Kad sam ja rekao kako bih rado pristao na jedan čovjek jedan glas, jednostavna parlamentarna demokracija s jednodomnim parlamentom i tri nivoa vlasti, e onda je bilo što tri nivoa, čemu kantonu, zar nije dosta samo općina i država. Svi ovdje teže prevlasti, samo netko malo više, a netko malo manje otvoreno.
Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
- JohnnyS
#6376 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
- Haris.ba
- JohnnyS
#6378 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Apsolutno ne mislim braniti ni Čovića ni HDZ i svakako se ne slažem s vezanjem uz RS ili uz Rusiju. Ja samo ovako s forumašima raspravljam kad krene priča komje koga ostavio i zaboravio. Ta ne pitamo se svakako ništa, možemo onda pisati što hoćemoSaraFina wrote: ↑15/08/2026 14:04Sto de tice rs stanje na terenu i briga o povratnicima je totalno zapostavljena. VRS nije etnicki cistio da bi se tu neko vracao. A mi smo zakazali takodjer. Medjutim NIKO od Bosnjaka ne smije uraditi ono sto stozernik radi. Otici na obljetnicu genocidne i porucivati da je laktaski krmak i svita cuvaju. Takodjer niko ne smije ponuditi cetnicima neki novi terizorijalni i politicki preustroj. Sutra bi Dodik uzeo 40% rs i Covica i HDZ pustio niz kanalizaciju da mu neko obeca ne samostalnost, nego neku visu vrstu autonomije. No ni to NIKO ne smije obecati. Tako da ipak postoji razlika. I to velika. U odnosu na HDZ i Covica.JohnnyS wrote: ↑15/08/2026 13:51Sve ja to znam. Ali ovdje se redovito Hrvatima predbacuje da su batalili RS, a sam znaš što si prošao na putu do Srebrenice. Da se ne lažemo, ne bi bolje prošao vjerojatno ni po ZHK s tom zastavom. Ali eto "mi" smo batalili RS, pa se prema "nama" treba ponašati ko Srbi, a "vi" ste se kao satrali o cijeloj BiH od Une do Drine i Save do Jadrana![]()
- SaraFina
#6379 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
HDZ nije ostavio rs samo. Ostavio je SB i trenutno zadnji bedem odbrane je na polovici Mostara. A i u Mostaru je situacija dramaticna. Tako da ce se garant ta odbrana povuci u Zapadnu Eraniju. I to ce jedino preostatiJohnnyS wrote: ↑15/08/2026 14:04Haris.ba wrote: ↑15/08/2026 14:00Ne. Ne sto ste batalili RS, pa se treba prema vama ponasati kao Srbi. Vec, jer ocito nije problem sta se desilo u RS.JohnnyS wrote: ↑15/08/2026 13:51 Sve ja to znam. Ali ovdje se redovito Hrvatima predbacuje da su batalili RS, a sam znaš što si prošao na putu do Srebrenice. Da se ne lažemo, ne bi bolje prošao vjerojatno ni po ZHK s tom zastavom. Ali eto "mi" smo batalili RS, pa se prema "nama" treba ponašati ko Srbi, a "vi" ste se kao satrali o cijeloj BiH od Une do Drine i Save do Jadrana
Sta je sada problem? Ne mogu Bosnjaci biti ko Srbi? Zar to nije sovinizam?
Prvo, na forumu se jedno milijun puta Hrvatima nabilo na nos što su ostavili RS.
Drugo, naravno da mogu bit Bošnjaci ko Srbi, kažu neki ovdje u Mostaru da su i gori. Hoćemo li im vjerovati?
