Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

palermo

#64826 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

PreWiBa wrote: 29/08/2026 06:25
Skijaš wrote: 29/08/2026 06:01
PreWiBa wrote: 28/08/2026 23:17 Sumiru se može jedno priznati, makar predlaže nešto konkretno. Meni se ne sviđa, ali nije kmečak kao drugi...
:-D

Problem : podivljalo velikosrpstvo slavi zločine, negira genocid i prijeti novim, te maltretira povratnike i sabotira državu.

Rješenje : dati podivljalom velikosrpstvu međunarodnu granicu i pravni okvir za raspoređivanje ježeva i bodljikave žice po Dobrinji i padinama Vlašića

....kao, ti se ne slažeš s tim ali je i taj prijedlog da im se da još bolju poziciju da gnjave i ucjenjuju ipak konkretno rješenje ? :-)

Nego, je li dovoljno konkretno i to da se Dodiku i Čoviću oduzme mehanizme blokade, a za što bi se moglo naći više podrške u svijetu nego za te nebuloze o raspadu zemlje ? Ili je to sarajevski maksimalizam i ekstremizam ?
Vidi, ja se ne slažem sa njim, nikako.

No, ni ovo kmečanje, prizivanje nečega i kukanje ne pomaže.

Realno gledano, meni se čini da, koliko ni političari, toliko ni 99% naroda nema nikakvu realnu predstavu o nekim konkretnim koratcima i smjernicama za buduće djelovanje.

Vidim da neki spominju neke teorije demografskog poklapanja i slično, ali jednotavno, ne možeš takve stvari raditi a realno gledano nemaš nikakav plan, sve je nahotično.
Po mom mišljenju, jedino mjesto gdje se to isplati raditi je područje oko Mrkonjića, to je jedina stvar koja stvarno osigurava neku bošnjačku poziciju unutar BiH.
No, kada gledamo na nepostojeću strategiju, prije da će USK iza njega postati rezervat za divlje medvjede, imajući u vidu iseljavanje.
"Ako hoces Boga nasmijati reci mu svoje planove ". Volim.ovu izreku. Planovi, strateski, dugorocni, kraatkorocni, vaki, naki, su po mom, sad vec znatnom profesionalnom iskustvu, jedna solidna ubleha. Prevashodno zato sto ne uzimaju u obzir promjene.koje jednostavno ne.mozes predvidjeti.
Ergo, najvaznije, rekao bih cak I jedino vazno, je da imamo zajednicku viziju. Bosna I Hercegovina kao prosperitetna drzava koju njeni gradjani osjecaju svojom. A mislim da vecina nas dijeli I prihvata tu viziju. Ostalo je proces, sa.usponima I padovima.
Hocu reci, nije situacija tako losa kao sto nekima.izgleda.
pemanapemani

#64827 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by pemanapemani »

Realno, Alija vladao 10 godina, od toga 4 godine agresije.

Sta je uradjeno poslije Alije?

Covjek ore nebeske njive 20 i kusur godina. Treba ga vise pustiti na miru i preuzeti odgovornost, a ne da Alija bude isprika.

Ono, nesposobni Alija zajebao za 10 godina, a mi sposobni nismo uspjeli ispraviti njegove zajebe za 25 godina.

Ma hajte molim vas.
DonieBrasco

#64828 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by DonieBrasco »

Meni je Alija ne bitan koliko je porazno sta mu je sin sa SDA i svim satelitima radio kasnije do dana danasnjeg koliko su zla nanjeli BiH i bosnjacima.
TheMule

#64829 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by TheMule »

Navratim da vidim sta ima ovdje, kad ono opet svi iznenadjeni :) Neka neka
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#64830 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mk ultra »

pemanapemani wrote: 29/08/2026 12:30 Realno, Alija vladao 10 godina, od toga 4 godine agresije.

Covjek ore nebeske njive 20 i kusur godina. Treba ga vise pustiti na miru i preuzeti odgovornost, a ne da Alija bude isprika.

Ono, nesposobni Alija zajebao za 10 godina, a mi sposobni nismo uspjeli ispraviti njegove zajebe za 25 godina.

