Koji fakultet upisati?
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#26 Re: Koji fakultet upisati?
nijedan, bjez za alemanju...
-
JuzerNejm__
-
ivylily
#28 Re: Koji fakultet upisati?
Zdravo, planiram ove godine upisati Ekonomski fakultet u Sarajevu.
Zbog korone pripremna nastava je online, vjerovatno će biti i prijemni ispit. Da li ima neko da je prošle godine polagao prijemni na ekonomiji online. Na koji način je bio organizovan ispit, koliko vremena je potrebno, šta je sve bilo (matematika, bosanski i engleski), na koji način su kontrolisali da li neko prepisuje i sl.? I da li pripremna nastava pomogne? Pozdrav
Zbog korone pripremna nastava je online, vjerovatno će biti i prijemni ispit. Da li ima neko da je prošle godine polagao prijemni na ekonomiji online. Na koji način je bio organizovan ispit, koliko vremena je potrebno, šta je sve bilo (matematika, bosanski i engleski), na koji način su kontrolisali da li neko prepisuje i sl.? I da li pripremna nastava pomogne? Pozdrav
-
Nodey2
#29 Re: Koji fakultet upisati?
Pozdrav,planiram upisati menadzment u turizmu na Univerzitetu Poslovnih studija u Banja Luci.
Da li neko moze podijeliti iskustva sa fakulteta?
Da li ga vrijedi upisati,diplome su navodno priznate na medjunarodnom nivou, a skolarina i nije toliko veca u odnosu na ostale univerzitete koji nude studij turizma.
Da li neko moze podijeliti iskustva sa fakulteta?
Da li ga vrijedi upisati,diplome su navodno priznate na medjunarodnom nivou, a skolarina i nije toliko veca u odnosu na ostale univerzitete koji nude studij turizma.
-
Sehro
#30 Re: Koji fakultet upisati?
Pozdrav, Logopedija vs. Psihologija, šta kažete?

- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#31 Re: Koji fakultet upisati?
upisati samo ono sto donosi pare i dostojanstven život pun poštovanja okolice
npr doktor inženjer ili neki znanstvenik koji će raditi na kolonizaciji marsa
nikako upisati faksove da ga kasnije dudlaš
upisati faks gdje će tebe vući za ruku...a ne s kojim ćeš ti druge vući za ruku
ja bih izabrao logopediju
- dr_Evil
#32 Re: Koji fakultet upisati?
Samo poslove gdje kupci/musterije/klijenti/pacijenti dolaze tebi, a ne da ih ti trazisTruba wrote: ↑31/08/2026 11:42 upisati samo ono sto donosi pare i dostojanstven život pun poštovanja okolice
- JohnnyS
#33 Re: Koji fakultet upisati?
Ma, stomatologija dok i ako postaneš dobrostojeći moraš biti socijalni slučaj skoro 10 godina. A vazda ruke u tuđim ustima.
- Ozimician
#34 Re: Koji fakultet upisati?
Realno, cak i u Njemackoj par godina rade za minimalac (u vecim gradovima). Ja znam u Sarajevu da su neki ostali bez posla kad se podigao minimalac na 1000 KM ili su gazdi morali vracati pare.
Jednostavno previse kadra na trzistu.
Trenutno mislim da ne postoje fakulteti "gdje ce te neko vuci za ruku" nakon studija.
- dr_Evil
#35 Re: Koji fakultet upisati?
Ma sta te ima vuci, izboris se za svoje mjesto kao i u svakom drugom poslu.Ozimician wrote: ↑31/08/2026 11:50Realno, cak i u Njemackoj par godina rade za minimalac (u vecim gradovima). Ja znam u Sarajevu da su neki ostali bez posla kad se podigao minimalac na 1000 KM ili su gazdi morali vracati pare.
Trenutno mislim da ne postoje fakulteti "gdje ce te neko vuci za ruku" nakon studija.
- JOINT_1921
- Vozim: odlično
#36 Re: Koji fakultet upisati?
Tesko da ima goreg faxa za zavrsiti od stomatologije, em se sjebes od ucenja, poslije ne mozes naci posao za lijeka, pa ni za minimalac, jer su to sve porodicni poslovi, niko ne siri npr da otvori jos jednu stolicu, ono konta sto bi kad dere pare, a da dodjes do nivoa da sam otvoris eban si i potrosen.
Najbolji fakultet za završiti je mašinski, poslova more, neograniceno podrucje djelovanja, nema ludjaka od profesora.
