god ti pada na pamet da radis sa tim... i to je znaci jedna prosjecna familija. Gdje su oni bolje placeni 8-)
Znam ja to sve, samo zaboravi kad odbijes kredite na auta, ili kucu, pa kad pokuca na vrata racun za osiguranje kuce itd.

Recimo trene bilo koje druge lige ili drzave ce obuci odjelo, a norvezanin ce obuci futrovanu trenerku :D

Da nemaju juni kao skroz slobodan porezni mjesec gdje ti ispate 100% sve i Decembar gdje ti isplate 3/4 ili 4/5 znaci pola poreza, nebi imali para da mrdnu, samo 10% ljudi mogu uzivati pravo gdje je plata mnogo veca. Prosjek je 3.500€ a ne 5.200! A minimalne plate idu dole do 2.000€ mjesecno. Za standard cjena 2.000 je manje vise da prezivis. 3.500 da ponekad mozes otici u kino ili na veceru. Nizi % poreza na platu je nego sto imaju Svedjani i Danci, ali i Svedi i Danci imaju vise para medju rukama. Danci su najrazvijeni od svih skandinavaca to ce vam svak reci. I ako placaju dosta poreza poneki preko 50% opet imaju vise para medju rukama.

Ni zdravstneo nije kao sto bi trebalo. Mnogi misle 100% je pokriveno, ali samo prvu godinu a onda ide dole na 66% pa kad za onih 34% dobijes racun ima da zjevas! Kolko kosta zubar, da zines 60€ da nesto uradi lagano preko 200€ U penziju tek sa 67 godina. Pola plate ode na stanarinu, rezije, auto potrosnju i evt. javni transport, zatim jos 15% ode na hranu, a zatim oko 20% ode na kredit auta ili kuce, (kredit kuce i stanarina se mogu poklapati po cifti) ali ostali troskovi oko kuce moras dodati znaci negdje ostane 15-20% za sebe, od toga treba sta ja znam sta vec kupiti. Zatim djeca imaju neka primanja ali cisto simbolicna na sprema standardu. Oko 100€ na mjesec do 18 god. a do 3 god. 400€. U Norveskoj je skupo ziviti i to nema sta da bude cudno. Kazu hrana nije skupa prema standardu pa haj ali kad pogledam cijene mesa :-) pa recimo ja pojedem 10 do 15kg mesa mjesecno to je oko pola kile dnevno, zatim u restoranu najmanje jedem 5 puta sedmicno - nekad je covjek umoran od posla pa da malo odmori i nemisli. Nekad bi covej i popijo sta. Kad sve svedes nakraju imas i nemas da budemo iskreni. Dvosoban stan za najam u nekim manjim mjestima najmanje 700€ a u Oslu neounih 1.000€ ili vise. Za nekih 200.000€ se da kuca kupiti samo kakva a ako hoces sta bolje x 2,5 krediti se otplacuju po 30-40 godina na te skuplje, na srednje po 25-30 god. Oslo najskuplji grad na svijetu. Kvadratni metar u prosjeku kosta 3.000€ u Oslu preko 4.000€ :roll: Preko 60% poslova nikda ni nije objavljeno za javni konkurs nego ide striktno preko stele ;-) savjetuje se da pises kompanijama i saljes CV (da budes dosadan) pa ko zna mozda upali. U Norveskoj je vazan network povezanost - nije strano da sef pita radnike jel poznate nekoga sto bi znao ovo raditi pa neko kaze poznam, pa ga malo preupita kakv je pa mu prijatelj predlozi da ima posao pa ovaj ode na razgovor i tako to ide. Iz BiH stariji ljudi preko 40 vecinom rade nikakve poslove. Bio jednom u nekoj prodavnici Rama 1000 ili tako nekako. Pola ljudi sto radi bili MADE IN YU.

JEDINO JE PRIRODA SUPE LJEPA, oni Canjoni/fjordovi itd. stvarno divno.
Sunseeker_

#7 Re: Azil u Norveškoj

Post by Sunseeker_ »

Vidim da si dosta informisan.

