Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

SaraFina

#6401 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by SaraFina »

Pada se bezveze u zamku i posipamo se pepelom za nesto sto je nidje veze. Kakav Komsic kad je bila ssmouprava?

Kao eto HdZ bi furao pro BiH politiku ali smo ih mi zahebali s Komsicem. Pa su pobjesnili i krenuli u separatizam sa laktaskom stokom. Jasta.
Last edited by SaraFina on 15/08/2026 15:58, edited 1 time in total.
Sanjarko

#6402 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Sanjarko »

SaraFina wrote: 15/08/2026 15:51 Pada se bezveze u zamku i posipamo se pepelom za nesto sto je nidje veze. Kakav Komsic kad je bila ssmoupravs?
Da, zato i kažem, šuplja. Oni bi 100% i više od toga. Ko pri podjeli nečega kada neko hoće još i još i još više.

Daj meni i samo meni i nikome više.
SaraFina

#6403 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by SaraFina »

Sanjarko wrote: 15/08/2026 15:56
SaraFina wrote: 15/08/2026 15:51 Pada se bezveze u zamku i posipamo se pepelom za nesto sto je nidje veze. Kakav Komsic kad je bila ssmoupravs?
Da, zato i kažem, šuplja. Oni bi 100% i više od toga. Ko pri podjeli nečega kada neko hoće još i još i još više.

Daj meni i samo meni i nikome više.
Ma to je obicni supljak separatista u pokusaju. Kao oni su bili za BiH. Kao da neko budala i ne zna kronologiju zbivanja.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6404 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Truba »

Ja mislim da je problem sto hrvati drze top lokacije
Za razliku od srba gdje samo banja luka trebinje prijedor i bijeljina valjaju

Lako je otpisati rogaticu
Ajd otpisi stolac
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#6405 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Chmoljo »

svi stoje u redu za duvno.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#6406 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by PreWiBa »

Stvar je da nisu realni i da imaju zamišljanja koja nadilaze njihov kapacitet

U toj nekoj jedinici bi bilo Jajce, gdje je zadnji put HDZ ili neka stranka bh. Hrvata imala načenika prije četvrt vijeka
Busovača, sve više sličnija situacija i tkd.
Sanjarko

#6407 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Sanjarko »

PreWiBa wrote: 16/08/2026 02:27 Stvar je da nisu realni i da imaju zamišljanja koja nadilaze njihov kapacitet

U toj nekoj jedinici bi bilo Jajce, gdje je zadnji put HDZ ili neka stranka bh. Hrvata imala načenika prije četvrt vijeka
Busovača, sve više sličnija situacija i tkd.
Ma nije problem nekakva raspodjela nadležnosti drugačija, recimo državni nivo, kantoni ili regije, i opštine, ili samo pod 1 i 3, ali problem je megalomanija i traženje nečega previše, ne samo kod Hrvata, i Srba, kod Bosanaca to jeste Bošnjaka djelomično ali u čuvanju Bosne samo, obrnuto da tako se izrazim.

Kažem nudila su se rješenja razna i sva odbijana od strane i HDZ-a i SNSD-a i ostalih njihovih stranaka. Realna im politika nije ni kod jednih ni drugih, kod naših pro-Bosanskih snaga je realnija više zbog svega od pritisaka vanjskih faktora na njih pa nadalje.

A svi kradu masovno i previše, Dodik milijarder je, Čović ne znam da li je ali ima pravo i on, 5-6 vila i slično nije izašao kao Dodik u Panama Pappers itd. Naši isto gledaju samo da mahnu lovu na neki način.

Takav je sistem, kapitalistički i oko toga treba biti realan šta se tiče nas naroda. Svi uzimaju sebi, bitno je da li rade posao svoj ili ne. Ako ne rade mijenjati ih i otjerati ih i slično.
LSD

#6408 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by LSD »

Kad ce neki novinar postaviti otprilike pitanje:

"Gospodine Čoviću, ako je legitimno predstavljanje temeljno pravo Hrvata kao konstitutivnog naroda, zašto se za legitimno predstavljanje Hrvata borite prvenstveno u Federaciji, a ne tražite i ustavnu promjenu kojom bi Hrvat iz Republike Srpske mogao ravnopravno birati hrvatskog člana Predsjedništva? ...pa da vidimo sta bi cirilo odgovorio na to.

