Ti si imao pravo da se boris do oslobodjenja svakog pedlja, tako da je nesto Alija dao ostavi macku o rep.Better Man wrote: ↑28/08/2026 23:14Šta su god tražili u Dejtonu Alija im je dao. Njemu je bila bitna Ustikolina, rodni kraj ratnog logističara i njegovog sina švercera Halida i Hasana Čenigića. Dva čuvena ratna inporatna profitera. Srebrenica ga nije uopće interesovala. Ionako ju je još prije genocida zamjenio za Vogošću.sumirprimus wrote: ↑28/08/2026 21:06Prijatelju pisem ja, dali smo im sve to u dejtonu i plus odrekli se zastave, himne i republike a njima dali srebrenicu,zepu, visegrad, prijedor.![]()
Nazalost ja sam bio protiv dejtona i danas sam, bio sam za totalnu opciju republike, ljiljana i oslobodjenja zemlje ili propast. Sada nisam vise patriota.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
- Danguba
#64801 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
- Danguba
#64802 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Onaj ko ce da nas ''zauzme'' nema sanse da se odbranis nego se predaj do boljih vremena.
Onaj ko te na silu zauzme(takvih malih drzavica je na desetine drzava u Europi) nece trajati vjecno.
Samo zajednicki savez(ma kako se zvao) a sve drugo je bacanje para.
- xoklix
#64803 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
On predlaže nešto?
Dovoljno je pisao da vidimo o kakvom intelektu se radi, ne znam kako možeš ulaziti sa njim u konstruktivne rasprave kad je njegovo mišljenje "rođeno" u datom trenutku u skladu sa okolnostima i potrebama ranije napisanih kontradikcija i nebuloza. Osoba bez stajaće tačke i autentičnog mišljenja. Svaki dijalog sa njim se svodi na banalno forumsko nadmudrivanje,a vi bi razmatrali njegove prijedloge...
Smiješno
- drug_profi
#64804 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Jadan ne bio, u zajednički savez moraš nešto unijeti. Ne može samo evo ja došo.Danguba wrote: ↑29/08/2026 00:32Onaj ko ce da nas ''zauzme'' nema sanse da se odbranis nego se predaj do boljih vremena.
Onaj ko te na silu zauzme(takvih malih drzavica je na desetine drzava u Europi) nece trajati vjecno.
Samo zajednicki savez(ma kako se zvao) a sve drugo je bacanje para.
- Skijaš
#64805 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Problem : podivljalo velikosrpstvo slavi zločine, negira genocid i prijeti novim, te maltretira povratnike i sabotira državu.
Rješenje : dati podivljalom velikosrpstvu međunarodnu granicu i pravni okvir za raspoređivanje ježeva i bodljikave žice po Dobrinji i padinama Vlašića
....kao, ti se ne slažeš s tim ali je i taj prijedlog da im se da još bolju poziciju da gnjave i ucjenjuju ipak konkretno rješenje ?
Nego, je li dovoljno konkretno i to da se Dodiku i Čoviću oduzme mehanizme blokade, a za što bi se moglo naći više podrške u svijetu nego za te nebuloze o raspadu zemlje ? Ili je to sarajevski maksimalizam i ekstremizam ?
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#64806 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Vidi, ja se ne slažem sa njim, nikako.Skijaš wrote: ↑29/08/2026 06:01![]()
Problem : podivljalo velikosrpstvo slavi zločine, negira genocid i prijeti novim, te maltretira povratnike i sabotira državu.
Rješenje : dati podivljalom velikosrpstvu međunarodnu granicu i pravni okvir za raspoređivanje ježeva i bodljikave žice po Dobrinji i padinama Vlašića
....kao, ti se ne slažeš s tim ali je i taj prijedlog da im se da još bolju poziciju da gnjave i ucjenjuju ipak konkretno rješenje ?![]()
Nego, je li dovoljno konkretno i to da se Dodiku i Čoviću oduzme mehanizme blokade, a za što bi se moglo naći više podrške u svijetu nego za te nebuloze o raspadu zemlje ? Ili je to sarajevski maksimalizam i ekstremizam ?
No, ni ovo kmečanje, prizivanje nečega i kukanje ne pomaže.
Realno gledano, meni se čini da, koliko ni političari, toliko ni 99% naroda nema nikakvu realnu predstavu o nekim konkretnim koratcima i smjernicama za buduće djelovanje.
Vidim da neki spominju neke teorije demografskog poklapanja i slično, ali jednotavno, ne možeš takve stvari raditi a realno gledano nemaš nikakav plan, sve je nahotično.