Jeste skupo je jesti vani ali zato oni sto rade u ugostiteljstvu imaju dobre plate od kojih mogu da zive a ne neka sica kao u drugim zemljama iako su im plate jako niske za Norvesku opet mogu normalno da zive.

Sto se tice naseg svijeta tu je pravo tesko reci kako ko zive jer se ljudi stvarno razlikuju. Imas sve od cistaca (obicno oni koji su dosli stariji i nemaju neke skole zavrsene) do advokata, doktora, inzinjera, profesora pa cak i direktora.

Norvezani imaju vise para i od Danaca i od Svedana ne znam otkud ti druge informacije?

Ovo je clanak iz 2006 ali od tada pa do sada Norveska se jos vise obogatila http://www.guardian.co.uk/money/2006/ma ... upplement2

A porezi nisu veliki sa obzirom sta se za te pare dobije. Ako se ostane bez posla dobija se nadokanada. Penzije nisu lose. Vrtici su dobrim dijelom finansirani od drzave tako da roditelji placaju jednu malu sumu, skole i fakulteti su besplatni. Zdravstvo je takoder besplatno ustvari oko 1500 - 2000 kr godisnje ide iz sopstvenog depa sve preko toga je dabe. I za lijekove vazi isto. Sve starije osobe mogu dobiti pomoc u kuci tj da im neko kuha, cisti i pomaze im oko onoga sto ne mogu sami uraditi. I to u sopstvenoj kuci. Ako su bas previse bolesni onda se mogu preseliti u staracki dom ali tamo imaju svoj stan u kojem zive... ma da ne nabrajam vise. I u BiH placaju poreze i PDV pa sta od toga imaju?
juzna_strana

#8 Re: Azil u Norveškoj

Post by juzna_strana »

Mislim da su sretni ljudi koji zive gore,naravno oni koji su se integrisali u njihovo drustvo.
Igrom slucaja poznajem bracni par koji zivi gore (sestra i zet mog prijatelja),pripadaju
nekoj srednjoj klasi,i na osnovu onoga sto sam od njih saznao Norge je dreamland za postenog insana.
Azil iz BiH,nula bodova :)
juzna_strana

#9 Re: Azil u Norveškoj

Post by juzna_strana »

Sunseeker_ wrote:Vidim da si dosta informisan.

Jeste skupo je jesti vani ali zato oni sto rade u ugostiteljstvu imaju dobre plate od kojih mogu da zive a ne neka sica kao u drugim zemljama iako su im plate jako niske za Norvesku opet mogu normalno da zive.

Sto se tice naseg svijeta tu je pravo tesko reci kako ko zive jer se ljudi stvarno razlikuju. Imas sve od cistaca (obicno oni koji su dosli stariji i nemaju neke skole zavrsene) do advokata, doktora, inzinjera, profesora pa cak i direktora.

Norvezani imaju vise para i od Danaca i od Svedana ne znam otkud ti druge informacije?

Ovo je clanak iz 2006 ali od tada pa do sada Norveska se jos vise obogatila http://www.guardian.co.uk/money/2006/ma ... upplement2

A porezi nisu veliki sa obzirom sta se za te pare dobije. Ako se ostane bez posla dobija se nadokanada. Penzije nisu lose. Vrtici su dobrim dijelom finansirani od drzave tako da roditelji placaju jednu malu sumu, skole i fakulteti su besplatni. Zdravstvo je takoder besplatno ustvari oko 1500 - 2000 kr godisnje ide iz sopstvenog depa sve preko toga je dabe. I za lijekove vazi isto. Sve starije osobe mogu dobiti pomoc u kuci tj da im neko kuha, cisti i pomaze im oko onoga sto ne mogu sami uraditi. I to u sopstvenoj kuci. Ako su bas previse bolesni onda se mogu preseliti u staracki dom ali tamo imaju svoj stan u kojem zive... ma da ne nabrajam vise. I u BiH placaju poreze i PDV pa sta od toga imaju?
Imaju parlamentarce koji primaju cca 4000 KM (FBiH) uz dodatna primanja do 3000 KM.
Imaju takodje drzavni vozni park skuplji od onoga u Njemackom Bundestagu.. Imaju jos mnogo toga :)
sinuhe

