Pa kad su Nickelback, Limp Bizkit, Linkin Park, Smash Mouth preuzeli stafetu rock muzike, rock muzika je izgubila primat u popularnoj muzici i nije je vise povratilaOsmi Socrates wrote: ↑13/08/2026 15:25 Ima i u roku katastrofa, ili kako bih već to nazvao. Ili je takva percepcija većine. Ili su stvarno katastrofa. To svako pojedinačno donosi ocjenu.
Nickelback je postao bend koji svi (većina) mrze ili je barem takva percepcija. A uživo zvuče fantastično. I rokaju žestoko.
Ne znam šta bih rekao o tome. Što se mene tiče, imaju par dobrih pjesama, a sve ostalo je toliko dosadno i predvidljivo, po istoj formuli urađeno, da je to možda razlog što su postali omraženi tolikim ljudima.
Ne bih znao odrediti IQ njihovog prosječnog fana.![]()
Uglavnom, mlatimo šuplju na temu u kojoj je nemoguće doći do konačnog zaključka baziranog na objektivnosti.
Popularne stvari koje ne kontam
- ultima_palabra
#42901 Re: Popularne stvari koje ne kontam
- dale cooper
#42902 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Stvar sa svim tim bendovima i izvoru hejtanja je što su razvodnjena i komercijalizovana verzija boljih stvari koje su bile prije njih.ultima_palabra wrote: ↑13/08/2026 19:49Pa kad su Nickelback, Limp Bizkit, Linkin Park, Smash Mouth preuzeli stafetu rock muzike, rock muzika je izgubila primat u popularnoj muzici i nije je vise povratilaOsmi Socrates wrote: ↑13/08/2026 15:25 Ima i u roku katastrofa, ili kako bih već to nazvao. Ili je takva percepcija većine. Ili su stvarno katastrofa. To svako pojedinačno donosi ocjenu.
Nickelback je postao bend koji svi (većina) mrze ili je barem takva percepcija. A uživo zvuče fantastično. I rokaju žestoko.
Ne znam šta bih rekao o tome. Što se mene tiče, imaju par dobrih pjesama, a sve ostalo je toliko dosadno i predvidljivo, po istoj formuli urađeno, da je to možda razlog što su postali omraženi tolikim ljudima.
Ne bih znao odrediti IQ njihovog prosječnog fana.![]()
Uglavnom, mlatimo šuplju na temu u kojoj je nemoguće doći do konačnog zaključka baziranog na objektivnosti.![]()
-
SuperHans
#42903 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Jeidno Linkin Park gotivim od nabrojanih i dalje 
-
John Cleese
#42904 Re: Popularne stvari koje ne kontam
To bi zapravo bila izvorna, prava narodna muzika ovih krajevaOsmi Socrates wrote: ↑13/08/2026 14:36 Sevdah ima vrhunskih tekstova.
Doduše, ne znam ubrajate li sevdah u narodnjake.
Odvratno je što su sva ona novokomponovana eklektična sranja ikad i nazvali narodnom muzikom.
-
John Cleese
#42905 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Znam pouzdano da nisi ni nafuran ni snob, ali IQ naprosto nije u takvoj korelaciji sa muzičkim izborom, pa čak ni sa religioznošću (abrahamskom, prevashodno) - ne možemo bilo šta valjano zaključiti o nečijoj inteligenciji temeljeći zaključke isključivo na podacima o muzičkom izboru ili religioznosti osobe koju procjenjujemoAteista wrote: ↑08/08/2026 11:59Ne bih rekao da je sve netacno. Jeste iskljuciv i nafuran, ali ne mislim da nije donekle u pravu.darius_maximus wrote: ↑05/08/2026 01:19Sve što je rekao je netačno.
Pored toga je i poprilično umišljeno, jer indirektno ističe kako je on veoma inteligentan jer sluša "složenu" muziku.
Kao prvo, ne postoji jedna "inteligencija" koju bi on mogao odrediti na osnovu nečijeg muzičkog ukusa.
