Savjeti vozacima pocetnicima

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
S4mpion

#101 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by S4mpion »

Mlad i Nevin wrote:Ja sam tako mislio pa kad sam prvi put sa dizela sjeo u benzinca, umalo nisam uradio komšiji u ogradu, eto rezultat ''jačeg'' gasa.... :roll: Probao sam i HDI, i opelov DTI i oba kreću uz davanje većeg gasa (ono početničko kretanje bez gasa ne računam), jedino Audijev TDI kog sam nedavno malo probao ide uz milimetarski gas.
Hmm kod dizelasa zavisi i koliko mu je stangas povecan,veci stangas-auto bolje krece na kvacilu.Obicno u auto skolama povecaju stangas,pa auto kida na kvacilu 8-)
Mlad i Nevin

#102 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Mlad i Nevin »

A ne znam, svako ima svoju naviku. Istina je za autoškolu, uglavnom malo povećaju ler gas, ja sam tako bez problema kretao bez gasa a zatim kad sam vozio DTI pokušao sam krenuti bez gasa i auto se gasio, a u brdu mi se gasio 10-tak puta dok se nisam uštelio, jer je baš trebao gasčinu a ja navikao na malo dodavanje gasa kod mog benzinca, dok u autoškoli sam kretao i uz brdo bez problema samo puštanjem kvačila.
chelo

#103 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by chelo »

Mlad i Nevin wrote:Ja sam tako mislio pa kad sam prvi put sa dizela sjeo u benzinca, umalo nisam uradio komšiji u ogradu, eto rezultat ''jačeg'' gasa.... :roll: Probao sam i HDI, i opelov DTI i oba kreću uz davanje većeg gasa (ono početničko kretanje bez gasa ne računam), jedino Audijev TDI kog sam nedavno malo probao ide uz milimetarski gas.
Ja mislim da poredis CR i PD motore. CR premrsavo i prenjezno radi za ugodan start bez gasa.
Mlad i Nevin

#104 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Mlad i Nevin »

HDI sam probao u novom Pugu 208, znači CR motor (doduše, taj nije ništa posebno ni vukao), a u Vectri je bio staronja od motora DTI ali je imao veliku turbo rupu, ispod 2000 obrtaja je bio mrtav konj, tek iznad je vukao svom snagom.
jugo

#105 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by jugo »

Je li ukinuto pravilo za zabranu voznje vozacima pocetnicima poslije 23h? :)
530i

#106 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by 530i »

Jeste.
respo

#107 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by respo »

e **************** sto nisi snosio posljedice kad si pogrijesio
i onda ces sutra pricati kako policija ne zaustavlja i ne kaznjava debile koji su te ugrozili
ne kaznjava ih jer je i od njih uzeo 50KM

pisi propao vozac
King Kenny

#108 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by King Kenny »

jedno pitanje... da li je dozvoljeno staviti "P" na vozilo sa stranim tablicama?
madtv

#109 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by madtv »

King Kenny wrote:jedno pitanje... da li je dozvoljeno staviti "P" na vozilo sa stranim tablicama?
ako je vozac pocetnik onda ne vidim nikakvu prepreku u tome tj. slovo "P" oznacava da je pocetnik za volanom automobila ;-)
mayab

#110 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by mayab »

King Kenny wrote:jedno pitanje... da li je dozvoljeno staviti "P" na vozilo sa stranim tablicama?
Druga je stvar sto auto sa stranim tablama smijes voziti samo u nekim odredjenim uslovima , inace cinis carinski i porezni prekrsaj(vec je bilo o tome)
zLatk0

#111 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by zLatk0 »

Velika pomoc pri kocenju, pogotovo nizbrdo.. Naravno, neces ga na 80 prebaciti u 2. brzinu.. Takodjer, tada se motor podmazuje bolje i cisti..

Npr pri skretanju u krivinu, prebacis u nizu da motor koci da te ne pronese u potok na drugoj strani, pri cemu skoro i ne moras kociti noznom u zavisnosti od brzine..

