BH Plivanje

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
konoplja

#1601 Re: BH Plivanje

Post by konoplja »

hrasno38 wrote: 13/08/2026 10:54 Ona je samo potvrdila pravilo odlaska BH plivaca u USA. Dobit ce sjajno skolovanje i uslove za trening ali nece biti u centru trenerske paznje. Nece najbolji americki trener i trener reprzentacije USA raditi samo sa njom kao sto je radio Goran Grahovac i posvetio joj 100% trenersku paznju.
A je li to vazi samo za plivace iz nekih zemalja ili za sve?
Jer Leon Marchand i Summer McIntosh nisu Amerikanci, studiraju tamo, a osvajaju medalje i ruse rekorde?
Do cega je? Karaktera?
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#1602 Re: BH Plivanje

Post by hrasno38 »

Maliodmene wrote: 12/08/2026 12:10 Ni prva ni zadnja koja je bolje plivala sa 15,16 godina nego kasnije u zenskom plivanju. Mnogim djevojcicima sa razvicem tjela i misicne mase opadaju i perfomanse.
Da i to je moguce ali zato postoje i individualni treninzi koji se prilagodjavaju svakom sportisti posebno
hrasno38

#1603 Re: BH Plivanje

Post by hrasno38 »

konoplja wrote: 13/08/2026 11:04
hrasno38 wrote: 13/08/2026 10:54 Ona je samo potvrdila pravilo odlaska BH plivaca u USA. Dobit ce sjajno skolovanje i uslove za trening ali nece biti u centru trenerske paznje. Nece najbolji americki trener i trener reprzentacije USA raditi samo sa njom kao sto je radio Goran Grahovac i posvetio joj 100% trenersku paznju.
Jer Leon Marchand i Summer McIntosh nisu Amerikanci, studiraju tamo, a osvajaju medalje i ruse rekorde?
Do cega je? Karaktera?
Summer McIntosh je Kanadjanka tako da tu nema nikakve razlike i potpuno je isti nacin treniranja kao i u USA. I ja nisam napisao globalno za plivace nego za nase plivace a zasto je to tako stvarno ne znam. Kad gledas logicki ides u najbolje moguce uslove, trenira te covjek koji vodi americku reprezentaciju ali ne ide na bolje. E sad ponavljam moguce je vrlo lako da je pitanje duzine bazena jer u USA se pliva na drugacijim dimenzijama i na tim bazenima trenira citavu godinu. Bazen od 25 jardi je za tačno 2,14 metara kraći od evropskog kratkog bazena (25 metara) i na tim bazenima uglavnom treniraju plivaci na koledzima a i same sirine staza su nesto manje nego na evropskim bazenima. Zbog kraće staze, plivači u SAD-u rade više okreta i provode više vremena u podvodnom plivanju (delfin udarci), što dramatično mijenja taktiku i dinamiku trke. E sad dvije godine se Lana nije takmicila u Evropi a godinu dana trenirala po USA pravilima i to recimo moze da bude jedan od velikih razloga za ovako drastican pad vremena
konoplja

#1604 Re: BH Plivanje

Post by konoplja »

hrasno38 wrote: 13/08/2026 11:12
Do cega je? Karaktera?
Summer McIntosh je Kanadjanka tako da tu nema nikakve razlike i potpuno je isti nacin treniranja kao i u USA. I ja nisam napisao globalno za plivace nego za nase plivace a zasto je to tako stvarno ne znam. Kad gledas logicki ides u najbolje moguce uslove, trenira te covjek koji vodi americku reprezentaciju ali ne ide na bolje. E sad ponavljam moguce je vrlo lako da je pitanje duzine bazena jer u USA se pliva na drugacijim dimenzijama i na tim bazenima trenira citavu godinu. Bazen od 25 jardi je za tačno 2,14 metara kraći od evropskog kratkog bazena (25 metara) i na tim bazenima uglavnom treniraju plivaci na koledzima a i same sirine staza su nesto manje nego na evropskim bazenima. Zbog kraće staze, plivači u SAD-u rade više okreta i provode više vremena u podvodnom plivanju (delfin udarci), što dramatično mijenja taktiku i dinamiku trke. E sad dvije godine se Lana nije takmicila u Evropi a godinu dana trenirala po USA pravilima i to recimo moze da bude jedan od velikih razloga za ovako drastican pad vremena
Moze biti, ali i ne mora. Vidit cemo sta ce biti. Neki uspiju npr. vec spomenuti Marchand, pa uspjela je i Svedjanka Hansson, i Hrvat Jere Hribar popravlja svoje rezultate.
hrasno38

