Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

skoronikako

#76376 Re: Zeničani

Post by skoronikako »

Navodno je to cekalo kolektor. Uglavnom, jedino Zenica od autoputa nije dobila neke obnovljene saobracajnice.
lethalthreat

#76377 Re: Zeničani

Post by lethalthreat »

Pozdrav sugrađanima, nisam nešto aktivan na forumu ali mislim da je ovo zgodan trenutak za jedan post. Dugo vremena sam razmišljao da napravim jedan dokumentarac o Zenici i da razbijem stereotipe o njoj da je prije svega monoton i nezanimljiv grad kojim dominiraju isključivo sivilo Željezare i KP Dom, da je grad kojeg treba zaobići u širem luku. Tražio sam i na YouTube međutim bez uspjeha, Zenica se uvijek po pravilu nepravedno predstavlja kao no-go zona. Ovim videom pokazujem Zenicu u drugom svjetlu, onu stranu koju mnogi ne vide (ili ne žele da vide), njene ljepote i raznolikosti a ima ih i više nego smo svjesni. Pa bujrum, klikajte, pišite ... ko ima malo vremena viška mislim da neće škoditi pogledati.

Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#76378 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Ma dugačko jarane, dugi kadrovi, ovo je više za intermeco a ne dokumentarac. probaj shorts napraviti za svaki video, nekoliko za svaki video 20 sekundi klapna da zaintresuješ da pogledaju cijeli video, ovako te yt algoritam ni ne vidi.
Bobi
Forum administrator

#76379 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Gimbal za mobitel pod obavezu.
skrbavi-admin

#76380 Re: Zeničani

Post by skrbavi-admin »

Ci-Nick wrote: 30/07/2026 18:12
ShnjaZZZ wrote: 30/07/2026 17:14 Jeo sam Havane u svim slastičarnama kod nas, džaba u Kristalu je najbolja.
Najbolje kolače ne samo u Zenici nego i sire pravi proizvodnja slastičarne Europa, ta njihova proizvodnja je u Radakovu.
Havana u Kristalu je uglavnom dobra, prosle godine kupio cijelu u Kristalu u Radakovu a prije par dana jeo u Kristalu u Kineskom i nije bila dobra.
Hoću reći, svjež kolač je mnogo bolji nego dva ili tri dana star.
Havana se napravi i ohladi i onda je dobra, poslije dva dana moze biti manje kremasta, socna.
Zapravo je jednostavna za napraviti, znam je i ja napraviti ali sve što je jednostavno ima i svoje zamke.
Krema koju bi trebalo praviti od pravog vrhnja a ne od biljnog mora imati određenu čvrstoću, ni prečvrsto ni premeko i zaslađenost je bitna, ne treba biti preslatka nego osvjezavajuća.
Najbolja havana je bila u slasticarni Kasato.... Znaju ovi ZeniĆaci dje je to :lol:
nauticamid

#76381 Re: Zeničani

Post by nauticamid »

skrbavi-admin wrote: 01/08/2026 11:41
ShnjaZZZ wrote: 30/07/2026 17:14 Jeo sam Havane u svim slastičarnama kod nas, džaba u Kristalu je najbolja.
Najbolje kolače ne samo u Zenici nego i sire pravi proizvodnja slastičarne Europa, ta njihova proizvodnja je u Radakovu.
Havana u Kristalu je uglavnom dobra, prosle godine kupio cijelu u Kristalu u Radakovu a prije par dana jeo u Kristalu u Kineskom i nije bila dobra.
Havana se napravi i ohladi i onda je dobra, poslije dva dana moze biti manje kremasta, socna.
Zapravo je jednostavna za napraviti, znam je i ja napraviti ali sve što je jednostavno ima i svoje zamke.
Krema koju bi trebalo praviti od pravog vrhnja a ne od biljnog mora imati određenu čvrstoću, ni prečvrsto ni premeko i zaslađenost je bitna, ne treba biti preslatka nego osvjezavajuća.
Najbolja havana je bila u slasticarni Kasato.... Znaju ovi ZeniĆaci dje je to :lol:
vidis koliko znaju :lol:

sta kazu, kristal :run:
ShnjaZZZ

#76382 Re: Zeničani

Post by ShnjaZZZ »