Po mom mišljenju, jedino mjesto gdje se to isplati raditi je područje oko Mrkonjića, to je jedina stvar koja stvarno osigurava neku bošnjačku poziciju unutar BiH.
No, kada gledamo na nepostojeću strategiju, prije da će USK iza njega postati rezervat za divlje medvjede, imajući u vidu iseljavanje.
- Skijaš
#64807 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
PreWiBa wrote: ↑29/08/2026 06:25Skijaš wrote: ↑29/08/2026 06:01![]()
....kao, ti se ne slažeš s tim ali je i taj prijedlog da im se da još bolju poziciju da gnjave i ucjenjuju ipak konkretno rješenje ?![]()
Vidi, ja se ne slažem sa njim, nikako.
....eto obojio sam i podebljao, haj' sad eskiviraj
- PreWiBa
#64808 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Nisam vidio odmah, sorry...Skijaš wrote: ↑29/08/2026 06:50PreWiBa wrote: ↑29/08/2026 06:25Skijaš wrote: ↑29/08/2026 06:01
![]()
Vidi, ja se ne slažem sa njim, nikako.
....eto obojio sam i podebljao, haj' sad eskiviraj
No, jednostavno ne vidim da je realno.
Haris Silajdžić je cijelu svoju političku karijeru posvetio ukidanju entitetskog veta, blokirao je i Aprilski paket radi toga, i šta je bilo - ništa. A radi se o periodu kada smo bili na vrhuncu diplomatske moći i kada su Srbi bili manji od makovog zrna.
Da se razumijemo, slažem se da je ovo što Sumir trabunja još više nerealno. No, i ovo što ti govoriš je stara politička strategija koja je već propala manje-više.
- PreWiBa
#64809 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Problem je i taj što svako driftanje u nerealne političke zahtjeve ovoj zemlji krade vrijeme i uzima još mogućnosti. Za 10, 15 godina, iz Bosne će se ići u Bugarsku za bolji život.
Silajdžić i općenito bosanska politička elita je uradila grešku 2000-ih. U momentu kada je Evropska unija bila puno otvorenija za nove članice, Hrvatska imala SDP na vlasti, a mi imali kud i kamo više snage u stranom faktoru, trebalo je ići na što hitnije usvajanje onoga što je potrebno za Uniju i sve ostalo ignorisati.
Postojala je šansa da uđemo kao i Hrvatska u tom zadnjem valu i riješimo se belaja, sada bi imali svoje unutrašnje probleme, ali bi ih mogli rješavati u hladovini EU fondova i sa statusom koji nam niko ne može uzeti.
Možda i previše iluzorno gledam na taj period, ne znam, samo znam da su sada izgleda opet malo vrata otvorenija, i ne bih želio da opet izgubimo šansu da uletimo kroz ta vrata. Naravno, nije samo do nas, ali makar mi možemo svoj dio odraditi.
Silajdžić i općenito bosanska politička elita je uradila grešku 2000-ih. U momentu kada je Evropska unija bila puno otvorenija za nove članice, Hrvatska imala SDP na vlasti, a mi imali kud i kamo više snage u stranom faktoru, trebalo je ići na što hitnije usvajanje onoga što je potrebno za Uniju i sve ostalo ignorisati.
Postojala je šansa da uđemo kao i Hrvatska u tom zadnjem valu i riješimo se belaja, sada bi imali svoje unutrašnje probleme, ali bi ih mogli rješavati u hladovini EU fondova i sa statusom koji nam niko ne može uzeti.
Možda i previše iluzorno gledam na taj period, ne znam, samo znam da su sada izgleda opet malo vrata otvorenija, i ne bih želio da opet izgubimo šansu da uletimo kroz ta vrata. Naravno, nije samo do nas, ali makar mi možemo svoj dio odraditi.
- Skijaš
#64810 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Sarajevo ga je popljuvalo i prihvatilo Tihićevu mantru o relaksaciji odnosa. A stranci će uvijek ići linijom manjeg otpora. Dvadeset godina kasnije, Murphy zaključuje da je Dodik ipak varalica s kojim se ne može doći do stvarnog dogovora.
Je li samo njegov prijedlog konkretan a ovo o čemu ja pišem nije konkretan prijedlog ?Da se razumijemo, slažem se da je ovo što Sumir trabunja još više nerealno.
Ovo o čemu ja pišem je zadnji put rađeno za vrijeme Alije .... sve poslije njega je bilo predaja i uzmicanje Sarajeva. Konaković se više bunio zbog izbora Komšića nego zbog onog što se radi Bošnjacima Stoca, jeb'o ga Dragan Čović u uho.No, i ovo što ti govoriš je stara politička strategija koja je već propala manje-više.
