Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

topcam
Vozim: uzbrdo

#59301 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by topcam »

topcam wrote: 29/08/2026 09:32
zposao wrote: 29/08/2026 08:39
topcam wrote: 28/08/2026 20:13 Ovo malo metabo cudo je vrh, odlican alat.
Koliko kosta?
Nemam pojma, nije moje od firme, isto i mene interesuje.
https://prox.ba/shop/aku-udarni-odvijac ... Gx1WeQYnzI

Ako bih narucio preko firme cijena bi bila znacajno veca, nisam u tim vodama ali tako to valjda ide.
SvjetlosnaGodina
Vozim: GTX3076

#59302 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by SvjetlosnaGodina »

Imam udarnu busilicu njihovu, odlican alat :thumbup:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#59303 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Švabo je to...ko ce s njima
zposao

#59304 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by zposao »

Imam pitanje vezano za VW.
U pitanju je 2.0tdi sa začepljenim radijatorom za grijanje kabine. Kažu da je to vrlo čest problem jer se fabrička rashladna tečnost pri višim temperaturama pretvara u nekakav gel koji onda začepi sitne prolaze u radijatoru.
Da li je iko od forumske raje imao problema sa time?
Koliki je trošak mijenjati taj radijator za grijanje kabine?
Smije li se stavljati druga vrsta rashladne tečnosti od one koju je propisao proizvođač?
kravamuzara

#59305 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kravamuzara »

zposao wrote: 01/09/2026 12:48 Imam pitanje vezano za VW.
U pitanju je 2.0tdi sa začepljenim radijatorom za grijanje kabine. Kažu da je to vrlo čest problem jer se fabrička rashladna tečnost pri višim temperaturama pretvara u nekakav gel koji onda začepi sitne prolaze u radijatoru.
Smije li se stavljati druga vrsta rashladne tečnosti od one koju je propisao proizvođač?
@Semsa Suljakovic
CupaCups

#59306 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by CupaCups »

liyf wrote: 22/08/2026 09:43 Ovako

Kupih auto, i na njemu bruku belaja. Mogao bih to u intervalima popravljati, ali bih volio otici kod nekoga ko ce auto uzeti par dana i vidjeti sta mu je sve. Imam problem oko airbaga, oko kocionog sistema, oko klapne gasa, oko rezervoara i sl. Ima li ijedan da bi prihvatio to da radi sve, ili samo jedno po jedno?
I popravil ti sta?
preludezalude

#59307 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

Moze li se znati kako si dosao do zakljucka da je zacepljen unutrasnji hladnjak?
zposao

#59308 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by zposao »

preludezalude wrote: 01/09/2026 23:59
Moze li se znati kako si dosao do zakljucka da je zacepljen unutrasnji hladnjak?
Ne grije jednako na lijevom i desnom kraju kabine. Kažu da je to klasičan simptom
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#59309 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mk ultra »

Ostavljen je pristup sa vozaceve strane pa se ne mora skidati tabla.komplet
Optimist

#59310 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Optimist »

mk ultra wrote: 02/09/2026 09:52 Ostavljen je pristup sa vozaceve strane pa se ne mora skidati tabla.komplet
Nije naveo koji auto, samo je naveo motor.

Kod nekih modela se moze lahko skinuti kako kazes, a kod nekih mora tabla van.
zposao

#59311 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by zposao »

Optimist wrote: 02/09/2026 10:33
mk ultra wrote: 02/09/2026 09:52 Ostavljen je pristup sa vozaceve strane pa se ne mora skidati tabla.komplet
Nije naveo koji auto, samo je naveo motor.

