Dešavanja u Srbiji
-
DebelinJoe
#73902 Re: Dešavanja u Srbiji
Oni i dalje razmišljaju o Turcima i poturicama...
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#73903 Re: Dešavanja u Srbiji
Ja iskreno rečeno mislim da Bošnjaci nemaju nikakve veze sa istočnim komšilukom. Ne znam, možda je to moj pogled iz daljine, ali smatram da su ovi događaji to još jednom pokazali.
Gledajući kroz historiju i društvo tih zemalja istočnog dijela Balkana, uvijek je isti šablon. Neko pričanje o dešavanjima od prije 300 godina, nekakve dahije, silno i okrutno ponašanje prema manjinama (ne samo muslimanskim).
Austrijanci su došli u Bosnu 1878. i od tada Bosna više nema nikakve veze sa istočnim komšilukom i razvojem tamošnjih dešavanja - nije bila dio Balkanskih ratova, Mladoturski pokret također nije imao nikakav uticaj na Bošnjake. Vjerski gledano je se rascjep također desio tada u liderstvu.
Prve bošnjačke elite su studirale u Beču. Imajući u vidu da je se u A-U služila vojska, vjerovatno u Bosni postoji dosta ljudi koji njemački govore u 4. generaciji. Pišemo latinicom, a ne ćirilicom.
Po pričama sam stekao i utisak da je se u Bosni i za vrijeme Juge više gravitiralo prema zapadnim komšijama no istočnim (makar je to moj utisak). Sem Beograda i Novog Sada, ne znam da je iko bio negdje drugdje po Srbiji.
Postoji poprilično velika mentalna granica, a ona se na neki način vidi i kod Bošnjaka iz Sandžaka (na drugi način naravno), naročito u dijelu koji je malo više udaljen od Bosne. Da nije bilo tog rascjepa 1878, vjerovatno bi Bošnjaci iz Bosne danas bili kao Bošnjaci u Sandžaku.
Gledajući kroz historiju i društvo tih zemalja istočnog dijela Balkana, uvijek je isti šablon. Neko pričanje o dešavanjima od prije 300 godina, nekakve dahije, silno i okrutno ponašanje prema manjinama (ne samo muslimanskim).
Austrijanci su došli u Bosnu 1878. i od tada Bosna više nema nikakve veze sa istočnim komšilukom i razvojem tamošnjih dešavanja - nije bila dio Balkanskih ratova, Mladoturski pokret također nije imao nikakav uticaj na Bošnjake. Vjerski gledano je se rascjep također desio tada u liderstvu.
Prve bošnjačke elite su studirale u Beču. Imajući u vidu da je se u A-U služila vojska, vjerovatno u Bosni postoji dosta ljudi koji njemački govore u 4. generaciji. Pišemo latinicom, a ne ćirilicom.
Po pričama sam stekao i utisak da je se u Bosni i za vrijeme Juge više gravitiralo prema zapadnim komšijama no istočnim (makar je to moj utisak). Sem Beograda i Novog Sada, ne znam da je iko bio negdje drugdje po Srbiji.
Postoji poprilično velika mentalna granica, a ona se na neki način vidi i kod Bošnjaka iz Sandžaka (na drugi način naravno), naročito u dijelu koji je malo više udaljen od Bosne. Da nije bilo tog rascjepa 1878, vjerovatno bi Bošnjaci iz Bosne danas bili kao Bošnjaci u Sandžaku.
- ¤ jelena ¤
#73905 Re: Dešavanja u Srbiji
Eo ovdje i dalje razmišljaju o neandertalcima:
https://agelast.io/nauka/kako-i-zasto-s ... ndertalci/
Primitivci, zarobljeni u prošlosti.

https://agelast.io/nauka/kako-i-zasto-s ... ndertalci/
Primitivci, zarobljeni u prošlosti.
- Point.
#73906 Re: Dešavanja u Srbiji
Društvo u Srbiji i jest mentalno zaostalo u tom periodu.
- muha_sa
- Isner
#73908 Re: Dešavanja u Srbiji
Sve više sam uvjeren da je Čanak igrac svih aktuelnih vladajucih politika u Srbiji, uglavnom u ulozi zeca i tu poziciju fantasticno odrađuje..