#1605 Re: BH Plivanje

Post by hrasno38 »

konoplja wrote: 13/08/2026 11:29
Do cega je? Karaktera?
Moze biti, ali i ne mora. Vidit cemo sta ce biti. Neki uspiju npr. vec spomenuti Marchand, pa uspjela je i Svedjanka Hansson, i Hrvat Jere Hribar popravlja svoje rezultate.
Opet ponavljam iskljucivo sam rekao za nase plivace. Jedino nisam siguran za Ivanu Ninkovic koja jeste iz USA obezbjedila ucesce na OI ali mislim da nikad nije popravila svoje najbolje vrijeme iz BiH
konoplja

#1606 Re: BH Plivanje

Post by konoplja »

hrasno38 wrote: 13/08/2026 11:42

Opet ponavljam iskljucivo sam rekao za nase plivace. Jedino nisam siguran za Ivanu Ninkovic koja jeste iz USA obezbjedila ucesce na OI ali mislim da nikad nije popravila svoje najbolje vrijeme iz BiH
Znam, a ja navodim druge plivace iz Europe, jer onda to znaci da vjerovatno nije do bazena.
DaysleepeR

#1607 Re: BH Plivanje

Post by DaysleepeR »

Do psihe je, gubitka interesa za sport i disktrakcije životom u USA.
hrasno38

#1608 Re: BH Plivanje

Post by hrasno38 »

POlufinale je veceras u 18.51 prva grupa a druga 18.55
hrasno38

#1609 Re: BH Plivanje

Post by hrasno38 »

konoplja wrote: 13/08/2026 11:44

Znam, a ja navodim druge plivace iz Europe, jer onda to znaci da vjerovatno nije do bazena.
Moguce ali trebalo bi vidjeti rezultate tih plivaca nakon prve godine boravka u USA. Mislim i ja samo predpostavljam
konoplja

#1610 Re: BH Plivanje

Post by konoplja »

hrasno38 wrote: 13/08/2026 11:49
konoplja wrote: 13/08/2026 11:44

Moguce ali trebalo bi vidjeti rezultate tih plivaca nakon prve godine boravka u USA. Mislim i ja samo predpostavljam
Ima Lana jos vremena da osvoji medalje. Jedino sto su mediji previse napuhali pa su laici mislili da joj nece nitko moci parirati. Ogroman je talent, ali stepenicu nize od onih koji su najbolji od najboljih.
last mohicans

#1611 Re: BH Plivanje

Post by last mohicans »

hrasno38 wrote: 13/08/2026 11:02
last mohicans wrote: 13/08/2026 11:01
hrasno38 wrote: 13/08/2026 10:54

Pa ne razumijem pitanje. Koga je preoporodila USA????
Prvi dio pitanja, jadan ne bio, jesi vec postao dementan ili se praviš? Ovdje godinama skačeš na svaku konstruktivnu kritiku po pitanju Lane, sad se pravis blesav.
Idi bolan umij se i nauci da postavljas jasna pitanja pa mi se onda javi! I pitao sam te koga je preporodila USA?? A zasto ovako pliva vec sam napisao!
Demencija, jbg.
dječak sa šibicama

#1612 Re: BH Plivanje

Post by dječak sa šibicama »

Neke seniorske medalje je vec osvojila, a ocigledno nije kvalitet Summer of Summer i ostale elite.

Neka uzme i neku olimpijsku, dovoljno od nje. Nesto govori i to da su njeni rekordi vec stari tri godine i da datiraju iz juniorskih dana. Na stranu sto nije pobjedjivala kompletnu konkurenciju jer neki nisu ni ucestovali, ali u nekakvom je padu vec dosta godina.
Mozda se popravi, nije da je propala.
hrasno38

#1613 Re: BH Plivanje

Post by hrasno38 »

dječak sa šibicama wrote: 13/08/2026 12:07 Neke seniorske medalje je vec osvojila, a ocigledno nije kvalitet Summer of Summer i ostale elite.

