Popularne stvari koje ne kontam

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#42701 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by _BataZiv_0809 »

mali_balon wrote: 02/08/2026 16:05
BlackRiver wrote: 02/08/2026 14:33 U Austriji ti oduzmu auto ako se kurcis okolu nekim ludim brzinama - sto podrzavam.
U isto vrijeme babi od 85 godina uredno izdaju vozacku dozvolu, pa ista sjedne u auto i izazove nesrecu jer su joj zadnji solidni refleksi bili tamo negdje poslijec1945.

I njima to normalno.

Da ne spominjem kako vecina njihovih penzionera po citav dan patrolira oko zgrada u kojima zivi - pa onda prekopavaju kante za smece da vide da li je sve uredno razdvojeno.
Jest vala bas, zato svi povvjegose iz austrjje....eno eksodus....doduse na godisnji da se malo odmore od autrije od reda rada I discipline....da se malo razbacaju I opuste da bace smece u potok da nagaze gas....it tako to...jer valja nazad u red rad I disciplinu
Da nema para ne bi tu disciplinu niko trpio realno
iClass

#42702 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by iClass »

_BataZiv_0809 wrote: 02/08/2026 16:13
BlackRiver wrote: 02/08/2026 14:33 U Austriji ti oduzmu auto ako se kurcis okolu nekim ludim brzinama - sto podrzavam.
U isto vrijeme babi od 85 godina uredno izdaju vozacku dozvolu, pa ista sjedne u auto i izazove nesrecu jer su joj zadnji solidni refleksi bili tamo negdje poslijec1945.

I njima to normalno.

Da ne spominjem kako vecina njihovih penzionera po citav dan patrolira oko zgrada u kojima zivi - pa onda prekopavaju kante za smece da vide da li je sve uredno razdvojeno.
Jest vala bas, zato svi povvjegose iz austrjje....eno eksodus....doduse na godisnji da se malo odmore od autrije od reda rada I discipline....da se malo razbacaju I opuste da bace smece u potok da nagaze gas....it tako to...jer valja nazad u red rad I disciplinu
U tome i jeste problem. Ne vide da ide njima u korist.

Poboljšanje države bez discipline običnog čovjeka je kao da neko želi smršati bez da probuši kašiku, uloži napora itd.

Opet nekako primjetio sam da prosječan naš čovjek čeka državu, ne razumije da treba da krene od sebe. Valjda je taj mentalitet iz Juge i jednopartijskog sistema.
BlackRiver

#42703 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by BlackRiver »

I njima to normalno.

Nije red, rad i disciplina kada baba u 6 ujutro izadje da pretura smece, pa onda na osnovu svog osjecaja zakljuci da je komad plastike koji se nasao u kanti za karton - ostavljen tu od "te i te osobe". Pa onda na kamadu papira isproziva nekoga ko joj se taj dan ne svidja. To je buraz psihicki poremecaj. I nije da sam jedni vidio da se tako ponasa.
mali_balon

#42704 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by mali_balon »

BlackRiver wrote: 02/08/2026 16:26

I njima to normalno.

Nije red, rad i disciplina kada baba u 6 ujutro izadje da pretura smece, pa onda na osnovu svog osjecaja zakljuci da je komad plastike koji se nasao u kanti za karton - ostavljen tu od "te i te osobe". Pa onda na kamadu papira isproziva nekoga ko joj se taj dan ne svidja. To je buraz psihicki poremecaj. I nije da sam jedni vidio da se tako ponasa.
Da da jeste jer da nije straha od babe i njene prozivke doslo bi do anarhije....a sto se tice psihickih poremecaja ima ih i ovdje samo zakolju mater ili ubiju zenu I tako to....
Kako god bilo....ne vidim babin psihicki poremecaj nekome tesko pada kao I nama."nasi' psihicki poremecaji
mali_balon

#42705 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by mali_balon »

_BataZiv_0809 wrote: 02/08/2026 16:13

I njima to normalno.

