Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

konektovan
Vozim: Francusku kantu

#726 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by konektovan »

Chmoljo wrote: 25/08/2026 10:57 ovdje da bi neko dobio zasluge očito mora zasukati rukave pa sam uzeti variti, rezati, šalovati, a prije toga sam je trebo napraviti tendersku i provesti nabavku.

ni emerik blum nije ništa sam radio. biti na čelu procesa znati ih iznijeti, znati rukovoditi ljudima, imati hrabrosti staviti svoj potpis prije nego što sve krene i što zna biti neizvjesno kako će se završiti, i na kraju informisati ljude o svemu urađenom, da prostite i to traži neko znanje.

da je lako, mogao je svako to uraditi. od jusufa bubice do muje fiše.
To je to.. :thumbup:
Naslovnica

#727 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by Naslovnica »

Chmoljo wrote: 25/08/2026 10:57 ovdje da bi neko dobio zasluge očito mora zasukati rukave pa sam uzeti variti, rezati, šalovati, a prije toga sam je trebo napraviti tendersku i provesti nabavku.

ni emerik blum nije ništa sam radio. biti na čelu procesa znati ih iznijeti, znati rukovoditi ljudima, imati hrabrosti staviti svoj potpis prije nego što sve krene i što zna biti neizvjesno kako će se završiti, i na kraju informisati ljude o svemu urađenom, da prostite i to traži neko znanje.

Oteo si mi riječ sa tastature. :)
:thumbup:
pemanapemani

#728 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by pemanapemani »

:) :thumbup:
Naslovnica

#729 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by Naslovnica »

JOINT_1921 wrote: 25/08/2026 10:28 Nije mi jasno kako neko moze vezati razvoj sa jednim covjekom. Pa nije taj jedan gurao sam ni 2% stvari. Muzur je jedan obicni sminkercic, kojim kapacitetima mislite da je on nesto smislio, gurao, smislio neki novi nacin, nesto? Koje obrazovanje posjeduje, sta, kako??? Steta, koje on znanje posjeduje, obrazovanje??? Ovaj narod je isto konj sa onim amovima na ocima, vidi samo pravo...
I sa tako nepismenim ministrom uradi se posla više nego u posljednjih 30 godina.
:thumbup: :lol:
JOINT_1921
Vozim: odlično

#730 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by JOINT_1921 »

Naslovnica wrote: 25/08/2026 11:06
JOINT_1921 wrote: 25/08/2026 10:28 Nije mi jasno kako neko moze vezati razvoj sa jednim covjekom. Pa nije taj jedan gurao sam ni 2% stvari. Muzur je jedan obicni sminkercic, kojim kapacitetima mislite da je on nesto smislio, gurao, smislio neki novi nacin, nesto? Koje obrazovanje posjeduje, sta, kako??? Steta, koje on znanje posjeduje, obrazovanje??? Ovaj narod je isto konj sa onim amovima na ocima, vidi samo pravo...
I sa tako nepismenim ministrom uradi se posla više nego u posljednjih 30 godina.
Nepismen i neobrazovan ne vodi procese. Tu je da se promovise i slika... Ja mislim da su tu dosli novi ljudi (zaposleni) i mislim da je glavna stvar sastav vlasti i njihova podrska (kako opcinska, tako i kantonalna). A sve se to formira u vrhu stranke, prioriteti, pa se onda daje novac dole. Mislim da se prije samo puno vise kralo i izdvajalo na razlicite gluposti, a onda se promijenila vlast, puno vise novca je u opticaju, itd. Dakle ja ne sporim da se radi dobar posao, ali glorificirati jednog covjeka, bez da se spomene iko drugi, je po meni smijesno. Ministri su pandan trenerima, ali gdje je vlasnik koji daje novac, gdje su fudbaleri koji igraju? Muzura znam i licno, smijesan sminkercic sa difa, prodavac krema, sudija, odbojkas, nigdje veze...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#731 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by Chmoljo »

