Zna se da je Suba stradao u požaru. kad je ušao u zapaljen studio da spasi snimke koje je producirao za nekog velikog muzičara.milojicabrzi wrote: ↑19/08/2026 15:30Bio je on već '94. u Parizu, kad se vraćao iz Sao Paola u Brazilu, ne znam je li mu djevojka Maja u to vrijeme živjela tamo, uglavnom družio se sa Rundekom, našim režiserom Alešom i tom ekipom, ne znam koliko je ukupno proveo tamo prije povratka u BG, moguće mjesec ili dva najviše.dale cooper wrote: ↑19/08/2026 15:18 Da je ostao živ mislim da bi i sam Milan vodio život negdje između Beograda i neke od zapadnih destinacija, a moguće da bi suradnja sa Subom
prerasla i u stalno boravište u Brazilu. U svakom slučaju bilo bi fascinantno čuti šta bi kasnije napravio.
Ne vjerujem da bi on nešto puno sarađivao sa Subom, nekako "šesto čulo" mi govori i da Subin tragični odlazak ima veze sa opijatima.
Mislim da bi, da je kojom srećom postao straight i čist i da se nije naprasno razbolio, dao puno više i još kvalitetnijih stvari nego što je to bilo u EKV tokom tih 12 godina. Nekom je teško povjerovati da je moguće sa bude bolje od EKV-a ali mislim da bi bilo.
Dosta je on tražio sound, nekad '93. počeo da vježba i da svira trubu?! našao bi on još zanimljivih izraza i trendova, a kada bi još dočekao eru interneta, kad preko ekrana možeš da "zagrliš" čitavu planetu, eh, ko će znati.
E to je ona štetno ovisnosti o kojoj govorim, skratiti genijalcu 20-30 godina života u najkreativnijoj i najzrelijoj fazi, to je prava šteta i dimenzija štete, puno veća nego nestanak čovjeka od nekih 60 kg kostiju i mesa....![]()
Milić Vukašinović
- Better Man
#1726 Re: Milić Vukašinović
- DaysleepeR
#1727 Re: Milić Vukašinović
Sve se to dešavalo negdje u isto vrijeme, Nevermind je eksplodirao tačno pred rat, početkom 1992.dale cooper wrote: ↑19/08/2026 15:56Nije Singles uzrok grunge eksplozije, taj film se samo nadovezao na to. Prodaja Neverminda je eksplodirala već krajem 91-e, kada je skinulaDaysleepeR wrote: ↑19/08/2026 15:44 Da nije bilo filma Singles, nikad šire mase ne bi čule za grunge.
Onda je diskografija nanjušila dobre pare i ostalo je historija.
MJ-ov Dangerous sa vrha top liste, a velike diskografske kuće su još ranije (1989 i 1990) potpisale sve bendove koji će biti okosnice grunge pokreta.
Stvar je da su se većim dijelom 80-tih stvari kuhale u američkoj nezavisnoj underground sceni, kada su bendovi kao Husker Du, Pixies, Replacements,
Dinosaur Jr. ostvarili određeni uspjeh i stvorili uslove za mainstream probijanje alternativnih bendova koji će pojaviti u grunge pokretu. To i umor
od do tada dominantnog hair metala su glavni uzroci.
- Better Man
#1728 Re: Milić Vukašinović
Prvi su potpisali Soundgarden. Alice in Chains je od početka bio u velikoj diskografskoj kući. Sonic Youth su praktički doveli Nirvanu u Geffen. Mudhoney je otišao u Reprise, pa su se vratili u Sub Pop, a Sub Pop je osnovan da bi Soundgarden i Green River imali izdavača. Green River je preteča Mudhoney i Mother Love Bone nakon kojeg je nastao Pearl Jam. Nirvanin Nevermind i Pearl Jamov Ten su prodati u velikim tiražima po desetak miliona.dale cooper wrote: ↑19/08/2026 15:56Nije Singles uzrok grunge eksplozije, taj film se samo nadovezao na to. Prodaja Neverminda je eksplodirala već krajem 91-e, kada je skinulaDaysleepeR wrote: ↑19/08/2026 15:44 Da nije bilo filma Singles, nikad šire mase ne bi čule za grunge.
MJ-ov Dangerous sa vrha top liste, a velike diskografske kuće su još ranije (1989 i 1990) potpisale sve bendove koji će biti okosnice grunge pokreta.
