Znaci, Ameri kao glavni krojaci moraju pokupiti prnje?
Znaci, ovim Saudi odustaju od Abrahamskog sporazuma sa Izraelom?
Kome smo mi u amanet ostavljeni, boze sacuvaj. Poltronima, prelivodama i munaficima.
Ovo je potez ocajnih Sauda i pateticnih Turaka za malo americke pozornosti. Pakistanci se uglavili zbog jos koje americke milijarde samo da nastave zivotariti.
Da, Americka vojska ce pokupiti prnje. Ekonomski interesi ce ostati netaknuti.swanfilter wrote: ↑09/08/2026 01:04Znaci, Ameri kao glavni krojaci moraju pokupiti prnje?
Kome smo mi u amanet ostavljeni, boze sacuvaj. Poltronima, prelivodama i munaficima.
I eto ti onda Nesvrstani 2Dugarry wrote: ↑09/08/2026 15:37Da, Americka vojska ce pokupiti prnje. Ekonomski interesi ce ostati netaknuti.swanfilter wrote: ↑09/08/2026 01:04Znaci, Ameri kao glavni krojaci moraju pokupiti prnje?
Ova osovina pod svojom kontrolom ima Siriju i Jordan. Uskoro Liban a i Irak.
Osim tih zemalja Somalija i Libija. Radi se na Sudanu. A Egipat mislim da nece imati izbora nego da se pridruzi.
Katar je naravno saveznik i vec je dio ovog pakta, iako to jos nije na papiru.
Za UAE ne znam.
Je li motiv osnivanja ovog vojnog saveza, anti-izraelski, ili anti-iranski?Dugarry wrote: ↑09/08/2026 15:37Da, Americka vojska ce pokupiti prnje. Ekonomski interesi ce ostati netaknuti.swanfilter wrote: ↑09/08/2026 01:04Znaci, Ameri kao glavni krojaci moraju pokupiti prnje?
Osim tih zemalja Somalija i Libija. Radi se na Sudanu. A Egipat mislim da nece imati izbora nego da se pridruzi.
Za UAE ne znam.
Motiv je da sami kroje sudbinu svog dijela svijeta.Seawolf wrote: ↑09/08/2026 15:54Je li motiv osnivanja ovog vojnog saveza, anti-izraelski, ili anti-iranski?Dugarry wrote: ↑09/08/2026 15:37Da, Americka vojska ce pokupiti prnje. Ekonomski interesi ce ostati netaknuti.swanfilter wrote: ↑09/08/2026 01:04
Za UAE ne znam.
Ova osovina je vec sredila konflikt Azera i Armenije, i konflikt u Siriji.Dr Arsla wrote: ↑09/08/2026 15:52I eto ti onda Nesvrstani 2Dugarry wrote: ↑09/08/2026 15:37Da, Americka vojska ce pokupiti prnje. Ekonomski interesi ce ostati netaknuti.swanfilter wrote: ↑09/08/2026 01:04
Za UAE ne znam.![]()
Tako nesto,ja jos nisam skontao ko stoji iza ovih pakistanskih generala,koji svako malo izvrse neki drzavni udar, vjerovatno amerikanciswanfilter wrote: ↑09/08/2026 01:27Ovo je potez ocajnih Sauda i pateticnih Turaka za malo americke pozornosti. Pakistanci se uglavili zbog jos koje americke milijarde samo da nastave zivotariti.
Uvidjeli da, dok si rekao keks, zbog Izraela odose niz vodu.
Sporazum koji obuhvata zajednicki stav po pitanju stranog utjecaja bez Irana nema ama bas nikakovg smisla. Jer upravo i samo Iranci ko papagaji ponavljaju da sve nedace u regionu su posljedica stranog utjecaja.Dugarry wrote: ↑09/08/2026 15:37Da, Americka vojska ce pokupiti prnje. Ekonomski interesi ce ostati netaknuti.swanfilter wrote: ↑09/08/2026 01:04Znaci, Ameri kao glavni krojaci moraju pokupiti prnje?
Za UAE ne znam.
To divno zvuči ali onda moraju prvo da se riješe SAD-a koji trenutno kroji sudbinu tom dijelu svijeta. Ne vidim da iko od njih to pokušava, dapače.Dugarry wrote: ↑09/08/2026 16:01Motiv je da sami kroje sudbinu svog dijela svijeta.Seawolf wrote: ↑09/08/2026 15:54Je li motiv osnivanja ovog vojnog saveza, anti-izraelski, ili anti-iranski?Dugarry wrote: ↑09/08/2026 15:37
Da, Americka vojska ce pokupiti prnje. Ekonomski interesi ce ostati netaknuti.
Za UAE ne znam.
Naravno. Iran je velika drzava i igra bitnu ulogu u tom dijelu svijeta.swanfilter wrote: ↑09/08/2026 22:56Sporazum koji obuhvata zajednicki stav po pitanju stranog utjecaja bez Irana nema ama bas nikakovg smisla. Jer upravo i samo Iranci ko papagaji ponavljaju da sve nedace u regionu su posljedica stranog utjecaja.Dugarry wrote: ↑09/08/2026 15:37Da, Americka vojska ce pokupiti prnje. Ekonomski interesi ce ostati netaknuti.swanfilter wrote: ↑09/08/2026 01:04
Za UAE ne znam.