Ali ima para pa time I discipline, da nema discipline ne bi.bilo ni para.....realno
tokio25

#42706 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by tokio25 »

Digla_da_kreci wrote: 01/08/2026 16:37
Ateista wrote: 01/08/2026 13:42
caros wrote: 01/08/2026 11:51

Pošto za tebe od ranije znamo da si (samo)ubica na cesti, možeš li nam napisati šta slušaš pa da to izbjegavamo?
Nesto nisi dobro citao, ili ne sa razumijevanjem dok tvrdis takve stvari, ali ne kontam kakve veze "ubica na cesti" ima sa muzikom, nesto si bas dobro pobrkao loncice. U svakom slucaju, djelujes mi kao jos jedan od onih sto se osjecaju prozvani. :thumbup:
Pa ima veze. ''Ubice na cesti'' su manje inteligentni ljudi, a manje inteligentni ljudi slusaju manje inteligentnu muziku. Ili uprosteno receno: Primitivci. Neuki. :D

Ovo ja da malo zabiberim. :gunjastajl: :lol:

Nego, kako ide ono: reci mi sta jedes, reci cu ti ko si.
Pokazi mi svoje prijatelje, reci cu ti ko si.
Nastavite niz. :D
Pokazi mi sise reci cu ti kakve su :lol:
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#42707 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by izvrsni direktor »

I njima to normalno.

pa ovo je uzas. kako mozete trpit to?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#42708 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by _BataZiv_0809 »

izvrsni direktor wrote: 03/08/2026 08:12

I njima to normalno.

pa ovo je uzas. kako mozete trpit to?
Ateista

#42709 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Ateista »

darius_maximus wrote: 01/08/2026 20:20
Ateista wrote: 01/08/2026 11:45 Jasno je da ovo sto je Fedja napisao ne moze biti uvijek tacno kao pravilo, ali poenta i dalje ostaje i ocigledno je pogodio srz dok se toliko ljudi osjeca prozvano i sto su se toliko upalili. :D
Imao sam nesreću da pročitam izjavu i moram reći da odavno nisam pročitao ništa gluplje.
Toliko pogrešnih zaključaka na osnovu nepostojećih podataka, samo da bi frajer zvučao kao intelektualac.
Jebo me svak' kad je onaj frajer "kultura" nekakava.
Ne mislim bas da je glup, previse generalizuje i previse je iskljuciv, ali i dalje mislim da mu prica nije bezveze i da ima svoju poentu.
Ateista

#42710 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Ateista »

_BataZiv_0809 wrote: 01/08/2026 17:09
Ateista wrote: 01/08/2026 11:50 Bilo gdje na bazenu, u moru, na plazi, od 50 ljudi mozda jedan da nosi neku kapu ili sesir, u po bijela dana po najgorem suncu.
Ne kontam, jeli to neka sramota obuci kapu i zastiti se od suncanice, ili se ignorise koliko digotrajna izlozenost suncu moze biti stetna...

Sa druge strane, malo puhne vjetar, temperatura se spusti na ugodnih 15-16 stepeni, to se odmah jakne oblace, djeca zasuskavaju, vec na 11-12 stepeni se mogu vidjeti debele zimske jakne i kape, ko da je -20...
A najjaci su mi ovi penzici koji se po najvecoj vrucini nadignu hodati.
To je tek posebna prica, zna se da je to za njih opasno, a opet eto ih po zvizdanu. Isto tako ne kontam zasto idu da obavljaju stvari u vrijeme spice, kad mogu birati kad ce i izabrati vrijeme kad nema guzve.
Ateista

#42711 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Ateista »

Digla_da_kreci wrote: 01/08/2026 16:37
Ateista wrote: 01/08/2026 13:42
caros wrote: 01/08/2026 11:51

Pošto za tebe od ranije znamo da si (samo)ubica na cesti, možeš li nam napisati šta slušaš pa da to izbjegavamo?
Nesto nisi dobro citao, ili ne sa razumijevanjem dok tvrdis takve stvari, ali ne kontam kakve veze "ubica na cesti" ima sa muzikom, nesto si bas dobro pobrkao loncice. U svakom slucaju, djelujes mi kao jos jedan od onih sto se osjecaju prozvani. :thumbup:
Pa ima veze. ''Ubice na cesti'' su manje inteligentni ljudi, a manje inteligentni ljudi slusaju manje inteligentnu muziku. Ili uprosteno receno: Primitivci. Neuki. :D

Ovo ja da malo zabiberim. :gunjastajl: :lol:

Nego, kako ide ono: reci mi sta jedes, reci cu ti ko si.
Pokazi mi svoje prijatelje, reci cu ti ko si.
Nastavite niz. :D
Malo nategnuto, ali hajde. Kako god, to je neki njegov glup i povrsan zakljucak da sam ubica na cesti, a cinjenice govore potpuno suprotno. :mrgreen:

A to jeste, svako ce iz svog ugla i interesovanja dati analizu ljudi, neke stvari mozda i imaju nekog smisla. :mrgreen:
darius_maximus

#42712 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by darius_maximus »

Ateista wrote: 04/08/2026 17:16
Ateista wrote: 01/08/2026 11:45 Jasno je da ovo sto je Fedja napisao ne moze biti uvijek tacno kao pravilo, ali poenta i dalje ostaje i ocigledno je pogodio srz dok se toliko ljudi osjeca prozvano i sto su se toliko upalili. :D
Imao sam nesreću da pročitam izjavu i moram reći da odavno nisam pročitao ništa gluplje.
Toliko pogrešnih zaključaka na osnovu nepostojećih podataka, samo da bi frajer zvučao kao intelektualac.
Ne mislim bas da je glup, previse generalizuje i previse je iskljuciv, ali i dalje mislim da mu prica nije bezveze i da ima svoju poentu.
Sve što je rekao je netačno.
Pored toga je i poprilično umišljeno, jer indirektno ističe kako je on veoma inteligentan jer sluša "složenu" muziku.

Kao prvo, ne postoji jedna "inteligencija" koju bi on mogao odrediti na osnovu nečijeg muzičkog ukusa.
Onako, na prvu, postoje matematička, jezička, muzička, prostorna, emocionalna, itd.
To što voliš jazz ne znači da posjeduješ matematičku inteligenciju.

Kao drugo, ne moraš imati napredno muzičko obrazovanje da bi uživao u određenoj vrsti muzike.
Isto kao što ne moraš završiti ASU da bi uživao u dobrom filmu.

Ono što ova intelektualna gromada vjerovatno pokušava je napraviti uzročno-posljedičnu vezu između urbanog/inteligentnog i ruralnog/neinteligentnog stanovništva.
To se još može nazvati elitizam, papanluk, šovinizam, kako ko želi.

Da ne govorimo o činjenici da inteligentan čovjek ne mora uopšte biti dobra osoba, već može biti teški psihopata, ili da neinteligentan čovjek može biti najveća dobričina i poštenjačina.
Ne znam uopšte zašto je inteligencija neko mjerilo ljudske vrijednosti u ovakvim raspravama?
kingcrimson

#42713 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by kingcrimson »

darius_maximus wrote: 05/08/2026 01:19
Ateista wrote: 04/08/2026 17:16

Sve što je rekao je netačno.
Pored toga je i poprilično umišljeno, jer indirektno ističe kako je on veoma inteligentan jer sluša "složenu" muziku.

Kao prvo, ne postoji jedna "inteligencija" koju bi on mogao odrediti na osnovu nečijeg muzičkog ukusa.
Onako, na prvu, postoje matematička, jezička, muzička, prostorna, emocionalna, itd.
To što voliš jazz ne znači da posjeduješ matematičku inteligenciju.

Kao drugo, ne moraš imati napredno muzičko obrazovanje da bi uživao u određenoj vrsti muzike.
Isto kao što ne moraš završiti ASU da bi uživao u dobrom filmu.

Ono što ova intelektualna gromada vjerovatno pokušava je napraviti uzročno-posljedičnu vezu između urbanog/inteligentnog i ruralnog/neinteligentnog stanovništva.
To se još može nazvati elitizam, papanluk, šovinizam, kako ko želi.