Mogu na ovo odgovoriti i ovi njegovi saktasi ovdje.
Truba

#6409 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Truba »

Sve lokacije udaljene 45 minuta od mora su top topova
Kad se zavsre brze ceste i dio autoputa hercegovina ce zaista biti kalifornija...sto i jeste za vecinu bosne

Za one malo stalozenije i sat vremena od mora je super
Tuda svi moraju prolaziti
Kroz tuzlu kladanj i olovo i ne bas
talijan97

#6410 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by talijan97 »

Ne kontam, pričamo striktno o zapadnoj Hercegovini? U tom slučaju nemaš više ništa. Ali neka ljudi uživaju.
Haris.ba

#6411 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Haris.ba »

Truba wrote: 15/08/2026 23:25 Ja mislim da je problem sto hrvati drze top lokacije

Ajd otpisi stolac
Opcine koje ima veoma priblizan broj stanovnika.

Bas zanimljivo.
Truba

#6412 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Truba »

Meni su 1987 oteli kucu 45 min od rive u baskom polju :D
Au njoj 1992 bio izbjeglica :(
Nevjesta prodala kaze liku koji je ozenio romkinju
Napo sam ih svi smo ljudi a pare cete provuci kroz guzu
Mamu vam samo prodajete djedovinu

Kad si mlad ides u sa i mo
A kad staris ides na selo blize moru :bih:
SaraFina

#6413 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by SaraFina »

Truba wrote: 15/08/2026 23:25 Ja mislim da je problem sto hrvati drze top lokacije

Ajd otpisi stolac
Kakvo Trebinje i Prijedor? BL i BN. Sve ostalo ce biti nacionalni park. Sto se Hrvats tice max koji mogu izvuci i za sto imaju kapacitet poklapati je zapadna Eranija. Ne mozes se ti dugorocno razvijati ako si u konstantnom minusu sa populacijom i ako ti je iseljavanje ogromno. A nemas ideje kako ga sprijeciti. Plus nemas nijedan administratevni, ekonomski i politicki Centar sa preko 50.000 stanovnika.
Znaci nista od Kalifornije. Trokut plus Mostar vecinski nas opstaju.
Truba

#6414 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Truba »

To je laz sto si napisala
Necu da se raspravljam
H su u kapitalizmu ispred b i s
SaraFina

#6415 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by SaraFina »

Truba wrote: 16/08/2026 12:15 Meni su 1987 oteli kucu 45 min od rive u baskom polju :D
Au njoj 1992 bio izbjeglica :(
Nevjesta prodala kaze liku koji je ozenio romkinju
Napo sam ih svi smo ljudi a pare cete provuci kroz guzu
Mamu vam samo prodajete djedovinu

Kad si mlad ides u sa i mo
A kad staris ides na selo blize moru :bih:
Bogami ti se Sarsjeva drzis ko pijan plota. A U pedesetim si. Kad se putuje? 🤣
SaraFina

#6416 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by SaraFina »

Truba wrote: 16/08/2026 12:22 To je laz sto si napisala
Necu da se raspravljam
H su u kapitalizmu ispred b i s
Gdje ispred? Nemoj me zekiti. Da ne bi prvo rahmetli Dzeme, a kasnije Medjugorja i rata, još uvijek bi se iz Eranije na magarcu islo prvom doktoru i u prvu ambulantu desecima kilometara. Toliko o poduzetništvu.
Uzela se u ratu zastupništva i harač, osamdesetih izmišljena Gospa i spustanje svake sedmice. A nakon drugog svjetskog rata i kazne od Tita za ustaštvo Dzemo spasavao i gradio. Zato ne izmišljaj bajke o poduzetništvu.
SaraFina

#6417 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by SaraFina »

Trebali bi svake sedmice Dzemi rahmetli tehvide uplaćivati:

Industrijalizacija Mostara i Hercegovine. Bijedić se snažno zalagao za razvoj privrede, posebno za izgradnju Aluminijskog kombinata u Mostaru i drugih industrijskih kapaciteta.
* Saobraćajna povezanost. Podržavao je izgradnju i modernizaciju puteva te posebno modernizaciju pruge Sarajevo–Ploče, što je bilo ključno za povezivanje Hercegovine s unutrašnjošću zemlje i lukom Ploče.
* Urbanizacija Mostara. U periodu njegovog političkog utjecaja Mostar je doživio snažan razvoj, izgradnju novih naselja i modernizaciju infrastrukture.
* Politički položaj Hercegovine. Jedno od četiri ključna pitanja kojima se bavio bilo je upravo „razvoj Hercegovine i njezina integracija u bosanskohercegovačke okvire“.
* Tokom Drugog svjetskog rata imao je važnu ulogu u organizovanju otpora u Mostaru i Hercegovini. Posebno je učestvovao u organizovanju ilegalne mreže i pomaganju ljudima da odlaze na oslobođenu teritoriju.