- SmokingMan
#73909 Re: Dešavanja u Srbiji
Shodno posljednjim dešavanjima nije mi ništa drugo ostalo nego da napokon dam pravu dijagnozu većeg kruga srpskog društva, a to je sindrom filetizma. Ne pukog nazivanja jednog miljea drušva rigidnim etnonacionalistima, već pravom kanonskom deklaracijom, što spada u segment hrišćanske hereze, koju svijesno ili nesvjesno propagira SPC.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#73910 Re: Dešavanja u Srbiji
o srpskom školstvu se najbolje vidi kad ulete srbijanci na teme o hrvatskoj povijesti pa pitaju gdje su grobovi hrvatskih kraljeva 
kad dobiju odgovor neko se javi da je ban sprska titula
apsolutno ignoriranje postojanja osmanlijskog carstva i austrougarske monarhije
kad dobiju odgovor neko se javi da je ban sprska titula
apsolutno ignoriranje postojanja osmanlijskog carstva i austrougarske monarhije
- Tvrtko II Kotromanić
#73911 Re: Dešavanja u Srbiji
ban srpska titula
srbi stari avari
- Truba
#73912 Re: Dešavanja u Srbiji
sinoc mi iskoci neki video o ujedinjenju italije
i da su srbi u tome vidjeli prigodu napraviti nesto slicno s ove stane jadrana
medjutim totalno su ignorirali potrebe i razlike medju narodiima
uvijek se vraćamo na onog koji je rekao jedan narod tri vere
tu je korijen problema
i dan danas stalno spominju neke dedine ikone na tavanu dok katoličke biskupije i župe u hrvata proslavljaju po 1000 godina postojanja a njihova crkva 800
zbog nedostatka katolika neke biskupije im dale crkve na korištenje
nakon jedne liturgije u toj crkvi slijede pamfleti o hiljadu godina pravoslavlja u tom kraju
tu je korijen problema
i dan danas stalno spominju neke dedine ikone na tavanu dok katoličke biskupije i župe u hrvata proslavljaju po 1000 godina postojanja a njihova crkva 800
nakon jedne liturgije u toj crkvi slijede pamfleti o hiljadu godina pravoslavlja u tom kraju
- banjaluka078
#73913 Re: Dešavanja u Srbiji
Objava na FB stranici Zorana Kesića.
Fado do Silencio
“Silêncio, choro contigo
Porque é esse o teu castigo
A pena que te redime
É cedo, é cedo p'ra me falares
E outro desgosto me dares
Com a confissão do teu crime…”
Rečima čuvene pesme Amalije Rodrigez “Fado do Silencio” (Fado tišine), upoznajemo sve ljubitelje emisije “24 minuta sa Zoranom Kesićem” sa neobičnom portugalskom tišinom koja se ovih dana i nedelja nadvila ne samo nad našom emisijom, već i nad sudbinom retkih preostalih slobodnih medija u Srbiji.
Za neupućene, o sudbini N1, Nove S, Radara i Danasa odlučuju novi vlasnici iz Portugala, a zgodno se namestilo da reč “fado” upravo znači - sudbina.
Sad bi se neko mogao napraviti pametan i dobaciti “dakle, otpevali ste svoje”, ali mi se pravimo još pametniji i odgovaramo mu “ne sviraj…”.
Septembar je i vreme je za novu televizijsku sezonu “24 minuta”, kao uostalom I proteklih 13 godina.
Novi ugovor potpisali smo još u junu.
Ipak, ugovor je validan samo kada ga potpišu obe strane. Ali sa druge (portugalske) strane, što bi rekla Amalija – “Silencio”.
Niti pišu nit se javljaju.
19. septembar, planirani datum početka nove sezone se bliži, a ekipa naše emisije uz sve napore, raspitivanja, zivkanja I osluškivanja nikako ne uspeva da dobije odgovor na jednostavno pitanje – krećemo li na televiziji ili ne.
Potpisaše li novi vlasnici ugovor ili ne.
Uz sve logične razloge da najgledanija, za mnoge i najvoljenija emisija jedne tv stanice, a svakako jedna od prvih asocijacija na tu tv stanicu nastavi sa radom, uvažavamo i nelogične razloge našeg eventualnog prestanka saradnje.
