Milić Vukašinović

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1226 Re: Milić Vukašinović

Post by _BataZiv_0809 »

@milojicabrzi hvala na super prici :thumbup: :sax:

Mislim da ne pricamo o istom dogadjaju ili je Mandela efekat. Znam da sam na onim snimcima AFP Archive vidio ovo o cemu pricam, neki dogadjaj netom poslije rata i reintegracije, eksplozija, panika :(

Sad cu potraziti
tokio25

#1227 Re: Milić Vukašinović

Post by tokio25 »

ja se ne sjecam da je i na jednom koncertu mina eksplodirala
mozda je eksplodirala onako van koncerta mada se ni toga nesto ne sjecam
milojicabrzi

#1228 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

@ JohnnyS

Da, na Zagreb gori te 1996. godine, je mislim i zadnji nastup Haustora u formi benda, kasnije je Rundek radio kao Rundek i bend, što je ostalo i do dan-danas.

MIslim da ima i taj koncert Haustora na Youtube.

@BataZiv

Nije to sigurno imalo veze sa koncertom, Fiju briju je '97. Deyton je davno odmakao :)
milojicabrzi

#1229 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

_BataZiv_0809 wrote: 01/08/2026 21:54 Cekamo da @milojicabrzi i o njemu koju napise
Evo, za naseg druga Batu :)

Srđan Jevđević, alias Đino banana, karijeru u muzici je počeo, vjerovali ili ne-kao bubnjar.
Mislim da je bio u kombinaciji za bubnjara u prvoj postavi Valentina (ili nekog drugog sarajevskog benda tih ranih '80-ih ne sjećam se više). Međutim, kad je došao na "razgovor" oko benda, ispostavilo se da je taj dan bubnjeve zamijenio za polovnog Fiću, tako da od tog angažmana nije bilo ništa.

Tokom 80-ih, gurao je taj svoj bend i vjeruj da ga većina novinara na intervjuima pita -stidi li se sad pjesme Mače moje čupavo, na šta on odgovara da se ne odriče svojih ranih radova. Inače, nije to rijetka praksa, da neki izvođač "odluta" u svom izrazu od tih nekih svojih ranih faza rada a naročito on, koji je otišao u Seattle, koji je velika mješavina kultura, rasa, uticaja, tako da ne čudi što se "izrodio" u taj neki post-sevdah punk ili kako već definisati taj njegov stil, koji je mješavina svega i svačega.

Evo i jedna relativno skorija anegdota u vezi sa njim... Naime, da li Danis T. ili neko od ovih BH režisera nove generacije je tražio nekog ko će raditi muziku za film, ako ne Praznik rada ili neki od ovih filmova novije produkcije, pa je s obzirom da se tražio "duh nekadašnjeg Sarajeva" u tom soundu, neko preporučio Jevđevića da nešto napiše i sklada :)

S obzirom da je muzika za film, neka druga frekvencija od zabavne i koncertne muzike, zadao se Jevđa da nešto skomponuje, pa se upriličilo preslušavanje urađenog...kako slušanje odmiče, ljudi vrte glavama :? i kaže Jevđa tom svom saradniku..."Jelde jarane, *urcu nevalja...reci slobodno. Ja sam kroz decenije muzike i ovog posla, naučio da ne budem sujetan".

Ako ništa, ispao je fer i korektan :run: :thumbup: :bih:
Sociolog

#1230 Re: Milić Vukašinović

Post by Sociolog »

milojicabrzi wrote: 02/08/2026 11:10
_BataZiv_0809 wrote: 01/08/2026 15:29 Na kojem koncertu na Grbavici je doslo do aktiviranja mine
Druže BataZiv, nije došlo do akitiviranja, već je bila lažna dojava :)

Koncert "Fiju-briju" bio je u junu mjesecu '97. (hvala forumašu koji me je ispravio), na stadionu Grbavica i to ne na cijelom stadionu, već je bina bila postavljena pred onu natkrivenu, mislim južnu tribinu.

Inče, Fiju-briju je bio festival, koji se nekako u formatu Koncerta godine održavao u Zagrebu, mislim u Domu sportova nekad još od '93. godine, tradicionalno svake godine i na tom festivalu su se "čeličili" i stasavali mnogi kasnije popularni bendovi u Hrvatskoj (Majke, Hladno pivo, Pips čips i video clips i mnogi drugi). Te 1997. godine, menadžeri odlučju da taj "karavan bendova" posjeti Split i Sarajevo.

Bila je negdje druga polovina juna, sjećam se, imao sam nekog Golfa 1, koji je bio star skoro kao i ja :) i tih dana mu je trebala isteći registracija. Na koncert krenuo sa dva jarana, jedan sada radi na prekookeanskim kruzerima, a drugi, kasnije poznati bubnjar hard-core scene u SA, nažalost više nije među živima.

Stigli i parkirali se kod one plave zgrade, ispred stadiona, nasuprot zgrade u kojoj je slastičarna Palma. Inače, ta zgrada (Palma), odnosno onaj njen dio najbliži stadionu, tad je razrušena i pala, još nije bila renovinarana. Čujemo radi se tonska proba i trešti pjesma '89-ta od Majki :)

S obzirom da je u to vrijeme vlada popriličan kokuzluk a piće na koncertima bilo je 3-4x skuplje nego u prodavnicama, prije koncerta sjedosmo na klupe ili podzid kod te zgrade, da se uz koju pivu, "popravimo" za koncert. Inače, tad je u gradu vladala prilična "folk šabanerija" i rockeri, metalci i punkeri imali su par kafića u gradu gdje su se okupljali, pa nas je malo iznenadio veliki broj mladih ljudi, rockera svih vrsta i podvrsta, koji su "okupirali" Grbavicu uoči tog koncerta, pa smo se "tješili" da za r'n'r još nije sve izgubljeno...

Sjedimo mi na tom zidiću, sjećam se, kad se odnekud čuje da neka okupljena raja pjeva, čini mi se "Vrijeme je da se krene". Pogledamo, kad Bare nakon tonske, izašao ispred stadiona, neki ga "dripci" prepoznali, pa uz flašu zapjevali. Bare u nekoj košulji, samo zavrnuo rukave, farmerkama i ima neki šešir, koji je progoren na vrhu :) Krenu Bare dalje, vidno je bio pijan, spotaknu se i pade koliko je dug i širok na pločnik nedaleko od nas. Priđe raja, pomognu mu da ustane, on otrese prašinu i ode svojim putem...

Kasnije je u intervjuima sarajevskim novinama, pričao da ga je baš zaboljelo kad je vidio srušenu zgradu Palme, podsjetilo ga je na rat i razranja u njegovim rodnim Vinkovcima.

