Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
strax

#23501 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by strax »

nepass1 wrote: 31/08/2026 14:03
Chmoljo wrote: 29/08/2026 17:10 ma ja, 12ka mi je opcija, sve ostalo je pretjerano.

vidjećemo onda šta ćemo konkretno uzeti. kolega iznad je na prethodnim stranicama preporučivao haier, midea i gree, pa ćemo vidjeti...
Meni midea 12ka radi nekad 24h , nekad ugasim kad izlazim na posao, na mozda 62-64m² jedna soba koju ne koristimo je zatvorena. Dnevni kuhinja i spavaca su ujednacene temperature, mozda 1-2 stepena da je toplije hodnik, wc i djecja soba. Te tri prostorije su iza klime, kuhinja je isto iza klime ali je blizu.
Nocu u julu i augustu na 26⁰ trosi 0,5 do 0,9kw. Od 00:00 do 6:30 kad ugasim. Palim je oko 15h da po jeftinoj stigne ohladiti :D
Dnevno potrosi 3-5kw, ako radi 24h 6-8kw
Rijetko, bas rijetko, upalim u djecjoj sobi klimu jer nmg da slusam, pareza, ubi me, napuha me, prala kosu i ostala sranja
Hlađenje i grijanje su veoma različite stvari.
Preporučiti za grijanje uređaj jer LJETI dobro hladi, nije relevantno.
Čak i da je na knap sa snagom i da se muči i napreže danju, uređaj ljeti naveče imaš period kad klima u potpunosti odmara, temperatura vani ode na 20 stepeni i objekat se prirodno ishlađuje i potpuno rastereti klimu ujutru.
Svaka 12ka je deklarisana da daje 3.5 kW energije na +30. Razlike na dizajnu hlađenja pri -7 su drastične, jer mnoge padnu i ispod 2 kW.
Dakle, nešto što ti daje 3.5 kW ljeti, zimi često daje gotovo duplo manje, a opslužuje istu kvadraturu.

Šta bude zimi s uređajem koji je na knap ili preslab? Danju dok komšiluk grije i sunce daje svoje energiju, i to nekako radi, a naveče stegne još veći minus, dosta komšija smanji ili potpuno obustavi grijanje i ondao bjekat ima još veće gubitke a uređaj još veći zadatak i opterećenje.To se može donekle kompenzovati smanjenjem noćne temperature, ali će ujutru trebati mnogo energije i vremena da se sustigne tih par stepeni jer je sve na knap, a kad udari dobar minus, pitanje može li uopšte sustići zadanu temperaturu jer termalna masa objekta se konstantno ishladjuje, a pogotovo preko noći, kada nema ispomoć kao tokom ljeta.
nepass1

#23502 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by nepass1 »

strax wrote: 31/08/2026 15:28
nepass1 wrote: 31/08/2026 14:03
Chmoljo wrote: 29/08/2026 17:10 ma ja, 12ka mi je opcija, sve ostalo je pretjerano.

vidjećemo onda šta ćemo konkretno uzeti. kolega iznad je na prethodnim stranicama preporučivao haier, midea i gree, pa ćemo vidjeti...
Meni midea 12ka radi nekad 24h , nekad ugasim kad izlazim na posao, na mozda 62-64m² jedna soba koju ne koristimo je zatvorena. Dnevni kuhinja i spavaca su ujednacene temperature, mozda 1-2 stepena da je toplije hodnik, wc i djecja soba. Te tri prostorije su iza klime, kuhinja je isto iza klime ali je blizu.
Nocu u julu i augustu na 26⁰ trosi 0,5 do 0,9kw. Od 00:00 do 6:30 kad ugasim. Palim je oko 15h da po jeftinoj stigne ohladiti :D
Dnevno potrosi 3-5kw, ako radi 24h 6-8kw
Rijetko, bas rijetko, upalim u djecjoj sobi klimu jer nmg da slusam, pareza, ubi me, napuha me, prala kosu i ostala sranja
Hlađenje i grijanje su veoma različite stvari.
Preporučiti za grijanje uređaj jer LJETI dobro hladi, nije relevantno.
Čak i da je na knap sa snagom i da se muči i napreže danju, uređaj ljeti naveče imaš period kad klima u potpunosti odmara, temperatura vani ode na 20 stepeni i objekat se prirodno ishlađuje i potpuno rastereti klimu ujutru.
Svaka 12ka je deklarisana da daje 3.5 kW energije na +30. Razlike na dizajnu hlađenja pri -7 su drastične, jer mnoge padnu i ispod 2 kW.
Dakle, nešto što ti daje 3.5 kW ljeti, zimi često daje gotovo duplo manje, a opslužuje istu kvadraturu.