Kod nekih modela se moze lahko skinuti kako kazes, a kod nekih mora tabla van.
Golf VI
preludezalude

#59312 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

zposao wrote: 02/09/2026 09:49
Ne grije jednako na lijevom i desnom kraju kabine. Kažu da je to klasičan simptom
Ja bih prvo dooobro provjerio da li je hladnjak. Evo ovako na prvu, ja bih rekao da je do klapni. Ako si toliko uvjeren nasao bih nekoga da odradi ispiranje malog hladnjaka...ali samo malog hladnjaka.
Last edited by preludezalude on 02/09/2026 12:50, edited 1 time in total.
preludezalude

#59313 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

Pretpostavka je majka svih zajeba. Tako i ti pretpostavljas da je unutrasnji hladnjak. Pravi simptom zacepljenog unutrasnjeg hladnjaka je da nemas ili imas lose grijanje na leru. Kad das gas grijanje proradi.
kabal1337

#59314 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kabal1337 »

kod prijatelja tako bilo, nije grijalo jednako
na kraju crkao mali hladnjak
gradskadjeca

#59315 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by gradskadjeca »

Imam jedno pitanjce laik sam sto se tice auta. Antifriz mi je na min, otisao sam u motorex rekao da mi treba b71 5110- za c3 1.6 bluehdi i ukuca covjek u racunar i dade mi g12 crveni, arctic 100% koncentrat. Kaze covjek slobodno ako ti 3 dl treba naspi bez razrijedjivanja, pa ostavi auto da radi malo da se pomijesa. Na boci pise porsche bmw volvo renault, ali nigdje moje oznake b71. AI kaze nista to, vrati bocu. Sta mi je ciniti ?

Evo AI sta kaze;

Trgovac vam je dao krivi proizvod. Standard G12 je tehnologija organskih kiselina (OAT) razvijena prvenstvenstveno za Volkswagen grupaciju, Porsche i Renault. S druge strane, tvornička specifikacija PSA B71 5110 (kod nekih proizvođača tekućina označena i kao G33 ili posebna podvrsta G11) koristi drukčiji paket aditiva prilagođen spojevima i metalima u Peugeot i Citroën motorima

Da li pretjeruje ili mi je covjek u motorexu dao apsolutno pogresan proizvod prema hemijskom sastavu, mozda kad sam rekao citroen, c3 da nije pomislio da vozim porsche-a ili bmw 😁. X3 ???

I ovo kaze AI i to isto gemini, a pitao sam i gpt i claude, svi prepisuju jedan od drugog.

Yes, you can use G12 coolant (or G12+, G12++) in a Citroën C3 1.6 BlueHDi, provided it is silicate-free and compatible with aluminum engines.Coolant Guidelines for Citroën C3 1.6 BlueHDiSpecification match: Many aftermarket coolant options list G12, G12+, and G12++ compatibility for PSA (Peugeot/Citroën) diesel engines.
Last edited by gradskadjeca on 02/09/2026 15:04, edited 1 time in total.
drug_profi

#59316 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

G12 je hemijski sličan ali ne preporučuje se miješanje jer se razlikuju aditivi, mada neće ništa loše da se desi, samo da ti oslabi zaštita od korozije.
Ali G12+ ili G12++ pokriva oba standarda i mogu se miješati.

A koje boje ti je antifriz u kantici citroena?
Last edited by drug_profi on 02/09/2026 15:05, edited 1 time in total.
ITNet

#59317 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ITNet »

preludezalude wrote: 02/09/2026 11:34

Ja bih prvo dooobro provjerio da li je hladnjak. Evo ovako na prvu, ja bih rekao da je do klapni. Ako si toliko uvjeren nasao bih nekoga da odradi ispiranje malog hladnjaka...ali samo malog hladnjaka.
Imao problem na golfu 7 i jos neka raja isto (pa nedavno je neko sa bijelim golfom 7 stavljao slike i govorio da je mjenjao isto hladnjak unutar auta) pa mjenjali hladnjak u kabini

Vozaceva strana auta hladi ok suvozaceva jedva ili nikako, Standardni dugogodisnji problem sa hladnjakom unutar kabine kod VW samo googlajte sve ce vam biti jasno da je ovo uvijek vise problem a ne klapne i slicno. Sitni su prolazi kroz hladnjak kroz koji ta tekucina ide i sa vremenom se zacepi, posebno kod verzija sto imaju silicon bag u boci sa rashladnom tekucinom koja se zna raspasti i napraviti problem jos veci i gori u motoru

Slazem se, treba provjeriti rashladnu tekucinu u AC sistemu da li je ok kompresor, preko dijagnostike eventualno precekirati klapne da li se javljaju i odrade svoje (cak ima neki reset preko tipki na klimi pa mozes ih cuti da li se mrdaju) ako je to ok hladnjak je 100% nema sta drugo da bude, iako bude u vecini slucajeva vazda do tog hladnjaka.