Zato se u Hercegovini za njega često govori gotovo legendarnim jezikom: „Bijedić je napravio od Mostara ono što je Mostar tada postao.“ Nije, naravno, sam izgradio Hercegovinu — iza razvoja su stajale ogromne državne investicije, brojni političari, inženjeri, radnici i institucije — ali je kao jedan od najmoćnijih bosanskohercegovačkih političara svog vremena imao izuzetno važnu ulogu u tome da Hercegovina dobije industriju, infrastrukturu i jaču političku poziciju.
1. Aluminij – vjerovatno njegov najvažniji hercegovački projekat

Mostar je imao ogromne rezerve boksita, ali se poslije rata godinama nije uspijevalo izgraditi veliki aluminijski kompleks. Planovi su postojali još od 1940-ih, ali su stalno odgađani zbog novca i drugih političko-ekonomskih problema.

Bijedić je tokom 1960-ih snažno gurao projekat. Posebno je radio na povezivanju rudnika boksita s Energoinvestom, što je stvorilo organizacijske i finansijske uslove za gradnju. 17. januara 1970. upravo je Bijedić položio kamen temeljac Tvornice glinice u Baćevićima.

Zato se Aluminij često navodi kao najbolji primjer njegovog ličnog zalaganja za Mostar i Hercegovinu. Historičar Husnija Kamberović upravo ga izdvaja kao jedan od ključnih primjera Bijedićeve razvojne politike.

2. Pruga Sarajevo–Ploče

Druga ogromna stvar bila je modernizacija željezničke veze prema Pločama.

To nije bila samo lokalna investicija. Za Hercegovinu je značila da se njena industrija može mnogo efikasnije povezati sa Sarajevom, unutrašnjošću Jugoslavije i jadranskom lukom Ploče. Bijedić je, prema Kamberovićevoj biografiji, bio jedan od političara koji su snažno gurali upravo takve infrastrukturne projekte.

3. Putevi i povezivanje Hercegovine

Njegova razvojna politika nije bila samo „napraviti fabriku u Mostaru“. Cilj je bio da se Hercegovina fizički i ekonomski poveže s ostatkom BiH.

Zato su uz industriju išli putevi, željeznica i druga infrastruktura. Kamberović razvoj Hercegovine u tom periodu opisuje kao dio šireg procesa njene integracije u bosanskohercegovačke okvire.

4. Zapadna Hercegovina – politički veoma važna stvar

Ovo je manje poznato, a zapravo je veoma značajno.

Nakon Drugog svjetskog rata zapadna Hercegovina nosila je snažnu političku stigmu zbog ustaškog pokreta i ratnih dešavanja. Bijedić je nastojao skinuti kolektivnu „hipoteku ustaštva“ sa hrvatskog stanovništva tog kraja i uključiti zapadnu Hercegovinu u politički i ekonomski život BiH.

To nije značilo da je negirao zločine ili odgovornost pojedinaca, nego da se protivio tome da čitav jedan kraj i narod budu trajno politički obilježeni zbog ratne prošlosti. To je bilo jedno od važnih pitanja njegove politike prema Hercegovini.

5. Mostar kao industrijski centar

Ovdje je možda najlakše razumjeti zašto ga Mostarci toliko pamte.

Mostar je iz grada koji je prije rata bio prvenstveno trgovačko-obrtnički i regionalni centar prerastao u veliki industrijski grad. Bijedić je bio jedan od ključnih političkih ljudi koji su taj razvoj usmjeravali.

I nije bio samo lokalni političar: od 1967. do 1971. bio je predsjednik Skupštine SR BiH, a od 1971. do smrti 1977. predsjednik Saveznog izvršnog vijeća, odnosno savezne vlade Jugoslavije.

To mu je davalo izuzetnu mogućnost da lokalne interese Mostara i Hercegovine pretvori u savezne projekte.
JohnnyS

#6418 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by JohnnyS »

Truba wrote: 16/08/2026 09:56 Sve lokacije udaljene 45 minuta od mora su top topova
Kad se zavsre brze ceste i dio autoputa hercegovina ce zaista biti kalifornija...sto i jeste za vecinu bosne

Hercegovina će biti nenastanjiva trećinu godine za 20 godina, pametni ljudi već traže zemlju na planinama Bosne i država regije
konoplja

#6419 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by konoplja »

SaraFina wrote: 15/08/2026 15:19 Mi ne trebamo nikakav kompromis u BiH. Dugorocno „igra“ se zsvrsavs u nasu korist. I demografski i smanjenjem iseljavanja.