Nelogična su vremena, nelogični su neki moćni ljudi, logično je da nelogično postane logično.
I ne bi bio prvi put da u medijima svedočimo alhemijskom procesu pretvaranju nečega u ništa.
Ali čemu “Silencio”?
I zato apelujemo na javnost, naše gledaoce, koleginice i kolege iz medija, astrologe, čitače tarota I zvezda, kao I ako neko zna nekog ko zna nekog ko zna naše nove vlasnike iz Portugala da ih zamoli da prekinu Silencio.
Javite Portugalcima da nije srpski ćutati.
Uostalom najavili su da “neće pristati ni na kakve političke I druge pritiske”, pa ako li ih slučajno neko pritiska da nastave sa Silenciom, ohrabrujemo ih da slobodno viknu ime pritiskača – uzećemo ih u zaštitu, kao što smo štitili i štitićemo sve iskrene borce protiv političkih pritisaka.
Što se tiče naše i vaše emisije, poznato je da na tišinu nikako nismo navikli.
I držimo se dogovora sa publikom.
Nova sezona “24 minuta” kako je i planirano počinje u subotu 19. septembra tačno u 20:30 i to tamo gde možemo - na zvaničnom youtube kanalu naše emisije.
Za sada vas je tamo samo 600.000 i zato javite hitno da nam se pridruži još 400.000 ljudi pa da svaki od vas bude “1 od miliona”.
Da li ćemo, osim na youtubu, biti i na Novoj S, znaćemo ako se ljubitelji fadoa ohrabre pa prekinu ovaj neobični “Silencio”.
I zato AJMO MI ONO NAŠE!
Jer tišina je out – buka je u modi.
Ili kako je to još davno otpevala velika Amalija Rodrigez
“Buka buka mene vodi
Buka mojoj duši godi
Zauvek kod mene biće
Buka buka u modi”
A ne, pardon. To je Koja.
- Saian
#73914 Re: Dešavanja u Srbiji
Krenuh pisati da bi bilo dobro za BiH da se Kesica i emisiju pozove na neku sarajevsku televiziju koja ima neki reginalni doseg, al skontah Al Jazeera se zatvorila (fakat los tajming, kad ovi svjecki klepto-tribalisti zaokruzuju citav medijski prostor u svoj jednoobrazni "beton, beton samo beton"), tako da, nema ga se bas gdje zvati.
- Isner
#73915 Re: Dešavanja u Srbiji
Nije dobro da srpska opozicija djeluje iz susjedne države, kao što ne bi bilo dobro da hrvatska djeluje iz Bosne ili Srbije i obratno. Raštrkana opozicija u Srbiji ima krupne ideje i sitne pare odnosno niko ne želi ulagati svoj novac u ideje koje zagovara a Americke pare za medije su skrenule malo desno... Ostaje mu YouTube i nekoliko alternativa al dabogda da ne završi kao Ivan Ivanović...
-
Labirint
#73916 Re: Dešavanja u Srbiji
Ne mislim ja da bi on puno izgubio i da se ne emituje preko tv-a. Njegova publika svakako je ona koja se ne informise preko tih njihovih nacionalnih frekvencija tako da cak i da nova s sa novom Strukturom ne podrzi projekat svakako da sama gubi na gledanosti. A taj i slicni potezi ce i pokazati namjeru tih portugalaca novih vlasnika (ili koga vec) u kakvu ce tikvu u buducnosti puhati...
-
4L0n3
#73917 Re: Dešavanja u Srbiji
Cak i da ima gdje, ne bi bilo pametno..Saian wrote: ↑02/09/2026 10:46 Krenuh pisati da bi bilo dobro za BiH da se Kesica i emisiju pozove na neku sarajevsku televiziju koja ima neki reginalni doseg, al skontah Al Jazeera se zatvorila (fakat los tajming, kad ovi svjecki klepto-tribalisti zaokruzuju citav medijski prostor u svoj jednoobrazni "beton, beton samo beton"), tako da, nema ga se bas gdje zvati.
Njegov angazman je potreban gradjanima srbije, nama nije. Niti sta mozemo promjeniti niti na bilo koji nacin mozemo pozitivno utjecati na javno mjenje u srbiji. Tek tad bi ga zabetoniralo kao "zaveru mudjahedinskotalibanskog alijinog sarajeva protiv postenog srpskog naroda".