Kako i šta se izdešavalo oko te lažne dojave je li to bilo prije samog početka koncerta, ne sjećam se više svih detalja, (ipak je prošlo skoro 30 godina), uglavnom sjećam se, valjda je probijen rok i koncert je morao da počne, mi smo bili na stepeništu na ulazu, a tamo več trešti od Protesta ona pjesma "Smrde ti noge draga" :) Elem, nekako smo ušli i ubrzo kreće Sikter, znam da je Bure nešto baš "tušio" oko "transcedencije" između pjesama. Redali su se njihovi hitovi, između ostalih "Gudra" (koja ironija, pjesma protiv narkotika, a njihov bubnjar će ih nakon par godina napustiti zbog droge, umro je prije par godina). Poslije njih ako se dobro sjećam idu Majke, sa svojih standardnih 10-ak hitova, tad je bio aktuelan onaj album Vrijeme je da se krene, mislim da je izašao godinu-dvije prije tog koncerta. Nakon njih, mislim da je išao Psihomodo pop, znam da je bubnjar, pok. Tigran, stalno nešto signalizirao i "mahao" toncima, valjda mu monitoring nije bio dobar.

Poslije je išao Rundek, raja ga je bila baš poželila, a tad je bio sa onom ekipom sa kojom je snimio album Apokalipso, Leiner i ekipa baš dobrih muzičara. Sjećam se da je Leiner bio "nakačio" dosta svoje opreme na festivalski bubanj, pa je sa bine silazio 10-15 minuta, dok je sve poskidao :)

Tu negdje se pojavio Amir Kazić Leo, otpjevao dvije-tri stvari i rekao nešto u stilu kako "neće da smeta, jer zna da je ovo alter-rock koncert (pjevao je na plejbek-matricu, bez benda, sjećam se pjesme Ivana, Ivana, to je bio baš "hit" u radijskom prostoru u to vrijeme.

Nakon njega, izlazi Sejino Zabranjeno pušenje, koje je tad bilo u postavi u kojoj su gurali violinu, pa su Ibru dirku svirali uz neka violinska sola (kao priča je da je Ibro pao u kupatilu i udario glavom u skupocjene španske keramičke pločice i usnio divnu melodiju), sjećam se da su neke cure oko nas baš skakale na te zvuke violine.

Na kraju izlazi Vlatko Stefanovski sa svojim (od tada do danas) najboljim triom Aleksandar Pop-Hristov na bas i Mihale Parušev na bunjevima, raja je bila baš poželila Vlatka, mislim da mu je to bio prvi nastup u SA nakon rata.

Eto, sve u svemu lijep koncert, a raja je tada nakon rata, baš bila željna svirki i dešavanja, baš se osjetio neki duh u ljudima i radost što je rat stao i vidjeo se da će mir potrajati i da bolji dani dolaze.

Nakon koncerta, pročula se ružna priča o krađi instrumenata i opreme nekim muzičarima iz HR, o čemu smo ranije pisali.

Fiju briju je bio tada i koliko znam nikada više u SA, a nije bilo ni tih "stadionskih" koncerata rock muzike.

Tifa je nekad mislim 2013. godine, pokušao neki veliki come-back sa albumom Diznilend, zakazao koncert na Grbavici, koji je najavljivao kao "Historijski", a imalo težinu što je baš Tifa i baš na Grbavici, ali mislim da je bio priličan debakl, malo je ljudi bilo :run: :thumbup: :bih:
Dobro vecer, sorry sto kasnije repliciram

U proljeće ili juni 1998, italijanske muzike zvijezde predvodjene Erosom Ramazottijem imale su fudbalsku utakmicu s našim muzičarima, i na tom koncertu iza južne tribine, dok je bilo onog drveća, blizu zapaljenog semafora je neko stao na " pašteticu" minu. To je ono 100% sto se desilo tad, a da li je bilo prije, da se nesto aktiviralo na stadionu Grbavica, ne znam.
Better Man

#1231 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

milojicabrzi wrote: 02/08/2026 11:10
_BataZiv_0809 wrote: 01/08/2026 15:29 Na kojem koncertu na Grbavici je doslo do aktiviranja mine
Druže BataZiv, nije došlo do akitiviranja, već je bila lažna dojava :)

Koncert "Fiju-briju" bio je u junu mjesecu '97. (hvala forumašu koji me je ispravio), na stadionu Grbavica i to ne na cijelom stadionu, već je bina bila postavljena pred onu natkrivenu, mislim južnu tribinu.

Inče, Fiju-briju je bio festival, koji se nekako u formatu Koncerta godine održavao u Zagrebu, mislim u Domu sportova nekad još od '93. godine, tradicionalno svake godine i na tom festivalu su se "čeličili" i stasavali mnogi kasnije popularni bendovi u Hrvatskoj (Majke, Hladno pivo, Pips čips i video clips i mnogi drugi). Te 1997. godine, menadžeri odlučju da taj "karavan bendova" posjeti Split i Sarajevo.

Bila je negdje druga polovina juna, sjećam se, imao sam nekog Golfa 1, koji je bio star skoro kao i ja :) i tih dana mu je trebala isteći registracija. Na koncert krenuo sa dva jarana, jedan sada radi na prekookeanskim kruzerima, a drugi, kasnije poznati bubnjar hard-core scene u SA, nažalost više nije među živima.

Stigli i parkirali se kod one plave zgrade, ispred stadiona, nasuprot zgrade u kojoj je slastičarna Palma. Inače, ta zgrada (Palma), odnosno onaj njen dio najbliži stadionu, tad je razrušena i pala, još nije bila renovinarana. Čujemo radi se tonska proba i trešti pjesma '89-ta od Majki :)

S obzirom da je u to vrijeme vlada popriličan kokuzluk a piće na koncertima bilo je 3-4x skuplje nego u prodavnicama, prije koncerta sjedosmo na klupe ili podzid kod te zgrade, da se uz koju pivu, "popravimo" za koncert. Inače, tad je u gradu vladala prilična "folk šabanerija" i rockeri, metalci i punkeri imali su par kafića u gradu gdje su se okupljali, pa nas je malo iznenadio veliki broj mladih ljudi, rockera svih vrsta i podvrsta, koji su "okupirali" Grbavicu uoči tog koncerta, pa smo se "tješili" da za r'n'r još nije sve izgubljeno...

