Ja ne razumjem sta ti hoćeš da kaže.
A to naše zajebi, nema tu našeg ništa, otiđi u šumu pa sebi nasjeci 1m3 drva pa ćeš vidjet čije je.
A onog momenta kada čovjek natovari drvo na šticara to je drvo njegovo i može ga staviti na kamaru i zapalit.
Moderator: anex
Ja ne razumjem sta ti hoćeš da kaže.
To sam isto pitao na sastanku, hoće li se i cijena za drva i ugalj ograničiti, zašto bi oni koji troše pelet bili povlašteni.zigzag wrote: ↑21/08/2026 09:11 Pelet je ogrjev kao i svaki drugi a alternativa ima. (a realno se pojavio prije 15tak godina) ne vjerujem da se više od 15% stanovništva grije na pelet. Šta je sa ostalima, ko njih treba da pripazi?
Ko misli da neko komercijalnu robu mora prodavati jeftinije onda je pogriješio planetu.
E to je logika ovih novokomponovanih kapitalista. Al tako oni godinu dvije izvaraju narod i onda opet u cigane.
Sve zavisi. Kod mene kolegica u aprilu naručila po 600 i plus mora sebi prevoz platiti a ja naručio početkom avgusta po 580 sa uključenim prevozom. Tako da nema tu pravila. Tržište je poremećeno totalnodrogon2 wrote: ↑29/08/2026 15:17 Interesovat se za pelet mart-april i imat ces ga najkasnije do jula po najpovoljnijoj cijeni te godine.Inace znam masu ljudi koji godinama prvo cekaju da se "rijese" mora i ljetnih odmora pa pokusavaju da narucuju tek sredinom i krajem augusta pa placaju i po 300km vise nego da trosak za ogrijev planiraju nesto ranije.
A mozda ti dobijes smece od peleta a kolegica A1Dr Arsla wrote: ↑29/08/2026 16:20Sve zavisi. Kod mene kolegica u aprilu naručila po 600 i plus mora sebi prevoz platiti a ja naručio početkom avgusta po 580 sa uključenim prevozom. Tako da nema tu pravila. Tržište je poremećeno totalnodrogon2 wrote: ↑29/08/2026 15:17 Interesovat se za pelet mart-april i imat ces ga najkasnije do jula po najpovoljnijoj cijeni te godine.Inace znam masu ljudi koji godinama prvo cekaju da se "rijese" mora i ljetnih odmora pa pokusavaju da narucuju tek sredinom i krajem augusta pa placaju i po 300km vise nego da trosak za ogrijev planiraju nesto ranije.
Covjece?semsasuljakovic wrote: ↑06/08/2026 18:07 Sve ok, ali 22 stepena može samo neoženjen bez male djece držati. Ja sam kao momak na 20 držao. Sad sa ženom i malim djetetom - ispod 24,5 bi izbio rat.
Iz posta u post sere* i lazes.Armin2013 wrote: ↑17/08/2026 08:08 Ne razumjem pojedine na forumu nikako, svrha svakog biznisa je profit, i roba se prodaje po cijeni po kojoj se može prodat, jel to moralno ili nije to je nešto drugo ali je tako. I sama država ima više PDVa ako je roba skuplja (naravno ono što prođe koroz papire), tako da se državi se ne isplati intervenisati. Zakona o marži nema što se tiče peleta, to je ostavljeno na volju trgovcima. Uvijek je bilo i uvijek će biti onih koji love u mutnom u prave neke vještačke krize da podižu cijene, to je tako i tako će i biti. Opet kažem da li je moralno ootom potom.
Opet kažem u proljeće, negdje do maja peleta je bilo na tržištu i mogao se naći po cijeni od 540 KM/t, to govorim za Gračanicu, ali ne kao i prošle godine se čeka da krene izvoz pa se onda i naši kupci probude, sada koliko sam u toku u Gračanici se ne uzimaju narudžbe iduća 2-3 mjeseca jer su već zagovorene količine, a poslije toga vjerovatno cijena ide gore.
Prikazi je ti!Armin2013 wrote: ↑20/08/2026 20:56Prikazi kalkulaciju cijene koštanja proizvodnje 1t peleta u KMCi-Nick wrote: ↑20/08/2026 17:01 Meni je smiješno kad kažu visoki troškovi proizvodnje.
Kao da u pelet stavljaju 32 skupa sastojka.
Otpadno drvo, nesto struje, malo amortizacije masina i nešto troska rada.
I onda cijena proizvoda 4 puta veća od troska sirovine i energenta.
Fora je u tome samo da se ravnaju prema cijeni u Njemačkoj i Austriji, a kvalitet često znatno losiji.
https://www.heizpellets24.de/pelletpreise
KWh energije iz plina 12 feninga a ovi ga naguraše na 16 feninga.
I KWh struje po srednjoj tarifi oko 18 feninga.
