Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
-
izbjeglica_iz_besmisla
#526 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
Zeleno-narandzasti su se nasikirali plaho.
Evo ja da ti kazem, da je ko namakao milion sebi ili povezanim kompanijama a dao nam onu prugu, ja cu to i moci halaliti.
Ne halalim namicanje miliona sebi a meni kurcinu. I tako 30 godina.
Haj sad nastavite pjeniti.
PS i ovu sadasnju vlast cemo mijenjati kad se prestanu baviti napretkom grada, i sve ostane na njihovom licnom napretku i njihovih jarana
Evo ja da ti kazem, da je ko namakao milion sebi ili povezanim kompanijama a dao nam onu prugu, ja cu to i moci halaliti.
Ne halalim namicanje miliona sebi a meni kurcinu. I tako 30 godina.
Haj sad nastavite pjeniti.
PS i ovu sadasnju vlast cemo mijenjati kad se prestanu baviti napretkom grada, i sve ostane na njihovom licnom napretku i njihovih jarana
-
made_in_sarajevo
#527 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
pa vala apsolutno nemam nista protiv vracanja dugova za nove tramvaje, nove trolejbuse, novu prugu, novu prugu do hrasnice umjesto jabuka, helikopter, opremanje policije, vatrogasaca, i tako dalje. dakle sve ono od cega ja kao gradjanin imam koristi i sto cu koristiti mi ne smeta da budem zaduzen do 5 koljena jer je konacno nesto korisno, nije debilizam "obnova bob staze" i uslikaju dva radnika sa dvije lopate i to je sve. npr. velike firme, pametni ljudi slabo ulazu i grade od svojih para, zato i postoje banke gdje fino sve prebaci na kredit, a svoje pare cuva za druge stvari. samo debil i sda-sbih-df moze reci sto kanton iz budzeta nije izvalio 100 miliona i rijesio javni prevoz. pa eto sto nisu oni za 30 godina izvalili te pare, sto nisu od onih milijardi poslije rada izvalili te pare.benzapen wrote: ↑12/08/2026 08:48 Šta će ba sud tražiti da se objave podaci, ma veze oni nemaju![]()
Ministar u ostavci svakako jedino poštuje sud partije. Pa majka mu stara zar neko može i pomisliti da se na eminentnom sokolačkom poslovnom fakultetu ne obrađuju teme o ugrađivanju u tendere i zamračivanju informacija neupućenom i nadasve nerazumnom stanovništvu koje će do 5 koljena vraćati dugove.
sta hocu reci, nek smo zaduzeni do 5 koljena ali kad svojim ocima vidim napredak u nasu koristi i zaboli me tuki za ugovor. problem je kad se kriju ugovori kao sto su krili mnoge ,a tamo asfalt se raspao nakon 20 dana, kaze evo tramvaja ispadne donacija, ali potrosili silne pare za donaciju, kad nesto izvuku da plate, evo ga to je to sto smo cekali, a ono kurcina koju niko ziv niti vidi niti ima koristi osim par njih koji su uzeli pare. ako je steta i 1KM uzeo na ovome svemu, neka je vala zato sto smo i mi svi dobili itekako veliku korist od ovih radova.
uostalom ako vam se gadi javni prevoz ovaj novi, moderni pa nemojte ga koristiti i cao.
doduse mozda cemo se preko noci poceti praviti posteni, pravna drzava, jaooo nikad se nismo ugradili u tendere i namjestili nasim firmama, jao fuj to
- tramvajtrojka
#528 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
I nikako ova sdfovcad da nam objasne kako se neko ugradio u ebrd tendermade_in_sarajevo wrote: ↑12/08/2026 09:47pa vala apsolutno nemam nista protiv vracanja dugova za nove tramvaje, nove trolejbuse, novu prugu, novu prugu do hrasnice umjesto jabuka, helikopter, opremanje policije, vatrogasaca, i tako dalje. dakle sve ono od cega ja kao gradjanin imam koristi i sto cu koristiti mi ne smeta da budem zaduzen do 5 koljena jer je konacno nesto korisno, nije debilizam "obnova bob staze" i uslikaju dva radnika sa dvije lopate i to je sve. npr. velike firme, pametni ljudi slabo ulazu i grade od svojih para, zato i postoje banke gdje fino sve prebaci na kredit, a svoje pare cuva za druge stvari. samo debil i sda-sbih-df moze reci sto kanton iz budzeta nije izvalio 100 miliona i rijesio javni prevoz. pa eto sto nisu oni za 30 godina izvalili te pare, sto nisu od onih milijardi poslije rada izvalili te pare.benzapen wrote: ↑12/08/2026 08:48 Šta će ba sud tražiti da se objave podaci, ma veze oni nemaju![]()
Ministar u ostavci svakako jedino poštuje sud partije. Pa majka mu stara zar neko može i pomisliti da se na eminentnom sokolačkom poslovnom fakultetu ne obrađuju teme o ugrađivanju u tendere i zamračivanju informacija neupućenom i nadasve nerazumnom stanovništvu koje će do 5 koljena vraćati dugove.