Neka uzme i neku olimpijsku, dovoljno od nje. Nesto govori i to da su njeni rekordi vec stari tri godine i da datiraju iz juniorskih dana. Na stranu sto nije pobjedjivala kompletnu konkurenciju jer neki nisu ni ucestovali, ali u nekakvom je padu vec dosta godina.
Mozda se popravi, nije da je propala.
Najbolji rezultat joj je na 100m delfin iz 2023 godine kao i na 50m delfin kao i zlato na EP 2022 godine u Rimu na 200m delfin i sve je to bilo u sklopu priprema za Olimpijske igre.
hrasno38

#1614 Re: BH Plivanje

Post by hrasno38 »

Lana odustala od polufinala!
convict

#1615 Re: BH Plivanje

Post by convict »

hrasno38 wrote: 13/08/2026 12:52 Lana odustala od polufinala!
otkud sad to? nije valjda opet neka povreda?
hrasno38

#1616 Re: BH Plivanje

Post by hrasno38 »

convict wrote: 13/08/2026 14:47
otkud sad to? nije valjda opet neka povreda?
Ne navodono da se bolje pripremi za 200m delfin
hrasno38

#1617 Re: BH Plivanje

Post by hrasno38 »

Evo sta je razlog odustajanja:

“Nakon perioda u kojem je kontinuitet treninga bio ozbiljno narušen, uključujući i višemjesečna ograničenja u radu nogu zbog problema sa skočnim zglobom, želimo da kroz prvenstvo prođe maksimalno racionalno i da u svojoj glavnoj disciplini bude što svježija i spremnija. Zato smo odlučili da večerašnje polufinale ne bude cilj samo po sebi, nego da energiju i svježinu sačuvamo za ono zbog čega smo i došli u Pariz. A to je 200 metara delfin. A jutrošnji nastup donio je još jedan veliki razlog za zadovoljstvo”
RJ57

#1618 Re: BH Plivanje

Post by RJ57 »

poslali smo ljude na evropsko koji su zaostali za minutu
za minutu! ko da su preplivavali lamanš!!
van Basten

#1619 Re: BH Plivanje

Post by van Basten »

DaysleepeR wrote: 13/08/2026 11:46 Do psihe je, gubitka interesa za sport i disktrakcije životom u USA.
To sam ja davno rekao. Naši plivači odu u Ameriku da sebi osiguraju smeričko obrazovanje i sutra život tamo. Plivanje je tu sporedno, samo toliko da ih ne nabiju nogom u guzicu nazad
RJ57

#1620 Re: BH Plivanje

Post by RJ57 »

to važi za osrednje sportiste. lana je u jednom trenutku bila peta plivačica svijeta na 200 leptir, takvima američka diploma i dobro plaćen posao sigurno nisu primarni cilj. jeste super imati i to kao backup varijantu ali kad si peti na svijetu u bilo čemu, a kamoli u jednom od bazičnih sportova, to ti je i primarna i sekundarna stvar

lana je imala tri godine razantnog napretka i kada su svi očekivali da se to nastavi ona je, po belaju baš u olimpijskoj godini, odjednom grohnula i što je još gore poslije toga praktično nestala sa mape. sigurno ima neko objašnjenje za to, šta su stvarni razlozi za taj pad mi možemo samo nagađati. možda nam nekada ona sama to i kaže … vidjećemo. ali optuživati je da je čim je dobila pare batalila vrhunski sport i da je otišla u ameriku samo po diplomu su uvrede kakve samo naš svijet može da smisli.
hrasno38

#1621 Re: BH Plivanje

Post by hrasno38 »