Ja kažem Kristal za sadašnja vremena. Izvinjavam se pravim Zeničanima što nisam dovoljno Zeničanin jer se nisam rodio kad se u školi učio marksizam i ruski.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#76383 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Koliko me sjecanje sluzi, Kasato (pod tim nazivom) je ponovo otvoren, samo na drugom kraju ulice Aska Borica, ex Borisa Kidriča.
Bobi
Forum administrator

#76384 Re: Zeničani

Post by Bobi »

A je, Kasato.
Inace bolnica kome zakaze pregled neki i da treba cekati duze od 90 dana šalje u privatnu kliniku na njen troššak.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#76385 Re: Zeničani

Post by gentoo »

_BataZiv_0809 wrote: 01/08/2026 14:25 Koliko me sjecanje sluzi, Kasato (pod tim nazivom) je ponovo otvoren, samo na drugom kraju ulice Aska Borica, ex Borisa Kidriča.
Otvoren i zatvoren ima 10 godina. Ali to vi sto ste zenicaninod bajrama do bajrama ne mozete znati :D

Inace meni su kao ne-zenicaku rekli da je taj Kasato ustvari i izmislio havanu
Bobi
Forum administrator

#76386 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Ma je, Kasato havana , znam ja, to se samo zatvorilo, sad tacno sta je bilo umro odselio prodao to ne pamtim ali broj 1 havana je bila iz Kasata, je nama iz čaršije bilo podaleko klapnut blize kristal bio :D . Kristal je bio u staroj čaršiji dok se nije izgradio T1 i odmah su tu kupili prostor to tamo neke `77 ili `78.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#76387 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

gentoo wrote: 01/08/2026 14:36
_BataZiv_0809 wrote: 01/08/2026 14:25 Koliko me sjecanje sluzi, Kasato (pod tim nazivom) je ponovo otvoren, samo na drugom kraju ulice Aska Borica, ex Borisa Kidriča.
Otvoren i zatvoren ima 10 godina. Ali to vi sto ste zenicaninod bajrama do bajrama ne mozete znati :D

Inace meni su kao ne-zenicaku rekli da je taj Kasato ustvari i izmislio havanu
Ma da, mamuzanje mrtvog konja. Dzaba ti ime ako ga ne prati kvalitet.
Ci-Nick

#76388 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

skrbavi-admin wrote: 01/08/2026 11:41
Moja komsinica radila u Kasatu, kasnije to znanje odnijela u Inter. Mislim da je Kasato havanu prvi i imao u ponudi, da su drugi od njega krali recepturu.
Sjećam se negdje "77. ili "78. prvi put u zivotu jeo zito sa slagom, pamtim taj okus i danas.
Kasato je imao i najbolji sladoled u gradu
Gazda je bio makedonac a ovi ostali slasticari su kosovari, on je prosao bolju "školu".
dembele

#76389 Re: Zeničani

Post by dembele »

Sad će krenuti hajp za Havanom ko za Dubai čokoladom
Dobr0

#76390 Re: Zeničani

Post by Dobr0 »

Najbolja Havana je kad svježa. Po meni Kristal nudi najpribližnije onom starom smeku. Dobra mi je i u Mimoz, ima svoju recepturu koja mi je ukusna. Jela sam havanu na slatkom cosetu u Sa u slastičarni Ramiz- ni približno zenickoj. Inače nije losa ni kućna verzija.
Ne zaboravimo i Indijance :) .
Neki dan se site ZENIČKI uhvatio vinskog kolača i kako vise nema vina u kolačima u Zenici. 8-)
kakavdanakneiskustvu