sta hocu reci, nek smo zaduzeni do 5 koljena ali kad svojim ocima vidim napredak u nasu koristi i zaboli me tuki za ugovor. problem je kad se kriju ugovori kao sto su krili mnoge ,a tamo asfalt se raspao nakon 20 dana, kaze evo tramvaja ispadne donacija, ali potrosili silne pare za donaciju, kad nesto izvuku da plate, evo ga to je to sto smo cekali, a ono kurcina koju niko ziv niti vidi niti ima koristi osim par njih koji su uzeli pare. ako je steta i 1KM uzeo na ovome svemu, neka je vala zato sto smo i mi svi dobili itekako veliku korist od ovih radova.
uostalom ako vam se gadi javni prevoz ovaj novi, moderni pa nemojte ga koristiti i cao.
doduse mozda cemo se preko noci poceti praviti posteni, pravna drzava, jaooo nikad se nismo ugradili u tendere i namjestili nasim firmama, jao fuj to. sto bi rekao nikola kojo u filmu lepa sela, lepo gore, kad ste dosli da sravnite racune i kad vam se presto dizati, onda bi malo glumili postenjacine, a zaboravit cemo firme zeljo bau, telefongradnja, onaj peder sa narandzastim lamburginijem sto se kurcio i bukvalno nogama vrata otvarao u institucijama kantona i tako dalje. uredu je postenjacine, evo dosle i druge postenjacine na red, samo vas jebu ove nove postenjacine sto nesto urade i za nas gradjane.
- benzapen
#529 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
Ne gadi se meni prevoz (koji bez obzira na ne sumnjam uložen ogroman novac i dalje izgleda radnim školskim danom kao da smo u Bangladešu), već mi se gadi licemjerje i laži. Kad su "oni drugi" krali, ugrađivali se, propadale firme, ljudi bez posla ostajali, ginuli u nesrećama, tad je bilo Fadile jebemo ti mater, lopovi, kriminalci, sve ih u zatvor, ovo ono. A sad kad "ovi drugi" rade apsolutno isto, kradu i šakom i kapom, postavljaju potpuno nekompetentne i korumpirane kadrove, sad se ne psuju majke, sad sudovi nemaju pojma, proteste organizuje opozicija (a eto dok su oni bili opozicija ljudi se samoorganizirali, aha šta ima), forumski i ostali botovi brane životom ovu kriminalnu hobotnicu. Pa čak i napišu poput tebe da nema veze da je uzeo ministar i pare, jer ko biva narod ima nekakvu korist od toga. Poenta je da što bi lažni borci za ljudska prava iz dubioznih ublehaša rekli (nakon uzetih ko zna koliko stotina hiljada km iz gradskog budžeta za novogodišnju fijasko proslavu rekli), džaba svi smo isti, svi smo ista govna!made_in_sarajevo wrote: ↑12/08/2026 09:47pa vala apsolutno nemam nista protiv vracanja dugova za nove tramvaje, nove trolejbuse, novu prugu, novu prugu do hrasnice umjesto jabuka, helikopter, opremanje policije, vatrogasaca, i tako dalje. dakle sve ono od cega ja kao gradjanin imam koristi i sto cu koristiti mi ne smeta da budem zaduzen do 5 koljena jer je konacno nesto korisno, nije debilizam "obnova bob staze" i uslikaju dva radnika sa dvije lopate i to je sve. npr. velike firme, pametni ljudi slabo ulazu i grade od svojih para, zato i postoje banke gdje fino sve prebaci na kredit, a svoje pare cuva za druge stvari. samo debil i sda-sbih-df moze reci sto kanton iz budzeta nije izvalio 100 miliona i rijesio javni prevoz. pa eto sto nisu oni za 30 godina izvalili te pare, sto nisu od onih milijardi poslije rada izvalili te pare.benzapen wrote: ↑12/08/2026 08:48 Šta će ba sud tražiti da se objave podaci, ma veze oni nemaju![]()
doduse mozda cemo se preko noci poceti praviti posteni, pravna drzava, jaooo nikad se nismo ugradili u tendere i namjestili nasim firmama, jao fuj to. sto bi rekao nikola kojo u filmu lepa sela, lepo gore, kad ste dosli da sravnite racune i kad vam se presto dizati, onda bi malo glumili postenjacine, a zaboravit cemo firme zeljo bau, telefongradnja, onaj peder sa narandzastim lamburginijem sto se kurcio i bukvalno nogama vrata otvarao u institucijama kantona i tako dalje. uredu je postenjacine, evo dosle i druge postenjacine na red, samo vas jebu ove nove postenjacine sto nesto urade i za nas gradjane.
Last edited by benzapen on 12/08/2026 10:07, edited 1 time in total.