JOINT_1921 wrote: 25/08/2026 11:12
Nepismen i neobrazovan ne vodi procese. Tu je da se promovise i slika... Ja mislim da su tu dosli novi ljudi (zaposleni) i mislim da je glavna stvar sastav vlasti i njihova podrska (kako opcinska, tako i kantonalna). A sve se to formira u vrhu stranke, prioriteti, pa se onda daje novac dole. Mislim da se prije samo puno vise kralo i izdvajalo na razlicite gluposti, a onda se promijenila vlast, puno vise novca je u opticaju, itd. Dakle ja ne sporim da se radi dobar posao, ali glorificirati jednog covjeka, bez da se spomene iko drugi, je po meni smijesno. Ministri su pandan trenerima, ali gdje je vlasnik koji daje novac, gdje su fudbaleri koji igraju? Muzura znam i licno, smijesan sminkercic sa difa, prodavac krema, sudija, odbojkas, nigdje veze...
Šteta je u konzumu od obično radnika napredovao do direktorske pozicije. dakle iako nema formalno obrazovanje, očito ima šlifa za upravljanje.

mogli su se promijeniti svi uposlenici, bez potpisa glavnog i odgovornog ništa se ne bi napravilo. na kraju krajeva, isti su uposlenici bili u epizodi sa Adi Kalemom, pa smo tu imali cirkus sa S krivinom.
JOINT_1921

#732 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by JOINT_1921 »

Znaci njegov je potpis. BRAVOOOOO :lol: :lol:
Naslovnica

#733 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by Naslovnica »

JOINT_1921 wrote: 25/08/2026 11:27 Znaci njegov je potpis. BRAVOOOOO :lol: :lol:
Šta god da je, odličan se posao uradio i nastavlja se.
Ja ovo ne bih mijenjao za sve poslijeratne eminencije i doktore nauka koji su učestvovali u vlasti.
dr_Evil

#734 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by dr_Evil »

Chmoljo wrote: 25/08/2026 11:25
JOINT_1921 wrote: 25/08/2026 11:12
Šteta je u konzumu od obično radnika napredovao do direktorske pozicije. dakle iako nema formalno obrazovanje, očito ima šlifa za upravljanje.

mogli su se promijeniti svi uposlenici, bez potpisa glavnog i odgovornog ništa se ne bi napravilo. na kraju krajeva, isti su uposlenici bili u epizodi sa Adi Kalemom, pa smo tu imali cirkus sa S krivinom.
I Tile je bio bravar(valjda) pa napravio od crne rupe napravio drzavu sa veliko D. Rahmetli akademik Tunjo je jednom pricao kako je Djuro Pucar Stari kad nesto nije znao uvijek govorio pitajte profesore. Pitaju tako Tunju jednom pa zasto on uvijek nas salje kod profesora, a Tunjo odgovara da je to zato jer jer Stari kovac, i on zna da ako kosu nasadis pogresno da ona puca.

Long story short, ne trebas biti skolovan sve dok shvatas kako sistem funkcionise i dok razumijes svoje mogucnosti. Vecina nasih politicara nema ove dvije potrebne osobine.
made_in_sarajevo

#735 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by made_in_sarajevo »

kad nemas sta pljunuti onda vici vidi mu glave, on je nepismen. eto pismeni su nam bili 30 godina pa smo extra se razvili, unaprijedili ma nema dalje. mastali o mostovima i letecima autima, a ispred nosa im se gasio javni prevoz. dobri su ti pismeni pravo, samo nemoj njih vise u vlast.

inace jel i kod tebe direktor glavna baja, dogovora, razgovora, ugovora poslove, naplacuje, sve zavrsava ili ipak to ti sve uradis i zavrsis, 10% direktoru ide i svi tebe hvale kako si najbolji :? . to sto vi mislite direktor supak sjedi i nas zajebava je vasa ogranicenost, sutra da bilo sta bude direktor grasa je kriv, direktor firme koja je radila prugu je kriva, steta je kriv, potpis je puno teza stvar od fizickih radova da se nesto napravi.

inace za kraj Steta se nikad nije hvalio "ja napravio", nego uvijek govori mi napravili, ministarstvo napravilo, vlada napravila, sto je ogromna razlika.

ja ipak mislim da je bas bolno sto jedan Steta sa sokoca dosao i popisao se na mnoge "strucnjake" sa UNSA diplomom i pokazao da se moze raditi i kako se radi i pokazao svima pa i trojci
ljubijankic