Stvar je da su se većim dijelom 80-tih stvari kuhale u američkoj nezavisnoj underground sceni, kada su bendovi kao Husker Du, Pixies, Replacements,
Dinosaur Jr. ostvarili određeni uspjeh i stvorili uslove za mainstream probijanje alternativnih bendova koji će pojaviti u grunge pokretu. To i umor
- Better Man
#1729 Re: Milić Vukašinović
Ja sam Nevermind slušao još u jesen 1991.gDaysleepeR wrote: ↑19/08/2026 16:00Sve se to dešavalo negdje u isto vrijeme, Nevermind je eksplodirao tačno pred rat, početkom 1992.dale cooper wrote: ↑19/08/2026 15:56Nije Singles uzrok grunge eksplozije, taj film se samo nadovezao na to. Prodaja Neverminda je eksplodirala već krajem 91-e, kada je skinulaDaysleepeR wrote: ↑19/08/2026 15:44 Da nije bilo filma Singles, nikad šire mase ne bi čule za grunge.
- dale cooper
#1730 Re: Milić Vukašinović
Da, radio je album Tanto Tempo sa Bebel Gilberto koji je bio njen breakthrough album i jedan od albuma navedenih u knjizi 1001 Albums You Must Hear Before You Die.Better Man wrote: ↑19/08/2026 15:57Zna se da je Suba stradao u požaru. kad je ušao u zapaljen studio da spasi snimke koje je producirao za nekog velikog muzičara.milojicabrzi wrote: ↑19/08/2026 15:30Bio je on već '94. u Parizu, kad se vraćao iz Sao Paola u Brazilu, ne znam je li mu djevojka Maja u to vrijeme živjela tamo, uglavnom družio se sa Rundekom, našim režiserom Alešom i tom ekipom, ne znam koliko je ukupno proveo tamo prije povratka u BG, moguće mjesec ili dva najviše.dale cooper wrote: ↑19/08/2026 15:18 Da je ostao živ mislim da bi i sam Milan vodio život negdje između Beograda i neke od zapadnih destinacija, a moguće da bi suradnja sa Subom
prerasla i u stalno boravište u Brazilu. U svakom slučaju bilo bi fascinantno čuti šta bi kasnije napravio.
Ne vjerujem da bi on nešto puno sarađivao sa Subom, nekako "šesto čulo" mi govori i da Subin tragični odlazak ima veze sa opijatima.
Mislim da bi, da je kojom srećom postao straight i čist i da se nije naprasno razbolio, dao puno više i još kvalitetnijih stvari nego što je to bilo u EKV tokom tih 12 godina. Nekom je teško povjerovati da je moguće sa bude bolje od EKV-a ali mislim da bi bilo.
Dosta je on tražio sound, nekad '93. počeo da vježba i da svira trubu?! našao bi on još zanimljivih izraza i trendova, a kada bi još dočekao eru interneta, kad preko ekrana možeš da "zagrliš" čitavu planetu, eh, ko će znati.
E to je ona štetno ovisnosti o kojoj govorim, skratiti genijalcu 20-30 godina života u najkreativnijoj i najzrelijoj fazi, to je prava šteta i dimenzija štete, puno veća nego nestanak čovjeka od nekih 60 kg kostiju i mesa....![]()
-
Osmi Socrates
#1731 Re: Milić Vukašinović
Ovo što je Dale napisao.je sa muzičke strane tačno. Međutim treba stvari i grunge posmatrati i šire. Sa društvene i političke strane. Kako su X-eri odrastali.
Krize 70-tih. Onda pad Berlinskog Zida. Kraj Hladnog Rata. Clintonova era poslije. Uglavnom oba roditelja moraju raditi da bi se očuvao neki standard. Generacijski cinizam i apatija. Raste broj razvoda drastično. Prepušteni sami sebi. I televiziji uglavnom. Oni (X-eri) u takvim okolnostima postaju odrasli ljudi.
Krize 70-tih. Onda pad Berlinskog Zida. Kraj Hladnog Rata. Clintonova era poslije. Uglavnom oba roditelja moraju raditi da bi se očuvao neki standard. Generacijski cinizam i apatija. Raste broj razvoda drastično. Prepušteni sami sebi. I televiziji uglavnom. Oni (X-eri) u takvim okolnostima postaju odrasli ljudi.