- tramvajtrojka
#530 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
Hajde molim te objasni kako se krade i ugradjuje na ebrd ugovorimabenzapen wrote: ↑12/08/2026 10:04Ne gadi se meni prevoz (koji bez obzira na ne sumnjam uložen ogroman novac i dalje izgleda radnim školskim danom kao da smo u Bangladešu), već mi se gadi licemjerje i laži. Kad su "oni drugi" krali, ugrađivali se, propadale firme, ljudi bez posla ostajali, ginuli u nesrećama, tad je bilo Fadile jebemo ti mater, lopovi, kriminalci, sve ih u zatvor, ovo ono. A sad kad "ovi drugi" rade apsolutno isto, kradu i šakom i kapom, postavljaju potpuno nekompetentne i korumpirane kadrove, sad se ne psuju majke, sad sudovi nemaju pojma, proteste organizuje opozicija (a eto dok su oni bili opozicija ljudi se samoorganizirali, aha šta ima), forumski i ostali botovi brane životom ovu kriminalnu hobotnicu. Pa čak i napišu poput tebe da nema veze da je uzeo ministar uzeo i pare, jer ko biva narod ima nekakvu korist od toga. Poenta je da što bi lažni borci za ljudska prava iz dubioznih ublehaša rekli (nakon uzetih ko zna koliko stotina hiljada km iz gradskog budžeta za novogodišnju fijasko proslavu rekli), džaba svi smo isti, svi smo ista govna!made_in_sarajevo wrote: ↑12/08/2026 09:47pa vala apsolutno nemam nista protiv vracanja dugova za nove tramvaje, nove trolejbuse, novu prugu, novu prugu do hrasnice umjesto jabuka, helikopter, opremanje policije, vatrogasaca, i tako dalje. dakle sve ono od cega ja kao gradjanin imam koristi i sto cu koristiti mi ne smeta da budem zaduzen do 5 koljena jer je konacno nesto korisno, nije debilizam "obnova bob staze" i uslikaju dva radnika sa dvije lopate i to je sve. npr. velike firme, pametni ljudi slabo ulazu i grade od svojih para, zato i postoje banke gdje fino sve prebaci na kredit, a svoje pare cuva za druge stvari. samo debil i sda-sbih-df moze reci sto kanton iz budzeta nije izvalio 100 miliona i rijesio javni prevoz. pa eto sto nisu oni za 30 godina izvalili te pare, sto nisu od onih milijardi poslije rada izvalili te pare.benzapen wrote: ↑12/08/2026 08:48 Šta će ba sud tražiti da se objave podaci, ma veze oni nemaju![]()
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#531 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
ukratko, svi su isti 
jebe vas jedino što sud nije tražio objavu podataka nego ponovno provođenje procedure, odnosno ocjenjivanje testa javnosti. da je sud našao da nema razloga da se podaci drže povjerljivim odmah bi tako i dosudio.
ovim se postupak vraća na sami početak kada je TI ili ko već podnio zahtjev za pristup informacijama.
jebe vas jedino što sud nije tražio objavu podataka nego ponovno provođenje procedure, odnosno ocjenjivanje testa javnosti. da je sud našao da nema razloga da se podaci drže povjerljivim odmah bi tako i dosudio.
ovim se postupak vraća na sami početak kada je TI ili ko već podnio zahtjev za pristup informacijama.
- benzapen
#532 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
Stipu se šuplje, nisi ti istražni organ da ti nešto objašnjavam, niti je to moj posao. Ima ova zemlja i valjda neku sudsku vlast koja prima ogromne plate da rade takve stvari. U kojoj je realno i najveći problem. Jer da ona zaista radi svoj posao, bili bi zatvori puniji a narod živio bolje.tramvajtrojka wrote: ↑12/08/2026 10:07Hajde molim te objasni kako se krade i ugradjuje na ebrd ugovorimabenzapen wrote: ↑12/08/2026 10:04Ne gadi se meni prevoz (koji bez obzira na ne sumnjam uložen ogroman novac i dalje izgleda radnim školskim danom kao da smo u Bangladešu), već mi se gadi licemjerje i laži. Kad su "oni drugi" krali, ugrađivali se, propadale firme, ljudi bez posla ostajali, ginuli u nesrećama, tad je bilo Fadile jebemo ti mater, lopovi, kriminalci, sve ih u zatvor, ovo ono. A sad kad "ovi drugi" rade apsolutno isto, kradu i šakom i kapom, postavljaju potpuno nekompetentne i korumpirane kadrove, sad se ne psuju majke, sad sudovi nemaju pojma, proteste organizuje opozicija (a eto dok su oni bili opozicija ljudi se samoorganizirali, aha šta ima), forumski i ostali botovi brane životom ovu kriminalnu hobotnicu. Pa čak i napišu poput tebe da nema veze da je uzeo ministar uzeo i pare, jer ko biva narod ima nekakvu korist od toga. Poenta je da što bi lažni borci za ljudska prava iz dubioznih ublehaša rekli (nakon uzetih ko zna koliko stotina hiljada km iz gradskog budžeta za novogodišnju fijasko proslavu rekli), džaba svi smo isti, svi smo ista govna!made_in_sarajevo wrote: ↑12/08/2026 09:47
pa vala apsolutno nemam nista protiv vracanja dugova za nove tramvaje, nove trolejbuse, novu prugu, novu prugu do hrasnice umjesto jabuka, helikopter, opremanje policije, vatrogasaca, i tako dalje. dakle sve ono od cega ja kao gradjanin imam koristi i sto cu koristiti mi ne smeta da budem zaduzen do 5 koljena jer je konacno nesto korisno, nije debilizam "obnova bob staze" i uslikaju dva radnika sa dvije lopate i to je sve. npr. velike firme, pametni ljudi slabo ulazu i grade od svojih para, zato i postoje banke gdje fino sve prebaci na kredit, a svoje pare cuva za druge stvari. samo debil i sda-sbih-df moze reci sto kanton iz budzeta nije izvalio 100 miliona i rijesio javni prevoz. pa eto sto nisu oni za 30 godina izvalili te pare, sto nisu od onih milijardi poslije rada izvalili te pare.
