Sve što mogu reći jeste da su oni koji su dogovarali potencijalnu kooperaciju u tome vidjeli i potencijalnu finansijsku korist za sebe. Šteta čuo sam da je bio baš dobar dogovor u pitanju.PreWiBa wrote: ↑29/07/2026 02:48Ne razumijem, Katar jedino moze biti finansijske prirode.
Bh. vojnoj industriji treba tehnološka kooperacija, to je puno važnije nego finansije.
Koliko god da imamo uspjeha, većina bh. vojnih proizvoda je - koliko sam vidio - čine zastarjeli ili veoma jednostavni proizvodi.
BH vojna industrija i naoruzanje
-
GOLDZEN
#20101 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
- moonco
- Grijem se na: Plin
- Horoskop: Vaga
#20102 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Inače su najavljivali i livnicu aluminijuma. Mislim u krugu industrijske zone već ima livnica od bivše Unisove fabrike pisaćih mašina. Imaju peći za topljenje.
Sa tim pogonom riješili bi 80% proizvodnje sirovina za upaljače. Šipke od kojih se upaljači proizvode.
Osim toga to je jedna od baza za proizvodnju motora za dronove velikog dometa. Kao što ima jedna firma u Gradačcu.
-
archi_a
#20103 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Za kad je ono najavljen sajam opreme i naoružanja u Zetri? Bliži li se datum? 1. Septembar jel tako? Čudno mi da nemaju nikakve reklame i najave?
Da sam ne pomislih ne bi mi se ispred ociju ukazalo. Nema bilborda. Ne najavljuje se u medijima. Ne iskaču reklamni baneri. A važno. Evo stranice.
https://bs-ies.ba/
Da sam ne pomislih ne bi mi se ispred ociju ukazalo. Nema bilborda. Ne najavljuje se u medijima. Ne iskaču reklamni baneri. A važno. Evo stranice.
https://bs-ies.ba/
-
zigson
#20104 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/10 ... 0-000-eura
Tobejarabi, ja hiljadu kad saljem provjerim 1000 puta..
- anelsol
#20105 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ovu upravu Igmana treba otjerati što prije, dok nisu upropastili firmu. Čuj hakerska prevara a poslali im mailom račun sa zahtjevom da im uplate 780.000 EUR-a. Ako ovo nije razlog da se nekome "skine glava", ne znam šta jeste, a bit će nažalost po principu "dobar je Memo". Ne možeš staviti na čelo firme sa 1000 zaposlenih državnog službenika koji nema pojma sa menadžerskim poslom. Od početka mi je jasno čemu sve to vodi.zigson wrote: ↑30/07/2026 10:49 https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/10 ... 0-000-eura
-
TouchMyTip
#20106 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Zar nema neki limit raspolaganja pa sa za više treba više ljudi...
-
GOLDZEN
#20107 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
U svakoj iole većoj [privatnoj] kompaniji učiš osnove prevencije phishing napada čak i ako nemaš dodira sa novcem i transferom istog. Državne firme vojne industrije su jednostavno politički plijen pune podobnog kadra. Mislim ljudi su uspjeli napraviti minus u poslovanju u periodu kada se na svakom ćošku kugle zemaljske (ironično) vodi rat manjih ili većih razmjera a potražnja za municijom je na nivou neviđenom u nekoliko decenija ako ne i više. Svaka čast.
-
esso_sa
#20108 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ovo je klasican “BEC invoice fraud” napad i nazalost znam za masu slucajeva u BiH gdje su ljudi nasjeli na ovo…
Provale ti mail account i onda prate korespodenciju. Uprate kada ti poslovni partner posalje fakturu, preprave racun na fakturi koji placas, ti ne pogledas nego po automatizmu platis i vozdra pare.
Druga varijanta je gdje ti sa slicne mail adrese, uz na prvu tesko prepoznatljive razlike u adresi (npr zamijeni slovo i sa l i slicno), posalju “fakturu” da platis…
Prvenstveno odgovornost firme jer ocito ne educira ljude da paze na ove stvari, a onda potencijalno i IT odjel (ako je provaljen mail server u njihovoj nadleznosti). Uposlenik koji je platio nalog je zadnji ovdje po pitanju odgovornosti, ali ne i oslobodjen iste
Provale ti mail account i onda prate korespodenciju. Uprate kada ti poslovni partner posalje fakturu, preprave racun na fakturi koji placas, ti ne pogledas nego po automatizmu platis i vozdra pare.
Druga varijanta je gdje ti sa slicne mail adrese, uz na prvu tesko prepoznatljive razlike u adresi (npr zamijeni slovo i sa l i slicno), posalju “fakturu” da platis…
Prvenstveno odgovornost firme jer ocito ne educira ljude da paze na ove stvari, a onda potencijalno i IT odjel (ako je provaljen mail server u njihovoj nadleznosti). Uposlenik koji je platio nalog je zadnji ovdje po pitanju odgovornosti, ali ne i oslobodjen iste