#10 Re: Azil u Norveškoj

Post by sinuhe »

Odrasli ljudi nemaju tamo sta traziti. Jedino ako hocete djecu mladju od 12 godina da spasite, ali azil nije nacin da dodjete do Norveske.
Eskimko

#11 Re: Azil u Norveškoj

Post by Eskimko »

Uhhh sta ovaj gore napisa da ne zivim ovamo nebih ni zano da mi je tako lijepo....O kakvim ti prosjecnim 5200e pricas...Evo ja radim u "prosjecnoj" Norveskoj firmi gdje ima 120 zaposlenih..nas stranaca 10-tak a ostalo norskici. Prosjecna plata u mojoj firmi je care moj 2750e...poslije poreza,znaci ono cime ti realno raspolazes.Na to se dodaju malo prekovremeni sati,malo bonus pa izadje na vise ali to je ekstra i niko ti to ne garantuje osim stalne plate. Nekazem ja da nema ljudi i sa tih 5200 cak i vise ali buraz znam ja vrlo dobro da ima raje koja naplacuje i manje pa prema tome o nekom raju na zemlji po tom pitanju nema govora.Drzava ko drzava jeste bogata ako ne najbogatija ono jest sigurno medju najbogatijim na svijetu pomazu gdje stignu i kome treba i kome netreba zbog cega i pizde domaci...Prednost u odnosu na nas dole jeste ta da ..jos uvijek plata dolazi redovno ako ne dan prije sigurno nemoze dan poslije da negovorim o necemu duzem.Prednost je i ta da te nemoze niko handrit onako bez razloga bilo na poslu bilo na ulici i to je ono sto daje tu kvalitetu zivota ta sigurnost,e dokad ce i to biti to je sad druga tema. Sto se tice naseg naroda vecinom su se svi dobro snasli i u svim mogucim anketama smo u vrhu dobro integrisanih znaci,poso,kuca,ljubavnica i tako to ;-)...Ali s kim god sam u kontaktu bilo da je sef u firmi,bilo cistac bilo sta drugo opet bar jednom mjesecno skoknu u Svedsku u nabavku jer je jeftinije jer bez obzira koliko naplatjujes ja mislim da je glupost placati steki cigara oko 250 nasih maraka itd...E sad da nebi reko neko pa kad je tako sto se ne vratite ja moram dodati da se ipak moze pametnim trosenjem ipak noramlno zivjeti ali za neki luksuz nema mjesta. Znaci opet se vracam na ono sigurno sve dolazi na vrijeme sve funka kako treba,niko te ne handri ni 1% i sta ti treba vise u zivotu. A za azil nebi moga nista pametno reci samo znam da ga je tesko skoro nemoguce dobiti zbog ekonomskih razloga..o necemu drugom nebih jer neznam
hrle1976

#12 Re: Azil u Norveškoj

Post by hrle1976 »

Sunseeker_ wrote:Vidim da si dosta informisan.

Govorim o sumi novca na sprema standardu zivota (cjenama) kad se svi oblikatorni izdatci odbiju onaj % od neto plate sto ostane medju rukama je veci kod danca nego kod norvezana, pa cak i kod svedjana je veci. Danci zive u vecem socialnom luksuzu, Svedjani u materialnom luksuzu dok Norvezani nemaju ni jedan luksuz kao ovi. Zdravstveno i dodatci na djecu su dosta slabiji nego u Danskoj, Auta i luksuz se placa mnogo vise nego sto je to u Svedskoj.

