Popularne stvari koje ne kontam

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Ateista

#42876 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Ateista »

detroit-mercy wrote: 13/08/2026 15:42
DaysleepeR wrote: 13/08/2026 15:34
detroit-mercy wrote: 13/08/2026 15:33
Izvni matori, ali ako se ne varam, ti si bio prvi koju je povukao kartu odlazaka na koncerte kod kuce i po inostranstvu.
Ja ih do tada nisam ni pomenuo.
Zato što pišeš nekakve nebuloze poput oblaka trave, gašenja cigara po sebi i slično.
Možda to rade klici u ameriki, ali ne znam onda po kakvim svirkama ti hodaš.
Pa na koncertu Dubioze se ne vidi nista od dima trave :mrgreen: da ne idemo dalje. Ne znam po kakvim ti svirkama hodas.
Recimo, na koncertu Londonske Filharmonije nije bilo zadimljeno ali boga mi na drugim svirkama i te kako :mrgreen:.
Mozda ja ipak ne idem na te elitisticke koncerte gdje elita dodje utegnuta na koncert rock band-a :mrgreen:.
Ne znam gdje nadje dubiozu kao primjer, po meni su oni blizi turbo folku. :mrgreen:
detroit-mercy

#42877 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by detroit-mercy »

Ateista wrote: 13/08/2026 15:38
detroit-mercy wrote: 13/08/2026 15:32
Ateista wrote: 13/08/2026 15:16

Glavni problem u Fedjinoj prici je banalizovanje i generalizacija.
Nije svaki rock izvodjac isti, u svakoj muzici ima razlika pa se ni jedan zanr ne moze potpuno generalizovati, tako da je tu ogromna varijacija u kvalitetu, pa samim tim sto neko ide na rock koncert ne znaci obavezno da je to neki vrhunski kvalitet.
Pored toga imamo pitanje motiva, zasto neko ide na te koncerte, da li stvarno uziva u toj muzici (ako uzmemo neki kvalitetan bend) ili ide da bude vidjen, da bi nekon nesto dokazao i slicno. Da li to voli zato sto stvarno razumije tu muziku i stvarno uziva u tome, ili je samo naucio i jer mu je poznato.
Zbog toga se ne moze reci da ako neko slusa kvalitetnu muziku, da to podrazumijeva da je inteligentan i da to nesto obavezno govori o toj osobi, ali statisticki gledano sigurno ce se naci vise pametnijih i obrazovanih osoba na koncertu kvalitetne muzike nego na koncertu nekog sunda.
Isto tako ako govorim o bas teskom sundu, dakle onaj turbo folk sa dna kace i neki novi muzicki pravci koje ne znam ni imenovati, ne mogu prihvatiti da koliko toliko inteligentna osoba to moze slusati, za tako nesto je potrebno da mozak na neki nacin otupi kad to moze prihvatiti.
Ma gledaj, cijela prica ovdje se svodi da ako slusas zapadnu/zapadnjacku muziku ti si i u principu inetligentniji nego siroke mase. Sad da pocnes slusati kineskog Sinana Sakica, u nerazumijevanju, mnogi bi te prozvali super pametnim, inteligentnim jer eto slusas kinesku ili vijetnamsku muziku.
Cisto sumnjam da su na Fedjinoj play listi izvodjaci muzike iz Africkog sahela, muzika plemena Zulu ili tradicionala muzika Quechua naroda.
To je taj kvazi elitizam koji je kod nas jos uvijek jako ziv i pocinje od toga da je sve sto dolazi od tamo (englesko govorno podrucje) po defaultu dobro.
Nisam siguran da li je on mislio na tu podjelu zapadna i nezapadna, ne bih rekao ali nije ni bitno, svakako se ne slazem bas potpuno sa njim i nacinom kako je to rekao, iako mi je drago da je neko imao hrabrosti da to javno kaze.
Naravno da i u zapadnoj muzici ima sunda, ja to zovem strani turbo folk koji nije nista kvalitetniji od naseg.
Naravmo i da se svugdje moze naci kvalitetne muzike, to nema veze sa tim jeli zapadna ili ne, to je moje misljenje. :mrgreen:
Mislim da bi bilo intersantno da Fedja objavi svoju play listu pa da vidimo na cemu on bazira taj svoj argument o korelaciji visokog IQ i onoga sto slusa (naucno nigdje veze).
Bas me interesuje sta on to konzumira.
detroit-mercy