Opet lazes!!!Armin2013 wrote: ↑20/08/2026 21:00 I nije cijena u cijeloj BiH 800 KM, cijena peleta u Gračanici je oko 600 KM ali je problem sto su se svi sada sjetili da im treba pelet, gdje ste bili u proljece kada je pelti izvoyen u Italiju ili prodavan nakupcima po 500 KM/t
evo vam prijaljene cijene peleta
https://www.fmt.gov.ba/pregled-cijena-peleta.html
Ja samo govorim kako jest a sto se tebi istina ne svidja to je tvoj problem.Danguba wrote: ↑29/08/2026 22:59Iz posta u post sere* i lazes.Armin2013 wrote: ↑17/08/2026 08:08 Ne razumjem pojedine na forumu nikako, svrha svakog biznisa je profit, i roba se prodaje po cijeni po kojoj se može prodat, jel to moralno ili nije to je nešto drugo ali je tako. I sama država ima više PDVa ako je roba skuplja (naravno ono što prođe koroz papire), tako da se državi se ne isplati intervenisati. Zakona o marži nema što se tiče peleta, to je ostavljeno na volju trgovcima. Uvijek je bilo i uvijek će biti onih koji love u mutnom u prave neke vještačke krize da podižu cijene, to je tako i tako će i biti. Opet kažem da li je moralno ootom potom.
Opet kažem u proljeće, negdje do maja peleta je bilo na tržištu i mogao se naći po cijeni od 540 KM/t, to govorim za Gračanicu, ali ne kao i prošle godine se čeka da krene izvoz pa se onda i naši kupci probude, sada koliko sam u toku u Gračanici se ne uzimaju narudžbe iduća 2-3 mjeseca jer su već zagovorene količine, a poslije toga vjerovatno cijena ide gore.
Reci koji si peletar?
Kao sto neko rece, derete drzavnu sumu a ovamo trazite trzisnu cijenu odnosno ucjenjujete.
Mislim da necete dugo.
Jesam peletar od 2012.god ali sada vidim da je sve isplatnije od peleta.
Prodajite ga kome mozete i ucjenjujte.
Zasto bi ja pokazivao kalkulaciju?Danguba wrote: ↑29/08/2026 23:03Prikazi je ti!Armin2013 wrote: ↑20/08/2026 20:56Prikazi kalkulaciju cijene koštanja proizvodnje 1t peleta u KMCi-Nick wrote: ↑20/08/2026 17:01 Meni je smiješno kad kažu visoki troškovi proizvodnje.
Kao da u pelet stavljaju 32 skupa sastojka.
Otpadno drvo, nesto struje, malo amortizacije masina i nešto troska rada.
I onda cijena proizvoda 4 puta veća od troska sirovine i energenta.
Fora je u tome samo da se ravnaju prema cijeni u Njemačkoj i Austriji, a kvalitet često znatno losiji.
https://www.heizpellets24.de/pelletpreise
KWh energije iz plina 12 feninga a ovi ga naguraše na 16 feninga.
I KWh struje po srednjoj tarifi oko 18 feninga.
Nisu svi proizvodjaci peleta iz Gracanice, i sam kazes da nisi kupio u Gracanici.Danguba wrote: ↑29/08/2026 23:06Opet lazes!!!Armin2013 wrote: ↑20/08/2026 21:00 I nije cijena u cijeloj BiH 800 KM, cijena peleta u Gračanici je oko 600 KM ali je problem sto su se svi sada sjetili da im treba pelet, gdje ste bili u proljece kada je pelti izvoyen u Italiju ili prodavan nakupcima po 500 KM/t
evo vam prijaljene cijene peleta
https://www.fmt.gov.ba/pregled-cijena-peleta.html
Svi proizvodjaci peleta iz Gracanice, Trgovir i ostali ne primaju uplate od aprila jer samo zavlace musterije(pravite spiskove pa cemo vidjeti u oktobru) sto znaci, bice po usima.
Prije neki dan kupio po 610KM/t a nije iz Gracanice.
Danguba wrote: ↑29/08/2026 22:59Iz posta u post sere* i lazes.Armin2013 wrote: ↑17/08/2026 08:08 Ne razumjem pojedine na forumu nikako, svrha svakog biznisa je profit, i roba se prodaje po cijeni po kojoj se može prodat, jel to moralno ili nije to je nešto drugo ali je tako. I sama država ima više PDVa ako je roba skuplja (naravno ono što prođe koroz papire), tako da se državi se ne isplati intervenisati. Zakona o marži nema što se tiče peleta, to je ostavljeno na volju trgovcima. Uvijek je bilo i uvijek će biti onih koji love u mutnom u prave neke vještačke krize da podižu cijene, to je tako i tako će i biti. Opet kažem da li je moralno ootom potom.
Reci koji si peletar?
Kao sto neko rece, derete drzavnu sumu a ovamo trazite trzisnu cijenu odnosno ucjenjujete.
Mislim da necete dugo.
Jesam peletar od 2012.god ali sada vidim da je sve isplatnije od peleta.
Prodajite ga kome mozete i ucjenjujte.