Last edited by benzapen on 12/08/2026 10:15, edited 1 time in total.
- benzapen
#533 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
Tačno, nije sud rekao da se objave podaci (za koje su ovdje botovi pisali eseje o tome da je sve već objavljeno), već je naređeno da ministarstvo ponovi postupak. Što znači ono, nije to govno već se pas posrao.
- Chmoljo
#534 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
dobro, a kakav postupak i šta to znači uopšte da je problem? pošto vidim da barataš materijom.
- Chmoljo
#535 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
tvoje je da vičeš lopovi pa neka drugi traže dok im se ne nađe, tako nekako?benzapen wrote: ↑12/08/2026 10:11
Stipu se šuplje, nisi ti istražni organ da ti nešto objašnjavam, niti je to moj posao. Ima ova zemlja i valjda neku sudsku vlast koja prima ogromne plate da rade takve stvari. U kojoj je realno i najveći problem. Jer da ona zaista radi svoj posao, bili bi zatvori puniji a narod živio bolje.
- tramvajtrojka
#536 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
benzapen wrote: ↑12/08/2026 10:11Stipu se šuplje, nisi ti istražni organ da ti nešto objašnjavam, niti je to moj posao. Ima ova zemlja i valjda neku sudsku vlast koja prima ogromne plate da rade takve stvari. U kojoj je realno i najveći problem. Jer da ona zaista radi svoj posao, bili bi zatvori puniji a narod živio bolje.tramvajtrojka wrote: ↑12/08/2026 10:07Hajde molim te objasni kako se krade i ugradjuje na ebrd ugovorimabenzapen wrote: ↑12/08/2026 10:04
Ne gadi se meni prevoz (koji bez obzira na ne sumnjam uložen ogroman novac i dalje izgleda radnim školskim danom kao da smo u Bangladešu), već mi se gadi licemjerje i laži. Kad su "oni drugi" krali, ugrađivali se, propadale firme, ljudi bez posla ostajali, ginuli u nesrećama, tad je bilo Fadile jebemo ti mater, lopovi, kriminalci, sve ih u zatvor, ovo ono. A sad kad "ovi drugi" rade apsolutno isto, kradu i šakom i kapom, postavljaju potpuno nekompetentne i korumpirane kadrove, sad se ne psuju majke, sad sudovi nemaju pojma, proteste organizuje opozicija (a eto dok su oni bili opozicija ljudi se samoorganizirali, aha šta ima), forumski i ostali botovi brane životom ovu kriminalnu hobotnicu. Pa čak i napišu poput tebe da nema veze da je uzeo ministar uzeo i pare, jer ko biva narod ima nekakvu korist od toga. Poenta je da što bi lažni borci za ljudska prava iz dubioznih ublehaša rekli (nakon uzetih ko zna koliko stotina hiljada km iz gradskog budžeta za novogodišnju fijasko proslavu rekli), džaba svi smo isti, svi smo ista govna!

sta zelis znati jos sve su informacije javne osim onih koje su zasticene ugovorom
I kad se pravis da znas de procitaj odluku suda i za sta se odnosi
-
ReymondReddington
#537 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
Ne znam kakave veze ima ebrd i njihov nacin kreditiranja. Ja hoću da znam koliko javnog novca je isplaceno izvođaču radova na rekonstrukciji pruge.tramvajtrojka wrote: ↑12/08/2026 00:40pa imas to na ebrd stranici to su mogli naci, jok oni su trazili detalje ugovora izmedju drzave BiH i ebrda to jeste one detalje o financiranju i evaluaciji ponuda sto je dio koji ebrd drzi tajnom kao svaka bankaReymondReddington wrote: ↑11/08/2026 20:39Ko jos unosi plate radnika u ponudu i zasto bi to radio? Koga zanima kako ti placas radnike.Naslovnica wrote: ↑11/08/2026 18:26
U tenderskoj dokumentaciji postoji stavka koja se naziva "povjerljive informacije". Obično se napiše "nemamo povjerljivih informacija" ili, ako iste postoje to se naznači u obrascu i unese u eventualni ugovor. Ne sakriva investitor stavke ugovora nego ga same stavke ugovora na to obavezuju.
Šta se obično smatra povjerljivim informacijama?
Poslovne i proizvodne tajne: Zaštićeni recepti, specifične metodologije rada, internim procesima proizvodnje ili izrade.
Tehnički i patentirani podaci: Tehnička rješenja, nacrti ili softverski kodovi koji predstavljaju intelektualnu svojinu ponuđača.
Finansijska struktura ponude: Detaljna kalkulacija troškova, struktura marži ili podaci o platama uposlenika.
Spisak klijenata i poslovnih partnera: Informacije o trećim stranama koje nisu javno dostupne.
Lični podaci: Podaci o članovima tima (biografije, matični brojevi, privatni kontakti) u skladu sa propisima o zaštiti ličnih podataka.
Pravila za označavanje i ograničenja
Izričito označavanje: Informacije se ne smatraju povjerljivim same po sebi. Ponuđač mora jasno naznačiti u svojoj ponudi koji su dokumenti ili dijelovi dokumenata povjerljivi (npr. pečatom "POVJERLJIVO" ili posebnim obrazcom/dopisom) i navesti pravni ili poslovni osnov za to.