Da ne govorimo o činjenici da inteligentan čovjek ne mora uopšte biti dobra osoba, već može biti teški psihopata, ili da neinteligentan čovjek može biti najveća dobričina i poštenjačina.
Ne znam uopšte zašto je inteligencija neko mjerilo ljudske vrijednosti u ovakvim raspravama?
Apsolutno se slažem. Feđa Štukan je kompleksaš željan medijske pažnje koji misli da je pokupio svu pamet ovog svijeta zato što sluša Azru EKV i Rundeka. Izjava je izazvala reakcije ne zato što je "pogodila u srž", nego zato što je jednostavno debilna. Isto kod kad bih ja za njega rekao da nije na mom IQ nivou jer ne sluša krautrock, progressive rock i avangardni jazz :lol:

Štukan: "Ne želim da vrijeđam nikoga, ali pravim razliku između dvije vrlo bitne stvari - a to su grad i selo. Ono što se dešavalo u Sarajevu zadnjih 30 godina je to da su ljudi koji su došli sa sela počeli da vode grad, a o tome nemaju nikakvog pojma. Isto bi se desilo da biste vi iz grada došli u selo i počeli da vodite to selo - to vi jednostavno ne biste znali. Vi biste od sela pokušali da napravite ono što znate, a to je grad. I pošto je tamo na selu manje obrazovanih tu dolazi religija koja popunjava ono znanje koje bi inače školstvo dalo. Religija to popunjava svojim dogmama i učenjem, a dio tog religijskog učenja je nacionalizam i koncept krvi i tla. Taj koncept je u gradu nepoznat jer u gradu imate svoj stan koji je toliki koliki je, ne postoji nikakva međa oko koje ćete se tući sa nekim. Nemate u glavi razvijen taj koncept krvi i tla." :-)

Za njega je fina gradska raja kulturna obrazovana inteligentna, rokeri neopterećeni nacionalizmom i religijom, a za sve su krivi nepismeni primitivni seljaci koji slušaju narodnjake, zadojeni nacionalizmom i religijom, "koncept krvi i tla". Us and Them.

Snobizam na kvadrat i, kao što si dobro primijetio - elitizam, papanluk, šovinizam...
Bodkin

#42714 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Bodkin »

kingcrimson wrote: 05/08/2026 01:49
Za njega je fina gradska raja kulturna obrazovana inteligentna, rokeri neopterećeni nacionalizmom i religijom, a za sve su krivi nepismeni primitivni seljaci koji slušaju narodnjake, zadojeni nacionalizmom i religijom, "koncept krvi i tla". Us and Them.
Oni jesu krivi za sve. Poenta je sto ti primitivni seljaci zadojeni nacionalizmom i religijom mogu slusati i bacha. Nema korelacije iznedju muzike i ovih gore koji su rak drustva
tokio25

#42715 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by tokio25 »

Koliko god stukan bio nadobudni papak koji se fura na neku tu elitu izmedju redova ima istine u onome sto kaze na neki nacin
Ne konkretno da onaj ko slusa ekv je odmah neki super mega giga urban dobar i sl a ko slusa sabana sve negativno
Al da ima razlike itekako ima
dembele

#42716 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by dembele »

Kako dogura do narkomana, garant ga je opskrbljivao neki seljak kada bi teglio krompir i cveklu na pijacu.
sinuhe

#42717 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by sinuhe »

Većeg rockera od Bore Čorbe nije bilo u Jugoslaviji a izjašnjavao se četnikom.
Pjevačice folka ili turbo folka su zapravo emancipovane žene što im se nikad neće priznati.
darius_maximus

#42718 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by darius_maximus »

tokio25 wrote: 05/08/2026 10:03 Koliko god stukan bio nadobudni papak koji se fura na neku tu elitu izmedju redova ima istine u onome sto kaze na neki nacin
Ne konkretno da onaj ko slusa ekv je odmah neki super mega giga urban dobar i sl a ko slusa sabana sve negativno
Ja koliko znam, inteligentna elita nema problema baviti se organizovanim lancima trgovine ljudima i pedofilije, voditi ratove i činiti genocide, sve u svilenim rukavicama, dok raspravljaju o filozofskim pitanjima i slušaju "složenu" muziku.

Ja vjerujem da bi Štukan npr. mogao voditi hoch i uber inteligentne razgovore s Nemanjom o filozofskim pitanjima.
S druge strane bi ljudi kao Nisvet Džanko, Josip Pejaković, pa i Zuko Džumhur, sišli među "običan" svijet i pričali i družili se s tim neobrazovanim i neinteligentnim ljudima.