#42878 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by detroit-mercy »

Ateista wrote: 13/08/2026 15:46
DaysleepeR wrote: 13/08/2026 15:34

Zato što pišeš nekakve nebuloze poput oblaka trave, gašenja cigara po sebi i slično.
Možda to rade klici u ameriki, ali ne znam onda po kakvim svirkama ti hodaš.
Pa na koncertu Dubioze se ne vidi nista od dima trave :mrgreen: da ne idemo dalje. Ne znam po kakvim ti svirkama hodas.
Recimo, na koncertu Londonske Filharmonije nije bilo zadimljeno ali boga mi na drugim svirkama i te kako :mrgreen:.
Mozda ja ipak ne idem na te elitisticke koncerte gdje elita dodje utegnuta na koncert rock band-a :mrgreen:.
Ne znam gdje nadje dubiozu kao primjer, po meni su oni blizi turbo folku. :mrgreen:
Ma realno su za kurac, meni se uopste ne svidjaju. Ali zgog nekog razloga, kod nas ako slusas Dubiozu, namah si ineligentniji :mrgreen:.
Ateista

#42879 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Ateista »

detroit-mercy wrote: 13/08/2026 15:50
Ma realno su za kurac, meni se uopste ne svidjaju. Ali zgog nekog razloga, kod nas ako slusas Dubiozu, namah si ineligentniji :mrgreen:.
Ma to je neki pokusaj da se predstave kao neka alternativa, neki kao urbani bend, ali bas sto kazes za kurac, nikakvog kvaliteta, a samo se guraju sta god da je aktuelno oni iskacu iz pastete. :mrgreen:
Ja ne padam na tu njihovu suplju.
detroit-mercy

#42880 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by detroit-mercy »

Sanjarko wrote: 13/08/2026 15:37 Ja slušao nedavno Iransku tradicionalnu muziku i ok je, nešto kao na sazu muzika naša.

A i Azijati imaju sličnu muziku sa sličnim instrumentima.
Prvo krene od Indije, preko Irana, Turske, Bugarske do nas.
Toliko slicnih ili istih melodija.
Osmi Socrates

#42881 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Osmi Socrates »

Svejedno, možda Feđinu izjavu treba malo šire posmatrati. Možda sa stanovišta cijelog društva a ne sa stanovišta pojedinca i njegovog IQ-a. Treba uzeti u obzir i društvo u kojem on živi i čemu je i on i to društvo svakodnevno izloženo preko raznih medija.

Nije ista stvar pričati iz inostranstva i pričati iz BiH.

Ja, recimo, mogu izbjeći turbofolk ako to želim. Pitanje je da li prosječan stanovnik BiH to može, bez obzira koliko to želi.
detroit-mercy

#42882 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by detroit-mercy »

Ateista wrote: 13/08/2026 15:54
detroit-mercy wrote: 13/08/2026 15:50
Ma to je neki pokusaj da se predstave kao neka alternativa, neki kao urbani bend, ali bas sto kazes za kurac, nikakvog kvaliteta, a samo se guraju sta god da je aktuelno oni iskacu iz pastete. :mrgreen:
Ja ne padam na tu njihovu suplju.
Meni nije bio jasan taj hype oko njih, poslusao par stvari i sto bi reko Fedja, nije za moje play liste.
Ali opet, nove generacije imaju svoje djirove, ko sam ja da im sudim.
DaysleepeR

#42883 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by DaysleepeR »

Osmi Socrates wrote: 13/08/2026 15:56 Svejedno, možda Feđinu izjavu treba malo šire posmatrati. Možda sa stanovišta cijelog društva a ne sa stanovišta pojedinca i njegovog IQ-a. Treba uzeti u obzir i društvo u kojem on živi i čemu je i on i to društvo svakodnevno izloženo preko raznih medija.

