Milić Vukašinović

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Better Man

#1751 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

DebelinJoe wrote: 19/08/2026 21:24

Divljan i Šaper su na kraju pokupili kajmak od Idola, Kolar je vozio tramvaj u BG samo da preživi.
Kolar je nakon raspada Idola radio skoro na svim projektima Vlade Divljana. Njih dvojica se znaju od malih nogu i bili su do zadnjeg dana Vladina života najbolji prijatelji.
Last edited by Better Man on 20/08/2026 07:54, edited 1 time in total.
dale cooper

#1752 Re: Milić Vukašinović

Post by dale cooper »

tokio25 wrote: 19/08/2026 19:40 meni je interesantna pojava koju ste pomenuli ono u sarajevu popularan bend iz beograda za koji niko u beogradu skoro nije cuo
u zagrebu popularan sarajevski bend za koje u sarajevu je culo 36 ljudi i sl
uglavnom su to neki alternativni pravci i sl
al ono ... kako?
u sarajevu se ludi za karikiram djecaci sa banjice a tamo ih ne znaju svi ni na banjici a kamoli sire u beogradu
je li to posljedica da su takvi bendovi gostovali negdje i u nedostatku kvalitetnijih bendova u tom gradu taj bend zvuci kao neki svjetski bend pa postanu popularni tu za razliku od njihovog grada ili nesto drugo ne znam
Zato što su ljudi koji su slušali tu vrstu muziku uvijek bili dublje zagriženi i investirani u muziku koju su slušali pa su tražili slične stvari.
Postojali su, kao i na zapadu, fanzini koji su mahom bili pisani od strane ljudi koji su učestvovali u tim scenama ili su bili publika, onda
razmjena demo kaseta, druženja i gostovanja u različitim dijelovima zemlje i slično. Alternativna scena i na zapadu je funkcionisala
80-tih na sličan način, samo sa još bolje razgranatom mrežom ovih stvari koje sam gore spomenuo.
tokio25

#1753 Re: Milić Vukašinović

Post by tokio25 »

Razimljivo al ono kako dale grupa je poznatija u beogradu nego u sarajevo a iz sarajeva su
To mi je neshvatljivo
Recimo dale grupa svira jazz
Pa zar nema dzezera i u sarajevu da nego u begoradu je publika
dale cooper

#1754 Re: Milić Vukašinović

Post by dale cooper »

tokio25 wrote: 19/08/2026 23:48 Razimljivo al ono kako dale grupa je poznatija u beogradu nego u sarajevo a iz sarajeva su
To mi je neshvatljivo
Recimo dale grupa svira jazz
Pa zar nema dzezera i u sarajevu da nego u begoradu je publika
Možda se Beograđanima više sviđao muzički stil tog benda nego recimo Sarajlijama? Možda ima više recimo ljubitelja jazza u Beogradu nego u Sarajevu? Dešavale su se te stvari i globalno, na svjetskoj muzičkoj sceni, sa bendovima koji su u usporedbi na druge zemlje imale minoran uspjeh kod kuće.
Nije to ništa posebno čudno i neviđeno.
tokio25

#1755 Re: Milić Vukašinović

Post by tokio25 »

Meni je cudno
Razumijem sta govoris al ono opet mi je malo neshvatljivo
Nemoj pogresno shvatiti nista negativno u odnosu na tebe i sl nego jednostavno tako mislim
dale cooper

#1756 Re: Milić Vukašinović

Post by dale cooper »

Ma nemam šta pogrešno i negativno shvatiti. :thumbup: Možda ovo o čemu pričamo djeluje malo neobično, ali na kraju krajeva sve je do ukusa publike.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1757 Re: Milić Vukašinović

Post by _BataZiv_0809 »

Jako lijep feljton o Margiti Stefanovic-Magi

https://www.nacional.hr/feljton-tragicn ... i-velikoj/

@milojicabrzi
DaysleepeR

#1758 Re: Milić Vukašinović

Post by DaysleepeR »

Škobo Habu wrote: 19/08/2026 18:47
DaysleepeR wrote: 19/08/2026 15:32

Nisam ja rekao da je počeo sa Nirvanom, ali je sa smrću Cobainea završio. Ne samo radi Cobainea. Odavno je bilo gotovo.