Last edited by Osmi Socrates on 19/08/2026 16:16, edited 3 times in total.
- DaysleepeR
#1732 Re: Milić Vukašinović
Šta slušao, svirao se već, ali eksplozija grunge pokreta u cjelini se desila nakon filma Singles.Better Man wrote: ↑19/08/2026 16:03Ja sam Nevermind slušao još u jesen 1991.gDaysleepeR wrote: ↑19/08/2026 16:00Sve se to dešavalo negdje u isto vrijeme, Nevermind je eksplodirao tačno pred rat, početkom 1992.dale cooper wrote: ↑19/08/2026 15:56
Nije Singles uzrok grunge eksplozije, taj film se samo nadovezao na to. Prodaja Neverminda je eksplodirala već krajem 91-e, kada je skinula
- dale cooper
#1733 Re: Milić Vukašinović
Da, ali ti kažeš da nije bilo filma da šire mase ne bi čule za grunge, što nije tačno. Ako ništa Cameron Crowe je bio inspirisan stvarima koje suDaysleepeR wrote: ↑19/08/2026 16:00Sve se to dešavalo negdje u isto vrijeme, Nevermind je eksplodirao tačno pred rat, početkom 1992.dale cooper wrote: ↑19/08/2026 15:56Nije Singles uzrok grunge eksplozije, taj film se samo nadovezao na to. Prodaja Neverminda je eksplodirala već krajem 91-e, kada je skinulaDaysleepeR wrote: ↑19/08/2026 15:44 Da nije bilo filma Singles, nikad šire mase ne bi čule za grunge.
se događale oko njega da napravi film koje se vrtio oko te scene. U to vrijeme je bio u braku sa Nancy Wilson iz Heart pa je i živio u Seattleu
i bio je u samoj žiži zbivanja. Ako se eksplozija scene može svesti na jedan momenat, onda je to izdavanje singla i spota za Smells Like Teen Spirit
početkom Septembra 1991 (Nevermind izlazi krajem istog mjeseca) i od tada počinje ta masivna muzička smjena na sceni, gotovo preko noći.
U to vrijeme sam bio klinac koji je već bio dobrano zagrizao u muziku i počeo nabavljati svoje prve cd-ove i bio sam pretplaćen na Kerrang magazin.
I tačno se taj preokret mogao primjetiti i po pisanju u muzičkoj štampi. Mislim da sam to već spominjao negdje drugdje na forumu, ali još
imam originalne cd-ove iz te 1991 Nevermind, Ten i Badmotorfinger i još savršeno rade.
-
Osmi Socrates
#1734 Re: Milić Vukašinović
Taj riff iz Smells Like Teen Spirit na MTV-u se može uzeti kao bukvalno prekonoćna promjena i eksplozija. Ne bih znao tačno kada je to bilo, jer sam bio djetešce, ali meni se čini da se i sada sjećam oduševljenja mog tate kad je to prvi put čuo.
A onda i mame. 
-
dječak sa šibicama
#1735 Re: Milić Vukašinović
Singles je izasao 92 godine a bogami ja se sjecam i 89-90 i do rata, Pearl Jam i Alice in Chains da ne govorim Nirvana, bili popularni u Sarajevu ali popularni.
- Point.
#1736 Re: Milić Vukašinović
Grunge period je najbolji period muzike zadnjih 50 godina, po mom mišljenju.
Generalno početak 90-tih, najkvalitetniji period ikad. Grunge, alternativni rock, hip hop, eurodisco, pojavljivanje boy bendova. Svašta je bilo za svakoga.
Generalno početak 90-tih, najkvalitetniji period ikad. Grunge, alternativni rock, hip hop, eurodisco, pojavljivanje boy bendova. Svašta je bilo za svakoga.
-
DebelinJoe
#1737 Re: Milić Vukašinović
Je li bilo nekog od domaćih/sarajevskih bendova koji su se furali na grundge?
-
Osmi Socrates
#1738 Re: Milić Vukašinović
Mislim da je to teško očekivati, jer grunge je uglavnom američki "problem", fenomen.
Kod nas su angažirani bendovi valjda više bili fokusirani na političke probleme koji su se nazirali.