- JohnnyS
#6380 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
- JohnnyS
#6381 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
To se zove skraćivanje fronta, ne može se protiv demografije. Past će uskoro i Hrvatska pred imigracijom, gdje neće par stotina tisuća Hrvata u BiH.SaraFina wrote: ↑15/08/2026 14:09HDZ nije ostavio rs samo. Ostavio je SB i trenutno zadnji bedem odbrane je na polovici Mostara. A i u Mostaru je situacija dramaticna. Tako da ce se garant ta odbrana povuci u Zapadnu Eraniju. I to ce jedino preostati
- Haris.ba
#6382 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Ja se ne slazem. Ja sam za to da se stite i individualna, a i tzv.grupna prava Hrvata. Pa, ako je to kroz dvodomnu strukturu u parlamentima - neka je.JohnnyS wrote: ↑15/08/2026 14:06
Kad sam ja rekao kako bih rado pristao na jedan čovjek jedan glas, jednostavna parlamentarna demokracija s jednodomnim parlamentom i tri nivoa vlasti, e onda je bilo što tri nivoa, čemu kantonu, zar nije dosta samo općina i država. Svi ovdje teže prevlasti, samo netko malo više, a netko malo manje otvoreno.
A, kantoni su nasoj slabo saobracajno povezanoj zemlji, i sa jakim regionalnim centrima su odlican nacin da se osiguraju pozitivne strane decentralizacije.
Steta sto u entitetu RS ne vide da bi im godilo da imaju najmanje tri kantona.
Last edited by Haris.ba on 15/08/2026 14:15, edited 1 time in total.
- SaraFina
#6383 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
rs nema šanse da zadrzi vecinu svoje teritorije. Oni su na nekih 700.000 stanovnika trenutno. Tako da sve osim BL i Semberije s Bijeljinom do 2035 bice nacionalni park. Mi cemo uzeti rubne dijelove i utopice se u KS i TK. Isto se pise i „mjesovitim kantonima“. Mostar je takodjer do 2035 demografski potopljen i nece postojati I i Z.JohnnyS wrote: ↑15/08/2026 14:08Apsolutno ne mislim braniti ni Čovića ni HDZ i svakako se ne slažem s vezanjem uz RS ili uz Rusiju. Ja samo ovako s forumašima raspravljam kad krene priča komje koga ostavio i zaboravio. Ta ne pitamo se svakako ništa, možemo onda pisati što hoćemoSaraFina wrote: ↑15/08/2026 14:04Sto de tice rs stanje na terenu i briga o povratnicima je totalno zapostavljena. VRS nije etnicki cistio da bi se tu neko vracao. A mi smo zakazali takodjer. Medjutim NIKO od Bosnjaka ne smije uraditi ono sto stozernik radi. Otici na obljetnicu genocidne i porucivati da je laktaski krmak i svita cuvaju. Takodjer niko ne smije ponuditi cetnicima neki novi terizorijalni i politicki preustroj. Sutra bi Dodik uzeo 40% rs i Covica i HDZ pustio niz kanalizaciju da mu neko obeca ne samostalnost, nego neku visu vrstu autonomije. No ni to NIKO ne smije obecati. Tako da ipak postoji razlika. I to velika. U odnosu na HDZ i Covica.JohnnyS wrote: ↑15/08/2026 13:51
Sve ja to znam. Ali ovdje se redovito Hrvatima predbacuje da su batalili RS, a sam znaš što si prošao na putu do Srebrenice. Da se ne lažemo, ne bi bolje prošao vjerojatno ni po ZHK s tom zastavom. Ali eto "mi" smo batalili RS, pa se prema "nama" treba ponašati ko Srbi, a "vi" ste se kao satrali o cijeloj BiH od Une do Drine i Save do Jadrana![]()
![]()
- SaraFina
#6384 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Pa ja tvrdim da je zapadna Eranija neka realnost u slorijoj buducnosti.JohnnyS wrote: ↑15/08/2026 14:10To se zove skraćivanje fronta, ne može se protiv demografije. Past će uskoro i Hrvatska pred imigracijom, gdje neće par stotina tisuća Hrvata u BiH.
- SaraFina
#6385 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Mi smo procentualno gledajuci teritoriju lose prosli. No ekonomski, urbano, kulturno i demografski trokut ce biti vitalan i usisavati sve oko sebe
Ne moze niko opstati van nase teritorije dugorocno.