Šta se NE MOŽE proglasiti povjerljivim:
Ukupna cijena ponude (i pojedinačne cijene stavki ako je tako propisano tenderskom dokumentacijom).
Naziv ponuđača i osnovni podaci o ponuđaču.
Dokumenti koji dokazuju ispunjenost uslova (npr. potvrde o plaćenim porezima, bilansi stanja koji su po zakonu javni, garancije).
Kriteriji za izbor ponude i konačna odluka o dodjeli ugovora.
Obaveza ugovornog organa: Ugovorni organ (institucija koja je raspisala tender) dužan je čuvati tako označene podatke i ne smije ih otkriti drugim ponuđačima niti trećim licima, osim ako zakon ili sudski postupak to izričito nalažu.
Daj kolko si para dao i kome. Apsurd je da se ovo sudski ganja.
U 3 reda u pdf se moze objaviti:
Firma A 15 miliona
Firma B 2 miliona
tid.
Jer kad potpises ugovor sa kreditorom tj. ebrdom imas dijelove ugovora koji moraju ostati poslovna tajna to vazi za sve ebrd ugovore u BiH i evropi jer nijedna banka ne zeli da joj konkurencija sazna njihove inside stvari kod zakljucivanja kredita
Ako im je isplaceno 20 miliona a onda jos 20 zasto?
Evo sad sam pitao AI i on ne zna koja je tacna.cifra.jer je ministarstvo proglasilo tu informaciju tajnom.
- tramvajtrojka
#538 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
Cuj kakve veze ebrd ima svako dodatno zaduzenje za prugu i svaki projekat od strane ebrda mora proci vijece ministara BiH, vladu federacije BiH dok ne dodje do kantonaReymondReddington wrote: ↑12/08/2026 10:23Ne znam kakave veze ima ebrd i njihov nacin kreditiranja. Ja hoću da znam koliko javnog novca je isplaceno izvođaču radova na rekonstrukciji pruge.tramvajtrojka wrote: ↑12/08/2026 00:40pa imas to na ebrd stranici to su mogli naci, jok oni su trazili detalje ugovora izmedju drzave BiH i ebrda to jeste one detalje o financiranju i evaluaciji ponuda sto je dio koji ebrd drzi tajnom kao svaka bankaReymondReddington wrote: ↑11/08/2026 20:39
Ko jos unosi plate radnika u ponudu i zasto bi to radio? Koga zanima kako ti placas radnike.
Daj kolko si para dao i kome. Apsurd je da se ovo sudski ganja.
U 3 reda u pdf se moze objaviti:
Firma A 15 miliona
Firma B 2 miliona
tid.
Jer kad potpises ugovor sa kreditorom tj. ebrdom imas dijelove ugovora koji moraju ostati poslovna tajna to vazi za sve ebrd ugovore u BiH i evropi jer nijedna banka ne zeli da joj konkurencija sazna njihove inside stvari kod zakljucivanja kredita
Ako im je isplaceno 20 miliona a onda jos 20 zasto?
Evo sad sam pitao AI i on ne zna koja je tacna.cifra.jer je ministarstvo proglasilo tu informaciju tajnom.
Jer je garant tog kredita država BiH kod ebrda i svako dodatno zaduzenje se vodi kao novi postupak kredita, tako je dodatno zaduzenje moralo proci i za hrasnicu kroz sve nivoe vlasti

evo ti i za hrasnicu

I svako javno moze upitati banku za svaki projekat koji su financirali al jok bolje je pisati besmislice, bas je ebrd ovako javan zbog mozgova kao u sdf
Bas me zanima kako ih samo pravila ebrda zuljaju za ovaj projekat i ni za jedan drugi od dvije milijarde eura koje je ebrd ulozio u bih
-
made_in_sarajevo
#539 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
i sto bi volio jos jednu stvar da mi objasne ovi sto im je ugovor bitan. kako se to krade sakom i kapom kao prije, a opet dobili smo bruku dobrih,korisnih i kvalitetnih stvari pa i od toga da ulice manje propadaju nakon asfaltiranja, osim kad to efendic radi, ipak je rumeni doktor da jede govna.
da se krade na ebrd mi je smijesno zato se i ne trudim plaho oko toga, ali znaci da je uzeo steta, uzeo Uk ili forto kao premijer, uzeo niksic, uzeo covic, uzeo kosarac, uzeo dodik i mi na krjau dobili 30 miliona eura, a u biti kredit je 100 miliona jer su svi morali uzeti jel tako.
mi se cesljamo i sadimo 30 godina jabuke na trasu pruge, ali sad odjednom sda-sbih-df debili postaju strucnjaci uz chatgpt valjda i prozivaju stetu da je licno on sve nacrtao, projektovao i izgradio. bravo, bravo, nije ni cudo sto 30 godina smo se razvijali na nivou africkog plemena. ono zabrinuto kako ce se tramvaji mimoici na okretaljci na ilidzi. evo i ja sam se zabrinuo kako strana firma preko ebrd-a, koji isplacuje lotove prema uradjenom poslu je rijesila i napravila prugu da jebeni tramvaj funkcionise.
