Mrsanje - nacini ?
Moderator: anex
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#7526 Re: Mrsanje - nacini ?
Recimo juce sam uzeo za rucak zeljanik, povlaku i tjt, vecera preskocena, jutros dorucak posne suhe stapice a rucak pecene paprike, feta sir, povlaka i paradajz krastavac salatu... vecera mozda nesta lagano ili nista... lego i kornet sladoled al more kada sam odradio dvjesta trbusnih i tegove bucice pa to ode u misic
-
nemediratiplz
#7527 Re: Mrsanje - nacini ?
Probaj Cronometer.ljubijankic wrote: ↑30/07/2026 13:14 Jedno pitanje, zna li neko kakvu jednostavnu aplikaciju za praćenje kalorija i markosa? Znaci nesto gdje mogu unijeti vrijednosti svoje hrane, i onda samo kolicinu koju jedem, a da on automatski racuna. Sve ovo sto sam dosad probao je da Bog sačucaj.
- Sanjarko
#7528 Re: Mrsanje - nacini ?
Meni samo šlauf problem, inače imam manje kg od visine i idealne težine po visini.
Oko 85 ili 90 kg imam, a oko 195 cm sam visok.
Šlauf ostao kada sam sa jetrom imao problem i kada je bila ona bolesna.
Tada sam imao oko 100 kg ili možda i više. Naglo se udebljao sa oko 80 kg.
Oko 85 ili 90 kg imam, a oko 195 cm sam visok.
Šlauf ostao kada sam sa jetrom imao problem i kada je bila ona bolesna.
Tada sam imao oko 100 kg ili možda i više. Naglo se udebljao sa oko 80 kg.
- pici
#7529 Re: Mrsanje - nacini ?
šlauf je najteze skinuti i tu su samo trbusnjaci djelotvorni, ja radim tri vrste trbusnjaka dnevno, nekada ubacim i ruski twist sa bucicom i tjt. Nemora biti sala na trbuhu da bi visio, to moze i koza da visi rastegnuta od debljine i tu samo zatezanje koze ili rezanje moze pomoci... ipak radi trbusnjake, vremenom se to utegne, mada sporije ali utegne. trcanje i biciklo samo skida salo sa trbuha ali ne oblikuje trup, jedini za oblikovanje trupa su trbusnjaci, mogu i sklekovi al trbusnjaci su djelotvorniji.
- Sanjarko
#7530 Re: Mrsanje - nacini ?
Znam i pretpostavljao sam to, ali nažalost ne mogu da ih radim.pici wrote: ↑01/08/2026 07:39 šlauf je najteze skinuti i tu su samo trbusnjaci djelotvorni, ja radim tri vrste trbusnjaka dnevno, nekada ubacim i ruski twist sa bucicom i tjt. Nemora biti sala na trbuhu da bi visio, to moze i koza da visi rastegnuta od debljine i tu samo zatezanje koze ili rezanje moze pomoci... ipak radi trbusnjake, vremenom se to utegne, mada sporije ali utegne. trcanje i biciklo samo skida salo sa trbuha ali ne oblikuje trup, jedini za oblikovanje trupa su trbusnjaci, mogu i sklekovi al trbusnjaci su djelotvorniji.
Puno spavam itd, znaš da imam onu jbnu bolest, sch.
Probati ću ali ništa ne obećavam.
- vjeshalica
#7531 Re: Mrsanje - nacini ?
Oni diskovi sa tockicima ili kako vec se zovu, su dobri. Iz pozicije skleka imas vise varijacija kretanja u stranu, naprijed nazad itd. Ali nije za one sa slabim ledjima mogu bas zaboliti.pici wrote: ↑01/08/2026 07:39 šlauf je najteze skinuti i tu su samo trbusnjaci djelotvorni, ja radim tri vrste trbusnjaka dnevno, nekada ubacim i ruski twist sa bucicom i tjt. Nemora biti sala na trbuhu da bi visio, to moze i koza da visi rastegnuta od debljine i tu samo zatezanje koze ili rezanje moze pomoci... ipak radi trbusnjake, vremenom se to utegne, mada sporije ali utegne. trcanje i biciklo samo skida salo sa trbuha ali ne oblikuje trup, jedini za oblikovanje trupa su trbusnjaci, mogu i sklekovi al trbusnjaci su djelotvorniji.
