AMERIKA

jeza u ledja

#20301 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Osmi Socrates wrote: 25/08/2026 16:51 A Trump (i njegova administracija) je inače bio prijateljski raspoložen prema Iranu pa je uticaj AIPAC-a bio ključan da on počne taj rat?
Izrael je kljucni razlog sto je zapocet taj rat, naravno.

To je jasno i mnogim Trumpovim glasacima, a kamo li ostalima.
dr_Evil

#20302 Re: AMERIKA

Post by dr_Evil »

jeza u ledja wrote: 25/08/2026 17:04
Osmi Socrates wrote: 25/08/2026 16:51 A Trump (i njegova administracija) je inače bio prijateljski raspoložen prema Iranu pa je uticaj AIPAC-a bio ključan da on počne taj rat?

Onda po dobroj staroj definiciji mozemo agresiju na Iran nazvati proxy ratom gdje je USA satelit :D

Tita mi zaboli me glava od ove jezicke vratolomije
jeza u ledja

#20303 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

dr_Evil wrote: 25/08/2026 17:07
jeza u ledja wrote: 25/08/2026 17:04

Onda po dobroj staroj definiciji mozemo agresiju na Iran nazvati proxy ratom gdje je USA satelit :D

Tita mi zaboli me glava od ove jezicke vratolomije
Ne kontam.
Osmi Socrates

#20304 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Amerika i Iran su neprijateljske zemlje još od Iranske Revolucije i tvrditi da je Izrael glavni razlog zašto je Amerika baš sada počela rat je neozbiljno.

Imali su sto boljih prilika prije da počnu rat a i izraelski lobi je prije bio jači. To šta Trumpovi glasači vjeruju i nije baš neki ubjedljiv argument. Dobar dio tih glasača i nije baš inteligentan.

Kada su bili zadnji predsjednički izbori, i kada su ovdje ljudi navijali da Biden/Harris budu poraženi jer Trump "barem neće ratovati i bolji je izbor od Bidena/Harris zbog Middle East", ja sam napisao da će Trump početi rat sa Iranom. To je i malom djetetu tada trebalo biti jasno.
jeza u ledja

#20305 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Osmi Socrates wrote: 25/08/2026 17:22 Amerika i Iran su neprijateljske zemlje još od Iranske Revolucije i tvrditi da je Izrael glavni razlog zašto je Amerika baš sada počela rat je neozbiljno.
To sto ti tvrdis je neozbiljno.
Point.

#20306 Re: AMERIKA

Post by Point. »

Osmi Socrates wrote: 25/08/2026 17:22 Amerika i Iran su neprijateljske zemlje još od Iranske Revolucije i tvrditi da je Izrael glavni razlog zašto je Amerika baš sada počela rat je neozbiljno.
Svako ko malo prati globalna dešavanja može skontati da je USA na nagovor Izraela pokrenula rat.
Osmi Socrates

#20307 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Šta ja tvrdim?

Amerika i Iran neprijatelji još od Cartera. Nikad nisu ni pokušavali da uspostave neki ozbiljan dijalog. Osim što je, nekim čudom, američko oružje preko Izraela završavalo u iranskim rukama tokom iračko-iranskog rata. Ako se to može zvati dijalogom.

Uglavnom, neprijatelji.

Konstante su od tada iste. Oni neprijatelji. Nepomirljivi. Izrael zagovara rat. Svaki predsjednik isto odgovara na to. Bilo republikanski, bilo demokratski. Mada su imali i daleko bolje i uslove i razloge za početak tog rata od sadašnjih Trumpovih.

I tako do Trumpa.

Šta se promijenilo? Jedino Trump 2.0 koji je spremniji na taj rat jer još od njegove prve administracije on lično i oni oko njega su uvjereni da je to u američkom interesu. Trump 1.0 je bio neozbiljan, klaun. Nije se usudio počinjati ratove. Ovaj sad je neuravnotežen. I nema šta on lično ni izgubiti.

Niti je Trump najveći Izraeloljubac od svih tih predsjednika niti su mu odnosi sa Netyanahuom savršeni. On jednostavno duboko vjeruje u ispravnost tog rata, i podržavaju ga u tome u administraciji. To što se to poklopilo sa izraelskim ciljevima je druga priča.
jeza u ledja

#20308 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Bukvalno je Marco Rubio izjavio da je Amerika napala Iran zbog Izraela. Nepotrebno je neko dalje tumacenje.
Osmi Socrates

#20309 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Pa to je malo i izbjegavanje lične odgovornosti. I krvožednosti.

