Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Danguba

#64801 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Danguba »

Better Man wrote: 28/08/2026 23:14
sumirprimus wrote: 28/08/2026 21:06
Tvrtko II Kotromanić wrote: 28/08/2026 17:48

upravo
gledaj ko pise, ne nuzno sta pise :)
Prijatelju pisem ja, dali smo im sve to u dejtonu i plus odrekli se zastave, himne i republike a njima dali srebrenicu,zepu, visegrad, prijedor. :thumbup:
Nazalost ja sam bio protiv dejtona i danas sam, bio sam za totalnu opciju republike, ljiljana i oslobodjenja zemlje ili propast. Sada nisam vise patriota.
Šta su god tražili u Dejtonu Alija im je dao. Njemu je bila bitna Ustikolina, rodni kraj ratnog logističara i njegovog sina švercera Halida i Hasana Čenigića. Dva čuvena ratna inporatna profitera. Srebrenica ga nije uopće interesovala. Ionako ju je još prije genocida zamjenio za Vogošću.
Ti si imao pravo da se boris do oslobodjenja svakog pedlja, tako da je nesto Alija dao ostavi macku o rep.
Danguba

#64802 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Danguba »

drug_profi wrote: 29/08/2026 00:22
Danguba wrote: 29/08/2026 00:20 Sta ce ti vojska u ovakvom svijetu, samo bacanje para.?
Palmface...
Onaj ko ce da nas ''zauzme'' nema sanse da se odbranis nego se predaj do boljih vremena.
Onaj ko te na silu zauzme(takvih malih drzavica je na desetine drzava u Europi) nece trajati vjecno.

Samo zajednicki savez(ma kako se zvao) a sve drugo je bacanje para.
xoklix

#64803 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by xoklix »

PreWiBa wrote: 28/08/2026 23:17 Ustikolinu bi dobio i 92.

Svašta će ovdje ljudi pisati

A većinom ništa konkretno

Sumiru se može jedno priznati, makar predlaže nešto konkretno. Meni se ne sviđa, ali nije kmečak kao drugi...
On predlaže nešto?
Dovoljno je pisao da vidimo o kakvom intelektu se radi, ne znam kako možeš ulaziti sa njim u konstruktivne rasprave kad je njegovo mišljenje "rođeno" u datom trenutku u skladu sa okolnostima i potrebama ranije napisanih kontradikcija i nebuloza. Osoba bez stajaće tačke i autentičnog mišljenja. Svaki dijalog sa njim se svodi na banalno forumsko nadmudrivanje,a vi bi razmatrali njegove prijedloge...
Smiješno :mrgreen:
drug_profi

#64804 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

Danguba wrote: 29/08/2026 00:32
Danguba wrote: 29/08/2026 00:20 Sta ce ti vojska u ovakvom svijetu, samo bacanje para.?
Palmface...
Onaj ko ce da nas ''zauzme'' nema sanse da se odbranis nego se predaj do boljih vremena.
Onaj ko te na silu zauzme(takvih malih drzavica je na desetine drzava u Europi) nece trajati vjecno.

Jadan ne bio, u zajednički savez moraš nešto unijeti. Ne može samo evo ja došo.
Skijaš

#64805 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Skijaš »

PreWiBa wrote: 28/08/2026 23:17 Sumiru se može jedno priznati, makar predlaže nešto konkretno. Meni se ne sviđa, ali nije kmečak kao drugi...
:-D

Problem : podivljalo velikosrpstvo slavi zločine, negira genocid i prijeti novim, te maltretira povratnike i sabotira državu.

Rješenje : dati podivljalom velikosrpstvu međunarodnu granicu i pravni okvir za raspoređivanje ježeva i bodljikave žice po Dobrinji i padinama Vlašića

....kao, ti se ne slažeš s tim ali je i taj prijedlog da im se da još bolju poziciju da gnjave i ucjenjuju ipak konkretno rješenje ? :-)

Nego, je li dovoljno konkretno i to da se Dodiku i Čoviću oduzme mehanizme blokade, a za što bi se moglo naći više podrške u svijetu nego za te nebuloze o raspadu zemlje ? Ili je to sarajevski maksimalizam i ekstremizam ?
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#64806 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

Skijaš wrote: 29/08/2026 06:01
PreWiBa wrote: 28/08/2026 23:17 Sumiru se može jedno priznati, makar predlaže nešto konkretno. Meni se ne sviđa, ali nije kmečak kao drugi...

