SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

tokio25

#109826 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

pa ponasanje samo ja ja ja
biciklisti i romobilisti su tu najgori jer oni prisvajaju i trotoare i ceste za sebe
na cesti se ne kurce toliko jer znaju da u kontaktu sa autom su donji
iClass

#109827 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by iClass »

Treba zabraniti automobile a promovisati romobile, bicikla i javni gradski prevoz kada je u pitanju centar grada.

Mnogi evropski gradovi su to davno uveli.

Ono bi mrcinu svoju do pekare vozilo
tokio25

#109828 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

iClass wrote: 07/08/2026 21:19 Treba zabraniti automobile a promovisati romobile, bicikla i javni gradski prevoz kada je u pitanju centar grada.

Mnogi evropski gradovi su to davno uveli.

Ono bi mrcinu svoju do pekare vozilo
samo treba promovisati elektricne automobile u centru :)
nema buke nema zagadjenja :)
Adobeg

#109829 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Adobeg »

Ateista wrote: 07/08/2026 20:17
Adobeg wrote: 07/08/2026 19:34
Ateista wrote: 07/08/2026 18:54

Nikakvog razloga nemaju da zvone kad voze trotoarom, ako je guzva onda trebaju usporiti i sacekati da se oslobodi prostor, ali bilo kakvo zvonjenje pjesacima zato sto ne mogu proci je papanluk.
Jedino mogu razumjeti ako je pjesak na biciklistickoj gdje ne bi trebao biti, iako ni tu ne vidim poentu u zvonjenju.
Imaju razloga da zvone i uspore mnogo se bahate i brzo voze,mene je udario romobil i dobro me rasturio,ko to nije dozivio ne moze suditi kako treba.
Nisi me shvatio, protiv sam zvonjenja, naravno da trebaju usporiti ako je guzva. Ako ne mogu proci, neka sacekaju da bude prostora, ne da zvone jer im se niko ne mora sklanjati.
To u vecini slucajeva ne pije vode svakodnevno vidim koliko jure na njima vecina,u manjini su savjesni,dobre kazne treba pucati,umislili su da voze bolid. :D
moimoi

#109830 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

moimoi wrote: 07/08/2026 15:20 Mene su romobilisti mogli zakciti bezbroj puta. Pogotovo na stanicama. Vjerovatno kako stoje, u guzvi ne uocim odmah da su na romobilu tj brzinu kretanja.. a sekunde su u pitanju. Ili trebaju zvoniti kada kroz masu prolaze ili brate sici sa romobila.
Nikakvog razloga nemaju da zvone kad voze trotoarom, ako je guzva onda trebaju usporiti i sacekati da se oslobodi prostor, ali bilo kakvo zvonjenje pjesacima zato sto ne mogu proci je papanluk.
Jedino mogu razumjeti ako je pjesak na biciklistickoj gdje ne bi trebao biti, iako ni tu ne vidim poentu u zvonjenju.
Ne zvonis jer ne mozes proci vec da upozoris da prolazis, jer si necujan. Ne zvonis kada si vec nekome 1m iza ledja, vec 5m prije. Nema tu nix papanski, to je normalno ponasanje i nacin da se izbjegnu nesrece.
Ateista

#109831 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Adobeg wrote: 07/08/2026 22:05
Ateista wrote: 07/08/2026 20:17
Adobeg wrote: 07/08/2026 19:34
Imaju razloga da zvone i uspore mnogo se bahate i brzo voze,mene je udario romobil i dobro me rasturio,ko to nije dozivio ne moze suditi kako treba.
Nisi me shvatio, protiv sam zvonjenja, naravno da trebaju usporiti ako je guzva. Ako ne mogu proci, neka sacekaju da bude prostora, ne da zvone jer im se niko ne mora sklanjati.
To u vecini slucajeva ne pije vode svakodnevno vidim koliko jure na njima vecina,u manjini su savjesni,dobre kazne treba pucati,umislili su da voze bolid. :D
Naravno, iako nisam imao neki incident sa njima, jako su bezobrazni i bahati i nesto se tu treba urediti.
Romobili su odlicna stvar zaprevoz po gradu, za one kojima je mrsko da se malo oznoje i voze bicikl, treba i to i biciklizam promovisati, ali isto tako treba urediti, ovo sta rade romobilisti je katastrofa. Biciklisti su u prosjeku daleko kulturniji i normalniji, ali bas neuporedivo.
Ateista