Sjedimo mi na tom zidiću, sjećam se, kad se odnekud čuje da neka okupljena raja pjeva, čini mi se "Vrijeme je da se krene". Pogledamo, kad Bare nakon tonske, izašao ispred stadiona, neki ga "dripci" prepoznali, pa uz flašu zapjevali. Bare u nekoj košulji, samo zavrnuo rukave, farmerkama i ima neki šešir, koji je progoren na vrhu :) Krenu Bare dalje, vidno je bio pijan, spotaknu se i pade koliko je dug i širok na pločnik nedaleko od nas. Priđe raja, pomognu mu da ustane, on otrese prašinu i ode svojim putem...

Kasnije je u intervjuima sarajevskim novinama, pričao da ga je baš zaboljelo kad je vidio srušenu zgradu Palme, podsjetilo ga je na rat i razranja u njegovim rodnim Vinkovcima.

Kako i šta se izdešavalo oko te lažne dojave je li to bilo prije samog početka koncerta, ne sjećam se više svih detalja, (ipak je prošlo skoro 30 godina), uglavnom sjećam se, valjda je probijen rok i koncert je morao da počne, mi smo bili na stepeništu na ulazu, a tamo več trešti od Protesta ona pjesma "Smrde ti noge draga" :) Elem, nekako smo ušli i ubrzo kreće Sikter, znam da je Bure nešto baš "tušio" oko "transcedencije" između pjesama. Redali su se njihovi hitovi, između ostalih "Gudra" (koja ironija, pjesma protiv narkotika, a njihov bubnjar će ih nakon par godina napustiti zbog droge, umro je prije par godina). Poslije njih ako se dobro sjećam idu Majke, sa svojih standardnih 10-ak hitova, tad je bio aktuelan onaj album Vrijeme je da se krene, mislim da je izašao godinu-dvije prije tog koncerta. Nakon njih, mislim da je išao Psihomodo pop, znam da je bubnjar, pok. Tigran, stalno nešto signalizirao i "mahao" toncima, valjda mu monitoring nije bio dobar.

Poslije je išao Rundek, raja ga je bila baš poželila, a tad je bio sa onom ekipom sa kojom je snimio album Apokalipso, Leiner i ekipa baš dobrih muzičara. Sjećam se da je Leiner bio "nakačio" dosta svoje opreme na festivalski bubanj, pa je sa bine silazio 10-15 minuta, dok je sve poskidao :)

Tu negdje se pojavio Amir Kazić Leo, otpjevao dvije-tri stvari i rekao nešto u stilu kako "neće da smeta, jer zna da je ovo alter-rock koncert (pjevao je na plejbek-matricu, bez benda, sjećam se pjesme Ivana, Ivana, to je bio baš "hit" u radijskom prostoru u to vrijeme.

Nakon njega, izlazi Sejino Zabranjeno pušenje, koje je tad bilo u postavi u kojoj su gurali violinu, pa su Ibru dirku svirali uz neka violinska sola (kao priča je da je Ibro pao u kupatilu i udario glavom u skupocjene španske keramičke pločice i usnio divnu melodiju), sjećam se da su neke cure oko nas baš skakale na te zvuke violine.

Na kraju izlazi Vlatko Stefanovski sa svojim (od tada do danas) najboljim triom Aleksandar Pop-Hristov na bas i Mihale Parušev na bunjevima, raja je bila baš poželila Vlatka, mislim da mu je to bio prvi nastup u SA nakon rata.

Eto, sve u svemu lijep koncert, a raja je tada nakon rata, baš bila željna svirki i dešavanja, baš se osjetio neki duh u ljudima i radost što je rat stao i vidjeo se da će mir potrajati i da bolji dani dolaze.

Nakon koncerta, pročula se ružna priča o krađi instrumenata i opreme nekim muzičarima iz HR, o čemu smo ranije pisali.

Fiju briju je bio tada i koliko znam nikada više u SA, a nije bilo ni tih "stadionskih" koncerata rock muzike.

Tifa je nekad mislim 2013. godine, pokušao neki veliki come-back sa albumom Diznilend, zakazao koncert na Grbavici, koji je najavljivao kao "Historijski", a imalo težinu što je baš Tifa i baš na Grbavici, ali mislim da je bio priličan debakl, malo je ljudi bilo :run: :thumbup: :bih:
I Protest je bio na tom koncertu. I ta natkrivena tribina je mislim sjever, a ne jug. Jug se sad gradi. Lažna dojava bila prije koncerta i Gobac izašao na binu i zamolio publiku da izađe da se što prije sve pregleda i da može početi koncert. Faruk Drina bio organizator. A leo nastupio u sklopu nagradne igre i izvlačenja nagrada. Borisu Leineru ukrali pedalu od bubnja, a pedala pravo skupa.
Better Man

#1232 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

milojicabrzi wrote: 02/08/2026 16:58
_BataZiv_0809 wrote: 01/08/2026 21:54 Cekamo da @milojicabrzi i o njemu koju napise
Evo, za naseg druga Batu :)

Srđan Jevđević, alias Đino banana, karijeru u muzici je počeo, vjerovali ili ne-kao bubnjar.
Mislim da je bio u kombinaciji za bubnjara u prvoj postavi Valentina (ili nekog drugog sarajevskog benda tih ranih '80-ih ne sjećam se više). Međutim, kad je došao na "razgovor" oko benda, ispostavilo se da je taj dan bubnjeve zamijenio za polovnog Fiću, tako da od tog angažmana nije bilo ništa.

Tokom 80-ih, gurao je taj svoj bend i vjeruj da ga većina novinara na intervjuima pita -stidi li se sad pjesme Mače moje čupavo, na šta on odgovara da se ne odriče svojih ranih radova. Inače, nije to rijetka praksa, da neki izvođač "odluta" u svom izrazu od tih nekih svojih ranih faza rada a naročito on, koji je otišao u Seattle, koji je velika mješavina kultura, rasa, uticaja, tako da ne čudi što se "izrodio" u taj neki post-sevdah punk ili kako već definisati taj njegov stil, koji je mješavina svega i svačega.

Evo i jedna relativno skorija anegdota u vezi sa njim... Naime, da li Danis T. ili neko od ovih BH režisera nove generacije je tražio nekog ko će raditi muziku za film, ako ne Praznik rada ili neki od ovih filmova novije produkcije, pa je s obzirom da se tražio "duh nekadašnjeg Sarajeva" u tom soundu, neko preporučio Jevđevića da nešto napiše i sklada :)

S obzirom da je muzika za film, neka druga frekvencija od zabavne i koncertne muzike, zadao se Jevđa da nešto skomponuje, pa se upriličilo preslušavanje urađenog...kako slušanje odmiče, ljudi vrte glavama :? i kaže Jevđa tom svom saradniku..."Jelde jarane, *urcu nevalja...reci slobodno. Ja sam kroz decenije muzike i ovog posla, naučio da ne budem sujetan".