Problem : podivljalo velikosrpstvo slavi zločine, negira genocid i prijeti novim, te maltretira povratnike i sabotira državu.

Rješenje : dati podivljalom velikosrpstvu međunarodnu granicu i pravni okvir za raspoređivanje ježeva i bodljikave žice po Dobrinji i padinama Vlašića

....kao, ti se ne slažeš s tim ali je i taj prijedlog da im se da još bolju poziciju da gnjave i ucjenjuju ipak konkretno rješenje ? :-)

Nego, je li dovoljno konkretno i to da se Dodiku i Čoviću oduzme mehanizme blokade, a za što bi se moglo naći više podrške u svijetu nego za te nebuloze o raspadu zemlje ? Ili je to sarajevski maksimalizam i ekstremizam ?
Vidi, ja se ne slažem sa njim, nikako.

No, ni ovo kmečanje, prizivanje nečega i kukanje ne pomaže.

Realno gledano, meni se čini da, koliko ni političari, toliko ni 99% naroda nema nikakvu realnu predstavu o nekim konkretnim koratcima i smjernicama za buduće djelovanje.

Vidim da neki spominju neke teorije demografskog poklapanja i slično, ali jednotavno, ne možeš takve stvari raditi a realno gledano nemaš nikakav plan, sve je nahotično.
Po mom mišljenju, jedino mjesto gdje se to isplati raditi je područje oko Mrkonjića, to je jedina stvar koja stvarno osigurava neku bošnjačku poziciju unutar BiH.
No, kada gledamo na nepostojeću strategiju, prije da će USK iza njega postati rezervat za divlje medvjede, imajući u vidu iseljavanje.
Skijaš

#64807 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Skijaš »

PreWiBa wrote: 29/08/2026 06:25

....eto obojio sam i podebljao, haj' sad eskiviraj
PreWiBa

#64808 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

Skijaš wrote: 29/08/2026 06:50

Nisam vidio odmah, sorry...

No, jednostavno ne vidim da je realno.

Haris Silajdžić je cijelu svoju političku karijeru posvetio ukidanju entitetskog veta, blokirao je i Aprilski paket radi toga, i šta je bilo - ništa. A radi se o periodu kada smo bili na vrhuncu diplomatske moći i kada su Srbi bili manji od makovog zrna.

Da se razumijemo, slažem se da je ovo što Sumir trabunja još više nerealno. No, i ovo što ti govoriš je stara politička strategija koja je već propala manje-više.
PreWiBa

#64809 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

Problem je i taj što svako driftanje u nerealne političke zahtjeve ovoj zemlji krade vrijeme i uzima još mogućnosti. Za 10, 15 godina, iz Bosne će se ići u Bugarsku za bolji život.

Silajdžić i općenito bosanska politička elita je uradila grešku 2000-ih. U momentu kada je Evropska unija bila puno otvorenija za nove članice, Hrvatska imala SDP na vlasti, a mi imali kud i kamo više snage u stranom faktoru, trebalo je ići na što hitnije usvajanje onoga što je potrebno za Uniju i sve ostalo ignorisati.
Postojala je šansa da uđemo kao i Hrvatska u tom zadnjem valu i riješimo se belaja, sada bi imali svoje unutrašnje probleme, ali bi ih mogli rješavati u hladovini EU fondova i sa statusom koji nam niko ne može uzeti.

