Mobilni radari / kamere

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Facility

#11776 Re: Mobilni radari / kamere

Post by Facility »

Jedini senzori koji se tu nalaze su senzori brojača a ti si napisao ovo:
senzori su gore prije ne tako blizu radaru zajedno sa senzorima brojaca prometa
Iz ovoga se zaključuje da bi ti usporavao na pogrešnom mjestu. :D
tokio25

#11777 Re: Mobilni radari / kamere

Post by tokio25 »

ja ne usporavam ja vozim konstantno tu 65
jbg pametnije koristim auto nego vi koji ubrzavate pa usporavate pa ubrzavate i sl
a i vi usporavate prije a ne na samom mjestu gdje radar slika
dovoljno sam rekao na ovu temu pa vam prepustam da vi usporavate i ubrzavate kako inace znate
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#11778 Re: Mobilni radari / kamere

Post by Bobi »

Daj ljudi prekinute više, nije tokio respo i gotovo, pustite ga na miru...eto ako imate potrebu mene prozoovite umjesto njega, eto ja vaki naki slobodno napišite nece vam niko nista.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#11779 Re: Mobilni radari / kamere

Post by konektovan »

Bobi wrote: 28/08/2026 11:15 Daj ljudi prekinute više, nije tokio respo i gotovo, pustite ga na miru...eto ako imate potrebu mene prozoovite umjesto njega, eto ja vaki naki slobodno napišite nece vam niko nista.
Ne valja ti to Bobi.. :mrgreen:
drug_profi

#11780 Re: Mobilni radari / kamere

Post by drug_profi »

Đe ba nije..... :lol:
Facility

#11781 Re: Mobilni radari / kamere

Post by Facility »

Bobi wrote: 28/08/2026 11:15 Daj ljudi prekinute više, nije tokio respo i gotovo, pustite ga na miru...eto ako imate potrebu mene prozoovite umjesto njega, eto ja vaki naki slobodno napišite nece vam niko nista.
Zaboravio si: Ali više ne mogu da ga slušam kako plače. :D
Ateista

#11782 Re: Mobilni radari / kamere

Post by Ateista »

esso_sa wrote: 27/08/2026 17:19
Ateista wrote: 27/08/2026 15:01
Mehemed wrote: 27/08/2026 14:55

Ja sam mislio da su na autoputu postavili senzore prije nego asfalt i zato nisu morali sjeći asfalt i ne vidi se gdje su senzori. Baš ću pogledati kada budem sljedeći put prolazio autoputem, nisam znao da ove u ovim kućištima rade na taj princip, znam da one što su jedna pored druge rade na taj princip(primjer one prije tunela Oštrik).
Tako sam i ja shvatio, da ona stara kutijasta kucista rade na senzore iskljucivo, ako ih ne vidimo onda su pokriveni zavrsnim slojem asfalta.
One malo novije ne trebaju senzore.
Vec sam sve pojasnio, ali evo jos jednom i kapak! :)
Stara kutijasta bijela kucista imas 2 tipe: varijanta sa senzorima na asfaltu i varijanta koja umjesto senzora na asfaltu koristi radarske zrake. Jedina vizuelna razlika je sto ova sa radarskim zrakama ima bijeli prozorcic u samom vrhu. Obratite malo paznju pa cete vidjeti.
I zavrsni sloj asfalta nije par milimetara debljine nego je oko 5cm. Obzirom da petlje rade na principu indukcije, ova debljina je dovoljna da ometa magnetno polje i signal koji hvataju. Opet ponavljam - uvijek se stavljaju na vrh asfalta i nikad nisam ni vidio ni cuo da ih neko “zagrne” za zavrsnim slojem
Petlje detektuju masu vozila, koja je zavisno od visine auta udaljena nekih 10-30cm, znaci registruje i niska auta ali i velike suvove i kamione.
Ako hvata masu metala na toj visini, onda mu par cm gore dole ne bi trebalo nista znaciti, pa bi ona morala raditi i ispod zavrsnog sloja asfalta.

Ne tvrdim 100% da ima toga kod nas, iako AI tvrdi da je to uobicajena praksa i u svijetu i kod nas, ali ako nista moguce je.
Ako se sjetim, obraticu paznju na radare gdje nema vidljivih petlji, kakva je tacno kutija. Jasno je da ona klasicna sa samo 2 kruga mora imati petlju, jer je jedno kamera a drugo neka vrsta blica, tako da ako nema petlje mora imati jos nesto.
Moguce da se izbjegava zbog potencijalnog servisiranja, ali sigurno da moze raditi i ako je ispod asfalta.
Mehemed
Vozim: automobil

#11783 Re: Mobilni radari / kamere

Post by Mehemed »

Što se tiče ovih radara na autoputu Sarajevo - Podlugovi meni izgleda kao da nema ništa ovdje iznad kamere i blica. Vidi se pravougaonik, ali izgleda kao da je skroz zatvoreno bijelim limom i da se ne koristi, nije pleksiglas kao što je kolega forumaš napisao.
Shodno ovome mislim da postoji šansa da su senzori ispod završnog sloja asfalta.
Ova kamera pored radara(Sparta) je postavljena naknadno i ona ne mjeri brzinu.

Image
Post Reply