Ja, recimo, mogu izbjeći turbofolk ako to želim. Pitanje je da li prosječan stanovnik BiH to može, bez obzira koliko to želi.
Naravno da može.
Što ne bi mogao izbjeći turbofolk?
Čućeš ga tu i tamo, ali da ga SLUŠAŠ, to je dobrovoljna odluka.
Osmi Socrates

#42884 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Osmi Socrates »

Što se tiče Dubioze, ja sam pristrasan. Ja sam kao dijete dvojicu pjevača slušao kako uživo rapuju po zeničkim haustorima u ratno vrijeme kad nije bilo struje. :lol:

Ona djevojka im je još bila i najkvalitetnija. Svi mi klinci smo bili zaljubljeni u nju. :lol:
dječak sa šibicama

#42885 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by dječak sa šibicama »

Kad je tema Dubioza, ne znam koliko je doslo do BiH, clan grupe onaj advokat sta je, suvlasnik firme u Zagrebu ali ne sa bilo kim, uz njega suvlasnik je glumac Bogdan i tamtarara, Vuciceva ministrica Djedovic Handanovic, kontroverzna ne moze kontroverznija biti.

Brze bolje su otkupili od nje suvlasnistvo, kad se saznalo. Ova dvojica mufljuza :D
Osmi Socrates

#42886 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Osmi Socrates »

DaysleepeR wrote: 13/08/2026 15:59
Osmi Socrates wrote: 13/08/2026 15:56 Svejedno, možda Feđinu izjavu treba malo šire posmatrati. Možda sa stanovišta cijelog društva a ne sa stanovišta pojedinca i njegovog IQ-a. Treba uzeti u obzir i društvo u kojem on živi i čemu je i on i to društvo svakodnevno izloženo preko raznih medija.

Naravno da može.
Mislio sam i na njegovu frustraciju time da kritična masa stanovišta koja ga okružuje sluša turbo-folk ili sličnu vrstu muzike. Ili ga barem prihvata kao nešto normalno.

Ja njegovu izjavu najviše tumačim kao frustraciju opštim stanjem društva. Obično se iz ovakvih frustracija rađaju generalizacije poput te njegove.
Last edited by Osmi Socrates on 13/08/2026 16:19, edited 1 time in total.
DaysleepeR

#42887 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by DaysleepeR »

Osmi Socrates wrote: 13/08/2026 16:17
DaysleepeR wrote: 13/08/2026 15:59

Naravno da može.
Mislio sam i na njegovu frustraciju time da kritična masa stanovišta koja ga okružuje sluša turbo-folk ili slično.

Ja njegovu izjavu najviše tumačim kao frustraciju opštim stanjem društva. Obično se iz ovakvih frustracija rađaju generalizacije poput te njegove.
Raja jeste većinski low IQ, to se vidi na milion stvari koje nemaju veze sa muzikom.
Muzički izbor je recimo najbanalnija stvar koja govori u prilog tome.
detroit-mercy

#42888 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by detroit-mercy »

A zasto se muzici pridaje toliki znacaj? Muzika je entertainment, nista drugo.
Sto je muzika bitna za bilo sta, sto ne film, ples, sport?
Jesi li ista inteligentniji, viseg IQa ako navijas za Schalke umjesto Zelje :mrgreen:?
Relano, koliko prosjecna osoba provede vremena konzumirajuci muziku?
Koliko muzika utice na proces donosenja odluka, na odnos sa drustvom, okolinom?
U ovo slucaju kod Fedje je vise frustracija zbog gubitak drustvenih normi i postulata koji su nekada vladali nego do bilo cega drugog pa on to na pogresan nacin reflektuje kroz sta slusas.
Prije rata su Semsa i Mile rasprodavali Kosevo ko halvu a Azra svirala u Domu Mladih :mrgreen:. Sta se je promijenilo od onda, u pogledu muzike.
Sem sto nam sad Semsa zvuci kao evergreen u odnosu na sta ja znam Seku.
Osmi Socrates