Hladnjaku se prilazi sa vozaceve strane unutra kabine se to izvadi i ne mora citava tabla imas na Youtube bruku vide oko toga, mjenjaju to majstori bez problema naviklo se :D
gradskadjeca

#59318 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by gradskadjeca »

drug_profi wrote: 02/09/2026 15:03 G12+ ili G12++ pokriva oba standarda.

Polovno sam kupio, narandza je boja, gledao sam jucer. Ovaj je crveni i kaze prodabac da on promijeni boju kasnije. Mislim ucinilo mi se da prodavac zna sta govori. Jos mi rece, bolje sad naspite samo koncentrat, jer ako bude bas jaka zima, sigurno ce pomoci. I ovaj je sam G12 bez pluseva
drug_profi

#59319 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

gradskadjeca wrote: 02/09/2026 15:05

Polovno sam kupio, narandza je boja, gledao sam jucer. Ovaj je crveni i kaze prodabac da on promijeni boju kasnije. Mislim ucinilo mi se da prodavac zna sta govori. Jos mi rece, bolje sad naspite samo koncentrat, jer ako bude bas jaka zima, sigurno ce pomoci. I ovaj je sam G12 bez pluseva
A vidi, taj PSA antifriz je originalno plavozelen ili žut. Znači i u kantici ti je vjerovatno G12+ ili ++ pomiješan sa malo originalnog.
Ako hoćeš da si siguran, vrati tu kanticu i zamijeni za ove druge.
Ako ti zaista fali malo tečnosti možeš nasuti decu dvije koncentrata. Ako ćeš sipati više, radije onda dodaj jednak dio vode.
gradskadjeca

#59320 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by gradskadjeca »

drug_profi wrote: 02/09/2026 15:10
gradskadjeca wrote: 02/09/2026 15:05

A vidi, taj PSA antifriz je originalno plavozelen ili žut. Znači i u kantici ti je vjerovatno G12+ ili ++ pomiješan sa malo originalnog.
Ako hoćeš da si siguran, vrati tu kanticu i zamijeni za ove druge.
Ako ti zaista fali malo tečnosti možeš nasuti decu dvije koncentrata. Ako ćeš sipati više, radije onda dodaj jednak dio vode.
Hvala, nasut cu ovaj sto sam uzeo, nije da 3 litra moram sipati, potrazit cu originalan i sve zamijeniti nekad kasnije.
Hvala na savjetima.
drug_profi

#59321 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

Ne moraš uopšte originalan ganjat. Vjerovatno ga ni u servisu nemaju. Uzmeš G12++ i miran si.
gradskadjeca

#59322 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by gradskadjeca »

drug_profi wrote: 02/09/2026 15:24 Ne moraš uopšte originalan ganjat. Vjerovatno ga ni u servisu nemaju. Uzmeš G12++ i miran si.
Aha, ok onda. Odletit cu onda.i g12++ da uzmem. Da zamijenim za ovaj.
zposao

#59323 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by zposao »

ITNet wrote: 02/09/2026 15:04

Imao problem na golfu 7 i jos neka raja isto (pa nedavno je neko sa bijelim golfom 7 stavljao slike i govorio da je mjenjao isto hladnjak unutar auta) pa mjenjali hladnjak u kabini

Vozaceva strana auta hladi ok suvozaceva jedva ili nikako, Standardni dugogodisnji problem sa hladnjakom unutar kabine kod VW samo googlajte sve ce vam biti jasno da je ovo uvijek vise problem a ne klapne i slicno. Sitni su prolazi kroz hladnjak kroz koji ta tekucina ide i sa vremenom se zacepi, posebno kod verzija sto imaju silicon bag u boci sa rashladnom tekucinom koja se zna raspasti i napraviti problem jos veci i gori u motoru

Slazem se, treba provjeriti rashladnu tekucinu u AC sistemu da li je ok kompresor, preko dijagnostike eventualno precekirati klapne da li se javljaju i odrade svoje (cak ima neki reset preko tipki na klimi pa mozes ih cuti da li se mrdaju) ako je to ok hladnjak je 100% nema sta drugo da bude, iako bude u vecini slucajeva vazda do tog hladnjaka.