Ma hajte molim vas.
Srbski projekat traje duze od toga, od prije procesa
4L0n3

#64831 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by 4L0n3 »

Dzaba ga siljite, fildzan je usud :skoljka:
Za bilo kakvu drugu varijantu sagovornike za promjene ustava bosnjaci ne mogu naci unutar BiH.
Izvana nema ko pomoci, niti ima volje za takvo nesto..
Sta preostaje ? :)

Mozda gurnut punomoc turskoj da se dogovara za naske, srbija za srbe hrvacka za hrvate ? Lol

Il morebit kakav rat al to je nezgodno jer nema nikog raspolozenog za pomoc okolo, a i vojska je teska kita od ovce. Nazovi drzavni organi nisu u stanju spengat dodika prosle godine jer bi mu delegati iz tog istog organa dojavili il rekli nemere, al su zato ambicije forumasa i razglabanje o toboznjoj drzavi pogoleme. Nidje veze.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#64832 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

mk ultra wrote: 29/08/2026 18:43
pemanapemani wrote: 29/08/2026 12:30 Realno, Alija vladao 10 godina, od toga 4 godine agresije.

Ma hajte molim vas.
Nije u tome stvar.
Već, potpisao je Dejton, i šta onda?

Šta je bila njegova zamisao strategije, nekog plana u periodu 1995-2003?

Ja to ne pitam da bi nekoga ocrnio, nego da vidimo postoji li uopće neka osnova za neku strategiju, bilo šta?
Jer već znamo da ovi poslije njega nisu imali nikakav plan.
Sanjarko

#64833 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Sanjarko »

Koji rat, šaka jada nas svih ima, Srba u RS i Srbiji ni 700 000 i 5 500 000 sa prosječnom dobi od 45 godina, Hrvata u Bosni i Hrvatskoj oko 300 000 i 3 400 000 isto sa prosječnom dobi od 45 godina ili tu negdje.

Nas oko 1 400 000 ovdje u Bosni isto starije prosječne dobi.

Mogu samo se iskaljivati iz daljine na nama sa Rafalima i sličnim oružjima, i pokušati uzeti okolinu, TK, DB, USK, i dio Hercegovine.

Opet bi nama u najgorem slučaju ostalo oko 12 500 do 15 000 km2 sa populacijom od preko 1,5 miliona stanovnika.
Sanjarko

#64834 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Sanjarko »

PreWiBa wrote: 30/08/2026 00:03

Ma hajte molim vas.
Nije u tome stvar.

Ja to ne pitam da bi nekoga ocrnio, nego da vidimo postoji li uopće neka osnova za neku strategiju, bilo šta?
Niko nije očekivao ovo, ni rat, ni Dejton, ni nakon Dejtona, a pogotovo ne ovo sada.

Bilo nas je krenulo kada je bio živ Paddy Ashdown, a onda je stalo sve i krenulo u ovom smjeru.
pemanapemani

#64835 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by pemanapemani »

Ma hajte molim vas.
Moze projekat trajati desetine godina, samo Alija je imao politicki utjecaj od 1990.
Za njegova mandata smo priznati i primljeni u UN. Sto se mene tice dovoljno.

Kazem, covjeka treba pustiti da pociva u miru i ne treba ga koristiti kao ispriku.
To je meni isto kao sto ga SDA koristi u svakoj izbornoj kampanji ili stranke iz manjeg entiteta kada zele plasiti glasace.

On 10, mi 25 godina.
Vise nego dovoljno vremena da se isprave sve njegove greske i barem malo sjebe srpski projekat.
Skijaš

#64836 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Skijaš »

PreWiBa wrote: 29/08/2026 07:32 Evil kao stalno kritikuje Sumira, a onda nastavi pričati, i kroz priču vidiš da se faktički slaže sa onim što Sumir govori, ako dobro pratiš šta piše. Ne sviđa mi se ni to.
Ma dobro, ja ne bih o konkretnim imenima i u ovom kontekstu, ali ono što je očigledno je da postoje tri grupe forumaša (novinara, aktivista, političara...).