- Skijaš
- PreWiBa
#64812 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Skijaš wrote: ↑29/08/2026 07:12Sarajevo ga je popljuvalo i prihvatilo Tihićevu mantru o relaksaciji odnosa. A stranci će uvijek ići linijom manjeg otpora. Dvadeset godina kasnije, Murphy zaključuje da je Dodik ipak varalica s kojim se ne može doći do stvarnog dogovora.
Je li samo njegov prijedlog konkretan a ovo o čemu ja pišem nije konkretan prijedlog ?:-D Zašto izbjegavaš odgovoriti ?Da se razumijemo, slažem se da je ovo što Sumir trabunja još više nerealno.
Ovo o čemu ja pišem je zadnji put rađeno za vrijeme Alije .... sve poslije njega je bilo predaja i uzmicanje Sarajeva. Konaković se više bunio zbog izbora Komšića nego zbog onog što se radi Bošnjacima Stoca, jeb'o ga Dragan Čović u uho.No, i ovo što ti govoriš je stara politička strategija koja je već propala manje-više.
Murphy je to uvijek znao.Murphy zaključuje da je Dodik ipak varalica
Meni nije jasno zašto neko misli da SAD tada nije imala plan da se sruši Dodik. Cijeli proces, nametanje prije toga, pritisak na sud, sve je to došlo iz Vašingtona. Pobjeda Trumpa 2024. je ovu državu puno koštao. Da je ranije donešena presuda, par mjeseci, vjerovatno bi Dodik završio potpuno drugačije.
Konkretni su i jedni i drugi, drugo je koliko su realni.Je li samo njegov prijedlog konkretan a ovo o čemu ja pišem nije konkretan prijedlog ?
Ne znam, šta znače stranci? Ti to govoriš kao da stranci imaju neki osjećaj odgovornosti prema ovoj državi, kao da oni MORAJU ići linijom manjeg otpora. Ne moraju oni ništa da rade što se tiče provođenja ili donošenja odluka za ovo ili za ono. Ako nema dogovora, nema ga, država propada i idemo dalje.
To se meni nije svidjelo ni kod Silajdžića. Već prvi put kada sam gledao neki intervju sa njim, cijelo njegovo rezonovanje je bilo da međunarodna zajednica Bosni nešto duguje, da su oni dužni da nešto urade. Nisu. Možda, i to samo donekle, prije 20 godina, ali to vrijeme je prošlo. Mi možemo njima samo biti interesantni onoliko koliko vide potencijalnog interesa u nama, a ja ga baš i ne vidim. Naprotiv, Srbija je danas ta koja je svima atraktivna. Diplomatija i politika se vode real-politikom.
Vidiš, premlad sam. Šta je uopće tačno bila politička strategija rahmetli A. Izetbegovića POSLIJE rata? Cijelo vrijeme se spominje ratni period, i to je ok, ali nekako se zaboravlja da je on osam godina nakon toga još bio živ. Šta je radio? Kakav je bio njegov plan za post-Dejtonski period? Ja ne vidim da je on imao ikakvu strategiju, makar nisam nikad za nju čitao.Ovo o čemu ja pišem je zadnji put rađeno za vrijeme Alije ....
Znam samo da je podnio apelaciju za konstituivnost na teritoriji cijele BiH 2000., da je u zadnjem intervjuu rekao "Budite manje Bošnjaci, Hrvati... i više Bosanci", i ruku na srce, da se nije puno ili previše zalagao za povratak izbjeglica.
- PreWiBa
#64813 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ja sam to više napisao iz kaprica.
Stvar je u tome, što svako kritikuje Sumira, opravdano, ali rijetko ko govori o nečemu konkretnom.
Evil kao stalno kritikuje Sumira, a onda nastavi pričati, i kroz priču vidiš da se faktički slaže sa onim što Sumir govori, ako dobro pratiš šta piše. Ne sviđa mi se ni to.
Svakako ne mislim da se IŠTA može uraditi dok su SNSD i Dodik na vlasti kod Srba. Šta god da se uradi, planira... morat će sačekati odlazak njega.
Ljudi zaboravljaju kolika je ogromna kočnica ove države Dodik.
Mi da nismo imali period 2014-18, mi do dana današnjeg ne bi ni imali aplikaciju za članstvo u EU, a kamoli išta drugo.