Jedno od boljih nacina je hodanjr uzbrdo ko ima mogucnosti, suma i tako staze sa vecim usponom ali i to postepeno nije za ljude bez kondicije.
- pici
#7532 Re: Mrsanje - nacini ?
vidi jaraniko moj, ja imam deset dijagnoza i kada sam prestao raditi vjezbe, sve mi se vratilo i natovarilo, od debljine, bolesti, pritiska, secera itd itd... vjezbe uz zdravu ishranu su pola zdravlja, osjetio na svojoj kozi. Dok sam radio vjezbe, nista me nije bolilo, cim sam stao, sve zivo boli. Za trbusnjake ne treba napor vec lezeci polozaj i pravilno disanje. Jedino sto naprezes su trbusni i trup. Noge, ruke, glOva nista samo trup.Sanjarko wrote: ↑01/08/2026 10:21Znam i pretpostavljao sam to, ali nažalost ne mogu da ih radim.pici wrote: ↑01/08/2026 07:39 šlauf je najteze skinuti i tu su samo trbusnjaci djelotvorni, ja radim tri vrste trbusnjaka dnevno, nekada ubacim i ruski twist sa bucicom i tjt. Nemora biti sala na trbuhu da bi visio, to moze i koza da visi rastegnuta od debljine i tu samo zatezanje koze ili rezanje moze pomoci... ipak radi trbusnjake, vremenom se to utegne, mada sporije ali utegne. trcanje i biciklo samo skida salo sa trbuha ali ne oblikuje trup, jedini za oblikovanje trupa su trbusnjaci, mogu i sklekovi al trbusnjaci su djelotvorniji.

ove tri vjezbe radim, prve dvije po 100kom, zadnju 30kom. svaki dan ujutro i navece, juce cak tri puta uradio kada saberes to je 700 trbusnih u 24h i osjeti se i vidi se, nema zajebancije
ova zadnja je jebena zato 30kom. jednom sam 50kom i umalo se ne upisaH u gace
malo ce upocetku biti tesko, dok se ne stekne kondicija, noge u zraku non stop i huraaa
- Sanjarko
#7533 Re: Mrsanje - nacini ?
Ma mislio sam pomalo nekoliko puta dnevno svake hefte, ali stvarno previše spavam itd.pici wrote: ↑01/08/2026 10:35vidi jaraniko moj, ja imam deset dijagnoza i kada sam prestao raditi vjezbe, sve mi se vratilo i natovarilo, od debljine, bolesti, pritiska, secera itd itd... vjezbe uz zdravu ishranu su pola zdravlja, osjetio na svojoj kozi. Dok sam radio vjezbe, nista me nije bolilo, cim sam stao, sve zivo boli. Za trbusnjake ne treba napor vec lezeci polozaj i pravilno disanje. Jedino sto naprezes su trbusni i trup. Noge, ruke, glOva nista samo trup.Sanjarko wrote: ↑01/08/2026 10:21Znam i pretpostavljao sam to, ali nažalost ne mogu da ih radim.pici wrote: ↑01/08/2026 07:39 šlauf je najteze skinuti i tu su samo trbusnjaci djelotvorni, ja radim tri vrste trbusnjaka dnevno, nekada ubacim i ruski twist sa bucicom i tjt. Nemora biti sala na trbuhu da bi visio, to moze i koza da visi rastegnuta od debljine i tu samo zatezanje koze ili rezanje moze pomoci... ipak radi trbusnjake, vremenom se to utegne, mada sporije ali utegne. trcanje i biciklo samo skida salo sa trbuha ali ne oblikuje trup, jedini za oblikovanje trupa su trbusnjaci, mogu i sklekovi al trbusnjaci su djelotvorniji.
