Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
-
sanchopansa1
#501 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
Danas od 9:30 pa do 12 sati nestalo struje u Nedžarićima, na Stipskom Brdu, Stupu 1 i 2, Azićima, Otesu,…. Nije bilo najave za planska iskljucenja navedenih naselja od strane EDSA.
U to neko vrijeme je nastala i havarija na elektro-vučnoj stanici na Stupu, za koju u ovih 18 godina, koliko sam u Sarajevu, nikad nisam čuo da je ispala.
Jel to sve ima neke veze možda sa prugom za Hrasnicu i kontaktnom mrežom, koju su do Panere spojili na stupsku EVS jer butmirska još nije zavrsena?
Ili je samo koincidencija?
U to neko vrijeme je nastala i havarija na elektro-vučnoj stanici na Stupu, za koju u ovih 18 godina, koliko sam u Sarajevu, nikad nisam čuo da je ispala.
Jel to sve ima neke veze možda sa prugom za Hrasnicu i kontaktnom mrežom, koju su do Panere spojili na stupsku EVS jer butmirska još nije zavrsena?
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#502 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
niko ti ne moze najaviti kvar ,kao sto ti niko ne moze najaviti kad ces umrijeti ...sanchopansa1 wrote: ↑04/08/2026 23:27 Danas od 9:30 pa do 12 sati nestalo struje u Nedžarićima, na Stipskom Brdu, Stupu 1 i 2, Azićima, Otesu,…. Nije bilo najave za planska iskljucenja navedenih naselja od strane EDSA.
komplet azici 110/10 su bili bez napona ,a navedena ts je u nadleznosti elektroprenosa ,tako da EDSA nema nista s tim.
evp stup je u nadleznosti gras-a tako da ce ti to morati odgovoriti neko ko tamo radi,zadnji put sam tamo usao prije 10-tak godina i bila je u zapustenom stanju.
-
sanchopansa1
#503 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
E hvala, znaci samo je koincidencija u pitanju.bitanga_sa_otesa wrote: ↑05/08/2026 06:13niko ti ne moze najaviti kvar ,kao sto ti niko ne moze najaviti kad ces umrijeti ...sanchopansa1 wrote: ↑04/08/2026 23:27 Danas od 9:30 pa do 12 sati nestalo struje u Nedžarićima, na Stipskom Brdu, Stupu 1 i 2, Azićima, Otesu,…. Nije bilo najave za planska iskljucenja navedenih naselja od strane EDSA.
komplet azici 110/10 su bili bez napona ,a navedena ts je u nadleznosti elektroprenosa ,tako da EDSA nema nista s tim.
evp stup je u nadleznosti gras-a tako da ce ti to morati odgovoriti neko ko tamo radi,zadnji put sam tamo usao prije 10-tak godina i bila je u zapustenom stanju.
Pomislio sam na prvu da nema kakve veze.
- bitanga_sa_otesa
#504 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
nema na cemu ,nisam cuo za nikakvu havariju na evp stup,mozda su sta folirali ,ugl vrana na onom velikom trafou u azicima je napravila sranjesanchopansa1 wrote: ↑05/08/2026 18:38
E hvala, znaci samo je koincidencija u pitanju.
Pomislio sam na prvu da nema kakve veze.
-
sanchopansa1
#505 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
Ma nesto je bilo, nisu radili tramvaji pa zato
- bitanga_sa_otesa
#506 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
pa nisu radili jer se evp stup napaja iz azica 110/10 ...logicno
-
sanchopansa1
#507 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
bitanga_sa_otesa wrote: ↑05/08/2026 19:33pa nisu radili jer se evp stup napaja iz azica 110/10 ...logicno![]()
- bitanga_sa_otesa
#508 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
eto pustio sam vam danas u probni rad evp hrasnicu i butmir ,sace tramvaj brzo 
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#509 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
bitango lagiš bgm, ja ne mogu više. čekaću još par minuta i odoh.
- bitanga_sa_otesa
-
sanchopansa1
#511 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
Jel sutra prvi ide? Zna li neko otprilike satnicu da odem romobilom na doček, moram to vidjeti.