Možda i previše iluzorno gledam na taj period, ne znam, samo znam da su sada izgleda opet malo vrata otvorenija, i ne bih želio da opet izgubimo šansu da uletimo kroz ta vrata. Naravno, nije samo do nas, ali makar mi možemo svoj dio odraditi.
Skijaš

#64810 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Skijaš »

PreWiBa wrote: 29/08/2026 06:58

Haris Silajdžić je cijelu svoju političku karijeru posvetio ukidanju entitetskog veta, blokirao je i Aprilski paket radi toga, i šta je bilo - ništa
Sarajevo ga je popljuvalo i prihvatilo Tihićevu mantru o relaksaciji odnosa. A stranci će uvijek ići linijom manjeg otpora. Dvadeset godina kasnije, Murphy zaključuje da je Dodik ipak varalica s kojim se ne može doći do stvarnog dogovora.
Da se razumijemo, slažem se da je ovo što Sumir trabunja još više nerealno.
Je li samo njegov prijedlog konkretan a ovo o čemu ja pišem nije konkretan prijedlog ? :-D Zašto izbjegavaš odgovoriti ?
No, i ovo što ti govoriš je stara politička strategija koja je već propala manje-više.
Ovo o čemu ja pišem je zadnji put rađeno za vrijeme Alije .... sve poslije njega je bilo predaja i uzmicanje Sarajeva. Konaković se više bunio zbog izbora Komšića nego zbog onog što se radi Bošnjacima Stoca, jeb'o ga Dragan Čović u uho.
Skijaš

#64811 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Skijaš »

PreWiBa wrote: 29/08/2026 07:06 Problem je i taj što svako driftanje u nerealne političke zahtjeve ovoj zemlji krade vrijeme ....
.... pa da, kad lik predlaže rezervat za Bošnjake, to je konkretan prijedlog, kad ja spomenem neko rješenje na štetu Dodika, e to je nerealno ... :-D
PreWiBa

#64812 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

Skijaš wrote: 29/08/2026 07:12
PreWiBa wrote: 29/08/2026 06:58

Haris Silajdžić je cijelu svoju političku karijeru posvetio ukidanju entitetskog veta, blokirao je i Aprilski paket radi toga, i šta je bilo - ništa
Sarajevo ga je popljuvalo i prihvatilo Tihićevu mantru o relaksaciji odnosa. A stranci će uvijek ići linijom manjeg otpora. Dvadeset godina kasnije, Murphy zaključuje da je Dodik ipak varalica s kojim se ne može doći do stvarnog dogovora.
Da se razumijemo, slažem se da je ovo što Sumir trabunja još više nerealno.
Je li samo njegov prijedlog konkretan a ovo o čemu ja pišem nije konkretan prijedlog ?:-D Zašto izbjegavaš odgovoriti ?
No, i ovo što ti govoriš je stara politička strategija koja je već propala manje-više.
Ovo o čemu ja pišem je zadnji put rađeno za vrijeme Alije .... sve poslije njega je bilo predaja i uzmicanje Sarajeva. Konaković se više bunio zbog izbora Komšića nego zbog onog što se radi Bošnjacima Stoca, jeb'o ga Dragan Čović u uho.
Murphy zaključuje da je Dodik ipak varalica
Murphy je to uvijek znao.
Meni nije jasno zašto neko misli da SAD tada nije imala plan da se sruši Dodik. Cijeli proces, nametanje prije toga, pritisak na sud, sve je to došlo iz Vašingtona. Pobjeda Trumpa 2024. je ovu državu puno koštao. Da je ranije donešena presuda, par mjeseci, vjerovatno bi Dodik završio potpuno drugačije.
Je li samo njegov prijedlog konkretan a ovo o čemu ja pišem nije konkretan prijedlog ?
Konkretni su i jedni i drugi, drugo je koliko su realni.
Ne znam, šta znače stranci? Ti to govoriš kao da stranci imaju neki osjećaj odgovornosti prema ovoj državi, kao da oni MORAJU ići linijom manjeg otpora. Ne moraju oni ništa da rade što se tiče provođenja ili donošenja odluka za ovo ili za ono. Ako nema dogovora, nema ga, država propada i idemo dalje.
To se meni nije svidjelo ni kod Silajdžića. Već prvi put kada sam gledao neki intervju sa njim, cijelo njegovo rezonovanje je bilo da međunarodna zajednica Bosni nešto duguje, da su oni dužni da nešto urade. Nisu. Možda, i to samo donekle, prije 20 godina, ali to vrijeme je prošlo. Mi možemo njima samo biti interesantni onoliko koliko vide potencijalnog interesa u nama, a ja ga baš i ne vidim. Naprotiv, Srbija je danas ta koja je svima atraktivna. Diplomatija i politika se vode real-politikom.
Ovo o čemu ja pišem je zadnji put rađeno za vrijeme Alije ....
Vidiš, premlad sam. Šta je uopće tačno bila politička strategija rahmetli A. Izetbegovića POSLIJE rata? Cijelo vrijeme se spominje ratni period, i to je ok, ali nekako se zaboravlja da je on osam godina nakon toga još bio živ. Šta je radio? Kakav je bio njegov plan za post-Dejtonski period? Ja ne vidim da je on imao ikakvu strategiju, makar nisam nikad za nju čitao.
Znam samo da je podnio apelaciju za konstituivnost na teritoriji cijele BiH 2000., da je u zadnjem intervjuu rekao "Budite manje Bošnjaci, Hrvati... i više Bosanci", i ruku na srce, da se nije puno ili previše zalagao za povratak izbjeglica.
PreWiBa

