LIDL - sve o tome
Moderator: anex
-
akcija007
#2176 Re: LIDL - sve o tome
Da li Lidl priznaje za dane godisnjeg odmora i minuli rad na platu samo ostvareni radni staz u Lidl BH ili ukupni radni staz ?
-
tokio25
#2177 Re: LIDL - sve o tome
pa mora ukupno
mislim da je to u zakonu tako
sve sto je zvanicno u papirima koliko imas se mora racunati
mislim da je to u zakonu tako
sve sto je zvanicno u papirima koliko imas se mora racunati
-
Apoll0
-
noviclan
#2179 Re: LIDL - sve o tome
Svasta nam napisa, a nisi ono najvaznije koliko je kona primalaakcija007 wrote: ↑18/08/2026 18:21 Moja komsinoca proslih sezona radila u Lidl u Kastelima. Smjestaj u Dugopolju
Isla je jednim busom iz Dugopolja do Solina pa na drugi bus presjedanje iz Solina do Kastela
Sezona . Ludilooo. Crkla je . Radi se sve . Ti uzmes pakete da odvezes na mjesto kada te pozove preko razglasa Vodja smjene da otvoris blagajnu broj 4 i ides na blagajnu
Kada se guzva smiri na blagajni ides na pekaru da vidis kakvo je stanje s hljebom i pecivom i ako nesto treba da uzmes iz hladnjace da se ispece .
Najgore jojnje bilo s povratnom ambalazom raditi . Uzasno smrdi tu.
Ne moze se dugoroxno izdrzati
Kako ide u Lidl BH s minulim radom i danima godisnjeg odmora ? Da li priznaju samo radni staz u Lidl BH ili priznaju ukupni radni staz ?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
- mayab
#2181 Re: LIDL - sve o tome
noviclan wrote: ↑19/08/2026 02:49Svasta nam napisa, a nisi ono najvaznije koliko je kona primalaakcija007 wrote: ↑18/08/2026 18:21 Moja komsinoca proslih sezona radila u Lidl u Kastelima. Smjestaj u Dugopolju
Isla je jednim busom iz Dugopolja do Solina pa na drugi bus presjedanje iz Solina do Kastela
Sezona . Ludilooo. Crkla je . Radi se sve . Ti uzmes pakete da odvezes na mjesto kada te pozove preko razglasa Vodja smjene da otvoris blagajnu broj 4 i ides na blagajnu
Kada se guzva smiri na blagajni ides na pekaru da vidis kakvo je stanje s hljebom i pecivom i ako nesto treba da uzmes iz hladnjace da se ispece .
Najgore jojnje bilo s povratnom ambalazom raditi . Uzasno smrdi tu.
Ne moze se dugoroxno izdrzati
Kako ide u Lidl BH s minulim radom i danima godisnjeg odmora ? Da li priznaju samo radni staz u Lidl BH ili priznaju ukupni radni staz ?
Eto , vidiš kako iz "šuplje" rasprave dođosmo do BITNOGA , čekam odgovore , nešto se može i naučiti ovdje ....
-
akcija007
#2182 Re: LIDL - sve o tome
1000 eur je primala kona + mjesecnu kartu + placen smjestaj u Dugopolju a radila je u Lidl Kastela
-
akcija007
#2183 Re: LIDL - sve o tome
Poslodavac nije u obavezi da priznaje cjelokupan radni staz. Moze da priznaje ili cjelokupan radni staz ili samo radni staz u toj firmi
Minuli rad moze biti 0,40 - 0,60 % za svaku navrsenu godisnu staza
Sve je ma Odluci poslodavca kako priznaje
Drzavne firme, ministarstva, javna preduzeca priznaju cjelokupan radni staz a privatni sektor je šaroliko kako ko.
Za ovo se Usruzenje poslodavaca izborilo prije 10 tak godina da ne zele da placaju minuli rad za godine provedene izvan kompanije .
Drzavne firme, ministarstva, javna preduzeca priznaju cjelokupan radni staz a privatni sektor je šaroliko kako ko.
Za ovo se Usruzenje poslodavaca izborilo prije 10 tak godina da ne zele da placaju minuli rad za godine provedene izvan kompanije .
-
tokio25
#2184 Re: LIDL - sve o tome
Vidis da nisam tvrdio nego sam rekao mislim da je to u zakonu tako
Jbt do kad cete izvrtati recenice i pitati nesto sto nije receno
- JOINT_1921
- Vozim: odlično
#2185 Re: LIDL - sve o tome
U dosta firmi (i drzavnih) pika se samo kod tog poslodavca minuli rad.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#2186 Re: LIDL - sve o tome
što si butthurt? rekao si da misliš, znači da u nekoj mjeri tvrdiš, a u kojoj nemam namjeru nagađati.
minuli rad uopšte nije obaveza za poslodavce. zadnji put ta obaveza je bila nakon što je donesen zakon o radu i par godina je važio opći kolektivni ugovor kojim je bio definisan minuli, ali i topli obrok. taj opći kolektivni je dvn prestao da važi i obaveza poslodavca postoji samo ako se nalazi u branši koja ima kolektivni ugovor.akcija007 wrote: ↑19/08/2026 08:18 Poslodavac nije u obavezi da priznaje cjelokupan radni staz. Moze da priznaje ili cjelokupan radni staz ili samo radni staz u toj firmi
međutim djelatnost trgovine ima kolektivni ugovor i ono što sam našao je da je onaj iz SN FBIH 83/21 i što se tiče minulog on propisuje sljedeće
Član 16.
Radnik ima pravo na plaćeni godišnji odmor za svaku
kalendarsku godinu u trajanju od najmanje 20 radnih dana.
Za radnike koji nisu stekli pravo na godišnji odmor iz
prethodnog stava, pravo na sticanje godišnjeg odmora, trajanje
godišnjeg odmora i naknada za vrijeme korištenja godišnjeg
odmora, određuje se pravilnikom o radu ili ugovorom o radu.
Godišnji odmor iz stava 1. ovog člana uvećava se za jedan
radni dan za svakih pet godina radnog staža kod tog poslodavaca.
nadam se da ti to odgovara na pitanjaČlan 30.
Osnovna plaća radnika povećava se za za 0,4% za svaku
godinu radnog staža kod tog poslodavca sa kojim ima zaključen
ugovor o radu u skladu sa kolektivnim ugovorom kod poslodavca.
Pod radnim stažom u smislu stava 1. ovog člana
podrazumijeva se i radni staž proveden kod poslodavca u slučaju
promjene poslodavca ili njegovog pravnog položaja (npr. zbog:
prodaje, nasljeđivanja, spajanja, pripajanja te promjene oblika
društva).
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
-
vanjki