jedina mana po meni na cijeloj trasi, sto nisu dogovorili i rijesili put za zoo bambi. ne znam ko je kriv, jel ko zajebo, nije niko kriv, ali sad se kruzi oko okretaljke i to ce cirkus poslije da bude naravno, a i ovo sto se kruzi tesko se dva auta mogu mimoici. trebao je Muzur malo ovdje pritisnuti, jer ostavljene su ispod raskrsnice u livadu bukvalno (valjda je nakad planiran put), a ovdje se moglo izaci u susret zoo bambi realno
da se krade na ebrd mi je smijesno zato se i ne trudim plaho oko toga, ali znaci da je uzeo steta, uzeo Uk ili forto kao premijer, uzeo niksic, uzeo covic, uzeo kosarac, uzeo dodik i mi na krjau dobili 30 miliona eura, a u biti kredit je 100 miliona jer su svi morali uzeti jel tako.
mi se cesljamo i sadimo 30 godina jabuke na trasu pruge, ali sad odjednom sda-sbih-df debili postaju strucnjaci uz chatgpt valjda i prozivaju stetu da je licno on sve nacrtao, projektovao i izgradio. bravo, bravo, nije ni cudo sto 30 godina smo se razvijali na nivou africkog plemena. ono zabrinuto kako ce se tramvaji mimoici na okretaljci na ilidzi. evo i ja sam se zabrinuo kako strana firma preko ebrd-a, koji isplacuje lotove prema uradjenom poslu je rijesila i napravila prugu da jebeni tramvaj funkcionise.
jedina mana po meni na cijeloj trasi, sto nisu dogovorili i rijesili put za zoo bambi. ne znam ko je kriv, jel ko zajebo, nije niko kriv, ali sad se kruzi oko okretaljke i to ce cirkus poslije da bude naravno, a i ovo sto se kruzi tesko se dva auta mogu mimoici. trebao je Muzur malo ovdje pritisnuti, jer ostavljene su ispod raskrsnice u livadu bukvalno (valjda je nakad planiran put), a ovdje se moglo izaci u susret zoo bambi realno
-
Naslovnica
#540 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
Za te detalje bi bilo zgodno pitati Autoceste, oni su to apsolvirali.tramvajtrojka wrote: ↑12/08/2026 10:07Hajde molim te objasni kako se krade i ugradjuje na ebrd ugovorimabenzapen wrote: ↑12/08/2026 10:04Ne gadi se meni prevoz (koji bez obzira na ne sumnjam uložen ogroman novac i dalje izgleda radnim školskim danom kao da smo u Bangladešu), već mi se gadi licemjerje i laži. Kad su "oni drugi" krali, ugrađivali se, propadale firme, ljudi bez posla ostajali, ginuli u nesrećama, tad je bilo Fadile jebemo ti mater, lopovi, kriminalci, sve ih u zatvor, ovo ono. A sad kad "ovi drugi" rade apsolutno isto, kradu i šakom i kapom, postavljaju potpuno nekompetentne i korumpirane kadrove, sad se ne psuju majke, sad sudovi nemaju pojma, proteste organizuje opozicija (a eto dok su oni bili opozicija ljudi se samoorganizirali, aha šta ima), forumski i ostali botovi brane životom ovu kriminalnu hobotnicu. Pa čak i napišu poput tebe da nema veze da je uzeo ministar uzeo i pare, jer ko biva narod ima nekakvu korist od toga. Poenta je da što bi lažni borci za ljudska prava iz dubioznih ublehaša rekli (nakon uzetih ko zna koliko stotina hiljada km iz gradskog budžeta za novogodišnju fijasko proslavu rekli), džaba svi smo isti, svi smo ista govna!made_in_sarajevo wrote: ↑12/08/2026 09:47
pa vala apsolutno nemam nista protiv vracanja dugova za nove tramvaje, nove trolejbuse, novu prugu, novu prugu do hrasnice umjesto jabuka, helikopter, opremanje policije, vatrogasaca, i tako dalje. dakle sve ono od cega ja kao gradjanin imam koristi i sto cu koristiti mi ne smeta da budem zaduzen do 5 koljena jer je konacno nesto korisno, nije debilizam "obnova bob staze" i uslikaju dva radnika sa dvije lopate i to je sve. npr. velike firme, pametni ljudi slabo ulazu i grade od svojih para, zato i postoje banke gdje fino sve prebaci na kredit, a svoje pare cuva za druge stvari. samo debil i sda-sbih-df moze reci sto kanton iz budzeta nije izvalio 100 miliona i rijesio javni prevoz. pa eto sto nisu oni za 30 godina izvalili te pare, sto nisu od onih milijardi poslije rada izvalili te pare.
- kabal1337
#541 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
meni je interesantan broj botova na drustvenim mrezama stranke trojke. zar je potrebno ?
-
izbjeglica_iz_besmisla
#542 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
Bit ce da nisu SDFA jedini koji znaju kako se formira javno mnijenje.
-
sanchopansa1
#543 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
Na instagramu bot kaže (lakse mi citirati):
“Ovo je pljacka stoljeca sud je donio presudu da seradovi odmah moraju stati i konzervirati gradiliste te vratiti prostor u prjasnje stanje i objaviti ugovore.Necemo betona hocemo zelenilo i vocnjak koji je bio!”
Koja laž
Hocemo voćnjak
Uvijek ista priča, uvijek ista mantra i popuse ga na kraju uvijek.