#42889 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Osmi Socrates »

To je pomalo naivno pitanje. Muzika je uvijek bila značajna i biće uvijek značajna. Kao i ostale grane umjetnosti ili "umjetnosti", kako god to neko želi nazvati.
detroit-mercy

#42890 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by detroit-mercy »

Osmi Socrates wrote: 13/08/2026 16:23 To je pomalo naivno pitanje. Muzika je uvijek bila značajna i biće uvijek značajna. Kao i ostale grane umjetnosti ili "umjetnosti", kako god to neko želi nazvati.
Da ali ne ova muzika o kojoj Fedja danas govori.
Zato sam i naveo da li pricamo o muzici koja se danas konzumira i koja je dio muzicke industrije/zabave ili pak pricamo o guslarima iz Popova Polja ili sazlijama iz Zvinica.
Mada bi neki rekli da sazlije iz Zivinica konzumiraju ljudi manjeg IQa.
Sanjarko

#42891 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Sanjarko »

Trebam se po hitno opremiti. Slušam muziku i dalje ali zadnje vrijeme slabije.

Nemam slušalica za smartphone i ostalo, ukiniše 3 mm jack, samo radio ponekad slušam na staroj tipi smartphone.

Ponukan temom odmah mi napamet pade da kupim bežične slušalice. :zoka:
Osmi Socrates

#42892 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Osmi Socrates »

Pa značajna je i danas. Veoma je značajno čime se većina društva "drogira", da se tako izrazim.

Veoma je značajno da li Thompson okupi 10 ljudi na koncertu ili 100 hiljada. Da li je Seka Aleksić zvijezda, da li je ovo, da li je ono.

Opet, ja izbjegavam o IQ-u jer jasno je da je ta izjava data iz frustracije. Ja ne mogu njega potpuno osuđivati kad to uzmem u obzir. Zvuči elitistički, ali možda ne umije drugačije da objasni svoju frustraciju postojećim stanjem.

Naravno, o suštini njegove izjave bi se, u idealnim uslovima, trebali baviti sociolozi. Pa i drugi stručni ljudi. Ekonomisti, recimo. Jer sve se na kraju može objasniti novcem. Ili šta ti ja znam.
detroit-mercy

#42893 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by detroit-mercy »

Kako onda objasniti fenomen da kada prolazis kroz dosta sela u BiH, oci ti staju od kako su kuce i okucnice uradjene, nema smeca, nema zaraslih dvorista. Znas da tu zive ljudi tezaci, koji svojim radom su postigli sve to i brat bratu ogromna vecina njih konuzumira muziku o kojoj Fedja prica. Na drugu stranu, RajvoSa, odmakni se malo od glavne dzade, u dosta mahala mozes jedino bisimilom uci. Da ne pricamo o zgradama i oko zgrada.
dječak sa šibicama

#42894 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Nasa sela uglavnom nisu poznata po lijepo uredjenom exterijeru, za takvo sto treba posjetiti Sloveniju ili Austriju, tek se onda vidi koliko je nase selo u sustini neuredno i kicasto. Da ne kazem prljavo.
dale cooper

#42895 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by dale cooper »

Sanjarko wrote: 13/08/2026 16:37 Trebam se po hitno opremiti. Slušam muziku i dalje ali zadnje vrijeme slabije.

Nemam slušalica za smartphone i ostalo, ukiniše 3 mm jack, samo radio ponekad slušam na staroj tipi smartphone.

Ma uzmeš mp3 player, većina ih ima i jack, ali i bluetooth opciju i rokaj. :D Moj polovni ipod kojeg sam kupio za siću me još uvijek sjajno služi. Vidim na temu da i kinezi prave kao njegove kopije, a imaju i drugih opcija.
darius_maximus

#42896 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by darius_maximus »

Bilo bi dobro definisati pojmove, pa onda raspravljati.
Šta je IQ, šta je "dobra" muzika, da li postoji direkta uzročno-posljedična veza između "dobre" muzike i stepena IQ-a, itd.
Ovako svako lupa ko maksim po diviziji, nikakvog reda i logike. :D

Moje mišljenje je da se neće ljudi složiti ni šta je IQ, kamoli šta više od toga. :D
Point.