#736 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by ljubijankic »

made_in_sarajevo wrote: 25/08/2026 11:42 kad nemas sta pljunuti onda vici vidi mu glave, on je nepismen. eto pismeni su nam bili 30 godina pa smo extra se razvili, unaprijedili ma nema dalje. mastali o mostovima i letecima autima, a ispred nosa im se gasio javni prevoz. dobri su ti pismeni pravo, samo nemoj njih vise u vlast.

inace jel i kod tebe direktor glavna baja, dogovora, razgovora, ugovora poslove, naplacuje, sve zavrsava ili ipak to ti sve uradis i zavrsis, 10% direktoru ide i svi tebe hvale kako si najbolji :? . to sto vi mislite direktor supak sjedi i nas zajebava je vasa ogranicenost, sutra da bilo sta bude direktor grasa je kriv, direktor firme koja je radila prugu je kriva, steta je kriv, potpis je puno teza stvar od fizickih radova da se nesto napravi.

inace za kraj Steta se nikad nije hvalio "ja napravio", nego uvijek govori mi napravili, ministarstvo napravilo, vlada napravila, sto je ogromna razlika.

ja ipak mislim da je bas bolno sto jedan Steta sa sokoca dosao i popisao se na mnoge "strucnjake" sa UNSA diplomom i pokazao da se moze raditi i kako se radi i pokazao svima pa i trojci
UNSA diploma ali na Zahiragićev način :lol: Ova sa Sokoca je za nobela
tokio25

#737 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by tokio25 »

pa jos gore je sto ga prozivaju ovi unsa diplomci
jbt prozivaju da ima sooklac
a on sa sokocem vise uradio nego svi oni zajedno za 25 godina unsa diplomama
pezzar

#738 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by pezzar »

Realno da bi se nešto napravilo od strane bilo kojeg ministarstva upravo i treba imati šlif a ne formalno obrazovanje. Najviše ti treba vještina da natjeraš uhljebe i nehljebe u ministarstvu da nešto rade, jer "radio ne radio, svira radio".

Tu ga je Konzum naučio sve što je trebalo. Ne mora to nužno biti samo autoritet, ali mora biti i autoritet u kombinaciji sa vještim menadžmentom. Očito je tu dobar.
Chmoljo

#739 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by Chmoljo »

made_in_sarajevo wrote: 25/08/2026 11:42 kad nemas sta pljunuti onda vici vidi mu glave, on je nepismen. eto pismeni su nam bili 30 godina pa smo extra se razvili, unaprijedili ma nema dalje. mastali o mostovima i letecima autima, a ispred nosa im se gasio javni prevoz. dobri su ti pismeni pravo, samo nemoj njih vise u vlast.

I stalno istice da je placeno novcem gradjana. Bilesi da se malo udari i na obraz i kaze za vas je, vase je, cuvajte.

A i da neko onakav ko kolega gore ne dodje i kaze da se ponasa ko da je on sve platio.
Chmoljo

#740 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by Chmoljo »

dr_Evil wrote: 25/08/2026 11:39

I Tile je bio bravar(valjda) pa napravio od crne rupe napravio drzavu sa veliko D. Rahmetli akademik Tunjo je jednom pricao kako je Djuro Pucar Stari kad nesto nije znao uvijek govorio pitajte profesore. Pitaju tako Tunju jednom pa zasto on uvijek nas salje kod profesora, a Tunjo odgovara da je to zato jer jer Stari kovac, i on zna da ako kosu nasadis pogresno da ona puca.

Long story short, ne trebas biti skolovan sve dok shvatas kako sistem funkcionise i dok razumijes svoje mogucnosti. Vecina nasih politicara nema ove dvije potrebne osobine.
Nedavno sam naletio na jednu genijalnu recenicu:

The wise do not think for themselves.

Zasnovana na azteckoj mudrosti gdje su teske odluke uvijek donosili u grupama i sa jakim oponiranjem.