Ne eto, promjenio je odmah po dolasku na vlast ime čitavog departmenta u Ministry of War, zato što je namjeravao biti miroljubiv, pa ovo sad radi samo zbog Izraela.

Rekao je i Trump i ponavlja konstantno da je napao jer ne želi da smrtni neprijatelj Amerike ima nuklearno oružje. Izgovori. Izgovori.

Ništa, slažemo se da ne slažemo. Venecuelu je vjerovatno odradio i brže nego što je pretpostavljao. U Iranu se odužilo i to mu je sada glavni problem. Al' izdobriće, valjda. Dogovoriće se.

Sljedeća je vjerovatno Kuba. Zbog kubanskog lobija, naravno, a ne zato što je Trump neuravnotežen i željan bilo kakvog rata.

Hence, Ministry of War.
ultima_palabra

#20310 Re: AMERIKA

Post by ultima_palabra »

Trump duboko vjeruje u ispravnost tog rata :lol:

Trump ne vjeruje ni u sta, osim eventualno u tarife i da vjetrenjace uzrokuju rak :lol: Samo je pitanje mozes li ga slatkorjecivo nagovoriti, potkupiti ili ucijeniti da dodjes do cilja. To sto nijedan predsjednik nije ranije napao Iran je zapravo faktor za rat, jer ce Trump vjerovati da je on poseban zato sto je bio prvi.

Nisu pokusavali da uspostave ozbiljan dijalog? :-) Obama je pregovarao 18 mjeseci sa Iranom, da bi na kraju dobio ozbiljan deal koji je ukljucivao UN i njegove agencije, saveznike, garante i svasta nesto. To ne radis sa neprijateljom, nego sa nekim koga pokusavas pridobiti na svoju stranu. Taj animozitet koji imaju USA i Iran mogao je vrlo lako biti prevladan da je sporazum ostao na snazi i da su obje strane radile na tome. Ako izbacis Izrael iz jednacine, nemaju USA i Iran nekih strateskih razloga da budu neprijatelji.
JohnnyS

#20311 Re: AMERIKA

Post by JohnnyS »

Amerika ima točno nula razloga da započne rat s Iranom, Izrael ima stotine.

Plus, ima snimke bitnih Amerikanaca kako jebu i jedu djecu.

Normalno da će Trump furati priču da je njegova odluka, bolje da ispadne faca nego nabiguzica kakav jest
alijagoro

#20312 Re: AMERIKA

Post by alijagoro »

JohnnyS wrote: 25/08/2026 19:43 Amerika ima točno nula razloga da započne rat s Iranom, Izrael ima stotine.

Normalno da će Trump furati priču da je njegova odluka, bolje da ispadne faca nego nabiguzica kakav jest
I jos je pritom okrenuo par stotina miliona na berzi, normalno sve po zakonu :-)
stubrijez

#20313 Re: AMERIKA

Post by stubrijez »

...kako se ne zarati nikad u Indiji ili Kini, njih da pogine danas 15 miliona ne bi ni osjetili... sve isti ratuju jbmt ovo, mi cemo ratovat tri puta a oni nijednom. Ionako smo (mislim Europa i Zapad generalno) gotov izumrli. Zao mi Rusa i Ukrajinaca...
Osmi Socrates

#20314 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

ultima_palabra wrote: 25/08/2026 19:35 Trump duboko vjeruje u ispravnost tog rata :lol:

Trump ne vjeruje ni u sta, osim eventualno u tarife i da vjetrenjace uzrokuju rak :lol: Samo je pitanje mozes li ga slatkorjecivo nagovoriti, potkupiti ili ucijeniti da dodjes do cilja. To sto nijedan predsjednik nije ranije napao Iran je zapravo faktor za rat, jer ce Trump vjerovati da je on poseban zato sto je bio prvi.

Nisu pokusavali da uspostave ozbiljan dijalog? :-) Obama je pregovarao 18 mjeseci sa Iranom, da bi na kraju dobio ozbiljan deal koji je ukljucivao UN i njegove agencije, saveznike, garante i svasta nesto. To ne radis sa neprijateljom, nego sa nekim koga pokusavas pridobiti na svoju stranu. Taj animozitet koji imaju USA i Iran mogao je vrlo lako biti prevladan da je sporazum ostao na snazi i da su obje strane radile na tome. Ako izbacis Izrael iz jednacine, nemaju USA i Iran nekih strateskih razloga da budu neprijatelji.
Pa slažem se da je Trumpov prvenstveni razlog za rat da on bude prvi. To je fundamentalno drugačija tvrdnja nego tvrdnja da je krenuo u rat na nagovor Izraela. Zato je išao i u rat sa Venecuelom. Zato će ići u rat sa Kubom. Da bude prvi. Da rješava dugoročne probleme američke vanjske politike ratom.