Sjećam se kad je Memić govorio “Prugu ćemo drugom trasom, kozom i plugom ako treba, nećemo dirati zeleni pojas i voćnjak”.
I izgubio izbore.
“Ovo je pljacka stoljeca sud je donio presudu da seradovi odmah moraju stati i konzervirati gradiliste te vratiti prostor u prjasnje stanje i objaviti ugovore.Necemo betona hocemo zelenilo i vocnjak koji je bio!”
Koja laž
Hocemo voćnjak
Uvijek ista priča, uvijek ista mantra i popuse ga na kraju uvijek.
Sjećam se kad je Memić govorio “Prugu ćemo drugom trasom, kozom i plugom ako treba, nećemo dirati zeleni pojas i voćnjak”.
I izgubio izbore.
-
Seawolf
#544 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
Ne, naravno, nije. Puno je bolje da botovi SDA, DF, SzaBiH i SBB u potpunosti preuzmu društvene mreže.
Bolje da SDA i pratioci joj, budu stalno u vlasti. Uz sigurne HDZ i SNSD, postavlja se pitanje šta će nam uopšte izbori.
- Haris.ba
#545 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
Memic je malo reci osebujan lik. Ali, sumnjam da je to rekao. Ali, hajd. Ko ga ne simpatise, siguran je da je to rekao.sanchopansa1 wrote: ↑13/08/2026 06:31
I izgubio izbore.
Sjecam se nekih takvih izjava u kontekstu da ce prugu praviti rukama i slicno.
Famozni vocnjak je uvijek u planu bio da se ukine, i tzv.zeleni pojas je uvijek bio planiran kao trasa pruge. I sama sda je nekih skoro 15 godina gurala izgradnju ceste prema Hrasnici sa tramvajskim pojasom.
I, da. Nije nikada izgubio izbore.
-
made_in_sarajevo
#546 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
https://www.facebook.com/share/p/1JXXMvPqBN/Ugovor je obligacioni odnos dvije ili više strana u poslu. Ukoliko jedna ugovorna strana objavi javno podatke iz ugovora bez saglasnosti druge strane podložna je tužbi i potencijalnoj naknadi štete zbog otkrivanja poslovne tajne. Ne razumijem šta tu nije jasno, valjda smo svi u životu potpisali neki ugovor.
U ovom slučaju koji se potencira izgradnje tramvajske pruge tender je objavljen po proceduri Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD koja je cijeli vrijeme kontrolisala čitav proces. Javno je objavljen iznos kreditnog zaduženja sa projektom. Dokumenti o usvajanju kredita i projekta su usvojeni u Predsjedništvu BiH jednoglasno sa glasovima i ovih koji problematiziraju, Vijeću ministara, Parlamentarnoj skupštini BiH, Domu naroda BiH, Vladi Federacije BiH ( i u mandatu Fadila Novalića i Nermina Nikšića), Parlamentu Federacije BiH, Domu naroda BiH, Vladi Kantona Sarajevo, Skupštini Kantona Sarajevo sa svim podacima o zaduženju i projektu izgradnje tramvajske pruge. Znači sve izglasano na Predsjedništvu BiH, tri Vlade i 5 skupština raznih nivoa vlasti, jer se radi o međunarodnom ugovoru koji zahtjeva takvu proceduru i ne razumijem kako nešto može biti skriveno ako je prošlo sve ove institucije u raznim mandatima.
Po proceduri EBRD-a i uz njihovu saglasnost izabran je na tenderu najpovoljniji ponuđač za izvođenje radova i javno objavljen ukupni iznos ugovora pobjednika na tenderu. Svaku privremenu situaciju u izgradnji direktno provjeravao EBRD i vršio isplate situacija iz odobrenog kredita direktno izvođaču što znači da ni jedna marka kredita nije ušla u ministarstvo saobraćaja KS da bi je neko uopće mogao ukrasti kako lažni dušebrižnici pričaju. EBRD je svaku marku provjerio kroz svoje organe i direktno platio izvođaču. Ipak nije EBRD neka piljara da ima sakrivene ugovore i neki novac isplaćuje mimo zakona i procedura i ovjerene situacije od izabranog nadzornog organa kojeg je isti taj EBRD odobrio.
Izabrani ponuđač se obvezuje da će za iznos novca koji je ponudio i sa kojim je pobijedio na tenderu uraditi dogovorene radove. Kako će se on u svojoj strukturi troškova uklopiti u ugovorenu cijenu je njegov problem ukoliko nema nepredviđenih radova, a koji nisu navedeni u projektu za koji je dao ponudu. Na primjer na trasi prema Hrasnici prvobitni projekat je morao biti mijenjan, jer su na trasi pronađene podzemne instalacije koje nisu bile nigdje prije ucrtane i koje su morale biti izmještene što značajno mijenja prvobitne predmjere radova za što isto postoji jasna zakonska procedura. Po kojoj cijeni izvođač nabavlja materijal, od kojih dobavljača, koliko on plaća svoje radnike, po kojoj cijeni on plaća usluge trećih lica i podizvođača je njegov problem, njegova kalkulacija i njegova poslovna tajna koju ne mora znati njegova konkurencija, a što bi saznala u slučaju javne objave. Zato on ima pravo u ugovoru da zaštiti svoja prava i poslovne tajne i da se bez njegove saglasnosti i odobrenja ti detalji o strukturi cijena njegovih troškova ne smiju objavljivati.