ove tri vjezbe radim, prve dvije po 100kom, zadnju 30kom. svaki dan ujutro i navece, juce cak tri puta uradio kada saberes to je 700 trbusnih u 24h i osjeti se i vidi se, nema zajebancije
ova zadnja je jebena zato 30kom. jednom sam 50kom i umalo se ne upisaH u gace... jebena vjezba i teska.
malo ce upocetku biti tesko, dok se ne stekne kondicija, noge u zraku non stop i huraaa
Probam i to uz YouTube asistenciju. Ima neki na YouTubeu ne znam ime i prezime koji pokazuje pravilno kako se rade vježbe.
Nekada davno kada sam momčić bio radio na stotine trbušnjaka i sklekova dnevno.
Vježbao svaki dan, ali drugi period mog života bio je to.
Hvala, @pici probam, ako bude išlo, bude išlo ako ne nastaviti ću kao i do sada, ustanem pa se vrzmam po stanu uz vježbanje ono osnovno.
Malo, malo tako se vrzmam.
- Ludzak
#7534 Re: Mrsanje - nacini ?
Trbušnjaci ne skidaju salo. Samo ishrana.
Trbušnjaci su bespotrebna vježba
Trbušnjaci su bespotrebna vježba
- manuchao91
#7535 Re: Mrsanje - nacini ?
nije istina da su trbusnjaci beskorisna vjezba .Radim ih godinama .Jednostavne su i mozes ih uraditi bilo gdje.Ja ih u kamionu radim.Naravno nista bez prehrane ispravne.
- manuchao91
#7536 Re: Mrsanje - nacini ?
meni je pomogla aplikacija Thenx od youtubera Chris HEria .Ima dosta vjezbi i besplatna je .Sanjarko wrote: ↑01/08/2026 10:49Ma mislio sam pomalo nekoliko puta dnevno svake hefte, ali stvarno previše spavam itd.pici wrote: ↑01/08/2026 10:35vidi jaraniko moj, ja imam deset dijagnoza i kada sam prestao raditi vjezbe, sve mi se vratilo i natovarilo, od debljine, bolesti, pritiska, secera itd itd... vjezbe uz zdravu ishranu su pola zdravlja, osjetio na svojoj kozi. Dok sam radio vjezbe, nista me nije bolilo, cim sam stao, sve zivo boli. Za trbusnjake ne treba napor vec lezeci polozaj i pravilno disanje. Jedino sto naprezes su trbusni i trup. Noge, ruke, glOva nista samo trup.
ova zadnja je jebena zato 30kom. jednom sam 50kom i umalo se ne upisaH u gace... jebena vjezba i teska.
Probam i to uz YouTube asistenciju. Ima neki na YouTubeu ne znam ime i prezime koji pokazuje pravilno kako se rade vježbe.
Hvala, @pici probam, ako bude išlo, bude išlo ako ne nastaviti ću kao i do sada, ustanem pa se vrzmam po stanu uz vježbanje ono osnovno.
![]()
- Sanjarko
#7537 Re: Mrsanje - nacini ?
Hvala, ne jedem previše čak štoviše pomalo i asketiram.manuchao91 wrote: ↑01/08/2026 11:18meni je pomogla aplikacija Thenx od youtubera Chris HEria .Ima dosta vjezbi i besplatna je .Sanjarko wrote: ↑01/08/2026 10:49Ma mislio sam pomalo nekoliko puta dnevno svake hefte, ali stvarno previše spavam itd.pici wrote: ↑01/08/2026 10:35
vidi jaraniko moj, ja imam deset dijagnoza i kada sam prestao raditi vjezbe, sve mi se vratilo i natovarilo, od debljine, bolesti, pritiska, secera itd itd... vjezbe uz zdravu ishranu su pola zdravlja, osjetio na svojoj kozi. Dok sam radio vjezbe, nista me nije bolilo, cim sam stao, sve zivo boli. Za trbusnjake ne treba napor vec lezeci polozaj i pravilno disanje. Jedino sto naprezes su trbusni i trup. Noge, ruke, glOva nista samo trup.