Valjda nisam sta zeznuo :D
King Kenny

#112 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by King Kenny »

mogu li voziti auto s potvrdom koju dobijem kada predam papire za vozačku?
Mračajski proto

#113 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Mračajski proto »

Možeš, al' samo u KS.
King Kenny

#114 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by King Kenny »

Sarajevo_Grad wrote:Možeš, al' samo u KS.
Ok, hvala :-D
Mračajski proto

#115 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Nema na čemu. U pamet kad si za volanom. :mrgreen:
aduka11

#116 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by aduka11 »

Bježite od taxista. Najbolji savjet. :lol:
mayab

#117 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by mayab »

King Kenny wrote:mogu li voziti auto s potvrdom koju dobijem kada predam papire za vozačku?
Na tvome mjestu ja to ne bih radio, radije sacekaj tih nekoliko dana; ako te zaustavi patrola koja se slijepo drzi slova zakona ne gine ti kazna, jer je samo vozacka dozvola validan dokument za voznju auta, nikakve potvrde-pogledaj zakon.
daxon

#118 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by daxon »

King Kenny wrote:mogu li voziti auto s potvrdom koju dobijem kada predam papire za vozačku?
Ne!
goran16v

#119 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by goran16v »

Nas sistem i zakon su cist idiotizam. Kod produzenja registracije ja uredno sve uradim, i sto je jos bitnije platim drzavi, sve sto zakon propisuje i sve sto se trazi od mene i opet po istom tom zakonu, iako sam se svoje obaveze zavrsio, ne mogu voziti bez ogranicenja tj. po zakonu ne mogu voziti nikako, nego cekatim danima dok se trutovi i paraziti ne obrade predmet i dok se nacelniku ne nadigne da potpise saobracajnu...
SportLux

#120 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by SportLux »

Kad polozite idite na neki prazan parking i vjezbajte parkiranje,naprijed,nazad,bocno i tako te stvari,nemojte da se znojite po gradu sto ne znate da parkirate dok vam nervozni vozaci sviraju.Dva sata su vam dovoljna da dobijete koliko toliko osjecaja.Grad,parking ispred zgrade,ispred kafica,bbi,sve je to puno i krcato,jos malo pa ce rezervacije(ko zimi ispred zgrada kad zapada snijeg :) )......al sve to nadodje u voznji...
Mračajski proto

#121 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Može voziti sa potvrdom, šta vam je. Ali po kantonu iz kojeg je. :-)
rookfash

#122 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by rookfash »

Sarajevo_Grad wrote:Može voziti sa potvrdom, šta vam je. Ali po kantonu iz kojeg je. :-)
ma ne moze drug, ako cemo slijepo slijediti slovo zakona, taj isti zakon ne poznaje nikakve potvrde, samo saobracajna (tj. sada ovo novo kako se vec zove potrvrda o registraciji)...to sto su u mup-u nesposobni pa im treba po sedam dana da te drze bez saobracajne je druga stvar i zbog toga se razvila praksa da vozis s tim papirom od osiguravajuce kuce, al samo po kantonu, jer ce ti KS drot uglavnom uvazit tu ispriku za neposjedovanje saobracajne ako te zaustavi, dok ce ti se drotovi iz drugih kantona vjerovatno samo nasmijati i izvaditi papir i olovku :)
johntra

#123 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by johntra »

Ne može se voziti sa potvrdom o plaćenoj registraciji, počeli su kažnjavati u zadnje vrijeme zbog toga...inače, ja sam prije prilikom registracije vozila, dok se još moglo, uvijek tražio da mi na potvrdu napišu i druge kantone za vožnju (gdje sam trebao ići), ne samo SA i nikada nisam imao problema...
goran16v

#124 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by goran16v »

Drot ce uvaziti papir iz dva razloga, 1. zato sto je auto osiguran, pa ce u slucaju da vozac skrivi udes biti moguce naplatiti stetu i 2. zato sto je uslov da se dobije "potvrda" to da je auto prosao teh. pregled tj. da je teh. ispravan.
drndalo

#125 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by drndalo »

Pravo da ti kazem, sad se evo nasekirah i nalozih se da se svadjam iduci put, ako sta budu zakerali... Odmah nek' salju prijavu na sud, pa da se ceramo... Ja cu donijeti sve uredne drzavne papire koje sam ja trebao obezbijediti za produzetak registracije, a neka PU Novi Grad obezbijedi svoje, pa neka sudija sudi...

Jednom su me u Vitezu sa takvom potvrdom zaustavili u redovnoj kontroli, i prvo mu nije bilo jasno sta mu dajem, iskreno je citao da skonta sta pise... Onda je pitao, a kako to i zasto... Ja mu objasnih da se to nekada ceka i do 7-10 dana, a on osta u neobranom grozdju, nije znao sta ce sa mnom... Uglavnom, pusti me, vrati mi dokumenta, i rece, "kod nas to bude gotovo isti dan"... Ja njemu:"Vidis, kod nas ne bude..." :roll:
Post Reply