Trenutno se bitka ne vodi da budemo u nekom plusu velikom demografski, nego da budemo u minimalnom minusu u odnosu na druga dva naroda. I to je kraj sage o BiH. Sacuvati sto imamo i nagristi šumsku i mjesovite kantone da gravitiraju nasim centrima SA, TZ i ZE.

U Mostaru je plusić minimalan. Ali to je ipak pobjeda. Ogromna. Obzirom da su Bosnjaci tamo opstali i preokrenili stvar u nasu korist. A niko od pro BiH opcija oh nije „motivirao“.

Cijeloj BiH se smijesi scenario SB.
Zar nisu u Mostaru i okolini Hrvati brojniji?
SaraFina

#6420 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by SaraFina »

konoplja wrote: 16/08/2026 12:48
SaraFina wrote: 15/08/2026 15:19 Mi ne trebamo nikakav kompromis u BiH. Dugorocno „igra“ se zsvrsavs u nasu korist. I demografski i smanjenjem iseljavanja.

Trenutno se bitka ne vodi da budemo u nekom plusu velikom demografski, nego da budemo u minimalnom minusu u odnosu na druga dva naroda. I to je kraj sage o BiH. Sacuvati sto imamo i nagristi šumsku i mjesovite kantone da gravitiraju nasim centrima SA, TZ i ZE.

U Mostaru je plusić minimalan. Ali to je ipak pobjeda. Ogromna. Obzirom da su Bosnjaci tamo opstali i preokrenili stvar u nasu korist. A niko od pro BiH opcija oh nije „motivirao“.

U Mostaru u rodjenim nisu. O kojoj “okolini” govorimo? Razlika je vrlo mala doduse. Ali vise se demografske “bitke” ne vode da neko od naroda bude u plusu, nego u sto manjem minusu.
SaraFina

#6421 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by SaraFina »

JohnnyS wrote: 16/08/2026 12:45
Truba wrote: 16/08/2026 09:56 Sve lokacije udaljene 45 minuta od mora su top topova

Hercegovina će biti nenastanjiva trećinu godine za 20 godina, pametni ljudi već traže zemlju na planinama Bosne i država regije
Zamjeni se ti s Trubom i hajde kod nas u SA. Neka ide on u “Kaliforniju” 🤣🤣 ima on stancinu i nasledje dobro u SA. 🤣
konoplja

#6422 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by konoplja »

SaraFina wrote: 16/08/2026 12:58

U Mostaru u rodjenim nisu. O kojoj “okolini” govorimo? Razlika je vrlo mala doduse. Ali vise se demografske “bitke” ne vode da neko od naroda bude u plusu, nego u sto manjem minusu.
Pa eto 10, 20, 30 kilometara okolini.
SaraFina

#6423 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by SaraFina »

konoplja wrote: 16/08/2026 13:02

Zapadna Eranija Hrvati su brojniji naravno. Ostatak smo lapo-lapo. Vecinom. U biti jedino je Mostar važan. Ako se ovaj trend nastavi, a hoce, tu je kraj sage.
konoplja

#6424 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by konoplja »

SaraFina wrote: 16/08/2026 13:23

Zapadna Eranija Hrvati su brojniji naravno. Ostatak smo lapo-lapo. Vecinom. U biti jedino je Mostar važan. Ako se ovaj trend nastavi, a hoce, tu je kraj sage.
Ha ne znam, ne znam sta da ti kazem. Nemam pojma koliko se radja djece. Jednostavno ne pratim te trendove po etnickim podjelama.
Ali eto recimo da je istina, opet ce to biti dug, duuug proces do neke znacajne demografske promjene.
Trenutno je vise Hrvata, zar ne? Zato HDZ i vlada u Mostaru ili?
SaraFina

#6425 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by SaraFina »

konoplja wrote: 16/08/2026 13:28
SaraFina wrote: 16/08/2026 13:23
Ha ne znam, ne znam sta da ti kazem. Nemam pojma koliko se radja djece. Jednostavno ne pratim te trendove po etnickim podjelama.
Ali eto recimo da je istina, opet ce to biti dug, duuug proces do neke znacajne demografske promjene.
Trenutno je vise Hrvata, zar ne? Zato HDZ i vlada u Mostaru ili?
Ne dobija se država na guzove. Uvijek je to dugotrajan proces. To vazi i za rs. Bitno je da sve usisamo u trokut SA- Ze-TZ i da u Mostaru budemo preko 60%.
Post Reply