#76391 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

Dobr0 wrote: 02/08/2026 07:09 Najbolja Havana je kad svježa. Po meni Kristal nudi najpribližnije onom starom smeku. Dobra mi je i u Mimoz, ima svoju recepturu koja mi je ukusna. Jela sam havanu na slatkom cosetu u Sa u slastičarni Ramiz- ni približno zenickoj. Inače nije losa ni kućna verzija.
Neki dan se site ZENIČKI uhvatio vinskog kolača i kako vise nema vina u kolačima u Zenici. 8-)
Ta Fb stranica, Zenički, glorifikuje sve što je bilo u SFRJ ili sve što se dešavalo prije 30 i više godina kao jedino kvalitetno, ispravno.
nauticamid

#76392 Re: Zeničani

Post by nauticamid »

Najpribliznija kasatovoj je ona u Evropi. Kakav crni Kristal.

Havana je prije rata valjala u Kristalu u kineskom I nesto kasnije, sve dok je radila jedna zena tu iz komsiluka(mama jednog od forumasa koji se slabije javlja). Dok je ona radila, tada je I valjala.
Najbolja Havana u gradu je u Evropi.

Havana u Zenici i Havana u Sarajevu su razliciti kolaci.
Dobr0

#76393 Re: Zeničani

Post by Dobr0 »

:-D
kakavdanakneiskustvu wrote: 02/08/2026 07:49
Dobr0 wrote: 02/08/2026 07:09 Najbolja Havana je kad svježa. Po meni Kristal nudi najpribližnije onom starom smeku. Dobra mi je i u Mimoz, ima svoju recepturu koja mi je ukusna. Jela sam havanu na slatkom cosetu u Sa u slastičarni Ramiz- ni približno zenickoj. Inače nije losa ni kućna verzija.
Ta Fb stranica, Zenički, glorifikuje sve što je bilo u SFRJ ili sve što se dešavalo prije 30 i više godina kao jedino kvalitetno, ispravno.
Po mjeri vlasnika stranice. Imamo i sad vinski rolat, ne fali mu ništa :-D . Fuad mu je jedno vrijeme odgovarao na kritike, na kraju ga blokirao ha ha. Ima kritički osvrt, sto nije loše u gradu stranačkih glasila.
kakavdanakneiskustvu

#76394 Re: Zeničani

Dobr0 wrote: 02/08/2026 08:58 :-D
Po mjeri vlasnika stranice. Imamo i sad vinski rolat, ne fali mu ništa :-D . Fuad mu je jedno vrijeme odgovarao na kritike, na kraju ga blokirao ha ha. Ima kritički osvrt, sto nije loše u gradu stranačkih glasila.
ne znam ko je vlasnik, ali nekad je smijesno sta sve piše.
Dobr0

#76395 Re: Zeničani

Post by Dobr0 »

kakavdanakneiskustvu wrote: 02/08/2026 09:34
Dobr0 wrote: 02/08/2026 08:58 :-D

ne znam ko je vlasnik, ali nekad je smijesno sta sve piše.
Irfan Subašić
kakavdanakneiskustvu

#76396 Re: Zeničani

ok.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#76397 Re: Zeničani

Post by gentoo »

Dobr0 wrote: 02/08/2026 08:58 Ima kritički osvrt, sto nije loše u gradu stranačkih glasila.
Ima, zvuci to cute dok ne skontas da kritikuje samo jednu stranu, preduzeca te jedne strane i bilo sta sto ima veze sa GU. Mene je haman i blokirao jer sam mu na fin,ne-botovski nacin pokusao ukazati da kad kritikujes jednu stranu i samo jednu stranu.. automatski se stavljas na drugu stranu.

Lik zivi i radi u Sarajevu godinama, dodje ko i Bata od bajrama do bajrama i treba da kao takav sere meni koji svakodnevno obitavam da je ocrtavanje parkinga lose, da je bolje da su tu posadili drveca i sl. I onda tu dolazi daj Yugo nonsense gdje bi lik da zivi u 2026. ali eto ako kako moze da bude kao da je 1976 i kad je sve bilo "ljepse" i "bolje" i rock'n'roll (a ne SummerFest) i "kako je moglo tad, a Fudo lopov sad nece" i kad je svakih 20 min. prolazio po jedan stojadin lupetanje.