Prva grupa je uvjerena da je skoro svaka inicijativa šansa za suzbijanje utjecaja velikosrpskog faktora (bilo u parlamentu, Briselu, Vašingtonu, upravi fudbalskog saveza, Konjević Polju, CIK-u, vojsci, itd). Oni su u stanju totalnog rata, na kalup onog Čerčilovog "...we shall fight on the beaches, we shall fight on the landing grounds, we shall fight in the fields and in the streets, we shall fight in the hills; we shall never surrender...". Naravno, taj totalni rat s velikosrpstvom ne podrazumjeva nekakve oružane napade i ograničen je na sva zakonom dozvoljena sredstva

Druga grupa na ovaj ili onaj način objašnjava kako je natpolovična većina u BiH koja se identificira sa državom u stvari samo statista u srpskohrvatskom filmu. Po njima je Sarajevo to koje stalno mora popuštati, nekad se to pravda Dodikovim blokadama, nekad kapacitetom Hrvatske da blokira BiH, ali je insistiranje na ustupcima Sarajeva uvijek konstanta. Oni su, bar po mom mišljenju, ili u međuvremenu kupljeni ili nikad nisu ni bili na strani multietničkog koncepta nego lažu i petljaju

Treća grupa je najbrojnija i ima ih u svim stranačkim taborima Sarajeva, a sastoji se od onih kojima je stranka važnija od države. Ako Bakir kaže da članstvo BiH u NATO savezu zavisi od Dodikove dobre volje, prosječan SDA-ovac će u tom vidjeti mudrost a SDP-ovac izdaju. Ako Nermin Nikšić sveti koncept državne imovine svede na "tamo neke njive", prosječan SDP-ovac će u tom vidjeti mudrost, a SDA-ovac izdaju. Odnosno, relaksacija odnosa sa Dodikom i Čovićem za te stranačke fanatike može biti i pozitivna i negativna. Ako to radi suparnička stranka, to je izdaja, a ako to radi stranački šef, e to je vizionarstvo.

Druga grupa ne predstavlja značajnu prijetnju i njih se može lako poderati argumentima (bilo na forumu, bilo u evropskom parlamentu). Ova treća grupa je već ozbiljna prepreka čisto zbog njihove brojnosti i srčanosti kojom brane lizanje svojih šefova s Dodikom i Čovićem, a što se onda koristi kao ključni argument protiv stranog pritiska na te trudbenike zločinačkih projekata.
DonieBrasco

#64837 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by DonieBrasco »

U Tomislavgradu direkotrica doma zdrava velicala crkotinu, dobila otkaz i prijaavu.

Mora i kod nas poceti ovako samo jako udarati, po đepu pa neka se kurce, srbuju i jedu slamu.
vee-jay

#64838 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by vee-jay »

Sanjarko wrote: 30/08/2026 00:21
Nije u tome stvar.

Niko nije očekivao ovo, ni rat, ni Dejton, ni nakon Dejtona, a pogotovo ne ovo sada.

Bilo nas je krenulo kada je bio živ Paddy Ashdown, a onda je stalo sve i krenulo u ovom smjeru.
Hrvati jesu ocekivali rat.
Sanjarko

#64839 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Sanjarko »

vee-jay wrote: 30/08/2026 15:45
Sanjarko wrote: 30/08/2026 00:21

Nije u tome stvar.

Hrvati jesu ocekivali rat.
Da, Tuđman i co jesu, i mnogi Hrvati ali nudženi su sporazumi razni da se sačuva Jugoslavija, pa i izbjegne rat u Hrvatskoj od pristupa EZ i milijardama dolara do čuvenog Z4 plana, Srbi i njihovo tadašnje rukovodstvo predvođeno sa Miloševićem i co sve odbilo.

Naši su vrdali, neki su znali šta nam se sprema i shodno tome i preduzeli što šta.

Ali dosta naroda je mislilo neće komšija na komšiju, susjed na susjeda i vjerovali su JNA.

Skupo smo to sve nažalost platili i plaćamo i dalje.
tokio25

#64840 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by tokio25 »

Ma hajte molim vas.
nije sam alija vladao
uz njega je bio i genjac koji i danas vlada
uz njega je bilo stotine ljudi koji i danas vladaju
alija ko jedan covjek nije bitan al je bitan u sistemu koji je bio i koji je sada
GandalfSivi

#64841 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by GandalfSivi »

Ja sam skontao da se Bakiru u sustini vise ne radi, bolje mu penzija stoji, ali ne smije Seki priznati 😎
dembele

#64842 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dembele »

DonieBrasco wrote: 30/08/2026 12:58 U Tomislavgradu direkotrica doma zdrava velicala crkotinu, dobila otkaz i prijaavu.