Izigravanje SNSD-a iz državne vlasti 2014. je jedna od rijetkih, ali možda najpametnijih i najboljih stvari koje je SDA uradila ikada u zadnjih 15 godina.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
Seawolf
#64815 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Bosna i Hercegovina (doduše, tada u sastavu SFRJ) je posljednji put imala šansu da uđe u EEZ, 1. januara 1981, istovremeno kad i Grčka.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#64816 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
A 86' kad je Iberia usla?Seawolf wrote: ↑29/08/2026 08:07Bosna i Hercegovina (doduše, tada u sastavu SFRJ) je posljednji put imala šansu da uđe u EEZ, 1. januara 1981, istovremeno kad i Grčka.
-
Seawolf
#64817 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Sa situacijom kakva je tada već bila u SFRJ, nemoguće._BataZiv_0809 wrote: ↑29/08/2026 08:18A 86' kad je Iberia usla?
U EEZ (i u NATO) nas je mogao uvesti samo Tito, da je započeo pregovore o pristupanju za svoga života.
Ali nije, jer ga je sitnosopstveničko seljačko razmišljanje uvijek vodilo u smjeru da je bolje biti prvi na selu (nesvrstani), nego 'nako u gradu (EEZ i NATO).
- PreWiBa
#64818 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Možda ja nisam upravu (iako mislim da je se, ako ništa, moglo uraditi pola reformi za EU)
No, misliti da je komunistička država sa socijalističkim uređenjem ekonomije mogla ući u EEZ je još više suludo.
U NATO jedino mozda.
No, misliti da je komunistička država sa socijalističkim uređenjem ekonomije mogla ući u EEZ je još više suludo.
U NATO jedino mozda.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#64819 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Oko 6 godina je trajao proces kod npr. Austrije koja je vec bila u EFTA. Znaci da je Tito za zivota to pokrenuo, taman 1986. smo mogli skupa sa Iberijom.Seawolf wrote: ↑29/08/2026 08:25Sa situacijom kakva je tada već bila u SFRJ, nemoguće.
U EEZ (i u NATO) nas je mogao uvesti samo Tito, da je započeo pregovore o pristupanju za svoga života.
Ali nije, jer ga je sitnosopstveničko seljačko razmišljanje uvijek vodilo u smjeru da je bolje biti prvi na selu (nesvrstani), nego 'nako u gradu (EEZ i NATO).
-
Seawolf
#64820 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Pametnije bi ti bilo da ne pišeš o nečemu, o čemu nemaš pojma.
Ćuj, komunistička država.
- Danguba
#64821 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Jadan ne bio, šta CG unese?drug_profi wrote: ↑29/08/2026 02:48Jadan ne bio, u zajednički savez moraš nešto unijeti. Ne može samo evo ja došo.
- Point.
#64822 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ovo su teške gluposti. Pola Sarajeva nisu npr dobili.Better Man wrote: ↑28/08/2026 23:14Šta su god tražili u Dejtonu Alija im je dao. Njemu je bila bitna Ustikolina, rodni kraj ratnog logističara i njegovog sina švercera Halida i Hasana Čenigića. Dva čuvena ratna inporatna profitera. Srebrenica ga nije uopće interesovala. Ionako ju je još prije genocida zamjenio za Vogošću.sumirprimus wrote: ↑28/08/2026 21:06Prijatelju pisem ja, dali smo im sve to u dejtonu i plus odrekli se zastave, himne i republike a njima dali srebrenicu,zepu, visegrad, prijedor.![]()
Nazalost ja sam bio protiv dejtona i danas sam, bio sam za totalnu opciju republike, ljiljana i oslobodjenja zemlje ili propast. Sada nisam vise patriota.
- drug_profi
#64823 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Vrlo važnu luku npr. I obalu.Danguba wrote: ↑29/08/2026 10:41Jadan ne bio, šta CG unese?drug_profi wrote: ↑29/08/2026 02:48Jadan ne bio, u zajednički savez moraš nešto unijeti. Ne može samo evo ja došo.
Prije svega volju da gradu vojsku.
- Point.
#64824 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Čini mi se da je bio prijedlog da, kad se počelo zveckati oružjem, Jugoslavija primi u EZ i da nakon 5 godina, savezne republike odluče žele li ostati u Yu ili nastaviti samostalno. Prijedlog da se spriječi krvoproliće.
-
DonieBrasco
#64825 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Dok traje ovo oko crknutog genocidijasa, na drugoj strani njihovi partneri u BiH ne odustaju od svojih planova i ideja.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/50 ... poene.html
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/50 ... e_bih.html
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/50 ... poene.html
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/50 ... e_bih.html