Kod nas su angažirani bendovi valjda više bili fokusirani na političke probleme koji su se nazirali.
- dale cooper
#1739 Re: Milić Vukašinović
Baš bi bilo interesantno vidjeti kako bi se scene na ovim prostorima razvijale, da se rat nije desio, pod uticajem svih tih muzičkih dešavanja sa početka 90-tih.
-
HaseSa
#1740 Re: Milić Vukašinović
Da, bilo bi drugačije svakako. Mada je sarajevska ratna rock scena sasvim lijepo nosila taj zvuk, bez nekog šireg odijeka, naravno iz razumljivih razloga.dale cooper wrote: ↑19/08/2026 16:58 Baš bi bilo interesantno vidjeti kako bi se scene na ovim prostorima razvijale, da se rat nije desio, pod uticajem svih tih muzičkih dešavanja sa početka 90-tih.
-
dječak sa šibicama
#1741 Re: Milić Vukašinović
Cudi me da se niko nije sjetio dofurati onog Krista Novoselica (cuj Krist) iz Nirvane na SFF recimo, cisto da ga Tuzlic ili neko priupita o toj tematici. Valjda on zna, ako je vec bio clan grupe.
-
DebelinJoe
#1742 Re: Milić Vukašinović
Jedan od rijetkih domaćih bendova koji je malo vukao na grundge
Za one koji ne znaju, vokal grupe Grafit bio je Bakir Hadžiomerović/60 minuta...
Za one koji ne znaju, vokal grupe Grafit bio je Bakir Hadžiomerović/60 minuta...
-
Škobo Habu
#1743 Re: Milić Vukašinović
Šta je bilo odavno gotovo?DaysleepeR wrote: ↑19/08/2026 15:32
Nisam ja rekao da je počeo sa Nirvanom, ali je sa smrću Cobainea završio. Ne samo radi Cobainea. Odavno je bilo gotovo.
Tačno je da su The Melvins i Mudhoney origin grungea, a ovaj treći bend se zove Mother Love Bone, tj. origin današnjeg Pearl Jama.
'91. godine izlaze tri, vjerovatno, najbitnija albuma koji su definisali sam "grunge" zvuk: Dirt od AIC, Nevermind od Nirvane, Ten od Pearl jam.
Već sam prije naveo bandove koji su svojim zvukom trasirali put koji će doživjeti svoju kulminaciju sa Nirvanom.
Po tebi se "grunge" faza završila prije nego li je počela. Kao da nema dobrih "grunge" albuma poslije Cobaina?
Po muzičkim kritičarima pod grunge se mogu svesti i Smashing pumpkins, recimo. Rani radovi. Stone tample pilots su grunge. L7, isto. Hole od Courtny Love.
-
Osmi Socrates
#1744 Re: Milić Vukašinović
Hole svakako jeste grunge. Prva dva njihova albuma su tako neodoljiva, mada potpuno različita. Možda nisu za svakog.
Sa Mellon Collie and the Infinite Sadness imam love hate relationship.
Sa Mellon Collie and the Infinite Sadness imam love hate relationship.
- dale cooper
#1745 Re: Milić Vukašinović
Da, ali znaš šta hoću reći. Da nije porušena, kao i svaka druga, muzička infrastruktura recimo Sarajeva. Da se omladina mogla bez prijetnje rata i smrti nad glavom razvijati, putovati, kupovati muziku i ići na koncerte. Hrvatska, a posebno mi, smo bili razrušeni i devastirani, dok se Srbija svojim postupcima prema drugima odvela u izolaciju. Tako da su sve scene, na različite načine, izgubile nit i priliku za normalan i prirodan razvoj.HaseSa wrote: ↑19/08/2026 17:26Da, bilo bi drugačije svakako. Mada je sarajevska ratna rock scena sasvim lijepo nosila taj zvuk, bez nekog šireg odijeka, naravno iz razumljivih razloga.dale cooper wrote: ↑19/08/2026 16:58 Baš bi bilo interesantno vidjeti kako bi se scene na ovim prostorima razvijale, da se rat nije desio, pod uticajem svih tih muzičkih dešavanja sa početka 90-tih.