Onako, na prvu, postoje matematička, jezička, muzička, prostorna, emocionalna, itd.
To što voliš jazz ne znači da posjeduješ matematičku inteligenciju.
Kao drugo, ne moraš imati napredno muzičko obrazovanje da bi uživao u određenoj vrsti muzike.
Isto kao što ne moraš završiti ASU da bi uživao u dobrom filmu.
Ono što ova intelektualna gromada vjerovatno pokušava je napraviti uzročno-posljedičnu vezu između urbanog/inteligentnog i ruralnog/neinteligentnog stanovništva.
To se još može nazvati elitizam, papanluk, šovinizam, kako ko želi.
Da ne govorimo o činjenici da inteligentan čovjek ne mora uopšte biti dobra osoba, već može biti teški psihopata, ili da neinteligentan čovjek može biti najveća dobričina i poštenjačina.
Ne znam uopšte zašto je inteligencija neko mjerilo ljudske vrijednosti u ovakvim raspravama?
Slazem se da inteligencija nije jedino mjerilo ljudske vrijednosti (ovo jedino sam dodao, jer mislim da moze biti vrijednost, ako se koristi za dobre stvari), ali to je sasvim drugi dio price.
Tacno je i da postoje razlicite vrste inteligencije, pa je i tu on previse generalizovao.
Mozemo reci i da mnogi slusaju neku muziku zato sto su tako nauceni, navikli, neki zato sto misle da ce biti cool, da se uklope u drustvo ili da svjesno kontriraju, tako da motivi mogu biti razliciti.
Zbog toga naravno moze biti inteligentnih ljudi koji su odrasli uz neku komercijalnu i nekvalitetnu muziku zbog cega je vole, kao i "glupih" ljudi koji su nauceni da slusaju kvalitetnu muziku, ne sto su sami izabrali, vec sto su nauceni na to.
Ako govorimo o ljudima koji stvarno iskreno slusaju kvalitetnu i slozeniju muziku, znaci zbog sebe a ne nekog drustvenog statusa, ja iskreno mislim da za to treba imati odredjeni nivo neke inteligencije, ne bih ulazio u detaljnu analizu koje i koliko, ali mislim da ce ispodprosjecno inteligentni ljudi tesko stvarno uzivati u tako necemu.
Isto tako, za neke "muzicke" pojave koje su dno dna, jako tesko da ce inteligentna osoba moci da slusa i uziva u tome, te isto tako sam siguran da stvarno slusanje kvalitetne muzike moze ppdstaci mozak da se razvija, dok neka muzika moze zaglupljivati i lose uticati.
Postoji isto tako jako puno muzike koja je negdje izmedju, nije toliko slozena i ne trazi posvecenost vec se slusa iz zabave, ali sa druge strane nije ni da odumiru mozdane celije od nje, pa tu sigurno ima ogroman spektar ljudi koji slusa takvu muziku i gdje moze biti i visoko inreligentnih ljudi koji ce je slusati iz zabave ali i prosjecnih i glupih, i to je ono sto najvise pravi problem Fedjinoj tvrdnji.
Opet smatram da koliko god bilo nafurano, ima neke istine u tome sto je rekao, pa neka neko o meni ako treba misli da sam nafuran i snob.![]()
Muzički izbor ovisi o muzičkom senzibilitetu, a ne o inteligenciji - muzički senzibilitet se da razviti i usavršiti, pa nečiji trenutni razočaravajući muzički izbor nije obavezno konačan i nepromjenjiv te, objektivno, ilustrira samo trenutno stanje muzičkog senzibiliteta te osobe, ništa više.
Istančan muzički senzibilitet ne podrazumijeva žanrovsko opredjeljenje nego, na primjer, sposobnost razlikovanja sadržajnog od ispraznog muziciranja, općenito, gdje ni tehnički savršeno ni složeno ni kompleksno nije nužno i zaista sadržajno.