RJ57 wrote: 15/08/2026 11:16 to važi za osrednje sportiste. lana je u jednom trenutku bila peta plivačica svijeta na 200 leptir, takvima američka diploma i dobro plaćen posao sigurno nisu primarni cilj. jeste super imati i to kao backup varijantu ali kad si peti na svijetu u bilo čemu, a kamoli u jednom od bazičnih sportova, to ti je i primarna i sekundarna stvar

lana je imala tri godine razantnog napretka i kada su svi očekivali da se to nastavi ona je, po belaju baš u olimpijskoj godini, odjednom grohnula i što je još gore poslije toga praktično nestala sa mape. sigurno ima neko objašnjenje za to, šta su stvarni razlozi za taj pad mi možemo samo nagađati. možda nam nekada ona sama to i kaže … vidjećemo. ali optuživati je da je čim je dobila pare batalila vrhunski sport i da je otišla u ameriku samo po diplomu su uvrede kakve samo naš svijet može da smisli.
Ja sam pisao ovdje 100x do sada da ni jedan plivac koji je otisao iz BiH u USA a bilo je tu dobrih cak i izvrsnih plivaca kao sto je prsasica Ivana Ninkovic vise u karijeri nije napredovao. Ovdje su se mnogi ibretili, lajali na mene, proglasavali me budalom itd itd. Ja aktivno pratim BH plivanje vise od 15 godina i bio sam 4-5 godina direktno u BH plivanju. Odlicno znam svu tu djecu, sve te momke i djevojke sto su otisli u USA. Jednostavno u BiH si bitan i klubu i svojim roditeljima i prijateljima kao vrhunski sportista i svi te guraju na razlicite nacine a u USA si samo broj kao stranac. Naravno neki su uspjeli ali nisu iz BiH. Nisu Lanu pokvarile pare ona je jedno divno dijete ali je jesu unazadile porodicni problemi u kojima i te kako imaju prste i neki koji nisu porodica. Dalje ne bih pricao. Medjutim ako je zaista ovo tacno sa povredom onda joj se nema sta zamjeriti jer skocni zglob u delfinu je prebitan. Po svoj prilici ona je dosal na ovo EP samo da vidi gdje se nalazi a ne da se bori za medalje posto dvije godine nije plivala u Evropi od Olimpijskih igara. Dobro njoj je 20 godina ima jos beskonacno prostora da se vrati na sami vrh ako to bude zaista zeljela. Da je umjesto u USA otisla bilo gdje u Evropu gdje su jaki kampovi za plivace i dobri treneri puno bolje bi prosla. To je moje misljenje.
RJ57

#1622 Re: BH Plivanje

Post by RJ57 »

ti si isto ekstremni slučaj, samo obrnuto od ovih koji je napadaju. ti braniš lanu ko da ti je dijete rođeno bez obzira da li je u pitanju plivanje ili kontrolni iz opštetehničkog

kada smo par nas početkom 2024 upozoravali da su medalje sa SP24 i EP24 u nikakvoj konkurenciji sa lošim vremenima za njene kriterije puno manje vrijedne od onih prethodnih i da će na olimpijadi vjerovatno biti neuspješna ti si drvljem i kamenjem udario po nama

a što se odlaska preko bare tiče vrijeme će pokazati je li to bio dobar potez ili nije. barem sada opet pliva.
hrasno38

#1623 Re: BH Plivanje

Post by hrasno38 »

RJ57 wrote: 15/08/2026 12:11 ti si isto ekstremni slučaj, samo obrnuto od ovih koji je napadaju. ti braniš lanu ko da ti je dijete rođeno bez obzira da li je u pitanju plivanje ili kontrolni iz opštetehničkog

kada smo par nas početkom 2024 upozoravali da su medalje sa SP24 i EP24 u nikakvoj konkurenciji sa lošim vremenima za njene kriterije puno manje vrijedne od onih prethodnih i da će na olimpijadi vjerovatno biti neuspješna ti si drvljem i kamenjem udario po nama

a što se odlaska preko bare tiče vrijeme će pokazati je li to bio dobar potez ili nije. barem sada opet pliva.
Ti po obicaju pises gluposti i nemam namjeru da ih komentarisem pogotovo ovu da je plivala u nikakvoj konkurenciji. Dovidjenja i prijatno.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1624 Re: BH Plivanje

Post by konektovan »

Cim jedna Amina Kajtaz uzme Lanu u bilo kojoj trci, motaj kablove slobodno. :mrgreen:
dr_Evil

#1625 Re: BH Plivanje

Post by dr_Evil »

konektovan wrote: 15/08/2026 12:44 Cim jedna Amina Kajtaz uzme Lanu u bilo kojoj trci, motaj kablove slobodno. :mrgreen:
Amina je vrhunska macka bila u nas vakat :D
Post Reply