- Better Man
#1746 Re: Milić Vukašinović
Album Dirt od Alice in Chains je objavljen 29.09.1992.g, a ne 1991.g. Tu bi se onda mogla navesti i grupa Babes in Toyland, pa i Screaming Trees.Škobo Habu wrote: ↑19/08/2026 18:47Šta je bilo odavno gotovo?DaysleepeR wrote: ↑19/08/2026 15:32
Nisam ja rekao da je počeo sa Nirvanom, ali je sa smrću Cobainea završio. Ne samo radi Cobainea. Odavno je bilo gotovo.
Tačno je da su The Melvins i Mudhoney origin grungea, a ovaj treći bend se zove Mother Love Bone, tj. origin današnjeg Pearl Jama.![]()
'91. godine izlaze tri, vjerovatno, najbitnija albuma koji su definisali sam "grunge" zvuk: Dirt od AIC, Nevermind od Nirvane, Ten od Pearl jam.
Već sam prije naveo bandove koji su svojim zvukom trasirali put koji će doživjeti svoju kulminaciju sa Nirvanom.
Po tebi se "grunge" faza završila prije nego li je počela. Kao da nema dobrih "grunge" albuma poslije Cobaina?
Po muzičkim kritičarima pod grunge se mogu svesti i Smashing pumpkins, recimo. Rani radovi. Stone tample pilots su grunge. L7, isto. Hole od Courtny Love.
-
tokio25
#1747 Re: Milić Vukašinović
meni je interesantna pojava koju ste pomenuli ono u sarajevu popularan bend iz beograda za koji niko u beogradu skoro nije cuo
u zagrebu popularan sarajevski bend za koje u sarajevu je culo 36 ljudi i sl
uglavnom su to neki alternativni pravci i sl
al ono ... kako?
u sarajevu se ludi za karikiram djecaci sa banjice a tamo ih ne znaju svi ni na banjici a kamoli sire u beogradu
je li to posljedica da su takvi bendovi gostovali negdje i u nedostatku kvalitetnijih bendova u tom gradu taj bend zvuci kao neki svjetski bend pa postanu popularni tu za razliku od njihovog grada ili nesto drugo ne znam
u zagrebu popularan sarajevski bend za koje u sarajevu je culo 36 ljudi i sl
uglavnom su to neki alternativni pravci i sl
al ono ... kako?
u sarajevu se ludi za karikiram djecaci sa banjice a tamo ih ne znaju svi ni na banjici a kamoli sire u beogradu
je li to posljedica da su takvi bendovi gostovali negdje i u nedostatku kvalitetnijih bendova u tom gradu taj bend zvuci kao neki svjetski bend pa postanu popularni tu za razliku od njihovog grada ili nesto drugo ne znam
- Point.
#1748 Re: Milić Vukašinović
Ne zaboravimo i njihov prvijenac album, Facelift iz 1990 godine, tu su hitovi Man in the box, We die young i meni jedna od njihovih najbolji stvari Sea of sorrow.Better Man wrote: ↑19/08/2026 19:34Album Dirt od Alice in Chains je objavljen 29.09.1992.g, a ne 1991.g. Tu bi se onda mogla navesti i grupa Babes in Toyland, pa i Screaming Trees.Škobo Habu wrote: ↑19/08/2026 18:47Šta je bilo odavno gotovo?DaysleepeR wrote: ↑19/08/2026 15:32
Tačno je da su The Melvins i Mudhoney origin grungea, a ovaj treći bend se zove Mother Love Bone, tj. origin današnjeg Pearl Jama.![]()
-
DebelinJoe
#1749 Re: Milić Vukašinović
Divljan i Šaper su na kraju pokupili kajmak od Idola, Kolar je vozio tramvaj u BG samo da preživi.
- Better Man
#1750 Re: Milić Vukašinović
Love Hate Love još jedna genijalna stvar na prvom albumu.Point. wrote: ↑19/08/2026 21:02Ne zaboravimo i njihov prvijenac album, Facelift iz 1990 godine, tu su hitovi Man in the box, We die young i meni jedna od njihovih najbolji stvari Sea of sorrow.Better Man wrote: ↑19/08/2026 19:34Album Dirt od Alice in Chains je objavljen 29.09.1992.g, a ne 1991.g. Tu bi se onda mogla navesti i grupa Babes in Toyland, pa i Screaming Trees.Škobo Habu wrote: ↑19/08/2026 18:47
Šta je bilo odavno gotovo?![]()