Ako ništa, ispao je fer i korektan :run: :thumbup: :bih:
Đino Banana je bio i u grupi Zov sa Harijem Varešanovićem i Suadom Arnautovićem iz CIK-a. On je u školi imao profesora, koji ga je učio svirati bubnjeve. Inače, mami je za ljubav upisao i diplomirao na pravnom fakultetu u Sarajevu.
Better Man

#1233 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

milojicabrzi wrote: 01/08/2026 15:12
LSD wrote: 01/08/2026 00:53
PixelDrifter wrote: 01/08/2026 00:35 Dejan Cukić fantastičan vokal - skoro pa ništa. Tifa, posebna priča, znamo je svi - onako, svuda bio, nešto se i zaradilo, s obzirom na potencijal - mogao je biti među najboljima. Dino Merlin, nikakav pjevač u odnosu na ovu dvojicu - ali, nevjerojatan uspjeh. Jasno mi je da je Dino discipliniran i ozbiljan za razliku od Tife, Dino sa svojim glasom izvuče cijeli koncert, a Tifa nakon 2 pjesme k'o špar na kopnu. Meni do dana današnjeg nije jasno šta ljude privlači u Merlinovoj muzici. Ali, eto Dejan i Tifa nikako ili osrednje, a Dino spektakl. Da li su u pitanju samo pjesme? Isto je i za Lepu Brenu i recimo Josipu Lisac.
Nenormalna pitanja i poređenja.

Otprilike kao kad bi sad ja pitao Zasto neko vece jedan Soulfly ne moze napuniti do kraja ni igraliste OS Musa Cazim Catic, a Merlinu dođe 70 hiljada na Kosevu (i to samo za prvu noc), a ovi 10X bolje sviraju i imaju bolje textove...kako ? sta? gdje je problem? đe trokira :-)
Kao u svemu u životu i u muzici sve zavisi od puno faktora koji su međusobno povezani i moraju se poklopiti. Ima "muzičara" koji nisu tri note odsvirali kako treba, a ostvarili su svjetski "uspjeh", a ima muzičara koji su virtuozi i majstori instrumenta, a sjede kao kukuzi u svojim sobama.

Za uspjeh u muzici mora se dosta toga podudarati i moraju se zvijezde poklopiti, mora se imati malo talenta, dosta rada, puno sreće, okolnosti da nađeš prave ljude, da imaš sreće da se publika prepozna u tome što radiš i dosta toga.

Npr. manje je poznato da je D.Merlin, tamo '84-'85 imao faze "bećarskog & kafanskog" života, sa sarajevskim boemima. O tome govori pjesma Duhovi konjaka, koju više ne izvodi i mislim da bi je najrađe obrisao iz diskografije, otkako je u "Hadžijskoj fazi".

Okrenuo se vjeri i to je dobro i podržavam, jer svaki čovjek kojeg znam, iz bilo koje konfesije, koji je ostavio poroke i okrenuo se vjeri, je napredovao i bilo mu je bolje, niko nije nazadovao od toga.

Za Harija se priča da je "vlasnik" mnogih poroka, svašta mu se imputira, ne znam šta je istina a šta su čaršijske priče, uglavnom moj kolega koji je bio na nekom koncertu Sevdah u Beogradu ili tako nekako, ima tome godina dana ili više, pričao mi je da mu je djelovao kao "malo urađen". Nije bio ni nešto brilijantan ni na koncertu na Vratničkoj tabiji, prije par mjeseci.

Hari nije autor, dosta mu je pisao pok. Edo Mulahalilović, dosta drugi autori, Dino jeste, uglavnom sam sebi piše.

Na stranu sve, za Dinu se priča da poslu pristupa ozbiljno i barem se trudi biti profesionalac, u bend je okupio top sarajevske muzičare, koji i tako nekim prosječnim skladbama, daju dosta virtuoznosti i umjetničke dimenzije. Dino je dobar primjer koliko je ozbiljan pristup nečemu, bitan za kakav-takav uspjeh.

Imam osjećaj za Dejana Cukića, da se on nekako cijeli život lomio, da li postati profesionalac muzičar ili biti u tim nekim polu-profi vodana. Nije neki aman vokal niti instrumentalista i tu je gdje je.

Inače i kod nas i u svijetu, visokokvalitetna muzika (npr. Jazz, Fusion) nema neku veliku publiku, nikad jazzeri nisu svirali stadione, oni i u Berlinu i Amsterdamu sviraju manje sale i klubove.

Inače, kakav narod-takva vlast, kakva publika-takva muzika. Mislim da je filozof Šopenhauer rekao-blago onima koji pišu i stvaraju za glupane, oni uvijek imaju mnogobrojnu publiku :run: :thumbup: :bih:
Dejan Cukić radi na radiju Beograd, a i bavi se prevođenjem biografija svjetskih muzičara i grupa.
Better Man

#1234 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

milojicabrzi wrote: 02/08/2026 14:58 @ JohnnyS

Da, na Zagreb gori te 1996. godine, je mislim i zadnji nastup Haustora u formi benda, kasnije je Rundek radio kao Rundek i bend, što je ostalo i do dan-danas.

MIslim da ima i taj koncert Haustora na Youtube.

@BataZiv

Nije to sigurno imalo veze sa koncertom, Fiju briju je '97. Deyton je davno odmakao :)
Ima koncert na Youtube. To je bilo kad se Rundek vratio iz Pariza. Nakon toga je krenuo solo sa albumom Apokalipso.
PixelDrifter

#1235 Re: Milić Vukašinović

Post by PixelDrifter »

Image

Skroz lijevo je gitarista Nermin Arslanagic - Neno (njegov je onaj solo na pjesmi), inace akademski slikar.
milojicabrzi

#1236 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Da, Rundek je išao sa idejom da pokrene i "revitalizuje" Haustor, kad se vratio, međutim bubnjar Srđan Gulić-Gul, nije bio nešto pretjerano zainteresovan, valjda je ušao u neki privatni biznis, Rundek i Sacher su uvijek nekako imali taj sukob "dva jaka autora u jednom bendu", ostatku benda nije bilo unosno da svira samo u Haustoru, tad su tu bili saksofonist Kuzma i još neki baš jaku muzičari sa muzičke scene u ZG, pa je batalio oživljavanje Haustora i odlučio se na solo projekat. Kasnije je u intervjuima govorio da je "Haustor dugo bolovao, a duga bolest uglavnom znači kraj, pa je zbog toga sve tako i bilo".