Ali da budem iskren VRIJEME gore je uzanso! Dazba sve kad ti mozes na ruke nabrojati finih dana sa temp. preko +25. Gdje god zelis moras ici avionom, ja kresnem auto u Parizu za koji stat, u Berlinu za trenutak, Brisel, Bec, Zeneva, Milan, Azurska obala, Jadran - autom ili avionom sve mi tu manje vise. Vrijeme godi. Ma da meni i zeni nude po 20.000€ poslje poreza - NAJ TAKK - vako na slobodan dan poslje posla bucnem se u vlastiti bazen jos fino i ugodno toplo malo "zaplivam" :lol: nije olimpiski po velicini ... za vikend odem gdje god mi pase - nepuse vjetar :D - zao mi ljudi gore, sve preko 65 gura pomocna kolica - vejrovatno kosti navukle vlage.
Kinaski

#13 Re: Azil u Norveškoj

Post by Kinaski »

Pretjera ti pasa ispade u Bosni bolje nego u Norveskoj :lol:
Sunseeker_

#14 Re: Azil u Norveškoj

Post by Sunseeker_ »

Uhhh sta ovaj gore napisa da ne zivim ovamo nebih ni zano da mi je tako lijepo....O kakvim ti prosjecnim 5200e pricas...Evo ja radim u "prosjecnoj" Norveskoj firmi gdje ima 120 zaposlenih..nas stranaca 10-tak a ostalo norskici. Prosjecna plata u mojoj firmi je care moj 2750e...poslije poreza,
Ako lazem ja onda laze i biro za statistiku
The average monthly wage for all salaried employees was NOK 38 100 in 2011.
Link: http://www.ssb.no/english/subjects/06/lonn_en/

To sto ti zaradujes manje od toga znaci da spadas u ovu grupu koja je ispod prosjeka... jbg kada dajete primjere statisticke primjere a ne ono ja znas ovo i ono. Ja znam mnostvo ljudi koji zaraduju 80 000 kr mjesecno ali nisu oni prosjek pa ih je glupo uzimati kao primjer... kontas.

Hrle da je tako fino u Ceskoj kao sto pises malo bi vise finansijski casopisi pisali o njoj a malo manje o Norveskoj... zar ne?
hrle1976

#15 Re: Azil u Norveškoj

Post by hrle1976 »

Sunseeker_ wrote:
Uhhh sta ovaj gore napisa da ne zivim ovamo nebih ni zano da mi je tako lijepo....O kakvim ti prosjecnim 5200e pricas...Evo ja radim u "prosjecnoj" Norveskoj firmi gdje ima 120 zaposlenih..nas stranaca 10-tak a ostalo norskici. Prosjecna plata u mojoj firmi je care moj 2750e...poslije poreza,
Ako lazem ja onda laze i biro za statistiku
The average monthly wage for all salaried employees was NOK 38 100 in 2011.
Link: http://www.ssb.no/english/subjects/06/lonn_en/

To sto ti zaradujes manje od toga znaci da spadas u ovu grupu koja je ispod prosjeka... jbg kada dajete primjere statisticke primjere a ne ono ja znas ovo i ono. Ja znam mnostvo ljudi koji zaraduju 80 000 kr mjesecno ali nisu oni prosjek pa ih je glupo uzimati kao primjer... kontas.