Mora i kod nas poceti ovako samo jako udarati, po đepu pa neka se kurce, srbuju i jedu slamu.
Doktorica veličala Sratka, direktorica joj uručila otkaz. Slažem se da tako treba i kod nas, eto za početak ona kuravela i pljačkašica bankomata i pjevačica u pokušaju Romana Panić
Point.

#64843 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Point. »

Nisam znao da ima Srba u Tomislavgradu
Danguba

#64844 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Danguba »

Pa i nema bas, sto ne znaci da se ne gura prst u oko ili so na ranu.
18mn97

#64845 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by 18mn97 »

Gdje god ih ima prave probleme. Interesantno zaista.
pritchard

#64846 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by pritchard »

DonieBrasco wrote: 30/08/2026 12:58 U Tomislavgradu direkotrica doma zdrava velicala crkotinu, dobila otkaz i prijaavu.

Trebalo bi napraviti registar obožavatelja ratnih zločinaca i s njima postupati onako kako dolikuje.

Evo, dotična doktorica iz neke vukojebine koja je radila u Tomislavgradu/Duvnu pa zaredati...
PreWiBa

#64847 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

Možda je glupo pitanje

Ali, SBK je bijaše dvoetnički kanton, treba mislim 2/3 glasova u skupštini da bi nešto prošlo

Hrvatske stranke se tu valjaju sa jednim zastupnikom više od potrebne trećine

Šta se dešava ako na nekim izborima padnu ispod toga? I kako to onda utiče na izbor delegata u dom naroda?
drinjanin

#64848 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drinjanin »

Iako nimalo nisam iznenadjen opet se ne mogu oteti osjecaju razocarenja da covjeku kome su izvan svake sumnje dokazani najgori i najveci zlocini iskazuje javno divljenje kako dijela srpskog puka tako i njihovog kompletnog politickig vodjstva.
Mislim da je trenutak da se prestane nesto ocekivati u tom smislu. Apsolutno treba prestati sa ponizavanjem da se nase zrtve “priznaju”. Pa on se i slavi sto je takav - masovni ubojica prije svega bosanskih muslimana, ali i hrvata, nesto ranije i u manjoj mjeri. Jasno je da su nove generacije spremne da ponove i naprave iste pa i gore stvari.
Srbija se napruzava ultea brzim tempom… Mislim da nece napasti Rumuniju ni Bugarsku…
Sredimo se ako jos mozemo i ako ima vremena.
Jaca ekinomija, uvodjenhe vojnog roka, modernizacija vojske, policije. Manje vehabija i islamizacije koji su svaku drzavu odveli u propast - upravljani zna se odakle.
Hitno stratesko partnerstvo i apsolutna relaksacija sa HR
Ta vrsta preventive omogucava neku buducnost koja nece biti replika Gaze…
PreWiBa

#64849 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

Slažem se.

Znam da zvuči apokaliptično

Ali meni se čini da je se postojanje Bošnjaka u BiH u zadnjih par godina svelo na isčekivanje novog klanja, još gadnijeg genocida i "završetka posla".
I ovi komentari na društvenim mrežama i izostanak bilo kakve reakcije dovoljno govore.
nemediratiplz

#64850 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by nemediratiplz »

pritchard wrote: 30/08/2026 21:18

Trebalo bi napraviti registar obožavatelja ratnih zločinaca i s njima postupati onako kako dolikuje.

Evo, dotična doktorica iz neke vukojebine koja je radila u Tomislavgradu/Duvnu pa zaredati...
Trebalo bi prijje svega ovako postupati sa njima svugdje. Ali nemamo mi muda da ovo uradimo. Rade šta hoće, vrijeđaju nas i onda siđu u Sarajevo da zarade hljeb da bi opet mogli da seru po nama svaki božiji dan i mi ništa. Eno, počet od one kučke što snima u Sarajevu, pa do najobičnijeg konobara, sve ih odjebat. Draže mi je da mi Nepalac smrlja kafu nego da mi govno četničko bilo šta radi. Nismo mi samo glup narod nego i bezmud, a to je mnogo gore.
Post Reply