Najbolji fakultet za završiti je mašinski, poslova more, neograniceno podrucje djelovanja, nema ludjaka od profesora.
- Truba
#37 Re: Koji fakultet upisati?
nisam u tom kontekstu spominjao vučenje za rukav
više u onom kad si u svom uredu i kreneš u wc a na hodniku 100 očajnih duša čeka pregled
a ti se osjećaš ko bog što i jesti tim ljudima
to je doktor i zubar na svom položaju
a i veterinar...
-
Sehro
#38 Re: Koji fakultet upisati?
Hvala kolega, mislim da će biti to.Truba wrote: ↑31/08/2026 11:42 upisati samo ono sto donosi pare i dostojanstven život pun poštovanja okolice
-
Sehro
#39 Re: Koji fakultet upisati?
Nažalost te dvije opcije su ostale..dr_Evil wrote: ↑31/08/2026 11:46Samo poslove gdje kupci/musterije/klijenti/pacijenti dolaze tebi, a ne da ih ti trazisTruba wrote: ↑31/08/2026 11:42 upisati samo ono sto donosi pare i dostojanstven život pun poštovanja okolice
ja bih izabrao logopedijurecimo stomatologiju
![]()
- dr_Evil
#40 Re: Koji fakultet upisati?
Ne znam sta bih ti rekao... ludjaka od profesora naravno da ima, imali smo cak i temu o tim profama iz matematike na ovom forumu.JOINT_1921 wrote: ↑31/08/2026 11:55 Tesko da ima goreg faxa za zavrsiti od stomatologije, em se sjebes od ucenja, poslije ne mozes naci posao za lijeka, pa ni za minimalac, jer su to sve porodicni poslovi, niko ne siri npr da otvori jos jednu stolicu, ono konta sto bi kad dere pare, a da dodjes do nivoa da sam otvoris eban si i potrosen.
Ima posla, placeno kako te zapadne od minimalce do odlicne plate, sta nam nosi buducnost sa AI stvarno ne znam. Masinstvo se upisuje ako to volis, nije zbog para ili ugleda.
- JOINT_1921
- Vozim: odlično
#41 Re: Koji fakultet upisati?
Aleksandra Kostić nije neko ko ce terorisati studenta, ne znam kakvi su sad ovi asistenti koji su postali profesori, ja sam zavrsio 2012 i nije bio niti jedan nenormalan, osim mozda Repčića, ali i on je bio takav vezano za njegove knjige, a ne za sukanje na ispitima, bezvezno obaranje studenata i slicno. A sa masinstvom mozes birati bezbroj branši u kojima ces raditi, od energetike, zastite okolisa, klimatizacije, grijanja, hladjenja, proizvodnje, automobilska industrija, odbrambena industrija, konstrukcije, itd. itd. Ja sam upisao mašinstvo jer sam volio fiziku.dr_Evil wrote: ↑31/08/2026 12:23Ne znam sta bih ti rekao... ludjaka od profesora naravno da ima, imali smo cak i temu o tim profama iz matematike na ovom forumu.JOINT_1921 wrote: ↑31/08/2026 11:55 Tesko da ima goreg faxa za zavrsiti od stomatologije, em se sjebes od ucenja, poslije ne mozes naci posao za lijeka, pa ni za minimalac, jer su to sve porodicni poslovi, niko ne siri npr da otvori jos jednu stolicu, ono konta sto bi kad dere pare, a da dodjes do nivoa da sam otvoris eban si i potrosen.
Ima posla, placeno kako te zapadne od minimalce do odlicne plate, sta nam nosi buducnost sa AI stvarno ne znam. Masinstvo se upisuje ako to volis, nije zbog para ili ugleda.
- dr_Evil
#42 Re: Koji fakultet upisati?