Hrle da je tako fino u Ceskoj kao sto pises malo bi vise finansijski casopisi pisali o njoj a malo manje o Norveskoj... zar ne?
Meni je odlicno, radim u Njemackoj tj. malo moram autom ali nije daleko plata izuzetno dobra, kako nece biti pa nisam bezveze doktorat pisao ;-) Zenina i moja plata je sasvim dovoljna, da smo mi prijevremeno nase roditelje posali u penziju. ;-) Da smo sebi kupili stan i imovinu Francuskoj, vikendicu u CZ, izgradili kucu po zelji itd. Ja medju rukama imam vise nego 95% Norvezana a cjene oko mene su jako ugodne, ali nisam ja preko necije grbace sve u zivotu postigao, nego sam debelo debelo radio - ako ce neko komentarisati to - inace nista licno. Ja nisam reko da je CZ bolja od Norveske financiski, te ja sam ovdje ELITA po ovim mjerama koje u CZ imamo ali siguran sam da bi bio i ELITA u Norveskoj gledajuci na radno iskustvo i kavlifikacije koje imam, ali sta ce mi to sve kad je vrijeme tako slabo. Kad je raditi ja se stegnem za pojas ali isto kad je odmor ma nema umene se rasapljuje gril to se jede, pije iz flasa a ne casa, uizva ... i naravno finom na veremenu. Vecina skandinavaca placa da se ugrije tokom ljeta, ali ima njih dosta koji idu na odmor da ustede novca. Meni nema nista vise smjesno kad norvezanin kaze vidi kako je jeftino pivo. Pa zine ko onaj kojot kad mu ptica trkacicka pobjegne. Ja kad idem na odmor ma hocu da me violina i simfonija prati jer sam zasluzio, a ne da gledam gdje kolko kosta piva, ako treba i ako je za dobru svrhu narucicu i cisternu pa cemo iz nje piti ali samo nemoj da moram da placam i gledam gdje je sta jeftino za odmor. Ja sam mogao dobiti stalni posao u toj Norveskoj, ali kad sam vidio kakvo vrijme imate ... zaboravi.
Eskimko

#16 Re: Azil u Norveškoj

Post by Eskimko »

Jopet ja...care moj ja se ogradih i rekoh da neko ne pomisli da se zalim ili tako nesto naravno da je ovdje bolje nego u Bosni a to sam i naglasio u cemu je ovdje bolje odnosno sto je ovdje prednost na Bosnu nebi sad opet o tome.
Poenta moga javljanja nije ni da se hvalim niti da kudim nego samo hocu da skrenem paznju ovima sto napumpavaju i hoce da naprave raj od necege sto to nije,da ne loze raju kako se ovdje tresu silne pare. Jeste fino ali brate dalekooooo je to od raznih statistika ja samo kazem kako je to u zbilji. Od statistika se ne zive legendo nego od onog sto ti ostane za zivot.....Imam dosta obitelji sirom evrope i izmedju ostalog i u Njemackoj i mogu reci da je Njemacka puno bolja za normalan zivot al ebat ga nama niko neugodi :-?
Sunseeker_

#17 Re: Azil u Norveškoj

Post by Sunseeker_ »

Ma dobro vremenski uslovi nisu perfektni, daleko od toga. Zima je duga, duza nego u BiH. Ali iskreno gledano kada se radi o zivotu covjek bira sredenu zemlju gdje mozes imati normalan zivot a ne recimo Tajland i pored svih onih odlicnih plaza i suncanih dana ne ide niko na Tajland da bi mu djeca ima sredenu buducnost :mrgreen:

Inace cestitam na uspjehu tvom (ako je zaista tako sto pises, sto ne sumnjam jer znam dosta nasih uspjesnih ljudi u EU i sama se krecem u tim krugovima). Ali to sto ti imas tamo mnogi imaju u Norveskoj tako da to sto pricas ne pije vode jer taj isti uspjeh si mogao imati i u Norveskoj. Jeste vrijeme nije fenomenalno ali kada radis sta te boli briga kako je vrijeme vani... a kada si slobodan ako ti se ne svida hvala bogu ima avion pa si za 3 sata u spaniji na plazi.

I jos jedna stvar koja je dobra sa Norveskom je sto si bogat gdje god odes. Jer zamsli u Norveskoj platis 100 eura ja jednu veceru. Onda odes sta ja znam u Cesku i tamo za te pare mozes najesti cijelu siroku familiju :lol:
hrle1976

#18 Re: Azil u Norveškoj

Post by hrle1976 »

Sunseeker_ wrote:Ma dobro vremenski uslovi nisu perfektni, daleko od toga. Zima je duga, duza nego u BiH. Ali iskreno gledano kada se radi o zivotu covjek bira sredenu zemlju gdje mozes imati normalan zivot a ne recimo Tajland i pored svih onih odlicnih plaza i suncanih dana ne ide niko na Tajland da bi mu djeca ima sredenu buducnost :mrgreen:

