LIDL - sve o tome

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
okanomalo

#2126 Re: LIDL - sve o tome

Post by okanomalo »

Thorgerson wrote: 18/08/2026 12:07
NediM17 wrote: 18/08/2026 12:05 Stara narodna kaze "ne mogu oni mene malo platit' kol'ko ja mogu malo radit'.
Ha, valja l' ova sime?
Sistem u lidlu je napravio svabo.
Taj sistem se ne moze zajebati.
moja sestricna je sad na obuci u srbiji, tri mjeseca u novom sadu, sve joj placeno, od stana, vozila, hrane i plus pata. profesionalno da je to tesko i povjerovati. auto joj stekalo, dobila zamjenski/ sve najam renta car/ obuka ce trajati ukupno 6 mjeseci.prosla je proceduru kao da ce raditi u casinu. :shock: :) ne mase njihovi ljudi.
sencobih

#2127 Re: LIDL - sve o tome

Post by sencobih »

puno se idealizuje lidl, 1.8 plata ok, ali to je sve . Ko je mlad i zdrav ,a spreman da tegli na pet odjela u jednom danu, svaka mu čast. U ovim ostalim centrima kad pogledaš sve su to većinom istrošeni radnici/e koji rade čitav život , kojima je teško i tu gdje jesu , a kamoli na nekom "njemačkom" režimu. Neka lidla zbog konkurencije , ali sam mišljenja da će se i on uklopiti u ove naše cijene, izuzimajući neke primamljive akcije , ali svi oni posluju na takav način . Za mjesec dva će ispuhati euforija i oko lidla i hajmo dalje, biće neka druga tema aktuelna
nepass1

#2128 Re: LIDL - sve o tome

Post by nepass1 »

ReymondReddington wrote: 18/08/2026 11:01
tokio25 wrote: 18/08/2026 10:58 tesko da ce sa saltera al iz butika i sl moguce
Zasto? Pa ti radnici na salteru tesko da imaju vise od nekog minimalca.

E butici i, planike i te radnje isto mogu biti pogodjene.
Kad tad ces u banci otici sa saltera za bankara nekad i u pozadinu
Evo jucer clankak dzabija predjednik uprave pbs a poceo na salteru u raiffeisen
last mohicans

#2129 Re: LIDL - sve o tome

Post by last mohicans »

Thorgerson wrote: 18/08/2026 12:06
neki wrote: 18/08/2026 11:41 U lidlu svi sve rade, onaj na kasi čim ima manje od dva kupca u redu zatvara kasu ide redati sireve, pa onda izvlači palete iz skladišta, pa na kraju smjene ide prati wc. Čak i šef smjene.
Pa valjda tako i treba jbt?

Zato svabo jeste tu gdje jeste.

A ne, ja dodjem u bingo, ima 7 kasa na jednoj kasi njih tri stoje i dogovaraju pauzu, pomalo nesta slazu. Ovamo dvije kase rade 15 ljudi u redu.

Udjem ujutro prije posla brzinski nesto da kupim, zadrzim se 15 jebenih minuta.
Ja se baš jučer zbog toga iznervirao. Otoka, rade dvije kase, na jednoj 4-5 kupaca, nemaju puno artikli, na drugoj jedan kupac pri kraju i neka baba sa malo vise artikli. Kontam tu ce prije,tamo dok 5 ljudi plati, jes kurko, dok je njoj kasirka probrala sladoled..I to na kraju, ko ono s cigarama, pa koji cete, skuplji ili jeftini, pa ustaje da ode do onog malog frizidera prije kase, da vidim ovaj, onaj, pa 3 komada provlaci, pa dok babi naplati, ja 4 artikla imam. Vec se raspizdio, gledam u drugu kasu, sve otislo, neke djevojke koje nisu ni bile u redu prošle.
Haris.ba

#2130 Re: LIDL - sve o tome

Post by Haris.ba »

sencobih wrote: 18/08/2026 12:21 puno se idealizuje lidl, 1.8 plata ok, ali to je sve . Ko je mlad i zdrav ,a spreman da tegli na pet odjela u jednom danu, svaka mu čast. U ovim ostalim centrima kad pogledaš sve su to većinom istrošeni radnici/e koji rade čitav život , kojima je teško i tu gdje jesu , a kamoli na nekom "njemačkom" režimu. Neka lidla zbog konkurencije , ali sam mišljenja da će se i on uklopiti u ove naše cijene, izuzimajući neke primamljive akcije , ali svi oni posluju na takav način . Za mjesec dva će ispuhati euforija i oko lidla i hajmo dalje, biće neka druga tema aktuelna
Kakav radikalan koncept. Poslodavac traži da radiš efektivno svih 8 sati. :D

P.S.
U lidlu uglavnom mlađarija i radi na kasama. Ko tamo penziju čeka - sam je sebi kriv.
nepass1

#2131 Re: LIDL - sve o tome

Post by nepass1 »

last mohicans wrote: 18/08/2026 12:24
Thorgerson wrote: 18/08/2026 12:06
neki wrote: 18/08/2026 11:41 U lidlu svi sve rade, onaj na kasi čim ima manje od dva kupca u redu zatvara kasu ide redati sireve, pa onda izvlači palete iz skladišta, pa na kraju smjene ide prati wc. Čak i šef smjene.
Pa valjda tako i treba jbt?