Šta bude zimi s uređajem koji je na knap ili preslab? Danju dok komšiluk grije i sunce daje svoje energiju, i to nekako radi, a naveče stegne još veći minus, dosta komšija smanji ili potpuno obustavi grijanje i ondao bjekat ima još veće gubitke a uređaj još veći zadatak i opterećenje.To se može donekle kompenzovati smanjenjem noćne temperature, ali će ujutru trebati mnogo energije i vremena da se sustigne tih par stepeni jer je sve na knap, a kad udari dobar minus, pitanje može li uopšte sustići zadanu temperaturu jer termalna masa objekta se konstantno ishladjuje, a pogotovo preko noći, kada nema ispomoć kao tokom ljeta.
Ja kolikoh skonta on trazi klimu za hladjenje.
I o grijanju midee sam se ispisao pofino na temi
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#23503 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Chmoljo »

strax wrote: 31/08/2026 15:20
Chmoljo wrote: 31/08/2026 13:46 imam ponudu za mideu 12 all easy pro 1400 sa ugradnjom. tako da ću i to razmisliti, ugradnja na nekoliko mjesta provjerio u prosjeku 350 KM, tako da to treba dodati na konačan iznos jebiga.
Za te pare odlična ponuda! Sjajan uređaj, ne pretjerano jak, ali za cca 1100 KM je u best buy kategoriji medju najboljima i ohladiće uspješno.

Samo što ti novac ne treba biti prva briga, već da pokriješ potrebe objekta za toplotom zimi.
Posljednja si etaža, dakle "podrgijavaš" krov jer se topao vazduh diže uvis = ako nije vrhunski izolovan, ploča će ti izvući svu toplinu.
Uporeti sad ljeti situaciju - ako ne možeš nimalo bez klime, ni ujutru ni do podne, znači da ti treba jaka klima da nadoknadi gubitke zimi, a primitke ljeti.
Izlistaj tabelu koju sam ti kačio, All Easy drastično brže gubi kapacitet kako spoljnje temperature idu u minus (Tbiv -7 kolona).
Valja tebi pokriti 60 m2, da li bi se usudio ovo pokušati sa jednim recimo konvektorom od 2 kW iz dnevne?

Na -7 Fuji raspolaze sa 3,56 kW konstante toplote koju samostalno daje kompresor, All Easy daje sam svega 2.13 kW...
Zato sam i preporučio Airy koji je punokrvni snagaš, i čak na -10, samostalno izvlači 3 kW (bez dodatnih grijača ili "projektovano proračunate snage"), a i dalje je cjenovno jako razumno rješenje. Druga izrazito bitna prednost mu je da ima najbolje rješen defrost, i neće upadati često u njega i dostavljaće ti stalno toplotu. All Easy će biti preopterećen i često ulaziti u odmrzavanja, pri čemu ti čekaš i ne dobijaš toplotu.

All Easy prolazi, ali ukoliko planiraš dodati još jedan manji/slabiji uređaj kasnije. Možeš i ovako na "rizik" ali budi spreman da je vrlo vjerovatno da će biti problema, jer se kapacitet nikad ne planira u "knap" već valja ostaviti i malo rezerve, barem za te realne temperature do -7.
klima za grijanje bi služila samo u prelaznim periodima - april, oktobar, imam centralno i klima na -10 nema šanse da će raditi jer je u stanu dovoljno toplo. više nego.

konvektor već ima za dječiju sobu za vrijeme tih prelaza, tako da mi to nije toliko velika briga zagrijavanje na hladnijim temperaturama.
strax

#23504 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by strax »

Meni je ostalo u glavi da je zadatak zagrijati sve i otkačiti se sa centrale :)

Za prelaze ce rutinski odraditi i taj model, jako dobra masina i kupovina cak i da ju platiš 1300-1400 samu, tako da, pazari slobodno.
Post Reply