![]()
- pici
#7538 Re: Mrsanje - nacini ?
a svako ima svoj nacin asketiranja
ev odradio vjezbice, fali jos baciklo al nedami se znojiti po vom madjaru, trbusni i bucice dovoljno, misici utegnuti i sada kupanjac pa seks... spavanjac 
-
BlackRiver
#7539 Re: Mrsanje - nacini ?
Mrsavljenje nije nauka. Manje kalorija unesi, vise potrosi i to je to.
Umanji lose ugljikohidrate. Izbaci kolace, cokolade, sladolede i tecne kalorije kao "zdrave" vocne sokove i gazirana pica.
Umanji kolicinu hljeba, rize, makarona, spageta i ostalih "pasta" proizvoda. Nisu losi, ali jako je lako pojesti previse.
Ubaci krompir, salate..Opcenito voce i povrce koje ima dosta vlakana.
Povecaj unos kvalitetnih proteina. Bijelo meso, riba, jaja, kvalitetno crveno meso, kvalitetan sir (cottage) i kvalitetan jogurt (Skyr).
Kupi sebi kvalitetan whey protein suplement.
Pocni unositi kvalitetne masti. Orascasti plodovi (pazi na kolicinu), avocado, omega-3 suplementi, sardine, tune, losos.
Iskoristi pomoc aplikacija da skontas priblizno koliko kalorija trosis u danu u stanju mirovanja. Ako imas zivaca loguj hranu koju jedes kroz aplikaciju. Na kraju dana lakse skontas da li si u deficitu ili suficitu.
Budi aktivan. 2-3 puta sedmicno. Idi hodaj. 5km minimalno, ako imas mogucnost hodanja uz brdo - jos bolje. Ako ne, kupi sebi "weighted vest" da povecas opterecenje kod hodanja.
Ubaci teretanu barem 2-3'puta sedmicno. Vise misicne mase trosi vise kalorija u stanju mirovanja.
I na kraju ne gledaj na sve to kao na neku dijetu, nego kao promjenu zivotnog stila. Cilj je lagano gubljenje kila kroz duzi vremenski period.
Umanji lose ugljikohidrate. Izbaci kolace, cokolade, sladolede i tecne kalorije kao "zdrave" vocne sokove i gazirana pica.
Umanji kolicinu hljeba, rize, makarona, spageta i ostalih "pasta" proizvoda. Nisu losi, ali jako je lako pojesti previse.
Ubaci krompir, salate..Opcenito voce i povrce koje ima dosta vlakana.
Povecaj unos kvalitetnih proteina. Bijelo meso, riba, jaja, kvalitetno crveno meso, kvalitetan sir (cottage) i kvalitetan jogurt (Skyr).
Kupi sebi kvalitetan whey protein suplement.
Pocni unositi kvalitetne masti. Orascasti plodovi (pazi na kolicinu), avocado, omega-3 suplementi, sardine, tune, losos.
Iskoristi pomoc aplikacija da skontas priblizno koliko kalorija trosis u danu u stanju mirovanja. Ako imas zivaca loguj hranu koju jedes kroz aplikaciju. Na kraju dana lakse skontas da li si u deficitu ili suficitu.
Budi aktivan. 2-3 puta sedmicno. Idi hodaj. 5km minimalno, ako imas mogucnost hodanja uz brdo - jos bolje. Ako ne, kupi sebi "weighted vest" da povecas opterecenje kod hodanja.
Ubaci teretanu barem 2-3'puta sedmicno. Vise misicne mase trosi vise kalorija u stanju mirovanja.
