ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

sumirprimus

#6101 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by sumirprimus »

SvjetlosnaGodina wrote: 26/08/2026 21:52
sumirprimus wrote: 26/08/2026 21:48 Opet kažem lijepo to izlgeda sa strane , a zašto je to tako?
Sta je cilj bosnjacima? Drzava, zdrav el.en sistem, sistem.na duge staze ili kratkoročna dobit I imt?
Nisu krivi rudnici :)
Rudnici su dio tog sistema
zato sto je stranka za bih usrala motku, najlakse je ovako bilo uradit da odrze vlast tada, govna smrdljiva, jedan otisao u tursku da uziva a drugi kofol sad ima sovju fimru da prodaje struju i pljuje na EPBiH :lol: :bih:

oba papka mrtva, kojima nije stalo ni do cega osim svoje guzice
Nije to samo do szbih.
Sda je sve počela.
Szbih ima svog udjela, a SDP će dovršiti.
SvjetlosnaGodina
Vozim: GTX3076

#6102 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by SvjetlosnaGodina »

sumirprimus wrote: 26/08/2026 21:55
SvjetlosnaGodina wrote: 26/08/2026 21:52
sumirprimus wrote: 26/08/2026 21:48 Opet kažem lijepo to izlgeda sa strane , a zašto je to tako?
Sta je cilj bosnjacima? Drzava, zdrav el.en sistem, sistem.na duge staze ili kratkoročna dobit I imt?
zato sto je stranka za bih usrala motku, najlakse je ovako bilo uradit da odrze vlast tada, govna smrdljiva, jedan otisao u tursku da uziva a drugi kofol sad ima sovju fimru da prodaje struju i pljuje na EPBiH :lol: :bih:

oba papka mrtva, kojima nije stalo ni do cega osim svoje guzice
Nije to samo do szbih.
Sda je sve počela.
Szbih ima svog udjela, a SDP će dovršiti.
Eh eto, suvisna je onda sva ova prica
nauticamid

#6103 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by nauticamid »

drug_profi wrote: 26/08/2026 21:53
nauticamid wrote: 26/08/2026 21:36
drug_profi wrote: 26/08/2026 20:07
Budala koja zna da ima jos 10% free floata.
onda je lakse prodati odmah 51 posto nego glumiti laznog patriotu, kao Ono 45 nama, 45 njima, kad ono jbg, kupise 6 posto od druga profija I jebase nas( kao ono nismo znali).

Je li tako?
Drzava treba da zadrzi što više, a više od 45% ne može jer niko ne bi kupio preostalo.
I ne bi svako prodao. Mnogi bi radije uzivali u prihodima.

Lažni patriotizam je to što vi glumite.
Nećete skuplju struju. Treba reorganizovati preduzeće, samnjiti broj zaposlenih, povecati produktivnost itd.
Kad vam se kaze da je gubitak veci nego sto su bruto plate za godinu dana, sto ce reci kad bi svi radili volonterski opet bi u minusu bili, onda opet imate neke ideje koje su djecijeg nivoa. Ono durim se...
Baska sto smo svi svjesni da drzavni menadzment nece i ne moze nikad zavesti red i poceti praviti profit od kojih bi se gradila nova postrojenja.

Dakle šta ostaje nama koji zelimo da BiH ima svoje kapacitete i svoju struju?
Prodati paket stranom investitoru i to strogo odabrati nekog od RWE, Enel, EDF, E.ON, Iberia i sl... znači ne tašna-mašna već nekog iz top 10 EU elektroenergetskih korporacija. Oni će napraviti ono što mi ne znamo i nećemo, početi praviti profit, i onda će svi dioničari uživati u tom profitu. Država će imati velike prihode sa kojima može raditi subvencije ako bude potrebno. Imaćeš članove NO koji će i dalje kontrolisati da se ne radi nešto protiv interesa firme tj. države. Imaš FERK koji će odlučivati kolika cijena struje može biti.

E to je patriotizam care, a ne daj mi jeftine struje a boli me kurac odkle će se nabaviti...
Dotjerala dara cara do duvara... nema više.
Stani malo, da razjasnimo.