Tačno je da su The Melvins i Mudhoney origin grungea, a ovaj treći bend se zove Mother Love Bone, tj. origin današnjeg Pearl Jama.
Šta je bilo odavno gotovo? :roll:

'91. godine izlaze tri, vjerovatno, najbitnija albuma koji su definisali sam "grunge" zvuk: Dirt od AIC, Nevermind od Nirvane, Ten od Pearl jam.

Već sam prije naveo bandove koji su svojim zvukom trasirali put koji će doživjeti svoju kulminaciju sa Nirvanom.

Po tebi se "grunge" faza završila prije nego li je počela. Kao da nema dobrih "grunge" albuma poslije Cobaina?

Po muzičkim kritičarima pod grunge se mogu svesti i Smashing pumpkins, recimo. Rani radovi. Stone tample pilots su grunge. L7, isto. Hole od Courtny Love.
Nisi pratio, napisao sam da je grunge bio gotov kad je kod nas rat stao. Počeo je 1991, do 1995 je već bilo gotovo.
Isto tako sam pomenuo ove imitacije koje su surfale na grunge talasu ali to su već bile eskapade muzičke industrije koja je surfala na tom valu profita, iskreni i izvorni grunge je već bio gotov.
milojicabrzi

#1759 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

_BataZiv_0809 wrote: 20/08/2026 08:07 Jako lijep feljton o Margiti Stefanovic-Magi

@milojicabrzi
Da, znam da je Dušan Vesić objavio tu knjigu o kojoj ima dosta detalja o Magi, naročito iz tog post-EKV perioda.
Nisam čitao knjigu, možda mi "dopadne ruku" nekad, uglavnom znam da su neki knjigu hvalili, a neki je smatrali pokušajem "lešinarenja" nad naslijeđem Magi i EKV-a, sa brojnim detaljima, kako su Vesić i ekipa, bili nekad vrsta "skrbnika" nad Margitom, ko joj je kupovao sendviče, vodio je u klubove gdje ima klavir da ona malo svira itd.

Uglavnom, tužna sudbina i višestruka potvrda da su veliki umjetnici jako loši u praktičnom životu, sa parama ne znaju, za obaveze su previše rasijani, ako nemaju nekoga ko će im biti "sidro i vodilja", jao njima kao i svima oko njih. Za pok. Marka Vešovića mater je govorila- "jao meni šta će biti sa ovim djetetom, on sebi nikad neće cipele znati svezati".

U pravu su kad u tekstu navode da je njoj trebao staratelj.
Inače, umjetnici svih vrsta jako su loši u biznisu i ne znaju sa novcima. Izuzev rijetkih tipa Brega, Čola itd.

Kakve god biznise pokrenu izvan muzike, gotovo redovno propadnu.

Pokojni Miroslav- Pile pjevač Alise, pokušavao je scašta od prodaje knjiga do vođenja kafića, ništa to nije dobro išlo, Goran Bare je prodavao tjesteninu, radio na benzinskoj pumpi, opet ništa, Međutim kad u životu nema nekog velikog poroka kao što su alkohol i teški narkotici, onda ide nekako i može se trpiti.
milojicabrzi

#1760 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Dobra vijest za ljubitelje Haustora i Rundeka.

Naime, Rundek sprema velike koncerte u okviru projekta, sa Novosadskim big bendom. Vrše se opasne pripreme, jedan moj drugar je uključen, vježba svira i transkriptuje po cijeli dan.