Kad sam došao u Sarajevo, davne 2008. godine, znam da je tramvaj za Hrasnicu bio nešto kao misterija, čežnja, nešto što se podrazumijeva, a istovremeno nešto u šta se vjerovalo da se nikad neće desiti. Plan je bio, trasa je bila ucrtana, a na trasi svega i svačega. Tako se i meni stvorila ta neka čežnja i ne mogu da vjerujem da sam dočekao to. Imao sam i djevojku iz Hrasnice, često sam dole išao i patnja je bila u to vrijeme voziti se autobusom. Sjećam se da sam jednom i trolejbusom išao u Hrasnicu, samo što je taj trolejbus imao dizelski motor
. Koliko se sjećam neki je MAN ili možda Mercedes trolejbus bio. Mislim jedan jedini takav, nisam ih više viđao.
Nejse, ako sutra ide prvi, a po svemu sudeći hoće, ima li neki imsajderski info o eventualnoj satnici? Mora vala biti neko iz MS na ovoj temi da to zna
Kad sam došao u Sarajevo, davne 2008. godine, znam da je tramvaj za Hrasnicu bio nešto kao misterija, čežnja, nešto što se podrazumijeva, a istovremeno nešto u šta se vjerovalo da se nikad neće desiti. Plan je bio, trasa je bila ucrtana, a na trasi svega i svačega. Tako se i meni stvorila ta neka čežnja i ne mogu da vjerujem da sam dočekao to. Imao sam i djevojku iz Hrasnice, često sam dole išao i patnja je bila u to vrijeme voziti se autobusom. Sjećam se da sam jednom i trolejbusom išao u Hrasnicu, samo što je taj trolejbus imao dizelski motor
Nejse, ako sutra ide prvi, a po svemu sudeći hoće, ima li neki imsajderski info o eventualnoj satnici? Mora vala biti neko iz MS na ovoj temi da to zna
- trambusek88
#512 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
sanchopansa1 wrote: ↑09/08/2026 00:07 Jel sutra prvi ide? Zna li neko otprilike satnicu da odem romobilom na doček, moram to vidjeti.
Kad sam došao u Sarajevo, davne 2008. godine, znam da je tramvaj za Hrasnicu bio nešto kao misterija, čežnja, nešto što se podrazumijeva, a istovremeno nešto u šta se vjerovalo da se nikad neće desiti. Plan je bio, trasa je bila ucrtana, a na trasi svega i svačega. Tako se i meni stvorila ta neka čežnja i ne mogu da vjerujem da sam dočekao to. Imao sam i djevojku iz Hrasnice, često sam dole išao i patnja je bila u to vrijeme voziti se autobusom. Sjećam se da sam jednom i trolejbusom išao u Hrasnicu, samo što je taj trolejbus imao dizelski motor. Koliko se sjećam neki je MAN ili možda Mercedes trolejbus bio. Mislim jedan jedini takav, nisam ih više viđao.
Nejse, ako sutra ide prvi, a po svemu sudeći hoće, ima li neki imsajderski info o eventualnoj satnici? Mora vala biti neko iz MS na ovoj temi da to zna![]()

- moon_walker_90
#513 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
bitanga_sa_otesa wrote: ↑08/08/2026 08:57nisam ja dispecer tramvajskog saobracaja![]()
![]()
![]()
struja je pustena![]()
-
sanchopansa1
#514 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
E daaa, taj upravotrambusek88 wrote: ↑09/08/2026 16:36sanchopansa1 wrote: ↑09/08/2026 00:07 Jel sutra prvi ide? Zna li neko otprilike satnicu da odem romobilom na doček, moram to vidjeti.
Kad sam došao u Sarajevo, davne 2008. godine, znam da je tramvaj za Hrasnicu bio nešto kao misterija, čežnja, nešto što se podrazumijeva, a istovremeno nešto u šta se vjerovalo da se nikad neće desiti. Plan je bio, trasa je bila ucrtana, a na trasi svega i svačega. Tako se i meni stvorila ta neka čežnja i ne mogu da vjerujem da sam dočekao to. Imao sam i djevojku iz Hrasnice, često sam dole išao i patnja je bila u to vrijeme voziti se autobusom. Sjećam se da sam jednom i trolejbusom išao u Hrasnicu, samo što je taj trolejbus imao dizelski motor. Koliko se sjećam neki je MAN ili možda Mercedes trolejbus bio. Mislim jedan jedini takav, nisam ih više viđao.
Nejse, ako sutra ide prvi, a po svemu sudeći hoće, ima li neki imsajderski info o eventualnoj satnici? Mora vala biti neko iz MS na ovoj temi da to zna![]()
![]()
- holowey
#515 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
ovo kao lgbt on/ona/ono, autobus koji bi da je mercedes/renault/trolejbus/autobus ne zna ni on sta jetrambusek88 wrote: ↑09/08/2026 16:36sanchopansa1 wrote: ↑09/08/2026 00:07 Jel sutra prvi ide? Zna li neko otprilike satnicu da odem romobilom na doček, moram to vidjeti.