#64813 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

Skijaš wrote: 29/08/2026 07:18
PreWiBa wrote: 29/08/2026 07:06 Problem je i taj što svako driftanje u nerealne političke zahtjeve ovoj zemlji krade vrijeme ....
.... pa da, kad lik predlaže rezervat za Bošnjake, to je konkretan prijedlog, kad ja spomenem neko rješenje na štetu Dodika, e to je nerealno ... :-D
Ja sam to više napisao iz kaprica.

Stvar je u tome, što svako kritikuje Sumira, opravdano, ali rijetko ko govori o nečemu konkretnom.

Evil kao stalno kritikuje Sumira, a onda nastavi pričati, i kroz priču vidiš da se faktički slaže sa onim što Sumir govori, ako dobro pratiš šta piše. Ne sviđa mi se ni to.

Svakako ne mislim da se IŠTA može uraditi dok su SNSD i Dodik na vlasti kod Srba. Šta god da se uradi, planira... morat će sačekati odlazak njega.

Ljudi zaboravljaju kolika je ogromna kočnica ove države Dodik.
Mi da nismo imali period 2014-18, mi do dana današnjeg ne bi ni imali aplikaciju za članstvo u EU, a kamoli išta drugo.
Izigravanje SNSD-a iz državne vlasti 2014. je jedna od rijetkih, ali možda najpametnijih i najboljih stvari koje je SDA uradila ikada u zadnjih 15 godina.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#64814 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by _BataZiv_0809 »

PreWiBa wrote: 29/08/2026 07:06 .
Postojala je šansa da uđemo kao i Hrvatska u tom zadnjem valu
Takva sansa nije postojala ni u vicevima.
Seawolf

#64815 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Seawolf »

_BataZiv_0809 wrote: 29/08/2026 08:03
Bosna i Hercegovina (doduše, tada u sastavu SFRJ) je posljednji put imala šansu da uđe u EEZ, 1. januara 1981, istovremeno kad i Grčka.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#64816 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by _BataZiv_0809 »

Seawolf wrote: 29/08/2026 08:07
Bosna i Hercegovina (doduše, tada u sastavu SFRJ) je posljednji put imala šansu da uđe u EEZ, 1. januara 1981, istovremeno kad i Grčka.
A 86' kad je Iberia usla?
Seawolf

#64817 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Seawolf »

_BataZiv_0809 wrote: 29/08/2026 08:18

Sa situacijom kakva je tada već bila u SFRJ, nemoguće.

U EEZ (i u NATO) nas je mogao uvesti samo Tito, da je započeo pregovore o pristupanju za svoga života.