Inace cestitam na uspjehu tvom (ako je zaista tako sto pises, sto ne sumnjam jer znam dosta nasih uspjesnih ljudi u EU i sama se krecem u tim krugovima). Ali to sto ti imas tamo mnogi imaju u Norveskoj tako da to sto pricas ne pije vode jer taj isti uspjeh si mogao imati i u Norveskoj. Jeste vrijeme nije fenomenalno ali kada radis sta te boli briga kako je vrijeme vani... a kada si slobodan ako ti se ne svida hvala bogu ima avion pa si za 3 sata u spaniji na plazi.

I jos jedna stvar koja je dobra sa Norveskom je sto si bogat gdje god odes. Jer zamsli u Norveskoj platis 100 eura ja jednu veceru. Onda odes sta ja znam u Cesku i tamo za te pare mozes najesti cijelu siroku familiju :lol:
Hvala.

Norveska je bez daljneg za Ceski prosjecan standard pa cak i sredje visi standard preskupa. Norveska je inace preskupa za mnoge turiste. Norveska mozda nije toliko skupa za domicilne ljude sa dobrom platom, ali ako mislis da sam mogao imati isto - ja mislim ne, npr. ja po Ceskom zakonu nemam obligaciju da placan u CZ porez na imovinu sto imam u inostranstvu - dok koliko mi je poznato u Norveskoj te oderu. Druga stvar ovdje izgraditi kucu i sve papire za to (po zelji) moze vec prosjecna porodica, jer materijal nije skup a radnu snagu imas za solidnu cijenu. U skandinaviji grditi svoje - predpostavljam je i nemoguce zbog ogromne birokratije. Neznam kakva su pravila u Norveskoj npr. gdje mi zena radi u CZ ako je vruce imas pravo otici restoran ili neko pivo dvoriste i tamo na laptopu obavljati posao. Isto tako i za mene vazi u Njemackoj radim kad i koliko hocu i gdje hocu - od kuce 1/2 posla mogu obaviti znaci samo 2-3 puta sedmico idem do Berlina. Priznam tada sam na poslu sa putem nekih od 5 do 19.
Sunseeker_

#19 Re: Azil u Norveškoj

Post by Sunseeker_ »

Ma nisi u pravu u Norvesoj jako velik broj ljudi gradi svoje kuce i birokratija uopste nije komplikovana. Cak preko 80% ljudi posjeduje svoje kuce/stanove.

Pa u Norveskoj je normalno sa 23 godine kupiti svoj prvi stan ili kucu, neki to urade i sa 19... e de mi sada reci gdje to jos ima? Ali onako realno?
hrle1976

#20 Re: Azil u Norveškoj

Post by hrle1976 »

Sunseeker_ wrote:Ma nisi u pravu u Norvesoj jako velik broj ljudi gradi svoje kuce i birokratija uopste nije komplikovana. Cak preko 80% ljudi posjeduje svoje kuce/stanove.

Pa u Norveskoj je normalno sa 23 godine kupiti svoj prvi stan ili kucu, neki to urade i sa 19... e de mi sada reci gdje to jos ima? Ali onako realno?
Danska, Svedska, mozda Finska, ali si upravu da nema nogo drzava. Sto se tice posjedovanja kuca to sam skonto da vecina zivi u kuci. Sto se omladine tice pojma nemam ali predpostavljam da je tako. U CZ to nije slucaj, ali sto se tice kuca vecina je ima mozda ne 80% ali 2/3 sigurno! Mozda cak i 3/4 jer vecina sto ima stan u Pragi ima i kucu negdje! Sto se tice omladine to nije tako, ali dosta njih opet trosi novac na neke druge stvari i nije da se nema, ali opet kazem nije ni da svi imaju na bacanje. Dosta omladine ide na putovanja. Nije ko nekada sto su svi govorili a Cesi - paradajz turisti itd. Ja zivim u CZ od 1988 i slika je skoro se 360 stepeni perokrenila u dobro ali ne zahvaljujuci EU jer sitan je taj broj sto ceha ima koji rade u inostranstvu (mislim u EU) a jos sitnij je broj sto se tice stranih investitora u neke firme, nego volja skolovanih da nude jednak kvalitet za neku nizu cijenu pa dosta ljudi radi uljudan fin posao u kancelariji a plata dobra. Danas dosta ceha putije mnogo dalje na odmor, Juzna Azija, Afrika - Safari, Juzna Amerika, Portugal, Spanija, Francuska itd.