![]()
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#516 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
nebinarna trola
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#517 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
jel ovaj imao mali benziski motor da se može pomaći?
-
ReymondReddington
#518 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
https://www.klix.ba/vijesti/bih/transpa ... /260811070
Jel ovo sad znaci da cemo dobiti i ugovor za prugu za hrasnicu?
- kabal1337
#519 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
forumasi tvrde da su svi ugovori javno dostupni, koliko sam cuo jos su dodali +5g da budu tajni.ReymondReddington wrote: ↑11/08/2026 15:15 https://www.klix.ba/vijesti/bih/transpa ... /260811070
-
Naslovnica
#520 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
U tenderskoj dokumentaciji postoji stavka koja se naziva "povjerljive informacije". Obično se napiše "nemamo povjerljivih informacija" ili, ako iste postoje to se naznači u obrascu i unese u eventualni ugovor. Ne sakriva investitor stavke ugovora nego ga same stavke ugovora na to obavezuju.kabal1337 wrote: ↑11/08/2026 15:23forumasi tvrde da su svi ugovori javno dostupni, koliko sam cuo jos su dodali +5g da budu tajni.ReymondReddington wrote: ↑11/08/2026 15:15 https://www.klix.ba/vijesti/bih/transpa ... /260811070
Šta se obično smatra povjerljivim informacijama?
Poslovne i proizvodne tajne: Zaštićeni recepti, specifične metodologije rada, internim procesima proizvodnje ili izrade.
Tehnički i patentirani podaci: Tehnička rješenja, nacrti ili softverski kodovi koji predstavljaju intelektualnu svojinu ponuđača.
Finansijska struktura ponude: Detaljna kalkulacija troškova, struktura marži ili podaci o platama uposlenika.
Spisak klijenata i poslovnih partnera: Informacije o trećim stranama koje nisu javno dostupne.
Lični podaci: Podaci o članovima tima (biografije, matični brojevi, privatni kontakti) u skladu sa propisima o zaštiti ličnih podataka.
Pravila za označavanje i ograničenja
Izričito označavanje: Informacije se ne smatraju povjerljivim same po sebi. Ponuđač mora jasno naznačiti u svojoj ponudi koji su dokumenti ili dijelovi dokumenata povjerljivi (npr. pečatom "POVJERLJIVO" ili posebnim obrazcom/dopisom) i navesti pravni ili poslovni osnov za to.
Šta se NE MOŽE proglasiti povjerljivim:
Ukupna cijena ponude (i pojedinačne cijene stavki ako je tako propisano tenderskom dokumentacijom).
Naziv ponuđača i osnovni podaci o ponuđaču.
Dokumenti koji dokazuju ispunjenost uslova (npr. potvrde o plaćenim porezima, bilansi stanja koji su po zakonu javni, garancije).
Kriteriji za izbor ponude i konačna odluka o dodjeli ugovora.
Obaveza ugovornog organa: Ugovorni organ (institucija koja je raspisala tender) dužan je čuvati tako označene podatke i ne smije ih otkriti drugim ponuđačima niti trećim licima, osim ako zakon ili sudski postupak to izričito nalažu.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
-
ReymondReddington
#522 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
Ko jos unosi plate radnika u ponudu i zasto bi to radio? Koga zanima kako ti placas radnike.Naslovnica wrote: ↑11/08/2026 18:26U tenderskoj dokumentaciji postoji stavka koja se naziva "povjerljive informacije". Obično se napiše "nemamo povjerljivih informacija" ili, ako iste postoje to se naznači u obrascu i unese u eventualni ugovor. Ne sakriva investitor stavke ugovora nego ga same stavke ugovora na to obavezuju.kabal1337 wrote: ↑11/08/2026 15:23forumasi tvrde da su svi ugovori javno dostupni, koliko sam cuo jos su dodali +5g da budu tajni.ReymondReddington wrote: ↑11/08/2026 15:15 https://www.klix.ba/vijesti/bih/transpa ... /260811070
Poslovne i proizvodne tajne: Zaštićeni recepti, specifične metodologije rada, internim procesima proizvodnje ili izrade.
Tehnički i patentirani podaci: Tehnička rješenja, nacrti ili softverski kodovi koji predstavljaju intelektualnu svojinu ponuđača.