I na kraju ne gledaj na sve to kao na neku dijetu, nego kao promjenu zivotnog stila. Cilj je lagano gubljenje kila kroz duzi vremenski period.
-
Naslovnica
#7540 Re: Mrsanje - nacini ?
Dugoročno, lakše se skinuti sa heroina nego sa UH.
-
BlackRiver
#7541 Re: Mrsanje - nacini ?
Pogotovo kad mi zamirise negdje neki burger ili cevapi
Ali nije poenta eliminacija UH, nego biti svjestan kolicine koju inace unosis - i onda drzati pod kontrolom.
-
Naslovnica
#7542 Re: Mrsanje - nacini ?
Sve to lijepo zvuči i 95% ljudi koji imaju problem sa viškom kilograma su svjesni svega što si napisao.BlackRiver wrote: ↑09/08/2026 12:36Pogotovo kad mi zamirise negdje neki burger ili cevapi![]()
Ali nije poenta eliminacija UH, nego biti svjestan kolicine koju inace unosis - i onda drzati pod kontrolom.
Iz ličnog iskustva, najteže je u glavi posložiti stvari i izdržati izazove. Na stranu kvalitetna ishrana i koliko ona zaista košta.
-
BlackRiver
#7543 Re: Mrsanje - nacini ?
Psiholoski aspekt je najtezi, slazem se. Pogotovo zbog toga sto vecina ljudi ocekuje veoma brze rezultate. I onda kada ih ne dobije - izgube motivaciju i razocaraju se.
Moje iskustvo mi je pokazalo da pojedinacni "ispadi" kada pojedes nesto za sto smatras da je lose - nisu toliko bitni. Bitan je dugorocni prosjek.
Jednostavna logika kojom se ja licno vodim: Ako pojedem jednu zdravu salatu - ne znaci da sam zdrav i fit. Isto tako ako pojedem burger ili sladoled ne znaci da sam automatski pokvario sve na cemu sam radio.
I ovaj pristup za mene radi dobro.
Najteze je ako si u braku, pa zena i djeca ne prate tvoje ideje. Pa onda imas frikciju izmedju onoga sto ti smatras zdravim i onoga na sto je porodica navikla.
Moje iskustvo mi je pokazalo da pojedinacni "ispadi" kada pojedes nesto za sto smatras da je lose - nisu toliko bitni. Bitan je dugorocni prosjek.
Jednostavna logika kojom se ja licno vodim: Ako pojedem jednu zdravu salatu - ne znaci da sam zdrav i fit. Isto tako ako pojedem burger ili sladoled ne znaci da sam automatski pokvario sve na cemu sam radio.
I ovaj pristup za mene radi dobro.
Najteze je ako si u braku, pa zena i djeca ne prate tvoje ideje. Pa onda imas frikciju izmedju onoga sto ti smatras zdravim i onoga na sto je porodica navikla.
-
mali_balon
#7544 Re: Mrsanje - nacini ?
Ja izracunao treba bi dnevno 2500kalorija, da idem u deficit 500 dakle 2200 ukupno, naravno teretana tezinski trening kardio sve po PSu....I nije.mi bilo.mrsko da 5 dana zapisujem sve kolicine, cega sam pojeo jer sam sam kuhao....ispade da jedem.1700 vrh galave 1900kalorija I to kad je cheat obrok.....I ja sit....skontam da sam manje jeo a imao 15kg viska....samo pametnije biranje namirnica citanje nutri table....smanjene masnoce sve izbacen secer osim u kafi I izbacen bijeli hljeb.....spuca se hamburger I pica I burek....ali jednom sedmicno....popije se I 10ak piva sa mezom itd itd a kile idu dole....baza svakog obroka protein.....