Ukratko, iz ličnog iskustva, ljudi koji se smatraju boljim i koji moraju isticati kako su pametni su obično najgluplji i najveći ološ.
tramvajtrojka

#42719 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by tramvajtrojka »

sinuhe wrote: 05/08/2026 10:33 Većeg rockera od Bore Čorbe nije bilo u Jugoslaviji a izjašnjavao se četnikom.
Pjevačice folka ili turbo folka su zapravo emancipovane žene što im se nikad neće priznati.
Najveci seljaci papci i skorojevici u ovom gradu zive na prostoru od vjecne vatre do MD-a, ti ljude zive u nekom svom balonu koji je ograničen tim linijama gdje misle da su moralno superiorniji od ostatka pucanstva, da imaju veći IQ, da je gradska kultura samo u tom dijelu itd.itd.

Ja sam izlazio sa jednom malom sa MD-a njoj je bilo blam da dodje kod mene na dbr, kao da je otisla u indijski slum, prije nego sto je mene upoznala bila jednom u deset godina u drugom dijelu grada 😆😆, a u njezinom haustoru cetka za krecenje na mdu zadnji put prosla kad je Titi Sofia Loren popravljala desni navoj :zzzz:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#42720 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by _BataZiv_0809 »

Ne hvaleci joj vjere, ali kad tu zivis i nemas potrebu ici nize od Socijalnog :mrgreen:

Nego slazem se sa osnovnom tezom da inteligencija ne govori kakav je ko covjek.

Ali zivot me naucio da je okrutnost najbolji nacin za prepoznati idiota i "loseg" covjeka.

Guverner Ilinoisa ima sjajan govor na tu temu na yt.
moimoi

#42721 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moimoi »

Rodjene sarajlije, mislim na one barem 4-5 generacija, vole nabijati komplekse svima koji to nisu. Zato mnogi zapravo mrze Sarajevo. Pa im tako nije bio problem rusiti ovaj grad.
nepass1

#42722 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by nepass1 »

_BataZiv_0809 wrote: 05/08/2026 10:56 Ne hvaleci joj vjere, ali kad tu zivis i nemas potrebu ici nize od Socijalnog :mrgreen:

Nego slazem se sa osnovnom tezom da inteligencija ne govori kakav je ko covjek.

Ali zivot me naucio da je okrutnost najbolji nacin za prepoznati idiota i "loseg" covjeka.

Guverner Ilinoisa ima sjajan govor na tu temu na yt.
Jes, ja kad sam zivio u sg bio na dobrinji 2002 a drugi put odvukao zenu na posao 2014.
Bodkin

#42723 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Bodkin »

Zasto je bitno da ode na dobrinju uopste :D nisam ni ja nikad bio na soukbunaru

Puno vas se naslo pogodjenim ovom glupom izjavom.
A otprilike je u rangu “ako vozis bmw, papak si i ubijas na ulici”. Valjda se uvijek nadju uvrijedjeni vozaci bmwa :D
tokio25

#42724 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by tokio25 »

darius_maximus wrote: 05/08/2026 10:44
tokio25 wrote: 05/08/2026 10:03 Koliko god stukan bio nadobudni papak koji se fura na neku tu elitu izmedju redova ima istine u onome sto kaze na neki nacin
Ja koliko znam, inteligentna elita nema problema baviti se organizovanim lancima trgovine ljudima i pedofilije, voditi ratove i činiti genocide, sve u svilenim rukavicama, dok raspravljaju o filozofskim pitanjima i slušaju "složenu" muziku.

Ja vjerujem da bi Štukan npr. mogao voditi hoch i uber inteligentne razgovore s Nemanjom o filozofskim pitanjima.
S druge strane bi ljudi kao Nisvet Džanko, Josip Pejaković, pa i Zuko Džumhur, sišli među "običan" svijet i pričali i družili se s tim neobrazovanim i neinteligentnim ljudima.

Ukratko, iz ličnog iskustva, ljudi koji se smatraju boljim i koji moraju isticati kako su pametni su obično najgluplji i najveći ološ.
Ma stukan je tu nebitan
On je samo neko ko je to izrekao a to ne znaci da je on ta elita
Govorim generalno da ima istine u onome sto govori
To sto je trump na celu drzave ne znaci da je intelektualna elita i sl
kakavdanakneiskustvu

#42725 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by kakavdanakneiskustvu »

meni je smijesno da neko sa preko 50 godina uopce prica pricu, reci sta od muzike slusasi znam koliko si inteligentan, meni je to djetinjasto razmisljanje.
Post Reply