Sa sobom je poveo samo trubača Damira Pricu, mislim da je Prica baš dugo svirao sa njim, sve donedavno sam ga viđao. Kasnije u bendovima i kombinacijama, svašta se bilo sklapalo u Rundek bend, od njegovog trija, pa do velikog benda pod nazivom Rundek i ekipa.

Uvijek je kroz taj bend prolazila dijelom "Francuska frakcija", dijelom bivša ZG ekipa, a dijelom je bilo i sarajlija koji su u ratu završili u Parizu i svirali sa njim. Poznajem i sarađivao sam kroz muziku sa nekima iz te ekipe koji su bili u Parizu uz Rundeka, onako-onako su im utisci o toj saradnji, zbog nekih međuljudskih trzavica i raznih drugih stvari koje su se dešavale.

Boris Leiner je svirao bubanj za Rundeka, snimio je sa njim Apokalipso, poslije toga je bio u pratećem bendu mislim sve do negdje 2000-te godine, kada ga zamjenjuje naš Sarajlija, Đani Pervan.

Često dolazi u CDA uglavnom, skoro svake godine, ima neku ekipu iz Zenice, koji su mu "veza" za svirke (bar je imao) pa pomognu oko organizacije itd.
Bio sam na njegovim koncertima nekad pred novu godinu '98. u CDA. Bio je najavljen jedan koncert, ali su zbog interesovanja produžili na dvije noći. Ja sam bio drugu noć, bila je nedjelja, prije toga se ekipom u nekadšnjem Titaniku, atomsfera baš bila na nivou :)

Sjećam se da je Gorf Leiner svirao neke Zildjian platinum činele koje su vrlo hemijski osjetljive, pa se bunio kada je tehničar na prvoj pjesmi -Štrajk željezničara, pustio sa plafona neki vještački snijeg, koji je zasuo cijelu binu i instrumente :) Ustao Leiner i prijeti prstom tehničaru, briše činele...

Negdje na sredini koncerta, neko iz publike bacio je zgužvanu limenku prema bini, mislim da je pogodio Rundeka, u rame ili vrat, pa je Rundek rezigniran urlao sa bine i htio prekinuti koncert, međutim niko nije mogao skontati odakle je limenka došla, ja jesam jer sam stajao par metara dalje. Bio je to pjevač jednog od bendova koji spominjemo ovdje, kad je vidio šta je učinio svojom za*ebanicijom, mislim da je i njemu bilo krivo i sramota.

Energično je započeo Ay Carmela i koncert se nastavio :)

Uglavnom, vidim da Rundek dolazi skoro svake godine u SA, zanimljive su to svirke, međutim ja sam zadnju gledao još nekad 2000-ih.

Idući na koncerte i kasnije pregledavajući Youtube, mnogih bendova došao sam do zaključka da je to manje-više jedno te isto. Kod većine izvođača repertoar je manje više sličan 80% i koncerti nalikuju kao "jaje-jajetu", čak su kod većine izvođača iste šale i pošalice između pjesama.

Prije youtube nismo to znali, rijetki su bili snimci na VHS kasetama, ali sada kad se pogledaju ovih, hajde reći ćemo 15-20 najpoznatijih bendova iz ex Yu, oni već godinama vrte istu priču. Riblja Čorba je imala istu set listu godinama, Bajaga također, ponekad se jedna ili dvije pjesme promijene i to je to.

A sa godinama polako su došla i djeca, pa sad sve više koncerte gledam na Youtube :D
Last edited by milojicabrzi on 03/08/2026 12:47, edited 2 times in total.
JohnnyS

#1237 Re: Milić Vukašinović

Post by JohnnyS »

Kad već Sachera spomenu, ovaj album Biser, ambra, jantar mi je bolji od cijele Rundekove diskografije, doduše inače nisam fan Rundeka
milojicabrzi

#1238 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Da, različiti su "svjetovi" on i Rundek... osjetilo se to i za vrijeme Haustora, tačno se znalo skoro pa na prvu, koje pjesme su Darkove i koje Srđanove.
Dva jaka autora u jednom bendu, obično su "pogubna" za bend i prije ili kasnije, dođe do trzavica i razlaza. Tako je bilo i u Šarlu akrobati koji je imao tri jake individue, pa je jedva postojao pola godine-godinu :D

Desilo se to i u Zabrnjenom pušenju, spominjali smo ovdje autorske razlike i koncepte između Seje i Neleta.

U Haustoru je to funkcionisalo jedno vrijeme, meni posebno drage su pjesme koje su "rani radovi" Haustora, iako većina "main stream publike", voli i zna kasnije stvari, kad je Haustor već postao poznat i prisutan bend na području Ex Yu.

Slično je npr. i sa Prljavim kazalištem i kod njih se publika (a i oni svojom kasnijom svirkom i repertoarom), fokusirala na kasniji opus, nakon prvih albuma i pjesama.

Mislim da je tek na albumu Bolero, Sacher bio otišao i to je "čisto" Rundekov album.

Uglavnom, zanimljiv bend i koncept, dobri su to muzičari.

Sacher je radio i sa Vješticana, pa je Leiner jedini bubnjar koji je svirao za obojicu autora iz Haustora, u raznim periodima.

Ima priča, kad je Leiner završio u Parizu nekim kombinacijama, imao je bubanj i prostoriju za probe, pa je tražio Rundeka da naprave neki repertoar i koncert za nekoliko ranije zakazanih svirki. Mislim da su trebale ići Vještice, ali se nešto zakomplikovalo, pa Leiner ostao "na ledini" i morao naći neko rješenje.

"Sklepali" su nekako ekipu i napravili mislim dva dobra ( i unosna) koncerta.

Iako se uz muziku i estradu, često vežu velike pare i glamur, nije to baš uvijek bilo tako, npr. Rundek je "sklapao kraj sa krajem" u Parizu, Leiner je na izbjegličkom kartonu životario u Berlinu, druga su ekipa Bregović i co, oko tih muzičara uvijek je bilo novaca, dok su ovi rock alternativci iz ex Yu često teško gurali te ratne i poslijeratne godine.
Bodkin

#1239 Re: Milić Vukašinović

Post by Bodkin »

DebelinJoe wrote: 31/07/2026 01:15 Kerber i dalje svira...

https://balkanrock.com/vesti/najave/ker ... -beogradu/
Tacno bih volio na njihov koncert otici. Nisam znao da jos sviraju
milojicabrzi

#1240 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Sviraju i to dosta aktivno, skoro svake godine Beer fest i još nekoliko većih festivala, dosta motorijada, ali sve uglavnom po Srbiji. Rijetko idu za BiH ili CRO, a nemaju nekih prepreka (nikad nisu bili politički bend), ali jednostavno nikad nisu bili nešto puno popularni van Srbije.
Znam rockere koji su veliki njihovi fanovi i kunu se u taj bend :)

Sa njima je kratko sredinom '80-ih, svirao i legendarni bubnjar pok. Dragoljub Đuričić iz Leb i sola.