Ne moze niko opstati van nase teritorije dugorocno.
- SaraFina
#6386 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Sta mi jos dobro radimo? Od svega napravimo spektakl. Neki dan u Mostaru skokovi, U SA Merlinov koncert i SFF. U Tuzli dzez bendovi i takmicenje, panonska jezera. Sve zivi i privuklo je masu domacih i stranih turista.
U BL Karleusa rezimska srpska cajka

Dok su se Hrvati i Srbi izgubili dokazujuci pripadnost susjednim drzavama. Mi smo uzeli BiH. I sve je nase. Od GG i repke do svih kulturnih zbivanja.
U BL Karleusa rezimska srpska cajka
Dok su se Hrvati i Srbi izgubili dokazujuci pripadnost susjednim drzavama. Mi smo uzeli BiH. I sve je nase. Od GG i repke do svih kulturnih zbivanja.
-
pemanapemani
#6387 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Pa zar nije posteno da se prema svima koji ugrozavaju Hrvate ponasa identicno? Po meni bi to bio posten odnos, ako si hrvatski nacionalist.JohnnyS wrote: ↑15/08/2026 13:51Sve ja to znam. Ali ovdje se redovito Hrvatima predbacuje da su batalili RS, a sam znaš što si prošao na putu do Srebrenice. Da se ne lažemo, ne bi bolje prošao vjerojatno ni po ZHK s tom zastavom. Ali eto "mi" smo batalili RS, pa se prema "nama" treba ponašati ko Srbi, a "vi" ste se kao satrali o cijeloj BiH od Une do Drine i Save do Jadrana![]()
Ovako imamo Hrvate kao gradjane treceg reda u manjem entitetu i Hrvate koji se ravnopravno nadjebavaju sa Bosnjacima u FBiH.
Onda Hrvatima najveci problem zajebancija sa Bosnjacima, a nije im problem aparthejd od strane Srba u drzavi gje se potencira konstitutivnost 3 naroda.
Hrvati prije rata jednako bili izmjesani sa Srbima i Bosnjacima.
Nakon rata, nestali sa teritorija BiH gdje su Srbi vecina. U dosta teritorija BiH opstali gdje su Bosnjaci vecina.
Opet, Bosnjaci problem, a Srbi neka cuvaju rs kao zjenicu oka i tako 30 godina.
Jebi ga, pa ko je ovdje lud.
- JohnnyS
#6388 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Ne znam uopće što meni repliciraš?pemanapemani wrote: ↑15/08/2026 14:41Pa zar nije posteno da se prema svima koji ugrozavaju Hrvate ponasa identicno? Po meni bi to bio posten odnos, ako si hrvatski nacionalist.JohnnyS wrote: ↑15/08/2026 13:51Sve ja to znam. Ali ovdje se redovito Hrvatima predbacuje da su batalili RS, a sam znaš što si prošao na putu do Srebrenice. Da se ne lažemo, ne bi bolje prošao vjerojatno ni po ZHK s tom zastavom. Ali eto "mi" smo batalili RS, pa se prema "nama" treba ponašati ko Srbi, a "vi" ste se kao satrali o cijeloj BiH od Une do Drine i Save do Jadrana![]()
Ovako imamo Hrvate kao gradjane treceg reda u manjem entitetu i Hrvate koji se ravnopravno nadjebavaju sa Bosnjacima u FBiH.
Onda Hrvatima najveci problem zajebancija sa Bosnjacima, a nije im problem aparthejd od strane Srba u drzavi gje se potencira konstitutivnost 3 naroda.
Nakon rata, nestali sa teritorija BiH gdje su Srbi vecina. U dosta teritorija BiH opstali gdje su Bosnjaci vecina.
Ti ukazuješ na hrvatsko licemjerje, ja na bošnjačko. Ne vodimo istu raspravu uopće.