#109832 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

moimoi wrote: 08/08/2026 10:04
moimoi wrote: 07/08/2026 15:20 Mene su romobilisti mogli zakciti bezbroj puta. Pogotovo na stanicama. Vjerovatno kako stoje, u guzvi ne uocim odmah da su na romobilu tj brzinu kretanja.. a sekunde su u pitanju. Ili trebaju zvoniti kada kroz masu prolaze ili brate sici sa romobila.
Ne zvonis jer ne mozes proci vec da upozoris da prolazis, jer si necujan. Ne zvonis kada si vec nekome 1m iza ledja, vec 5m prije. Nema tu nix papanski, to je normalno ponasanje i nacin da se izbjegnu nesrece.
Ma iskreno suvisno je skroz, ja na biciklu nikad ne zvonim, prvo sto trazim rute gdje manja guzva (kad nema biciklisticke) a kad naletim na guzvu sacekam da se oslobodi prostor, smatram to nepristojnim.
moimoi

#109833 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

Ateista wrote: 08/08/2026 12:06
moimoi wrote: 08/08/2026 10:04

Ma iskreno suvisno je skroz, ja na biciklu nikad ne zvonim, prvo sto trazim rute gdje manja guzva (kad nema biciklisticke) a kad naletim na guzvu sacekam da se oslobodi prostor, smatram to nepristojnim.
Evo ti sta kaze ai… a vani gdje u skolama moras polagati voznju bicikla, prva stvar koju te uce.

Upotreba zvona na biciklu je zakonska obaveza i ključni element sigurnosti. Služi da pravovremeno upozorite pješake na stazama, druge bicikliste ili vozače, posebno prilikom preticanja, kretanja u gužvama ili na raskrsnicama, čime se smanjuje rizik od nezgoda.Pravila i načini korištenjaPješaci: Zvonite blago i na vrijeme kada se približavate pješacima s leđa, da ih ne prepadnete naglim zvukom.Preticanje: Upotrijebite kratak ton prije nego što obiđete drugog biciklistu.Raskrsnice i nepregledna mjesta: Zvonite ako je potrebno da skrenete pažnju na svoju prisutnost.Kultura u saobraćaju: Zvono koristite smireno i pristojno, izbjegavajući agresivno i uzastopno zvonjenje.Važnost i zakonZvonce je obavezni dio zakonske opreme bicikla u saobraćaju.Pomaže u komunikaciji sa učesnicima u saobraćaju koji nose slušalice ili su ometeni u hodu.
drug_profi

#109834 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Ja stalno govorim da meni zvono ne smeta, narocito kad me upozori dovoljno rano da se mogu lagano korigovati, skloniti cuke itd.
Agresivno i kasno zvonjenje je iritantno i ocigledno da je gotovo kontraproduktivno.
tramvajtrojka

#109835 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tramvajtrojka »

Ja sta je specijalaca na dbr zaustavise me dva puta u pola kilometra :lol:
insaneinthebrain

#109836 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insaneinthebrain »

tramvajtrojka wrote: 08/08/2026 16:17 Ja sta je specijalaca na dbr zaustavise me dva puta u pola kilometra :lol:
imal Djoleta gdje :zoka:
noviclan

#109837 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviclan »

Video / Žena koja je preminula na ulici u Sarajevu vraćala se kući iz džamije, https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/10 ... iz-dzamije

Koliko naloze ovu klimu u dzamiji, doduse kad ih ne placaju iz svog dzepa, nije normalno lijepo kazu razlike max max max 10° ali ko ce bosnji dokazati
BadBoy