Ko kaze da ja zelim jeftinu struju. Da se ja pitam, digao bih sad 20 posto.
Drugo, ti tvoji sad vode EPBIH-a i Evo vidis dokle su nas doveli, pa otud I tvoj zakljucak da je treba prodati. Na istom ste fonu, po naredbi.
U EP nedostaje radnika I ovi tvoji ubrzano zaposljavaju. Sto li, ne znam, pokusaj Sam izvesti zakljucak.
sumirprimus

#6104 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by sumirprimus »

Naravno, nisam ja neprijatelj ili Srbin kako mi ovde mnogi imputiraju, nego jedan u nizu razočaranih kome vise ne stane.
I ponešto znam
nauticamid

#6105 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by nauticamid »

sumirprimus wrote: 26/08/2026 21:53
nauticamid wrote: 26/08/2026 21:51
Pa tebi kao birnasu, tebe bi trebala brinuti situacija u EPRS, a ne u bosnjackoj EP. Nemoj se puno sekirati za EPBIH-a, otice ti zdravlje.
Brate, ne uzbudjuj se, ja sam otpadnik od vjere. Al sam tvoj Bosanac :)
Kako bolan kad je nazivas bosnjackom. Ja je kao navodni bosnjak ne nazivam tako, a ti je kao birnas nasao tako nazivati.

I to kao navodni patriota.

Patriota si kao I ovi sto je sad vode.
sumirprimus

#6106 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by sumirprimus »

nauticamid wrote: 26/08/2026 22:01
sumirprimus wrote: 26/08/2026 21:53
nauticamid wrote: 26/08/2026 21:51

Pa tebi kao birnasu, tebe bi trebala brinuti situacija u EPRS, a ne u bosnjackoj EP. Nemoj se puno sekirati za EPBIH-a, otice ti zdravlje.
Brate, ne uzbudjuj se, ja sam otpadnik od vjere. Al sam tvoj Bosanac :)
Kako bolan kad je nazivas bosnjackom. Ja je kao navodni bosnjak ne nazivam tako, a ti je kao birnas nasao tako nazivati.

I to kao navodni patriota.

Patriota si kao I ovi sto je sad vode.
Druze ja sam nikakav patriota , ali plaćam porez I ne varam drzavu. Za razliku od mnogih patriota, od mene dosta I pošteno?
Sta je brate nego bosnjacka? Da li postoji ers? I ephzhb Mostar?samo arguemntovano
drug_profi

#6107 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

nauticamid wrote: 26/08/2026 21:58
drug_profi wrote: 26/08/2026 21:53
nauticamid wrote: 26/08/2026 21:36

onda je lakse prodati odmah 51 posto nego glumiti laznog patriotu, kao Ono 45 nama, 45 njima, kad ono jbg, kupise 6 posto od druga profija I jebase nas( kao ono nismo znali).

Je li tako?
Drzava treba da zadrzi što više, a više od 45% ne može jer niko ne bi kupio preostalo.
I ne bi svako prodao. Mnogi bi radije uzivali u prihodima.

Lažni patriotizam je to što vi glumite.
Nećete skuplju struju. Treba reorganizovati preduzeće, samnjiti broj zaposlenih, povecati produktivnost itd.
Kad vam se kaze da je gubitak veci nego sto su bruto plate za godinu dana, sto ce reci kad bi svi radili volonterski opet bi u minusu bili, onda opet imate neke ideje koje su djecijeg nivoa. Ono durim se...
Baska sto smo svi svjesni da drzavni menadzment nece i ne moze nikad zavesti red i poceti praviti profit od kojih bi se gradila nova postrojenja.

Dakle šta ostaje nama koji zelimo da BiH ima svoje kapacitete i svoju struju?
Prodati paket stranom investitoru i to strogo odabrati nekog od RWE, Enel, EDF, E.ON, Iberia i sl... znači ne tašna-mašna već nekog iz top 10 EU elektroenergetskih korporacija. Oni će napraviti ono što mi ne znamo i nećemo, početi praviti profit, i onda će svi dioničari uživati u tom profitu. Država će imati velike prihode sa kojima može raditi subvencije ako bude potrebno. Imaćeš članove NO koji će i dalje kontrolisati da se ne radi nešto protiv interesa firme tj. države. Imaš FERK koji će odlučivati kolika cijena struje može biti.

E to je patriotizam care, a ne daj mi jeftine struje a boli me kurac odkle će se nabaviti...
Dotjerala dara cara do duvara... nema više.
Stani malo, da razjasnimo.

Ko kaze da ja zelim jeftinu struju. Da se ja pitam, digao bih sad 20 posto.
Drugo, ti tvoji sad vode EPBIH-a i Evo vidis dokle su nas doveli, pa otud I tvoj zakljucak da je treba prodati. Na istom ste fonu, po naredbi.
U EP nedostaje radnika I ovi tvoji ubrzano zaposljavaju. Sto li, ne znam, pokusaj Sam izvesti zakljucak.
Koji su moji pardon?
Da i ja znam.
Isner

#6108 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Isner »

sumirprimus wrote: 26/08/2026 21:33
Isner wrote: 26/08/2026 19:39 Prodati rudnike i dobar dio problema riješen, ionako troše milijarde a ne donose puno.. Svakako kupuju ugalj iz kakve Kambodže, bogaoca, a placaju rudare ko da svaki ima orden Sirotanovića oko vrata...