Kila govedjeg mesa bez kosti - kod mesara 4€ svjeze, dobro, socno - da prste pojedes :D Svaki ceh ce ti reci da je jeftino ili pristupacno. Za 100€ mozes kupiti hrane da pola mjeseca jedes ko grof. Imas pijaca zelenarija, sireva, mesa. Fino proanis kupis sve svjeze. :mrgreen:
sinuhe

#21 Re: Azil u Norveškoj

Post by sinuhe »

Kakav stan, Breivik je imao farmu. Gazda :D
butterfly_01

#22 Re: Azil u Norveškoj

Post by butterfly_01 »

uvozi li Norveska radnu snagu?
hrle1976

#23 Re: Azil u Norveškoj

Post by hrle1976 »

butterfly_01 wrote:uvozi li Norveska radnu snagu?

Sto se tice gradnje i konstrukcije trziste je puno i pomalo opada ali prtezno je puno, jer vecinom te poslove imaju poljaci i litvanci. Vlasnici firmi uvoze tu radnu snagi pretezno iz te dvi drzave. Velika konkurencija za posao je naravno na plaformama na moru (za gas i gorivo) ali tu se trazi iskustvo... Programeri i inovatori za te IT stvai su isto atraktivni poslovi, medicinski sektor inace u citavoj skandinaviji trazi ljudi ali tu se isto trazi iskustvo i jezik itd, inzinjerstvo za gradjevinu i naftnu industriju. Ja sam cuo pricu da je gore opet najveca potraznja za vozacima za buseve, taxije i kamione, kao velik manjak a uzme vremena da one sto nemaju posla obuce za to. Istina ili ne, nebi mogao reci ali ako neko ko zivi gore bolje zna neka prokomentarise...

Ja cu ti iz prve ruke reci da firme/komapnije veceg karatera po europi ovo traze, ja sam vec par puta sefa ulovio na djelu kako brska po stranic ikad nam neko nov treba. Napravi CV i opisi sta znas i kakva iskustva imas... ko zna mozda te neko i kontakrita... http://europass.cedefop.europa.eu/en/do ... ulum-vitae

evo imas in hr jeziku ali ipak engleski je alfa-omega: http://europass.cedefop.europa.eu/hr/do ... ulum-vitae
Kinaski

#24 Re: Azil u Norveškoj

Post by Kinaski »

Tamo dileri dobro prolaze , ovi skandinavci nema cim se ne lupaju .

Moram otici tamo da zivim , jednostavno moram otici da se spasim ovog glupog mentaliteta i da mladost svoju sacuvam. Nece meni neka Fikreta glumit picku , ima da karam evropski !!!

I to cu da navedem kao razlog za azil , imam vece sanse nego vi sto pucate satro socijalu
hrle1976

#25 Re: Azil u Norveškoj

Post by hrle1976 »

187 wrote:Tamo dileri dobro prolaze , ovi skandinavci nema cim se ne lupaju .

Moram otici tamo da zivim , jednostavno moram otici da se spasim ovog glupog mentaliteta i da mladost svoju sacuvam. Nece meni neka Fikreta glumit picku , ima da karam evropski !!!

I to cu da navedem kao razlog za azil , imam vece sanse nego vi sto pucate satro socijalu
Azil se moze izvuci to nije toliko tesko, ali potrebno je imati strpljenja. Azil se dobiva na mnogo sta, samo treba znati par fora i caka kako i kada. ;-) Samo nebi javno da izlazem. Argumentacija je glavna a azil nije matematika.
Locked