Zato su strucLJaci nekad i problematicni. Misle da mogu i znaju sve.
JOINT_1921

#741 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by JOINT_1921 »

Kako se ljudi upale, klasicni idolopoklonici. Ovo je veci uspjeh stranke i kantonalne vlasti cjelokupno, nego ministra. Narucis projekat, pozajmis pare i eto, mislim nije neka pamet, samo treba izgurati, obezbijediti novac, osigurati podrsku, a zna se kako sve kod nas ide, samo se treba cesce urgirati i eto, ali ovoliko svrsavanje po necijem liku i djelu je izvan svake pameti... Kao da je on projektovao, pronasao investitora, uradio eksproprijaciju, polozio sine, napravio tramvaje u remizi vlastitom pamecu, jbt. Tako nam malo treba, a tako puno...
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#742 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by izvrsni direktor »

JOINT_1921 wrote: 25/08/2026 12:27 Kako se ljudi upale, klasicni idolopoklonici. Ovo je veci uspjeh stranke i kantonalne vlasti cjelokupno, nego ministra. Narucis projekat, pozajmis pare i eto, mislim nije neka pamet, samo treba izgurati, obezbijediti novac, osigurati podrsku, a zna se kako sve kod nas ide, samo se treba cesce urgirati i eto, ali ovoliko svrsavanje po necijem liku i djelu je izvan svake pameti...
pa sta se cekalo 30 godine ako nije neka pamet?
JOINT_1921

#743 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by JOINT_1921 »

Dovoljan dokaz kakvi debili (citaj lopovi, svaki politicar je oportunista, zna da je tu kratko i gleda da se obezbijedi sto vise) vode ovu drzavu od zavrsetka rata pa sve do sad. Najveca propast i sunovrat drustva je sto politika postavlja direktore preduzeca svih u drzavi, zbog toga nista ne ide kako treba. Ovo je Gras trebao davnih dana napraviti sam uz podrsku vlasti, da je normalno sve...
made_in_sarajevo

#744 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by made_in_sarajevo »

ali politicar mora vidljiv, mora se hvaliti, mora pricati. steta kao ministar saobracaja koje je nosioc svih radova, dakle papire, pare, primanje radova koje prosljede ebrd i slicno, komunikacija sa firmama, ebrdom i tako dalje sve ide preko ministarstva na kojem je celu steta. covjek kao ministar izadje i kaze uradili smo to,to i to. sta je tu problem ne kontam ili treba sutiti ko fadil pa nam osvanu respiratori od 100 000 placeni 10 milioni
JOINT_1921

#745 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by JOINT_1921 »

made_in_sarajevo wrote: 25/08/2026 12:48 ali politicar mora vidljiv, mora se hvaliti, mora pricati. steta kao ministar saobracaja koje je nosioc svih radova, dakle papire, pare, primanje radova koje prosljede ebrd i slicno, komunikacija sa firmama, ebrdom i tako dalje sve ide preko ministarstva na kojem je celu steta. covjek kao ministar izadje i kaze uradili smo to,to i to. sta je tu problem ne kontam ili treba sutiti ko fadil pa nam osvanu respiratori od 100 000 placeni 10 milioni
Nije on problem, problem su ljudi koji od covjeka prave sveca. Sad je Steta vizionar, Emerik Blum jbt :lol:
ljubijankic

#746 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by ljubijankic »

izvrsni direktor wrote: 25/08/2026 12:29
JOINT_1921 wrote: 25/08/2026 12:27 Kako se ljudi upale, klasicni idolopoklonici. Ovo je veci uspjeh stranke i kantonalne vlasti cjelokupno, nego ministra. Narucis projekat, pozajmis pare i eto, mislim nije neka pamet, samo treba izgurati, obezbijediti novac, osigurati podrsku, a zna se kako sve kod nas ide, samo se treba cesce urgirati i eto, ali ovoliko svrsavanje po necijem liku i djelu je izvan svake pameti...
pa sta se cekalo 30 godine ako nije neka pamet?
Za SDA je sve pamet osim u vlastiti džep. Tu se pokaže da ipak imaju malo mozga.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#747 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by izvrsni direktor »