Prodisat će Elektroprivreda a progledali bi i rudnici... Privatnik bi iskopao i za termoelektrane i za državu i za izvoz...
Heh, vjerovatno zvuci lijepo uz shishu ili u sklopu neke pozicije gdje se ne crni ispod nokata/noktiju.
Dakle osnovni problem je sta je krajnji cilj bosnjacima? Država? Neovisni energetski sistem? Imt?
Dakle samo srušit sve I kupovat cisto iz Bijelog svijeta. Ko moze, ko ne moze, rahst patnja ko I dosad :bih:
Ne znam ja šta je cilj Bošnjacima al znam da je Vareš propao i kao grad i kao rudnik i kao željezara pa kad je došao strani privatnik odjednom sve može... Odjednom ima i zlata i srebra i bakra i bogaoca za iskopati.. Golema je razlika šta mi hoćemo i šta mi možemo...
drug_profi

#6109 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

Uglja ima za još bar 50 godina full eksploatacije. Koliko god pljuvali po uglju to je najsigurnija energija i svaka država Zapada bi htjela da se dokopa ležišta uglja.
E sad što mi nismo u stanju da to kopamo i ložimo po nekoj normalnoj cijeni, pa... do nas je samo. Nekad smo znali, sad ne znamo. Nešto se u međuvremenu promijenilo kod nas.
last mohicans

#6110 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by last mohicans »

Računi su ekstremno veliki danas došli, barem Sarajevo. Jbt, 630kwh,a zimi kad se grijemo dođe 1000-1200. Jest klima derala, ali nije to toliko. Prosli mjesec obračun bio nekih 20 dana, sad 32 dana. Još ako preletiš 15 dana od datuma izdavanja računa, odmah šalju opomenu i sabiraju u konačnici, kače na novi račun, a prethodni račun plaćen. Bravo majstori, jebem vam znanje i skolu.
drug_profi

#6111 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

last mohicans wrote: 26/08/2026 22:31 Računi su ekstremno veliki danas došli, barem Sarajevo. Jbt, 630kwh,a zimi kad se grijemo dođe 1000-1200. Jest klima derala, ali nije to toliko. Prosli mjesec obračun bio nekih 20 dana, sad 32 dana. Još ako preletiš 15 dana od datuma izdavanja računa, odmah šalju opomenu i sabiraju u konačnici, kače na novi račun, a prethodni račun plaćen. Bravo majstori, jebem vam znanje i skolu.
Elektronski računi imaju 30 dana rok plaćanja.
last mohicans

#6112 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by last mohicans »

drug_profi wrote: 26/08/2026 22:32
last mohicans wrote: 26/08/2026 22:31 Računi su ekstremno veliki danas došli, barem Sarajevo. Jbt, 630kwh,a zimi kad se grijemo dođe 1000-1200. Jest klima derala, ali nije to toliko. Prosli mjesec obračun bio nekih 20 dana, sad 32 dana. Još ako preletiš 15 dana od datuma izdavanja računa, odmah šalju opomenu i sabiraju u konačnici, kače na novi račun, a prethodni račun plaćen. Bravo majstori, jebem vam znanje i skolu.
Elektronski računi imaju 30 dana rok plaćanja.
Misliš mailom? Ovaj nema, nego 15. Fino piše, evo došao danas, obračun 18.8, rok do 2.9. Odmah roka opomenu. Pa pleme im, vidiš analiticku karticu i redovne platiše. Čisto smaranje i maltretiranje redovnih korisnika.
Isner

#6113 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Isner »

drug_profi wrote: 26/08/2026 22:27 Uglja ima za još bar 50 godina full eksploatacije. Koliko god pljuvali po uglju to je najsigurnija energija i svaka država Zapada bi htjela da se dokopa ležišta uglja.
E sad što mi nismo u stanju da to kopamo i ložimo po nekoj normalnoj cijeni, pa... do nas je samo. Nekad smo znali, sad ne znamo. Nešto se u međuvremenu promijenilo kod nas.
Brčko - Banovići pruga krampom i lopatom napravljena za pola godine, skoro 100 kilometara... Danas kružni tok u po Sarajeva završili, nema ga 200 metara, gradili ga tačno godinu dana, sa sve teškom mehanizacijom... I tako to na tu temu..