Uglavnom, bit će Rundek u zanimljivim, gotovo simfonijskim aranžmanima, za ljubitelje, vjerujem da će biti prava poslastica :-D
tokio25

#1761 Re: Milić Vukašinović

Post by tokio25 »

pa rundek je i do sad radio
sa bendom nicim izazvan mislim da ima 2-3 pjesme dal muzika dal glas ili sta vec
vjerovatno sa jos tako bendova ima neke pjesme ili saradnju neku
Better Man

#1762 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

milojicabrzi wrote: 20/08/2026 09:06
_BataZiv_0809 wrote: 20/08/2026 08:07 Jako lijep feljton o Margiti Stefanovic-Magi

@milojicabrzi
Da, znam da je Dušan Vesić objavio tu knjigu o kojoj ima dosta detalja o Magi, naročito iz tog post-EKV perioda.
Nisam čitao knjigu, možda mi "dopadne ruku" nekad, uglavnom znam da su neki knjigu hvalili, a neki je smatrali pokušajem "lešinarenja" nad naslijeđem Magi i EKV-a, sa brojnim detaljima, kako su Vesić i ekipa, bili nekad vrsta "skrbnika" nad Margitom, ko joj je kupovao sendviče, vodio je u klubove gdje ima klavir da ona malo svira itd.

Uglavnom, tužna sudbina i višestruka potvrda da su veliki umjetnici jako loši u praktičnom životu, sa parama ne znaju, za obaveze su previše rasijani, ako nemaju nekoga ko će im biti "sidro i vodilja", jao njima kao i svima oko njih. Za pok. Marka Vešovića mater je govorila- "jao meni šta će biti sa ovim djetetom, on sebi nikad neće cipele znati svezati".

U pravu su kad u tekstu navode da je njoj trebao staratelj.
Inače, umjetnici svih vrsta jako su loši u biznisu i ne znaju sa novcima. Izuzev rijetkih tipa Brega, Čola itd.

Kakve god biznise pokrenu izvan muzike, gotovo redovno propadnu.

Pokojni Miroslav- Pile pjevač Alise, pokušavao je scašta od prodaje knjiga do vođenja kafića, ništa to nije dobro išlo, Goran Bare je prodavao tjesteninu, radio na benzinskoj pumpi, opet ništa, Međutim kad u životu nema nekog velikog poroka kao što su alkohol i teški narkotici, onda ide nekako i može se trpiti.
Kod stranih umjetnika je dosta drugačije. Čist primjer umjetnika koji itekako zna s novcem i koji je zbog toga dobio nadimak The Boss je Bruce Springsteen, a imamo i masu drugih kao Metallica, Iron Maiden, Pearl Jam itd.
milojicabrzi

#1763 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Spominjali smo dosta na temi grupu Elvis J Kurtović, uz česte konstatacije da je Elvis (Mirko) nešto slab sa zdravljem posljednjih godina.

Evo, izgleda da i njihov nekadašnji pjevač, Goran Petranović Rizo, bije tešku životnu bitku.

Otkako je u Beogradu, dosta je sarađivao sa Neletom, a znam da je nastupao i sa nekim svojim pratećim bendom, po nekim većim i manjim festivalima.

Već nekog vrijeme ga nema na sceni, a ovo je razlog...

Image Image
milojicabrzi

#1764 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

DebelinJoe wrote: 19/08/2026 21:24 Divljan i Šaper su na kraju pokupili kajmak od Idola, Kolar je vozio tramvaj u BG samo da preživi.
Ma nije to baš tako, nije tu bilo nekog velikog "kajmaka" u tih nekoliko godina njihovog postojanja. Na kraju, Zdenko i Vlado su i ostali najduže u muzici...Šaper je otišao u te neke marketing vode, Nebojša u politiku, a Zdenko je svirao i danas još uvijek svira.

Radio je sa tim nekim bluzerskim bendovima u BG (mislim Zona B ili tako nekako), malo je poznato da je kratko svirao i u Bajaginim instruktorima, možda nekoliko koncerata.

Tramvaj je vozio, jer se tih '90-ih svako snalazio za egzistenciju, kaže da ima licence za upravljenje za nekih 7-8 vrsta tramvaja koji se voze po Beogradu. Kaže da je kad je ujutro u 4-5 u sred zime, išao pješke da zaduži tramvaj za taj dan, tada i skontao šta je životni blues :D

Ostao je prijatelj sa Vladom do samog kraja, zašto nije svirao u tim njegovim "nevladinim organizacijama", ne znam, njih dvojica su bili i komšije, u istoj zgradi stanovali.

Zanimljivo je slušati kako priča o tim njihovim prvim nabavljanjima gitara, pojačala i "snalaženjima" tamo krajem '70-ih.