Ili "kako da ce se podzemna garaza raditi 2 godine" (kao da je to samo malo poravnati i asfaltirati), Tito bi to bolje itd.. Iz aviona se vidi da do njega dodju vijesti i da po automatizmu pocne da sere i pljuje po tom bez da imalo ukljuci mozak, kriticki razmislja i skonta sam jel to crno ili bijelo.

Sve to u ocima posmatraca izgleda kao da je placen.. na zalost mislim da i nije nego ga nosi taj neki "ajmo pljuvat" vibe a informacijama i dezinformacijama ga filuju lokalni (placeni) mediji i vjerovatno poneki ugledni clan anamo one strane :mrgreen: . Steta jer je lik carsija i kao takav i kao neko ko postoji dugo godina mogao je biti i ostati "neutralan".

Isti mu je i redovni dobavljac sadrzaja, inace predsjednik jednog "zelenog" gradskog udruzenja.
kakavdanakneiskustvu

#76398 Re: Zeničani

gentoo wrote: 02/08/2026 10:46
Dobr0 wrote: 02/08/2026 08:58 Ima kritički osvrt, sto nije loše u gradu stranačkih glasila.
Ima, zvuci to cute dok ne skontas da kritikuje samo jednu stranu, preduzeca te jedne strane i bilo sta sto ima veze sa GU. Mene je haman i blokirao jer sam mu na fin,ne-botovski nacin pokusao ukazati da kad kritikujes jednu stranu i samo jednu stranu.. automatski se stavljas na drugu stranu.

Lik zivi i radi u Sarajevu godinama, dodje ko i Bata od bajrama do bajrama i treba da kao takav sere meni koji svakodnevno obitavam da je ocrtavanje parkinga lose, da je bolje da su tu posadili drveca i sl. I onda tu dolazi daj Yugo nonsense gdje bi lik da zivi u 2026. ali eto ako kako moze da bude kao da je 1976 i kad je sve bilo "ljepse" i "bolje" i rock'n'roll (a ne SummerFest) i "kako je moglo tad, a Fudo lopov sad nece" i kad je svakih 20 min. prolazio po jedan stojadin lupetanje.

Ili "kako da ce se podzemna garaza raditi 2 godine" (kao da je to samo malo poravnati i asfaltirati), Tito bi to bolje itd.. Iz aviona se vidi da do njega dodju vijesti i da po automatizmu pocne da sere i pljuje po tom bez da imalo ukljuci mozak, kriticki razmislja i skonta sam jel to crno ili bijelo.

Sve to u ocima posmatraca izgleda kao da je placen.. na zalost mislim da i nije nego ga nosi taj neki "ajmo pljuvat" vibe a informacijama i dezinformacijama ga filuju lokalni (placeni) mediji i vjerovatno poneki ugledni clan anamo one strane :mrgreen: . Steta jer je lik carsija i kao takav i kao neko ko postoji dugo godina mogao je biti i ostati "neutralan".

Isti mu je i redovni dobavljac sadrzaja, inace predsjednik jednog "zelenog" gradskog udruzenja.
:thumbup:
Sanjarko

#76399 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

Dokle je sa uređenjem oko romobila se došlo ili zabranom istih?

Djeca piče na njima opet, mogli jučer naletiti na nas, više nas je bilo.

Srećom ja okrenut bio i vidio sam ih kako dolaze.

Niti prsluka, niti zvuka, ništa, a furaju i furaju.
Ci-Nick

#76400 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

Jest, zaboravio je na nestasice ulja, deterdženta, kafe, zileta.
Sjećam se kad nije bilo uvozne robe, par vrsta cokolada, Kandit, Zvecevo i Kraš. Sad Bingo ima 10 puta vise artikala nego sto je imala najbolja samoposluga u Jugoslaviji.
Treba biti realan, prosječan covjek nikad bolje nije zivio.
Za mobitel, internet, gorivo dajemo vise para nego sto se davalo za hranu i odjeću.
Post Reply