#109838 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

Moja logika zvonjenja je slobodna procjena da li je pješak ispred mene pogubljen u vremenu i prostoru ili ne. Ako ocijenim da ne zna gdje je, zazvonim kratko sa dovoljne udaljenosti čisto da zna da sam tu i da se ne pogubi još više kada ga zaobiđem. I ovo radim samo ako je neko suženje puta, ako ima dovoljno prostora zaobilazim najdaljom mogućom linijom
nepass1

#109839 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

Trkacima uvjek zvonite sa udaljenosti :D
T4h

#109840 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by T4h »

noviclan wrote: 08/08/2026 18:03 Video / Žena koja je preminula na ulici u Sarajevu vraćala se kući iz džamije, https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/10 ... iz-dzamije

Koliko naloze ovu klimu u dzamiji, doduse kad ih ne placaju iz svog dzepa, nije normalno lijepo kazu razlike max max max 10° ali ko ce bosnji dokazati
Džemat plaća i struju i plin i sve što džamija treba. Bezveze komentar. Da Bog dragi gospođi podari džennet, a porodici sabur.
Svaka čast za ekipu Hitne.
mc-twin

#109841 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mc-twin »

noviclan wrote: 08/08/2026 18:03 Video / Žena koja je preminula na ulici u Sarajevu vraćala se kući iz džamije, https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/10 ... iz-dzamije

Bez ikakvog osnova donosis neke zakljucke i konstatacije. Nidje veze... Glup komentar i suvisan komentar, Bosnjo
drug_profi

#109842 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Iz naslova se također može zaključiti da je za život opasno vraćati se kući iz džamije, ili ići u džamiju.
I naravno Dzej

#109843 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by I naravno Dzej »

tramvajtrojka wrote: 08/08/2026 16:17 Ja sta je specijalaca na dbr zaustavise me dva puta u pola kilometra :lol:
I mene su u Hrasnici kod Famosa na entitetskoj.
liyf

#109844 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by liyf »

Naucite ljudi prvu pomoc. Od policajaca, doktora, prolaznika niko nema muda niti zna pruziti prvu pomoc a u ovakvim situacijama je brza reakcija najbitnija. Zena bi mogla biti ziva da se hitna nije cekala 5 minuta i da se nije stajalo oko nje ko telad.
I naravno Dzej

#109845 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by I naravno Dzej »

liyf wrote: 09/08/2026 00:46
Naucite ljudi prvu pomoc. Od policajaca, doktora, prolaznika niko nema muda niti zna pruziti prvu pomoc a u ovakvim situacijama je brza reakcija najbitnija. Zena bi mogla biti ziva da se hitna nije cekala 5 minuta i da se nije stajalo oko nje ko telad.
Ja bih radio naučio prvo pomoć , ali ne znam gdje. Gdje se to može prijaviti da se nauči, moze li u Crveni Krst ?
liyf

#109846 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by liyf »

I naravno Dzej wrote: 09/08/2026 01:05
liyf wrote: 09/08/2026 00:46
Ja bih radio naučio prvo pomoć , ali ne znam gdje. Gdje se to može prijaviti da se nauči, moze li u Crveni Krst ?
Moze vjerovatno, mozes i u HMP KS.

BLS kurs – Osnovna životna podrška

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo organizuje BLS (Basic Life Support) kurs osnovne životne podrške.
Kurs je namijenjen zdravstvenom i nezdravstvenom kadru, odnosno svima koji žele steći osnovna znanja i praktične vještine za pravovremeno reagovanje u životno ugrožavajućim situacijama.

Kurs obuhvata:
1) Osnovni pristup unesrećenom;
2) Mjere kardiopulmonalne reanimacije uz upotrebu automatskog eksternog defibrilatora (AED);
3) Pomoć odrasloj osobi kod opstrukcije disajnog puta;
4) zbrinjavanje krvarenja i povreda.

📅 Termini održavanja: 14.08.2026. i 20.08.2026. godine (jednodnevni kurs)
📍 Mjesto: Centar za edukaciju ZZHMPKS
📩 Prijave: [email protected]
Kroz teorijski i praktični rad polaznici će steći kompetencije za adekvatno reagovanje i pružanje osnovne pomoći do dolaska stručne medicinske pomoći.