Mozes druze raditi gdje hoces, ima industrija koliko hoces, nikad se nisam bunio. Ali opet ti kazem osim onog "ima muza inzinjera pred kojim je karijera", neces se nesto opariti osim ako imas u sebi gen za biznis. To je posao ljubavi i nekog normalnog zivota.JOINT_1921 wrote: ↑31/08/2026 12:28Aleksandra Kostić nije neko ko ce terorisati studenta, ne znam kakvi su sad ovi asistenti koji su postali profesori, ja sam zavrsio 2012 i nije bio niti jedan nenormalan, osim mozda Repčića, ali i on je bio takav vezano za njegove knjige, a ne za sukanje na ispitima, bezvezno obaranje studenata i slicno. A sa masinstvom mozes birati bezbroj branši u kojima ces raditi, od energetike, zastite okolisa, klimatizacije, grijanja, hladjenja, proizvodnje, automobilska industrija, odbrambena industrija, konstrukcije, itd. itd. Ja sam upisao mašinstvo jer sam volio fiziku.dr_Evil wrote: ↑31/08/2026 12:23Ne znam sta bih ti rekao... ludjaka od profesora naravno da ima, imali smo cak i temu o tim profama iz matematike na ovom forumu.JOINT_1921 wrote: ↑31/08/2026 11:55 Tesko da ima goreg faxa za zavrsiti od stomatologije, em se sjebes od ucenja, poslije ne mozes naci posao za lijeka, pa ni za minimalac, jer su to sve porodicni poslovi, niko ne siri npr da otvori jos jednu stolicu, ono konta sto bi kad dere pare, a da dodjes do nivoa da sam otvoris eban si i potrosen.
Uz razmijevanje tog, svakom bih preporucio da krene u te vode. Ali nek racuna na AI.. ne znamo gdje ovo goni. Za sada je beskoristan, greska za greskom, probao sam malo i Leo, ali vidim da se razvija. Bas sam evo prosle hefte pogledao neki web seminar gdje Ansys uvodi AI, i moram reci krajnje zanimljivo.
- Ozimician
#43 Re: Koji fakultet upisati?
Normalnoj osobi to ne moze biti adekvatna satisfakcija. Naprotiv.
Ko upisuje bilo sta zbog "God-kompleksa", nek mu je God na pomoci, kao i onima s kojima radi i onima koji trebaju njegovu uslugu.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#44 Re: Koji fakultet upisati?
ako bi se gledalo da se skolujes samo na osnovu "da te neko vuce za rukav" onda samo zanat koji je otporan na "kompjuterizaciju" i ai...
a valjda se skolujes za ono za sta imas afiniteta i predispozicije..ja bi opet isti fakultet sad upisao kao i onda, iako sam i onda znao da nije najpametniji izbor...kako ces biti dobar u necemu ako nema nikakvih afiniteta i zivot provedes radeci preko qrca..
- Truba
#45 Re: Koji fakultet upisati?
nisam mislio da će te neko vući za rukav kad završiš fakultet
nego da izabereš fakultet s kojim ćeš dobiti posao na kojem te VUKU ZA RUKAV
nikakva nije tajna da su doktori generalno svih profila ako nisu mitolozi i totalni šupci osobe takvog profila
i majstor za automobile je osoba koju vučeš za rukav i zivkaš i serviser klima i vodovodjija ali ovdje govorimo o fakultetima
ako želiš biti malo božanstvo završi medicine, zdravstvene studije, strojarstvo, injženjerstvo (ne ono gdje ti treba neko da uloži 100 milijuna u tvornicu da bi bio bog nego ono inzenjerstvo sto japanci kažu iz rudnika zlata - mozak, stvaraš višak vrijednosti)
logopeda je manjak i mislim da je to pun pogodak i za PRIVATNU PRAKSU
LJUDI NE ZNAJU PRIČATI
nego da izabereš fakultet s kojim ćeš dobiti posao na kojem te VUKU ZA RUKAV
nikakva nije tajna da su doktori generalno svih profila ako nisu mitolozi i totalni šupci osobe takvog profila
i majstor za automobile je osoba koju vučeš za rukav i zivkaš i serviser klima i vodovodjija ali ovdje govorimo o fakultetima
ako želiš biti malo božanstvo završi medicine, zdravstvene studije, strojarstvo, injženjerstvo (ne ono gdje ti treba neko da uloži 100 milijuna u tvornicu da bi bio bog nego ono inzenjerstvo sto japanci kažu iz rudnika zlata - mozak, stvaraš višak vrijednosti)
logopeda je manjak i mislim da je to pun pogodak i za PRIVATNU PRAKSU
LJUDI NE ZNAJU PRIČATI
- Truba
#46 Re: Koji fakultet upisati?
ljudi prave 2 greške u životu MLADIizvrsni direktor wrote: ↑02/09/2026 10:18a valjda se skolujes za ono za sta imas afiniteta i predispozicije..ja bi opet isti fakultet sad upisao kao i onda, iako sam i onda znao da nije najpametniji izbor...kako ces biti dobar u necemu ako nema nikakvih afiniteta i zivot provedes radeci preko qrca..