Znam da je kad su bili popularni sredinom '80-ih, mom pok. starom bilo zanimljivo da je neko dao bendu ime prema cuki iz antičke mitologije.

Imao je Niš, prilično bendova, ali tamo uglavnom "vladaju" narodnjaci.

Čak mislim da je i Gale (Goran Šepa) i rodom odnosno porijeklom negdje iz Krajine, ne mogu se sjetiti da li iz BiH ili iz Cro. Uglavnom veliki je fan sportskog kuglanja, aktivno se time mislim i dan danas bavi.

Cijenio sam što je on prvi, kad je Bora Đorđević bio u bolnici, imao petlju i rekao otprilike, da je na samrti, u smislu, ljudi ne nadajte se, jer mu je neko prenio da je ovaj u teškom stanju, a niko iz muzičke branše, nije htio reći kakvo je stanje, svi nešto okolišaju.... Nije prošlo ni 10-ak dana, a Bora je umro, nekad početkom septembra 2024. godine.

Imam iz tog perioda i jednu tužnu anegdotu. Tih sam dana imao svirku sa nekom svojom ekipom, par dana ranije bila dogovorena set lista i pjevač, koji inače ne forsira nešto Čorbu u repertoaru, stavio par njihovih onih balada, nekako u sred svirke, što nije baš običaj. Mislim da je taj dan nekako i došla vijest da je Bora umro, eto, tako se poklopilo.

Znao je Gale Kerber par puta dolaziti u SA, prije 10-ak godina, po klubovima sa Najdom, nekadašnjim pjevačem iz Smaka, kao neki duo "Najda & Gale", nisam išao gledati.
toska

#1241 Re: Milić Vukašinović

Post by toska »

Pa ne bih rekao baš da nisu bili popularni i ovdje, ne ko jače grupe, ali znalo se za njih, ko je "amaterski"-povremeno kupovao ploče ima sigurno bar jednu i od Kerbera.
milojicabrzi

#1242 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Ma jesu, imam ja prijatelja i poznanika, koji su veliki fanovi, ali nisu puno svirali na ovim prostorima, da su na taj način bili prisutni, više kao radijski hitovi...evo i sad na RSG trešti "Bolje da sam druge ljubio" :)
milojicabrzi

#1243 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Nego, da se malo vratimo Miliću...

Meni je posebno interesantan ovaj njegov "narodnjački" opus, u koji je on ušao intenzivno, nekad sredinom '80-ih, pa je čak zbog toga imao pauzu sa Vatrenim poljupcem.

Znao sam da je napisao dosta toga za Hanku Paldum, ali nisam znao da je npr. legendarna, Sjećaš li se Sanja od Tome Zdravkovića, njegova pjesma.

Za Cecu je radio, što je manje poznato, onu pjesmu Idi gdje hoćeš (Ne znam je li to stvari naziv), pa je "prodao" i onu Hankinu, Voljela sam, mislim da je njegova i Tražio si sve. Iznenadio me je podatak da je radio dosta za Selmu Bajrami, poslije rata, ali da je on autor uglavnom onih manje poznatih njenih pjesama, zajedno sa drugim autorima.

Poslije rata su ga viđali često sa Selmom Muhedinović, onom poslijeratnom pjevačicom, ne znam je li pisao nešto i za nju, ona je bila više pop žanr, nije bila narodnjak.
Better Man

#1244 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

PixelDrifter wrote: 03/08/2026 12:13 Image

Skroz lijevo je gitarista Nermin Arslanagic - Neno (njegov je onaj solo na pjesmi), inace akademski slikar.
Legendarni Mile Anđelić, pjevač grupe Bolero je također jedan period bio dio grupe Zov.
Better Man

#1245 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

milojicabrzi wrote: 03/08/2026 12:42 Da, Rundek je išao sa idejom da pokrene i "revitalizuje" Haustor, kad se vratio, međutim bubnjar Srđan Gulić-Gul, nije bio nešto pretjerano zainteresovan, valjda je ušao u neki privatni biznis, Rundek i Sacher su uvijek nekako imali taj sukob "dva jaka autora u jednom bendu", ostatku benda nije bilo unosno da svira samo u Haustoru, tad su tu bili saksofonist Kuzma i još neki baš jaku muzičari sa muzičke scene u ZG, pa je batalio oživljavanje Haustora i odlučio se na solo projekat. Kasnije je u intervjuima govorio da je "Haustor dugo bolovao, a duga bolest uglavnom znači kraj, pa je zbog toga sve tako i bilo".

Sa sobom je poveo samo trubača Damira Pricu, mislim da je Prica baš dugo svirao sa njim, sve donedavno sam ga viđao. Kasnije u bendovima i kombinacijama, svašta se bilo sklapalo u Rundek bend, od njegovog trija, pa do velikog benda pod nazivom Rundek i ekipa.

Uvijek je kroz taj bend prolazila dijelom "Francuska frakcija", dijelom bivša ZG ekipa, a dijelom je bilo i sarajlija koji su u ratu završili u Parizu i svirali sa njim. Poznajem i sarađivao sam kroz muziku sa nekima iz te ekipe koji su bili u Parizu uz Rundeka, onako-onako su im utisci o toj saradnji, zbog nekih međuljudskih trzavica i raznih drugih stvari koje su se dešavale.

Boris Leiner je svirao bubanj za Rundeka, snimio je sa njim Apokalipso, poslije toga je bio u pratećem bendu mislim sve do negdje 2000-te godine, kada ga zamjenjuje naš Sarajlija, Đani Pervan.

Često dolazi u CDA uglavnom, skoro svake godine, ima neku ekipu iz Zenice, koji su mu "veza" za svirke (bar je imao) pa pomognu oko organizacije itd.
Bio sam na njegovim koncertima nekad pred novu godinu '98. u CDA. Bio je najavljen jedan koncert, ali su zbog interesovanja produžili na dvije noći. Ja sam bio drugu noć, bila je nedjelja, prije toga se ekipom u nekadšnjem Titaniku, atomsfera baš bila na nivou :)

Sjećam se da je Gorf Leiner svirao neke Zildjian platinum činele koje su vrlo hemijski osjetljive, pa se bunio kada je tehničar na prvoj pjesmi -Štrajk željezničara, pustio sa plafona neki vještački snijeg, koji je zasuo cijelu binu i instrumente :) Ustao Leiner i prijeti prstom tehničaru, briše činele...

