Better Man wrote: ↑11/08/2026 11:03
Prvo treba da znaš da Nick Cave ima prateći sastav koji je daleko svirački superiorniji od pratećeg sasatva Dine Merlina plus London Gospel Choir. Drugo, Sam Nick Cave kao pjevač i izvođač je daleko ispred Dine Merlina. Dino Merlin nema ni blizu njegove energije na koncertima. Trebaaš pogledati uživo Nicka Cavea da bi shvatio o ćemu Ti pričam. U pratećem sastavu Dine Merlina glavni adut je Aida Mušanović Arsić, školovana pjevačica, koja svojom energijom i vokalom čini razliku i bez nje Dini koncerti bi bili samo obični koncerti. Ona je ta koja te koncerte podiže na viši nivo svojom energijom i svojim glasom.
Za muzičkog sladokusca i znalca, poput tebe, potpuno je šizofreno da se igraš nekakvim usporedbama između Dine Merlina i Nicka Cavea.
Valjda ti estetski standardi ne bi trebli takvo nešto dopustiti?
Riječ je o globalnoj rock zvijezdi, Nicku Caveu, i jednoj posve regionalnoj pop senzaciji, Dini Merlinu, čiji se muzički stilovi, kao i emocionalna inteligencija, posve razlikuju i nemaju nikakvog dodira. Takva im je i publika.
Cave je mračan, depresivan, na momente suicidan - konstantno se bori sa vlastitim demonima. Dino Merlin je potpuno suprotana po svom muzičkom stilu: melaholičan, nostalgičan, veseo, ali i tužan u isti mah. Na kraju, nije doživo teško tragediju, kao Cave, da izgubi vlastito djete.
Šta želim reći? Dino Merlin ima svoju publiku od Triglava do Đevđelije, i neprikosnovena je pop ikona ex-Yu prostora, ali i šire. Popularan je i u Bugarskoj. recimo. Nick Cave ima, isto tako svoju publiku na ovim prostorima, no u smislu emotivne pripadnosti, kao i muzičkog uticaja, moje, naravno, subjektivno mišljenje, jeste da Marlin daleko lakše može doprijeti svojim stilom do ovdašnje publike, jer joj je jezički i kulturološki bliži.
Bez obzira na svu univerzalnost muzike i globalnih trendova, ono što je najvažnije jeste da niti Cave isključuje svojim postojanjem Merlina, niti Merlin njega. Tržište postoji za obojicu. Ima kome Merlin pjevati i u Americi i u Australiji, baš kao i Cave.
Tvoj problem jeste da svoj muzički ukus predstaviš kao neki ugaoni kamen od koga bi svako od nas trebao krenuti kada je riječ o shvatanju muzike i njene važnosti za ljudsku egzistenciju. Sam sa bio takav, sve dok nisam shvatio da proiciranjem vlastitog muzičkog ukusa na druge, ja, zapravo, namećem svoje emocionalno stanje, svoje životno iskustvo, svoje zablude i razočarenja, koja druga strana uopšte ne razumije, niti ima obavezu po tome pitanju. Ljudi sami biraju stanje svijesti i na kom će nivou obitavati. Tako neko odluči da se ne trijezni zato što je to radio Sinan Sakić, a neko da se drogira zato što je to radio Kurt Cobain. Nemati svoje razloge da se ne trijezniš ili drogiraš, pa se poistovjetiš sa drugim, eh, to je onaj nivo lične zablude koji se graniči na neviđenom glupošću u koju možeš pretvoriti vlastiti život.