Sada dolazimo i do javnog interesa. Kantonalni sud je presudio po upravnom sporu da se zahtjev za javnom pristupu informacijama vraća na prvostepeni organ na ponovno odlučivanje i ništa više, kako se i mnogi drugi predmeti ponovo vraćaju na prvostepeni organ. Pored toga ako u cijelom slučaju ima nešto sumnjivo i postoji javni interes da se nešto provjeri svi istražni organi u državi, finansijska policija, revizori, inspekcije, tužilaštva, sudovi imaju pravo da provjere sve ugovore i zakonitost i da provedu sve postupke po tom pitanju, pa i optužnice ako postoji sumnja na kriminal. Postoji i ured Evropskog tužioca koji isto tako ovdje može postupati ukoliko ima sumnju s obzirom da se direktno radi o novcu Evropske banke za obnovu i razvoj. Koliko ja imam informaciju pojedini organi su već po raznim anonimnim prijavama izuzimali svu tu dokumentaciju, isto tako nezavisni revizori obavljali revizije i za sada nema informacija da je iko pronašao išta nezakonito.
U cijeloj BiH su već na isti način provedene stotine ugovora o izgradnji infrastrukture sa EBRD-om po istoj proceduri i ugovorima i u mandatima Vlada Federacije istih ovih politika koji su najglasnije u kritici. Ne treba ići daleko samo pogledati ugovore Vlade Fadila Novalića sa EBRD-om i provjeriti jesu li rađeni po istim pravilima. Radili su i oni sa EBRD-om iz istog razloga što EBRD daje najpovoljnije kamatne stope na tržištu koje se u ponudi komercijalnih banaka ne mogu dobiti. Samo treba vidjeti jesu li oni javno objavili sve ove detalje iz ugovora bez saglasnosti druge strane u ugovoru, kada su oni ugovarali ili je tada to i njima isto bila poslovna tajna iz obligacionog odnosa. Naravno dvostruki aršini i naravno da nisu objavili iz istih ovih gore navedenih razloga, nego javno podstiču druge da urade krivično djelo za koje bi država kasnije potencijalno mogla platiti milionske odštete.
Zato je sve ovo što se dešava obično politikanstvo i preuranjena predizborna kampanja da se ocrni i kriminalizira čovjek koji je najviše uradio u izgradnji Kantona Sarajevo od agresije do danas, a i zato jer ovi koji ga napadaju nemaju ništa opipljivo ponuditi narodu osim laži i šuplje priče kroz svoja desetljeća mandata kada su bili na vlasti. Umjesto da se takmičimo u dobru ko će više izgraditi i napraviti ovdje svako ko se prihvati posla i rada postane meta za odstrel i linč, zapitajmo se zašto?
ovo je vec previse, pa nemojte ih bas ovoliko tuci
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#547 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
- benzapen
#548 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
Ovdje imaš desetak botova (pa i moderatora) koji imaju jedini zadatak da brane životom ministra u ostavci koji se začešljao da postane kantonalni premijer. Jer imaju lični interes od njega i tih ublehaša poput njega. A hoće li postati premijer to ćemo vidjeti za 2 mjeseca. Ako je narodu dobro onda ništa. Neka tako i glasaju. Srećom imamo još uvijek pravo glasa, što bi mnogi s ovog foruma vrlo rado ukinuli. Jer su poštovaoci lika i djela drugova Staljiina, Maoa i Tita. I šta god da se desi loše nije do ministra. A ako je dobro onda je do njega. Na bilo kakvu kritiku pa i komentar napadaju u čoporu. Sudovi ne znaju, oči nas varaju, samo je sveti romanijski student bezgrešan.
-
izbjeglica_iz_besmisla
#549 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
Jedan nabacuje loptu, a drugi je hvata na volej.
Timski rad, bravo.
PS ako je ovo za mjesto sticanja diplome te (ne)otkrivanje EBRD ugovora i dalje najjace sto imate u ovo predizborno vrijeme - onda i to dosta govori.
Timski rad, bravo.
PS ako je ovo za mjesto sticanja diplome te (ne)otkrivanje EBRD ugovora i dalje najjace sto imate u ovo predizborno vrijeme - onda i to dosta govori.
-
tokio25
#550 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
ako je trojka staljin mao i titobenzapen wrote: ↑13/08/2026 17:04Ovdje imaš desetak botova (pa i moderatora) koji imaju jedini zadatak da brane životom ministra u ostavci koji se začešljao da postane kantonalni premijer. Jer imaju lični interes od njega i tih ublehaša poput njega. A hoće li postati premijer to ćemo vidjeti za 2 mjeseca. Ako je narodu dobro onda ništa. Neka tako i glasaju. Srećom imamo još uvijek pravo glasa, što bi mnogi s ovog foruma vrlo rado ukinuli. Jer su poštovaoci lika i djela drugova Staljiina, Maoa i Tita. I šta god da se desi loše nije do ministra. A ako je dobro onda je do njega. Na bilo kakvu kritiku pa i komentar napadaju u čoporu. Sudovi ne znaju, oči nas varaju, samo je sveti romanijski student bezgrešan.
sda je hitler musolini pavelic