JOINT_1921 wrote: 25/08/2026 12:51
made_in_sarajevo wrote: 25/08/2026 12:48 ali politicar mora vidljiv, mora se hvaliti, mora pricati. steta kao ministar saobracaja koje je nosioc svih radova, dakle papire, pare, primanje radova koje prosljede ebrd i slicno, komunikacija sa firmama, ebrdom i tako dalje sve ide preko ministarstva na kojem je celu steta. covjek kao ministar izadje i kaze uradili smo to,to i to. sta je tu problem ne kontam ili treba sutiti ko fadil pa nam osvanu respiratori od 100 000 placeni 10 milioni
Nije on problem, problem su ljudi koji od covjeka prave sveca. Sad je Steta vizionar, Emerik Blum jbt :lol:
pa ni emerik blum nije sve sam radio. zasto ne istices ostale iz tog perioda, zasto samo njeg?
JOINT_1921

#748 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by JOINT_1921 »

izvrsni direktor wrote: 25/08/2026 13:06
JOINT_1921 wrote: 25/08/2026 12:51
pa ni emerik blum nije sve sam radio. zasto ne istices ostale iz tog perioda, zasto samo njeg?
:lol: :lol: :lol: covjece Boziji malo prokontaj sta pricas i ko je jedan a ko drugi...
Emerik Blum je bio bosanskohercegovački privrednik, inženjer, vizionar i gradonačelnik Sarajeva koji je ostavio neizbrisiv trag u modernizaciji i razvoju grada.

**Osnivanje i vođenje Energoinvesta**

* **Stvaranje giganta:** Osnovao je i godinama vodio komunalno preduzeće *Elektroprojekt* (1951. godine), koje je izraslo u svjetski poznati gigant *Energoinvest*.
* **Globalni domet:** Pod njegovim vodstvom Energoinvest je izvozio opremu, izgrađivao energetske objekte i vodio projekte širom svijeta (SAD, Afrika, Azija, Bliski istok), zapošljavajući desetine hiljada ljudi i pretvarajući Sarajevo u značajan privredni centar.
* **Ulaganje u obrazovanje i kadar:** Uveo je praksu stipendiranja hiljada studenata, osnivao istraživačke institute pri Energoinvestu i stipendirao odlazak mladih stručnjaka na usavršavanje u inostranstvo.

**Gradonačelnik Sarajeva (1975–1981)**

* **Kandidatura za Zimske olimpijske igre 1984:** Kao gradonačelnik, bio je jedan od ključnih zagovornika i nosilaca ideje da se Sarajevo kandiduje i dobije organizaciju ZOI 1984. Njegov ugled i poslovne veze u svijetu znatno su doprinijeli uspjehu kandidature.
* **Infrastrukturna renesansa:** Tokom njegovog mandata započeta je i realizovana masovna modernizacija grada.
* **Toplifikacija i gasifikacija:** Pokrenuo je projekte dovođenja prirodnog gasa i izgradnje sistema toplifikacije, što je ključno uticalo na smanjenje enormnog zagađenja vazduha u Sarajevu u to doba.
* **Saobraćaj i urbanizam:** Inicirao je i podržao obnovu gradskog tramvajskog i trolejbuskog saobraćaja, izgradnju novih stambenih naselja te modernizaciju vodovodne i kanalizacione mreže.

**Vizija i društveni angažman**

* **Inovativni menadžment:** Uveo je savremene zapadne metode upravljanja i standarde poslovanja u socijalističku privredu.
* **Kulturni i umjetnički doprinos:** Podržavao je razvoj umjetnosti i kulture u Sarajevu (između ostalog, Energoinvest je posjedovao bogatu kolekciju umjetničkih djela i sponzorisao brojne kulturne manifestacije).
* **Akademik i javni radnik:** Bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH) i aktivno učestvovao u kreiranju privrednih i naučnih strategija Bosne i Hercegovine.
I onda neko ovakvu biografiju poredi sa Štetinom kupovinom tramvaja, trolejbusa i izgradnjom pruge (kroz kompletan kredit, vanjsku uslugu projektovanja, itd.). :-)
last mohicans

#749 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by last mohicans »

Štetin uspjeh je jos veći sto je silne pomoćnike a i mnoge neradnike u ministarstvu upregao da rade, sto je raspadnuti Gras koliko toliko oporavio, a kakva nesorta tamo radi. Vidimo kako je to lagano u komunalnoj privredi i kako to(ne)funkcioniše sa resornim ministrom i direktorima. Vidi pod KP Rad.
tokio25

#750 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by tokio25 »

pa steta je za sve sda strucnjake blum
Post Reply