Zato svabo jeste tu gdje jeste.

A ne, ja dodjem u bingo, ima 7 kasa na jednoj kasi njih tri stoje i dogovaraju pauzu, pomalo nesta slazu. Ovamo dvije kase rade 15 ljudi u redu.

Udjem ujutro prije posla brzinski nesto da kupim, zadrzim se 15 jebenih minuta.
Ja se baš jučer zbog toga iznervirao. Otoka, rade dvije kase, na jednoj 4-5 kupaca, nemaju puno artikli, na drugoj jedan kupac pri kraju i neka baba sa malo vise artikli. Kontam tu ce prije,tamo dok 5 ljudi plati, jes kurko, dok je njoj kasirka probrala sladoled..I to na kraju, ko ono s cigarama, pa koji cete, skuplji ili jeftini, pa ustaje da ode do onog malog frizidera prije kase, da vidim ovaj, onaj, pa 3 komada provlaci, pa dok babi naplati, ja 4 artikla imam. Vec se raspizdio, gledam u drugu kasu, sve otislo, neke djevojke koje nisu ni bile u redu prošle.
Ja sam skontao da u merkatoru namjerno rade sporo. Jer imaju limit npr ako je po pet kupaca u redu na dvije kase onda nema trece kase. Ako je preko pet onda otvaraju dodatno kase.
Onda razglabaju sa kupcima sta ima sta nema ko lokalni granap.
Lidl cu na startu izbjegavati zbog guzve ali ici cu samo zbog brzine kase
JohnnyS

#2132 Re: LIDL - sve o tome

Post by JohnnyS »

tokio25 wrote: 18/08/2026 12:05 upravo to
podcjenjuje se ljenost naseg naroda generalno
To nije lijenost našeg naroda to je zdrav razum.

Dosta je tog bumerizma da se treba raditi, raditi i raditi. Work life balance je nešto čemu se danas teži. Gledam jučer Mercator u Mostaru, pa ono je ko godišnji odmor. Treba biti 4-5 stoja veća plaća pa da se isplati lomit u Lidlu u zamjenu za ovu ariju u Mercatoru
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: 508 SW

#2133 Re: LIDL - sve o tome

Post by sime_cipol »

NediM17 wrote: 18/08/2026 12:05 Stara narodna kaze "ne mogu oni mene malo platit' kol'ko ja mogu malo radit'.
Ha, valja l' ova sime?
Sto kod mene jaran kaze, ne bih dao prirodno budjenje ni za 5 glava :D
JohnnyS

#2134 Re: LIDL - sve o tome

Post by JohnnyS »

Haris.ba wrote: 18/08/2026 12:26
sencobih wrote: 18/08/2026 12:21 puno se idealizuje lidl, 1.8 plata ok, ali to je sve . Ko je mlad i zdrav ,a spreman da tegli na pet odjela u jednom danu, svaka mu čast. U ovim ostalim centrima kad pogledaš sve su to većinom istrošeni radnici/e koji rade čitav život , kojima je teško i tu gdje jesu , a kamoli na nekom "njemačkom" režimu. Neka lidla zbog konkurencije , ali sam mišljenja da će se i on uklopiti u ove naše cijene, izuzimajući neke primamljive akcije , ali svi oni posluju na takav način . Za mjesec dva će ispuhati euforija i oko lidla i hajmo dalje, biće neka druga tema aktuelna
Kakav radikalan koncept. Poslodavac traži da radiš efektivno svih 8 sati. :D

P.S.
U lidlu uglavnom mlađarija i radi na kasama. Ko tamo penziju čeka - sam je sebi kriv.