Hladnjaku se prilazi sa vozaceve strane unutra kabine se to izvadi i ne mora citava tabla imas na Youtube bruku vide oko toga, mjenjaju to majstori bez problema naviklo se :D
Klima hladi odlično na sve otvore ali grijanje ne grije jednako. To bi trebalo značiti da je taj mali hladnjak u kabini začepljen.

E sad me zanima koliko to košta za zamijeniti jer mi moj majstor puše da je velik posao. A ja gledao na YT i izgleda poprilično jednostavno. Ne znam da li je iko sam samcat bez majstora probao mijenjati taj hladnjak kabine?

I drugo pitanjce, ako je rashladna tekućina problem kiji stvara začepljenje hladnjaka, bi li se išta dobilo mijenjanjem tipa rashladne tekućine (naravno nakon zamijene hladnjaka)?
I koje tipe rashladne tekućine se smiju stavljati?
shandrprcSA

#59324 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by shandrprcSA »

zposao wrote: 02/09/2026 16:15
ITNet wrote: 02/09/2026 15:04

Klima hladi odlično na sve otvore ali grijanje ne grije jednako. To bi trebalo značiti da je taj mali hladnjak u kabini začepljen.

E sad me zanima koliko to košta za zamijeniti jer mi moj majstor puše da je velik posao. A ja gledao na YT i izgleda poprilično jednostavno. Ne znam da li je iko sam samcat bez majstora probao mijenjati taj hladnjak kabine?

I drugo pitanjce, ako je rashladna tekućina problem kiji stvara začepljenje hladnjaka, bi li se išta dobilo mijenjanjem tipa rashladne tekućine (naravno nakon zamijene hladnjaka)?
I koje tipe rashladne tekućine se smiju stavljati?
U mom slucaju, svi mi govorili da je hladnjak a dijagnostika izbacila da je motoric klapne na desnoj strani...Tako i bi, motoric zamjenjen i problem rijesen
preludezalude

#59325 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

gradskadjeca wrote: 02/09/2026 14:56 Imam jedno pitanjce laik sam sto se tice auta. Antifriz mi je na min, otisao sam u motorex rekao da mi treba b71 5110- za c3 1.6 bluehdi i ukuca covjek u racunar i dade mi g12 crveni, arctic 100% koncentrat. Kaze covjek slobodno ako ti 3 dl treba naspi bez razrijedjivanja, pa ostavi auto da radi malo da se pomijesa. Na boci pise porsche bmw volvo renault, ali nigdje moje oznake b71. AI kaze nista to, vrati bocu. Sta mi je ciniti ?

Evo AI sta kaze;

Trgovac vam je dao krivi proizvod. Standard G12 je tehnologija organskih kiselina (OAT) razvijena prvenstvenstveno za Volkswagen grupaciju, Porsche i Renault. S druge strane, tvornička specifikacija PSA B71 5110 (kod nekih proizvođača tekućina označena i kao G33 ili posebna podvrsta G11) koristi drukčiji paket aditiva prilagođen spojevima i metalima u Peugeot i Citroën motorima

Da li pretjeruje ili mi je covjek u motorexu dao apsolutno pogresan proizvod prema hemijskom sastavu, mozda kad sam rekao citroen, c3 da nije pomislio da vozim porsche-a ili bmw 😁. X3 ???

I ovo kaze AI i to isto gemini, a pitao sam i gpt i claude, svi prepisuju jedan od drugog.

Yes, you can use G12 coolant (or G12+, G12++) in a Citroën C3 1.6 BlueHDi, provided it is silicate-free and compatible with aluminum engines.Coolant Guidelines for Citroën C3 1.6 BlueHDiSpecification match: Many aftermarket coolant options list G12, G12+, and G12++ compatibility for PSA (Peugeot/Citroën) diesel engines.
Posto ne znas koji je antifriz u sistemu a vidis da je nesto crvene boje ja bi dosuo g12++ ili g13. Najgora opcija je da dospes g12. G12 se ne mijesa ni sa jednim.
Post Reply