Sve je do nas i minder politike...
sumirprimus

#6114 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by sumirprimus »

drug_profi wrote: 26/08/2026 22:27 Uglja ima za još bar 50 godina full eksploatacije. Koliko god pljuvali po uglju to je najsigurnija energija i svaka država Zapada bi htjela da se dokopa ležišta uglja.
50 nema.
Da vidim tu studiju
sumirprimus

#6115 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by sumirprimus »

S obzirom da se sarajevo ne truje direktno sagorijevanjem realna cijena bi bila par puta veca.
Ako smo patriote naravno I hoćemo da sistem prezivi.
drug_profi

#6116 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

last mohicans wrote: 26/08/2026 22:35 Misliš mailom? Ovaj nema, nego 15. Fino piše, evo došao danas, obračun 18.8, rok do 2.9. Odmah roka opomenu. Pa pleme im, vidiš analiticku karticu i redovne platiše. Čisto smaranje i maltretiranje redovnih korisnika.
Evo kod mene šta piše:
Image
sumirprimus

#6117 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by sumirprimus »

I kod mene je mjesec na svim adresama
last mohicans

#6118 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by last mohicans »

drug_profi wrote: 26/08/2026 22:46
last mohicans wrote: 26/08/2026 22:35 Misliš mailom? Ovaj nema, nego 15. Fino piše, evo došao danas, obračun 18.8, rok do 2.9. Odmah roka opomenu. Pa pleme im, vidiš analiticku karticu i redovne platiše. Čisto smaranje i maltretiranje redovnih korisnika.
Evo kod mene šta piše:
Image
Dolazi ti mailom? Meni 2.9. Svasta...pa gdje ima da je različit rok plaćanja s obzirom na način dostave..
sumirprimus

#6119 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by sumirprimus »

Brte mailom dolazi vec godinama ko god se prijavi
drug_profi

#6120 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

sumirprimus wrote: 26/08/2026 22:42
50 nema.
Da vidim tu studiju
Nemam studiju.

5 miliona tona godišnje treba za TE Tuzla i Kakanj.
Bilansne rezerve rudnika Kreke, Đurđevika, Banovića, Kaknja i Breze koje su relano iskoristive su ukupno oko 700 miliona tona.
Pa eto podijeli.
drug_profi

#6121 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

last mohicans wrote: 26/08/2026 22:50 Dolazi ti mailom? Meni 2.9. Svasta...pa gdje ima da je različit rok plaćanja s obzirom na način dostave..
Pa ušedim im dostavu pješke i oni meni produže rok plaćanja. Realno.
sumirprimus

#6122 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by sumirprimus »

drug_profi wrote: 26/08/2026 22:53
sumirprimus wrote: 26/08/2026 22:42
50 nema.
Da vidim tu studiju
Nemam studiju.

5 miliona tona godišnje treba za TE Tuzla i Kakanj.
Bilansne rezerve rudnika Kreke, Đurđevika, Banovića, Kaknja i Breze koje su relano iskoristive su ukupno oko 700 miliona tona.
Pa eto podijeli.
E drug moj, ja sam čitao zadnju studiju i plus morat ces mi vjerovati na iskustvo.
Logicno pitanje, zasto onda zele da odsijeku rudnike iz sistema?
drug_profi

#6123 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

sumirprimus wrote: 26/08/2026 22:56 Logicno pitanje, zasto onda zele da odsijeku rudnike iz sistema?
Ne znam šta si ti čitao, ovu su neki materijali koje sam ja imao nekad dostupne. Materijali Vlade, tj. Elektroprivrede.

Zašto žele da odsjeku'
Moj sumire ti sad najednom ko francuska sobarica?

zato što su to strateški materijali. Čelik, ugalj... Britanija više npr nema svojih izvora.
Lako je njima nagovoriti naše levate da nama to ne treba. Pa e to oni preuzeti za nas da se mi ne peglamo.
sumirprimus

#6124 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by sumirprimus »

OK. Sobarica
Ja kazem nemamo ni 2.
Decenije.
Otuda i "hiĆa".

Vlada :lol: pa sad ti je resorni ministar lakic :lol:
drug_profi

#6125 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

sumirprimus wrote: 26/08/2026 23:03 OK. Sobarica
Ja kazem nemamo ni 2.
Decenije.
Otuda i "hiĆa".

Vlada :lol: pa sad ti je resorni ministar lakic :lol:
Konzervativne procjene raspoloživih iskoristivih rezervi su oko 700 miliona tona u ovim nabrojanim rudnicima. Pesimistične su oko 500 mt.

I ovo je samo ono što se može iskopati rentabilno. Geološke rezerve su daleko veće i u milijardama tona se izražavaju, ali su u glavnom nedostupne ili neisplative za kopat.

Dakle 700 mt je bila neka realna procjena.
Ti kažeš da je jedva 100 mt.

Pa Kreka sama ima više uglja za iskopat. Lignita doduše, ali Banovići i Kakanj kopaju mrki. i tamo ima mnogo više od tvoje procjene.
I nije ovo što ti govorim od ove vlade već od ranijeg vremena.
Post Reply