-
pemanapemani
#6389 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Drzava tri konstitutivna naroda, spojena posuda.JohnnyS wrote: ↑15/08/2026 14:49Ne znam uopće što meni repliciraš?pemanapemani wrote: ↑15/08/2026 14:41Pa zar nije posteno da se prema svima koji ugrozavaju Hrvate ponasa identicno? Po meni bi to bio posten odnos, ako si hrvatski nacionalist.JohnnyS wrote: ↑15/08/2026 13:51
Sve ja to znam. Ali ovdje se redovito Hrvatima predbacuje da su batalili RS, a sam znaš što si prošao na putu do Srebrenice. Da se ne lažemo, ne bi bolje prošao vjerojatno ni po ZHK s tom zastavom. Ali eto "mi" smo batalili RS, pa se prema "nama" treba ponašati ko Srbi, a "vi" ste se kao satrali o cijeloj BiH od Une do Drine i Save do Jadrana![]()
Ti ukazuješ na hrvatsko licemjerje, ja na bošnjačko. Ne vodimo istu raspravu uopće.
U tom okruzju je logicno prvo rjesavati aparthejd u pola drzave, pa tek onda sitna nadjebavanja u FBiH.
Jebi ga, Derventa i Travnik su u istoj ravni, ako smo jedna drzava gdje tri konstitutivna naroda imaju ista prava.
Ako ti je stalo do Hrvata, realno bi bilo da ukazujes na ukupno licemjerje prema Hrvatima, a ne u pola drzave.
- Sanjarko
#6390 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Nudili su Bosanci rješenje ali nije prihvaćeno ni jedno.
Ja nudio ovdje zaštitu konstitutivnosti preko LK, ali HDZ uzeli samo to preko @Novak20 ili nekog drugog ko je čitao tada raspravu s njim o tome.
A ostale reforme se odbacile. Znači ne želi se rješenje. Nego eskalacija ili zacementirati ovo stanje itd.
Čak štoviše, aparthejd se želi i primjenjuje se.
Ja nudio ovdje zaštitu konstitutivnosti preko LK, ali HDZ uzeli samo to preko @Novak20 ili nekog drugog ko je čitao tada raspravu s njim o tome.
A ostale reforme se odbacile. Znači ne želi se rješenje. Nego eskalacija ili zacementirati ovo stanje itd.
Čak štoviše, aparthejd se želi i primjenjuje se.
- JohnnyS
#6391 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Apsolutno mi nije stalo do Hrvata.pemanapemani wrote: ↑15/08/2026 15:02Drzava tri konstitutivna naroda, spojena posuda.JohnnyS wrote: ↑15/08/2026 14:49Ne znam uopće što meni repliciraš?pemanapemani wrote: ↑15/08/2026 14:41
Pa zar nije posteno da se prema svima koji ugrozavaju Hrvate ponasa identicno? Po meni bi to bio posten odnos, ako si hrvatski nacionalist.
U tom okruzju je logicno prvo rjesavati aparthejd u pola drzave, pa tek onda sitna nadjebavanja u FBiH.
Jebi ga, Derventa i Travnik su u istoj ravni, ako smo jedna drzava gdje tri konstitutivna naroda imaju ista prava.
Ako ti je stalo do Hrvata, realno bi bilo da ukazujes na ukupno licemjerje prema Hrvatima, a ne u pola drzave.
Hrvati imaju sve kako zaslužuju.
Ali ne volim kad se jednima predbacuje ono što i drugi rade. Za Derventu jednako boli kurac i Hrvate i Bošnjake u federaciji, a i jedni i drugi gledaju kako će zajebati ove druge u Travniku. I Mostaru. I Stocu. I svugdje gdje ima i jednih i drugih.