Ne postoji posao koji se efektivno radi cijelo radno vrijeme osim možda neki rudnik u Kini ili Sjevernoj Koreji
Trappist

#2135 Re: LIDL - sve o tome

Post by Trappist »

JohnnyS wrote: 18/08/2026 12:50

Dosta je tog bumerizma da se treba raditi, raditi i raditi. Work life balance je nešto čemu se danas teži. Gledam jučer Mercator u Mostaru, pa ono je ko godišnji odmor. Treba biti 4-5 stoja veća plaća pa da se isplati lomit u Lidlu u zamjenu za ovu ariju u Mercatoru
ocigledno ne kontas sta je work life balance. To u sustini znaci da odradis sto bolje mozes svojih 8 sati na poslu i da vise ne mislis o poslu kad zavrsis. To ne znaci da se treba zajebavati 8 sati jer ce ti lakse u zivotu biti.
dječak sa šibicama

#2136 Re: LIDL - sve o tome

Post by dječak sa šibicama »

Dodjoh do zakljucka u Lidlu tuku radnike, kandzijom ih gone da rade, direktori peru wc, logican zakljucak je da niko normalan u takvoj firmi nece raditi vec ide hvatati krivine na poslu u relaksiranom Konzumu i opustenom Bingu i tako ce Lidl propasti jer nece niko raditi kod njih.
JohnnyS

#2137 Re: LIDL - sve o tome

Post by JohnnyS »

Trappist wrote: 18/08/2026 12:52

ocigledno ne kontas sta je work life balance. To u sustini znaci da odradis sto bolje mozes svojih 8 sati na poslu i da vise ne mislis o poslu kad zavrsis. To ne znaci da se treba zajebavati 8 sati jer ce ti lakse u zivotu biti.

To znači između ostalog i da ćeš pristati i na manju plaću u zamjenu za manje stresa na poslu. Ja ne kažem da radnici u Mercatoru ne rade, ali kažem da nije isto ako imaš dnevno pet tisuća i pet stotina mušterija.
JohnnyS

#2138 Re: LIDL - sve o tome

Post by JohnnyS »

dječak sa šibicama wrote: 18/08/2026 12:52 Dodjoh do zakljucka u Lidlu tuku radnike, kandzijom ih gone da rade, direktori peru wc, logican zakljucak je da niko normalan u takvoj firmi nece raditi vec ide hvatati krivine na poslu u relaksiranom Konzumu i opustenom Bingu i tako ce Lidl propasti jer nece niko raditi kod njih.
Ne, propast će Bingo jer će svi dati tamo otkaz da pređu u Lidl na ugovor na neodređeno
sime_cipol

#2139 Re: LIDL - sve o tome

Post by sime_cipol »

Radice ljudi i u Lidlu.
Samo ce biti razocarenja, bježanja i vraćanja na stare poslove uz nasu poznatu nek mu mama radi ono sve za 18 stoja :D
nepass1

#2140 Re: LIDL - sve o tome

Post by nepass1 »

Fazon je sto nikad ne mozes zavrsiti, uvjek nadju nesta sta bi jos trebalo
tokio25

#2141 Re: LIDL - sve o tome

Post by tokio25 »

zdrav razum izbjegavati rad na mjestu na kojem si zaposlen?
Trappist

#2142 Re: LIDL - sve o tome

Post by Trappist »

JohnnyS wrote: 18/08/2026 12:54

To znači između ostalog i da ćeš pristati i na manju plaću u zamjenu za manje stresa na poslu. Ja ne kažem da radnici u Mercatoru ne rade, ali kažem da nije isto ako imaš dnevno pet tisuća i pet stotina mušterija.
to je ljepota otvorenog trzista i konkurencije, ako se ne svidja radniku da ima opciju otici negdje drugo. Ne znam onda sto bi iko radio ikakav malo stresniji posao ?
JohnnyS

#2143 Re: LIDL - sve o tome

Post by JohnnyS »

tokio25 wrote: 18/08/2026 12:59

Zdrav razum je ne umirati od umora za par stoja više.

Između posla koji je 1800 maraka i gdje nema praznog hoda i 1500 maraka gdje se ne radi baš prevelikim intenzitetom danas će većina ljudi zapadne civilizacije izabrati ovo drugo.
sime_cipol

#2144 Re: LIDL - sve o tome

Post by sime_cipol »

Rodjak se zaposlio u jednoj privatnoj firmi kao varioc. Dogovorio dobru platu, radno vrijeme, sve. 3 dan dodje neki sef, Kaze idemo kod gazde na vikendicu, treba neki kanal iskopati od cca 25m. On odmah, vi mozda idete, ja odoh na biro, nisam ja dosao kopati kanale nego da varim. Odmah otkaz dao. :D
JohnnyS

#2145 Re: LIDL - sve o tome

Post by JohnnyS »

sime_cipol wrote: 18/08/2026 13:02 Rodjak se zaposlio u jednoj privatnoj firmi kao varioc. Dogovorio dobru platu, radno vrijeme, sve. 3 dan dodje neki sef, Kaze idemo kod gazde na vikendicu, treba neki kanal iskopati od cca 25m. On odmah, vi mozda idete, ja odoh na biro, nisam ja dosao kopati kanale nego da varim. Odmah otkaz dao. :D
Tako radi većina mladih ljudi danas i neka rade. Kad smo već mi bili budale i slušali naše roditelje koji su nam govorili kako se samo rad isplati, slušaj šefa, slušaj kurca palca.