1. greška upisuju FAKULTET IZ LJUBAVI
2. pogreška VJENČAVAJU SE IZ FINANCIJSKOG INTERESA
u životu treba ići OBRATNO...fakultet treba upisati da mlatiš LOVU
onda se udati iz LOVEa tojest LJUBVAVI
- Truba
#47 Re: Koji fakultet upisati?
još jedan savjet
što više truda danas
manje truda sutra
oni koji žive ko bogovi danas
su bili oni koji su učili od 21.00 dok sam ja izlazio u grad i vraćao se u 4.00 a oni i dalje na mreži UČE
a ja sapunjam mačora
sad oni sapunjaju mačora a ja sam prnou fenjer
bolje minjon danas a bog sutra
nego bog danas a minjon sutra

što više truda danas
manje truda sutra
oni koji žive ko bogovi danas
su bili oni koji su učili od 21.00 dok sam ja izlazio u grad i vraćao se u 4.00 a oni i dalje na mreži UČE
a ja sapunjam mačora
sad oni sapunjaju mačora a ja sam prnou fenjer
bolje minjon danas a bog sutra
nego bog danas a minjon sutra
-
Nierika
#48 Re: Koji fakultet upisati?
Meni često kažu da trebam volontirati a npr. vodoinstalateri, stomatolozi, doktori i sl. (privatnici) za petnaestak minuta, pola sata posla uzmu po 50, 100KM i više. Neka, i trebaju al' nemojte ni meni savjetovati da volontiram nakon 200 godina fakulteta molim vas, hoću i ja na egzotične lokacije i da ulažem u opremu. 
-
Nierika
#49 Re: Koji fakultet upisati?
Meni se ovo desilo (navjerovatnije, nisu tako rekli) al' sam ja kriva jer nisam ništa rekla ili dala otkaz i prije iako su me tretirali kao osobu bez fakultetskog obrazovanja (ili čak srednjoškolskog). Trebao mi je posao i uspjela sam otplatiti master tako da nisam nezadovoljna previše.Ozimician wrote: ↑31/08/2026 11:50Realno, cak i u Njemackoj par godina rade za minimalac (u vecim gradovima). Ja znam u Sarajevu da su neki ostali bez posla kad se podigao minimalac na 1000 KM ili su gazdi morali vracati pare.
- Ludzak
#50 Re: Koji fakultet upisati?
Mašinstvo u BiH nije cijenjeno. Po državnim možda jeste, ali ako zapadneš da radiš kod privatnika zahebano. Previše odgovornosti, i psihičkog i fizičkog pritiska, i na kraju se najviše opare guzonje preko tvojih leđa sa minimum odgovornosti.JOINT_1921 wrote: ↑31/08/2026 12:28Aleksandra Kostić nije neko ko ce terorisati studenta, ne znam kakvi su sad ovi asistenti koji su postali profesori, ja sam zavrsio 2012 i nije bio niti jedan nenormalan, osim mozda Repčića, ali i on je bio takav vezano za njegove knjige, a ne za sukanje na ispitima, bezvezno obaranje studenata i slicno. A sa masinstvom mozes birati bezbroj branši u kojima ces raditi, od energetike, zastite okolisa, klimatizacije, grijanja, hladjenja, proizvodnje, automobilska industrija, odbrambena industrija, konstrukcije, itd. itd. Ja sam upisao mašinstvo jer sam volio fiziku.dr_Evil wrote: ↑31/08/2026 12:23Ne znam sta bih ti rekao... ludjaka od profesora naravno da ima, imali smo cak i temu o tim profama iz matematike na ovom forumu.JOINT_1921 wrote: ↑31/08/2026 11:55 Tesko da ima goreg faxa za zavrsiti od stomatologije, em se sjebes od ucenja, poslije ne mozes naci posao za lijeka, pa ni za minimalac, jer su to sve porodicni poslovi, niko ne siri npr da otvori jos jednu stolicu, ono konta sto bi kad dere pare, a da dodjes do nivoa da sam otvoris eban si i potrosen.
Neko ko se ne razumije u mašinstvo, teško da njemu možeš objasniti neke stvari, njima je cilj kapital i novac.
Ako imaš nekih veza, i zajedničkim snagama otvoriti svoju sopstvenu firmu, onda OK. Ali za toga treba ogroman kapital.