-
tokio25
#6392 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
ovdje je johnny upravu
kritikuje se nesto a kad isto to radi ta strana koja kritikuje onda je ok jer si kao ugrozen
ovo vazi za sve 3 strane da budemo jasni
kritikuje se nesto a kad isto to radi ta strana koja kritikuje onda je ok jer si kao ugrozen
ovo vazi za sve 3 strane da budemo jasni
- SaraFina
#6393 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Mi ne trebamo nikakav kompromis u BiH. Dugorocno „igra“ se zsvrsavs u nasu korist. I demografski i smanjenjem iseljavanja.
Trenutno se bitka ne vodi da budemo u nekom plusu velikom demografski, nego da budemo u minimalnom minusu u odnosu na druga dva naroda. I to je kraj sage o BiH. Sacuvati sto imamo i nagristi šumsku i mjesovite kantone da gravitiraju nasim centrima SA, TZ i ZE.
U Mostaru je plusić minimalan. Ali to je ipak pobjeda. Ogromna. Obzirom da su Bosnjaci tamo opstali i preokrenili stvar u nasu korist. A niko od pro BiH opcija oh nije „motivirao“.
Cijeloj BiH se smijesi scenario SB.
Trenutno se bitka ne vodi da budemo u nekom plusu velikom demografski, nego da budemo u minimalnom minusu u odnosu na druga dva naroda. I to je kraj sage o BiH. Sacuvati sto imamo i nagristi šumsku i mjesovite kantone da gravitiraju nasim centrima SA, TZ i ZE.
U Mostaru je plusić minimalan. Ali to je ipak pobjeda. Ogromna. Obzirom da su Bosnjaci tamo opstali i preokrenili stvar u nasu korist. A niko od pro BiH opcija oh nije „motivirao“.
Cijeloj BiH se smijesi scenario SB.
- Sanjarko
#6394 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Nije upravu. Nudila su se razna rješenja. Ko je odbijao ista. SNSD i HDZ.
Rekao sam ja ovdje detaljno nudio zaštitu konstitutivnosti preko LK, ali i druge reforme i promjene.
@Novak20 ili neko drugi ko je čitao raspravu moju s njim uzeo samo to, da u LK stoji kako je ko izjasnio se, ali trajno.
Neće moći ni to, a nikako ni šta sam ja nudio kao rješenje tada, bez ostaloga, promjene i reformi itd.
Veliko bilo ko Hrvati, Srbi, Bosanci, Turci, Kurdi, Jevreji itd, žele svoj kavez i teritorij itd, bez drugih naroda i čak žele da otmu te teritorije itd, od drugih naroda i država i slično.
Takve samo rat i ubijanje interesuje i slično.
A zna se kako se postupa sa takvima.
-
pemanapemani
#6395 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Jebi ga, nemam takav dojam da me neko zeli zajebati, a zivim u vecinski bosnjackoj sredini.JohnnyS wrote: ↑15/08/2026 15:15Apsolutno mi nije stalo do Hrvata.pemanapemani wrote: ↑15/08/2026 15:02Drzava tri konstitutivna naroda, spojena posuda.
Hrvati imaju sve kako zaslužuju.
Ali ne volim kad se jednima predbacuje ono što i drugi rade. Za Derventu jednako boli kurac i Hrvate i Bošnjake u federaciji, a i jedni i drugi gledaju kako će zajebati ove druge u Travniku. I Mostaru. I Stocu. I svugdje gdje ima i jednih i drugih.
Naprotiv, objektivno, imam vise mogucnosti od vecine samo zbog imena i obiteljskog porijekla.
Hoces HDZ Kantona Sarajevo i napredak u stranackoj piramidi, hrvatsku oporbu, gradjanske stranke, kvazi gradjane, hrvatsku kvotu u SDA...
Bukvalno, ako si licemjerni oportunist, ljepota izbora.
-
tokio25
#6396 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
upravi je itekakoSanjarko wrote: ↑15/08/2026 15:28Nije upravu. Nudila su se razna rješenja. Ko je odbijao ista. SNSD i HDZ.
Rekao sam ja ovdje detaljno skoro nudio zaštitu konstitutivnosti preko LK, ali i druge reforme i promjene.