Podrška rođaku
last mohicans

#2146 Re: LIDL - sve o tome

Post by last mohicans »

sime_cipol wrote: 18/08/2026 12:55 Radice ljudi i u Lidlu.
Samo ce biti razocarenja, bježanja i vraćanja na stare poslove uz nasu poznatu nek mu mama radi ono sve za 18 stoja :D
Ma bit ce svega, kao i svugdje. Ostat ce radoholici, a ne mogu vjerovati čuđenju da ima ljudi koji vole raditi za manje para, ali laksi posao. To je neminovnost. Iz onoga sto sam ja vidio po Lidlu, nebitno koja zemlja, tegli se bome. Ono je posao za dob 18-35, vec je upitno da li je za one 35-45. Da ne govorim jos starije. Takav sigurno neće preći sem da je baš u nekoj lošoj finansijskoj situaciji. Poznajem momka, nije vise ni momak, 35 god, ozenjen, ima djecu. Dobro iskustvo u prodaji njemački, engleski. Nudili mu u Srbiji obuku, auto, stan, hrana, 3600 za voditelja poslovnice. 13 krugova razgovora prosao dok je dosao do te ponude, na kraju mu se nije išlo s porodicom, odbio. Neko je drugi prihvatio.
tokio25

#2147 Re: LIDL - sve o tome

Post by tokio25 »

JohnnyS wrote: 18/08/2026 13:02

Između posla koji je 1800 maraka i gdje nema praznog hoda i 1500 maraka gdje se ne radi baš prevelikim intenzitetom danas će većina ljudi zapadne civilizacije izabrati ovo drugo.
ja ipak mislim da smo mi generalno lijen narod
i da je to lijenost a ne zdrav razum
sad mogli bi mi to na milion strana razgranati zasto neko to radi ili ne itd
sta mislis sto se vecina bori da ode u drzavnu firmu ili institucije?
da bi mogao na kafi provesti 4 od 8 radnih sati i tu nema nikakve veze sa platom manje vise
ionako se tu ganjaju privatni poslovi vise nego sto radi ono sto treba da radi
NediM17

#2148 Re: LIDL - sve o tome

Post by NediM17 »

JohnnyS wrote: 18/08/2026 13:02

Ne zaboravi da je decko japanac, harakiri i Otaj rad.
Vidis da se lik smori od posla, non-stop na forumu. :mrgreen:
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#2149 Re: LIDL - sve o tome

Post by gentoo »

JohnnyS wrote: 18/08/2026 13:02 danas će većina ljudi zapadne civilizacije izabrati ovo drugo.
Da, jer je bas Njemacka i ine postala ono sto jeste upravo zbog ovakvog razmisljanja :wink:

To sto si opisao su balkanci, eventualno jos neke juznjacke "lijene" zemlje (grcka,spanija i sl.).

Zato smo i bili velesila jedino kad je policija udarala i kad si za ubleharenje dobijao kazne. Zato vjerovatno 70-80% ljudi u BIH danas ne zeli da zivi u istoj.
last mohicans

#2150 Re: LIDL - sve o tome

Post by last mohicans »

JohnnyS wrote: 18/08/2026 13:04
sime_cipol wrote: 18/08/2026 13:02 Rodjak se zaposlio u jednoj privatnoj firmi kao varioc. Dogovorio dobru platu, radno vrijeme, sve. 3 dan dodje neki sef, Kaze idemo kod gazde na vikendicu, treba neki kanal iskopati od cca 25m. On odmah, vi mozda idete, ja odoh na biro, nisam ja dosao kopati kanale nego da varim. Odmah otkaz dao. :D
Tako radi većina mladih ljudi danas i neka rade. Kad smo već mi bili budale i slušali naše roditelje koji su nam govorili kako se samo rad isplati, slušaj šefa, slušaj kurca palca.

Podrška rođaku
Isto mi veli momak koji je bio menadzer u jednom nasem jačem lancu restorana. Izdrzao skoro dvije decenije, na kraju došlo do tačke pucanja. Veli tako za ove Filipince, fini, rade sve sto kazes jednog zajahali, de i ovo, haj jos ovo, to se također podrazumijeva.. Dečko radio, radio, a bila jos dva brata s njima. Oni tako famelijarno dođu. Puko momku film, sva trojica se pokupe, bratski, bez objasnjenja. Onda kuka i motika, tri radnika fale, nece niko da radi u špici sezone.
Post Reply