Finansijska struktura ponude: Detaljna kalkulacija troškova, struktura marži ili podaci o platama uposlenika.
Spisak klijenata i poslovnih partnera: Informacije o trećim stranama koje nisu javno dostupne.
Lični podaci: Podaci o članovima tima (biografije, matični brojevi, privatni kontakti) u skladu sa propisima o zaštiti ličnih podataka.
Izričito označavanje: Informacije se ne smatraju povjerljivim same po sebi. Ponuđač mora jasno naznačiti u svojoj ponudi koji su dokumenti ili dijelovi dokumenata povjerljivi (npr. pečatom "POVJERLJIVO" ili posebnim obrazcom/dopisom) i navesti pravni ili poslovni osnov za to.
Ukupna cijena ponude (i pojedinačne cijene stavki ako je tako propisano tenderskom dokumentacijom).
Dokumenti koji dokazuju ispunjenost uslova (npr. potvrde o plaćenim porezima, bilansi stanja koji su po zakonu javni, garancije).
Obaveza ugovornog organa: Ugovorni organ (institucija koja je raspisala tender) dužan je čuvati tako označene podatke i ne smije ih otkriti drugim ponuđačima niti trećim licima, osim ako zakon ili sudski postupak to izričito nalažu.
Daj kolko si para dao i kome. Apsurd je da se ovo sudski ganja.
U 3 reda u pdf se moze objaviti:
Firma A 15 miliona
Firma B 2 miliona
tid.
-
Naslovnica
#523 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
Pa ne unose se bukvalno plate ali se nekada u kalkulaciji ponude traži broj dana angažmana recimo inžinjera x dnevnica.ReymondReddington wrote: ↑11/08/2026 20:39Ko jos unosi plate radnika u ponudu i zasto bi to radio? Koga zanima kako ti placas radnike.Naslovnica wrote: ↑11/08/2026 18:26U tenderskoj dokumentaciji postoji stavka koja se naziva "povjerljive informacije". Obično se napiše "nemamo povjerljivih informacija" ili, ako iste postoje to se naznači u obrascu i unese u eventualni ugovor. Ne sakriva investitor stavke ugovora nego ga same stavke ugovora na to obavezuju.
Firma A 15 miliona
Firma B 2 miliona
tid.
Nije apsurd da se sudski ganja ako je u pitanju povjerljivost podataka.
Na stranu to da mislim da su cijene ugovora/nabavki objavljene i da nisu tajna.
- tramvajtrojka
#524 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
pa imas to na ebrd stranici to su mogli naci, jok oni su trazili detalje ugovora izmedju drzave BiH i ebrda to jeste one detalje o financiranju i evaluaciji ponuda sto je dio koji ebrd drzi tajnom kao svaka bankaReymondReddington wrote: ↑11/08/2026 20:39Ko jos unosi plate radnika u ponudu i zasto bi to radio? Koga zanima kako ti placas radnike.Naslovnica wrote: ↑11/08/2026 18:26U tenderskoj dokumentaciji postoji stavka koja se naziva "povjerljive informacije". Obično se napiše "nemamo povjerljivih informacija" ili, ako iste postoje to se naznači u obrascu i unese u eventualni ugovor. Ne sakriva investitor stavke ugovora nego ga same stavke ugovora na to obavezuju.
Firma A 15 miliona
Firma B 2 miliona
tid.
Jer kad potpises ugovor sa kreditorom tj. ebrdom imas dijelove ugovora koji moraju ostati poslovna tajna to vazi za sve ebrd ugovore u BiH i evropi jer nijedna banka ne zeli da joj konkurencija sazna njihove inside stvari kod zakljucivanja kredita
- benzapen
#525 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
Šta će ba sud tražiti da se objave podaci, ma veze oni nemaju
Ministar u ostavci svakako jedino poštuje sud partije. Pa majka mu stara zar neko može i pomisliti da se na eminentnom sokolačkom poslovnom fakultetu ne obrađuju teme o ugrađivanju u tendere i zamračivanju informacija neupućenom i nadasve nerazumnom stanovništvu koje će do 5 koljena vraćati dugove.
Ministar u ostavci svakako jedino poštuje sud partije. Pa majka mu stara zar neko može i pomisliti da se na eminentnom sokolačkom poslovnom fakultetu ne obrađuju teme o ugrađivanju u tendere i zamračivanju informacija neupućenom i nadasve nerazumnom stanovništvu koje će do 5 koljena vraćati dugove.