Inače, ako je neko fan, ovih dana u Trebinju (26.08.), bit će koncert projekta "NVO Vlade Divljana", koncerti u čast ovog umjetnika, u kojem su bivši članovim ovih Vladinih bendova mahom sa kraja karijere, bit će i Zdenko Kolar, a između ostalih i Marko Milivojević, nekadašnji (i posljednji) bubnjar EKV-a, koji je dosta radio sa Vladom u zadnjih 10-ak godina njegovog života.
milojicabrzi

#1765 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Vidjeh sad vijest, da je preminuo Frank Beard, bio je preko 55 godina bubnjar ZZ Top-a.

Iako se prezivao Beard, baš on u bendu jedini nije nosio bradu :)

Umro je u Teksasu u 77 godini, on je otprilike Mićina generacija. Bio je jednostavan instrumentalista, ali je bio bubnjarčina.

RIP
milojicabrzi

#1766 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

dale cooper wrote: 19/08/2026 23:10 Postojali su, kao i na zapadu, fanzini koji su mahom bili pisani od strane ljudi koji su učestvovali u tim scenama ili su bili publika,
Da, fanzini su "mini novine", koje su izlazile u formi pisanja o interesantnim stvarima u ovih ne baš popularnim žanrovima muzike.
Kompletna punk kultura bila je zasnovana na fanzinima, tu su se mogle naći informacije o izdanjima, bendovima, strip-crtačima i sl.

Razlog tome je što ta vrsta muzike nije nikako ili je vrlo slabo bila zastupljena u standardnim novinama, tv emisijama i sl. Putem fanzina se publika uvezivala, ljudi se družili, putovali organizovano na koncerte u druge gradove, gradila se prijateljstva i druženja. Npr. ima neki punk -festival u Sremskoj Mitrovici, dođe više organizovanih ekipa iz nekoliko gradova bivše Yu, bilo razvijeno gostoprimstvo, uvijek se moglo prespavati kod domaćina, naroćito bilo izraženo u našem otvorenom, komunikativnom i solidarnom društvu tog vremena (za razliku od "zatvorenih" zapadnjaka).

Današnja omladina o tome može samo sanjati, nastupila je era otuđenosti i komunikacije putem interneta.

Putem fanzina i demo punk scene su npr. Kud Idijoti iz Pule, postali ekstra-popularni u Novom Sadu i Vojvodini. Ta veza održavala se i u ratu, a nakon rata, mislim da je prvi koncert nekog benda iz Cro u N. Sadu, bio upravo koncert Kud Idijota.

Postoji autor iz Šabca, Ivan Glišić, stari punk-vuk, koji je u svojim knjigama i publikacijama, dosta pisao o punk sceni, kao i tom načinu života u ex Yu tokom '80-ih godina.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1767 Re: Milić Vukašinović

Post by _BataZiv_0809 »

milojicabrzi wrote: 19/08/2026 11:11

Kad se pogledaju ove slike dole, mislim da ne treba neka naročita stručnost, da se vidi ono što je očito:

Image Image Image

Opet kažem, smatram ih vrhunskim umjetnicima i jako vrijednim kreativcima. Šteta što su zbog lošeg načina života rano otišli.

Zamisli koja bi to kreativnost od albuma i svega drugoga bila da su doživjeli npr. godine Leonarda Cohena ili Erica Claptona.

Zato kažem, najbolji kreativac je trijezan kreativac.
Da, ovdje su bas vidno uradjeni.
Nadjoh i kraci video ovog nastupa pomocu ovih slika i meni su bas dobro zvucali iako ocigledno pod uticajem narkotika. Ili mozda bas zbog toga :run:

Nastup je u nekoj diskoteci, cini mi se april 1994 jer iza njih ide obavijest da diskoteka radi i za prvi i drugi maj.
Ko bi rekao da ce Milan otici pola godine poslije?

black

#1768 Re: Milić Vukašinović

Post by black »

Sto se tice grungea tj bendova sa pocetka 80tih od kojih i krece tzv Seattle zvuk i grunge kao zanr, tu su Malfunkshun, Skin Yard, Bundle of Hiss itd.
Post Reply