Ali nije, jer ga je sitnosopstveničko seljačko razmišljanje uvijek vodilo u smjeru da je bolje biti prvi na selu (nesvrstani), nego 'nako u gradu (EEZ i NATO).
PreWiBa

#64818 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

Možda ja nisam upravu (iako mislim da je se, ako ništa, moglo uraditi pola reformi za EU)

No, misliti da je komunistička država sa socijalističkim uređenjem ekonomije mogla ući u EEZ je još više suludo.

U NATO jedino mozda.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#64819 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by _BataZiv_0809 »

Seawolf wrote: 29/08/2026 08:25
_BataZiv_0809 wrote: 29/08/2026 08:18
Sa situacijom kakva je tada već bila u SFRJ, nemoguće.

U EEZ (i u NATO) nas je mogao uvesti samo Tito, da je započeo pregovore o pristupanju za svoga života.

Ali nije, jer ga je sitnosopstveničko seljačko razmišljanje uvijek vodilo u smjeru da je bolje biti prvi na selu (nesvrstani), nego 'nako u gradu (EEZ i NATO).
Oko 6 godina je trajao proces kod npr. Austrije koja je vec bila u EFTA. Znaci da je Tito za zivota to pokrenuo, taman 1986. smo mogli skupa sa Iberijom.
Seawolf

#64820 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Seawolf »

PreWiBa wrote: 29/08/2026 08:30 Možda ja nisam upravu (iako mislim da je se, ako ništa, moglo uraditi pola reformi za EU)

No, misliti da je komunistička država sa socijalističkim uređenjem ekonomije mogla ući u EEZ je još više suludo.

U NATO jedino mozda.
Pametnije bi ti bilo da ne pišeš o nečemu, o čemu nemaš pojma.

Ćuj, komunistička država.
Danguba

#64821 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Danguba »

drug_profi wrote: 29/08/2026 02:48

Palmface...

Jadan ne bio, šta CG unese?
Point.

#64822 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Point. »

Better Man wrote: 28/08/2026 23:14
sumirprimus wrote: 28/08/2026 21:06
Tvrtko II Kotromanić wrote: 28/08/2026 17:48

upravo
gledaj ko pise, ne nuzno sta pise :)
Prijatelju pisem ja, dali smo im sve to u dejtonu i plus odrekli se zastave, himne i republike a njima dali srebrenicu,zepu, visegrad, prijedor. :thumbup:
Nazalost ja sam bio protiv dejtona i danas sam, bio sam za totalnu opciju republike, ljiljana i oslobodjenja zemlje ili propast. Sada nisam vise patriota.
Šta su god tražili u Dejtonu Alija im je dao. Njemu je bila bitna Ustikolina, rodni kraj ratnog logističara i njegovog sina švercera Halida i Hasana Čenigića. Dva čuvena ratna inporatna profitera. Srebrenica ga nije uopće interesovala. Ionako ju je još prije genocida zamjenio za Vogošću.
Ovo su teške gluposti. Pola Sarajeva nisu npr dobili.
drug_profi

#64823 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

Danguba wrote: 29/08/2026 10:41
drug_profi wrote: 29/08/2026 02:48

Jadan ne bio, šta CG unese?
Vrlo važnu luku npr. I obalu.
Prije svega volju da gradu vojsku.
Point.

#64824 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Point. »

PreWiBa wrote: 29/08/2026 08:30 Možda ja nisam upravu (iako mislim da je se, ako ništa, moglo uraditi pola reformi za EU)

U NATO jedino mozda.
Čini mi se da je bio prijedlog da, kad se počelo zveckati oružjem, Jugoslavija primi u EZ i da nakon 5 godina, savezne republike odluče žele li ostati u Yu ili nastaviti samostalno. Prijedlog da se spriječi krvoproliće.
DonieBrasco

#64825 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by DonieBrasco »

Dok traje ovo oko crknutog genocidijasa, na drugoj strani njihovi partneri u BiH ne odustaju od svojih planova i ideja.

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/50 ... poene.html

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/50 ... e_bih.html
Post Reply