@Novak20 ili neko drugi ko je čitao raspravu moju s njim uzeo samo to, da u LK stoji kako je ko izjasnio se, ali trajno.
Neće moći ni to, a nikako ni šta sam ja nudio kao rješenje tada, bez ostaloga, promjene i reformi itd.
Veliko bilo ko Hrvati, Srbi, Bosanci, Turci, Kurdi, Jevreji itd, žele svoj kavez i teritorij itd, bez drugih naroda i čak žele da otmu te teritorije itd, od drugih naroda i država i slično.
nego niko ne vidi svoje postupke i svi misle da su njihovi ispravni a svaciji drugi su neispravni
sda nije nikad nista odbijao?
daj ba sanjarko pusti suplju
- SaraFina
#6397 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Prica vam je u rangu supljaka da je izbor Komsica iziritirao HDZ da se priblize cetnicima.
- Sanjarko
#6398 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
SDA nije jedina pro-Bosanska strana. Nudili i oni, i SDP, i ja i drugi, odbijeno sve.tokio25 wrote: ↑15/08/2026 15:30upravi je itekakoSanjarko wrote: ↑15/08/2026 15:28Nije upravu. Nudila su se razna rješenja. Ko je odbijao ista. SNSD i HDZ.
Rekao sam ja ovdje detaljno skoro nudio zaštitu konstitutivnosti preko LK, ali i druge reforme i promjene.
nego niko ne vidi svoje postupke i svi misle da su njihovi ispravni a svaciji drugi su neispravni
Uzimano samo šta je njima k*rcu čejf.
Pusti ti šuplju, da smo svi isti i slično. Ima i kod nas luđaka ali to je minoran broj.
Ovi koji HDZ i SNSD i slične podržavaju i Veliko Projekte, Državne i slične, će izazvati prije ili kasnije sr*nje ili nešto tako ili hoće da zacementirati postojeće sve, aparthejd i ostalo.
-
tokio25
#6399 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
sda je najmanje pro bosanska strankaSanjarko wrote: ↑15/08/2026 15:38SDA nije jedina pro-Bosanska strana. Nudili i oni, i SDP, i ja i drugi, odbijeno sve.tokio25 wrote: ↑15/08/2026 15:30upravi je itekakoSanjarko wrote: ↑15/08/2026 15:28
Nije upravu. Nudila su se razna rješenja. Ko je odbijao ista. SNSD i HDZ.
Uzimano samo šta je njima k*rcu čejf.
Pusti ti šuplju, da smo svi isti i slično. Ima i kod nas luđaka ali to je minoran broj.
Ovi koji HDZ i SNSD i slične podržavaju i Veliko Projekte, Državne i slične, će izazvati prije ili kasnije sr*nje ili nešto tako ili hoće da zacementirati postojeće sve, aparthejd i ostalo.
pa vise je sds probosanska nego sda
ma ja sad ono ima al minoran broj
znaci ipak ih ima
ako uzmemo da hrvata u bih ima 200000 a bosnjaka 1000000 i vise sta mislis taj minoran broj koliki je?
vjerovatno isti kao i u hrvata samo je procenat drugaciji
ps. iz postovanja prema tvojoj bolesti necu vise ulaziti u diskusiju s tobom
- Sanjarko
#6400 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Đe bio Komšić itd, 1990-tih? Udružili se da nas sve pobiju i rasele, po mogućnosti 100%, iako je naših ginulo po Hrvatskoj na njihovoj strani.
Oko 1100 Bosanaca mislim da je poginulo braneći Hrvatsku.
A Alija govorio nije to naš rat i sada vade to iz konteksta. Govorio u smislu da ne idu u JNA da ginu u Hrvatskoj.
A zaboravili i kako je Alija spriječio one tenkove da za Hrvatsku i u Hercegovini napadnu Hrvate, kada su ih oni zaustavili.
Šuplja ba, totalno.