Ovo oko strateških razloga da Iran i Amerika budu neprijatelji jebiga nije tačno. Imaju sve strateške razloge da budu neprijatelji. Nije baš, recimo, ni Saudijska Arabija prijateljska zemlja sa Iranom. Nije niti jedna od arapskih zemalja. I Iran ima svoje prste umiješane u kaos na Bliskom Istoku u više zemalja. Čak i kad nije direktno Amerika uključena. Sirija im je bila prijatelj, sad više nisu ni oni. Jordanci ih, recimo, mrze. Oduvijek. Ni sa druge strane nije drugačije. Iranci preziru Arape. Osim Palestinaca. A i to je samo zbog Izraela.

Obamini pregovori i nuklearni ugovor nisu bili dijalog. Nego nužno zlo i za jedne i za druge. Treba samo pročitati detalje tih pregovora. Al' ostavljam mogućnost da ti i ja riječ dijalog drugačije tumačimo.
Last edited by Osmi Socrates on 25/08/2026 20:27, edited 1 time in total.
Osmi Socrates

#20315 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

JohnnyS wrote: 25/08/2026 19:43 Amerika ima točno nula razloga da započne rat s Iranom, Izrael ima stotine.

Ni sa tobom se ne slažem. Gledaj stvari očima američkog predsjednika. Svih američkih predsjednika. Pa onda opet ovo ponovi.

Ovo ne znači da ja mislim da je Amerika trebala ući u rat. Nije. Ali razloga su imali više nego dovoljno da uđu.
SmokingMan

#20316 Re: AMERIKA

Post by SmokingMan »

U šta se USA pretvoriše.

Osmi Socrates

#20317 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Taj idiot je zapravo osvježenje na ovoj temi. :lol:
jeza u ledja

#20318 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Kefalo brani Trumpa jer se prepo da cemo im preimenovat Lake Ontario u Lake America . 8-) :D
HarTar

#20319 Re: AMERIKA

Post by HarTar »

vee-jay

#20320 Re: AMERIKA

Post by vee-jay »

mene trenutno ne interesuje nesto posebno koji lobi je najjaci u USA i koje koristi Amerikanci imaju od njih
mene trenutno najvise interesuje cinjenica da USA proaktivno unistava Zapad i jednu od njenih najvaznijih institucija: ICC

Image
insaneinthebrain

#20321 Re: AMERIKA

Post by insaneinthebrain »

nesto se sprema :-?

Sanjarko

#20322 Re: AMERIKA

Post by Sanjarko »

vee-jay wrote: 25/08/2026 22:09 mene trenutno ne interesuje nesto posebno koji lobi je najjaci u USA i koje koristi Amerikanci imaju od njih
mene trenutno najvise interesuje cinjenica da USA proaktivno unistava Zapad i jednu od njenih najvaznijih institucija: ICC

Image
Neko negdje reče da ima osjećaj da je Tramp doveden da uništi svjetski poredak ma kakav god je on bio i time Zapad oslabi ili uništi isto tako jer je na ruku svjetski poredak išao istom.

Misleći na UN itd.
GandalfSivi

#20323 Re: AMERIKA

Post by GandalfSivi »

@Osmi Socrates je li ti sada jasnije? Oni bolan ni ne cekaju par sedmica da se slegne, nego odmah sakom u glavu…

GandalfSivi

#20324 Re: AMERIKA

Post by GandalfSivi »

insaneinthebrain wrote: 25/08/2026 22:28 nesto se sprema :-?

Otisao sef CIA-e u Moskvu. Da nece, gluho bilo, kakvu manju nuklearku baciti?
MMM1977

#20325 Re: AMERIKA

Post by MMM1977 »

GandalfSivi wrote: 26/08/2026 00:43
insaneinthebrain wrote: 25/08/2026 22:28 nesto se sprema :-?

Otisao sef CIA-e u Moskvu. Da nece, gluho bilo, kakvu manju nuklearku baciti?
Ako USA baci na Iran, u roku odmah će isto uraditi i Rusija sa Ukrajinom. Još Rusi porinuli onu neku podmornicu, šef CIA u Moskvi... Sve je moguće
Post Reply