- Saian
#73918 Re: Dešavanja u Srbiji
Mozda sam skeptican, al meni se ne cini da bi se Kesicev image, u krugovima koji potenciraju “zavere protiv srpskog svijeta” bile mudjahedinske ili ine, pomjerio milimetra na gore ili bolje. S druge strane, sumnjam da bi ljudi koji ga sad gledaju ugasili emisiju jer se emitira iz Sarajeva. Nisam pricao o mijenjanju tematske domene, samo geografiji, al ok, shvacam argument, samo ne znam dijelim li misljenje o njegovoj tezhini.
- Saian
#73919 Re: Dešavanja u Srbiji
Mislim da ima dio publike koja je starija i nije vicna internetima, a naviknuta je na “tad i tad na tom kanalu”. Steta njih.Labirint wrote: ↑02/09/2026 11:39 Ne mislim ja da bi on puno izgubio i da se ne emituje preko tv-a. Njegova publika svakako je ona koja se ne informise preko tih njihovih nacionalnih frekvencija tako da cak i da nova s sa novom Strukturom ne podrzi projekat svakako da sama gubi na gledanosti. A taj i slicni potezi ce i pokazati namjeru tih portugalaca novih vlasnika (ili koga vec) u kakvu ce tikvu u buducnosti puhati...
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#73920 Re: Dešavanja u Srbiji
Bile su one veće i sa druge strane JadranaTruba wrote: ↑02/09/2026 09:57 sinoc mi iskoci neki video o ujedinjenju italije
tu je korijen problema
Problem je novac
Ne mogu se siromašni i bogati dio ujediniti, a da siromašniji vlada bogatijim. U Italiji je sjever alfa i omega svega.
Naravno da okolnosti nisu bile takve, ali Jugoslavija je jedino mogla funkcionisati da joj je glavni grad bio u Zagrebu ili Ljubljani.
- JOINT_1921
- Vozim: odlično
#73921 Re: Dešavanja u Srbiji
Eto u kakvom mraku oni žive.N1 i Nova S su glavni TV kanali poznati po neovisnom novinarstvu i kritičkom izvještavanju o vladi.
Pink i Informer, s druge strane, snažno su povezani s provladinim medijima, agresivnim političkim napadima i zapaljivim sadržajem.
Kanale distribuiraju tvrtke poput Telekoma Srbija (MTS), #A1, #Yettel i #SBB.
MTS je državna i najutjecajnija telekomunikacijska tvrtka u Srbiji. Ne emitira N1 ni NovaS.
A1 je odabrao isti pristup.
Yettel i SBB, koji posluju putem drugačije mreže/infrastrukture, nastavljaju ih emitirati. I ovdje poslovna etika postaje zanimljiva.
Yettel je nedavno ponudio nekim korisnicima oko 10% popusta na njihov TV paket ako se odreknu N1 i Nova S.
Pošteno. Ne želite kanal? Platite manje.
Ali onda:
Gdje je ista ponuda za Pink ili Informer?
Ako je princip izbor korisnika, trebao bi se primjenjivati jednako.
-
Nierika
#73923 Re: Dešavanja u Srbiji
Ja sve vrijeme pričam kao da je Truba žurnalistiku završio a možda je historiju ili nešto slično. Valjda sam pročitala negdje žurnalistika, šta god da je neka je 
- Truba
#73924 Re: Dešavanja u Srbiji
da prostiš FPN ne govori nikome to je sramota reći
isto kao da živiš u srbiji
u šumadiji
prije sam trgovao sa srbijom film strip knjige
ljudi isto pričaju ko u vicevima... jagodina ne poznaje padeža
surdulica zamjenice
isto kao da živiš u srbiji
prije sam trgovao sa srbijom film strip knjige
ljudi isto pričaju ko u vicevima... jagodina ne poznaje padeža
surdulica zamjenice
- insaneinthebrain
#73925 Re: Dešavanja u Srbiji
Zavrsio vanredno u Kiseljaku dok je bio na p os ko k.info forumu. Dok je pauzirao od klixa. Ko ovi nasi politicari, tri godine za jednu godinu i eto diplome