A sada odjednom Saudija pametna.
Ajd da vidimo ...
To je proces koji uzima vremena i koji zahtjeva odredjene stvari.
Možda podršku glasača ali nisam siguran da će razne interesne grupe iz oblasti privrede, a ni izraelski lobi to tako lako dopustiti. Sve i da ugase tamo sve svoje vojne baze, SAD će ostati maksimalno uticajan na politiku tih zemalja odnosno njihovih režima kroz ekonomske odnose, finansijsku podršku i svakako prodaju naoružanja. Ti režimi (Pakistan, SA) su ovisni o podršci SAD-a, a Turskoj je stalna prijetnja kurdski problem koji SAD, ako treba, začas može aktivirati. Nažalost ne vjerujem da je motiv ovog saveza samostalnost i upravljanje svoji dijelom svijeta nego samo neki pokušaj upozorenja Iranu, a sve to i dalje uz podršku i pomoć SAD-a.
taj motiv da kroje sami svoju sudbinu ne postoji. njihov je kapital u americi a oni samo to slijede.Dugarry wrote: ↑09/08/2026 16:01Motiv je da sami kroje sudbinu svog dijela svijeta.Seawolf wrote: ↑09/08/2026 15:54Je li motiv osnivanja ovog vojnog saveza, anti-izraelski, ili anti-iranski?Dugarry wrote: ↑09/08/2026 15:37
Da, Americka vojska ce pokupiti prnje. Ekonomski interesi ce ostati netaknuti.
Za UAE ne znam.
Ti pises kao da je sve isto kao prije, a nije.Timscho wrote: ↑10/08/2026 10:25Možda podršku glasača ali nisam siguran da će razne interesne grupe iz oblasti privrede, a ni izraelski lobi to tako lako dopustiti. Sve i da ugase tamo sve svoje vojne baze, SAD će ostati maksimalno uticajan na politiku tih zemalja odnosno njihovih režima kroz ekonomske odnose, finansijsku podršku i svakako prodaju naoružanja. Ti režimi (Pakistan, SA) su ovisni o podršci SAD-a, a Turskoj je stalna prijetnja kurdski problem koji SAD, ako treba, začas može aktivirati. Nažalost ne vjerujem da je motiv ovog saveza samostalnost i upravljanje svoji dijelom svijeta nego samo neki pokušaj upozorenja Iranu, a sve to i dalje uz podršku i pomoć SAD-a.
Da, sukob s Armenijom je riješen, ali to niti je Bliski istok niti je američka interesna sfera. Tu se donedavno pitala jedna druga sila.Dugarry wrote: ↑10/08/2026 10:42Ti pises kao da je sve isto kao prije, a nije.Timscho wrote: ↑10/08/2026 10:25Možda podršku glasača ali nisam siguran da će razne interesne grupe iz oblasti privrede, a ni izraelski lobi to tako lako dopustiti. Sve i da ugase tamo sve svoje vojne baze, SAD će ostati maksimalno uticajan na politiku tih zemalja odnosno njihovih režima kroz ekonomske odnose, finansijsku podršku i svakako prodaju naoružanja. Ti režimi (Pakistan, SA) su ovisni o podršci SAD-a, a Turskoj je stalna prijetnja kurdski problem koji SAD, ako treba, začas može aktivirati. Nažalost ne vjerujem da je motiv ovog saveza samostalnost i upravljanje svoji dijelom svijeta nego samo neki pokušaj upozorenja Iranu, a sve to i dalje uz podršku i pomoć SAD-a.
Da li je rijesen sukob Armenije i Azerbejdzana i da li su Turska i Armenija na putu da postanu saveznici umjesto neprijatelja? Ova promjena je historijska! To je bilo nezamislivo prije samo 10 godina, a danas je stvarnost. Odustajanje Armenije od Velikoarmenskih snova i teritorije Nagorno Karabaha. To ti najbolje govori kakve promjene su dosle u taj dio svijeta. Da se tu pitaju strane sile, nikad mira i pomirenja nebi doslo, jer to nikom nije u interesu. Ni Rusima, ni Francuzima, ni Amerima. Mir nije dosao zbog njih, nego uprkos njima. To je dokaz da lokalne sile imaju mnogo vecu moc danas, nego ranije.
Rat u Siriji okoncan, i to kako? Na nacin da je pobjedila opcija koja ima podrsku vecine naroda. To nebi bilo moguce da su se pitale strane sile. Iste su morale prihvatiti stanje na terenu. Amerikancu su napustili zemlju, a Kurdi i njihova samouprava se integrise u drzavne institucije.
Historijski mir izmedju Turaka i PKK je na pomolu i pitanje vremena kada ce i formalno biti zakljucen. Nesto sto strane sile sigurno nisu htjele.
Amerika je najveca ekonomija svijeta i naravno da ce imati uticaja na taj dio svijeta i u buduce, ali nece imati ulogu koju danas ima.
Sto se Irana tice, uopste ne dijelim misljenje kako je ovo poruka njima. Ovo je poruka svima. Da su zemlje u okruzenju htjele probleme u Iranu, valjda bi iskoristile trenutnu situaciju. Valjda bi se aktivirali na sjeveru Irana preko Azera koji cine 20% stanovnistva i koji drze cijeli sjever. Ili preko Kurda, koji se BI aktivirali, da ih nisu zaustavili Turci.