#42897 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Point. »

tokio25 wrote: 13/08/2026 13:23
Point. wrote: 13/08/2026 13:18 LinkedIn je najgluplja društvena platforma koju je osmislio ljudski mozak. Sve nešto zadovoljni svojim poslom, sve je bajno i krasno, najbolje radne kolege i najbolji šefovi, sve nešto manager developer pička materima fenci titule. Egoisti gdje samo ja, ja i opet ja.
linkedin u sustini i nije drustvena platforma prije bih rekao poslovna
osmisljena da ti napises sta si gdje si radio i to je to u biti javni cv

kod tebe bi pisalo vozac viljuskara i ako kome treba viljuskar zove te da radis kod njega i to je to
to sto je postalo da smo i ti i ja i peti deseti neki mega giga menadzeri a ustvari smo kurac od ovce je do nas jer smo egoisti narcisi itd
Lutko, kad zatvaraš piljaru, da naletim trebaju mi dva multivitaminska soka?
dječak sa šibicama

#42898 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Nije tu pitanje snobizma, kojeg se licno gnusam, odvratne su mi pojave sarajevskih snobova koji se furaju na neku bitnost umjetnicke bradice fensi cvike fensi odjeca, mislim ima i takvih. Ceka novu godinu uz Led Zepelin i tako dalje.

Stvar je samo u tome da je narodnjacka muzika nizak level IQ-a, od stihova aranzmana na dalje. To je muzika ciljano radjena za ljude niskog intelektualnog nivoa, nema tu nista podcjenjivacki i nema mjesta politickoj korektnosti.

Jesu li svi koji to slusaju glupi, pa nisu naravno i generalno, ali sigurno ih je dosta vise u toj grupi ljudi nego u recimo fanovima opere, pop muzike ili roka. Prosto su tekstovi i instrumentalni dojam low iq. Muzika za niske strasti, mi to zovemo narodna a vise je krkanska.
tokio25

#42899 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by tokio25 »

Point. wrote: 13/08/2026 17:31
tokio25 wrote: 13/08/2026 13:23
Point. wrote: 13/08/2026 13:18 LinkedIn je najgluplja društvena platforma koju je osmislio ljudski mozak. Sve nešto zadovoljni svojim poslom, sve je bajno i krasno, najbolje radne kolege i najbolji šefovi, sve nešto manager developer pička materima fenci titule. Egoisti gdje samo ja, ja i opet ja.
linkedin u sustini i nije drustvena platforma prije bih rekao poslovna
osmisljena da ti napises sta si gdje si radio i to je to u biti javni cv

kod tebe bi pisalo vozac viljuskara i ako kome treba viljuskar zove te da radis kod njega i to je to
to sto je postalo da smo i ti i ja i peti deseti neki mega giga menadzeri a ustvari smo kurac od ovce je do nas jer smo egoisti narcisi itd
Lutko, kad zatvaraš piljaru, da naletim trebaju mi dva multivitaminska soka?
ne radimo do kasno kad ti zavrsis sa viljuskarom
Sanjarko

#42900 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Sanjarko »

dale cooper wrote: 13/08/2026 17:16
Sanjarko wrote: 13/08/2026 16:37 Trebam se po hitno opremiti. Slušam muziku i dalje ali zadnje vrijeme slabije.

Ma uzmeš mp3 player, većina ih ima i jack, ali i bluetooth opciju i rokaj. :D Moj polovni ipod kojeg sam kupio za siću me još uvijek sjajno služi. Vidim na temu da i kinezi prave kao njegove kopije, a imaju i drugih opcija.
Ma od stare uzeo stariji tip smartphone i maloprije slušam YouTube music i bazuki muziku i 1960-tih muziku iz Italije. :mrgreen:

Ali i to vidim. :thumbup:
Post Reply