Drugo, 90% posla je u glavi....samo treba discipline, ako sam mogao prestati pusiti mogu biti disciplinovan kako rekoh pojede se I kolac I svasta ali to ide u zbir dnevnih kalorija....za pocetak samo smanjiti porcije kada se vidi da idu kile lagano dole, bez nekog velikog napora, odustat ce se od svega sto je lose
Po kuci me zovu diktatorom jer moraji svi jesti sto i ja
....a raja me zajebaju da sam nutricionista sa pocnem snimati reelsove....a fakat sam se nagledao I nacitao svega....npr sad je tema ozempic, wegovy, mounjaro, reta (retatrutide)
Drugo, 90% posla je u glavi....samo treba discipline, ako sam mogao prestati pusiti mogu biti disciplinovan kako rekoh pojede se I kolac I svasta ali to ide u zbir dnevnih kalorija....za pocetak samo smanjiti porcije kada se vidi da idu kile lagano dole, bez nekog velikog napora, odustat ce se od svega sto je lose
Po kuci me zovu diktatorom jer moraji svi jesti sto i ja
-
mali_balon
#7545 Re: Mrsanje - nacini ?
Last edited by mali_balon on 10/08/2026 18:09, edited 2 times in total.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#7546 Re: Mrsanje - nacini ?
Trecu sedmicu evo padam 1kg sedmicnox bio sam na 106 sad na 103, target je 98-99 i onda idemo u teretanu
Skontao sam da smeca velikog jedem i da vrlo cesto mogu vocem zamijeniti dosta tih nekih stvari

A vratio sam se u bazen, 1250m 30min lagani tempo
40min je otkucao sa ulaskom/izlaskom
Skontao sam da smeca velikog jedem i da vrlo cesto mogu vocem zamijeniti dosta tih nekih stvari

A vratio sam se u bazen, 1250m 30min lagani tempo
40min je otkucao sa ulaskom/izlaskom
- Sanjarko
#7547 Re: Mrsanje - nacini ?
Ja oko 195 sam visok i oko 90 kg imam, održavam kilažu srećom, ne jedem puno hljeba. Problem je naglo šta sam se udebljao prije 15 i više godina sa 80 kg na 100 ili više. Jetra bila trigger možda, bolesna jetra, od tada kažem stomak ostao i malo je on ofalio, ali ne puno.
@pici nažalost pokušao sam ali s ovim svime, poremečajem nekim spavanja, da li narkolepsijom ili hipersomnijom, i terapijom za sch ne mogu ništa, slabo.
Tako je kako je. Šta da se radi.
@pici nažalost pokušao sam ali s ovim svime, poremečajem nekim spavanja, da li narkolepsijom ili hipersomnijom, i terapijom za sch ne mogu ništa, slabo.
Tako je kako je. Šta da se radi.
- Sanjarko
#7548 Re: Mrsanje - nacini ?
Snizio sam se centimetar 192 sam sada visok, siguran sam da sam bio višlji.
Ali 92 kile, iznenadio sam se, mislio sam manje da imam.
Oko 85.
Leta mi kilaža, još hljeb ne jedem puno, i ovih prd*lica kako danas moderno zovemo slabije.
Ali 92 kile, iznenadio sam se, mislio sam manje da imam.
Oko 85.
Leta mi kilaža, još hljeb ne jedem puno, i ovih prd*lica kako danas moderno zovemo slabije.
- nepass1
#7549 Re: Mrsanje - nacini ?
Zena peti dan bez uh, sinoc poce plakati...
Jos ja pojedoh ono pakovanje tulumbi poslije rucka i pola onog sladoleda od 900ml
Ljuta na mene sto nisam debeo
- Sanjarko
#7550 Re: Mrsanje - nacini ?
Brz ti metabolizam? Još vježbaš. Kod mene je bio brz metabolizam i vježbao sam prije više, ali sada u minusu je oboje, usporio metabolizam i manje vježbam.
Šta je tu je, ali potrudit ću se. Smanjiti i jelo još nijansu manje, a više vježbati.
Stara mi je sada u penziji ali ne miruje, nije u mirovini pa ne mogu da odradim neke stvari jer smetnju pravimo jedno drugome.
Mali na je i prostor. 30 kvadrata.