Negdje na sredini koncerta, neko iz publike bacio je zgužvanu limenku prema bini, mislim da je pogodio Rundeka, u rame ili vrat, pa je Rundek rezigniran urlao sa bine i htio prekinuti koncert, međutim niko nije mogao skontati odakle je limenka došla, ja jesam jer sam stajao par metara dalje. Bio je to pjevač jednog od bendova koji spominjemo ovdje, kad je vidio šta je učinio svojom za*ebanicijom, mislim da je i njemu bilo krivo i sramota.

Energično je započeo Ay Carmela i koncert se nastavio :)

Uglavnom, vidim da Rundek dolazi skoro svake godine u SA, zanimljive su to svirke, međutim ja sam zadnju gledao još nekad 2000-ih.

Idući na koncerte i kasnije pregledavajući Youtube, mnogih bendova došao sam do zaključka da je to manje-više jedno te isto. Kod većine izvođača repertoar je manje više sličan 80% i koncerti nalikuju kao "jaje-jajetu", čak su kod većine izvođača iste šale i pošalice između pjesama.

Prije youtube nismo to znali, rijetki su bili snimci na VHS kasetama, ali sada kad se pogledaju ovih, hajde reći ćemo 15-20 najpoznatijih bendova iz ex Yu, oni već godinama vrte istu priču. Riblja Čorba je imala istu set listu godinama, Bajaga također, ponekad se jedna ili dvije pjesme promijene i to je to.

A sa godinama polako su došla i djeca, pa sad sve više koncerte gledam na Youtube :D
Damir Prica je bio saksofonist. Vjerovatno si mislio na Igora Pavlicu, koji je od albuma Haustora Bolero Rundekov stalni saradnik izuzev perioda kad je Rundek radio sa Kargo triom, u kojem su pored njega bili Izabel i Dušan Vranić Duco. Bio sam i ja na tom koncertu iz 1998.g u CDA, samo ja sam bio na prvom u subotu. A to za limenku i AY Carmela je moglo biti kad je dolazio sa albumom U širokom svijetu, jer tu pjesmu je snimio na tom albumu. Tad je opet imao dva koncerta u CDA i to je zadnji put bilo da mu je bubnjeve svirao Boris Leiner. Pored CDA, Rundeka sam gledao i na igralištu u FISU, u Slozi, BKC-u, Domu mladih. Zadnji njegov koncert u Sarajevu koji sam gledao je 2022.g u dvorištu, tj. igralištu osnovne škole u sklopu CDA.I gledao sam ga poslije toga u Visokom 2024.g.
Better Man

#1246 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

milojicabrzi wrote: 03/08/2026 12:58 Da, različiti su "svjetovi" on i Rundek... osjetilo se to i za vrijeme Haustora, tačno se znalo skoro pa na prvu, koje pjesme su Darkove i koje Srđanove.
Dva jaka autora u jednom bendu, obično su "pogubna" za bend i prije ili kasnije, dođe do trzavica i razlaza. Tako je bilo i u Šarlu akrobati koji je imao tri jake individue, pa je jedva postojao pola godine-godinu :D

Desilo se to i u Zabrnjenom pušenju, spominjali smo ovdje autorske razlike i koncepte između Seje i Neleta.

U Haustoru je to funkcionisalo jedno vrijeme, meni posebno drage su pjesme koje su "rani radovi" Haustora, iako većina "main stream publike", voli i zna kasnije stvari, kad je Haustor već postao poznat i prisutan bend na području Ex Yu.

Slično je npr. i sa Prljavim kazalištem i kod njih se publika (a i oni svojom kasnijom svirkom i repertoarom), fokusirala na kasniji opus, nakon prvih albuma i pjesama.

Mislim da je tek na albumu Bolero, Sacher bio otišao i to je "čisto" Rundekov album.

Uglavnom, zanimljiv bend i koncept, dobri su to muzičari.

Sacher je radio i sa Vješticana, pa je Leiner jedini bubnjar koji je svirao za obojicu autora iz Haustora, u raznim periodima.

Ima priča, kad je Leiner završio u Parizu nekim kombinacijama, imao je bubanj i prostoriju za probe, pa je tražio Rundeka da naprave neki repertoar i koncert za nekoliko ranije zakazanih svirki. Mislim da su trebale ići Vještice, ali se nešto zakomplikovalo, pa Leiner ostao "na ledini" i morao naći neko rješenje.

"Sklepali" su nekako ekipu i napravili mislim dva dobra ( i unosna) koncerta.

Iako se uz muziku i estradu, često vežu velike pare i glamur, nije to baš uvijek bilo tako, npr. Rundek je "sklapao kraj sa krajem" u Parizu, Leiner je na izbjegličkom kartonu životario u Berlinu, druga su ekipa Bregović i co, oko tih muzičara uvijek je bilo novaca, dok su ovi rock alternativci iz ex Yu često teško gurali te ratne i poslijeratne godine.
Glavni razlog koji je doveo do razlaza Rundeka i Sachera je neuspjeh albuma Treći svijet. Oni su mislili da će s tim albumom napraviti bum i da će interes publike za album koncerte biti veliki, ali sve je bilo suprotno i to je dovelo do toga da se njih dvojica raziđu. Tek protekom dosta godina Treći svijet je postao kultni i najvažniji album Haustora i publika je o istom govorila u superlativima. Sacher je gostovao kao basista na četvrtom albumu Haustora Tajni grad. Vještice su napravili Max, Leiner i Sacher. Oni su praktički bili super grupa i bili su odlični.
Better Man

#1247 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

milojicabrzi wrote: 03/08/2026 15:25 Sviraju i to dosta aktivno, skoro svake godine Beer fest i još nekoliko većih festivala, dosta motorijada, ali sve uglavnom po Srbiji. Rijetko idu za BiH ili CRO, a nemaju nekih prepreka (nikad nisu bili politički bend), ali jednostavno nikad nisu bili nešto puno popularni van Srbije.
Znam rockere koji su veliki njihovi fanovi i kunu se u taj bend :)

Sa njima je kratko sredinom '80-ih, svirao i legendarni bubnjar pok. Dragoljub Đuričić iz Leb i sola.

Znam da je kad su bili popularni sredinom '80-ih, mom pok. starom bilo zanimljivo da je neko dao bendu ime prema cuki iz antičke mitologije.

Imao je Niš, prilično bendova, ali tamo uglavnom "vladaju" narodnjaci.

Čak mislim da je i Gale (Goran Šepa) i rodom odnosno porijeklom negdje iz Krajine, ne mogu se sjetiti da li iz BiH ili iz Cro. Uglavnom veliki je fan sportskog kuglanja, aktivno se time mislim i dan danas bavi.