Cijena kursa je 180KM što je meni van svake pameti. Ima i na YouTube resursa s' tim da nemate priliku vježbati i dobiti potvrdu.

Mislim, tuga je da se ovo ne podrazumijeva. Ja sam skoro u Parizu bio i zeni se desila ista stvar, deset ljudi skace da pomogne bez razmisljanja. Ovaj iz Grcke, ovaj iz Kuvajta, ovaj iz Srbije. Ljudi se mijenjaju, komuniciraju, drugi zovu Hitnu, treci traze AED. Kod nas policajac stao pored covjeka i ceka da dodje Hitna, boli ga kurac.
Apoll0

#109847 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Apoll0 »

napisati i odgovornost onoga ko daje prvu pomoc usljed komplikacija
I naravno Dzej

#109848 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by I naravno Dzej »

liyf wrote: 09/08/2026 01:18
I naravno Dzej wrote: 09/08/2026 01:05
liyf wrote: 09/08/2026 00:46 Naucite ljudi prvu pomoc. Od policajaca, doktora, prolaznika niko nema muda niti zna pruziti prvu pomoc a u ovakvim situacijama je brza reakcija najbitnija. Zena bi mogla biti ziva da se hitna nije cekala 5 minuta i da se nije stajalo oko nje ko telad.
Moze vjerovatno, mozes i u HMP KS.

BLS kurs – Osnovna životna podrška

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo organizuje BLS (Basic Life Support) kurs osnovne životne podrške.
Kurs je namijenjen zdravstvenom i nezdravstvenom kadru, odnosno svima koji žele steći osnovna znanja i praktične vještine za pravovremeno reagovanje u životno ugrožavajućim situacijama.

Kurs obuhvata:
1) Osnovni pristup unesrećenom;
2) Mjere kardiopulmonalne reanimacije uz upotrebu automatskog eksternog defibrilatora (AED);
3) Pomoć odrasloj osobi kod opstrukcije disajnog puta;
4) zbrinjavanje krvarenja i povreda.

📅 Termini održavanja: 14.08.2026. i 20.08.2026. godine (jednodnevni kurs)
📍 Mjesto: Centar za edukaciju ZZHMPKS
📩 Prijave: [email protected]
Kroz teorijski i praktični rad polaznici će steći kompetencije za adekvatno reagovanje i pružanje osnovne pomoći do dolaska stručne medicinske pomoći.

Cijena kursa je 180KM što je meni van svake pameti. Ima i na YouTube resursa s' tim da nemate priliku vježbati i dobiti potvrdu.

Mislim, tuga je da se ovo ne podrazumijeva. Ja sam skoro u Parizu bio i zeni se desila ista stvar, deset ljudi skace da pomogne bez razmisljanja. Ovaj iz Grcke, ovaj iz Kuvajta, ovaj iz Srbije. Ljudi se mijenjaju, komuniciraju, drugi zovu Hitnu, treci traze AED. Kod nas policajac stao pored covjeka i ceka da dodje Hitna, boli ga kurac.
Samo se iznervira, umjesto da je besplatno da naučiš kako da nekom spasiš život, ovi još gledaju da nešto zarade. Sve kontam o čemu pričaš, nažalost nismo još uvjek dostigli taj nivo svijesnosti i empatije. Raspitaću se u Crvenom Krstu na Ilidži...
liyf

#109849 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by liyf »

Apoll0 wrote: 09/08/2026 01:25 napisati i odgovornost onoga ko daje prvu pomoc usljed komplikacija
Svakako ali je veoma teško dokazati bilo kakvu štetu. U ovakvim situacijama praktično da nema komplikacija.

Bolje stat sa strane, snimat za crnu hroniku i zapalit cigaru, jebo ženu
noviclan

#109850 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviclan »

mc-twin wrote: 08/08/2026 22:55

Bez ikakvog osnova donosis neke zakljucke i konstatacije. Nidje veze... Glup komentar i suvisan komentar, Bosnjo
Vidi sine nece katolik ili pravoslavac riktati klimu u dzamiji, ne kontas sine
Post Reply