Cijenio sam što je on prvi, kad je Bora Đorđević bio u bolnici, imao petlju i rekao otprilike, da je na samrti, u smislu, ljudi ne nadajte se, jer mu je neko prenio da je ovaj u teškom stanju, a niko iz muzičke branše, nije htio reći kakvo je stanje, svi nešto okolišaju.... Nije prošlo ni 10-ak dana, a Bora je umro, nekad početkom septembra 2024. godine.

Imam iz tog perioda i jednu tužnu anegdotu. Tih sam dana imao svirku sa nekom svojom ekipom, par dana ranije bila dogovorena set lista i pjevač, koji inače ne forsira nešto Čorbu u repertoaru, stavio par njihovih onih balada, nekako u sred svirke, što nije baš običaj. Mislim da je taj dan nekako i došla vijest da je Bora umro, eto, tako se poklopilo.

Znao je Gale Kerber par puta dolaziti u SA, prije 10-ak godina, po klubovima sa Najdom, nekadašnjim pjevačem iz Smaka, kao neki duo "Najda & Gale", nisam išao gledati.
Legendarni bubnjar Dragoljub Đuričić je svirao u Yu grupi, pa je pratio Zdravka Čolića na turnejama, onda je bio dio Leb i Sol, pa je s Kerberom snimio 3 studijska albuma i live album, pa je s Leb i Sol išao u Ameriku na turneju gdje je snimljen Live in New York. Nakon rata kad je Čola ponovo pokrenuo svoju karijeru, bio je dio njegovog pratećeg benda i radio je svoj projekat sa bubnjarima i na svakom Čolinom konceretu kad Čola napravi pauzu da se presvuće, on sa svojom ekipom je imao bubnjarsku tačkuKerber su njegovali uvijek taj Hard and Heavy zvuk. Gale Šepa i dan danas ima odličan glas i nosi dugu kosu.
Last edited by Better Man on 04/08/2026 09:27, edited 1 time in total.
tokio25

#1248 Re: Milić Vukašinović

Post by tokio25 »

A gdje je tu bruce springsteen?
Better Man

#1249 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

milojicabrzi wrote: 04/08/2026 08:35 Nego, da se malo vratimo Miliću...

Meni je posebno interesantan ovaj njegov "narodnjački" opus, u koji je on ušao intenzivno, nekad sredinom '80-ih, pa je čak zbog toga imao pauzu sa Vatrenim poljupcem.

Znao sam da je napisao dosta toga za Hanku Paldum, ali nisam znao da je npr. legendarna, Sjećaš li se Sanja od Tome Zdravkovića, njegova pjesma.

Za Cecu je radio, što je manje poznato, onu pjesmu Idi gdje hoćeš (Ne znam je li to stvari naziv), pa je "prodao" i onu Hankinu, Voljela sam, mislim da je njegova i Tražio si sve. Iznenadio me je podatak da je radio dosta za Selmu Bajrami, poslije rata, ali da je on autor uglavnom onih manje poznatih njenih pjesama, zajedno sa drugim autorima.

Poslije rata su ga viđali često sa Selmom Muhedinović, onom poslijeratnom pjevačicom, ne znam je li pisao nešto i za nju, ona je bila više pop žanr, nije bila narodnjak.
Milić je nakon albuma sa Tifom snimio svoj solo album Hej Jaro Jarane i to je bila narodna muzika. Nakon rata jedne godine je bio izbor za našu pjesmu koja će nas predstavljati na Eurosongu. Određeno je da to bude Alma Čarđdžć i trebalo je samo odabrati pjesmu. Ona je u studiju otpjevala sve pjesme koje su bile kandidati i pobijedi pjesma Milića Vukašinovića. Pita ga voditelj ili voditeljica da li je očekivao pobjedu, a on reče, naravno da jesam kad sam ja napisao sve pjesme. On je bio autor svih pjesama koje je Alma tad otpjevala. Kralj.
milojicabrzi

#1250 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Better Man wrote: 04/08/2026 09:06 A to za limenku i AY Carmela je moglo biti kad je dolazio sa albumom U širokom svijetu, jer tu pjesmu je snimio na tom albumu. Tad je opet imao dva koncerta u CDA i to je zadnji put bilo da mu je bubnjeve svirao Boris Leiner.
Moguće, prošlo je puno godina, pa se ne mogu svega baš sa preciznošću sjetiti...Znam da su i Prica i Pavlica sarađivali i radili sa njim u periodu njegovog solo projekta (sjećam se da je Pricu predstavljao kao- "Čovjek kapric- Damir Prica).

Prvi put Leiner je bio sa onim svojim Sonor Designerom u onoj "ružno-zelenoj" boji, taj drugi put imao je crvenog Pearla, da mislim da je to zadnji put kad je on svirao sa Rundekom u SA.

Ti koncerti bili su mislim u godinu dana otprilike ('98. i '99.). Znam da smo tada između sebe komentarisali, kako je Rundek bio nekako fizički propao, nekako je bio suh, ispijen (on je tad imao 40-ak godina, a meni se čini da danas bolje izgleda). Znam da smo na jednom od tih koncerata kratko pričali i rekao mi je da se boji za zvuk, jer su ti duhački instrumenti koje je imao u bendu, jako osjetljivi na promjene temperature, teško ih je držati u štimu... ali uglavnom, bilo je sve ok :)

Nakon toga bio je onaj "debakl" od koncerta sa lošim raglasom u Slogi, a ubrzo taj "popravni" u dvorištvu FIS-a, tad mu je već bubanj svirao Đani Pervan, u nekom bubnjarsko-akustičkom drum setu.

Na tom koncertu sam bio i sjećam se, ako se ne varam, tad je bilo nešto kao da će kiša pasti, hoće-neće, pa Rundek izašao i zeza se- "kakav sam outfit sredio, ovo mora neko vidjeti" i koncert je počeo.

Mislim da mi je to zadnji put da sam ga gledao u SA, mogla bi biti 2004. negdje.

Prije par godina, išao sam na EKV tribinu u CDA, gdje su Aleš Kurt, režiser i još par njih govorili o sjećanju na Milana Mladenovića, a nakon toga je mislim išao koncert u otvorenom dijelu CDA.

Moja kćer i ja, se "sudarili" sa Rundekom na ulazu. Nisam išao na taj koncert, rekoh da mi je sve to nekako postalo jedno-te isto. :run: :thumbup: :bih:
Last edited by milojicabrzi on 04/08/2026 09:42, edited 1 time in total.
Post Reply